Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Beneficiaries of National Skill Development Mission
05 FEB 2021 7:46PM by PIB Delhi
The National Skill Development Mission (NSDM) was launched by the Hon’ble Prime Minister on 15.07.2015 to create convergence across sectors and States in terms of skill training activities and for skilling at scale with speed and standards. Training is not only done by the Central Ministries and Departments but also by the State Governments. Training is also done by industries/employers in their premises. There are more than 20 Central Ministries/ Departments which are running schemes/programmes to impart skill training to the youth of the nation.The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) is implementing its flagship scheme known as the PradhanMantriKaushalVikasYojana (PMKVY) on pan-India basis, besides Jan ShikshanSansthan (JSS) and National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) in the short-term skilling eco-system, while long-term training is being imparted through the Industrial Training Institutes (ITIs) under the Craftsmen Training Scheme (CTS). The numbers of persons who have been imparted training from 2016-17 to 2019-20 under the Ministry’s eco-system are given below:
Sl. No.
Schemes
Year-wise beneficiaries (in lakh)
Total
(in lakh)
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
1.
PMKVY + Fee based training of NSDC
22.37
49.27
43.61
70.13
185.38
2.
JSS
2.14
1.72
1.67
4.15
9.68
3.
NAPS
1.11
1.61
1.99
2.54
7.25
4.
CTS
11.91
12.13
14.52
13.48
52.04
Total
37.53
64.73
61.79
90.30
254.35
The Sub-Missions are part of the NSDM. The Governing Council of the NSDM, chaired by the Hon’ble Prime Minister, has the power to identify Sub-Missions in high priority areas as per need. Seven Sub-Missions on: (i) Institutional Training; (ii) Infrastructure; (iii) Convergence; (iv) Trainers; (v) Overseas Employment; (vi)Sustainable Livelihoods, and (vii) Leveraging Public Infrastructure were approved. The progress of work and way forward in respect of each Sub-Mission is monitored by the Executive Committee of the NSDM, chaired by Secretary, MSDE. The objectives and enablers of the Sub-Missions are such that proportion of individuals benefiting from them cannot be quantified. This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Raj Kumar Singh in a written reply in Rajya Sabha today.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
নেস্নেল স্কিল দেবেলপমেন্ত মিসনগী বিনিফিসরীশিং
05 FEB 2021 7:46PM by PIB Imphal
স্কিল দেবেলপমেন্ত মিসন (এন.এস.দি.এম.) অসি সেক্তরশিং অমসুং রাজ্যশিংদা স্কিল ত্রেনিংগী থবক-থৌরমশিং পুনশিন্নবা অমসুং খোঙজেল য়াংনা অমসুং স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চাউনা স্কিলিং তৌনবা ১৫.০৭.২০১৫দা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি। ত্রেনিং অসি কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং খক্তা নত্তনা রাজ্য সরকারশিংনসু পাঙথোক্কনি। ত্রেনিং অসি ইন্দস্ত্রীশিং/ইমপ্লোইয়রশীংনা মখোয়গী প্রেমিসেসশিংদা পাঙথোকখি। লৈবাক অসিগী নহারোল স্কিল ত্রেনিং পীনবা স্কীমশিং/প্রোগ্রামশিং পাইখৎলিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগ ২০গী মথক্তা লৈ। শোর্ত-তর্ম স্কিলিং ইকো-সিস্তেমদা জন শিকশান সনস্থান(জে.এস.এস.) অমসুং নেস্নেল এপ্রেন্তিসশিপ প্রমোসন স্কীম (এন.এ.পি.এস.) পাইখৎলিবা অমদি ক্রাফমেন ত্রেনিং স্কীম (সি.তি.এস.)কী মখাদা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতস (আই.তি.আই.শিং)গী খুত্থাংদা লোং-তর্ম ত্রেনিং ফংহল্লিবা অসিগী মথক্তা স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনোর্শিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.) পাইখৎপা মাগী মরু ওইবা স্কীম প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (পি.এম.কে.ভি.ৱাই.) হায়না খঙনবা অসি পান-ইন্দিয়া বেসিস্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মন্ত্রালয় অসিগী ইকো-সিস্তেমগী মখাদা ২০১৬-১৭দগী ২০১৯-২০ ফাওবদা ত্রেনিং ফংহনখ্রবা মীওইশিংগী মশিং মখাদা পীরি:
মশিং
স্কীমশিং
চহি অমমমগী বেনিফিসরীশিং (লাখতা)
অপুনবা
(লাখতা)
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
১.
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. + ফী লৌদুনা পাঙথোকপা এন.এদ.দি.সি.গী ত্রেনিং
২২.৩৭
৪৯.২৭
৪৩.৬১
৭০.১৩
১৮৫.৩৮
২.
জে.এস.এস.
২.১৪
১.৭২
১.৬৭
৪.১৫
.৬৮
৩.
এন.এ.পি.এস.
১.১১
১.৬১
১.৯৯
২.৫৪
.২৫
৪.
সি.তি.এস.
১১.৯১
১২.১৩
১৪.৫২
১৩.৪৮
৫২.০৪
অপুনবা
৩৭.৫৩
৬৪.৭৩
৬১.৭৯
৯০.৩০
২৫৪.৩৫
সব-মিসনশিং অসি এন.এস.দি.এম.গী শরুক্নি। মথৌ তারকপগী মতুং ই্না অহেনবা মীৎয়েং চংলিবা মফমশিংদা দব-মিসনশিং খঙদোকপগী শক্তি অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা চিয়র লৌবা এন.এস.দি.এম.গী গভর্নিং কাউন্সিলনা পাই। হিরম তরেৎকী সব-মিসনশিং: (i) ইন্সতিত্যুস্নেল ত্রেনিং; (ii) ইনফ্রাস্ত্রকচর; (iii) কনভর্জেন্স; (iv) ত্রেনরশিং; (v) ওভরসীজ ইপ্লোইমেন্ত; (vi) সস্তেবেল লাইফলিহুদ, অমসুং (vii) পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা হায়রিবা অসি অয়াবা পীখ্রে। সব-মিসন অমমমগা মরী লৈনবা থবক্কী ফীভম অমদি মাংদা চংশিন্নবা পাইখৎলিবা অসি এম.এস.দি.ই.গী সেক্রেতরীনা চিয়র লৌবা এন.এস.দি.এম.গী একজিক্যুতিব কম্মিতিনা য়েংশিনখি। সব-মিসনশিং অসিগী পান্দমশিং অমসুং ইনেব্লরশিংদি মখোয়দগী কান্নবা ফংখ্রবা মীওইশিংগী প্রোপোসন অসি ক্বান্তিফাইদ তৌদবা অসিনি।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনোর্শিপকী রাজ্য মন্ত্রী রাজ কুমার সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।