Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh inaugurates DRDO Skill Development Centre for Fire Safety Training
22 FEB 2021 6:40PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has inaugurated Skill Development Centre (SDC) for Fire Safety Training of Defence Research and Development Organisation (DRDO) at Pilkhuwa in Uttar Pradesh through virtual mode on February 22, 2021. The facility, created by Delhi based DRDO laboratory Centre for Fire, Explosive and Environment Safety (CFEES); is aimed at developing trained human resources, fire safety technology and products to save precious human lives and valued assets.
In his inaugural address, Raksha Mantri congratulated DRDO for this significant step in the field of fire safety. He emphasised that in any fire tragedy the nation loses precious lives and valuable assets. To prevent such losses, this Training Centre will go a long way in ensuring quality training to the personnel and preventing such mishaps.
The first of its kind in India, the SDC has been created by adopting state of art technology and setting up of simulation systems for validation of fire at realistic scale in order to meet the challenges and enhance the skills of Defence Fire Service Personnel and combatants from the Armed Forces. Spread in 24 acres area at Pilkhuwa, the DRDO facility would be utilised for imparting fire prevention and fire-fighting training to the Fire Service personnel of Indian Armed Forces, DRDO, Ordnance Factories, Coast Guard and defence undertakings. In addition, trainees from Bhutan, Sri Lanka and other neighbouring countries would also be imparted training at the Centre. The facility is likely to strengthen their knowledge and fire-fighting skills and prepare them for handling fire threats in the emerging high-tech environment. Training of fire personnel in such high standard facilities will result in high levels of fire safety awareness and implementation of safety provisions in defence establishments thus leading to minimisation of losses and property due to fire accidents.
Constructed as per International standards, the SDC has four bays with fire-fighting and rescue appliances such as hydraulic platform, air crash fire tender and emergency rescue tender, which will be used for imparting practical/hands-on training besides an important life-saving personal protective equipment for the fire fighters. The Centre has a Fire Drill Tower with emergency escape chute which would be used for simulation of fire in high rise buildings, Breathing Apparatus Training Facility, a Model Fire Station housing specialised fire-fighting and rescue appliances, LPG Petroleum Tank Farm Simulator, Fire Suit Test and Evaluation facility, a Hostel and Transit Facility and Administrative and Training Facility. The facility would be maintained by CFEES, which carries out safety audits, training activities and R&D activities in the area of fire, explosive & environment safety. Every year 400-500 personnel are being trained by CFEES in modules customised to the needs of Ministry of Defence (MoD) establishments.
Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy in his address appreciated the endeavor of the CFEES towards indigenisation of fire safety equipment and test facilities for evaluation of fire safety products. He stated that the establishment of Skill Development Centre is another step initiated by DRDO towards endorsing Prime Minister Shri Narendra Modi’s call for ‘Atmanirbhar Bharat’.
