Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 75thEpisode of ‘Mann Ki Baat’ on 28.03.2021
28 MAR 2021 11:42AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. This time when I was perusing the letters, comments; the varied inputs that keep pouring in for Mann ki Baat, many people recalled a very important point. On MyGov, Aryan Shri – Anup Rao from Bengaluru, Devesh from Noida, Sujeet from Thane – all of them said – Modi ji, this time, it’s the 75th episode of Mann ki Baat; congratulations for that. I express my gratitude to you for following Mann ki Baat so minutely; for staying connected as well. For me, it’s a matter of deep pride; it’s a matter of joy. From my side, it’s of course THANKS to you; I also express thanks to all the listeners of Mann ki Baat, since this journey just wouldn’t have been possible without your support. It seems like just yesterday when we had embarked upon this journey of thoughts and ideas. Then, on the 3rd of October, 2014, it was the pious occasion of Vijayadashmi; look at the coincidence – today it is Holika Dahan. ‘May one lamp light another, thus illuminating the Nation’ – treading along this sentiment, we’ve traversed this way. We spoke to people across each and every corner of the country and learnt about their extraordinary work. You too must have experienced that even in the remotest corners of our country, there lies vast, unparalleled potential – myriad gems are being nurtured, ensconced in the lap of Mother India. Well for me, it has been a phenomenal experience in itself to watch society, know about society, realizing her strength. During these 75 episodes, one went through a multitude of subjects. At times, there was reference to rivers; at other times the peaks of the Himalayas were touched upon…sometimes matters pertaining to deserts; at other times taking up natural disasters…sometimes soaking in innumerable stories on service to humanity…in some, inventions in technology; in others, the story of an experience of doing something novel in an unknown corner! You see, whether it’s about sanitation or a discussion on conserving our heritage; and not just that, reference to making toys, what is it that was not there? Perhaps, the sheer number of topics that we touched upon would turn out to be countless! During all this, from time to time, we paid tributes to great luminaries whose contribution in the building of India has been unparalleled; we learnt about them. We also spoke on many global matters; we’ve tried to derive inspiration from them. There were many points that you told me; you gave me many ideas. In a way, in this ‘Vichar Yatra’, journey of thought and idea, you kept walking together, kept connecting, adding something new throughout. During this 75th episode, at the outset, I express my heartfelt thanks to each and every listener of Mann ki Baat for making it a success, enriching it and staying connected.
My dear countrymen, you see how big a pleasant coincidence it is that today I got an opportunity to express my 75th Mann ki Baat! This very month is the one that marks the commencement of ‘Amrit Mahotsav’ of the 75 years of Independence. ‘Amrit Mahotsav’ had begun from the day of Dandi Yatra and will continue till the 15th of August, 2023. Programmes in connection with Amrit Mahotsav are being held throughout the country consistently; people are sharing information and pictures of these programmes from a multitude of places. Naveen from Jharkhand has sent me a message on NamoApp, along with some such pictures. He has written that he watched programmes on Amrit Mahotsav and decided that he would visit at least ten places connected with the Freedom Struggle. The first name on his list is that of the birthplace of Bhagwan Birsa Munda. Naveen has written that he will disseminate stories of the tribal freedom fighters of Jharkhand to other parts of the country. Bhai Naveen, I congratulate you on your thought.
Friends, be it the struggle saga of a freedom fighter; be it the history of a place or any cultural story from the country, you can bring it to the fore during Amrit Mahotsav; you can become a means to connect the countrymen with it. You will see – by and by, Amrit Mahotsav will be filled up with similar inspiring drops of nectar…and then the elixir that will flow will inspire us till a hundred years of the Independence of India…it will elevate the country to newer heights, begetting a fervor to do something or the other for the country. In the struggle for freedom, our fighters underwent innumerable hardships since they considered sacrifice for the sake of the country as their duty. May the immortal saga of their sacrifice, ‘Tyaag’ and ‘Balidan’ continuously inspire us towards the path of duty. And as Bhagwan Krishna has said in the Gita, “Niyatam Kuru Karma Twam Karma Jyaayo Hyakarmanah| Along the same sentiment, may all of us fulfill our assigned duties faithfully. And the Amrit Mahotsav of our freedom implies that we make new resolves….and to realize those resolves, we persevere wholeheartedly with due diligence…and resolves should be such that are meant for welfare of society, for the good of the country, for a bright future for India…resolves should be such in which the self assumes one responsibility or the other...intertwined with one’s own duty. I do believe we possess this golden opportunity to embody, live the Gita.
My dear countrymen, last year it was this very month of March when the country heard the term ‘Janata Curfew’for the first time. Just have a look at the experience of the might of the great Praja, people of this great country…Janata Curfew had become a bewilderment to the entire world. It was an unprecedented example of discipline; generations to come will certainly feel proud at that. Similarly, expressing honour, respect for our Corona Warriors, ringing Thaalis, applauding, lighting a lamp! You cannot imagine how much it had touched the hearts of Corona Warriors…and that is the very reason they resolutely held on the whole year, without tiring, without halting. Steadfastly, they endured to save the life of each and every citizen of the country. Last year, around this time, the question that was looming was...by when would the corona vaccine come! Friends, it’s a matter of honour for everyone that today, India is running the world’s largest vaccination programme. Pushpa Shukla ji from Bhubaneshwar has written to me about photographs of the vaccination programme. She urges that I should discuss in Mann ki Baat the enthusiasm visible in the elderly of the household regarding the vaccine. Friends, it is right, as well…we are getting to hear such news from all corners of the country; we are seeing such pictures that touch our hearts. 109 year old elderly mother from Jaunpur UP, Ram Dulaiya ji has taken the vaccination; similarly 107 year old Kewal Krishna ji in Delhi has taken the dose of the vaccine. 100 year old Jai Chaudhary from Hyderabad has taken the vaccine and it’s an appeal to all to take the vaccine. I am observing on Twitter -Facebook how after getting the vaccine for the elderly of their homes people are uploading their pictures. A youth Anandan Nair from Kerala in fact has given a new term to this- ‘Vaccine service’. Similar messages have been sent by Shivani from Delhi, Himanshu from Himachal and many other youths. I appreciate these thoughts of all you listeners. Amidst all these, do remember the mantra to fight corona- dawaayibhikadaayibhi. It is not that I have to just say; we have to live too, speak too, tell too and keep making people committed to ‘dawayibhikadayeebhi’ too.
My dear countrymen, today I have to thank Soumya ji who lives in Indore. She has drawn my attention to a subject and urged me to mention it in ‘Man kiBaat’. This subject is – the new record of Indian cricketer MitaaliRaaj. Recently MitaaliRaaj ji has become the first Indian woman cricketer to have made ten thousand runs. Many congratulations to her on this achievement. She also is the only international woman player to score seven thousand runs in one day internationals. Her contribution in the field of women’s cricket is fabulous. Mitali Raj ji has inspired millions during her more than two decades long career. The story of her perseverance and success is an inspiration not just for women cricketers but for men cricketers too.
Friends, it is interesting… in the month of March itself, when we were celebrating women’s day, many women players secured records and medals in their name. India bagged the top position during the ISSF World Cup shooting organised at Delhi. India also topped the Gold Medals tally. This was possible because of the fabulous display by Indian women and men shooters. Meanwhile P V Sindhu ji has won the Silver Medal in the BWF Swiss Open Super 300 Tournament. Today, from education to entrepreneurship, armed forces to science and technology, the country’s daughters are making a distinct mark everywhere. I am especially happy that daughters are making a new place for themselves in sports. Sports is coming up as a preferred choice in professional choices.
