Ministry of Rural Development
Implementation of MGNREGS during COVID-19 Pandemic
15 SEP 2020 7:34PM by PIB Delhi
Mahatma Gandhi NREGS is a demand driven wage employment scheme. Every adult member of a household in a rural area, having job card (as per Mahatma Gandhi NREG Act), is eligible for a demand for a job under the scheme. There is no provision to register a Job card holder categorised as migrant labourers/ family in the job card in the scheme. A job card can be issued to a migrant labour/family as per the provision of the Act against a demand by the migrant labour/family. A total of 86,81,928 new job card during the current FY so far has been issued as compared to 64,95,823 new job card issued during the FY 2019-20. State-wise fund released/spent under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) from April 2020 to August, 2020 is at Annexure-I.
So far as enhancement of guaranteed days of employment is concerned, the Mahatma Gandhi NREGA envisages for providing 100 days of guaranteed wage employment in a financial year to each household in rural areas whose adult members volunteers to do unskilled manual work. In addition to this, there is a provision for additional 50 days of unskilled wage employment in a financial year in drought/natural calamity notified rural areas. As per Section 3(4) of the Mahatma Gandhi NREG Act, 2005, the State Governments may make provisions for providing additional days beyond the period guaranteed under the Act from their own funds.
State-wise release/expenditure under wage for Mahatma Gandhi NREGS for financial years 2018-19, 2019-20 and 2020-21 (from April 2020 to August 2020 is at Annexure-II.
The details of household provided employment is at Annexure-III(a) and the details of persondays generated is at Annexure-III(b) between March-August 2020 and corresponding period in 2019.
As per section 6(1) of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 (Mahatma Gandhi NREGA), the Central Government may, by notification, specify the wage rate for its beneficiaries. Accordingly, the Ministry of Rural Development notifies Mahatma Gandhi NREGA wage rate every year for States/UTs. To compensate the Mahatma Gandhi NREGA workers against inflation, the Ministry of Rural Development revises the wage rate every year based on change in Consumer Price Index for Agricultural Labour (CPI-AL) . The wage rate is made applicable from 1st April of each Financial Year. However, each State/UT can provide wage over and above the wage-rate notified by the Central Government. The wage rate for the States/UTs for the Financial Year 2020-21, notified on 23rd March, 2020 is at Annexure-IV.
The wage rate under Mahatma Gandhi NREGA is fixed in pursuance of section 6(1) of the Act. This department does not maintain minimum wage rate of different State centrally.
The Central Government, with active support of the State Governments, has so far been able to meet the demands of works with adequate funding. During current financial year, as on 10.09.2020, the Ministry has released Rs. 60,44,098.23 lakh till now to the States & UTs for implementation of Scheme. The details of the comparison of personday generated during the period between 2019 and 2020 is given below:
Employment Provided
Months
2019
2020
Increase
April
273940403
141308625
-48%
May
369515900
568693697
54%
June
321428565
640708960
99%
July
194174791
391630385
102%
August
153052762
238976142
56%
This information was given in a written reply by the Union Minister of Rural Development & Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha today.
******
APS/SG
Annexure-I
Central funds released to Mahatma Gandhi NREGA States during 2020-21
(As on April, 2020 to Aug, 2020) (Rs. in Lakh)
S.No
States/UTs
Total released (Wage,
Material & Admin. component)
Total Expenditure
1
Andhra Pradesh
701966.37
660761.9
2
Arunachal Pradesh
19746.12
27241.93
3
