Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Purchase of rice for Central Pool at MSP
09 FEB 2021 5:48PM by PIB Delhi
Procurement policy of Government of India (GOI) is transparent, uniform and open ended, under which paddy offered by farmers within the stipulated period (conforming to specifications prescribed in advance by GOI) are purchased for Central Pool at Minimum Support Price (MSP) by Food Corporation of India/ State Governments/ State Government Agencies to help farmers get remunerative price and prevent distress sale. However, if any producer/farmer gets better price in comparison to MSP, he is free to sell his produce in Open market.
Procurement of paddy across the state depends upon multiple factors viz. Production, availability of marketable surplus stock, MSP, Prevailing Market Rates, Demand Supply situation and participation of Private Traders etc.State-wise procurement of rice for central pool during the last five years is as follows-
RICE PROCUREMENT FOR CENTRAL POOL
(Fig. in LMT)
S.No.
STATES/ UTs
KMS 2015-16
KMS 2016-17
KMS 2017-18
KMS 2018-19
KMS 2019-20
1
Andhra Pradesh
43.36
37.24
40.00
48.06
55.33
2
Telangana
15.79
35.96
36.18
51.90
74.54
3
Assam
0.42
0.46
0.35
1.03
2.11
4
Bihar
12.25
12.34
7.93
9.49
13.41
5
Chandigarh
0.16
0.13
0.14
0.13
0.15
6
Chattisgarh
34.42
40.22
32.55
39.71
52.24
7
Gujarat
0.01
0.01
0.00
0.09
0.14
8
Haryana
28.61
35.83
39.92
39.41
43.07
9
Jharkhand
2.06
1.39
1.43
1.53
2.55
10
Jammu Kashmir
0.07
0.08
0.13
0.09
0.10
11
Karnataka
0.55
0.00
0.00
0.59
0.41
12
Kerala
3.82
3.08
3.29
4.65
4.83
13
Madhya Pradesh
8.49
13.14
10.96
13.95
17.40
14
Maharashtra
2.30
3.09
1.79
5.80
11.67
15
Odisha
33.69
36.30
32.87
44.47
47.98
16
Puducherry
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
17
Punjab
93.50
110.52
118.33
113.34
108.76
18
NEF (Tripura)
-
-
-
0.07
0.14
19
Tamilnadu
11.92
1.44
10.11
12.94
22.04
20
Uttar Pradesh
29.10
23.54
28.75
32.33
37.90
21
Uttrakhand
5.98
7.06
0.38
4.62
6.82
22
West Bengal
15.68
19.23
16.73
19.79
18.38
Total
342.18
381.06
381.84
443.99
519.97
Procurement of paddy is carried out at Minimum Support Price (MSP) fixed by Government of India. MSP of paddy for the last five years is as under:
(in Rs./qtl)
Year
Paddy
Common
Grade ‘A’
2015-16
1410
1450
2016-17
1470
1510
2017-18
1550
1590
2018-19
1750
1770
2019-20
1815
1835
State-wise production of rice during the last five years is as follows-
PRODUCTION OF RICE
(Figures in LMT)
S. No.
STATE/UT
KMS 2015-16
KMS 2016-17
KMS 2017-18
KMS 2018-19
KMS
2019-20*
1
ANDHRA PRADESH
74.89
74.52
81.66
82.35
86.38
2
TELANGANA
30.47
51.73
62.62
