Ministry of Earth Sciences
Widespread rainfall with heavy falls at isolated places are likely over Northeast India during 29th March to 03rd April, 2021; Flood like situation may also occur over the region
Heat wave conditions at isolated pockets are very likely over Saurashtra, Kutch, Konkan & Goa during 25th - 27th March and over north Gujarat region on 27th & 28th March, 2021
26 MAR 2021 2:20PM by PIB Delhi
According to the National Weather Forecasting Centre of the India Meteorological Department (IMD):
Salient Features
• An active Western Disturbance & its induced cyclonic circulation caused fairly widespread to widespread rainfall/snowfall/thunderstorm activity over Western Himalayan Region & Punjab during 22nd to 24th March, 2021. Isolated to scattered rainfall/thunderstorm activity also occurred over remaining parts of Northwest & adjoining central India during the same period; isolated hailstorm /dust storm activity also reported from Rajasthan on one or two days of this period.
• Due to cyclonic circulation/trough over central parts of country, light to moderate isolated/scattered rain/thundershower occurred over central India during past week (18th to 24th March, 2021).
• Under the influence of strong lower level southwesterly winds from the Bay of Bengal, fairly widespread to widespread rainfall with heavy falls at isolated places are likely over Northeast India during 29th March to 03rd April, 2021. Flood like situation may also occur over the region during this period.
Heat wave conditions at isolated pockets are very likely over Saurashtra & Kutch and Konkan & Goa during 25th - 27th March and over north Gujarat region on 27th & 28th March, 2021.
Forecast for next two week
Weather systems & associated Precipitation during Week 1 (25th to 31st March, 2021) and Week 2 (01st to 07th April, 2021)
Rainfall for week 1: (25th to 31st March, 2021)
• A fresh Western Disturbance very likely to cause scattered to fairly widespread rainfall/snowfall over Western Himalayan Region with thunderstorm/ lightning over Himachal Pradesh & Uttarakhand and thunderstorm, lightning & hail over Jammu, Kashmir, Ladakh, Gilgit, Baltistan & Muzaffarabad during 28th- 29th March, 2021.
Under the influence of strong lower level southwesterly winds from the Bay of Bengal, fairly widespread to widespread rainfall with thunderstorm/thunder squall/lightning and heavy falls at isolated places are likely over Northeast India during 29th March to 03rd April, 2021. It may cause landslides and low level inundation at some places during same period.
• Isolated to scattered rainfall/thundershowers are very likely over Tamilnadu, Puducherry & Karaikal, Telangana, Kerala & Mahe and coastal & south Interior Karnataka during most days of the week 1 (Annexure IV).
Cumulatively, above normal to above rainfall very likely over parts of northeastern states and Kerala and below normal over remaining parts of the country (Annexure V).
Rainfall for week 2: (01st to 07th April, 2021)
Due to strong lower level southwesterly winds from the Bay of Bengal to northeastern states, fairly widespread to widespread rainfall with heavy falls at isolated places are likely over this region during 1st half of the week 2. As a result above normal rainfall activity likely over this region.
Due to absence of any active Western Disturbance, rainfall activity is likely to below normal over northwest India. It is likely to be below normal to normal over remaining parts of the country (Annexure V).
Temperature for week 1 & 2: (25th March to 07th April, 2021)
• Maximum temperatures are very likely to rise gradually by 4-6°C over Northwest India during first half of the week 1. Gradual rise in maximum temperatures by 3-5°C over most parts of Central India and by 2-4°C over most parts of East, West and peninsular India during first half of the week 1.
• No heat wave conditions very likely over the country during next 4-5 days except Saurashtra & Kutch and Konkan & Goa where heat wave conditions are very likely at isolated pockets during 25th - 27th March and over north Gujarat region during 27th - 28th March, 2021.
• During week 2, due to likely dry weather over most parts of the country (outside northeast India), the maximum temperatures are very likely to rise gradually over most parts of the country. Hence, normal to above normal maximum temperatures likely over northwest, east India and east coast. These are likely to be below normal by 1-2°C over north eninsular & adjoining central India (Annexure VI).
Cyclogenesis:
• There is a low probability of cyclogenesis over southeast BoB during the latter half of week 1 (26.03.2021 to 01.04.2021).
