Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Sub-Mission on Seeds & Planting Materials: To Produce and Supply quality seeds to Farmers
Financial Support provided to States establishing Seed Processing-cum-storage godown Units each of 500 MT. capacity at Gram Panchayat level
Encouraging Farmers to take up Seed production of Pulses, Oilseeds, Fodder and Green Manure crops locally and make available required Certified Seeds at Village Level
14 FEB 2021 7:36PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare is implementing farmer’s welfare scheme ‘Sub-Mission on Seeds & Planting Materials’ to produce and supply quality seeds to farmers to enhance production and productivity in the country through various components namely Seed Village Programme, Establishment of Seed Processing- cum- Seed Storage Godowns at Gram Panchyat Level, National Seed Reserve, Boosting Seed Production in Private Sector and Strengthening of Quality Control Infrastructure Facilities.
Major achievements under the scheme from 2014-15 to 2020-21 are as under:
• Under Seed Village Programme, 4.29 lakh numbers of Seed Villages have been created wherein 38.01 lakh qtls. of foundation/certified seeds were distributed at concessional rates to 170.86 lakh farmers.
• To encourage farmers to take up Seed production of Pulses, Oilseeds, Fodder and Green Manure crops locally and make available required certified seeds at village itself, 1.05 lakh qtls. of foundation /certified seeds have been distributed at 75% subsidised rates to 2.61 lakh farmers.
• Financial support provided to the States to establish 517 no. of Seed Processing-cum-storage godown Units each of 500 Mt. capacity at Gram Panchayat level, for creating 25.85 LQ more capacity each for Seed Processing and for Seed storage, to make available required crop variety seeds locally to farmers to make them self-sufficient.
• Financial assistance provided for movement of 10.37 lakh qtls. of seeds for making timely availability at affordable price of certified/quality seeds to the farmers of North-Eastern States, UT of J&K, Laddakh, H.P., Uttrakhand and hilly/remote areas of West Bengal.
• Under National Seed Reserve, 17.01 lakh qtls seeds of short and medium crop varieties kept to meet the requirement of farmers for re-sowing during natural calamities and unforeseen conditions i.e. drought, cyclone and flood etc.
• Subsequent to flood damaging paddy crop in Kerala in August, 2018, 3900 MT seeds kept under National Seed Reserve made available to the farmers for re-sowing, so that farmers of the State didn’t face seed scarcity.
• In order to alleviate malnutrition in the country, 71 bio-fortified varieties (nutritionally enriched with protein, Iron, Zinc, amino acids, Pro vitamin-A & vitamin-C etc.,) of different crops (rice, wheat, maize, pearl millet, lentil, mustard, soybean, cauliflower, sweet potato and pomegranate etc.) developed.
• The breeder seeds of bio-fortified varieties have been allotted to the States for further multiplication for enhancing availability of seeds to the farmers in the country.
• 3436 registration certificates for plant varieties issued by PPVFR Authority for intellectual proprietary rights purpose. These include under Farmers’ Variety, the varieties which are traditionally cultivated and evolved by the farmers in their fields, and the wild relative or landrace of a variety about which the farmers possess common knowledge.
• PPVFR Authority has notified 78 crop species for registration as new varieties, that will ensure the availability of more varieties of seeds and planting material to the farmers.
• Besides, the DAC&FW has notified 1405 number of varieties of different crops, to ensure the availability of high quality seeds and planting material to the farmers
• To encourage farmers and communities of farmers, particularly the tribal and rural communities engaged in conversion, improvement and preservation of genetic resources of economic plants and their wild relatives, particularly in areas identified as agro-biodiversity hotspots from National Gene Fund, the Protection of Plant Varieties and Farmers’ Right Authority has given 15 Plant Genome Saviour Community Awards (a Memento and cash of Rs.10 lakh) and 16 Plant Genome Saviour Farmers Awards (a Memento and cash of Rs.1.5 lakh), besides, 37 Plant Genome Saviour Farmers Recognition (a Memento and cash of Rs.1 lakh), during the last five years.