Assam
105698.58
67811.3
4
Bihar
399250.6
352518.2
5
Chhattisgarh
243828.05
222625.3
6
Goa
91.34
105.14
7
Gujarat
96885.14
78623.67
8
Haryana
32021.93
24017.06
9
Himachal Pradesh
52293.32
40203.98
10
Jammu & Kashmir
44111.04
59093.77
11
Jharkhand
167695.95
91139.34
12
Karnataka
324829.67
266000.7
13
Kerala
177978.55
141185.8
14
Madhya Pradesh
420734.17
372348.5
15
Maharashtra
96443.35
78814.13
16
Manipur
73756.92
59001.29
17
Meghalaya
66294.54
62752.83
18
Mizoram
32062.87
27427.8
19
Nagaland
32758.62
14764.27
20
Odisha
271910.2
230948.7
21
Punjab
57043.88
43675.46
22
Rajasthan
484800.84
543786.2
23
Sikkim
4686.15
4443.99
24
Tamil Nadu
367223.42
339267.7
25
Telangana
235662.88
252302.9
26
Tripura
61855.85
45136.16
27
Uttar Pradesh
634961.48
612831
28
Uttarakhand
43138.69
29736.05
29
West Bengal
618691.23
543006.2
30
Andaman & Nicobar
348.89
418.75
31
Puducherry
1829.28
1772.45
Total
5870600
5293764
Annexure-II
Central funds released to Mahatma Gandhi NREGA States during 2018-19 to 2020-21 (from April 2020, to Aug, 2020)
S.No
States/UTs
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21 (from April 2020, to Aug, 2020)
Actual Release under NeFMS (Wage Only) (Rs. in lakh)
1
2
3
4
5
1
Andhra Pradesh
442990.67
440386.91
511966.37
2
Arunachal Pradesh
wage expenditure was booked through
material head
wage expenditure
was booked through material
head
8207.53
3
Assam
92618.24
118789.53
73924.95
4
Bihar
210093.80
219418.51
251802.33
5
Chhattisgarh
241277.92
188143.58
215699.82
7
Gujarat
73603.19
53706.37
74196.18
8
Haryana
21675.43
23543.94
28919.09
9
Himachal Pradesh
52915.23
40582.00
37294.28
10
Jammu & Kashmir
wage expenditure was booked through material head
wage expenditure
was booked through material
head
9928.38
11
Jharkhand
97075.34
90756.83
91998.68
12
Karnataka
180726.64
260747.36
242667.12
13
Kerala
203731.44
315288.42
127896.02
14
Madhya Pradesh
299772.07
338877.29
316682.75
15
Maharashtra
145557.96
104542.59
74640.85
16
Meghalaya
56827.31
60048.03
44488.51
17
Mizoram
34548.74
46244.61
27591.47
18
Odisha
156992.76
154930.28
192018.85
19
Punjab
46046.82
55858.19
41932.81
20
Rajasthan
378724.33
488928.38
452256.91
21
Sikkim
6941.31
5512.47
3907.77
22
Tamil Nadu
374681.74
440853.17
300647.87
23
Telangana
183259.38
166759.07
204912.23
24
Tripura
39416.56
57049.47
40477.77
25
Uttar Pradesh
409307.93
411445.61
446105.18
26
Uttarakhand
41439.95
29204.79
34112.01
27
West Bengal
547713.80
589092.57
516907.91
28
Puducherry
1391.00
1342.68
1689.40
Total
4339329.56
4702052.64
4372873.05
Annexure-III (a)
State/ UT wise Households utilised data:
Month
Households provided Employment
March
April
May
June
July
August
2019
2020
2019
2020
2019
2020
2019
2020
2019
2020
2019
2020
ANDHRA
PRADESH
2649
850
2673
792
2539
813
2130
236
3069
685
3614
193
2674
320
3930
516
1448
960
2641
979
5936
77
1024
653
ARUNACHAL
PRADESH
3475
9
3322
6
3924
3929
0
1129
4
1007
21
4060
7
9733
4
4119
4
6366
1
4805
2
3985
4
ASSAM
9439
92
7681
40
5061
80
2143
8
7127
87
5033
46
6095
01
6006
63
3171
82
4504
31
2714
89
4234
31
BIHAR
8245
22
1144
207
8640
18
7313
59
1003
820
1783
198
1052
622
2144
286
5315
45
1059
316
3878
61
6479
87
CHHATTISGAR
H
1061
618
1327
483
1067
196
1394
939
1202
083
2161
363
1061
768
1668
235
2527
99
2574
06
1398
73
2168
65
GOA
193
490
27
390
49
795
112
680
17
260
35
269
GUJARAT
2101
11
1913
71
2217
26
7522
4
3455
92
6203
74
2936
91
6434
57
1150
40
1914
10
6464
8
1096
93
HARYANA
6733
0
8926
4
1639
3
3485
5
2481
8
1723
78
7370
4
1814
02
6942
4
1450
78
6832
4
1146
52
HIMACHAL
PRADESH
1729
07
2048
91
1438
55
3057
0
1386
62
1731
04
1633
31
2583
99
1355
93
2545
68
1148
63
2061
53
JAMMU AND
KASHMIR
2554
91
2802
43
5861
2
1791
8
5766
1
9119
3
3688
6
1342
52
4064
8
1558
20
2823
1
8537
3
JHARKHAND
5225
08
3870
11
5123
87
2156
31
4837
03
5993
85
4706
49
8949
75
4206
96
7533
34
4076
58
4771
05
KARNATAKA
5977
85
6412
10
6031
78
3749
89
7973
97
1113
733