(Please CLICK HERE for details in graphics)
[For details in Video-form:
Weather Review for past one week and Weather Forecast for next two weeks (English) Dated 25.03.2021:*
*Facebook link:* https://www.facebook.com/India.Meteorological.Department/videos/487864918910276
Weather Review for past one week and Weather Forecast for next two weeks (Hindi) Dated 25.03.2021*
*Facebook link:* https://www.facebook.com/India.Meteorological.Department/videos/458554935263012
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning & visit state MC/RMC websites for district wise warning.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ভারতকী অৱাং-নোংপোক থংবদা মার্চ ২৯দগী এপ্রিল ০৩, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা আইসোলেতেদ ওইবা মফমশিংদা অকনবা নোংগা লোইননা পাক শন্না নোং চুবগা লোইননা অকনবা নোং চুরবা য়ান্না লৈ; লমদম অসিদা ঈশিং ইচাও থোক্লবসু য়ান্না লৈ
সৌরাস্ত্রা, কচ্ছ, কোনকন অমসুং গোৱাগী মফম খরদা মার্চ ২৫- ২৭কী মনুংদা অমসুং অৱাং থংবা গুজরাতকী লমদমদনা মার্চ ২৭ অমসুং ২৮, ২০২১দা নুংশিৎ অশাবা শিৎলবা য়ান্না লৈ
26 MAR 2021 2:20PM by PIB Imphal
ইন্দিয়াগী মেতেরিওলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী নেস্নেল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তরগী মতুং ইন্না:
মরু ওইবা ফীচরশিং
• মার্চ ২২ অমসুং ২৪, ২০২১দা নোংচুপ থংবা হিমালয়ন রিজন অমসুং পঞ্জাবতা পাকশন্না পানা চুবদগী হৌরগা পাকশন্না অকনা নোং তাবা/উন তাবা/অখাক অরাও তৌবনা মরম ওইরগা নোংচুপ থংবদা এক্তিব দিস্তর্বেন্স থোকখি অমসুং সাইক্লোনিক সর্ক্যুলেসন থোকখি। হায়রিবা চপ মান্নবা মতম অসিগী মনুংদা অৱাং নোংচুপ অমসুং মসিগা লোন্নবা ময়াই থংবা ভারতকী লেমহৌরিবা শরুকশিংদা আইসোলেতেদ ওইবদগী স্কেতর্দ ওইবা নোং/অখাক অরাওসু তৌখি; রাজস্থান্দা হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা নোংমা নত্ত্রগা নিনিদি আইসোলেতেদ ওইবা লেন তাখিবা/উফুলগী নোংলৈ-নুংশিৎ শিৎখিবগীসু রিপোর্ত তৌরকখি।
• লৈবাক অসিগী ময়াই থংবা শরুকশিংদা সাইক্লোনিক সর্ক্যুলেসন/ত্রাউৎনা মরম ওইদুনা পারপ তৌবদগী চং অমদা আইসোলেতেদ/স্কেত্তর্দ ওইবা নোং/অখাক অরাওগা লোইননা ভারতকী ময়াই থংবা শরুক্তা হৌখিবা চয়োল (মার্চ ১৮দগী ২৪,২০২১)দা চুখি।
• বে ওফ বেঙ্গলদগী শিৎলকপা খা-নোংচুপরোমদা শিৎপা অকনবা লোৱর লেবেলগী নুংশিৎনা মরম ওইদুনা ভারতকী অৱাং নোংপোক থংবদা মার্চ ২৯দগী এপ্রিল ০৩, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা পাকশন্না পারপ তৌবা নোং চুবদগী মফম খরদা অকনবা নোং পাকশন্না চুরবা য়াই। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা লমদম অসিদা ঈশিং ইচাউগী ফীভম ওইহল্লবা য়ান্নসু লৈ।
