AYUSH
Promotion of Ayush in Rural and Urban Areas
09 FEB 2021 12:30PM by PIB Delhi
As per key indicators of the NSS 75th round on Social Consumption on Health in India conducted by National Statistics Office (NSO), MOSPI during July 2017- June 2018, it was found that 95.4% of ailments were treated by allopathy and only 4.4% ailments were treated by AYUSH (Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy) at all India level.
Rural and Urban break up is given below:-
Percentage of ailments treated by Allopathy and AYUSH, all India
Sector
Percentage of ailments treated by
Allopathy
AYUSH
Rural
95.4
4.5
Urban
95.4
4.3
All
95.4
4.4
Source: Key indicators on Social Consumption in India: Health- 75th round (NSS KI-75/25.0, www.mospi.gov.in)
National Statistical Office (NSO) does not conduct specific survey on AYUSH but undertakes survey on health and morbidity periodically. Further, AYUSH system is fragmented and the surveys may not be capturing entire gamete of AYUSH facilities.
In NSS 75th round survey on Social Consumption on Health in India, higher usage (0.6 percentage point) of ‘AYUSH’ treatment by rural male than its urban counterpart and less usage of ‘AYUSH’ treatment (0.4 percentage point) by rural female than urban female has been reported. Use of AYUSH treatment by Rural and Urban Male and Female is given below:-
Sector
Percentage of ailments treated by AYUSH
Male
Female
Rural
4.2
4.7
Urban
3.6
5.1
All
4.1
4.8
Source: Key indicators on Social Consumption in India: Health- 75th round (NSS KI-75/25.0, www.mospi.gov.in)
However, Government of India is implementing Centrally Sponsored Scheme National AYUSH Mission (NAM) through States/UTs which envisages:
1. Better access to AYUSH services by supporting States/UTs for opening integrated AYUSH hospitals, up-gradation of AYUSH hospitals and dispensaries, supply of AYUSH medicines.
2. Strengthening of AYUSH educational institutions by strengthening States/UTs to improve infrastructure of education institutions.
3. Facilitate the enforcement of quality control of Ayurveda, Siddha and Unani & Homoeopathy (ASU&H) drugs by establishment of AYUSH pharmacies and drugs testing laboratories.
4. Sustainable availability of ASU & H raw-materials by encouraging cultivation of medicinal plants.
In addition, this Ministry has also released Grant-in-aid of Rs. 2583.666 Crores to States/UTs for different activities of NAM since inception of NAM in 2014 to till date.
The Minister of State (The Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy), Sh. Kiren Rijiju (Additional Charge) stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

আয়ুশ
খুঙ্গং অমসুং সহরগী লমশিংদা অয়ুস চাউখৎহনবা