My dear countrymen, do you remember the Maritime India Summit held sometime ago?Do you remember what I had said at this summit? Naturally, so many programmes keep happening, so many things get said, how does one remember all and how does one pay attention either… naturally! But I felt nice that Guru Prasad ji carried forward one of my requests with interest. At this summit, I had talked of developing tourism facilities around the light house complexes in the country. Guru Prasad ji has shared experiences of his travel in 2019 to two light houses- Chennai light house and Mahabalipuram light house. He has shared very interesting facts which will astonish even the listeners of ‘Man kiBaat’. For example, Chennai light house is one of those select light houses of the world which have elevators. Not only this, it is also the only light house in India which is within the city limits. It has solar panels too for electricity. Guru Prasad ji also talked about the heritage Museum of the light house, which brings forth the history of marine navigation. Giant wicks of oil lamps, kerosene lights, petroleum vapour, and electric lamps that were used in olden times are exhibited at the museum. Guru Prasad ji has also written in detail about the oldest light house of India- Mahabalipuram light house. He says that beside this light house there is the ‘Ulkaneshwar’ temple built hundreds of years ago by Pallava king MahendraVerman First.
Friends, I have talked of different aspects of tourism several times during ‘Man kiBaat’, but these light houses are unique in terms of tourism. Because of their grand structures light houses have always been centres of attraction for people. To promote tourism 71 light houses have been identified in India too. In all these light houses, depending on their capacities, museums, amphi-theatres, open air theatres, cafeterias, children’s parks, eco friendly cottages and landscaping will bebuilt. By the way, as we are talking of light houses I would also like to tell you about a unique light house.This light house is at a place called Jinjhuwada in Surendra Nagar district of Gujarat. Do you know why this light house is special? It is special, because now the sea coast is more than a hundred kilometers away from where this light house is. You will find such stones too in thisvillage which tell us that there must have been a busy harbour here in the past. That means, earlier the coastline was up to Jinjhuwada. Advancing, receding, moving back, retreating so far away of the sea is also a feature of it. This month it is going to be 10 years since the horrifying tsunami that hit Japan. Thousands of people had lost their lives to this tsunami. A similar tsunami had hit India in 2004. During the tsunami we lost 14 of our employees working at our light house; they were on duty at the light houses in Andaman Nicobar and Tamilnadu.I pay respectful homage to these hard workinglight keepers of ours and have high regard for their work.
Dear countrymen, novelty,modernization is essential in all fields of life, otherwise it becomes a burden at times. Modernization in the field of Indian agriculture is the need of the hour. It is already late. We have already lost a lot of time. Adopting new alternatives, new innovations, along with traditional farming, are equally important to create new opportunities for employment in the agriculture sector; to increase the income of farmers. The country has experienced it during the white revolution. Now bee farming is emerging as a similar alternative. Bee farming is becoming the foundation of a honey revolution or sweet revolution in the country. Farmers, in large numbers, of farmers are associating with it; innovating.
Just as a village Gurdum in Darjeeling, West Bengal. There are steep mountains, geographical problems, and yet, people here started the work of honey bee farming, and today, there is a sizeable demand for honey harvested at this place.This is also increasingthe income of farmers. The natural organic honey of the Sunderbans areas of West Bengal is in great demand in our country and the world. I also have had one such personal experience in Gujarat. An event was organized in the year 2016 in Banaskantha, Gujarat. In that programme, I had told the people that there were so many possibilities here… why not Banaskantha and the farmers here write a new chapter of the sweet revolution? You will be happy to know that in such a short time, Banaskantha has become a major centre for honey production. Today, farmers of Banaskantha are earning lakhs of rupees annually through honey.
There is a similar example too from Yamuna Nagar, Haryana. In Yamuna Nagar, farmers are producing several hundred tons of honey annually, enhancing their income by doing bee farming. The result of this hard work of the farmers is that the production of honey in the country is continuously increasing, and annually, nearly 1.25 lakh tons isproduced, and out of this produce a large quantity of honey is also being exported to foreign countries.
Friends, Honey Bee Farming do not lead to income solely from honey, but bee wax is also a very big source of income. There is demand for bee wax in everything…pharmaceutical, food, textile and cosmetic industries Our country currently imports bee wax, but, our farmers are now rapidly transforming this situation…that is, in a way contributing in the ‘Atmanirbhar Bharat’ campaign. Today the whole world is looking at Ayurveda and Natural Health Products. In such a situation, the demand for honey is increasing even more rapidly. I wish more and more farmers of our country to join bee farming along with their farming. This will lead to an increase in the income of the farmers too and will also sweeten their lives!
My dear countrymen, World Sparrow Day was celebrated just a few days ago. Sparrow that is Goraiya, at places is also known aschakali, or it is also calledchimni, orghanchirika. Earlier, Goraiyawould be found chirping on theboundaries of the walls of our houses or the neighbouing trees. But now people recollectGoraiya by telling you that last they had seen Goraiyawas many years ago! Today we are required to make efforts to save it. My friend hailing from Benaras, Indrapal Singh Batra has initiated a novel effort in this direction that I would like to certainly tell this to the listeners of Mann Ki Baat. Batra Ji has turned his own house into home for the Goraiya. He got such wooden nests made in his house where theGoraiya could dwell easily. Today many homes inBenaras are joining this campaign. This has led to creating a wonderful natural environment in the houses. I would like that for nature, environment, animals, birdsor for whomsoever small or big efforts should be made by us.
Just as… a friend Bijay Kumar Kabiji. Bijayji hails from Kendrapada in Odisha. Kendrapara is on the sea coast. That’s why there are many villages in this district, which are prone to the dangers of high tides and Cyclone. This also causes havoc at times. Bijoyji felt that if anything can stop this environmental devatation, theonly thing that can stop it, it is only nature. That is when Bijayji began his mission from the village of Barakot and for12 years… Friends, toiling for the next 12 years he raised a 25-acre mangrove forest on the outskirts of the village towards the sea. Today this forest is protecting this village. An engineer AmreshSamantji has done similar work in Paradip district of Odisha. Amreshji has planted micro- forests, which are protecting many villages today. Friends, in Endeavour’s of thesekinds, if we involve the society,great results accrue. For example, there isMarimuthuYoganathan who works as a bus conductor in Coimbatore, Tamil Nadu. Yoganathanjiwhile issuing tickets to the passengers of his busalso gives a sapling free of cost.In this way, Yoganathanji has got planted of innumerable trees! Yoganathanji has been spending a big chunk of his salary towards this work .Now after listening to this story, who as a citizen will not appreciate the work of Marimuthu Yoganathan? I heartily congratulate his efforts, for his inspirational work.
My dear countrymen, we have all seen, heard and mention to others about converting waste into wealth! In the same way, efforts of converting Waste to Value are also being attempted. One such example is that of St. Teresa's College in Kochi, Kerala. I remember that in 2017, I attended a programme centred on book reading on the campus of this college. Students of this college are making Reusable Toys, that too in a very creative manner. These students are converting old clothes, discarded wooden pieces, bags and Boxes into making toys. Some students are making a puzzle while another make a car orconstruct a train. Here, special attention is paid to ensure that the toys are safe as well as child friendly. And a good thing about this whole effort is that these toys are given to the Anganwadi children for them to play with. Today, while India is moving much forward in the manufacturing of toys, these campaigns from Waste to Value, these ingenious experiments mean a lot.
