গৃহ মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধৰ তথ্য
21 JUL 2026 4:02PM by PIB Guwahati
নেছনেল ক্ৰাইম ৰেকৰ্ডছ ব্যুৰোৱে (এন চি আৰ বি) নিজৰ প্ৰকাশন “ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া”ত অপৰাধৰ পৰিসংখ্যাগত তথ্য সংকলন কৰি প্ৰকাশ কৰে। শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত প্ৰতিবেদনখন ২০২৪ চনলৈ লাভ কৰা তথ্যৰে প্ৰকাশ কৰা হৈছে ।এনচিআৰবিয়ে প্ৰকাশ কৰা তথ্য অনুসৰি ২০২০ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে চাইবাৰ অপৰাধৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ভিত্তিক আৰু অপৰাধ মুখ্য গোচৰসমূহ পৰিশিষ্ট-I আৰু পৰিশিষ্ট-IIত আছে।
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ সকলো ধৰণৰ চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সংলগ্ন কাৰ্যালয় হিচাপে ‘ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰ’ (I4C) স্থাপন কৰিছে।
আই৪চিৰ অংশ হিচাপে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিবেদন পৰ্টেল’ (এনচিআৰপি) (https://cybercrime.gov.in) আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাতে জনসাধাৰণে মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে চাইবাৰ অপৰাধৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সকলো ধৰণৰ চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে জড়িত ঘটনাৰ বিষয়ে অৱগত কৰিব পাৰে।
আই৪চিৰ অধীনত ‘চিটিজেন ফাইনেন্সিয়েল চাইবাৰ ফ্ৰড ৰিপ’ৰ্ট এণ্ড মেনেজমেণ্ট চিষ্টেম’ (চিএফচিএফআৰএমএছ) ২০২১ চনত বিত্তীয় জালিয়াতিৰ তাৎক্ষণিক ৰিপ’ৰ্ট দিয়াৰ বাবে আৰু প্ৰৱঞ্চকসকলে ধন লুণ্ঠন কৰা বন্ধ কৰাৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে। আই৪চিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত চিএফচিএফআৰএমএছৰ মতে ৩২.৮০ লাখৰো অধিক অভিযোগৰ ফলত ১১,১৫৮ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।অনলাইন চাইবাৰ অভিযোগ দাখিল কৰাত সহায় লাভৰ বাবে এটা টোল ফ্ৰী হেল্পলাইন নম্বৰ ‘১৯৩০’ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। আই৪চিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এনচিআৰপি আৰু চিএফচিএফআৰএমএছৰ তথ্য অনুসৰি ২০২১ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে এনচিআৰপিয়ে লাভ কৰা মুঠ বিত্তীয় জালিয়াতিৰ অভিযোগৰ সংখ্যা ৬৫৮৯২০১ তকৈ অধিক, মুঠ ধনৰ পৰিমাণ ৫৫০৫০ কোটি টকাতকৈ অধিক, লিয়েন হিচাপে চিহ্নিত কৰা মুঠ ধন ৮১৮৯ কোটি টকাতকৈ অধিক আৰু পঞ্জীয়ন কৰা এজাহাৰৰ সংখ্যা ১৯৫৭৬০ ৰো অধিক হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিবেদন পৰ্টেলত ৰিপৰ্ট কৰা চাইবাৰ অপৰাধৰ ঘটনা, ইয়াক এফ আই আৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰা আৰু পৰৱৰ্তী ব্যৱস্থা অৰ্থাৎ চাৰ্জশ্বীট দাখিল কৰা, গ্ৰেপ্তাৰ কৰা আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তি কৰা, তাৰ ওপৰত সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহে আইনৰ বিধান অনুসৰি ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰে।