09 FEB 2021 12:30PM by PIB Imphal
জুলাই ২০১৭-জুন ২০১৮ মনুংদা নেসনেল স্তেতিস্তিক্স ওফিস(এন এস ও)না পাংথোকখিবা ভারত্তা মীয়াম্না চৎথরিবা হকশেলগী থবকশিংগী ৭৫শুবা এন.এস.এসদা ফংবা মরুওইবা রিপোর্তশিংগী মতুংইন্না ভারত পুম্নমক্কী ওইনা অনাবশিংগী চাদা ৯৫.৪ এল্লোপেথিনা লায়য়েংখি অমসুং অনাবা চাদা ৪.৪না অয়ুস(অয়ুর্বেদা, য়োগা অমসুং নেচরোপেথি, উনানি, সিদধা অমসুং হোমিওপেথি)না লায়য়েংখি।
খুঙ্গং অমসুং সহরগী তোখাইবা মখাদা পীরে:
ভারত পুম্নমক্কী ওইনা এল্লোপেথি অমসুং অয়ুসনা লায়য়েংখিবা অনাবশিং চাদা
সেক্তর
লায়য়েংখিবা অনাবশিংগী চাদা
এল্লোপেথি
অয়ুস
খুঙ্গং
৯৫.৪
৪.৫
সহর
৯৫.৪
৪.৩
অপুনবা
৯৫.৪
৪.৪
পাউগী লিখুন: হেল্থ-৭৫শুবা রাউন্দগী ভারত্তা পাংথোকখিবা হকশেলগী থবকশিংগী মরুওইবশিং(NSS KI-75/25.0, www.mospi.gov.in)
নেসনেল স্তেতিস্তিক্স ওফসিনা অয়ুসকী ওইবা অকক্নবা সর্ভে পাংথোকখিদে অদুবু হকশেল অমসুং অনা-অয়েক্কী ওইনা চাংনাইনা পাংথোকখি। অয়ুস সিস্তেম অসি মচেৎ কয়া থোক্না খাইদোক্লে অমসুং সর্ভেশিংদা অয়ুসনা পীরিবা খুদোংচাবশিং মপুংফানা য়াওবা ঙমদে।
ভারত্তা মীয়াম্না চৎথরিবা হকশেলগী থবকশিংগী মতাংদা ৭৫শুবা এন.এস.এসদা ফংবা মরুওইবা রিপোর্তশিংগী মতুংইন্না সহরগী নুপাশিংদগী খুঙ্গংগী নুপাশিংনা অয়ুসনা লায়য়েংবা চাদা ০.৬ হেনখি অমসুং সহরগী নুপীশিংদগী খুঙ্গংগী নুপীশিংনা চাদা ০.৪ হন্থনা অয়ুস লায়য়েং শীজিন্নখি। খুঙ্গং অমসুং সহরগী নুপা অমসুং নুপীনা অয়ুস লায়য়েং শীজিন্নবগী মতাংদা মখাদা পীরে:
সেক্তর
অয়ুসনা লায়য়েংখিবা অনাবশিংগী চাদা
নুপা
নুপী
খুঙ্গং
৪.২
৪.৭
সহর
৩.৬
৫.১
অপুনবা
৪.১
৪.৮
পাউগী লিখুন: হেল্থ-৭৫শুবা রাউন্দগী ভারত্তা পাংথোকখিবা হকশেলগী থবকশিংগী মরুওইবশিং(NSS KI-75/25.0, www.mospi.gov.in)
অদুবু, ভারত সরকারনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী খুৎথাংদা নেসনেল অয়ুস মিসন(নাম) পায়খৎলি অমসুং পান্দমশিং অসি থম্লি:
১. অয়ুস হোস্পিতালশিং লিংখৎতুনা, অয়ুস হোস্পিতালশিং অমসুং দিসপেন্সরিশিং ফগৎহন্দুনা অমসুং অয়ুসকী হিদাক-লাংথকশিং পীদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা অয়ুসকী থবক চাউখৎহনবা
২. রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী মহৈলোয়শঙশিং ফগৎহন্দুনা অয়ুস তমফম মহৈলোয়শঙশিং ফগৎহনবা।
৩. অয়ুস ফার্মাসিশিং অমসুং দ্রগ তেস্তিং লেবোরেতোরিশিং লিংখৎতুনা অয়ুর্বেদা, সিদধা অমসুং উনানি অমসুং হোমিওপেথিগী হিদাক-লাংথকশিং হেন্না মগুন লৈহন্নবা হোৎনবা
৪. হিদাক ওইনা শীজিন্নবা পাম্বীশিং থাবা পুক্নিং থৌগৎতুনা অয়ুর্বেদা, সিদধা অমসুং উনানি অমসুং হোমিওপেথিগী হিদাক-লাংথকশিং শুংনবা মচাকশিং লেপ্তনা ফংহনবা
২০১৪দগী নাম লিংখৎপদগী হৌজিক ফাওবদা মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা নামগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পায়খৎনবা গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা লুপা কোতি ২৫৮৩.৬৬৬ পীখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা অয়ুর্বেদা, য়োগা, নেচরোপেথি, উনানি,সিদধা অমসুং হোমিওপেথি মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(অহেনবা চার্জ) শ্রী কিরেন রিজিজুনা ফোঙদোকখিবনি।