There is Professor Srinivasa Padkandlaji in Vijayawada, Andhra Pradesh. He isdoing very interesting work. He has created sculptures from Automobile Metal Scrap. These huge sculptures made by him have been installed in public parks and people watch these with great enthusiasm. This is an innovative experiment with Electronic and Automobile Waste Recycling. I once again applaud these efforts of Kochi and Vijayawada and hope that a greater number of people will come forward in such efforts.
My dear countrymen, when people of India visit any corner of the world, they proudly say that they are Indians. We have a lot to be proud of…Our yoga, Ayurveda, philosophy and what not! That we talk about with pride.We are as well proud of our local language, dialect, identity, dress, food and drink. We have to attain the new… for that is what life is but at the same time we don’t have to lose our past! We have to work really hard to enrich the immense cultural heritage around us, for it to be passed on tothe new generation.
Today, Sikari Tissau, who lives in Assam, is doing this very diligently. Sikari Tissau ji of Karbi Anglong district has been documenting the Karbi language for the last 20 years. Once upon a time,in another era, 'Karbi', the language of 'Karbi tribal' brothers and sisters…is now disappearing from the mainstream. Shriman Sikari Tissau decided that he would protect identity of theirs… and today his efforts have resulted in documentation of much information about the Karbi language. He has also received accolades at many places for his efforts, and has also received awards. I of course congratulate Shriman Sikari Tissau ji through 'Mann Ki Baat', but in many corners of the country, there will be many seekers like this slogging in such initiatives and I also congratulate them all.
My dear countrymen, any new beginning is always very special. New beginning means new possibilities - New Efforts. And, new efforts mean new energy and new vigor. That is the reason it has been a tradition to observe any new beginning as a celebration in different states and regions and in our culture full of diversity. And this time is the beginning of new beginnings and arrival of new Festivals. Holi too is a tradition to celebrate Basant, spring as a festival. When we are celebrating Holi with colors, at the same time, even spring spreads new colours all around us. At this very time, flowers start blooming and nature comes alive. New year will also be celebrated in different regions of the country soon. Be it Ugadi or Puthandu, Gudi Padwa or Bihu, Navreh or Poila, or Boishakh or Baisakhi - the whole country will be drenched in the color of zeal, enthusiasm and new expectations. At the same time, Kerala also celebrates the beautiful festival of Vishu. After this, soon the holy occasion of Chaitra Navratri will also come. On the ninth day of the month of Chaitra, we have the festival of Ram Navami. It is also celebrated as the birth anniversary of Lord Rama and the beginning of a new era of justice and Parakram, valour. During this time, there is an atmosphere of devotion along with pomp around, which brings people closer, connects them with family and society, strengthens mutual relations. On the occasion of these festivals, I congratulate all the countrymen.
Friends, during this time on April 4, the country will also celebrate Easter. The festival of Easter is observed as a celebration of the resurrection of Jesus Christ. Symbolically, Easter is associated with the new beginning of life. Easter is a symbol of the resurrection of expectations.On this holy and auspicious occasion, I greet not only the Christian Community in India, but also Christians globally.
My dear countrymen, today in 'Mann Ki Baat' we talked about 'Amrit Mahotsav' and our duties towards the country. We also discussed other festivals and festivities. Meanwhile, another festival is arriving which reminds us of our constitutional rights and duties. That is 14 April - Birth anniversary of Dr. Baba Saheb Ambedkar ji. This time in the 'Amrit Mahotsav', this occasion has become even more special. I am sure that we will make this birth anniversary of Babasaheb a memorable one by taking a resolve of our duties and thus paying tribute to him. With this very belief, wish you all the best for the festivals once again. You all be happy, be healthy, and rejoice. With this wish, I remind you ‘dawai bhi, kadaai bhi’!
