NITI Aayog
IEA and NITI Aayog launch Special Report on Sustainable Recovery Post Covid-19
21 SEP 2020 7:15PM by PIB Delhi
Against the backdrop of the ongoing Covid-19 crisis, International Energy Agency (IEA), in collaboration with NITI Aayog, presented a ‘Special Report on Sustainable Recovery’ on 18 September 2020.
Part of IEA’s flagship World Energy Outlook series, the report proposes a number of actions that could be taken over the next three years to revitalize economies and boost employment while making energy systems cleaner and more resilient.
The report was virtually launched by IEA Executive Director Dr Fatih Birol and NITI Aayog CEO Amitabh Kant, in the presence of Minister of Railways and Minister of Commerce and Industry Piyush Goyal.
IEA Chief Energy Modeller Laura Cozzi presented the key findings, and Chief Economic Adviser Krishnamurthy Subramanian was also present during the launch.
Congratulating the IEA, Union Minister Piyush Goyal said this is the right time to move forward and prepare ourselves for a resilient and sustainable future, as rightly pointed out in the report. He mentioned that the current crisis should be used as an opportunity to make energy transitions smoother, faster, more resilient and affordable. He added that to this end, Indian Railways is committed and confident for 100% electrification by December 2023 and becoming net zero emitter by 2030.
As governments around the world respond to Covid-19, the IEA’s report, prepared in cooperation with IMF, details energy-focused policies and investments that could help boost economic growth, create jobs and put emissions into structural decline while making energy systems lower-cost, secure and resilient.
‘Post the 2008–09 financial crisis, green measures accounted for around 16% of the total stimulus measures. To recover from the pandemic, we must be even more ambitious and decisive towards clean investments. Given that need, IEA’s Sustainable Recovery Plan has a very useful role in guiding governments, businesses, technologists and other key decision-makers. NITI Aayog has been championing sustainable initiatives since its inception. The SDG indices, Electric Mobility Mission, ACC battery scheme and our leadership in methanol economy initiatives, stand testament to NITI Aayog’s commitment to the sustainable causes,’ said CEO Amitabh Kant.
Dr Fatih Birol agreed and added, ‘Even though Covid-19 has made 2020 such a grim year, I see increasing grounds for optimism for clean energy transitions globally. This is in part due to solar energy becoming even more competitive, thanks to efforts by countries like India. Our Sustainable Recovery Plan shows governments how to tackle today’s major economic, energy and climate challenges simultaneously. The key opportunities for India include increasing support for electric vehicles, continued investment in the power sector, and improving energy access in rural areas through improvements to the clean cooking programme.’
Chief Economic Adviser Dr KV Subramanian discussed India’s economic situation and path to recovery and mentioned that the pandemic has highlighted the role of sustainable economic development and India is at the forefront of this effort.
The report mentions key sectors for creating jobs: electricity, transportation, buildings, industry and sustainable biofuels and innovations. A combination of policy actions and targeted investments will offer huge benefits to the economy and generate jobs. However, the measures highlighted in the report remains the sovereign choice of the country.