7816
48
1316
668
7664
78
1071
101
5084
00
7061
39
KERALA
8845
75
7348
31
2348
29
4426
1
5047
24
5232
71
6210
16
8723
78
7276
38
8275
69
7342
38
6952
74
MADHYA
PRADESH
1080
521
9615
26
1114
152
6371
39
1293
713
2183
494
1350
445
2457
424
9103
76
1839
649
6717
31
1484
270
MAHARASHTR
A
5785
24
4050
70
4141
82
1987
01
5457
47
6896
37
5319
60
5525
74
2639
40
3020
64
1941
76
2035
50
MANIPUR
3813
98
4256
50
2214
5
9525
7416
1119
57
5139
1
1390
59
8144
2
2407
38
2785
45
2478
52
MEGHALAYA
1945
62
2138
52
3310
0
2233
3
4345
5
1043
96
6749
2
2030
91
1261
86
2020
24
1653
41
2025
76
MIZORAM
1505
66
1749
58
1787
99
1967
95
1837
64
1973
82
1905
71
1984
46
1733
54
1985
46
1930
20
1990
86
NAGALAND
1883
53
1673
43
2587
8
3934
9
6822
5
3574
66
8596
6
3135
39
3013
1
2571
19
4205
8
1894
38
ODISHA
6524
72
7867
86
3823
81
4599
15
5550
40
1167
766
5174
23
1488
655
3688
56
1002
470
3573
88
9175
03
PUNJAB
2758
26
2344
50
1442
29
2866
5
2164
48
2413
64
2576
20
3076
32
2550
20
3658
53
2336
38
3899
76
RAJASTHAN
2717
074
1805
726
2406
682
7205
03
2901
970
3678
206
2996
724
4934
862
1719
921
3471
607
9756
18
1902
362
SIKKIM
2136
0
1756
5
7834
4761
1429
8
1396
7
1324
8
4040
3
1872
3
3101
1
2025
6
2277
4
TAMIL NADU
2933
114
2503
215
2488
706
3052
65
2947
786
2445
866
3103
882
3885
891
3157
997
4115
949
3287
293
3867
215
TELANGANA
1184
301
4002
61
1492
391
1579
309
1825
225
2531
871
1278
217
1946
282
4923
93
8166
63
3592
82
4089
99
TRIPURA
1074
38
2268
20
7474
7978
7
2753
88
4016
97
4235
48
3614
50
3600
20
3689
59
2951
33
3483
04
UTTAR
PRADESH
1131
458
1538
672
8825
79
8842
30
1134
187
4732
685
1896
703
5391
112
1616
746
3109
657
1396
330
1940
456
UTTARAKHAN
D
1460
72
2126
21
1077
29
6464
1
8618
8
1738
40
7162
1
2062
41
7918
0
2236
86
9231
4
1835
50
ANDAMAN
AND NICOBAR
2259
1473
799
616
1343
1965
1384
2554
1497
2333
1344
503
DADRA & NAGAR
HAVELI
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
DAMAN & DIU
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
LAKSHADWEE
P
44
49
5
4
2
31
0
17
5
12
22
6
PUDUCHERRY
9358
1104
0
1438
1140
0
4435
2563
1
1321
2
3274
1
2155
3
2827
6
1931
8
2128
3
WEST BENGAL
2396
359
2088
149
5527
58
7112
12
7938
95
2534
220
9032
19
3732
063
5012
73
3111
222
3944
53
1807
949
Total
2237
6700
2065
1385
1703
5399
1106
5250
2125
0800
3305
0495
2163
4481
3893
7281
1504
5827
2755
9771
1234
4609
1908
5100
Annexure-III (b)
State/ UT wise PD Generated:
Month
Person-days Generated
March
April
May
June
July
August
2019
2020
2019
2020
2019
2020
2019
2020
2019
2020
2019
2020
ANDHRA
PRADESH
4196
649
4267
464
3577
5961
2459
7584
5709
5034
6519
1562
3532
6498
7719
6201
1234
4606
2765
9459
5030
578
9001
615
ARUNACHAL
PRADESH
3555
8
3359
0
5555
1
6227
96
1704
63
1724
999
6465
94
1479
283
5603
22
1002
783
8158
46
6336
51
ASSAM
1253
703
1020
415
6063
923
1404
17
9732
665
5588
720
7583
927
7477
251
3562
177
5471
265
3480
628
4869
865
BIHAR
9055
79
1244
484
1587
4335
1231
3581
1879
7958
3336
0753
1756
6328
3731
6359
8257
029
1787
8835
6343
976
1000
5304
CHHATTISGA
RH
1769
202
2299
100
2136
6724
1929
9275
2437
1072
4645
1987
1655
7929
2452
2857
3362
163
2828
142
1741
290
2643
951
GOA
195
504
173
2229
326
8606
848
6365
181
2465
300
1954
GUJARAT
3145
29
2712
89
4441
047
8987
85
7591
299
1324
7548
5059
141
1278
5833
1892
128
3156
932
9219
64
1613
546
HARYANA
8863
4
1173
00
2475
52
3059
81
3223
26
1946
208
9446
65
2436
092
9050
46
1924
579
8466
00
1339
191
HIMACHAL
PRADESH
2044
48
2500
04
2235
617
4159
37
2280
709
2873
475
2731
787
4672
252
2175
017
4524
424
1816
204
3336
200
JAMMU AND
KASHMIR
3701
36
4029
76
1338
304
2248
00
1263
956
1741
683
6702
37
2618
526
6691
08
3324
674
4579
49
1459
684
JHARKHAND
6308
19
4559
47
8435
892
2416
357
7754
572
9170
071
6920
494
1403
1902
5600
297
9467
334
5127
983
5750
623
KARNATAKA
1017
286
1063
909
1131
4987
6072
862
1599
0451
2091
2315
1426
2958
2439
5215
1418
2602
1903
7682
9158
433
1152
4910
KERALA
9750
00