‘পুলিচ’ আৰু ‘ৰাজহুৱা ব্যৱস্থা’ ভাৰতীয় সংবিধানৰ সপ্তম অনুসূচীৰ অধীনত বিষয় । সেই অনুসৰি চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ, ধৰা পেলোৱা, তদন্ত আৰু বিচাৰৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল) মূলতঃ দায়বদ্ধ। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে (MHA) চাইবাৰ অপৰাধ ব্যৱস্থাপনা আৰু বলৱৎকৰণৰ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰিবলৈ নীতিগত নিৰ্দেশনা, প্ৰযুক্তিগত সহায়, সামৰ্থ্য বিকাশৰ সহায়, আৰু আৰ্থিক সম্পদ প্ৰদান কৰি ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ প্ৰচেষ্টাক পৰিপূৰক কৰি তোলে।কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত চাইবাৰ অপৰাধৰ তদন্ত আৰু সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে তলত দিয়া পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰিছে :
i, চমনভায়া (Samanvaya ) প্লেটফৰ্ম চাইবাৰ অপৰাধৰ তথ্য বিনিময় আৰু বিশ্লেষণৰ বাবে এল ই এৰ বাবে ব্যৱস্থাপনা তথ্য ব্যৱস্থা (এম আই এছ) প্লেটফৰ্ম, ইয়াক তথ্য ভঁৰাল আৰু সমন্বয় মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিবলৈ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। ই বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত চাইবাৰ অপৰাধৰ অভিযোগৰ সৈতে জড়িত অপৰাধ আৰু অপৰাধীৰ বিশ্লেষণ ভিত্তিক আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগ প্ৰদান কৰে।‘প্ৰতিবিম্ব’ মডিউলে অপৰাধীৰ স্থান আৰু অপৰাধৰ আন্তঃগাঁথনিৰ মানচিত্ৰত নিৰূপণ কৰি ন্যায়িক বিষয়াসকলক এই বিষয়ত দৃশ্যমানতা প্ৰদান কৰে। এই মডিউলে আই ৪ চি আৰু অন্যান্য ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ পৰা আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহে টেকন’-লিগেল সহায় বিচৰা আৰু লাভ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত ২৯,৮৩৭ জনতকৈ অধিক অভিযুক্তক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে আৰু ২,৩৩,৫৯৩ টাতকৈ অধিক চাইবাৰ ইনভেষ্টিগেচনৰ বাবে সহায়ৰ অনুৰোধ ৰক্ষা কৰা হৈছে।
ii. কোনো অবৈধ কাৰ্য্য সংঘটিত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা যিকোনো তথ্য, তথ্য বা যোগাযোগ লিংকৰ প্ৰৱেশ আঁতৰোৱা বা অক্ষম কৰাৰ সুবিধাৰ বাবে উপযুক্ত চৰকাৰ বা ইয়াৰ সংস্থাই আই টি আইন, ২০০০ৰ ধাৰা ৭৯ৰ উপ-ধাৰা (৩)ৰ দফা (খ)ৰ অধীনত তথ্য-প্ৰযুক্তিৰ মধ্যস্থতাকাৰীলৈ জাননী প্ৰেৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰতাৰে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
iii. আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয়ৰ কাঠামো বৃদ্ধি কৰিবলৈ অনবৰ্ডিং ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ দ্বাৰা চাইবাৰ অপৰাধৰ হটস্পট/ বহু ন্যায়িক সমস্যা থকা অঞ্চলসমূহৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সমগ্ৰ দেশখনক সামৰি আই৪চিৰ অধীনত মেৱাট, জামতাৰা, আহমেদাবাদ, হায়দৰাবাদ, চণ্ডীগড়, বিশাখাপট্টনম, আৰু গুৱাহাটীৰ বাবে সাতটা যৌথ চাইবাৰ সমন্বয় দল (জেচিচিটি) গঠন কৰা হৈছে ।
