Ministry of Jal Shakti
MPs to play an active role in making Jal Jeevan Mission a ‘Jan Andolan’ - Ministry of Jal Shakti to focus on community mobilization
30 JAN 2021 1:37PM by PIB Delhi
Recognizing the key role Members of Parliament/ elected representatives can play in mobilizing the local community and empowering them to ensure assured piped water supply in rural homes, provisions have been made in the implementation of Jal Jeevan Mission to enable their participation to make Jal Jeevan Mission – Har Ghar Jal, a 'Jan Andolan'. The National Jal Jeevan Mission (NJJM) issued an advisory to States elaborating on the roles; the Members of Parliament can play in achieving the goal of the Mission.
Jal Jeevan Mission (JJM) is being implemented in partnership with States to provide functional tap water connection to every rural home by 2024. JJM is a decentralized, demand-driven and community-managed programme with the Gram Panchayat and/ or its sub-committee, i.e. Village Water & Sanitation Committee (VWSC)/ Pani Samiti/ User Group, etc. playing a key role in planning, implementation, management, operation and maintenance of in-village water supply systems. The Mission envisions to empower Gram Panchayat and/ or its sub-committee, i.e. VWSC/ Pani Samiti to function as a ‘local water utility’ that focuses on water supply service delivery. Thus, efforts are being made to involve local community to make water everyone's business.
Every village has to prepare a 5-year Village Action Plan (VAP) co-terminus with 15th Finance Commission by dovetailing all resources available under various schemes/ programmes in the village e.g. MGNREGS, 15th FC grants for PRIs, JJM, SBM(G) and other sources like District Mineral Development Fund (DMDF), CSR Fund, MP/ MLA Local Area Development Funds, public contributions, etc.
Starting with involvement of MPs in District Water &Sanitation Mission (DWSM), which includes review of progress of JJM in districts; promote community engagement and participation; prioritize convergence with MPLAD funds and other centrally sponsored scheme funds; resolution of bottlenecks in implementation of schemes; and overall to ensure that implementation of Jal Jeevan Mission - Har Ghar Jal is being done in accordance with provisions of the Operational Guidelines of the mission, so that every rural household gets assured potable tap water on regular and long-term basis.
MPs are already nominated as Co-Chairperson of the District Level District Development Coordination & Monitoring Committee (DISHA) of the Ministry of Rural Development. Their inputs/ suggestions would be considered while finalizing the District Action Plan (DAP) for 100% coverage for provision of drinking water in all rural households of the districts in their constituencies.
Further, before declaring any district as' Har Ghar Jal' district, i.e. districts with tap water supplyin every rural home, Members of Parliament whose constituencies are part of the district would be consulted so that ‘no one is left out’.
As envisaged in the programme, Village Action Plan (VAP) for five years co-terminus with 15th Finance Commission period is to be prepared for each village with active involvement of local community. These VAPshave components i.e. strengthening of local drinking water sources; in-village water supply infrastructure to provide tap water connections to every home and public institutions; grey water treatment and reuse; and operation & maintenance of water supply systems so as every family gets assured supply of potable water on regular and long-term basis. The VAP will be prepared by the Gram Panchayat/ VWSC/ Pani Samiti with the help from RWS/ PHE department and implementation support agencies (ISAs). The work and activities identified in the VAP will be implemented by dovetailing of resources available at village level under various schemes/ programmes. The VAP is the document to ensure long-term sustainability of water sources and systems in villages.People’s representatives will play a huge role in community mobilization, bring transparency and local community will have the water supply schemes of their choice and need. This is the true empowerment of people.
To bring in ‘sense of ownership’ and pride among rural communities, under Jal Jeevan Mission, there is a provision of 5% capital cost contribution in form of cash and/ or kind and/ or labour towards in-village water supply infrastructure in hilly, forested, and more than 50% SC/ ST population dominant villages, and 10% capital cost of the in-village infrastructure in remaining villages.
Considering the importance of water and sanitation in rural areas, 15th Finance Commission has identified water supply and sanitation as priority areas and accordingly, for rural local bodies, in 2020-21, Rs. 30,375 Crore ‘tied-grant’ has been allocated for a.) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling; and b.) sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status, in villages. Thus, PRIs are to utilize this tied grant on water and sanitation for long-term sustainability.