Click here for the report https://www.iea.org/reports/sustainable-recovery

নীতি আয়োগ
কোবিদ-১৯গী মতুং তারকপদা সস্তেন্নেবল রিকোভরীদা আই.ই.এ. অমসুং নিতি অয়োগনা অখন্নবা রিপোর্ত লোঞ্চ তৌখ্রে
21 SEP 2020 7:15PM by PIB Imphal
থোক্লিবা কোবিদ-১৯ ক্রাইসিস অসিগী মাইয়োক্তা ইন্তরনেস্নেল ইনর্জী এজেন্সী(আই.ই.এ.)না নিতি অয়োগকা খুৎশম্নরগা ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী তাং ১৮দা ‘সস্তেন্নেবল রিকোভরীদা অখন্নবা রিপোর্ত’ লোঞ্চ তৌখি৷
আই.ই.এ.গী ফ্লেগশিফ ৱল্দ ইনর্জী আউতলুক সিরিজ অসিগী শরুক অমা ওইনা লাক্কদৌরিবা মথংগী চহি অহুম অসিদা ইকোনোমী হিংগৎহন্নবা অমসুং থবক ফংহনবগী চাং হেঙ্গৎন্নবা অমসুং ইনর্জী সিস্তেম অসিবু হেন্না শেংবা হান্নগী ফিভমদা অমুক হঞ্জিনহন্নবা লৌখৎপা য়াবা খোংথাং কয়ামরোম রিপোর্ত অদুনা পল্লি৷
রিপোর্ত অদু আই.ই.এ.গী ইকজিক্যুতিব দাইরেক্তর দা.ফাতিহ বিরোল অমসুং নিতি অয়োগকী সি.ই.ও. অমিতাভ কান্তনা রেলৱেগী মন্ত্রী অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী পিয়ুশ গোয়ল য়াওদুনা ভর্চুয়েল্লি ওইনা লাঞ্চ তৌখি৷
আই.ই.এ.গী চীফ ইনর্জী মোদেল্লর লৌরা কোজিনা কি ফাইন্দিংশিং অদু পুথোকখি অমসুং চীফ ইকোনোমিক এদভাইজর কৃষ্ঞমুর্থী সুব্রমানিয়মসু লোঞ্চ তৌবগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷
আই.ই.এ.বু থাগৎলদুনা গৃহ মন্ত্রী পিয়ুশ গোয়লনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি রিপোর্ত অসিদা মরিক চুম্না পনখ্রিবা অসিগুম্না রিসাইলেন্ত অমসুং সস্তেন্নেবল ওইবা ফ্যুচর অমা ওইননবগীদমক ঐখোয়না তুংগীদমক শেম শাদুনা লৈবা অমসুং চংশিনবগী চপ চাবা মতম অদু ওইরে হায়না ফোংদোকখি৷ ইনর্জী অসি হেন্না ফবা অমসুং চৎনবা য়াবা কান্নবরোমদা ওন্থোক্ননবগীদমক হৌজিক থোক্লিবা ক্রাইসিস অসি খুদোং চাবা অমা ওইনা শিজিন্নবা য়ারগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ লোইশিল্লকপদা মহাক্না অসুম্না হায়খি মদুদি ২০২৩গী মমাংদা ইন্দিয়ন রেলৱে অসি ১০০% ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী থজবা লৈরে অমসুং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নেত জিরো ইমিত্তর ওইরগনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷
মালেম অসিদা লৈরিবা সরকারশিংনা কোবিদ-১৯ অসি থেংনরিঙৈ চৈরক অসিদা আই.এম.এফ.কা খুৎশম্নরগা শেম্লিবা আই.ই.এ.গী রিপোর্ত অসিনা ইনর্জীদা মাই ওনশিনবগী পোলিসীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং শেল-থুম হেঙ্গৎহনবা, থবক ফংহনবদা মতেং পাংবা ঙম্বা ইনভেস্তমেন্তশিং শেমখ্রে, অমরোমদা ইনর্জী সিস্তেম অসি হেন্না শেল চংহনদবা, খুদোং থিরোইদবা অমসুং মশাগী ফিভমদা নাইনা হঞ্জিনবা ঙম্বা ইনর্জী সিস্তেম ওইরগনি৷