66.70
73.37
3
ASSAM
51.25
47.27
52.84
52.21
50.98
4
BIHAR
68.02
82.39
80.93
61.56
60.53
5
CHANDIGARH
-
-
-
-
-
6
CHHATISGARH
57.89
80.48
49.31
65.27
65.00
7
GUJARAT
17.02
19.30
18.91
19.12
19.73
8
HARYANA
41.45
44.53
45.23
45.16
48.24
9
JAMMU & KASHMIR
6.46
5.72
5.13
6.16
-
10
JHARKHAND
28.82
38.42
40.78
28.94
31.91
11
KARNATAKA
30.21
26.05
30.17
34.31
36.76
12
KERALA
5.49
4.37
5.21
5.78
6.14
13
MADHYA PRADESH
35.47
42.27
41.24
44.95
48.02
14
MAHARASHTRA
25.93
31.10
27.31
32.76
31.83
15
ODISHA
58.75
83.26
65.51
77.34
80.37
16
PUDUCHERRY
0.44
0.52
0.43
0.63
-
17
PUNJAB
118.23
115.86
133.82
128.22
117.82
18
TRIPURA
7.95
8.15
8.12
7.93
-
19
TAMIL NADU
75.17
23.69
66.39
61.31
71.81
20
UTTAR PRADESH
125.01
137.54
132.74
155.45
155.24
21
UTTRAKHAND
6.39
6.30
6.47
6.18
6.54
22
WEST BENGAL
159.54
153.03
149.67
162.42
155.70
TOTAL
1024.86
1076.51
1104.49
1144.73
1146.38
* As per Fourth Advance Estimates released by DAC&FW
This information was given in a written reply by the Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Shri Danve Raosaheb Dadarao in Lok Sabha today.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
এম.এস.পি.দা সেন্ত্রেল পুলগী ফৌ লৈশিনবা
09 FEB 2021 5:48PM by PIB Imphal
ভারত সরকার (জি.ও.আই.)গী প্রোক্যুর্মেন্ত পোলিসী অসি ত্রান্সপরেন্ত, য়ুনিফোর্ম অমসুং ওপন এনদেদ ওই মসিগী মখাদা লৌমীশিংনা মতিক চাবা মমল ফংহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং দিস্ত্রেস সেল তৌদনবা ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া/রাজ্য সরকারশিং/ রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিংনা পীরিবা মতমগী মনুংদা (জি.ও.আই.না মাংজৌননা প্রেস্ক্রাইব তৌখিবা স্পেসিফিকেসনশিং ঙাক্না) লৌমীশিংনা ফংহল্লিবা ফৌ মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)দা সেন্ত্রেল পুলগী লৈশিনখি। অদুম ওইনমক করিগুম্বা প্রদ্যুসর/লৌমী অদুনা এম.এস.পি.গা য়েংনবদা হেন্না ৱাংবা মমল ফংবা তারবদি মহাক্কী পোত্থোক অদু ওপন মার্কেৎতা য়োনবগী হক মঙোন্দা পীখি।
রাজ্য অমদা ফৌ লৈশিনবা অসি তোঙান তোঙানবা ফেক্তরশিংগী মখা পোল্লি মখোয় অদুদি – পোত্থোক পুথোকপা, মার্কেতেবল সর্প্লস স্তোক লঙবা, এম.এস.পি., লৈরিবা মার্কেৎ রেৎশিং, দিমান্দ সপ্লাইগী ফীভম অমসুং প্রাইবেৎ ত্রেদেনা শরুক য়ারকপা অসিনচিংবনি। হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা সেন্ত্রেল পুলগী ওইনা রাজ্য অমমমদা লৈশিনখিবা চেং:
সেন্ত্রেল পুলগী চেং লৈশিনবা
(মশিং এল.এম.তি.দা পীরি)
মশিং
রাজ্যশিং/ য়ু.তি.শিং
কে.এম.এস ২০১৫-১৬
কে.এম.এস ২০১৬-১৭
কে.এম.এস ২০১৭-১৮
কে.এম.এস ২০১৮-১৯
কে.এম.এস ২০১৯-২০
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৪৩.৩৬
৩৭.২৪
৪০.০০
৪৮.০৬
৫৫.৩৩
২
তেলঙ্গনা
১৫.৭৯
৩৫.৯৬
৩৬.১৮
৫১.৯০
৭৪.৫৪
৩
অসাম
০.৪২
০.৪৬
০.৩৫
১.০৩
২.১১
৪
বিহার
১২.২৫
১২.৩৪
৭.৯৩
৯.৪৯
১৩.৪১
৫
চন্দিগর
০.১৬
০.১৩