States/ UTs have firmed up their timelines for 100% coverage of households with tap water connections. Timeline of States/ UTs for 100% coverage with FHTCs is as follows:
100% FHTCs in 2020: Goa
100% FHTCs in 2021: A&N Islands, Bihar, Puducherry and Telangana
100% FHTCs in 2022: Haryana, Jammu & Kashmir, Ladakh, Himachal Pradesh, Gujarat, Meghalaya, Punjab, Sikkim, Uttarakhand and Uttar Pradesh
100% FHTCs in 2023: Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tamil Nadu and Tripura
100% FHTCs in 2024: Assam, Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Odisha, Rajasthan and West Bengal.
Safe water to children is critical for their well-being and holistic development. To facilitate piped water supply in anganwadi centres, ashramshalas (residential schools in tribal areas) and schools on priority, a 100-day campaign has been launched on 2nd October, 2020. Under the Campaign,focus is on making provision of safe piped water supply for drinking and cooking of mid-day meals along with piped water supply for hand washing and use in toilets. Considering the challenges faced by the States/ UTs to complete the works, the campaign is being continued till March 31, 2021. In this campaign, involvement of MPs will speed up in achieving assured tap water in schools, anganwadi centres and ashramshalas.
At the time of announcement of the Jal Jeevan Mission in August 2019, about 3.23 Crore (17%) households out of total 18.93 Crore rural households in the country, had tap water supply. Remaining 83% rural households are to be provided with tap water connections by 2024. Despite Covid-19 pandemic and resultant disruption, drinking water supply works continued and as a result, in this period, 3.28 Crore households were provided tap water connections. Thus, now, more than 1/3rd rural homes (34%) of the country i.e. 6.52 Crorerural households are now having tap water supply in their homes.
There is a healthy competition among the States/ UTs toperform better. This has provided further impetus to the ongoing efforts to provide tap water connections in rural homes and in schools, anganwadi centres and ashramshalas. Goa has become the first State in the country to provide tap water connections to all rural households followed by Telangana. As of now, in 52 districts, and in more than 660 Blocks, 38,000 Gram Panchayats and 72,000 villages, all households have started getting tap water supply.
With union Government’sfocus to improve the ‘quality of life’ and bring ‘ease of living’ of the people living in rural areas, involvement of the Members of Parliament in this flagship programme will make Jal Jeevan Mission,a people’s movement, i.e. Jan Andolan.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন অসি ‘জল অন্দোলন’ অমা ওইহনবদা এম.পি.শিং অসিনা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি – জল শক্তি মন্ত্রালয়না কম্ম্যুনিতী মোবিলাইজেসনদা মীৎয়েং থম্লগনি
30 JAN 2021 1:37PM by PIB Imphal
লোকেল কম্ম্যুনিতী অসি পুনশিনবদা পার্লিয়ামেন্তগী মীহুৎশিং/খল্লবা মীহুৎশিং অসিনা লৌবা য়াবা মরু ওইবা থৌদাং অদু খঙনবা অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং অসিদা পাইপকী ঈশিং য়াম্না মরাং কাইনা ফংহন্নবা জল জীবন মিসন অসি-হর ঘর জল, ‘জন অন্দোলন’ অমা ওইহন্নবা জল জীবন মিসন অসি চৎনহন্নবা প্রোভিজনশিং শেমখ্রে৷ থৌদাংশিং অসিগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্তুনা নেস্নেল জল জীবন মিসন (এন.জে.জে.এম.) অসিনা রাজ্যশিং অসিদা এদভাইজরী অমা ফোংখ্রে; মিসন অসিগী পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা পার্লিয়ামেন্তগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াবা য়াগনি৷
