গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (CAPFs) ৰ দ্বাৰা পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ
22 JUL 2026 3:57PM by PIB Guwahati
যোৱা পাঁচটা বছৰত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে ৬,৬৮,৪০,৫৭০টা গছপুলি ৰোপণ কৰিছে। সমগ্ৰ দেশজুৰি চিএপিএফে এই বৃক্ষৰোপণ অভিযান চলাই আহিছে। ইয়াৰ সবিশেষ তথ্য পৰিশিষ্ট-‘ক’ত দিয়া হৈছে।
চিএপিএফৰ দ্বাৰা সৰ্বমুঠ ৩,২১২খন নাৰ্চাৰী গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু ১৯৯৫খন উদ্যান/বাটিকা শ্বহীদসকলৰ নামত উছৰ্গা কৰা হৈছে। নাৰ্চাৰী আৰু বাটিকাৰ বাহিনী সম্পৰ্কীয় বিস্তৃত তথ্য পৰিশিষ্ট-‘খ’ত সংলগ্ন কৰা হৈছে।
পৰিশিষ্ট-‘ক’
২০২০ চনৰ পৰা ৩১.১২.২০২৫লৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি বৃক্ষৰোপণৰ প্ৰতিবেদন
ক্ৰ. নং
ৰাজ্য/কে.শা.অ.
2020
2021
2022
2023
2024
2025
সৰ্বমুঠ
1
অসম
998224
971089
942755
1670822
807475
574414
5964779
2
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
115919
119320
85471
159630
85890
75060
641290
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
625391
475146
341266
780477
385687
221610
2829577
4
বিহাৰ
557807
464041
364709
573108
378967
222639
2561271
5
চত্তীশগড়
277092
426219
455520
595646
511518
229784
2495779
6
গোৱা
6000
4800
3626
11603
5510
5322
36861
7
গুজৰাট
239734
315020
382438
442110
240119
164382
1783803
8
হাৰিয়ানা
347810
184899
284143
860262
557218
289650
2523982
9
হিমাচল প্ৰদেশ
65104
83604
69222
126248
64120
74545
482843
10
ঝাৰখণ্ড
287846
321310
303618
489079
365608
167919
1935380
11
কৰ্ণাটক
121028
167140
192746
245450
125346
109910
961620
12
কেৰালা
89795
86423
62988
116792
74661
49221
479880
13
মধ্যপ্ৰদেশ
357075
461802
538256
636644
486510
223364
2703651
14
মহাৰাষ্ট্ৰ
279451
202214
229296
368441
252564
135707
1467673
15
মনিপুৰ
2186016
1295980
1006263
909656
713625
373850
6485390
16
মেঘালয়
91418
233675
163631
189446
142039
83836
904045
17
মিজোৰাম
1082275
280617
151350
342995
414500
52879
2324616
18
নাগালেণ্ড
2513412
939612
609538
1025650
859366
168452
6116030
19
ওড়িশা
157893
165557
145507
412959
195345
276144
1353405
20
পাঞ্জাৱ
209706
300774
291707
479226
325511
163570
1770494
21
ৰাজস্থান
374869
533724
563550
681552
599891
405226
3158812
22
ছিকিম
34801
74044
50520
70982
26511
39333
296191
23
তামিলনাডু
212371
170938
133604
243266
128603
92298
981080
24
তেলেংগানা
164258
120947
124762
249143
131889
67468
858467
25
ত্ৰিপুৱা
1387859
334232
383439
658095
404681
196879
3365185
26
উত্তৰপ্ৰদেশ
706324
569335
430225
706467
482996
258558
3153905
27
পশ্চিমবংগ
384152
441996
454623
837729
540073
362648
3021221
28
উত্তৰাখণ্ড
198641
266075
163802
306358
150223
107711
1192810
29
আন্দামান নিকোবৰ
2081
601
810
868
700
1930
6990
30
চণ্ডীগড়
23305
18845
19148
44005
23565
24300
153168
31
দিল্লী
170956
110871
165341
329534
151983
73288
1001973
32
দমন আৰু দিউ
692
695
505
455
200
1100
3647
33
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
468735
579700
509146
855869
445791
450866
3310107
34
লাডাখ
0
0
0
0
9685
4152
13837
মুঠ
14738040
10721245
10124333
15420567
10088370
5748015
66840570
পৰিশিষ্ট-খ
বাহিনীৰ নাম
২০২০ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈ বিকাশ কৰা নাৰ্চাৰীৰ সংখ্যা
২০২০ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ বিকাশ কৰা আৰু শ্বহীদসকলৰ নামত উছৰ্গা কৰা বাটিকাৰ সংখ্যা
আসাম ৰাইফলছ
299
140
সীমান্ত নিৰাপত্তাৰক্ষী বাহিনী
1097
544
কেন্দ্ৰীয় ঔদ্যোগিক নিৰাপত্তাৰক্ষী বাহিনী
291
256
কেন্দ্ৰীয় সংৰক্ষিত আৰক্ষী বাহিনী
1117
763
ইন্দো-তীব্বত সীমান্ত আৰক্ষী বাহিনী
121
144
নেচনেল ছিকিউৰিটী গাৰ্ড
31
19
সশস্ত্ৰ সীমা বল
256
129
মুঠ
3212
1995
গৃহ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
INITIATIVES FOR ENVIRONMENTAL CONSERVATION BY CAPFs
22 JUL 2026 3:57PM by PIB Delhi
Central Armed Police Forces have planted 6,68,40,570 saplings during last five years. CAPFs have undertaken plantation drive across the country. Details are given as per Appendix- “A”. Total 3212 Nurseries have been developed by CAPFs, and 1995 Gardens/Vatikas have been dedicated in the name of martyrs. Force wise details of Nurseries and Vatikas are attached at Appendix-B.