০.১৪
০.১৩
০.১৫
৬
ছত্তিসগর
৩৪.৪২
৪০.২২
৩২.৫৫
৩৯.৭১
৫২.২৪
৭
গুজরাত
০.০১
০.০১
০.০০
০.০৯
০.১৪
৮
হরিয়ানা
২৮.৬১
৩৫.৮৩
৩৯.৯২
৩৯.৪১
৪৩.০৭
৯
ঝার্খন্দ
২.০৬
১.৩৯
১.৪৩
১.৫৩
২.৫৫
১০
জম্মু কাশ্মির
০.০৭
০.০৮
০.১৩
০.০৯
০.১০
১১
কর্নাতকা
০.৫৫
০.০০
০.০০
০.৫৯
০.৪১
১২
কেরেলা
৩.৮২
৩.০৮
৩.২৯
৪.৬৫
৪.৮৩
১৩
মধ্য প্রদেশ
৮.৪৯
১৩.১৪
১০.৯৬
১৩.৯৫
১৭.৪০
১৪
মহারাস্ত্র
২.৩০
৩.০৯
১.৭৯
৫.৮০
১১.৬৭
১৫
ওরিশা
৩৩.৬৯
৩৬.৩০
৩২.৮৭
৪৪.৪৭
৪৭.৯৮
১৬
পুদুচেরী
০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
১৭
পঞ্জাব
৯৩.৫০
১১০.৫২
১১৮.৩৩
১১৩.৩৪
১০৮.৭৬
১৮
এন.ই.এফ. (ত্রিপুরা)
-
-
-
০.০৭
০.১৪
১৯
তামিল নাদু
১১.৯২
১.৪৪
১০.১১
১২.৯৪
২২.০৪
২০
উত্তর প্রদেশ
২৯.১০
২৩.৫৪
২৮.৭৫
৩২.৩৩
৩৭.৯০
২১
উত্তরাখন্দ
৫.৯৮
৭.০৬
০.৩৮
৪.৬২
৬.৮২
২২
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৫.৬৮
১৯.২৩
১৬.৭৩
১৯.৭৯
১৮.৩৮
অপুনবা
৩৪২.১৮
৩৮১.০৬
৩৮১.৮৪
৪৪৩.৯৯
৫১৯.৯৭
ভারত সরকারনা মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)দা লৈশিনখিবা ফৌ। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা ফৌগী এম.এস.পি.:
(ক্বিন্তল অমগী মমল)
চহি
ফৌ
কম্মন
গ্রেদ ‘এ’
২০১৫-১৬
১৪১০
১৪৫০
২০১৬-১৭
১৪৭০
১৫১০
২০১৭-১৮
১৫৫০
১৫৯০
২০১৮-১৯
১৭৫০
১৭৭০
২০১৯-২০
১৮১৫
১৮৩৫
হৌখিবা চহি মঙা অসিগী মনুংদা রাজ্য অমমমদগী পুথোকখিবা চেং-
চেং পুথোকপা
(মশিং এল.এম.তি.দা পীরি)
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
কে.এম.এস ২০১৫-১৬
কে.এম.এস ২০১৬-১৭
কে.এম.এস ২০১৭-১৮
কে.এম.এস ২০১৮-১৯
কে.এম.এস
২০১৯-২০*
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৭৪.৮৯
৭৪.৫২
৮১.৬৬
৮২.৩৫
৮৬.৩৮
২
তেলঙ্গনা
৩০.৪৭
৫১.৭৩
৬২.৬২
৬৬.৭০
৭৩.৩৭
৩
অসাম
৫১.২৫
৪৭.২৭
৫২.৮৪
৫২.২১
৫০.৯৮
৪
বিহার
৬৮.০২
৮২.৩৯
৮০.৯৩
৬১.৫৬
৬০.৫৩
৫
চন্দিগর
-
-
-
-
-
৬
ছত্তিসগর
৫৭.৮৯
৮০.৪৮
৪৯.৩১
৬৫.২৭
৬৫.০০
৭
গুজরাত
১৭.০২
১৯.৩০
১৮.৯১
১৯.১২
১৯.৭৩
৮
হরিয়ানা
৪১.৪৫
৪৪.৫৩
৪৫.২৩
৪৫.১৬
৪৮.২৪
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৬.৪৬
৫.৭২
৫.১৩
৬.১৬
-
১০
ঝার্খন্দ
২৮.৮২
৩৮.৪২
৪০.৭৮
২৮.৯৪
৩১.৯১
১১
কর্নাতকা
৩০.২১
২৬.০৫
৩০.১৭
৩৪.৩১
৩৬.৭৬
১২
কেরেলা
৫.৪৯
৪.৩৭
৫.২১
৫.৭৮
৬.১৪
১৩
মধ্য প্রদেশ
৩৫.৪৭
৪২.২৭
৪১.২৪
৪৪.৯৫
৪৮.০২
১৪
মহারাস্ত্র
২৫.৯৩
৩১.১০
২৭.৩১
৩২.৭৬
৩১.৮৩
১৫
ওরিশা
৫৮.৭৫
৮৩.২৬
৬৫.৫১
৭৭.৩৪
৮০.৩৭
১৬
পুদুচেরী
০.৪৪
০.৫২
০.৪৩
০.৬৩
-
১৭
পঞ্জাব
১১৮.২৩
১১৫.৮৬
১৩৩.৮২
১২৮.২২
১১৭.৮২
১৮
ত্রিপুরা
৭.৯৫
৮.১৫
৮.১২
৭.৯৩
-
১৯
তামিল নাদু
৭৫.১৭
২৩.৬৯
৬৬.৩৯
৬১.৩১
৭১.৮১
২০
উত্তর প্রদেশ
১২৫.০১
১৩৭.৫৪
১৩২.৭৪
১৫৫.৪৫
১৫৫.২৪
২১
উত্তরাখন্দ
৬.৩৯
৬.৩০
৬.৪৭
৬.১৮
৬.৫৪
২২
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৫৯.৫৪
১৫৩.০৩
১৪৯.৬৭
১৬২.৪২
১৫৫.৭০
অপুনবা
১০২৪.৮৬
১০৭৬.৫১
১১০৪.৪৯
১১৪৪.৭৩
১১৪৬.৩৮
* দি.এ.সি. এন্দ এফ.দবল্যুনা ফোঙবা মরিশুবা এদভান্স ই্সতিমেৎকী মতুং ইন্না
| |
মসিগী ই-পাউ অসি কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী দনবে রাও সাহেব দদারোনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।