iv. চাইবাৰ অপৰাধৰ তদন্ত, ফৰেনছিক, বিচাৰ আদিৰ জটিল দিশসমূহৰ ওপৰত অনলাইন পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে আৰক্ষী বিষয়া/ন্যায়িক বিষয়াৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে আই৪চিৰ অধীনত মেছিভ অপেন অনলাইন কোৰ্ছেছ (MOOC) প্লেটফৰ্ম অৰ্থাৎ ‘CyTrain’ পৰ্টেল প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ১,৬১,৯৫৭ তকৈ অধিক প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
v. দেশৰ চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি অহা ভাবুকি প্ৰতিহত কৰিবলৈ বিশেষ প্ৰশিক্ষণেৰে সজ্জিত চাইবাৰ কমাণ্ডোৰ এটা বিশেষ শাখা স্থাপনৰ বাবে মাননীয় গৃহমন্ত্ৰী মহোদয়ে ১০.০৯.২০২৪ তাৰিখে চাইবাৰ কমাণ্ডো কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰে। এই কাৰ্যসূচীয়ে জটিল তথ্যৰ আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰিব পৰা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ সুৰক্ষা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিব পৰাকৈ এক নিষ্ঠাবান, দক্ষ কৰ্মশক্তিৰ সৃষ্টিৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
এতিয়ালৈকে ২৮১ জন চাইবাৰ কমাণ্ডোৱে আই আই টি, আই আই টি, ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয় (আৰ আৰ ইউ), ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় (এন এফ এছ ইউ) গান্ধীনগৰ আৰু নতুন দিল্লী আদিকে ধৰি প্ৰিমিয়াৰ প্ৰতিষ্ঠানত সফলতাৰে প্ৰশিক্ষণ সম্পূৰ্ণ কৰিছে।
vi. আই ৪ চি, এম এইচ এয়ে নিয়মিতভাৱে ‘ষ্টেট কানেক্ট’, ‘থানা কানেক্ট’ আৰু পিয়ৰ লাৰ্নিং চেচনৰ আয়োজন কৰি উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ ভাগ-বতৰা, সামৰ্থ্য গঠন বৃদ্ধি আদিৰ ব্যৱস্থা কৰি আছে।
vii. অত্যাধুনিক ৰাষ্ট্ৰীয়-ডিজিটেল তদন্ত সহায়ক কেন্দ্ৰ (পূৰ্বতে ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ফৰেনছিক লেবৰেটৰী (তদন্ত) এনচিএফএল(আই) বুলি জনাজাত) স্থাপন কৰা হৈছে, আই৪চিৰ অংশ হিচাপে, নতুন দিল্লীত (১৮.০২.২০১৯ তাৰিখে) আৰু অসমত (২৯.০৮.২০২৫ তাৰিখে) ৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ৰ চাইবাৰ ফৰেনছিক সহায় আগবঢ়াবলৈ সেয়া স্থাপন কৰা হৈছে।৩০.০৬.২০২৬ তাৰিখলৈকে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয়-ডিজিটেল তদন্ত সহায়ক কেন্দ্ৰই চাইবাৰ অপৰাধৰ সৈতে জড়িত ১৪,০৬৪টাতকৈ অধিক গোচৰত ৰাজ্যিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল এল ই এসমূহক নিজৰ সেৱা আগবঢ়াইছে।
viii. গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ১৩২.৯৩ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য মুকলি কৰি দিছে। ‘মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ (CCPWC)’ আঁচনিৰ অধীনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে যেনে চাইবাৰ ফৰেনছিক-কম-প্ৰশিক্ষণ পৰীক্ষাগাৰ স্থাপন, কনিষ্ঠ চাইবাৰ পৰামৰ্শদাতা নিযুক্তি আৰু ন্যায়িক বিষয়া, এল ই এৰ কৰ্মীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবে এই ধন দিয়া হৈছে।
৩৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত চাইবাৰ ফৰেনছিক-তথা -প্ৰশিক্ষণ পৰীক্ষাগাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ২৪,৬০০ৰো অধিক এল ই এৰ কৰ্মী, ন্যায়িক বিষয়াক চাইবাৰ অপৰাধ সম্পৰ্কীয় সজাগতা, তদন্ত, ফৰেনছিক আদিৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে।
