Ministry of Textiles
Union Textiles Minister Inaugurates Certified Jute Seeds Distribution Program AndAwareness Workshop For Jute Farmers
Calls Upon Farmers To Use Certified Seeds To Increase Production And Their Income
Program To Benefit Over 5 Lakh Farmers
15 FEB 2021 5:41PM by PIB Delhi
Union Minister for Textiles and Women & Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani has called upon the farmers to use certified seeds to increase their income and productivity and contribute to the country in Jute diversified and Technical textile products. Inaugurating,virtually, the Certified Jute Seeds Distribution Plan and Jute Farmers Awareness Workshop, organised at ICAR-CRIJAF Institute at Barrackpore, West Bengal, Smt. Smriti Zubin Irani said that the ICARE Initiative which started in 2015 with only about 60 MT Certified Jute Seeds and 20,000 Farmers got a remarkable leap in just one and half years and the certified jute seeds distribution increased to over 600 MT in 2017. She informed that so far, Government have supported 2.60 lakhs farmers under ICARE Program. Expressing her sincere gratitude to the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and all the Jute Organizations for taking forward the Jute-ICARE Initiative in its earnest spirit, she said that sincere efforts and efficient coordination has brought the desired results.
Ministry of Textiles through its field offices viz; O/o Jute Commissioner, National Jute Board, Jute Corporation of India and the ICAR-CRIJAF under Ministry of Agriculture &Farmers Welfare has organized the Jute Seeds Distribution Program and Jute Farmers Awareness Workshop on Jute ICARE Initiative. The Programs were attended by Jute Farmers from West Bengal, Shri Upendra Pratap Singh, Union Secretary (Textiles); Shri Sanjay Agarwal, Union Secretary (Agriculture & Farmers Welfare), Sr. Officers from Ministry of Textiles, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, O/o Jute Commissioner, National Jute Board (NJB), Jute Corporation of India (JCI), ICAR-CRIJAF, ICAR-NINFET, National Seeds Corporation (NSC), Industry Bodies.
The minister informed that in January and March, 2017, on the proposal of the Ministry of Textiles, the Ministry of Agriculture invited concerned officers from all jute growing States for participation in the ICARE Program wherein Officers from Ministry of Textiles, Jute Organizations, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Organizations under, MOA&FW and Representatives of the Jute Growing States had participated. She stated that it was a very live example of synergy and coordination among different Departments of Govt. of India.
The Minister informed that in August 2020, Government had taken a Resolution to exponentially spread the distribution of certified jute seeds through commercial seed program for the benefit of a much larger number of Jute Farmers wherein JCI would be
distributing 10,000 qtls of certified jute seeds. She stated that the move would benefit about 5.00 lakh Jute Farmers.
The minister further stated that the Union Government under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi is committed for the welfare of the Farmers. She said that government increased the MSP for Jute from Rs. 2400 in 2014-15 to Rs. 4225 in 2020-21. Talking about the Retting Tanks, She added that Government of India has approved construction of 46000 Retting Tanks for increasing productivity, quality and income of Jute Farmers which will be done by the convergence of Central Govt. Schemes like MNREGA, PMKSY, RKVY and ICARE. This will not only reduce retting time by 7 days but will also result in creation of 46 lakh man-days of employment for rural mass of Jute Growing States particularly West Bengal. The Minister informed that the Government follows the vision of the Hon’ble Prime Minister to work in coordination and not in silos. She said that Retting Tank Initiative is a live example of coordination among Ministry of Textiles, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Ministry of Rural Development, Jute Organizations, ICAR organizations, and State Govts.
Smt. Irani also stated the ICARE Initiative is benefitting Jute Farmers by improving productivity by 15% and increase in farmers’ income by about 10,000/hec. Through JPM Act, Government is protecting the interest of about 4 lakh workers and 40 lakh farm families.
The Minister further informed that Government has approved a Technical Textiles Mission which includes Jute Geo-Textiles. She said the BIS has approved standards for Jute Geo-Textiles (JGT) which will help promotion of JGT under the Technical Textile Mission.
She further added that 2.4 km road of NH 34 at Berhampore West Bengal has been constructed with Jute Geo-Textiles, 450 KM of rural roads using JGT constructed in West Bengal and about 195 rural roads under PMGSY have been sanctioned across the country using JGT. The Minister desired that the Jute Farmers be informed about the applications of JGT in rural road through awareness programs by JC and NJB.