• সৌরাস্ত্রা, কচ্ছ, কোনকন অমসুং গোৱাগী মফম খরদা মার্চ ২৫- ২৭কী মনুংদা অমসুং অৱাং থংবা গুজরাতকী লমদমদনা মার্চ ২৭ অমসুং ২৮, ২০২১দা নুংশিৎ অশাবা শিৎলবা য়া
মথংগী চয়োল অনিগী ফোর্কাস্ত
অহানবা চয়োল (মার্চ ২৫দগী ৩১, ২০২১) অমসুং অনিশুবা চয়োল (এপ্রিল ০১দগী ০৭, ২০২১) মনুংগী ৱেদর সিস্তেম্স অমসুং মরী লৈনবা প্রিসিপিতেসন
অহানবা চয়োলগী নোংজু: (মার্চ ২৫দগী ৩১, ২০২১)
• মার্চ ২৮ – ২৯, ২০২১গী মনুংদা, নোংচুপ থংবা হিমালয়ন রিজনদা অনৌবা ৱেস্তর্ন দিস্তর্বেন্সনা মরম ওইরগা স্কেত্তর্দদগী ৱারপ তৌনা পাক শন্না নোং/উন তারবা য়াই লোইননা হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দদা অখাক-অরাও তৌগনি/মমিৎ খাক্কনি অমসুং জম্মু, কাশ্মির, লদাখ, গীলগীৎ, বাল্তিস্তান অমসুং মুজাফ্ফারাবাদতা অখাক-অরাও, মমিং খাকপা অমসুং লেন তারবা য়াই।
• ভারতকী অৱাং-নোংপোক্তা মার্চ ২৯দগী এপ্রিল ০৩, ২০২১দা বে ওফ বেঙ্গলদা শিৎপা খা নোংচুপ থংবা অকনবা লোৱর লেবেলগী নুংশিৎনা মরম ওইদুনা আইসোলেতেদ ওইবা মফমশিংদা পাক শন্না পারপ তৌবদগী অকনবা নোংগা লোইননা অখাক অরাও/থন্দর সক্বেল/মমিৎ খাকপা অমসুং অকনবা নোং চুরবা য়াই। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা মসিনা মরম ওইরগা মফম খরদা লেন্দস্লাইদ অমসুং লো লেবেল ইনুন্দেসন থোকহল্লবা য়াই।
• অহানবা চয়োল অসিগী অয়াম্বা নুমিৎশিংদা তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং করাইকল, তেলঙ্গনা, কেরেলা অমসুং মাহে অমদু কর্নতকাগী সমুদ্রা তোর্বান অমসুং খা থংবা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা আইসোলেতেদতগী স্কেত্তর্দ ওইবা নোং/অখাক অরাও তৌরবা য়ান্না লৈ (এনেক্সর IV)।
• অপুনবগী ওইনা, অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিং অমসুং কেরেলাগী শরুকশিংদা নোর্মেলদগী মথক ওইবা নোংজু অমসুং লৈবাক অসিগী লেমহৌরিবা শরুকশিংদা নোর্মেলগী মখাদা নোং চুরবা য়ান্না লৈ (এনেক্সর V)।
অনিশুবা চয়োল নোংজু: (এপ্রিল ০১দগী ০৭, ২০২১)
• বে ওফ বেঙ্গলদগী অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা শিৎলকপা লোৱর লেনেলগী খা নোংচুপরোমদা শিৎপা অকনবা নুংশিৎনা মরম ওইদুনা পাকশন্না পারপ তৌবদগী পাকশন্না অকনবা নোংগা লোইননা লমদম অসিগী আইসোলেতেদ ওইবা মফমশিংদা অনিশুবা চয়োল অসিগী অহানবা শরুক্কী মনুংদা চুরবা য়ান্না লৈ। মরম অসিনা লমদম অসিদা নোর্মেল ওইবা নোংজুগী চাংগী মথক্তা চুরবা য়ান্না লৈ।