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৮.০৩.২০২১দা ‘মন কী বাত’কী ৭৫শুবা ইপিসোদতা পি.এম. মোদীনা পীখিবা ৱারোল
28 MAR 2021 11:42AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি। হন্দক্কী ঐহাক্না চিথী, কমেন্তশিং ফংবদা মীওই কয়া অমদগী মরুওইবা ৱাফম কয়া অমা মন কী বাত্তা পীরক্লি। মাইগোবতা, বেঙ্গালুরুদগী অর্য়ান শ্রী – অনুপ রাও, নোইদাদগী দেবেশ, থানেদগী সুজীত – মখোয় পুম্বনা হায় মদুদি – মোদী জি হন্দক্কী অসি মন কী বাতকী ৭৫শুবা ইপিসোদনি, মসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অদোমগী মন কী বাত নিংথিনা পাংথোকপা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি; ঐহাক্কী ওইনদি মসি য়াম্না চাওথোকচনিঙাইনি; হরাওনিঙাইগী মরম অমনি। ঐহাক্কী ওইনা অদোম্বু হন্না থাগৎচরি; ঐহাক্না মন কী বাত অসিবু তাবিরিবা পুম্বসু থাগৎপা ফোংদোকচরি, অদোম য়াওদনা খোঙচৎ অসি ওইথোক্লোইদরিবনি। ৱাখল্লোল অসিদা খোঙথাং থাংখিবা অসি ঙরাংতা ওইরবোই নিংলি। ২০১৪গী ওক্তোবর ৩গী মতম অদুদা ধর্ম্মগী ওইবা থৌরম বিজয়াদাশ্মী অসিদনি – ঙসিদি হোলিকা দহান ওইরি। ‘থাওমৈ অসিনা অমদা অমুক চুদুনা, জাতি অসিবু ঙালহল্লসি’ - মিয়েং অসিগী লম্বী অসিদা লাক্তুনা ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা চৎলি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংনা মীপুম খুদিংদা ৱারী শারি অমদি মখোয়গী থোইদোক হেন্দোকপা থবকশিংগী মরমদা খঙলি। অদোম্না থেংনবিরমগনি মদুদি লৈবাক অসিগী খ্বায়দগী চংশিনবা মফমশিং ফাওবদা লম্বা লৈতনা হোৎনবা কয়া অমা লৈরি – ভারত ইমা লৈবাক্কী তম্পাক্তা মশীং য়াম্লবা মীয়াম অমা য়োক্লি। ৭৫শুবা ইপিসোদ অসিগী মনুংদা, মীয়ামগী ওইবা হিরম অমদা চৎলি। করিগুম্বা মতম অমদা তুরেলদা; অতোপ্পা মতম অমদনা হিমালায়া চিংদোলদা য়ৌখি …মতম অমদনা মরুভুমীদা; অতোপ্পা অমদনা মহৌশাগী ওইবা অৱা-অনা কয়া অমা.. মতম অমদনা মীওইবগী সেবাদা .. খরদনা তেক্নোলোজী পুথোকপা অমদনা মফম কয়া অমদা! অদোম্না উরে মদুদি লু-নানবগী ওইগেরা নত্ত্রগা ঐখোয়গী থায়নগী চৎনবীগী খন্নবা ওইগেরা; মদুদা নত্তনা শান্নপোৎ শাবগী লমদা ওইগেরা করিদবু ৱাৎলিবগে? মশীং থিঙমদবা কয়া অমা লৈরি! পুম্নমক অসিগী মরক্তা মতম মতমগী ওইনা ঐখোয়না শক্নাঈরবা কয়া অমদা ঐখোয়না পীরিবা ইকাই খু্ম্নবা অসি মপা লৈত্রী; ঐখোয়না মখোয়গী মরমদা তম্লি। ঐখোয়না মালেমগী ওইবা হিরম কয়া অমদসু ৱা ঙাংলি; ঐখোয়না মখোয়দগী পুক্নিং থৌগৎপা অসি লৌনবা হোৎনরি। অদোম্না ঐঙোন্দা মরুওইবা কয়া অমা হায়বিরি; অদোম্না ৱাখল্লোল কয়া অমা ঐঙোন্দা পীরি। অমরোমদা, ‘বিচার য়াত্রা’ অসিদা, ৱাখল্লোলগী খোঙচৎ অমা, অদোমগা লোয়ননা চৎলি, শম্নদুনা লৈরি, অনৌবা ৱাখল কয়া অমা হাপচিল্লক্লি। ৭৫শুবা ইপিসোদ অসিগী হৌদোরকপা মনুংদা, ঐহাক্না মন কী বাত অসিবু তাবিরিবা পুম্বা অমসুং মসিবু মায় পাকহল্লিবা অসিদা থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, অদোম্না উবা ফংবিরি মদুদি ঐহাক্না ৭৫শুবা মন কী বাত অসিদা ফোংদোকচবগী খুদোংচাবা অমা ফংবা অসি কয়াদা চাওরবা থৌদোক অম ওইরিবনো হায়বা অদু! মসিগী থা খুদিং অসি ৭৫শুবা নিং-তম্বগী ‘অম্রিত মহোৎসব’কী নিংশিংবা অমনি। ‘অম্রিত মহোৎসব’ অসি দন্দি য়াত্রা নুমিৎতগী হৌখ্রে অমসুং ২০২৩গী ওগস্তকী ১৫ ফাওবা চৎথগনি। অম্রিত মহোৎসবকা মরী লৈনবা থৌরমশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লেপ্পা লৈতনা চৎথরি; মীয়াম্না মফম কয়া অমদগী ই-পাও অমসুং অয়েকপা লাই কয়া অমা পীনরক্লি। ঝরখন্দদগী নবিন্না নামোএপ্তা মেসেজ অমা অসিগুম্বা অয়েকপশিংগা লোয়ন্না থারক্লি। মহাক্না ইরক্লি মদুদি মহাক্না অম্রিত মহোৎসবকী থৌরমশিং য়েংলে অমসুং য়ামদ্রবদা নিংতম লানগা মরী লৈনবা মফম ১০ কোইরুনবা ৱারেপ লৌরে হায়রি। মহাক্কী অহানবা পান্দমদা ভাগৱান বির্সা মুন্দাগী পোক্নফম লমদম্না অহানবা ওইনা লৈরি। নবীন্না ইরকখি মদুদি মহাক্না ঝরখন্দগী নিংতম লান্মী ত্রাইবেলগী ৱারীশিং লৈবাক অসিগী মফম কয়া অমদা য়ৌহনগনি হায়রি। ভাই নবীন, ঐহাক্না অদোমগী ৱাখল্লোল অদুবু থাগৎচরি।