২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং অসি মরাং কাইনা ফংহন্নবা রাজ্যশিং অসিগা খুৎশম্নরগা জল জীবন মিসন(জে.জে.এম.)অসি চৎনরি৷ জে.জে.এম. অসি গ্রাম পঞ্চায়ত অমসুং /নত্রগা মহাক্কী সব-কম্মিতী হায়বদি ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতী(ভি.দবল্যু.এস.সি.)/পানি সমিতি/য়ুজর গ্রুপনা খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা ঈশিংগী সপ্লাই অসি প্লানিং তৌবদা, চৎনহনবদা, য়েংশিনবদা, ওপরেসন তৌরিবা দিসেন্ত্রেলাইজ, দিমান্দ দ্রিবন অমসুং কম্ম্যুনিতী মেনেজ প্রোগ্রাম অমনি৷
খুঙ্গং খুদিংমক্না খুঙ্গং অসিদা লৈরিবা তোঙান তোহানবা স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং খুদম ওইনা পি.আর.আই.শিং, জে.জে.এম.,এস.বি.এম.(জি.) অমসুং অতোপ্পা সোর্সশিং খুদম ওইনা দিস্ত্রিক মিনরেল দিভেলপমেন্ত ফন্দ(দি.এম.দি.এফ.), সি.এস.আর. ফন্দ, এম.পি./এম.এল.এ. লোকেল এরিয়া দিভেলপমেন্ত ফন্দশিং, পব্লিক কন্ত্রিব্যসনশিং অসিগী মখাদা ফংলিবা রিসোর্চ পুম্নমক শিজিন্নদুনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন অসিগা লোইননা চহী ৫গী ওইবা ভিলেজ এক্সন প্লান অমা শেম্লগনি৷
জিলাশিং অসিদা জে.জে.এম.গী চাওখৎ খোঙচৎ অসি য়েংশিনবা; কম্ম্যুনিতীগী মীয়াম হেন্না শরুক য়াহনবা; এম.পি.এল.এ.দি. ফন্দশিং অমসুং অতোপ্পা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কিম ফন্দশিং পুনশিন্নবা হোৎনবা; অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংনা চাং নাইনা অমসুং মতম কুইনগী ওইবা মওং অমদা অফবা থকপা য়াবা ঈশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা মিসনগী অসিগী ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং অসিগী প্রোভিজনশিং অসিগী মতুং ইন্না জল জীবন মিসন-হর ঘর জল অসি চৎনহন্নবা দিস্ত্রিক ৱাতর অমসুং সেনিতেসন মিসন(দি.দবল্যু.এস.এম.) অসিদা এম.পি.শিং শরুক য়াবা হৌখ্রে৷
এম.পি.শিং অসি রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী দিস্ত্রিক লেভেল দিস্ত্রিক দিভেলপমেন্ত কোওর্দিনেসন অমসুং মোনিতরিং কম্মিতী(দিশা)গী কো-চিয়রপর্সন ওইনা মাংজৌননা খনখ্রে৷ হায়রিবা এম.পি.শিং অসিগী মসা মশাগী কন্সতিত্যুয়েন্সী অসিগী জিলাশিং অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং অসিদা অফবা থকপা য়াবা ঈশিং ১০০% ফংহন্নবগী দিস্ত্রিক এক্সন প্লান(দি.এ.পি.) অসি ফাইনেলাইজ তৌবদা মখোয় মখোয়গী সজেসনশিং অদু খন্না নৈনরগনি৷
খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা ঈশিং অমসুং লু নানবগী তঙাই ফদবা অসি য়েংলগা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন অসিনা ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন অসিনা খ্বাইদগী ইহান হান্না তৌদ্রবা য়াদ্রবা থবক্নি হায়না খন্দোকখ্রে অমসুং মসিগী মতুং ইন্না রুরেল লোকেল বোদীশিং অসিগীদমক ২০২০-২১ অসিদা হিরমশিং অসিগীদমক(এ) থক্নবা ঈশিং পীবা, নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং ঈশিং রিসাইক্লিং তৌবা (বি) খুঙ্গংশিং অসি লু নানহনবা অমসুং এপন-দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.)ওইহনবা অসিগীদমক লুপা কোতি ৩০,৩৭৫গী শেনফম কাইথখ্রে৷ অসুমতৌদনা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন অসি মতম শাংনা ফংহন্নবা মসিগী গ্রান্ত অসি পি.আর.আই.শিং অসিনা শিজিন্নগদৌরি৷
তোতিগী ঈশিং অসি য়ুমথোংশিং অসিদা ১০০% ফংহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা হোৎনরি৷ এফ.ঐচ.তি.সি. ১০০% মনুং চলহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী মতম অদু মখাদা পীরে:
২০২০দা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ১০০% মনুং চলহনবা: গোৱা
২০২১দা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ১০০% মনুং চলহনবা: এ অমসুং এন ইথৎশিং, বিহার, পুদুচেরী অমসুং তেলঙ্গনা
২০২২দা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ১০০% মনুং চলহনবা: হরিয়ানা, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, লদাখ, হিমাচল প্রদেশ, গুজরাত, মেঘলয়, পঞ্জাব, সিক্কিম, উত্তরখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশ
২০২৩দা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ১০০% মনুং চলহনবা: অরুনাচল প্রদেশ, ছত্তিশগর, কর্নতকা, কেরলা, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নগালেন্দ, তামিল নাদু অমসুং ত্রিপুরা
২০২৪দা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ১০০% মনুং চলহনবা: অসাম, আন্দ্র প্রদেশ, ঝর্খন্দ, মহারাস্ত্র, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল৷
অহাংশিং অসিগী হকচাং ফনবা অমসুং হোলিস্তিক দিভেলপমেন্ত অসিগীদমক অঙাংশিং অসিদা অফবা ঈশিং পীবা অসি য়াম্না মরু ওই৷ অনগনৱাদি সেন্তরপশিং, আশ্রমশালাশিং(ত্রাইভেলগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা লৈনবা য়ুম য়াওবা স্কুলশিং) অমসুং স্কুলশিং অসিদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা নুমিৎ ১০০নিগী কেম্পেন্দ অমা ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ২দা পুথোকখ্রে৷ কেম্পেন্দ অসিগী মখাদা পাংথোক্নবা মীৎয়েং থম্লিবা অদুদি অঙাংশিং অসিনা খুৎ-শা হাম্নবা অমসুং তোইলেত্তা শিজিন্ননবা পাইপকী ঈশিং ফংহনবা অসিগা লোইননা মিদ-দে মীলগী চাক থোংনবা অমসুং থক্নবগীদমক অফবা পাইপকী ঈশিং পীবা অসিদা মীৎয়েং থম্লি৷ থবকশিং অসি লোইশিন্নবা হোৎনবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিন থেংনরিবা চেলে়ঞ্জশিং অসিগী মতুং ইন্না কেম্পেন্দ অসি ২০২১গী মার্চ ৩১ ফাওবা মখাতানা চৎথরগনি৷
২০১৯গী ওগস্ত থাদা জল জীবন মিসন অসি লাওথোকপা মতমদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ১৮.৯৩গী মনুংদা য়ুমথোং কোতি ৩.২৩(১৭%) খক্তমক তোতিগী ঈশিং ফংলম্মী৷ লেমহৌরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং ৮৩% অসি ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা তোতিগী ঈশিং ফংহল্লগনি৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা অথিংবা কয়া অমা পীরবসু অফবা থক্নবা ঈশিং পীবগী থবক্তি লেপ্পা লৈখিদে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা হায়রিবা মতম অসিদা য়ুমথোং কোতি ৩.২৮দি তোতিগী ঈশিং ফংহনখ্রে৷ অসুমতৌদনা হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুম ১/৩ হেন্না হায়বদি খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ৬.৫২দা মখোয় মখোয়গী ময়ুমশিং অসিদা তোতিগী ঈশিং ফংহল্লি৷
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী মরক্তা ঈশিং পীবগী থবক অসিদা হেন্না ফনা ঈশিং পীবগী কম্পিতিসন লৈরে৷ খুঙ্গংগী য়ুমথোং পুম্নমক্তা ঈশিং পীবদা তেলঙ্গনানা মতুং ইন্দুনা লৈবাক অসিদা গোৱানা ইহান হানবা রাজ্য অদু ওইরে৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনদি জিলা ৫২দা অমসুং ব্লোক ৬৬০ হেনবদা লৈরিবা গ্রাম পঞ্চায়ত ৩৮,০০০ অমসুং খুঙ্গং ৭২,০০০ অসিগী য়ুমথোং পুম্নমক তোতিগী ঈশিং ফংবা হৌখ্রে৷
খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওঈশিং অসিগী পুন্সি হেন্না নুংঙাইনা লৈহন্নবা অমসুং হেন্না ফবা ক্বালিতী লৈহন্নবা কেন্দ্র সরকার অসিনা মীৎয়েং থমদুনা মসিগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অসিদা পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিং য়াওশিল্লকপা অসিনা জল জীবন মিসন অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা হায়বদি জন অন্দোলন ওইহল্লগনি৷