Director General Human Resources Shri K S Varaprasad, Director General System Analysis & Modelling Ms Nabanita Radhakrishnan, Director CFEES, Shri Rajiv Narang and other dignitaries of MoD were also present on the occasion.
CEZF.JPG)

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মৈপোক-লাংপোক থোক্তনবা ত্রেনিংগী দি.আর.দি.ও. স্কিল দিবলপমেন্ত সেন্তর হাংদোকখ্রে
22 FEB 2021 6:40PM by PIB Imphal
রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মৈপোক-লাংপোক থোক্তনবা ত্রেনিংগী দিফেন্স রিসর্স অমসুং দিবলপমেন্ত ওর্গানাইজেসন (দি.আর.দি.ও.) স্কিল দিবলপমেন্ত সেন্তর (এস.দি.সি.) ২০২১গী ফেব্রুৱারীগী ২২দা উত্তর প্রদেশকী পিলখুৱাদা বর্চুএলগী খুত্থাংদা হাংদোকখ্রে। খুদোংচাবা অসি, দিল্লীদা বেজ তৌবা দি.আর.দি.ও. সেন্তর ফোর ফায়র, এক্সপ্লোসিব এন্দ এনভাইরোনমেন্ত সেফতী (সি.এফ.ই.ই.এস.); অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি মীওইশিংবু ত্রেন তৌদুনা মৈপোক-লাংপোক থোক্তনবা অমসুং মমল য়াম্লবা মীওইবগী পুন্সি অমসুং পোৎ চৈ কয়া অমা কনবা ঙম্নবনি।
মহাক্না হৌদোকপগী ৱা ঙাংবদা, রক্ষা মন্ত্রীনা দি.আর.দি.ও.না পাংথোক্লিবা মৈপোক-লাংপোক থোক্তনবা মশক নাইবা খোঙথাংশিং অসি থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মরুওইবা পীদুনা হায়খি মদুদি মৈপোক-লাংপোক্কী থৌদোক কয়া অমদা মমল য়াম্লবা মীওইবগী পুন্সি অমসুং পোৎ-চৈ কয়া অমা মাং তাক্লি। মসিগুম্বা অসি থোক্তনবা ত্রেনিং অসিনা য়াম্না মগুন লৈবা অমা ওইনা পাংথোক্তুনা খুদোংথিবশিং অসি ঙাকথোক্নবা হোৎনরি।
মসিগুম্বা অসিগী মওংদা খ্বায়দগী ইহান হানবা ওইনা এস.দি.সি.না তেক্নোলোজি কয়া অমা শিজিন্নদুনা অমসুং ফায়র সর্বিস তৌরিবশিং অমসুং আর্ম ফোর্সেসশিং অসিদা হেন্না হৈ-শিংবা হেনগৎনবা থবক তৌরি। পিখুৱাদা একর ২৪ লোম শন্দোক্তনা তৌরিবা দি.আর.দি.ও. খুদোংচাবা লিংখৎলিবা অসিনা মৈপোক-লাংপোক ঙাকথোক্নবা অমসুং মৈপোক-লাংপোক্কা থেংনবদা ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেস, দি.আর.দি.ও., ওর্দেনান্স ফেক্তরি, কোস্ত গার্দ অমসুং দিফেন্সশিং অসিদা শিজিন্নগনি। মখা তানা, ভুতান্দ, শ্রী লঙ্কা অমসুং য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংগী ত্রেনিশিংনা ত্রেনিং সেন্তর অসিদা শরুক য়ারি। পীরিবা খুদোংচাবা অসিনা মখোয়না মৈপোক-লাংপোক ঙাকথোক্নবা অমসুং মৈপোক-লাংপোক্কা থেংনবদা লৌশিং কয়া অমা লৈনবা অমসুং মৈপোক-লাংপোক অসি মতৌ করম্না ঙাকথোক্কদগে হায়বা অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। য়াম্না অৱাংবা থাক অমদা পীরিবা ত্রেনিং অসিনা অৱাংবা থাক অমগী খুদোংচাবা অমা ফংগনি।
মালেমগী ওইবা থাক অমদা শেমগৎলিবা এস.দি.সি. অসিদা মৈপোক-লাংপোক্কা থেংনবদা অমসুং কন্নবদা বেইস মখল মরি লৈরি মদুদি হায়দ্রোলিক প্লেতফোর্ম, এয়র ক্রাস ফায়র তেন্দর অমসুং ইম্মর্জেন্সি রেস্কু তেন্তর হায়রিবা অসিনা মমল য়াম্লবা মীওইবা কয়া অমগী পুন্সি কনবা ঙম্লগনি। সেন্তর অসিদা ফায়র দ্রিল তাৱর লৈরি হায়রিবা অিসিদা অথু-অকাইগী ওইনা নান্থোকপা য়াবা মসিনা অৱাংবা বিল্দিংদা, শ্বর হোনবা হোন্বা ত্রেনিংগী খুদোংচাবা, মৈপোক-লাংপোক্কা থেংনবগী মওং শদুনা থম্বা, এল.পি.জি. পেত্রোলিয়ম তেঙ্ক ফার্ম সিমুলেতর, মৈগী শুত তেস্ত অমসুং ইবালুএসনগী খুদোংচাবা, হোস্তেল অমা অসি য়াওরি। পর্শোন্নেল ৪০০-৫০০ খুদিংগী সি.এফ.ই.ই.এস.না ত্রেনিং পীরি।
দিফেন্স আর. অমসুং দি.গী দিপার্তমেন্তকী সেক্রেতরী অমসু দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন দাঃ জি. সাথীশ রেদীনা মহাক্না ৱা ঙাংবদা সি.এফ.ই.ই.এস.কী মৈপোক-লাংপোক্কী সেফতি ইক্যুপমেন্ত অমসুং চাংয়েং তৌনবা পোৎলমশিং অসিগী থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দি.আর.দি.ও.না লৌখৎলিবা স্কীল দিবলপমেন্ত সেন্তরগী খোঙথাং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘আত্মানির্ভর ভারত্তা’ মতেং পাংবনি ।
দাইরেক্তর জেনেরেল হুমেন রিসোর্স শ্রী কে. এস. বারাপ্রসাদ, দাইরেক্তর জেনেরেল সিস্তেম এনালাইসিস অমসুং মোদেল্লি এম.এস. নাবানিতা রাধাকৃষ্ণনন, দাইরেক্তর সি.এফ.ই.ই.এস. শ্রী রাজিব নারাং অমসুং অতৈ এম.ও.দি.গী দিগ্নতরিশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
CEZF.JPG)