মরুপশিং, মসি নিংতম লান্মীগী ৱারী ওইসনু; মসি লৈবাক অসিগী মফম অমগী পুৱারী ওইসনু, অদোম্না অম্রিত মহোৎসবকী মনুংদা পুথোকপীবা য়াই; অদোম্না ইরৈচাশিং অসি উন্নবগী মরম অমা ওইবা য়াই। অদোম্না মথং-মথং উবা ফংবিগনি, অদোম্না অম্রিত মহোৎসবকী পুক্নিং থৌগৎপগী মরীক কয়া অমা.. অমসুং মিত্রং অসিনা ভারতকী নিংতম্বগী চহি চাম্মা ফাওবদা পুক্নিং থৌগৎতুনা লৈরগনি.. মসিনা লৈবাক অসিবু অনৌবা থাক অমদা পুখৎলগনি। নিংতম লানফম অসিদা ঐখোয়গী লান্মীশিং অসিনা লৈবাক অসিগীদমক থৱায় থাবা অসিনা ঐখোয়গী ইথৌনি হায়না লৌদুনা মশীং খঙদনা অৱাবা কয়া অমা থেংনখি। মখোয়গী কৎথোকপগী মুৎনাইদ্রবা ৱারীশিং ‘ত্যাগ’ অমসুং ‘বলিদান’ অসিনা লেপ্পা লৈতনা ইথৌদা পুক্নিং থৌগৎপা ওইরসনু। অমসুং ভগবান শ্রী কৃষ্ণনা হায়বিরম্মী মদুদি, “নিয়তম কুরু কর্মা ত্বাম কর্মা জ্যায়ো হ্যাকার্মানাহ” ফাওরক্লিবা অসিগা মান্ননা, ঐখোয় পুন্বনা ঐখোয়দা পিরক্লিবা ইথৌশিং অসি মপুং ফানা পাংথোক্কদবনি। অমসুং ঐখোয়গী নিং-তম্বগী অম্রিত মহোৎসব অসিনা অনৌবা ৱারেপ অমগা মান্নরি.. অমসুং ৱারেপ অসিবু ফংনবা, অমসুং হায়রিবা ৱারেপ অসিনা সমাজগী ওইবা য়াইফবা অমা ওইনবা, লৈবাক অসিগী অফবা অমা ওইনবা, ভারতকী তুংগী য়াইফবা..ৱারেপ অসিনা মশাগী ওইবা থৌদাং অমা লৌজবা নত্ত্রগা মশাগী মথৌদাং লৌশিনবা।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, মমাংগী চহিদা মসিগী থা মার্চ অসিনি মীয়াম্না লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা ‘জনতা কর্ফ্যু’ হায়না তাখিবা অসি। মতিক লৈরবা লৈবাক অসিগী মতিক লৈরবা প্রজা, মীয়াম অসিগী অঙম্বা অসিদা অমুক্তা য়েংবিয়ু.. জনতা কর্ফ্যু অসিনা মালেম শিনবা থুংনা চমম্নবা অমা ফাওহনখি। মসিনা হৌন-লোনচৎকী অমুক্তা থোকখিদ্রিবা অমগী খুদম ওইরি; লাক্কদৌরিবা মীরোলনা মসিগীদমক চাওথোকচবা অমা ফাওরগনি। মসিগা চপ মান্ননা, ইকাই খুম্নবা উৎপা, কোরোনাগী লান্মীদা ইকাই খুম্নবা উৎপা, পুখম য়ৈবা, খুবাক খুবা, থাউমৈ থানবা! অসিনা কোরোনা লান্মীশিংগী থম্মোয়দা কয়াগী মতিক হরাওবগে হায়বা অদোম্না উবা ফংলোই.. অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না চহি চুপ্পা চোকথবা নাইদনা অমদি লেপ্পা লৈতনা থবক্তা চৎথরিবা অসি। হনবা লৈতনা মখোয়না লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংগী পুন্সিবু কন্নবা হোৎনখি। মমাং চহিদা, চাওরাক্না মসিগী মতম অসিদা হংনখিবা ৱাহংদি ভেক্সিন অসি করম্বা মতমদা পুথোরক্কদগে হায়বা অসিনি! মরুপশিং, ঙসিদি মীয়ামগী মতেংনা ভারত অসি মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী চাওবা ভেক্সিনেসনগী থৌরম চৎথরি। ভুবনেশ্বরদগী পুশপা শুক্লা জিনা ভেক্সিনেসনগী থৌরম অসিগী ফোতোগ্রাফকী মতাংদা ঐঙোন্দা চিথী ইরকখি। মহাক্না ভেক্সিনেসন অসিগা মরী লৈননা ইমুংগী অহলশিংদা উরিবা অসিগী মতাংদা মন কী বাত্তা খন্ননবা তকশিল্লি। মরুপশিং, মসি অচুম্বনি, ঐখোয়না লৈবাক্কী মফম কয়া অমদগী অসিগুম্বা পাউ অসি তারি; ঐখোয়না থম্মেোয়দা ফাওহনবা পিকচরশিং অসি উবা ফংলি। জৌনপুর য়ু.পি.দগী চহি ১০৯ শুরবা অহল ওইরবা ইমা, রাম দুলাইয়া জিনা ভেক্সিনেসন ফংখি; মসিগা মান্ননা দিল্লীদা চহি ১০৭ শুরবা কেৱাল কৃষ্ণ জিনা ভেক্সিন অসিগী দোজ লৌখি। হায়দ্রবাদতগী চহি ১০০ শুরবা জয় চৌধুরীনা ভেক্সিন অসি কাপখি অমসুং মীপুম খুদিংনা ভেক্সিন অসি কাপ্নবা কন্না হায়জরি। ঐহাক্না ত্বীতর-ফেসবুক্তা উবা ফংলি মদুদি য়ুমগী অহলশিংনা ভেক্সিন কাপ্লবা মতুংদা মখোয়না পিকচরশিং অপলোদ তৌরক্লি। কেরলাদগী নহা ওইরিবা অমা অনন্দান নায়রনা অনৌবা অমা ওইনা –‘ভেক্সিন সর্বিস’ পীরি। মসিগা মান্নবা মেসেজ অসি দিল্লীদগী শিবানি, হিমাচলদগী হিমানশু অমসুং অতৈ নহা কয়া অমনা থারক্লি। মসি ময়াম অসিগী মরক্তা, কোরোনা থেংননবা মন্ত্র অসি নিংশিংবিয়ু মদুদি – দৱাইয়িভিকাদাইভি। মসি ঐহাক্না হায়বা খক নত্তে; ঐখোয়না দৱাইয়িভিকাদাইভি অসিদা হিংবা তাই, ৱারী শাবা তাই, মীয়ামদা হায়বা অমসুং শোইদনা তৌহনবা অমা মথৌ তাই।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, ঐহাক্না ঙসি ইন্দোরদা লৈবা সৌম্যা জিবু থাগৎচরি। মহাক্না ঐহাক্কী অনিংবা অসি হিরম অমদা চিংশিল্লি অমসুং মসিবু ‘মন কী বাত’ অসিদা পন্নবা তকশিল্লি। হিরম অসি – ইন্দিয়াগী ক্রীকেত্তর মিতালিরাজকী অনৌবা রেকোর্দ অসিনি। হন্দক্তা মিতালিরাজ অসি রন লিশিং ১০ য়ৌখিবা অহানবা ইন্দিয়ন নুপী ক্রীকেত্তরনি। মীওই কয়া অমনা মহাক্কী মায় পাকপা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্নখি। মহাক অসি মালেমগী ওইনসু অহানবা রন লিশিং তরেৎ য়ৌবা অহানবা নুপী শান্নরোইনি। নুপীগী ক্রীকেতকী লমদা মহাক্কী থৌদাং অসি শিংথানিঙাইনি। মিতালি রাজ জিনা মহাক্কী দিকেৎ অনিগী শিনফমদা মিল্লিয়ন কয়া অমা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্কী অখাং কনবা অমসুং মায় পাকপা অসিনা নুপী ক্রীকেত্তর খক্তা নত্তনা নুপা ক্রীকেত্তরসু পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং, মসি য়াম্না নুঙাইবা অমা ওইরি মদুদি… মার্চ থা অসিমক্তদা ঐখোয়না নুপীগী নুমিৎ অসি পাংথোক্লিঙৈ মতম অসিদা নুপী শান্নরোয় কয়া অমনা রেকোর্দ কয়া অমা তাল্লি অমসুং মেদল কয়া অমা মখোয়গী মিংদা ফংলি। ইন্দিয়ানা দিল্লীদা পাংথোকপা আই.এস.এস.এফ. ৱার্দ কপ শুতিংদা মকোক্তা লৈবা ঙমখি। ইন্দিয়ানা গোল্দ মেদলসু মকোক্তা লৈখি। হায়রিবা অসি ইন্দিয়াগী নুপী অমসুং নুপা শুতরশিংনা অহেনবা কয়া অমা উৎপদগীনি। মরক অসিদা পি.ভি. সিন্ধুনা বি.