• এক্তিব ৱেস্তর্ন দিস্ত্রবেন্স লৈতবনা মরম ওইরগা ভারতকী অৱাং-নোংচুপ থংবা শরুক্তা নোর্মেলদগী তানা নোং চুরবা য়ান্না লৈ। লৈবাক অসিগী অতোপ্পা লেমহৌরিবা শরুকশিংদা নোর্মেলদগী তানা অমসুং নোর্মেলদা নোং চুরবা য়ান্না লৈ (এনেক্সর V)।
অহানবা অমসুং অনিশুবা চয়োলগী তেম্পরেচর: (মার্চ ২৫দগী এপ্রিল ০৭, ২০২১)
• অহানবা চয়োলগী অহানবা শরুক্তা ভারতকী অৱাংনোংচুপ থংবা শরুক্তা মেক্সিম্ম তেম্পরেচর অসি সেল্সিয়স দিগ্রী ৪-৬ হেনগৎলবা য়ান্না লৈ। অহানবা চয়োলগী অহানবা শরুক্কী মনুংদা ময়াই থংবা ভারতকী অয়াম্বা শরুকশিংদা মেক্সিম্ম তেম্পরেচরদা সেল্সিয়স দিগ্রী ৩-৫ অমসুং নোংপোক, নোংচুপ অমসুং পেনিনসুলর ইন্দিয়াগী অয়াম্বা শরুকশিংদা সেল্সিয়স দিগ্রী ২-৪ তপ্না-তপ্না হেনগৎলকপা য়ান্না লৈ।
• সৌরাস্ত্রা অমসুং কচ্ছ অমদি কোনকন অমসুং গোৱাদা মার্চ ২৫-২৭কী মনুংদা অমসুং মার্চ ২৭-২৮, ২০২১গী মনুংদা অৱাং থংবা গুজরাতকী লমদা অশাবা নুংশিৎ অসি আইসোলেতেদ পোক্কেৎশিংদা থোক্লবা য়ান্না লৈবা অসি নত্তনা মথংগী নুমিৎ ৪-৫ অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা অশাবা নুংশিৎ শিৎল্লোই।
• অনিশুবা চয়োলগী মনুংদা লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুকশিংদা (অৱাং নোংপোক ভারতকী মপালদা) শাবনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুকশিংদা মেক্সিম্ম তেম্পরেচরশিং তপ্না-তপ্না হেনগৎলকপা য়ানা লৈ। মরম অসিনা অৱাং নোংচুপ থংবা, নোংপোক থংবা ভারত অমসুং নোংপোক থংবা সমুদ্র তোর্বানদা মেক্সিম্ম তেম্পরেচরশিং অসি নোর্মেলদগী মথক্কী চাংদা লৈরবা য়ান্না লৈ। অৱাং থংবা পেনিনসুলর অমসুং ময়াই থংবা ভারতগী লোন্নবদি লৈরিবা মফমশিংদা সেল্সিয়স দীগ্রী ১-২গী চাংদা নোর্মেলদগী হন্থরপা য়ান্না লৈ (এনেক্সর VI)।
সাইক্লোজেনেসিস:
• অহানবা চয়োলগী অরোইবা শরুক্কী মনুংদা বে ওফ বেঙ্গলগী খা-নোংপোক্তা সাইক্লোজেনেসিস থোকপগী চাং নেম্না লৈ (২৬.০৩.২০২১দগী ০১.০৪.২০২১)
(গ্রাফিক্সকী অকুপ্পা মরোলশিংগীদমক মসিদা নম্বীদুয়ু )
[ভিদিও-ফোর্মদা অকুপ্পা মরোলশিং য়েংনবগীদমক:
হৌখিবা চয়োল অমগী ৱিদর রিভ্যু অমসুং মথংগী চয়োল অনিগী ৱেদর ফোর্কাস্ত (ইংলিশ) তাং ২৫.০৩.২০২১:*
*ফেসবুক লিঙ্ক:* https://www.facebook.com/India.Meteorological.Department/videos/487864918910276
হৌখিবা চয়োল অমগী ৱিদর রিভ্যু অমসুং মথংগী চয়োল অনিগী ৱেদর ফোর্কাস্ত (হিন্দী) তাং ২৫.০৩.২০২১*
*ফেসবুক লিঙ্ক:* https://www.facebook.com/India.Meteorological.Department/videos/458554935263012
লোকেসন স্পেসিফিক ফোর্কাস্ত অমসুং চেকশিন ৱাগীদমক মৌসম এপ , এগ্রোমেৎ এদভাইজরীগীদমক মেঘদুত এপ অমসুং মমিৎ খাকপগী চেকশিন ৱাগীদমক দামিনি এপ দাউন্দলোদ তৌবীয়ু অমসুং জিলা-জিলাগী ওইবা চেকশিন ৱাগীদক স্তেৎ এম.সি./আর.এম.সি.দা চংবীয়ু।