ঙাকশেল মন্ত্রালয়
য়ুমদা হল্লকপগী থৌরম: মনিপুরদা শান্তি লাক্নবগী মরু ওইবা খোঙথাং অমা
শান্তিগী লম্বেলদা: মনিপুরদা কে.সি.পি.গী কাদর ৪৬না সরেন্দর তৌবা অদু আসাম রাইফল্স অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সেসনা ওকখ্রে
21 JUL 2026 5:33PM by PIB Imphal
তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংদা য়ুম্ফম ওইবা চহিচা অমা পুরক্নবা মাইকৈদা চংশিল্লিবা মরুওইবা সেক্যুরিতী ওইবা খোঙথাং অমদা মনিপুরদা চাউনা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমখ্রে। ইম্ফাল ইস্ত দিস্ত্রিক্ততা লৈবা ঐচ.ক্যু. আসাম রাইফল্স (সাউথ), মন্ত্রিপুখ্রি গারিসনদা জুলাই ২১, ২০২৬তা, কংলৈপাক কম্ম্যুনিস্ত পার্তী (পিপলস ৱার গ্রুপ) গী এক্তিব কেদর ৪৬না ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়ুমনাম খেমচান্দ সিংহদা সরেন্দর তৌখ্রে। থৌরম অদুদা মনিপুর সরকারগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং আর্ত এন্দ কলচর অমসুং তুরিজম মন্ত্রী লোয়ননা এম.এল.এ.শিং, চীফ সেক্রেতরী, মনিপুর সরকারগী সেক্যুরিতী এদভাইজর, স্পিয়র কোর্পসকী জেনরেল ওফিসর কম্মান্দিং, মনিপুর পুলিসকী দি.জি.পি., আই.জি. আসাম রাইফল্স (সাউথ), হোম কম্মিসনর, দি.আই.জি. সি.আর.পি.এফ. অমসুং স্তেত এদমিনিস্ত্রেসনদগী অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিং, সেক্যুরিতী ফোর্সেস অমসুং অতোপ্পা স্তেক হোল্দরশিং য়াওনা সরকার অমসুং সেক্যুরিতীগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশংনা শরুক য়াখি। মেনস্ত্রিম সিবিল লাইফতা চংল্লক্নবা খোঙথাংদা হায়রিবা মীওইশিং অসিনা এ.কে. রাইফলশিং, রাইফল ৩০৩, পিস্তোলশিং, দবল-বেরিল রাইফলশিং, সিঙ্গল-বেরেল রাইফলশিং, ইনসাস রাইফল, সেল্ফ লোদিং রাইফল, কারবাইন মেছিন গনশিং অমসুং রোকেত প্রোপেলেন্দ গ্রেনেদ লোঞ্চর, মশিং য়াম্লবা মেগাজিন, এম্যুনিসন অমসুং এক্সপ্লোসিবশিং য়াওনা সোফিস্তিকেতেদ ৱিপন ২৮ মশানা য়ানা থাদোকখি।
হায়রিবা কাদরশিং অসিদগী অমত্তনা মমাংগী শান্তিগী য়ানা ৱারোলশিংগী য়াওখিদবা ওইবনা মাস ত্রাঞ্জিসন অসি য়াম্না মরু ওই। মসিনা কম্ম্যুনিস্ত আইদিওলোজিস্ত ৱাই. ইবোহনবি অমসুং ইবোপিশক্না এপ্রিল ১৪, ১৯৮০দা লিংখৎখিবা কে.সি.পি.গী লেগেসী অদু হকথেংননা এদ্রেস তৌরি। চহি তরাগী খুজিং কয়া অসিদা ৱাখল্লোন খেন্নরকপনা মরম ওইদুনা কাঙলুপ অসিবু তোঙান তোঙানবা কাঙলুপশিংদা খায়দোকখি। পিপল্স ৱার গ্রুপ (পি.দবল্যু.জি.) ফ্রেক্সন অসিনা খ্বাইদগী অপনবা পীরিবা স্প্লিন্তর য়ুনিৎ অমা ওইনা থোক্লকখি, মসিনা ইম্ফাল ইস্ত, ইম্ফাল ৱেস্ত অমসুং ককচিং য়াওনা তম্পাক্কী জিলাশিংদা এন্তি-সোসিএল অমসুং এন্তি-নেস্নেল এক্তিবিতীশিংগী খুত্থাংদা অকনবা শাফু পীখি।
পুৱারীগী ওইনা, কে.সি.পি. (পি.দবল্যু.জি.) দগী কাদরশিং অসি য়াম্না মশিং য়ামদনা, খুদম ওইনা হৌখিবা চহিশিংদা কাদর মঙাদগী তরা ফাওবগী মনুংদা লৈবা কাংলুপশিংনা ওথোরিতীশিংদা চংজরকখি। এক্তিব কাদর ৪৬ অমুক্তংদা চংজরকপা অসি হায়রিবা ফ্রেক্সন অসিগী ওইনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থৌদোক অমনি। মসিনা পি.দবল্যু.জি. ফ্রেক্সনবু মপুং ফানা থুগাইরে হায়না চপ চানা ফোংদোকপা ঙমদ্রবসু, মসিনা মখোয়গী রিজনেল এন্তি-সোসিএল নেৎৱার্কশিং অমসুং তেরিতোরিয়েলগী য়ৌশিনবা ঙম্বগী চাং অদু থুগাইরিবা অকনবা ওপরেস্নেল দিগ্রেদেসন অমা উৎলি।
মাই পাক্না চংজহনখিবা অসি আসাম রাইফল্স, মনিপুর পুলিস অমসুং রাজ্য সরকারগী ফঙ্কসনরীশিংনা ঙাকলৌ পীরিবা মরী লৈনবা এজেন্সীশিংনা চয়োল কয়া চত্থরকখিবা থবকশিংগী মহৈনি। মখোয়গী পাঙ্গল, সিভিলিয়ান-ফার্স্ত এপ্রোচ অসিনা কাদরশিং অসিবু লানহৌবগী লম্বী থাদোক্নবা মাই পাক্না পুক্নিং থৌগৎতুনা মসিনা মতম শাংনা পন্দুনা লৈরিবা পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎপগী লম্বীবু হাংদোকখি।