ix. বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশতে ৭টা কেন্দ্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ আৰু ২৮টা ৰাজ্যিক ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে’ যাতে চাইবাৰ অপৰাধৰ গোচৰৰ তদন্তত সহায় কৰে। ৰাজ্যিক এফএছএলসমূহত চাইবাৰ ফৰেনছিক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নিৰ্ভয়া পুঁজিৰে ৰাজ্যিক এফএছএলসমূহত ডিএনএ বিশ্লেষণ আৰু চাইবাৰ ফৰেনছিক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২০ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে।
x. কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ অভিযোগ নিষ্পত্তি নিশ্চিত কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ে এনচিআৰপি-চিএফচিএফআৰএমএছৰ বাবে এক বিস্তৃত মানক পৰিচালনা পদ্ধতি (এছঅ’পি) জাৰি কৰিছে।
এছ অ’ পিয়ে এন চি আৰ পিৰ জৰিয়তে লাভ কৰা অভিযোগৰ ভিত্তিত অভিযোগ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, বেংক সমন্বয়, অভিযোগৰ সমাধান, লিয়েন চিহ্ন আঁতৰোৱা আৰু সঠিক দাবীদাৰক প্ৰতাৰিত ধন পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে এক প্ৰামাণিক কাঠামো নিৰ্ধাৰণ কৰে।ভুক্তভোগীসকলক প্ৰতাৰণাৰে সৰকাই নিয়া ধন ক্ষিপ্ৰতাৰে পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে ধন পুনৰুদ্ধাৰ মডিউল আৰু বেংক একাউণ্ট ফ্ৰীজিং আৰু ধনৰ লিয়েন মাৰ্কিঙৰ সৈতে জড়িত অভিযোগসমূহ সময়মতে নিষ্পত্তি কৰিবলৈ ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা অভিযোগ নিৰাময় মডিউল কাৰ্যক্ষম কৰা হৈছে।
পৰিশিষ্ট-I
২০২০-২০২৪ চনৰ ভিতৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ভিত্তিক চাইবাৰ অপৰাধৰ পঞ্জীয়ন হোৱা গোচৰ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
২০২০
২০২১
২০২২
২০২৩
২০২৪
১
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১৮৯৯
১৮৭৫
২৩৪১
২৩৪১
২৫২৮
২
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩০
৪৭
১৪
২৪
৭৮
৩
অসম
৩৫৩০
৪৮৪৬
১৭৩৩
৯০৯
৪০৮
৪
বিহাৰ
১৫১২
১৪১৩
১৬২১
৪৪৫০
৬৩৮০
৫
ছত্তীশগড়
২৯৭
৩৫২
৪৩৯
৪৭৩
৬৬০
৬
গোৱা
৪০
৩৬
৯০
৮৬
৭৭
৭
গুজৰাট
১২৮৩
১৫৩৬
১৪১৭
১৯৯৫
১৫৯২
৮
হাৰিয়ানা
৬৫৬
৬২২
৬৮১
৭৫১
১৮১৫
৯
হিমাচল প্ৰদেশ
৯৮
৭০
৭৭
১২৭
১৪৮
১০
ঝাৰখণ্ড
১২০৪
৯৫৩
৯৬৭
১০৭৯
১৪২৩
১১
কৰ্ণাটক
১০৭৪১
৮১৩৬
১২৫৫৬
২১৮৮৯
২১৯৯৩
১২
কেৰালা
৪২৬
৬২৬
৭৭৩
৩২৯৫
২৯৬২
১৩
মধ্য প্ৰদেশ
৬৯৯
৫৮৯
৮২৬
৬৮৫
১০৮১
১৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
৫৪৯৬
৫৫৬২
৮২৪৯
৮১০৩
৯৯২২
১৫
মণিপুৰ
৭৯
৬৭
১৮
৩
৫
১৬
মেঘালয়
১৪২
১০৭
৭৫
৬৪
৯৭
১৭
মিজোৰাম
১৩
৩০
১
৩১
৫০
১৮
নাগালেণ্ড
৮
৮
৪
২
১৪
১৯
ওড়িশা
১৯৩১
২০৩৭
১৯৮৩
২৩৪৮
২৫০১
২০
পঞ্জাৱ
৩৭৮
৫৫১
৬৯৭
৫১১
৮৮৮
২১
ৰাজস্থান
১৩৫৪
১৫০৪
১৮৩৩
২৪৩৫
১৫২৭
২২
ছিকিম
০
০
২৬
১২
১৫
২৩
তামিলনাডু
৭৮২
১০৭৬
২০৮২
৪১২১
৫৭৯৩
২৪
তেলেংগানা
৫০২৪
১০৩০৩
১৫২৯৭
১৮২৩৬
২৭২৩০
২৫
ত্ৰিপুৰা
৩৪
২৪
৩০
৩৬
৩৩
২৬
উত্তৰ প্ৰদেশ
১১০৯৭
৮৮২৯
১০১১৭
১০৭৯৪
১১০৭৩
২৭
উত্তৰাখণ্ড
২৪৩
৭১৮
৫৫৯
৪৯৪
৫৪৩
২৮
পশ্চিম বংগ