APPENDIX – A
State and Union Territories wise Tree Plantation report w.e.f. 2020 to 31.12.2025
S. No.
States/Uts
2020
2021
2022
2023
2024
2025
Grand Total
1
Assam
998224
971089
942755
1670822
807475
574414
5964779
2
Andhra Pradesh
115919
119320
85471
159630
85890
75060
641290
3
Arunachal Pradesh
625391
475146
341266
780477
385687
221610
2829577
4
Bihar
557807
464041
364709
573108
378967
222639
2561271
5
Chhattisgarh
277092
426219
455520
595646
511518
229784
2495779
6
Goa
6000
4800
3626
11603
5510
5322
36861
7
Gujarat
239734
315020
382438
442110
240119
164382
1783803
8
Haryana
347810
184899
284143
860262
557218
289650
2523982
9
Himachal Pradesh
65104
83604
69222
126248
64120
74545
482843
10
Jharkhand
287846
321310
303618
489079
365608
167919
1935380
11
Karnataka
121028
167140
192746
245450
125346
109910
961620
12
Kerala
89795
86423
62988
116792
74661
49221
479880
13
Madhya Pradesh
357075
461802
538256
636644
486510
223364
2703651
14
Maharashtra
279451
202214
229296
368441
252564
135707
1467673
15
Manipur
2186016
1295980
1006263
909656
713625
373850
6485390
16
Meghalaya
91418
233675
163631
189446
142039
83836
904045
17
Mizoram
1082275
280617
151350
342995
414500
52879
2324616
18
Nagaland
2513412
939612
609538
1025650
859366
168452
6116030
19
Odisha
157893
165557
145507
412959
195345
276144
1353405
20
Punjab
209706
300774
291707
479226
325511
163570
1770494
21
Rajasthan
374869
533724
563550
681552
599891
405226
3158812
22
Sikkim
34801
74044
50520
70982
26511
39333
296191
23
Tamilnadu
212371
170938
133604
243266
128603
92298
981080
24
Telangana
164258
120947
124762
249143
131889
67468
858467
25
Tripura
1387859
334232
383439
658095
404681
196879
3365185
26
Uttar Pradesh
706324
569335
430225
706467
482996
258558
3153905
27
West Bengal
384152
441996
454623
837729
540073
362648
3021221
28
Uttarakhand
198641
266075
163802
306358
150223
107711
1192810
29
Andaman Nicobar
2081
601
810
868
700
1930
6990
30
Chandigarh
23305
18845
19148
44005
23565
24300
153168
31
Delhi
170956
110871
165341
329534
151983
73288
1001973
32
Daman & Diu
692
695
505
455
200
1100
3647
33
Jammu & Kashmir
468735
579700
509146
855869
445791
450866
3310107
34
Ladakh
0
0
0
0
9685
4152
13837
Total
14738040
10721245
10124333
15420567
10088370
5748015
66840570
APPENDIX – B
Name of Force
Number of Nurseries developed from 2020 to 2025
Number of Vatikas developed and dedicated to Martyrs from 2020 to 2024
Assam Rifles
299
140
Borders Security Force
1097
544
Central Industrial Security Force
291
256
Central Reserve Police Force
1117
763
Indo-Tibetan Border Police Force
121
144
National Security Guard
31
19
Sashastra Seema Bal
256
129
Total
3212
1995
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.