8025
77
2175
356
2657
18
5398
137
4809
655
6099
770
1033
0244
7958
184
9218
335
6998
946
6301
318
MADHYA
PRADESH
1626
799
1477
313
2167
2884
6854
060
2462
4189
4387
9514
2413
2075
4869
2584
1411
0740
3356
0507
1070
4459
2463
8856
MAHARASHT
RA
1051
928
7131
64
7140
662
2684
363
1005
7059
1206
2364
9101
169
8449
320
3883
572
4725
350
2872
610
2901
213
MANIPUR
3960
69
4416
09
1955
23
7685
6
6620
1
1226
700
5279
40
1667
853
7661
51
3508
495
3335
062
3361
965
MEGHALAYA
2479
17
2756
41
5073
80
2572
66
6611
37
1531
591
1178
645
3692
589
2164
626
3471
682
2844
318
3393
582
MIZORAM
1505
65
1749
58
2124
668
9839
04
2540
347
2765
387
2194
304
2676
964
1057
427
2780
287
1599
012
2475
320
NAGALAND
1891
75
1683
10
1354
15
1097
74
4934
38
3775
188
6946
99
2647
502
2966
99
2248
649
3617
60
1515
614
ODISHA
9396
68
1189
345
5881
648
6649
050
9377
628
2251
5879
7326
649
2805
6487
5428
973
1742
0970
5510
238
1534
5407
PUNJAB
3242
12
2741
08
1575
900
2660
86
2187
111
2172
956
2718
096
3046
370
2740
310
4423
694
2394
481
4512
841
RAJASTHAN
3454
120
2206
059
4658
5143
9307
474
6080
2601
6861
2549
5757
6299
1009
3140
8
2865
9766
6182
0884
1504
9958
2896
7912
SIKKIM
2277
1
1853
7
1112
78
4878
1
2479
29
2064
84
2250
87
6677
80
2940
98
5002
65
2724
02
3399
83
TAMIL NADU
3159
2686
2191
1418
3256
1866
3052
3759
3050
4270
3067
3266
099
979
0137
434
8090
4902
1979
9168
1832
2140
1409
5145
TELANGANA
1906
140
6368
21
2736
7467
2202
5018
3782
9696
5991
4879
1671
6488
2648
5152
4770
952
7529
965
3273
994
3386
072
TRIPURA
1293
05
2665
54
6379
1
5728
69
2679
949
4468
674
5611
489
4299
318
4489
669
4569
471
3632
861
4410
509
UTTAR
PRADESH
1291
100
1740
204
1567
0838
9094
100
1749
4807
7223
6822
3015
6461
8300
1821
2288
2463
4129
8715
1884
2663
2346
2775
UTTARAKHA
ND
1701
12
2535
81
1865
708
8434
22
1415
154
2562
751
1140
317
3135
694
1246
588
3393
266
1437
627
2614
802
ANDAMAN AND
NICOBAR
2557
1709
6444
4941
2009
3
2414
7
1511
4
2965
5
1745
1
2681
2
1187
2
3858
DADRA & NAGAR
HAVELI
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
DAMAN &
DIU
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
LAKSHADWE
EP
44
51
60
56
28
434
0
358
130
155
464
75
PUDUCHERR
Y
1034
2
1187
3
6640
5690
5
2806
0
1624
83
9137
8
2899
96
1666
69
2036
98
1434
35
1508
52
WEST BENGAL
1751
0902
7
3013
5361
1179
3395
1247
8944
1565
3415
4488
2411
1712
9200
6607
0561
9227
815
5194
8471
7353
440
2634
7549
Total
2019
4268
8
5490
1736
2739
4040
3
1413
0862
5
3695
1590
0
5686
9369
7
3214
2856
5
6407
0896
0
1941
7479
1
3916
3038
5
1530
5276
2
2389
7614
2
Annexure-IV
State wise wage rates as per Gazette Notification 2020
S. No.
Name of the State
2020-21
1
ANDHRA PRADESH
237
2
ARUNACHAL PRADESH
205
3
ASSAM
213
4
BIHAR
194
5
CHHATTISGARH
190
6
GUJARAT
224
7
HARYANA
309
8
HIMACHAL PRADESH - NON SCHEDULED AREA
198
8a
HIMACHAL PRADESH - SCHEDULED AREA
248
9
JAMMU & KASHMIR
204
10
Ladakh
204
11
JHARKHAND
194
12
KARNATAKA
275
13
KERALA
291
14
MADHYA PRADESH
190
15
MAHARASHTRA
238
16
MANIPUR
238
17
MEGHALAYA
203
18
MIZORAM
225
19
NAGALAND
205
20
ODISHA
207
21
PUNJAB
263
22
RAJASTHAN
220
23
SIKKIM
205
23a
SIKKIM(3 Gram Panchayat namely Gnathang, Lachung,
Lachen)
308
24
TAMIL NADU
256
25
TRIPURA
205
26
UTTAR PRADESH
201
27
UTTARAKHAND
201
28
WEST BENGAL
204
29
GOA
280
30a
ANDAMAN
267
30b
NICOBAR
282
31
D&N HAVELI
258
32
Daman & DIU
227
33
LAKSHADWEEP
266
34
PUDUCHERRY
256
35
TELANGANA
237

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা এম.জি. নরেগা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা
15 SEP 2020 7:34PM by PIB Imphal