৭১২
৫১৩
৪০১
৩০৯
২৮২
| |
মুঠ ৰাজ্য
৪৯৭০৮
৫২৪৩০
৬৪৯০৭
৮৫৬০৩
১০১১১৮
২৯
আন্দামান-নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৫
৮
২৮
৪৭
২৮
৩০
চণ্ডীগড়
১৭
১৫
২৭
২৩
১১৬
৩১
দাদৰা –নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু ডিউ
৩
৫
৫
৬
৫
৩২
দিল্লী
১৬৮
৩৫৬
৬৮৫
৪০৭
৪০৪
৩৩
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
১২০
১৫৪
১৭৩
১৮৫
১১৪
৩৪
লাডাখ
১
৫
৩
১
১
৩৫
লাক্ষাদ্বীপ
৩
১
১
১
০
৩৬
পুডুচেৰী
১০
০
৬৪
১৪৭
১৪২
মুঠ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
৩২৭
৫৪৪
৯৮৬
৮১৭
৮১০
মুঠ (সৰ্বভাৰতীয়)
৫০০৩৫
৫২৯৭৪
৬৫৮৯৩
৮৬৪২০
১০১৯২৮
পৰিশিষ্ট-II
অপৰাধৰ ধৰণ অনুসৰি ২০২০-২০২৪ চনৰ ভিতৰত পঞ্জীয়ন কৰা চাইবাৰ অপৰাধ
SL
অপৰাধৰ ধৰণ
২০২০
২০২১
২০২২
২০২৩
২০২৪
১
কম্পিউটাৰৰ উৎস নথিপত্ৰ আদি বিকৃত কৰা
৩৩৮
৫৫
৬৫
৭১
১৬২
২
কম্পিউটাৰ সম্পৰ্কীয় অপৰাধ
২১৯২৬
১৯৯১৫
২৩৮৯৪
৩৫৩২৯
৩৬৯২০
৩
চাইবাৰ সন্ত্ৰাসবাদ
২৬
১৫
১২
১১
১৮
৪
ইলেক্ট্ৰনিক ৰূপত অশ্লীল / যৌনতা সম্পৰ্কীয় কাৰ্য্য প্ৰকাশ/বিয়পাই দিয়া
৬৩০৮
৬৫৯৮
৬৮৯৬
৭৮৯৩
৬৯৯০
৫
তথ্যৰ বাধা বা নিৰীক্ষণ বা ডিক্ৰিপচন
৭
২
১
১
৪
৬
অকৰ্তৃত্বশীল অভিগম/সুৰক্ষিত কম্পিউটাৰ ব্যৱস্থা প্ৰণালীলৈ অভিগম কৰাৰ চেষ্টা
২
৩
১
১
২
৭
ব্যক্তিগত গোপনীয়তা ভংগ
-
-
-
-
৩৭
৮
প্ৰৱঞ্চনাৰ উদ্দেশ্যে ইলেক্ট্ৰনিক স্বাক্ষৰ প্ৰকাশ কৰা
-
-
-
-
৫
৯
অপৰাধ সংঘটিত কৰিবলৈ আগ্ৰহ
১
৭
৪
০
২
১০
অপৰাধ সংঘটিত কৰাৰ চেষ্টা
১৮
৫
১৮
১১
১৪
১১
আই টি আইনৰ অন্যান্য ধাৰা
১০১৭
৮২৭
১০১৭
৯২০
৭১৮
উ
আই.টি.ৰ অধীনত মুঠ অপৰাধ
২৯৬৪৩
২৭৪২৭
৩১৯০৮
৪৪২৩৭
৪৪৮৭২
১২
আত্মহত্যাৰ প্ৰতি আগ্ৰহ (অনলাইন)
১০
১০
২৪
৩০
১২
১৩
চাইবাৰ ষ্টাকিং/মহিলা/শিশুৰ গুণ্ডাগিৰি
৮৭২
১১৭৬
১৪৭১
১৩০৫
১২৪০
১৪
প্ৰতাৰণামূলক উপায়েৰে যৌন সম্পৰ্ক
-
-
-
-
৯৯
১৫
সংগঠিত চাইবাৰ অপৰাধ
-
-
-
-
৬০
১৬
ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব ঐক্য আৰু অখণ্ডতা বা নিৰাপত্তা বিপন্ন কৰি ভুৱা বা বিভ্ৰান্তিকৰ তথ্য প্ৰকাশ কৰা
-
-
-
-
২
১৭
ডাটা চুৰি
৯৮
১৭০
৯৭
১১৩
৮৮
১৮
প্ৰৱঞ্চনা
১০৩৯৫
১৪০০৭
১৭৪৭০
১৯৪৬৬
২৯৭৫৮
১৯
ঠগ- প্ৰতাৰণা
৪৪৮০
৬৩৪৩
১০৫০৯
১৬৯৪৩
১৯২৯৬
২০
জালিয়াতি
৫৮২
১৯৮
২২৪
৪৪৪
৭০২
২১
মানহানি/মৰ্ফিং
৫১
৩১
৬১
৩৬
২৮
২২
ভুৱা প্ৰফাইল
১৪৯
১২৩
১৫৭
২২৫
২৬৬
২৩
জালিয়াতি কৰা
৯
২
২
০
৩
২৪
চাইবাৰ ব্লেকমেইলিং/ভাবুকি
৩০৩
৬৮৯
৬৯৬
৬৮৯
৬০১
২৫
ছচিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি
৫৭৮
১৭৯
২৩০
২০৯
৪৮৩
২৬
অন্যান্য অপৰাধ
২৬৭৪
২৪৫৬
২৮৫৭
২৩৮৯
৪১০৯
খ
আইপিচি/বিএনএছৰ অধীনত মুঠ অপৰাধ
২০২০১
২৫৩৮৪
৩৩৭৯৮
৪১৮৪৯
৫৬৭৪৭
২৭
জুৱা আইন (অনলাইন জুৱা)
৬৩
২৭
৩৭
৮৭
৩৭
২৮
লটাৰী আইন (অনলাইন লটাৰী)
২৬
৪
৬
০
০
২৯
কপি ৰাইট আইন
৪৯
৩২
২৭
২৩
৩০
৩০
ট্ৰেড মাৰ্ক আইন
৫
১
১৪
১
৬
৩১
অন্যান্য এছএলএল অপৰাধ
৪৮
৯৯
১০৩
২২৩
২৩৬
গ
এছ এল এলৰ অধীনত মুঠ অপৰাধ
১৯১
১৬৩
১৮৭
৩৩৪
৩০৯
মুঠ চাইবাৰ অপৰাধ (ক+খ+গ)
৫০০৩৫
৫২৯৭৪
৬৫৮৯৩
৮৬৪২০
১০১৯২৮
উৎসঃ এন চি আৰ বিৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত ‘ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া’।
লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা উল্লেখ কৰে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বন্দি সঞ্জয় কুমাৰে ।

Ministry of Home Affairs
NATIONAL CYBER CRIME DATA
21 JUL 2026 4:02PM by PIB Delhi
The National Crime Records Bureau (NCRB) compiles and publishes the statistical data on crimes in its publication “Crime in India”. The latest published report is for the year 2024. As per the data published by the NCRB, State/UT wise & Crime Head-wise cases registered under cyber crimes (involving communication devices as medium/target) during the period from 2020 to 2024 is at Annexure-I & Annexure-II.
The Ministry of Home Affairs has set up the ‘Indian Cyber Crime Coordination Centre’ (I4C) as an attached office to deal with all types of cyber crimes in the country, in a coordinated and comprehensive manner.
The ‘National Cyber Crime Reporting Portal’ (NCRP) (https://cybercrime.gov.in) has been launched, as a part of the I4C, to enable public to report incidents pertaining to all types of cyber crimes, with special focus on cyber crimes against women and children.
The ‘Citizen Financial Cyber Fraud Reporting and Management System’ (CFCFRMS), under I4C, has been launched in year 2021 for immediate reporting of financial frauds and to stop siphoning off funds by the fraudsters. As per CFCFRMS operated by I4C, till 30.06.2026, financial amount of more than Rs. 11,158 Crore has been saved in more than 32.80 lakh complaints. A toll-free Helpline number ‘1930’ has been operationalized to get assistance in lodging online cyber complaints. As per NCRP & CFCFRMS operated by I4C, from the year 2021 to 2025, the total number of financial frauds complaints on NCRP are more than 6589201, the total amount reported is more than ₹ 55050 Crores, the total amount marked as Lien is more than ₹ 8189 Crores and the number of FIRs registered is more than 195760.
Cyber crime incidents reported on National Cyber Crime Reporting Portal, their conversion into FIRs and subsequent action i.e. filing of chargesheets, arrest and resolution of complaints, thereon are handled by the State/UT Law Enforcement Agencies concerned as per the provisions of the law.
‘Police’ and ‘Public Order’ are State subjects under the Seventh Schedule to the Constitution of India. Accordingly, the States and Union Territories (UTs) are primarily responsible for the prevention, detection, investigation, and prosecution of cybercrime. The Central Government, through the Ministry of Home Affairs (MHA), supplements the efforts of States and UTs by providing policy guidance, technological support, capacity-building assistance, and financial resources to strengthen cybercrime management and enforcement capabilities.