The Minister also advised the Jute Commissioner, National Jute Board, JCI and CRIJAF to extend the good wishes of the Hon’ble Prime Minister to the Jute Farmers, Jute Workers & Jute Artisans and organize awareness workshops on Jute Diversified Products and Jute Geo-Textiles Products for Jute Farmers and Jute Workers to make them aware about the scope and potential for the Jute they produce.
Speaking on the occasion, Secretary textiles, Shri U. P. Singh said that this initiative has been taken keeping in view the growing demand for Jute in the country and to improve the quality of Jute.He further stated that the initiative will increase the production of Jute and reduce our dependence on imports from Bangladesh. He also said that these efforts will go a long way in improving the conditions of the farmers and doubling their income.
In his address, Secretary Agriculture Shri Sanjay Agrawal said that finer variety of fibre will be ensured by the quality Jute seeds. He also said that inclusion of Jute in the National Food Security Mission will help to increase the income of the Farmers.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী তেক্সতাইল মন্ত্রীনা জ্যুত ফার্মরশিং অসিগীদমক এৱার্নেস ৱার্কশোপ অমসুং সর্তিফাইদ জ্যুত মরু য়েন্থোকপগী প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে
লৌমীশিংগী পোত্থোক অমসুং মখোয়গী ইনকম হেনগৎনবা সর্তিফাইদ তৌরবা মরুশিং শিজিন্ননবা লৌমীশিং অসিদা হায়খ্রে
লৌমী লাখ ৫ হেন্না কান্নবা পীনবা প্রোগ্রাম
15 FEB 2021 5:41PM by PIB Imphal
লৌমীশিংনা জ্যুত দাইবর্সিফাইদ অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইল প্রদক্তশিং অসিদা সর্তিফাইদ তৌরবা মরুশিং শিজিন্নদুনা পোত্থোক হেন্না পুথোক্নবা অমসুং মখোয়গী ইনকম অসি হেন্না লাকহন্দুনা লৈবাক অসিদা কন্ত্রিব্যুত তৌনবা তেক্সতাইল্স অমসুং ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি সমৃতি জুবনি ইরানিনা ফোংদোকখ্রে৷ ভর্চুয়েল্লী ওইনা হৌদোক্লদুনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী বেরেক্তপোরদা লৈরিবা আই.সি.এ.আর.-সি.আর.আই.জে.এ.এফ. ইন্সতিত্যুততা শিল্লিবা সর্তিফাইদ জ্যুত সীদস দিস্ত্রিব্যুসন প্লান অমসুং জ্যুত ফার্মর এৱার্নেস ৱার্কশোপ অদুদা শ্রী সমৃতি জুবিন ইরানিনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, সর্তিফাইদ তৌরবা জ্যুত সীদ এম.তি. ৬০রোমতমক্কা লোইননা আই.সি.এ.আর.ই. ইনিসিয়েতিব অসি ২০১৫দা হৌদোকখি অমসুং শুপ্নতগী চহী অমগা মখায়দা লৌমী ২০,০০০না চাওনা কান্নবা ফংখ্রে অমসুং ২০১৭দা সর্তিফাইদ তৌরবা মরুশিং য়েন্থোকপা অদু এম.তি. ৬০০ হেন্না হেনগৎলকখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা আই.সি.এ.আর.ই. প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা সরকার অসিনা লৌমী লাখ ২.০ সপোর্ত তৌখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না মহাক্কী ফিল্দ ওফিসশিং খুদম ওইনা ও/ও জ্যুত কম্মিশনার, নেস্নেল জ্যুত বোর্দ, জ্যুত কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং আই.সি.এ.আর.-সি.আর.আই.জে.এ.এফ.না লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রালয়না জ্যুত আই.সি.এ.আর. ইনিসিয়েতিবতা জ্যুত সীদস দিস্ত্রিব্যুসন প্রোগ্রাম অমসুং জ্যুত ফার্মর্স এৱার্নেস ৱার্কশোপ শিনখ্রে৷ প্রোগ্রাম অদুদা ৱেস্ত বেঙ্গলগী জ্যুত ফার্মরশিং, কেন্দ্রগী সেক্রেতরী(তেক্সতাইল্স) শ্রী উপেন্দ্র প্রতাপ সিংহ; কেন্দ্রগী সেক্রেতরী(লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং) শ্রী সঞ্জে অগর্ৱাল, তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়, ও/ও জ্যুত কম্মিশানর, নেস্নেল জ্যুত বোর্দ(এন.জে.বি.), জ্যুত কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া(জে.সি.আই.), আই.সি.এ.আর.-সি.আর.আই.জে.এ.এফ., আই.সি.এ.আর.-এন.আই.এন.এফ.ই.তি., নেস্নেল সীদস কোওপরেসন(এন.এস.সি.), ইন্দস্ত্রী বোদীশিংগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি৷
