Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Promotion of Aquaculture
21 SEP 2020 2:55PM by PIB Delhi
The Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying is implementing various schemes/programmes for development and promotion of aquaculture in the country. The Department of Fisheries has launched a flagship Scheme ‘Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY): A scheme to bring about Blue Revolution through sustainable and responsible development of fisheries sector in India’. The PMMSY inter-alia, envisages financial assistance for promotion of freshwater and brackish water aquaculture, fish culture in reservoirs and other open water bodies, wetland, cold water fisheries and technology infusion in the aquaculture sector.
The PMMSY also envisages cluster and area-based developmental approaches to enhance competitiveness of aquaculture sector, facilitate economies of scale, generate higher incomes, accelerate growth and expansion of the sector in an organized manner, amplify outcomes. Potential areas for aquaculture are developed as an integrated clusters with requisite interventions/activities, forward and backward linkages and with facilities for quality brood, seed and feed, critical infrastructure, processing and marketing networks.
Fisheries and Aquaculture Infrastructure and Development Fund (FIDF) also provide concessional finance for development of aquaculture. Kisan Credit Card (KCC) facility has also been extended to fishers and fish farmers to meet their working capital requirements.
This written reply was given by the Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Pratap Chandra Sarangi in Lok Sabha.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
এক্বাকলচর য়োকখৎপা
21 SEP 2020 2:55PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা এক্বাকলচর চাউখৎনবা অমসুং য়োকখৎনবা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইং মিনিস্ত্রিগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং পায়খৎলে। ব্লু রিভোলুসনগী খুৎথাংদা ভারত্তা তুংকোইনা চৎনগদবা অমসুং দাইত্ব লৈনা চাউখৎপা ঙা য়োকপগী থবকশিং পায়খৎনবা ‘প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা(পি এম এম এস ৱাই) কৌবা স্কিম অমা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিনা পায়খৎকদবা থবকশিংগী মনুংদা ঈশিং অমসুং থুমহি চেনবা ঈশিংদা ঙা য়োকপা হেনগৎনবা শেন্থং পীবা, পাৎ অমসুং ঈশিং তুংবা মফমশিংদা ঙা য়োকপা, অইংবা ঈশিংদা ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচর সেক্তরদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা য়াওরি।
‘প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা এক্বাকলচরগী লমদা চাংদম্না হেনগৎনবা ক্লস্তর শেমগৎপা, শেন-থুম থাদবা হেনগৎহনবা, শেন্থোক হেনগৎহনবা, নিংথিনা থৌরাং তৌদুনা হিরম অসি পাকথোক-চাউথোকহনবা, পোৎথোক হেনগৎহনবা হায়রিবা পান্দমশিং অসি থম্লি। দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎতুনা ঙা য়োকপা য়াবা মফমশিং অপুনবা ক্লস্তরশিং ওইনা শেমগৎপা, য়োনফমগী মতেং পাংবা, অফবা ঙামচা ফংহনবা, মরুওইবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎপা, প্রোসেসিং অমসুং মার্কেত্তিং নেতৱার্কশিং শেমগৎনবা স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি।
ফিসরিজ এন্দ এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর এন্দ দিবলপমেন্ত ফন্দ(এফ আই দি এফ)না এক্বাকলচর য়োকখৎনবা শেন্থং পীরি। থবক পায়খৎনবা মখোয়গী দরকার ওইবা শেনফম ফংনবা ঙামীশিংদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ(কে সি সি)গী খুদোংচাবসু পীরি।
মসিগী অইবা পাউখুম অসি লোক সভাদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইংগী রাজ্য মন্ত্রী, প্রতাপ চন্দ্র সারঙ্গিনা পীখিবনি।