The Central Government has taken the following steps to strengthen the cyber crime investigation and coordination among Central and State Governments :
1. Samanvaya Platform has been made operational to serve as an Management Information System (MIS) platform, data repository and a coordination platform for LEAs for cybercrime data sharing and analytics. It provides analytics based interstate linkages of crimes and criminals, involved in cybercrime complaints in various States/UTs. The module ‘Pratibimb’ maps locations of criminals and crime infrastructure on a map to give visibility to jurisdictional officers. The module also facilitates seeking and receiving of techno-legal assistance by Law Enforcement Agencies from I4C and other SMEs. It has lead to arrest of more than 29,837 accused and more than 2,33,593 Cyber Investigation assistance request.
2. ‘Sahyog’ Portal has been launched to expedite the process of sending notices to IT intermediaries by the Appropriate Government or its agency under clause (b) of sub-section (3) of section 79 of the IT Act, 2000 to facilitate the removal or disabling of access to any information, data or communication link being used to commit an unlawful act.
3. Seven Joint Cyber Coordination Teams (JCCTs) have been constituted for Mewat, Jamtara, Ahmedabad, Hyderabad, Chandigarh, Vishakhapatnam, and Guwahati under I4C covering the whole country based upon cyber crime hotspots/ areas having multi jurisdictional issues by onboarding States/UTs to enhance the coordination framework among the Law Enforcement Agencies of the States/UTs.
4. The Massive Open Online Courses (MOOC) platform, namely ‘CyTrain’ portal has been developed under I4C, for capacity building of police officers/judicial officers through online course on critical aspects of cyber crime investigation, forensics, prosecution etc. Till 30.06.2026, more than 1,63,344 police officers/judicial officers from States/UTs are registered and more than 1,61,957 Certificates issued through the portal.
5. Cyber Commando programme was launched by the Hon'ble Home Minister on 10.09.2024 to establish a Special Wing of Cyber Commandos equipped with specialized training to counter cybersecurity threats in the country. The programme envisions the creation of a dedicated, skilled workforce capable of securing critical information infrastructure and supporting national cybersecurity efforts. So far, 281 cyber commandos successfully completed their training at premier institutions including IITs, IIITs, Rashtriya Raksha University (RRU), National Forensic Sciences University (NFSU) Gandhinagar & New Delhi, etc.
6. I4C, MHA is regularly organising ‘State Connect’, ‘Thana Connect’ and Peer learning session to share best practices, enhance capacity building, etc.
7. The state of the art National-Digital Investigation Support Centre (previously known as National Cyber Forensic Laboratory (Investigation) {NCFL(I)}) has been established, as a part of the I4C, at New Delhi (on 18.02.2019) and at Assam (on 29.08.2025) to provide early stage cyber forensic assistance to Investigating Officers (IOs) of State/UT Police. Till 30.06.2026, National-Digital Investigation Support Centre, New Delhi has provided its services to State/UT LEAs in more than 14,064 cases pertaining to cyber crimes.
1. The Ministry of Home Affairs has released financial assistance to the tune of Rs. 132.93 crores under the ‘Cyber Crime Prevention against Women and Children (CCPWC)’ Scheme, to the States/UTs for their capacity building such as setting up of cyber forensic-cum-training laboratories, hiring of junior cyber consultants and training of LEAs’ personnel, public prosecutors and judicial officers. Cyber forensic-cum-training laboratories have been commissioned in 33 States/UTs and more than 24,600 LEA personnel, judicial officers and prosecutors have been provided training on cyber crime awareness, investigation, forensics etc.
2. At present, 07 Central Forensic Science Laboratories and 28 State Forensic Science Laboratories are operational across the country' to assist in investigation of cybercrime cases. Assistance has been provided to 20 States / UTs for Strengthening of Cyber Forensic Capacities in State FSLs under the Nirbhaya funded scheme for Strengthening of DNA Analysis and Cyber Forensic Capacities in State FSLs.
3. To further strengthen operational efficiency and ensure uniformity in handling cybercrime complaints, the Ministry has issued a comprehensive Standard Operating Procedure (SOP) for NCRP-CFCFRMS.
The SOP lays down a standardized framework for complaint processing, bank coordination, grievance redressal, removal of lien markings, and restoration of defrauded funds to rightful claimants based on complaints received through the NCRP. Money Restoration Module for expeditious restoration of defrauded money to the victims and Grievance Redressal Module for timely attending to the grievances relating to freezing of the bank accounts and lien marking of the amount, have been made functional from April, 2026.