২০১৭গী জানুৱারি অমসুং মার্চ থাদা তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয় অসিদগী হায়জরকপগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না আই.সি.এ.আর.ই. প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ানবগীদমক জ্যুত থারিবা রাজ্য পুম্নমক্তগী মরী লৈনবা ওফিসরশিং শরুক য়ানবা কৌখ্রে অমসুং মসিদা তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়গী, জ্যুত ওর্গনাইজেসনশিং, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং, এম.ও.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.গী মখাদা লৈরিবা ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং জ্যুত থারিবা রাজশিং অসিগী মীহুৎশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
২০২০গী ওগস্ত থাদা জ্যুত থারিবা লৌমী কয়া অমা কান্নবা ফংহন্নবা কম্মর্সিয়েল সীদ প্রোগ্রামগী খুৎথাংদা সর্তিপাইদ তৌরবা মরুশিং অসি কা হেন্না য়েন্থোক্নবা রিজোলুসন অমা সরকার অসিনা লৌখৎখ্রে অমসুং মসিদা জে.সি.আই.না সর্তিফাইদ তৌরবা মরু ক্বিন্তল ১০,০০০ য়েন্থোক্লগনি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ খোঙথাং অসিনা জ্যুত থারিবা লৌমী লাথ ৫ রোম কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকার অসিনা লৌমীশিং অসিগী য়াইফনবা হোৎনৈ হায়না মন্ত্রী অসিনা মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷ সরকার অসিনা জ্যুতকী মমল অদু ২০১৪-১৫দা লুপা ৪২২৫ ওইরম্বদগী ২০২০-২১দা লুপা ৪২২৫ য়ৌনা হেনগৎহনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ রেত্তিং তেঙ্কশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা জ্যুত থারিবা লৌমীশিং অসিগী পোত্থোক, ক্বালিতী অমসুং ইনকম হেনগৎনবগীদমক রেত্তিং তেঙ্ক ৪৬০০০ শানবগী ভারত সরকারনা পীখ্রে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিং খুদম ওইনা এম.এন.আর.ই.জি.এ., পি.এম.কে.এস.ৱাই., আর.কে.ভি.ৱাই. অমসুং আই.সি.এ.আর.ই.শিং অসিগা লোইননা পাংথোক্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
আই.সি.এ.আর.ই. ইনিসিয়েতিব অসিনা লৌমীশিং অসিগী পোত্থোক অসি ১৫% হেনগৎহন্দুনা অমসুং লৌমীশিং অসিগী ইনকম অসি হেক্তর/১০,০০০ য়ৌনা ফংহন্দুনা লৌমীশিং অসিবু কান্নবা পীরি হায়না শ্রীমতি ইরানিনা ফোংদোকখ্রে৷ জে.পি.এম. এক্ত অসিগী মখাদা সরকার অসিনা ৱার্কর লাখ ৪ রোম অমসুং ফার্মগী ইমুং মানুং লাখ ৪০রোম ঙাক শেল্লি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা লৈবাক অসিদা জ্যুতকী লৈরিবা দিমান্দ অসি য়েংলগা অমসুং জ্যুতকী ক্বালিতী অসি হেন্না ফনবা মসিগী ইনিসিয়েতিব অসি লৌখৎপনি হায়না তেক্সতাইল্সগী সেক্রেতরী শ্রী য়ু.পি. সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷ ইনিসিয়েতিব অসিনা জ্যুতকী পোত্থোক অসি হেন্না পুথোক্লগনি অমসুং বঙ্গলাদেশতগী পুশিল্লকপগী চাং অসিসু হন্থহল্লগনি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷ লৌমীশিং অসিগী ফিভমশিং অসি হেন্না শাফনবা অমসুং মখোয়গী ইনকম অসি শরুক অনি হেন্না লাকহন্নবা মসিগী ইফর্তশিং অসি মতম কুইনা চৎনরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
জ্যুত মরুগী ক্বালিতী অসিনা ফাইবরগী ফবগী মখল অদু লেপ্পী হায়না এগ্রিকল্চরগী সেক্রেতরী শ্রী সঞ্জে অগ্রৱালনা মহাক্কী ৱারোলদা ফোংদোকখ্রে৷ নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসনদা জ্যুত হাপচিল্লকপা অসিনা লৌমীশিং অসিগী ইনকম অসি হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