মহাত্মা গান্ধী নরেগা অসি খুশুমন তান্নবা থবক পীনবা স্কিম অমনি। খুঙ্গংগী মফম অমদা লৈবা ইমুং অমগী জোব কার্দ পাইবা (মহাত্মা গান্ধী নরেগা এক্ত) মীয়াই চল্লবা ইমুংগী মীওই খুদিংমক্না স্কিম অসিগী মখাদা থবক য়াওবা য়াগনি। স্কিম অসিগী জোব কার্দতা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং/ইমুং হায়না খায়দোক্তুনা জোব কার্দ হোল্দর অমনা রেজিস্তর তৌনবগী প্রোবিজন লৈতে। মাইগ্রেন্ত শিন্মী/ইমুংনা পাম্লবদি এক্ত অসিগী প্রোবিজনগী মতুং ইন্না মাইগ্রেন্ত শিন্মী/ইমুং অমদা জোব কার্দ অমা পীবা য়াই। চেনবা চহি ২০১৯-২০গী মনুংদা অনৌবা জোব কার্দ ৬৪,৯৫,৮২৩ পীখিবা অদুগা য়েংনবদা চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা জোব কার্দকী অপুনবা ৮৬,৮১,৯২৮ পীখি। মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (মহাত্মা গান্ধী নরেগা)গী মখাদা এপ্রিল ২০২০দগী ওগস্ত ২০২০ ফাওবদা রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা কায়থখিবা/শীজিন্নখিবা ফন্দ অদু এনেক্সর-Iদা পীরি।
থবক পীগদবা নুমিৎকী মশিং হেনগৎহন্ননবা ওইনা, মহাত্মা গান্ধী নরেগানা শেনবা চহি অমদা স্কিল য়াওদ্রসু খুৎনা শুবা থবক মশানা য়ানা তৌনিংবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা ইমুং খুদিংদা লৈরিবা মীয়াই চল্লবা মীওইশিংদা নুমিৎ ১০০গী খুশুমল পীদুনা থবক তৌহন্নবা হোৎনরি। মসিগী মথক্তা শেনবা চহি অমদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা ঈকং/মহৌশাগী খুদোংথিবা থোক্লবদি মদুদা অহেনবা নুমিৎ ৫০গী থবক শুনবা প্রোবিজন অমসু য়াওরি। মহাত্মা গান্ধী নরেগা এক্ত, ২০০৫কী সেক্সন ৩(৪)গী মতুং ইন্না, পীরিবা মতম অসিগী মথক্তা রাজ্য সরকারশিংনা মখোয় মশাগী ফন্দশিংগী মখাদা অহেনবা নুমিৎশিং থবক পীনবা প্রোবিজনশিং শেমজনবগী অয়াবা পীরি।
শেনবা চহি ২০১৮-১৯, ২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১গী(এপ্রিল ২০২০দগী ওগস্ত ২০২০ ফাওবা) মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী মখাদা রাজ্য-রাজ্যগী কায়থোকখিবা চাদিং তৌখিবা খুশুমল অদু এনেক্সর-IIদা পীরি।
মার্চ-ওগস্ত ২০২০ অমসুং ১০২৯গী হায়রিবা মতম অসিগী মরক্তা য়ুমথোংগী ওইনা থবক শুখ্রবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-III(এ)দা পীরি অমসুং শুখিবা পর্সনদেগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-III(বি)দা পীরি।
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী এক্ত, ২০০৫ (মহাত্মা গান্ধী নরেগা)গী সেক্সন ৬(১)গী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা মখোয়গী বেনিফিসরীশিংগী খুশুমলগী চাং অসি লেপ্পা য়াই। মখা তারকপা ওইনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা চহি খুদিংগী মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী খুশুমলগী মতাংদা খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না খঙহল্লি। মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী শিন্মীশিংদা পোৎ মমল ৱাংবগীদমক খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না কঞ্জুমর প্রাইজ ইন্দেক্স ফোর এগ্রিকলচর লেবর (সি.পি.আই.-এ.এল.)দা অহোংবদা য়ুম্ফম ওইরগা চহি খুদিংগী খুশুমলগী চাং অসি শেমদোক্লি। শেনবা চহি অমমমগী এপ্রিল ১দা খুশুমলগী চাং অসি চৎনহল্লি। অদুম ওইনমক রাজ্য/য়ু.তি. অমমমনা কেন্দ্র সরকারনা পীরিবা খুশুমলকী চাং অদুগী মথক্তা অমসুং হেন্না খুশুমল পীবা য়াই। শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা মার্চ ২৩, ২০২০দা থোকখিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী খুশুমলগী চাং অসি এনেক্সর-IVদা পীরি।
মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী মখাদা খুশুমলগী চাং অসি এক্ত অসিগী সেক্সন ৬(১)গী মতুং ইন্না লেপ্পনি। বিভাগ অসিনা তোঙান তোঙানবা রাজ্যগী অতাবা খুশুমলগী চাং অসি কেন্দ্রগী খুত্থাংদা য়েংশিন্দে।
কেন্দ্রী সরকারনা রাজ্য সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ননা ফন্দগী মরাং কাইনা থাদদুনা থবকশিংগী দিমান্দশিং হৌজিক ফাওবদা ফংহনবা ঙম্লি। ১০.০৯.২০২০ ফাওবদা চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা হৌজিক ফাওবদা মন্ত্রালয়না লুপা লাখ ৬০,৪৪,০৯৮.২৩ কায়থখ্রে। ২০১৯ অমসুং ২০২০গী মরক্তা ফংহনখিবা পর্সনদেগী ওইনা চাংদম্নবগী অকুপ্পা ৱারোল অদু মখাদা পীরি:
থবক পীখিবা
থা
২০১৯
২০২০
Increase
এপ্রিল
২৭৩৯৪০৪০৩
১৪১৩০৮৬২৫
-৪৮%
মে
৩৬৯৫১৫৯০০
৫৬৮৬৯৩৬৯৭
৫৪%
জুন
৩২১৪২৮৫৬৫
৬৪০৭০৮৯৬০
৯৯%
জুলাই
১৯৪১৭৪৭৯১
৩৯১৬৩০৩৮৫
১০২%
ওগস্ত
১৫৩০৫২৭৬২
২৩৮৯৭৬১৪২
৫৬%
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা কেন্দ্রগী খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সর-I
২০২০-২১গী মনুংদা রাজ্যশিংদা মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী কেন্দ্রনা কায়থখিবা ফন্দশিং
(এপ্রিল ২০২০দগী ওগস্ত ২০২০ ফাওবা) (লাখতা)
সিরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
পুন্না কায়থোকখিবা (খুশুমল, পোৎচাক অমসুং এদমিন. কম্পোনেন্ত),
অপুনবা চাদিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৭০১৯৬৬.৩৭