• The National Seed Research and Testing Centre received & analysed 697 court referred seed samples. It also received & analysed 1,36,532 samples under 5% re-testing samples. Besides, analysed 78 seeds samples received under ISTA Proficiency Test Programme, Switzerland.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
সীদশিং অমসুং প্লান্তিং মেতরিয়েলশিংগী সব-মিসন: ক্বালিতী লৈবা সীদশিং পুথোক্নবা অমসুং লৌমীশিং অসিদা ফংহন্নবা
গ্রাম পঞ্চয়ত লেভেলদা য়ুনিত অমমমদা এম.তি. ৫০০গী কেপাসিতী ওইবা সীদ প্রোসেসিং-কম-স্তোরেজ গোদাউন শেম্লিবা রাজ্যশিংদা শেল-থুমগী মতেং পীখ্রে
গ্রীন মেন্যুর ক্রোপশিং, শা-ষননা চানবা মচিঞ্জাব, থাউ-মরুশিং অমসুং হৱাইশিং অসিগী মরুশিং অদু লোকেল্লী ওইনা পুথোক্নবা অমসুং ভিলেজকী থাক্তা তঙাই ফদ্রিবা সর্তিফাইদ সীদশিং ফংহন্নবা লৌমীশিং অসিবু হেন্না পুক্নিং থৌগৎলি
14 FEB 2021 7:36PM by PIB Imphal
তোঙান তোঙানবা মচাকশিং মমিং ওইনা হায়রবদা সীদ ভিলেজ প্রোগ্রাম, গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা সীদ প্রোসেসিং-কম-সীদ স্তোরেজ গোদাউনশিং শেমগৎপা, নেস্নেল সীদ রিজর্ব, প্রাইবেৎ সেক্তরদা সীদ পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং ক্বালিতী কন্ত্রোল তৌদুনা লৈবাক অসিদা মহৈ-মরোং পুথোকপগী চাং অসি কা হেন্না ৱাংনবা লৈমীশিং অসিদা ক্বালিতী লৈবা সীগশিং ফংহন্নবা লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিম ‘সীদশিং অমসুং প্লান্তিং মেতরিয়েলশিংগী সব-মিসন’ লৌমীশিংগী য়াইফ, কোওপরেসন অমসুং এগ্রিকল্চরগী দিপার্তমেন্তনা চৎনরি৷
২০১৪-১৫দগী ২০২০-২১ ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা ফংখিবা অচৌবা এচিবমেন্তশিং অদু মখাদা পীরি:
• সীদ ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা সীদ ভিলেজ লাথ ২৯ শেমখ্রে অমসুং ফাউন্দেসন/সর্তিফাইদ সীদ ক্বিন্তল লাখ ৩৮.০১ অতবা মমলদা লৌমী লাখ ১৭০.৮৬তা য়েন্থোকখ্রে৷
• গ্রীন মেন্যুর ক্রোপশিং, শা-ষনশিংনা চানবা মচিঞ্জাক, থাউ –মরুশিং অমসুং হৱাইশিং অসিগী মরু অসি লোকেল্লী ওইনা পুথোক্নবা লৌমীশিং অসিবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং সর্তিফাইদ সীদশিং অদু খুঙ্গং অদুমক্তদা ফংহনখ্রে, ফাউন্দেসন/সর্তিফাইদ সীদ ক্বিন্তল লাখ ১.০৫ লৌমী লাথ ২.৬১দা ৭৫% সবসিদাইজ রেততা য়েন্থোকখ্রে৷
• লৌমীশিংদা তঙাই ফদ্রিবা ক্রোপ বেরাইতী সীদ মখলশিং অসি হেন্না মরাং কাইনা ফংহন্নবা সীদ প্রোসেসিং অমসুং সীদ স্তোরেজকীদমক অমমমদা কেপাসিতী এল.ক্বু.২৫.৮৫ হেন্না চনবা কেপাসিতী শেম্নবগীদমক গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা য়ুনিত অমমমদা কেপাসিতী এম.তি. ৫০০ চনবা সীদ প্রোসেসিং-কম-স্তোরেজ গোদাউন য়ুনিত ৫১৭ শেম্ননবা রাজ্যশিং অসিদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীখ্রে৷
• অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিং, জে. অমসুং কে.গী য়ু.তি., লদাখ, ঐচ.পি., উত্তরখন্দ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী চিংগী/মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং অসিগী লৌমীশিং অসিদা মতম চানা অহোংবা মমলদা সর্তিফাইদ/ক্বালিতী সীদশিং ফংহন্নবগীদমক সীদ ক্বিন্তল লাথ ১০.৩৭ পুথোক পুশিন তৌননবগীদমক শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীখ্রে৷
• নেস্নেল সীদ সিজর্বকী মখাদা নেচরেল কলামিতীশিং অমসুং খুদোংথীবা মতমদা হায়বদি ইকং থোকপা, সাইক্লোন অমসুং ইশিং-ইচাউ থোকপা মতমদা অমুক হন্না মরুশিং হুন্নবগীদমক লৌমীশিং অসিগী অৱাৎপশিং অসি মেনশিন্নবা সোর্ত অমসুং মেদিয়ম ক্রোপ বেরাইতীশিংগী সীদ ক্বিন্তল লাথ ১৭.০১ থমখ্রে৷
• ২০১৮গী ওগস্ত থাদা ইশিং-ইচাউনা মরম ওইদুনা কেরলাদা ফৌশিং মাংহন তাকহনখি, মসিদা রাজ্য অদুগী লৌমীশিংনা মরুগী অৱাৎপা অমতা লৈতনবা নেস্নেল সীদ রিদর্বকী মখাদা থম্বা সীদ এম.তি. ৩৯০০ অমুক হন্না লৌবুকশিং অসি হুন্নবগীদমক লৌমীশিং অসিদা য়েন্থোকখি৷
• লৈবাক অসিদা মালন্যুত্রিসন থোকহন্দনবগীদমক তোঙান তোঙানবা ক্রোপশিং(ফৌ, গেহু, চুজাক, পর্ল মিলেত, লেন্তিন, হঙ্গাম, নুং-হৱাই, কোবি-লৈ, মঙগ্রা অথুম্বা অমসুং কফোই) অসিগী বাইও-ফোর্তিফাইদ বেরাইতী ৭১(প্রুতিন, আইরন, জিঙ্ক, এমিনো এসিদ, প্রো বিতামিন-এ অমসুং বিতামিন-সি য়াওবা ন্যুত্রিন) শেমগৎখ্রে৷
• ইন্তিলেকচুয়েল রাইতস পর্পসকীদমক প্লান্ত বেরাইতীশিংগী রেজিস্ত্রেসন সর্তিফিকেৎ ৩৪৩৬ পি.পি.ভি.এফ.আর. ওথোরিতীনা ফোংখ্রে৷
• অনৌবা বেরাইতীশিং ওইনা রেজিস্ত্রেসন তৌননবগীদমক পি.পি.ভি.এফ.আর. ওথোরিতীনা ক্রোপ স্পেসিস ৭৮ খন্দোকখ্রে৷ মসিনা মরু মখল অমসুং প্লান্তিং মেতরিয়েল লৌমীশিংদা হেন্না ফংহল্লগনি৷
• অসিগীসু মথক্তা লৌমীশিং অসিদা ক্বালিতী কা হেন্না ফবা মরুশিং অমসুং প্লান্তিং মেতরিয়েলশিং ফংহন্নবা তোঙান তোঙানবা ক্রোপ মখল ১৪০৫ দি.এ.সি. অমসুং এফ.দবল্যু.না লাওথোকখ্রে৷
• লৌমীশিং অমসুং লৌমীশিং অসিগী কম্ম্যুনিতীশিং মরু ওইনা নেস্নেল জিন ফন্দগী মতুং ইন্না এগ্রো-বাইওদাইভর্সিতী হোতস্পোতশিংনি হায়না খন্দোক্লবা মফমশিং অসিদা হৌরিবা ইকোনোমিক পাম্বীশিং অমসুং মখোয়গী ৱাইল্দ রিলেতিবশিং জেনেতিক রিসোর্চশিং অসি ওন্থোকপদা, হেন্না ফহনবদা অমসুং মাংহন্দনা থম্বদা শরুক য়ারিবা ত্রইবেল অমসুং রুরেল কম্ম্যুনিতীশিং অসি হেন্না পুক্নিং থৌগৎনবা প্রোতেক্সন ওফ প্লান্ত বেরাইতীস অমসুং ফার্মর্স রাইত ওথোরিতী অসিনা প্লান্ত জিনোম সেভিয়র কম্ম্যুনিতী এৱার্দ ১৫ (মেমেন্তো অমা অমসুং শেল ওিনা লুপা লাখ ১০) অমসুং প্লান্ত জিনোম সেভিয়র ফার্মর্স এৱার্দ ১৬ (মেমেন্তো অমা অমসুং শেল ওইনা লুপা লাখ ১.৫) অমসুং প্লান্ত জিনোম সেভিয়র ফার্মর্স রিকোগনিসন ৩৭ (মেমেন্তো অমা অমসুং শেল ওইনা লুপা লাখ ১) হৌখিবা চহী মঙা অসিদা পীখ্রে্৷
• নেস্নেল সীদ রিসর্চ অমসুং তেস্তিং সেন্তরনা কোর্ত রিফর্দ সীদ সেম্পল ৬৯৭ ফংখ্রে অমসুং নৈনখ্রে৷ মসিনা ৫% রি-তেস্তিং সেম্পলশিং অসিগী মখাদা সেম্পল ১,৩৬,৫৩২ ফংখ্রে অমসুং নৈনখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা আই.এস.তি.এ. প্রোফিসিয়েন্সী তেস্ত প্রোগ্রাম, স্বিতজর্লেন্দগী মখাদা সীদ সেম্পল ৭৮ নৈনখ্রে৷