দবল্যু. স্বীস ওপন সুপর ৩০০ তুর্নামেন্তদা সিলবর মেদল ফংবা ঙমখি। ঙসিদি মহৈ তম্বদগী ইন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ ফাওবা, আর্ম ফোর্সেসতগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ফাওবা, লৈবাক অসিগী নুপীমচাশিংনা মফম খুদিংদা মকোকথোংবা কয়া অমা পুরকপা ঙম্লি। ঐহাক্না মরুওইনা নুপীমচাশিং অসিনা শান্ন-খোৎনবা অসিদা নৌনা মফম অমা কল্লকপা অসিদা হরাওবা ফাওই। শান্ন-খোৎনবা অসি শিনফম অমা ওইনা খন্নরক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, অদোম্না মতম খরগী মমাংদা পাংথোকখিবা মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিত অসি নিংশিংবিব্রা? ঐহাক্না মসিগী সম্মিত অসিদা হায়খিবশিং অদু নিংশিংবিব্রা? মহৌশানা, থৌরম কয়া অমা পাংথোকখ্রে, কয়া অমা হায়খ্রে, মী অমনা মতৌ করম্না পুম্নমক নিংশিংবগে অমসুং মতৌ করম্না মীওই অমনা পুক্নিং চংবগে.. মহৌশাগুম! অদুবু ঐহাক্না হরাওজৈ মদুদি গুরু প্রসাদ জিনা ঐহাক্না হায়জবা অমা থৱায় য়াওনা পুখৎলকপা অসিদা। মসিগী সম্মিত অসিদা ঐহাক্না লৈবাক অসিগী লাইত হাউস কম্প্লেক্সকী অকোইবদা লমকোইবগী খুদোংচাবা শেমগৎনবা ৱারী শাখি। গুরু প্রসাদনা মহাক্কী ২০১৯দা লাইত হাউস অনি – চেন্নাই লাইত হাউস অমসুং মহাবলিপুরম লাইত হাউস অসিদা থেংনরকপা তমখি। খুদম ওইনা চেন্নাইগী লাইত হাউস অসি মালেমগী ওইনা ইলিবেতর লৈবা লাইত হাউস ওইনা খনগৎপদা অমনি। মসিদা নত্তে, মসি ইন্দিয়াগী ওইনা সহরদা লৈবা লাইত হাউস অমনি। মসিদা ইলেক্ত্রিসিতীগী ওইনা সোলার পেনেলসু লৈরি। গুরু প্রসাদ জিনা লাইত হাউসকী হেরিতেজ ম্যুজিয়মগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। থায়নদগী শিজিন্নরম্লবা অচৌবা দুশিনা শেম্বা থাউমৈ, কিরোসিনগী মৈ, পেত্রোলিয়মগী মনিল অমসুং ইলেক্ত্রীক্কী মৈ অসি ম্যুজিয়ম অসিদা লৈরি। মহাক্না হায় মদুদি লাইত হাউস অসিগী মথক্তা মফম অসিদা পল্লবা নিংথৌ মহেন্দ্র বর্মন অহানবানা শারম্বা চহি চাম্মা শুরবা ‘উল্কানেশ্বর’ মন্দির লৈরি।
মরুপশিং, ঐহাক্না তুরিজমগী মতাংদা ‘মন কী বাত’ মনুংদা কয়ারক হন্না হায়খ্রে, অদুবু মসিগী লাইত হাউস অসি তুরিজমগী মতাংদা অখন্নবা অমনি। লাইত হাফস অসিগী চাওরবা মওং মতৌ লৈবা মরম্না মীয়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নবা মচাক অমা ওইরি। তুরিজম অসিবু পুখৎনবা লাইত হাউস ৭১ ইন্দিয়াদা থিদোক্লে। হায়রিবা লাইত হাউস পুম্বা মশাগী ওইনা মপম, ম্যুজিয়ম, এমফী-থিএতর, ওপন এয়র-থিএতর, কেফেতরী, অঙাংগী শান্নফম, মহৌশাগা চুনবা শঙশিং অসি শাগনি। অমরোমদা লাইত হাউস হায়রকপা মতমদা ঐহাক্না অখন্নবা লাইত হাউস অমা থম্বা পাম্লি। মসিগী লাইত হাউস অসি গুজরাতকী সুরেন্দ্র নগর দিস্ত্রীক্তা লৈবা জিনঝুৱাদা লৈরি। অদোম্না মসিগী লাইত হাউস অসি ইতোপ তোপ্পা অমা লৈরিবা অসি খঙবিবরা? মসি অখন্নবা অমনি, মরমদি শমুদ্র মপাল অসি ঙসিদি লাইত হাউস অসিনা লৈরিবা অসিদগী কিলোমিতর ১০০ হেন্না লাপ্না লৈরি। অদোম্না খুঙ্গং অসিদা মতম অমদা থবক য়াম্না চিনবগী মওং তাক্লিবা নুঙশিং উবা ফংগনি। মসিনা তাকপদি কোচলাইন অসি হান্ননা জিনঝুৱাদাদা লৈরম্মী। হন্দক্কী থা অসি জাপান্দা সুনামীনা অকিবা ফংনা অমাং অতা থোকহনখিবা চহি ১০ ফারক্লে। মসিগী সুনামী অসিদা মীওই লিশিং কয়াগী মপুন্সি মাংখি। মসিগা মান্নবা সুনামী অমা ইন্দিয়াদা ২০০৪দা থোকখি। সুনামী অসিদা লাইত হাউস অসিগী শিন্মী ১৪গী মপুন্সি মাংখি, মখোয় অসি অন্দমান নিকোবর অমসুং তামিল নাদুগী লাইত হাউস্তা মথৌ তৌদুনা লৈবনি। ঐহাক্না ঐখোয়গী মথৌদা থৱায় য়াওবা লাইত কীপ্পরশিং অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎলি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, অনৌবা অমা পুথোকপা, মতমগা চুনবা অমা পুরকপা হায়বা অসি পুন্সিগী লম কয়া অমদা তঙাইফদনা চংই, মদু নত্ত্রবদি মতম্না লাকপদা খোঙয়েৎ ওই। ইন্দিয়াগী লৌউ-শিংউবদা মতমগা চুনবা অমা পুরকপা হায়বা অসি হৌজিক্কী মতমদা চংলি। হায়রিবা অসি থেংলবনি। ঐখোয়না মতম কয়া অমা মাংখ্রবনি। হান্ননা লৈরিবা লৌউ-শিংউব অসিদা অনৌবা উপায় অমা শিজিন্নবা, অনৌবা ৱাখল অমা পুথোকপা অসি লৌউ-শিংউবগী সেক্তরদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা অমা অমসুং লৌমীগী ইনকম হেনগৎনবা য়াম্না মরু ওই। লৈবাক অসিনা মসি হ্বাইত রিবোলুসনগী মতমদা থেংনখ্রবনি। হৌজিক খোই য়োকপা অসিনা উপায় অমা ওইরি। খোই য়োকপা অসিনা খোইহিগী রিবোলুসন অমসুং স্বীত রিবোলুসন্দা মফম অমা কল্লি। মশীং য়াম্লবা লৌমীশিংনা মসিদা য়াওরি; অনৌবা কয়া অমা পুথোক্লি। ৱেস্ত বেঙ্গালগী দার্জীলিংদা লৈরিবা গুরদুম খুঙ্গং অমনি। মফম অসিদা চিংমাই লৈ, জিওগ্রাফিকেলগী ওইবা অৱাবা কয়া অমা থেংনৈ অমসুং অদুবু, মফম অসিদা লৌমীশিংনা খোইহিগী খোই লোইরি অমসুং ঙসিদি মফম অসিদা খোইহি মরাং কাইনা দিমান্দ লাক্লি। মসিনা লৌমীশিংদা ইনকম হেনগৎলক্লি। ৱেস্ত বেঙ্গালগী সুন্দরবনগী মফমদা লৈরিবা মহৌশাগী ওইবা ওর্গানিক ওইবা খোইহি অসি লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমগী ওইনা পাম্নরি। ঐহাকসু অসিগুম্বা মখল অমা গুজরাত্তা থেংনখ্রে। ২০১৬দা গুজরাতকী বানাস্কান্থাদা থৌরম অমা পাংথোকখি। হায়রিবা থৌরম অসিদা ঐহাক্না মফম অসিদা থবক কয়া অমা পায়খৎপা য়াই হায়না হায়খি.. করিগী বানাস্কান্থা অমসুং লৌমীশিং অসিনা অনৌবা স্বীত রিবোলুসনগী পন্দুপ অমা ইবা ঙম্মোইদবগে? অদোম্না মসি খঙবদা হরাওগনি মদুদি বানাস্কান্থানা অতেনবা মতমদা খোইহি পুথোকপগী মফম অমা ওইরক্লি। ঙসিদি, বানাস্কান্থাগী লৌমীশিংনা খোইহিদা লুপা লাখ কয়া অমা তাল্লি।