ANNEXURE-I
State/UT-wise Cases Registered under Cyber Crimes during 2020-2024
SL
State/UT
2020
2021
2022
2023
2024
1
Andhra Pradesh
1899
1875
2341
2341
2528
2
Arunachal Pradesh
30
47
14
24
78
3
Assam
3530
4846
1733
909
408
4
Bihar
1512
1413
1621
4450
6380
5
Chhattisgarh
297
352
439
473
660
6
Goa
40
36
90
86
77
7
Gujarat
1283
1536
1417
1995
1592
8
Haryana
656
622
681
751
1815
9
Himachal Pradesh
98
70
77
127
148
10
Jharkhand
1204
953
967
1079
1423
11
Karnataka
10741
8136
12556
21889
21993
12
Kerala
426
626
773
3295
2962
13
Madhya Pradesh
699
589
826
685
1081
14
Maharashtra
5496
5562
8249
8103
9922
15
Manipur
79
67
18
3
5
16
Meghalaya
142
107
75
64
97
17
Mizoram
13
30
1
31
50
18
Nagaland
8
8
4
2
14
19
Odisha
1931
2037
1983
2348
2501
20
Punjab
378
551
697
511
888
21
Rajasthan
1354
1504
1833
2435
1527
22
Sikkim
0
0
26
12
15
23
Tamil Nadu
782
1076
2082
4121
5793
24
Telangana
5024
10303
15297
18236
27230
25
Tripura
34
24
30
36
33
26
Uttar Pradesh
11097
8829
10117
10794
11073
27
Uttarakhand
243
718
559
494
543
28
West Bengal
712
513
401
309
282
TOTAL STATE(S)
49708
52430
64907
85603
101118
29
A&N Islands
5
8
28
47
28
30
Chandigarh
17
15
27
23
116
31
D&N Haveli and Daman & Diu
3
5
5
6
5
32
Delhi
168
356
685
407
404
33
Jammu & Kashmir
120
154
173
185
114
34
Ladakh
1
5
3
1
1
35
Lakshadweep
3
1
1
1
0
36
Puducherry
10
0
64
147
142
TOTAL UT(S)
327
544
986
817
810
TOTAL (ALL INDIA)
50035
52974
65893
86420
101928
ANNEXURE-II
Crime Heads-wise Cases Registered) under Cyber Crimes during 2020-2024
SL
Crime Head
2020
2021
2022
2023
2024
1
Tampering computer source documents
338
55
65
71
162
2
Computer Related Offences
21926
19915
23894
35329
36920
3
Cyber Terrorism
26
15
12
11
18
4
Publication/transmission of obscene / sexually explicit act in electronic form
6308
6598
6896
7893
6990
5
Interception or Monitoring or decryption of Information
7
2
1
1
4
6
Un-authorized access/attempt to access to protected computer system
2
3
1
1
2
7
Breach of Confidentiality & Privacy
-
-
-
-
37
8
Publication of Electronic Signatures for fraudulent purposes
-
-
-
-
5
9
Abetment to Commit Offences
1
7
4
0
2
10
Attempt to Commit Offences
18
5
18
11
14
11
Other Sections of IT Act
1017
827
1017
920
718
A
Total Offences under I.T. Act
29643
27427
31908
44237
44872
12
Abetment of Suicide (Online)
10
10
24
30
12
13
Cyber Stalking/Bullying of Women/Children
872
1176
1471
1305
1240
14
Sexual Intercourse by Deceitful Means
-
-
-
-
99
15
Organized Cyber Crimes
-
-
-
-
60
16
Publishing false or misleading information jeopardizing the Sovereignty Unity and integrity or security of India
-
-
-
-
2
17
Data theft
98
170
97
113
88
18
Fraud
10395
14007
17470
19466
29758
19
Cheating
4480
6343
10509
16943
19296
20
Forgery
582
198
224
444
702
21
Defamation/Morphing
51
31
61
36
28
22
Fake Profile
149
123
157
225
266
23
Counterfeiting
9
2
2
0
3
24
Cyber Blackmailing/Threatening
303
689
696
689
601
25
Fake News on Social Media
578
179
230
209
483
26
Other Offences
2674
2456
2857
2389
4109
B
Total Offences under IPC/BNS
20201
25384
33798
41849
56747
27
Gambling Act (Online Gambling)
63
27
37
87
37
28
Lotteries Act (Online Lotteries)
26
4
6
0
0
29
Copy Right Act
49
32
27
23
30
30
Trade Marks Act
5
1
14
1
6
31
Other SLL Crimes
48
99
103
223
236
C
Total Offences under SLL
191
163
187
334
309
Total Cyber Crimes (A+B+C)
50035
52974
65893
86420
101928
Source: ‘Crime in India’ published by NCRB.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Lok Sabha.