Ministry of Defence
Home Coming Ceremony: A landmark step for peace in Manipur
Path to Peace: Surrender of 46 KCP cadres facilitated by Assam Rifles and Security Forces in Manipur
21 JUL 2026 5:33PM by PIB Guwahati
In a major security breakthrough poised to usher in a stable and development-oriented era, a profound turnaround has been achieved in Manipur. On 21 July 2026, 46 active cadres of the proscribed Kangleipak Communist Party (People's War Group) surrendered to the Hon'ble Chief Minister, Shri Y. Khemchand Singh, at the Mantripukhri Garrison, HQ Assam Rifles (South) in the Imphal East district. The event was graced by the presence of the Minister of Home and Minister of Art & Culture and Tourism of the Govt of Manipur along with senior government and security officials, including MLAs, Chief Secretary, Security Advisor to the Govt of Manipur, General Officer Commanding Spear Corps, DGP Manipur Police, IG Assam Rifles (South), Home Commissioner, DIG CRPF and other dignitaries from the State Administration, Security Forces and other stake holders. Choosing to embrace mainstream civilian life, these individuals voluntarily laid down 28 sophisticated weapons comprising AK rifles, 303 rifles, pistols, double-barrel rifles, single-barrel rifles, INSAS rifle, Self Loading Rifle, Carbine Machine Guns and Rocket Propelled Grenade launcher, alongside a large quantity of magazines, ammunition and explosives.
This mass transition is highly significant as none of these cadres were part of prior peace agreements. It directly addresses the legacy of the KCP, founded on 14 April 1980 by communist ideologues Y. Ibohanbi and Ibopishak. Over the decades, ideological decay fractured the group into numerous entities. The People's War Group (PWG) faction emerged as a highly disruptive splinter unit, severely impacting valley districts including Imphal East, Imphal West and Kakching through anti-social and anti-national activities.
Historically, surrenders from the KCP (PWG) have occurred in much smaller increments, such as groups of five to twelve cadres yielding to authorities in recent years. The submission of 46 active cadres simultaneously, is an unprecedented event for this specific faction. While it cannot be definitively stated that this marks the absolute dissolution of the PWG faction, it represents a severe operational degradation that significantly dismantles their regional anti-social networks and territorial reach.
This successful turnaround is the culmination of weeks of determined outreach by the Assam Rifles, Manipur Police and allied agencies duly supported by the State Govt functionaries. Their restrained, civilian-first approach successfully motivated these cadres to give up militancy, clearing the path for long-stalled public infrastructure development and regional prosperity.