৬৬০৭৬১.৯
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৯৭৪৬.১২
২৭২৪১.৯৩
৩
অসাম
১০৫৬৯৮.৫৮
৬৭৮১১.৩
৪
বিহার
৩৯৯২৫০.৬
৩৫২৫১৮.২
৫
ছত্তিসগর
২৪৩৮২৮.০৫
২২২৬২৫.৩
৬
গোৱা
৯১.৩৪
১০৫.১৪
৭
গুজরাত
৯৬৮৮৫.১৪
৭৮৬২৩.৬৭
৮
হরিয়ানা
৩২০২১.৯৩
২৪০১৭.০৬
৯
হিমাচল প্রদেশ
৫২২৯৩.৩২
৪০২০৩.৯৮
১০
জম্মু অমসুং কাশমির
৪৪১১১.০৪
৫৯০৯৩.৭৭
১১
ঝারখন্দ
১৬৭৬৯৫.৯৫
৯১১৩৯.৩৪
১২
কর্নাতকা
৩২৪৮২৯.৬৭
২৬৬০০০.৭
১৩
কেরেলা
১৭৭৯৭৮.৫৫
১৪১১৮৫.৮
১৪
মধ্য প্রদেশ
৪২০৭৩৪.১৭
৩৭২৩৪৮.৫
১৫
মহারাস্ত্র
৯৬৪৪৩.৩৫
৭৮৮১৪.১৩
১৬
মনিপুর
৭৩৭৫৬.৯২
৫৯০০১.২৯
১৭
মেঘালয়
৬৬২৯৪.৫৪
৬২৭৫২.৮৩
১৮
মিজোরাম
৩২০৬২.৮৭
২৭৪২৭.৮
১৯
নাগালেন্দ
৩২৭৫৮.৬২
১৪৭৬৪.২৭
২০
ওরিশা
২৭১৯১০.২
২৩০৯৪৮.৭
২১
পঞ্জাব
৫৭০৪৩.৮৮
৪৩৬৭৫.৪৬
২২
রাজস্থান
৪৮৪৮০০.৮৪
৫৪৩৭৮৬.২
২৩
সিক্কিম
৪৬৮৬.১৫
৪৪৪৩.৯৯
২৪
তামিল নাদু
৩৬৭২২৩.৪২
৩৩৯২৬৭.৭
২৫
তেলঙ্গনা
২৩৫৬৬২.৮৮
২৫২৩০২.৯
২৬
ত্রিপুরা
৬১৮৫৫.৮৫
৪৫১৩৬.১৬
২৭
উত্তর প্রদেশ
৬৩৪৯৬১.৪৮
৬১২৮৩১
২৮
উত্তরাখন্দ
৪৩১৩৮.৬৯
২৯৭৩৬.০৫
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬১৮৬৯১.২৩
৫৪৩০০৬.২
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবার
৩৪৮.৮৯
৪১৮.৭৫
৩১
পুদুচেরী
১৮২৯.২৮
১৭৭২.৪৫
অপুনবা
৫৮৭০৬০০
৫২৯৩৭৬৪
এনেক্সর-II
২০২৮-১৯দগী ২০২০-২১গী মনুংদা রাজ্যশিংদা মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী কেন্দ্রনা কায়থখিবা ফন্দশিং (এপ্রিল ২০২০দগী ওগস্ত ২০২০ ফাওবা)
সিরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
শেনবা চহি ২০১৮-১৯
শেনবা চহি ২০১৯-২০
শেনবা চহি ২০২০-২১ (এপ্রিল ২০২০দগী ওগন্ত ২০২০ ফাওবা)
এন.ই.এফ.এম.এস.কী মখাদা তশেংবা কায়থখিবা(খুশুমল খক্তা) (লাখ তা)
১
২
৩
৪
৫
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৪৪২৯৯০.৬৭
৪৪০৩৮৬.৯১
৫১১৯৬৬.৩৭
২
অরুনাচল প্রদেশ
মেতরিএল হেদকী খুত্থাংদা খুশুমলগী চাদিং অসি বুক তৌখি
মেতরিএল হেদকী খুত্থাংদা খুশুমলগী চাদিং অসি বুক তৌখি
৮২০৭.৫৩
৩
অসাম
৯২৬১৮.২৪
১১৮৭৮৯.৫৩
৭৩৯২৪.৯৫
৪
বিহার
২১০০৯৩.৮০
২১৯৪১৮.৫১
২৫১৮০২.৩৩
৫
ছত্তিসগর
২৪১২৭৭.৯২
১৮৮১৪৩.৫৮
২১৫৬৯৯.৮২
৭
গুজরাত
৭৩৬০৩.১৯
৫৩৭০৬.৩৭
৭৪১৯৬.১৮
৮
হরিয়ানা
২১৬৭৫.৪৩
২৩৫৪৩.৯৪
২৮৯১৯.০৯
৯
হিমাচল প্রদেশ
৫২৯১৫.২৩
৪০৫৮২.০০
৩৭২৯৪.২৮
১০
জম্মু অমসুং কাশমির
মেতরিএল হেদকী খুত্থাংদা খুশুমলগী চাদিং অসি বুক তৌখি
মেতরিএল হেদকী খুত্থাংদা খুশুমলগী চাদিং অসি বুক তৌখি
৯৯২৮.৩৮
১১
ঝারখন্দ
৯৭০৭৫.৩৪
৯০৭৫৬.৮৩
৯১৯৯৮.৬৮
১২
কর্নাতকা
১৮০৭২৬.৬৪
২৬০৭৪৭.৩৬
২৪২৬৬৭.১২
১৩
কেরেলা
২০৩৭৩১.৪৪
৩১৫২৮৮.৪২
১২৭৮৯৬.০২
১৪
মধ্য প্রদেশ
২৯৯৭৭২.০৭
৩৩৮৮৭৭.২৯
৩১৬৬৮২.৭৫
১৫
মহারাস্ত্র
১৪৫৫৫৭.৯৬
১০৪৫৪২.৫৯
৭৪৬৪০.৮৫
১৬
মেঘালয়
৫৬৮২৭.৩১
৬০০৪৮.০৩
৪৪৪৮৮.৫১
১৭
মিজোরাম
৩৪৫৪৮.৭৪
৪৬২৪৪.৬১
২৭৫৯১.৪৭
১৮
ওরিশা
১৫৬৯৯২.৭৬
১৫৪৯৩০.২৮
১৯২০১৮.৮৫
১৯
পঞ্জাব
৪৬০৪৬.৮২
৫৫৮৫৮.১৯
৪১৯৩২.৮১
২০
রাজস্থান
৩৭৮৭২৪.৩৩
৪৮৮৯২৮.৩৮
৪৫২২৫৬.৯১
২১
সিক্কিম
৬৯৪১.৩১
৫৫১২.৪৭
৩৯০৭.৭৭
২২
তামিল নাদু
৩৭৪৬৮১.৭৪
৪৪০৮৫৩.১৭
৩০০৬৪৭.৮৭
২৩
তেলঙ্গনা
১৮৩২৫৯.৩৮
১৬৬৭৫৯.০৭
২০৪৯১২.২৩
২৪
ত্রিপুরা
৩৯৪১৬.৫৬
৫৭০৪৯.৪৭
৪০৪৭৭.৭৭
২৫
উত্তর প্রদেশ
৪০৯৩০৭.৯৩
৪১১৪৪৫.৬১
৪৪৬১০৫.১৮
২৬
উত্তরাখন্দ
৪১৪৩৯.৯৫
২৯২০৪.৭৯
৩৪১১২.০১
২৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫৪৭৭১৩.৮০
৫৮৯০৯২.৫৭
৫১৬৯০৭.৯১
২৮
পুদুচেরী
১৩৯১.০০
১৩৪২.৬৮
১৬৮৯.৪০
অপুনবা
৪৩৩৯৩২৯.৫৬
৪৭০২০৫২.৬৪
৪৩৭২৮৭৩.০৫
এনেক্সর-III (এ)
রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইনা য়ুমথোংশিংদা শীজিন্নখিবগী দেতা:
থা
য়ুমথোংশিংদা পীখিবা থবকশিং
মার্চ
এপ্রিল
মে
জুন
জুলাই
ওগস্ত
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
অন্ধ্র প্রদেশ
২৬৪৯
৮৫০
২৬৭৩
৭৯২
২৫৩৯
৮১৩
২১৩০
২৩৬
৩০৬৯
৬৮৫
৩৬১৪
১৯৩
২৬৭৪
৩২০
৩৯৩০
৫১৬
১৪৪৮
৯৬০
২৬৪১
৯৭৯
৫৯৩৬
৭৭
১০২৪
৬৫৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩৪৭৫
৯
৩৩২২
৬
৩৯২৪
৩৯২৯
০
১১২৯
৪
১০০৭
২১
৪০৬০
৭
৯৭৩৩
৪
৪১১৯
৪
৬৩৬৬
১
৪৮০৫
২
৩৯৮৫
৪
অসাম
৯৪৩৯
৯২
৭৬৮১
৪০
৫০৬১
৮০
২১৪৩
৮
৭১২৭
৮৭
৫০৩৩
৪৬
৬০৯৫
০১
৬০০৬
৬৩
৩১৭১
৮২
৪৫০৪
৩১
২৭১৪
৮৯
৪২৩৪
৩১
বিহার
৮২৪৫
২২
১১৪৪
২০৭
৮৬৪০
১৮
৭৩১৩
৫৯
১০০৩
৮২০
১৭৮৩
১৯৮
১০৫২
৬২২
২১৪৪
২৮৬
৫৩১৫
৪৫
১০৫৯
৩১৬
৩৮৭৮
৬১
৬৪৭৯
৮৭
ছত্তিসগর
১০৬১
৬১৮
১৩২৭
৪৮৩
১০৬৭
১৯৬
১৩৯৪
৯৩৯
১২০২
০৮৩
২১৬১
৩৬৩
১০৬১
৭৬৮
১৬৬৮
২৩৫
২৫২৭
৯৯
২৫৭৪
০৬
১৩৯৮
৭৩
২১৬৮
৬৫
গোৱা
১৯৩
৪৯০
২৭
৩৯০
৪৯
৭৯৫
১১২
৬৮০
১৭
২৬০
৩৫
২৬৯
গুজরাত
২১০১
১১
১৯১৩
৭১
২২১৭
২৬
৭৫২২
৪
৩৪৫৫
৯২
৬২০৩
৭৪
২৯৩৬
৯১
৬৪৩৪
৫৭
১১৫০
৪০
১৯১৪
১০
৬৪৬৪
৮
১০৯৬
৯৩
হরিয়ানা
৬৭৩৩
০
৮৯২৬
৪
১৬৩৯
৩
৩৪৮৫
৫
২৪৮১
৮
১৭২৩
৭৮
৭৩৭০
৪
১৮১৪
০২
৬৯৪২
৪
১৪৫০
৭৮
৬৮৩২
৪
১১৪৬
৫২
হিমাচল প্রদেশ