মসিগা মান্নবা খুদম হারিয়ানাগী জমুনা নাগরদসু লৈরি। জমুনা নাগরদা লৌমীশিংনা চহি খুদিংগী খোইহি তোন কয়া অমা পুথোক্তুনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎলি। লৌমীশিং অসিনা কন্না হোৎনবা অসিনা লৈবাক অসিদা খোইহি পুথোকপগী চাং অসি হেনগৎলক্লি অমসুং চহি খুদিংগী তোন লাখ ১.২৫ পুথোক্লি হায়রিবা অসি মীরমদা মশীং য়াম্না থাদোক্লি।
মরুপশিং, খোইহিগী খোই য়োকপা অসিনা খোইহি খক্তগী ইনকম নত্তনা খোইহি ৱেক্সতগীসু চাওরবা ইনকম অমা লাক্লি। খোইহি ৱেক্স অসি .. ফার্মাসিয়ুতিকেল, চিঞ্জাক, তেক্সতাইল অমসুং কোস্মেতিক্না দিমান্দ কয়া অমা লাক্লি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা খোইগী ৱেক্স অসি মীরমদা থাদোক্লি অদুবু, ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ফিবম অসিবু অওনবা অমা পুরক্লি.. মসিনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’ কেম্পেইন্দা শরুক য়ারি। ঙসিদি মালেম পুম্বা আয়ুর্বেদা অমসুং মহৌশাগী হকশেলগী পোত্থোক্তা মায় ওনশিল্লক্লি। অসিগুম্বা মতম অসিদা খোইহি অসি য়াম্না পাম্বা হেনগৎনরক্লি। ঐহাক্না লৌমীশিংদা খোই লোইবা অসি হেন্না য়াওশিন্নবা হায়জরি। মসিনা লৌমীশিংদা ইনকম হেনগৎহনগনি অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা হেন্না মহাও থোক্লহনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, ৱার্দ স্পেরো দে অসি হন্দক্তা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা পাংথোকখ্রে। স্পেরো হায়বদি গোরাইয়া মসি মফম খরদা অচাকালি হায়না খঙনৈ, নত্ত্রগা চিম্নি, ওরঘানচিরিকা হায়নসু খঙনৈ। মমাংঙৈদা গোরাইয়া অসি ঐখোয়গী য়ুমগী অকোইবদা অমসুং মনাক নকপা উ-পাম্বীশিংদা লৈরম্মী। অদুবু হৌজিক্তি গোরাইয়া অসি মমাংঙৈদা লৈরম্মী হায়না নিংশিংব খক্তা ঙাইরে! ঙসিদি ঐখোয়না মসি কন্ননবা হোৎনবা মথৌ তারে। ঐহাক্কী মরুপ বরানাসতগী ইন্দ্রপাল সিংহ বাত্রানা লম অসিদা কন্না হোৎনরি অমদি মসি ঐহাক্না মন কী বাত্তা শোইদনা হায়গনি। বাত্র জিনা মহাক্কী য়ুম অসি গোরাইয়াগী চংজফম পীরি। মহাক্না উনা শাবা মহুম শেমদুনা গোরাইয়া লৈবা নুঙাইনবা শেম্লি। ঙসিদি বরানসকী য়ুমথোং কয়াদা কেম্পেইন অসিদা শরুক য়ারি। মসিনা য়ুমশিং অসিদা অঙকপা ফংনা মহৌশাগী ওইবা অকোইবা অমা শেমগৎলি। ঐহাক্না মসি মহৌশাগীদমক, অকোইবগীদমক, শা-ঙাগীদমক, উচেক্কীদমক থম্বা পামই।
মরুপ অমা বিজয় কুমারজি গুম্না। বিজয়জি ওরিশাগী কেন্দ্রপাদাগী থাগৎপা ফোংদোরক্লি। কেন্দ্রপাদা অসি শমুদ্র মপালদা লৈবনি। মরম অদুনা মফম অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংগী দিস্ত্রীক্ত অয়াম্বা নোংলৈ-নুংশিৎকী খুদোংথিবা মায়োক্নরি। মসিনা করিগুম্বা মতমদা অমাং অতা য়াম্না থোকহল্লি। বিজয়জিনা মহাক্কী ৱাখল্লনা ফাওরি মদুদি অৱা অনা অসিদগী ঙাকথোকপা ঙম্বা অসি মহৌশা অসি খক্তনি হায়না খল্লি। মরম অসিদগী বিজয়জিনা মহাক্কী পান্দম অসি বারাকোৎ খুঙ্গং অসিদা চহি ১২দগী হৌরকখি… মরুপশা চহি ১২ খাঙদুনা লাকপনা মহাক্না মানগ্রুব উমং একর ২৫ খুঙ্গং অসিদা লৌশিনবা ঙম্লে। ঙসিদি উমং অসিনা খুঙ্গং অসিবু ঙাকথোক্লি। মসিগা মান্ননা ওরিশাগী পারেদিপ দিস্ত্রীক্ততা ইঞ্জিনিয়র অমা ওইরিবা অম্রেশ সমন্তজিনা পাংথোক্লি। অম্রেশজিনা মাইক্রো ফোরেস্ত শেমগৎলি, হায়রিবা অসিনা ঙসিদি খুঙ্গং অসিবু শেংগৎলি। মরুপশা, মসিগী মখল অসিনা ঐখোয়গী সমাজ অসিদা লৈরবা, য়াম্না চাওনা কান্নবা ফংগনি। খুদম ওইনা, তামিল নাদুগী, কোম্বাতোরদা বস কন্দক্তর ওইনা থবক তৌরিবা মারিমুথু য়োগানাথান অসিসু অমনি। য়োগানাথানজিনা বস পেসেঞ্জরশিংদা তিকেৎ পীবা মতমদা উ-চার মচা লেম্না পীরি। অসুম্না য়োগানাথান্না উ কয়া অমা থারি! য়োগানাথান জিনা মহাক্কী তোলোপ্তগী চাদিং কয়া অমা থবক অসিদা থাদরি। হৌজিক্তি মহাক্কা ৱারী অসি তাবদা নাগরিক কনানা মারিমুথু য়োগানাথানবু থাগৎলোইদবগে? ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা মহাক্কী হোৎনমল অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা থবকশিং অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, ঐখোয় পুম্বনা উরে, তারে মদুদি ৱেস্ততগী ৱেলথদা ওনবা অসি! মসিগা মান্ননা ৱেস্ততগী ভেল্যুদা ওন্থোকপা অসিসু হোৎনরি। মসিগী খুদম অমদি কেরলাদা লৈবা কোচিগী সেন্ত তেরেসা কোলেজ অসিনি। ঐহাক্না নিংশিংলি মদুদি ২০১৭দা ঐহাক্না কোলেজ অসিগী কেম্পস্তা পাংথোকপা লাইরিক পাবগী থৌরম অমা শরুক য়াখি। কোলেজ অসিগী মহৈরোয়শিংনা অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াবা শান্নপোৎ য়াম্না ৱাখল লৈনা পুথোক্লি। মহৈরোয় খরনা পজল শেম্মী খরনা কারদগী ত্রেন ওন্থোকপা শেম্লি। মসিদা অখন্নবা পুক্নিং চংলিবা অসি শান্নপোৎশিং অসি শোক-পন্দনবা লোয়ননা অঙাংশিংনা শান্নবা য়ানবা শেম্লি। অমসুং মসিদা খ্বায়দগী ফবা অমদি শান্নপোৎশিং অসি আঙ্গনৱাদীগী অঙাংশিংদা শান্নবা পীরি। ঙসিদি, ইন্দিয়ানা শান্নপোৎ শাবগী লমদা মাংলোম চংশিল্লিবা অসিদা মসিগী ৱেস্ততগী ভেল্যু অসিনা কান্নবা য়াম্না পীরগনি।