২০০৮-০৯ ফাইনান্সিয়েল ক্রাইসিস অসিগী মতুংদা গ্রীনগী খোংথাংনা অপুনবা স্তিমুলসকী খোংথোংগী শরুক ১৬% ওইখি৷ লাইনা-লাইচৎ অসিদগী হিংগৎপা ঙম্ননবগীদমক ঐখোয়না তশেং তশেংবা ইনভেস্তমেন্তশিংদা হেন্না পুক্নিং চংবা মরু ওই৷ আই.ই.এ.গী সস্তেন্নেবল প্লান অসিনা সরকারশিং, করবার ৱালাশিং, তেক্নোলোজিসশিং অমসুং মরু ওইবা দিসিজন মেকরশিং লমজিংবদা য়াম্না কান্নবা পীরগনি৷ নিতি অয়োগ অসি চৎনরকপা মতমদগী সস্তেন্নেবল ইনিসিয়েতিবশিংদা হৌজিক ফাওবা লমজিংদুনা লাক্লি৷ এস.দি.জি. ইন্দাইসেস, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী মিসন, এ.সি.সি. বেতরী স্কিম অমসুং মিথানোল ইকোনোমী ইন্নিসিয়েতিভশিংদা ঐখোয়না লুচিংলিবা অসিনা সস্তেন্নেবল ওইবা মরমশিংদা নিতি অয়োগকী থবকশিংদা য়াওরি,’ হায়দুনা সি.ই.ও. অমিতাভ কান্তনা ফোংদোকখ্রে৷
ৱাফম অদু দা.ফতিহ বিরোল য়ানিংলম্মী অমসুং মহাক্না মখা তানা অসুম্না ফোংদোকলম্মী ‘কোবিগ-১৯ অসিনা ২০২০ চহী অসি তমথিবা চহী অমা ওইহনবা তারবসু, মালেম শিনবা থুংনা ক্লিন ইনর্জীরোমদা ওনশিল্লকপগী অহোংবা অদু ঐনা উবা ফংই৷ মসি নুংশাগী ইনর্জীদা হেন্না কম্পিতেতিব ওইরকপা অসিগী শরুক অমা ওইগনি হায়দুনা ভারতকুম্না হোৎনরিবা লৈবাকশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ ঐখোয়গী রিকোভরী প্লান অসিনা অমুক্তদা কমদৌনা ঙসিগী মরু ওইরিবা ইকোনোমিক, ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেতকী অহোংবশিং অসি সরকারশিংনা কমদৌনা থেংনগদগে হায়বদু উৎলি৷ ভারতকী মরু ওইবা খুদোংচাবাশিং অদুগী মনুংদা খরা অদুদি ইলেক্ত্রিক গারি মশিং হেঙ্গৎহনবা, পৱার সেক্তরদা লেপ্পা লৈতনা শেল থাদবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা ক্লিন কুক্কিং প্রোগ্রামশিং ফংহন্দুনা ইনর্জী হেন্না শিজিন্নহনবা অসিনচিংবশিং অসিনি৷’
চীফ ইকোনোমিক এদভাইজর দা.কে.ভি. সুব্রমানিয়ননা ভারতকী লৈরিবা শেল-থুমগী ফিভম অমসুং অমুক হন্না ফগৎলক্নবগী লম্বী অদু নৈনখ্রে অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসিনা সস্তেন্নেবল ইকোনোমিক দিভেলপমেন্তগী থৌদাংশিং অদু তাকখ্রে অমসুং হোৎনরিবা অসিদা ভারতনা লমজিংলি হায়দুনা মহাক্না ফোংদোকখি৷
রিপোর্ত অদুনা মীয়ামদা থবক ফংহন্নবা, মৈ ফংহন্নবা, ত্রান্সপোর্তেসন ফনবা, বিল্দিংশিং শাগৎনবা, ইন্দস্ত্রী অমসুং সস্তেন্নেবল বাইওফ্যুইল অমসুং ইন্নোভেসনশিং শেমগৎ শাগৎপদা চংলিবা মরু ওইবা সেক্তরশিং অদু পল্লি৷ পোলিসী এক্সনশিং অমসুং তার্গেতেদ ইনভেস্তমেন্তশিংগী অপুনবা অদুনা ইকোনোমী অসিদা অমসুং থবক ফংহনবদা য়াম্না চাওনা কান্নবা পীরগনি৷ অদুমওইনমক রিপোর্ত অসিদা পল্লিবা খোংথাংশিং অসি লৈবাক অদুগী মনিং মখা তম্না খনবগী অপাম্বা অদুগী মখা পোল্লি৷
রিপোর্ত অদুগীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু https://www.iea.org/reports/sustainable-recovery