১৭২৯
০৭
২০৪৮
৯১
১৪৩৮
৫৫
৩০৫৭
০
১৩৮৬
৬২
১৭৩১
০৪
১৬৩৩
৩১
২৫৮৩
৯৯
১৩৫৫
৯৩
২৫৪৫
৬৮
১১৪৮
৬৩
২০৬১
৫৩
জম্মু অমসুং কাশমির
২৫৫৪
৯১
২৮০২
৪৩
৫৮৬১
২
১৭৯১
৮
৫৭৬৬
১
৯১১৯
৩
৩৬৮৮
৬
১৩৪২
৫২
৪০৬৪
৮
১৫৫৮
২০
২৮২৩
১
৮৫৩৭
৩
ঝারখন্দ
৫২২৫
০৮
৩৮৭০
১১
৫১২৩
৮৭
২১৫৬
৩১
৪৮৩৭
০৩
৫৯৯৩
৮৫
৪৭০৬
৪৯
৮৯৪৯
৭৫
৪২০৬
৯৬
৭৫৩৩
৩৪
৪০৭৬
৫৮
৪৭৭১
০৫
কর্নাতকা
৫৯৭৭
৮৫
৬৪১২
১০
৬০৩১
৭৮
৩৭৪৯
৮৯
৭৯৭৩
৯৭
১১১৩
৭৩৩
৭৮১৬
৪৮
১৩১৬
৬৬৮
৭৬৬৪
৭৮
১০৭১
১০১
৫০৮৪
০০
৭০৬১
৩৯
কেরেলা
৮৮৪৫
৭৫
৭৩৪৮
৩১
২৩৪৮
২৯
৪৪২৬
১
৫০৪৭
২৪
৫২৩২
৭১
৬২১০
১৬
৮৭২৩
৭৮
৭২৭৬
৩৮
৮২৭৫
৬৯
৭৩৪২
৩৮
৬৯৫২
৭৪
মধ্য প্রদেশ
১০৮০
৫২১
৯৬১৫
২৬
১১১৪
১৫২
৬৩৭১
৩৯
১২৯৩
৭১৩
২১৮৩
৪৯৪
১৩৫০
৪৪৫
২৪৫৭
৪২৪
৯১০৩
৭৬
১৮৩৯
৬৪৯
৬৭১৭
৩১
১৪৮৪
২৭০
মহারাস্ত্র
৫৭৮৫
২৪
৪০৫০
৭০
৪১৪১
৮২
১৯৮৭
০১
৫৪৫৭
৪৭
৬৮৯৬
৩৭
৫৩১৯
৬০
৫৫২৫
৭৪
২৬৩৯
৪০
৩০২০
৬৪
১৯৪১
৭৬
২০৩৫
৫০
মনিপুর
৩৮১৩
৯৮
৪২৫৬
৫০
২২১৪
৫
৯৫২৫
৭৪১৬
১১১৯
৫৭
৫১৩৯
১
১৩৯০
৫৯
৮১৪৪
২
২৪০৭
৩৮
২৭৮৫
৪৫
২৪৭৮
৫২
মেঘালয়
১৯৪৫
৬২
২১৩৮
৫২
৩৩১০
০
২২৩৩
৩
৪৩৪৫
৫
১০৪৩
৯৬
৬৭৪৯
২
২০৩০
৯১
১২৬১
৮৬
২০২০
২৪
১৬৫৩
৪১
২০২৫
৭৬
মিজোরাম
১৫০৫
৬৬
১৭৪৯
৫৮
১৭৮৭
৯৯
১৯৬৭
৯৫
১৮৩৭
৬৪
১৯৭৩
৮২
১৯০৫
৭১
১৯৮৪
৪৬
১৭৩৩
৫৪
১৯৮৫
৪৬
১৯৩০
২০
১৯৯০
৮৬
নাগালেন্দ
১৮৮৩
৫৩
১৬৭৩
৪৩
২৫৮৭
৮
৩৯৩৪
৯
৬৮২২
৫
৩৫৭৪
৬৬
৮৫৯৬
৬
৩১৩৫
৩৯
৩০১৩
১
২৫৭১
১৯
৪২০৫
৮
১৮৯৪
৩৮
ওরিশা
৬৫২৪
৭২
৭৮৬৭
৮৬
৩৮২৩
৮১
৪৫৯৯
১৫
৫৫৫০
৪০
১১৬৭
৭৬৬
৫১৭৪
২৩
১৪৮৮
৬৫৫
৩৬৮৮
৫৬
১০০২
৪৭০
৩৫৭৩
৮৮
৯১৭৫
০৩
পঞ্জাব
২৭৫৮
২৬
২৩৪৪
৫০
১৪৪২
২৯
২৮৬৬
৫
২১৬৪
৪৮
২৪১৩
৬৪
২৫৭৬
২০
৩০৭৬
৩২
২৫৫০
২০
৩৬৫৮
৫৩
২৩৩৬
৩৮
৩৮৯৯
৭৬
রাজস্থান
২৭১৭
০৭৪
১৮০৫
৭২৬
২৪০৬
৬৮২
৭২০৫
০৩
২৯০১
৯৭০
৩৬৭৮
২০৬
২৯৯৬
৭২৪
৪৯৩৪
৮৬২
১৭১৯
৯২১
৩৪৭১
৬০৭
৯৭৫৬
১৮
১৯০২
৩৬২
সিক্কিম
২১৩৬
০
১৭৫৬
৫
৭৮৩৪
৪৭৬১
১৪২৯
৮
১৩৯৬
৭
১৩২৪
৮
৪০৪০
৩
১৮৭২
৩
৩১০১
১
২০২৫
৬
২২৭৭
৪
তামিল নাদু
২৯৩৩
১১৪
২৫০৩
২১৫
২৪৮৮
৭০৬
৩০৫২
৬৫
২৯৪৭
৭৮৬
২৪৪৫
৮৬৬
৩১০৩
৮৮২
৩৮৮৫
৮৯১
৩১৫৭
৯৯৭
৪১১৫
৯৪৯
৩২৮৭
২৯৩
৩৮৬৭
২১৫
তেলঙ্গনা
১১৮৪
৩০১
৪০০২
৬১
১৪৯২
৩৯১
১৫৭৯
৩০৯
১৮২৫
২২৫
২৫৩১
৮৭১
১২৭৮
২১৭
১৯৪৬
২৮২
৪৯২৩
৯৩
৮১৬৬
৬৩
৩৫৯২
৮২
৪০৮৯
৯৯
ত্রিপুরা
১০৭৪
৩৮
২২৬৮
২০
৭৪৭৪
৭৯৭৮
৭
২৭৫৩
৮৮
৪০১৬
৯৭
৪২৩৫
৪৮
৩৬১৪
৫০
৩৬০০
২০
৩৬৮৯
৫৯
২৯৫১
৩৩
৩৪৮৩
০৪
উত্তর প্রদেশ
১১৩১
৪৫৮
১৫৩৮
৬৭২
৮৮২৫
৭৯
৮৮৪২
৩০
১১৩৪
১৮৭
৪৭৩২
৬৮৫
১৮৯৬
৭০৩
৫৩৯১
১১২
১৬১৬
৭৪৬
৩১০৯
৬৫৭
১৩৯৬
৩৩০
১৯৪০
৪৫৬
উত্তরাখন্দ
১৪৬০
৭২
২১২৬
২১
১০৭৭
২৯
৬৪৬৪
১
৮৬১৮
৮
১৭৩৮
৪০
৭১৬২
১
২০৬২
৪১
৭৯১৮
০
২২৩৬
৮৬
৯২৩১
৪
১৮৩৫
৫০
অন্দামান অমসুং নিকোবর
২২৫৯
১৪৭৩
৭৯৯
৬১৬
১৩৪৩
১৯৬৫
১৩৮৪
২৫৫৪
১৪৯৭
২৩৩৩
১৩৪৪
৫০৩
দাদ্রা অমসুং নগর
হবেলি
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
দমন অমসুং দিয়ু
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
লক্ষদ্বীপ
৪৪
৪৯
৫
৪
২
৩১
০
১৭
৫
১২
২২
৬
পুদুচেরী
৯৩৫৮
১১০৪
০
১৪৩৮
১১৪০
০
৪৪৩৫
২৫৬৩
১
১৩২১
২
৩২৭৪
১
২১৫৫
৩
২৮২৭
৬
১৯৩১
৮
২১২৮
৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৩৯৬
৩৫৯
২০৮৮
১৪৯
৫৫২৭
৫৮
৭১১২
১২
৭৯৩৮
৯৫
২৫৩৪
২২০
৯০৩২
১৯
৩৭৩২
০৬৩
৫০১২
৭৩
৩১১১
২২২
৩৯৪৪
৫৩
১৮০৭
৯৪৯
অপুনবা
২২৩৭
৬৭০০
২০৬৫
১৩৮৫
১৭০৩
৫৩৯৯
১১০৬
৫২৫০
২১২৫
০৮০০
৩৩০৫
০৪৯৫
২১৬৩
৪৪৮১
৩৮৯৩
৭২৮১
১৫০৪
৫৮২৭
২৭৫৫
৯৭৭১
১২৩৪
৪৬০৯
১৯০৮
৫১০০
এনেক্সর-III (বি)
রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইনা ফংহখিবা পি.দি:
থা
পর্সন-দেশিং ফংহনখিবা
মার্চ
এপ্রিল
মে
জুন
জুলাই
ওগস্ত
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
২০১৯
২০২০
অন্ধ্র প্রদেশ
৪১৯৬
৬৪৯
৪২৬৭
৪৬৪
৩৫৭৭
৫৯৬১
২৪৫৯
৭৫৮৪
৫৭০৯
৫০৩৪
৬৫১৯
১৫৬২
৩৫৩২
৬৪৯৮
৭৭১৯
৬২০১
১২৩৪
৪৬০৬
২৭৬৫
৯৪৫৯
৫০৩০
৫৭৮
৯০০১
৬১৫
অরুনাচল প্রদেশ
৩৫৫৫
৮
৩৩৫৯
০
৫৫৫৫
১
৬২২৭
৯৬
১৭০৪
৬৩
১৭২৪
৯৯৯
৬৪৬৫
৯৪
১৪৭৯
২৮৩
৫৬০৩
২২
১০০২
৭৮৩
৮১৫৮
৪৬
৬৩৩৬
৫১
অসাম
১২৫৩
৭০৩
১০২০
৪১৫
৬০৬৩
৯২৩
১৪০৪
১৭
৯৭৩২
৬৬৫
৫৫৮৮
৭২০
৭৫৮৩
৯২৭
৭৪৭৭
২৫১
৩৫৬২
১৭৭
৫৪৭১
২৬৫
৩৪৮০
৬২৮
৪৮৬৯
৮৬৫
বিহার
৯০৫৫
৭৯
১২৪৪
৪৮৪
১৫৮৭
৪৩৩৫
১২৩১
৩৫৮১
১৮৭৯
৭৯৫৮
৩৩৩৬
০৭৫৩
১৭৫৬
৬৩২৮
৩৭৩১
৬৩৫৯
৮২৫৭
০২৯
১৭৮৭
৮৮৩৫
৬৩৪৩
৯৭৬
১০০০
৫৩০৪
ছত্তিসগর
১৭৬৯
২০২
২২৯৯
১০০
২১৩৬
৬৭২৪
১৯২৯
৯২৭৫
২৪৩৭
১০৭২
৪৬৪৫
১৯৮৭
১৬৫৫
৭৯২৯
২৪৫২
২৮৫৭
৩৩৬২
১৬৩
২৮২৮
১৪২
১৭৪১
২৯০
২৬৪৩
৯৫১
গোৱা
১৯৫
৫০৪
১৭৩
২২২৯
৩২৬
৮৬০৬
৮৪৮
৬৩৬৫
১৮১
২৪৬৫
৩০০
১৯৫৪
গুজরাত
৩১৪৫
২৯
২৭১২
৮৯
৪৪৪১
০৪৭
৮৯৮৭
৮৫
৭৫৯১
২৯৯
১৩২৪
৭৫৪৮
৫০৫৯
১৪১
১২৭৮
৫৮৩৩
১৮৯২
১২৮
৩১৫৬
৯৩২
৯২১৯
৬৪
১৬১৩
৫৪৬
হরিয়ানা
৮৮৬৩
৪
১১৭৩
০০
২৪৭৫
৫২
৩০৫৯
৮১
৩২২৩
২৬
১৯৪৬
২০৮
৯৪৪৬
৬৫
২৪৩৬
০৯২
৯০৫০
৪৬
১৯২৪
৫৭৯
৮৪৬৬
০০
১৩৩৯
১৯১
হিমাচল প্রদেশ
২০৪৪
৪৮
২৫০০
০৪
২২৩৫
৬১৭
৪১৫৯
৩৭
২২৮০
৭০৯
২৮৭৩
৪৭৫
২৭৩১
৭৮৭