আন্ধ্র প্রদেশকী বিজয়াৱাদাদা প্রোফেসর শ্রীনিবাসা পারকান্দলাজি লৈরি। মহাক্না য়াম্না নুঙাইবা থবক কয়া অমা তৌরি। মহাক্না ওতোমোবাইল মেতেল স্ক্রেপ্তগী স্কলপচর শেম্লি। মসিগী স্কলপচরশিং অসি মীয়ামগী ওইবা পার্কতা খিন্দুনা থম্লি অমদি মীয়াম্না পাম্না য়েংনরি। মসি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ওতোমোবাইলগী লেমখাক্না শেম্বা অনৌবা পুথোকপা অমনি। ঐহাক্না অমুক হন্না কোচি অমসুং বিজয়াৱাদাগী হোৎনমল অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং মীওই কয়া অমনা অসিদগুম্বা থবক অসি তৌরকখিনি হায়না আসা তৌই।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, ইন্দিয়াগী মীওই অমনা মালেমগী মফম অমা কোইবা মতমদা, চাওথোক্না ইন্দিয়ন্নি হায়রি। ঐখোয়না চাওথোকচনিঙাই ময়াম অমা লৈরি… ঐখোয়গী য়োগা, আয়ুর্বেদা, ফিলোজোফী অমসুং করি লৈতবগে! মদুদি ঐখোয়না চাওথোক্না হায়বা য়াই। ঐখোয়না ঐখোয়গী লোল, দাইলেক, মশক তাকপা, ফিজোল, চিঞ্জাক অমসুং থক্নবা অসিদা চাওথোকচৈ।
ঙসিদি, আসমদা লৈরিবা সিকারি তিশাও, মশাগী মথৌদা পুক্নিং চংনা থবক তৌরি। কার্বি আলোংগী সিকারি তিশাও জি হৌখিবা চহি ২০ চুপ্না কার্বি লোল দোক্যুমেন্ত তৌদুনা লাক্লি। মতম অমদা, ‘কার্বি’, ‘কার্বি ত্রাইবেল’ ইচল ইনাওগী লোল অসি হৌজিক উবা ফংখিদ্রে। শ্রীমান সিকারি তিশাওনা মখোয়গী শক্তাক অসিবু ঙাক্তুনা থমগনি হায়না ৱারেপ লৌদুনা লৈরি। মহাক্না মহাক্কী হোৎনমল অসিদা মনা কয়া অমসু ফংখি অমসুং এৱার্দ কয়া অমসু ফংখি। ঐহাক্না শ্রীমান সিকারি তিশাওবু ‘মন কী বাত’তা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, অনৌবা অমা পুথোরকপা অসি য়াম্না মরু ওই। অনৌবা পুথোকপা হায়বা অসি অনৌবা ওইথোকপা য়াবা অমনি – অনৌবা হোৎনমলনি। অমসুং, অনৌবা হোৎনবা হায়বদি অনৌবা ইনর্জী অমদি অনৌবা থৌনানি। মরম অসিনা স্তেত কয়া অমদা অমসুং মফম কয়া অমদা অনৌবা হৌরকপা অসি য়েংলিবা অসিনি। হন্দক্তি মতম অসি অনৌবা অহৌবা অমসুং ফেস্তিবেল য়ৌরকপা মতম্নি। হোলি অসি বসন্ত, স্প্রিংগী ফেস্তিবেল ওইনা পাংথোকপা মতম্নি। ঐখোয়না হোলি অসি মচু কয়া অমগা লোইননা পাংথোক্লিঙৈ মতম অসিদা স্প্রিংনা অকোইবদা মচু কয়া অমা অহোংবা পুরক্লি। মতম অসিদা লৈশিং শাৎপা হৌরক্লি, মহৌশা অনৌবা ময়োল চোংলি। অনৌবা চহিগী থৌরম কয়া অমা মফম কয়াদা অথুবা মতমদা হৌরক্লগনি। উগাদি নত্ত্রগা পুথান্দু, গুদি পার্ৱা নত্ত্রগা বিহু, নাব্রেহ নত্ত্রগা পোইলা, বোইশাখ নত্ত্রগা বাইসাখি – লৈবাক পুম্বা মচু কয়াগা লোয়ননা অনৌবা আসা অমা পুরক্লগনি। মতম অসিমক্তদা কেরলাদা বিশু পাংথোক্লি। মসিগী মতুংদা ইকুই কুইদনা চাইত্রা নাবরাত্রীগী শেংলবা থৌরম লাক্লগনি। মসিদা লোর্দ রামাগী মপোক কুমোনগী থৌরমশু পাংথোকই। মসিগী থৌরম অসিদা মফম খুদিংদা লাই খুরুম্বা, মীয়াম পুনবা, মখোয়না ইমুং মনুং মরী মতাগা উন্নবা, মরী ফগৎহনবা অসি পাংথোকই। ফেস্তিবেলগী মতম অসিদা ঐহাক্না ইরৈচাশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং, এপ্রিল ৪গী মতম অসিদা, লৈবাক অসিনা ইস্তর থৌরম পাংথোক্কনি। ফেস্তিবেল ইস্তর অসি জিসু খ্রিস্টানবু পাং তিংবগী নিংশিং থৌরম্নি। শেংনা হায়রবদা ইস্তর অসি অনৌবা পুন্সি অমা হৌবগী মওং উৎলি। মসিগী শেংলবা অমসুং নুঙাইরবা থৌরম অসিগা ঐহাক্না ইন্দিয়াদা লৈবা খ্রিস্টান খক্তা নত্তনা মালেমগী ওইবা খ্রিস্টানশিংবু হরাও তয়াম্বা ফোংদোক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং, ঙসি ‘মন কী বাত’তা ঐখোয়না ‘অম্রীত মহোৎসব’ অমসুং লৈবাক অসিদা ঐকোয়গী থৌদাংশিংগী মরমদা ৱারী শান্নরি। ঐখোয়না অতোপ্পা ফেস্তিবেল অমসুং ফেস্তিবেলগী ওইবা মরমদা খন্নখ্রে। মরক অসিদা অতোপ্পা ফেস্তিবেল অমা লাক্তুনা মসিনা ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসনেল ওইবা হক অমসুং ইথৌদাং কয়া অমা নিংশিংহল্লি। মদুদি এপ্রিল ১৪ অসিনি – হায়রিবা অসি দাঃ বাবা সাহেব অম্বেদকর জিগী মপোক কুমোন্নি। হন্দক্কী অসিদা ‘অম্রীত মহোৎসব’ মসিগী থৌরম অসি হেন্না মরুওইবা অমা ওইরি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না বাবা সাহেবকী নিংশিং থৌরম অসি ঐখোয়গী ইথৌদাংদা ৱারেপ লৌবা অমসুং মহাকপু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা পাংথোক্কনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা অমুক হন্না অদোম পুম্নমকপু ফেস্তিবেল অসিগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম পুম্বা হরাও-নুঙাইনা লৈবিয়ু, হকচাং পনা লৈবিয়ু অমদি মসিগী লোয়ননা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু অমুক হন্না নিংশিংজরি মদুদি ‘দৱাই ভী, কদাই ভী’!
থাগৎচরি!