৪৬৭২
২৫২
২১৭৫
০১৭
৪৫২৪
৪২৪
১৮১৬
২০৪
৩৩৩৬
২০০
জম্মু অমসুং কাশমির
৩৭০১
৩৬
৪০২৯
৭৬
১৩৩৮
৩০৪
২২৪৮
০০
১২৬৩
৯৫৬
১৭৪১
৬৮৩
৬৭০২
৩৭
২৬১৮
৫২৬
৬৬৯১
০৮
৩৩২৪
৬৭৪
৪৫৭৯
৪৯
১৪৫৯
৬৮৪
ঝারখন্দ
৬৩০৮
১৯
৪৫৫৯
৪৭
৮৪৩৫
৮৯২
২৪১৬
৩৫৭
৭৭৫৪
৫৭২
৯১৭০
০৭১
৬৯২০
৪৯৪
১৪০৩
১৯০২
৫৬০০
২৯৭
৯৪৬৭
৩৩৪
৫১২৭
৯৮৩
৫৭৫০
৬২৩
কর্নাতকা
১০১৭
২৮৬
১০৬৩
৯০৯
১১৩১
৪৯৮৭
৬০৭২
৮৬২
১৫৯৯
০৪৫১
২০৯১
২৩১৫
১৪২৬
২৯৫৮
২৪৩৯
৫২১৫
১৪১৮
২৬০২
১৯০৩
৭৬৮২
৯১৫৮
৪৩৩
১১৫২
৪৯১০
কেরেলা
৯৭৫০
০০
৮০২৫
৭৭
২১৭৫
৩৫৬
২৬৫৭
১৮
৫৩৯৮
১৩৭
৪৮০৯
৬৫৫
৬০৯৯
৭৭০
১০৩৩
০২৪৪
৭৯৫৮
১৮৪
৯২১৮
৩৩৫
৬৯৯৮
৯৪৬
৬৩০১
৩১৮
মধ্য প্রদেশ
১৬২৬
৭৯৯
১৪৭৭
৩১৩
২১৬৭
২৮৮৪
৬৮৫৪
০৬০
২৪৬২
৪১৮৯
৪৩৮৭
৯৫১৪
২৪১৩
২০৭৫
৪৮৬৯
২৫৮৪
১৪১১
০৭৪০
৩৩৫৬
০৫০৭
১০৭০
৪৪৫৯
২৪৬৩
৮৮৫৬
মহারাস্ত্র
১০৫১
৯২৮
৭১৩১
৬৪
৭১৪০
৬৬২
২৬৮৪
৩৬৩
১০০৫
৭০৫৯
১২০৬
২৩৬৪
৯১০১
১৬৯
৮৪৪৯
৩২০
৩৮৮৩
৫৭২
৪৭২৫
৩৫০
২৮৭২
৬১০
২৯০১
২১৩
মনিপুর
৩৯৬০
৬৯
৪৪১৬
০৯
১৯৫৫
২৩
৭৬৮৫
৬
৬৬২০
১
১২২৬
৭০০
৫২৭৯
৪০
১৬৬৭
৮৫৩
৭৬৬১
৫১
৩৫০৮
৪৯৫
৩৩৩৫
০৬২
৩৩৬১
৯৬৫
মেঘালয়
২৪৭৯
১৭
২৭৫৬
৪১
৫০৭৩
৮০
২৫৭২
৬৬
৬৬১১
৩৭
১৫৩১
৫৯১
১১৭৮
৬৪৫
৩৬৯২
৫৮৯
২১৬৪
৬২৬
৩৪৭১
৬৮২
২৮৪৪
৩১৮
৩৩৯৩
৫৮২
মিজোরাম
১৫০৫
৬৫
১৭৪৯
৫৮
২১২৪
৬৬৮
৯৮৩৯
০৪
২৫৪০
৩৪৭
২৭৬৫
৩৮৭
২১৯৪
৩০৪
২৬৭৬
৯৬৪
১০৫৭
৪২৭
২৭৮০
২৮৭
১৫৯৯
০১২
২৪৭৫
৩২০
নাগালেন্দ
১৮৯১
৭৫
১৬৮৩
১০
১৩৫৪
১৫
১০৯৭
৭৪
৪৯৩৪
৩৮
৩৭৭৫
১৮৮
৬৯৪৬
৯৯
২৬৪৭
৫০২
২৯৬৬
৯৯
২২৪৮
৬৪৯
৩৬১৭
৬০
১৫১৫
৬১৪
ওরিশা
৯৩৯৬
৬৮
১১৮৯
৩৪৫
৫৮৮১
৬৪৮
৬৬৪৯
০৫০
৯৩৭৭
৬২৮
২২৫১
৫৮৭৯
৭৩২৬
৬৪৯
২৮০৫
৬৪৮৭
৫৪২৮
৯৭৩
১৭৪২
০৯৭০
৫৫১০
২৩৮
১৫৩৪
৫৪০৭
পঞ্জাব
৩২৪২
১২
২৭৪১
০৮
১৫৭৫
৯০০
২৬৬০
৮৬
২১৮৭
১১১
২১৭২
৯৫৬
২৭১৮
০৯৬
৩০৪৬
৩৭০
২৭৪০
৩১০
৪৪২৩
৬৯৪
২৩৯৪
৪৮১
৪৫১২
৮৪১
রাজস্থান
৩৪৫৪
১২০
২২০৬
০৫৯
৪৬৫৮
৫১৪৩
৯৩০৭
৪৭৪
৬০৮০
২৬০১
৬৮৬১
২৫৪৯
৫৭৫৭
৬২৯৯
১০০৯
৩১৪০
৮
২৮৬৫
৯৭৬৬
৬১৮২
০৮৮৪
১৫০৪
৯৯৫৮
২৮৯৬
৭৯১২
সিক্কিম
২২৭৭
১
১৮৫৩
৭
১১১২
৭৮
৪৮৭৮
১
২৪৭৯
২৯
২০৬৪
৮৪
২২৫০
৮৭
৬৬৭৭
৮০
২৯৪০
৯৮
৫০০২
৬৫
২৭২৪
০২
৩৩৯৯
৮৩
তামিল নাদু
৩১৫৯
২৬৮৬
২১৯১
১৪১৮
৩২৫৬
১৮৬৬
৩০৫২
৩৭৫৯
৩০৫০
৪২৭০
৩০৬৭
৩২৬৬
০৯৯
৯৭৯
০১৩৭
৪৩৪
৮০৯০
৪৯০২
১৯৭৯
৯১৬৮
১৮৩২
২১৪০
১৪০৯
৫১৪৫
তেলঙ্গনা
১৯০৬
১৪০
৬৩৬৮
২১
২৭৩৬
৭৪৬৭
২২০২
৫০১৮
৩৭৮২
৯৬৯৬
৫৯৯১
৪৮৭৯
১৬৭১
৬৪৮৮
২৬৪৮
৫১৫২
৪৭৭০
৯৫২
৭৫২৯
৯৬৫
৩২৭৩
৯৯৪
৩৩৮৬
০৭২
ত্রিপুরা
১২৯৩
০৫
২৬৬৫
৫৪
৬৩৭৯
১
৫৭২৮
৬৯
২৬৭৯
৯৪৯
৪৪৬৮
৬৭৪
৫৬১১
৪৮৯
৪২৯৯
৩১৮
৪৪৮৯
৬৬৯
৪৫৬৯
৪৭১
৩৬৩২
৮৬১
৪৪১০
৫০৯
উত্তর প্রদেশ
১২৯১
১০০
১৭৪০
২০৪
১৫৬৭
০৮৩৮
৯০৯৪
১০০
১৭৪৯
৪৮০৭
৭২২৩
৬৮২২
৩০১৫
৬৪৬১
৮৩০০
১৮২১
২২৮৮
২৪৬৩
৪১২৯
৮৭১৫
১৮৮৪
২৬৬৩
২৩৪৬
২৭৭৫
উত্তরাখন্দ
১৭০১
১২
২৫৩৫
৮১
১৮৬৫
৭০৮
৮৪৩৪
২২
১৪১৫
১৫৪
২৫৬২
৭৫১
১১৪০
৩১৭
৩১৩৫
৬৯৪
১২৪৬
৫৮৮
৩৩৯৩
২৬৬
১৪৩৭
৬২৭
২৬১৪
৮০২
অন্দামান অমসুং নিকোবর
২৫৫৭
১৭০৯
৬৪৪৪
৪৯৪১
২০০৯
৩
২৪১৪
৭
১৫১১
৪
২৯৬৫
৫
১৭৪৫
১
২৬৮১
২
১১৮৭
২
৩৮৫৮
দাদ্রা অমসুং নগর
হবেলি
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
দামন অমসুং দিয়ু
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
লক্ষদ্বীপ
৪৪
৫১
৬০
৫৬
২৮
৪৩৪
০
৩৫৮
১৩০
১৫৫
৪৬৪
৭৫
পুদুচেরী
১০৩৪
২
১১৮৭
৩
৬৬৪০
৫৬৯০
৫
২৮০৬
০
১৬২৪
৮৩
৯১৩৭
৮
২৮৯৯
৯৬
১৬৬৬
৬৯
২০৩৬
৯৮
১৪৩৪
৩৫
১৫০৮
৫২
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৭৫১
০৯০২
৭
৩০১৩
৫৩৬১
১১৭৯
৩৩৯৫
১২৪৭
৮৯৪৪
১৫৬৫
৩৪১৫
৪৪৮৮
২৪১১
১৭১২
৯২০০
৬৬০৭
০৫৬১
৯২২৭
৮১৫
৫১৯৪
৮৪৭১
৭৩৫৩
৪৪০
২৬৩৪
৭৫৪৯
অপুনবা
২০১৯
৪২৬৮
৮
৫৪৯০
১৭৩৬
২৭৩৯
৪০৪০
৩
১৪১৩
০৮৬২
৫
৩৬৯৫
১৫৯০
০
৫৬৮৬
৯৩৬৯
৭
৩২১৪
২৮৫৬
৫
৬৪০৭
০৮৯৬
০
১৯৪১
৭৪৭৯
১
৩৯১৬
৩০৩৮
৫
১৫৩০
৫২৭৬
২
২৩৮৯
৭৬১৪
২
এনেক্সর-IV
গেজেৎ নোতিফিকেসন ২০১গী মতুং ইন্না রাজ্য-রাজ্যগী খুশুমলগী চাং
সিরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
২০২০-২১
১
অন্ধ্র প্রদেশ
২৩৭
২
অরুনাচল প্রদেশ
২০৫
৩
অসাম
২১৩
৪
বিহার
১৯৪
৫
ছত্তিসগর
১৯০
৬
গুজরাত
২২৪
৭
হরিয়ানা
৩০৯
৮
হিমাচল প্রদেশ – নন সেদ্যুল এরিয়া
১৯৮
৮a
হিমাচল প্রদেশ - সেদ্যুল এরিয়া
২৪৮
৯
জম্মু অমসুং কাশমির
২০৪
১০
লদাখ
২০৪
১১
ঝারখন্দ
১৯৪
১২
কর্নাতকা
২৭৫
১৩
কেরেলা
২৯১
১৪
মধ্য প্রদেশ
১৯০
১৫
মহারাস্ত্র
২৩৮
১৬
মনিপুর
২৩৮
১৭
মেঘালয়
২০৩
১৮
মিজোরাম
২২৫
১৯
নাগালেন্দ
২০৫
২০
ওরিশা
২০৭
২১
পঞ্জাব
২৬৩
২২
রাজস্থান
২২০
২৩
সিক্কিম
২০৫
২৩a
সিক্কিম(গ্রাম পঞ্চায়ত ৩ মমিং ওইনা পল্লবদা গনাথাং, লাচুং, লাচেন)
৩০৮
২৪
তামিল নাদু
২৫৬
২৫
ত্রিপুরা
২০৫
২৬
উত্তর প্রদেশ
২০১
২৭
উত্তরাখন্দ
২০১
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
২০৪
২৯
গোৱা
২৮০
৩০a
অন্দামান
২৬৭
৩০b
নিকোবর
২৮২
৩১
দি অমসুং এন হবেলি
২৫৮
৩২
দমন অমসুং দিয়ু
২২৭
৩৩
লক্ষদ্বীপP
২৬৬
৩৪
পুদুচেরী
২৫৬
৩৫
তেলঙ্গনা
২৩৭