ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାରେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା
21 JUL 2026 2:59PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ବିଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ‘ନୀଳ ବିପ୍ଳବ’ ଏବଂ ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଓ ଜଳକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲା ସମେତ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଅଟକଳ ବ୍ୟୟ ୧,୫୬୭.୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶ ୫୪୯.୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଧାରରେ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ, ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ୭୮୪.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ଏବଂ ୨୮୬.୩୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୀମିତ ସୁଧ ରିହାତି ବିଶିଷ୍ଟ ୧୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ୮.୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲା ସମେତ ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାରେ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଜଳକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା’ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
୨୦୧୪-୧୫ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାରେ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିବା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ୪୯.୯୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଚାନ୍ଦିପୁର ମାଛଧରା ପୋତାଶ୍ରୟର ବିକାଶ; ୭୮.୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବସ୍ତାଠାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପାଇକାରୀ ମାଛ ବଜାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା; ପାଞ୍ଚଟି ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଗ୍ରାମର ବିକାଶ; ଛଅଟି ସୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ବା ବରଫ କଳ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ; ୨.୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବାହାବଳପୁର ଉପକୂଳରେ ଭାରତୀୟ ପାମ୍ପାନୋର ସମୁଦ୍ର କେଜ୍ କଲଚର ପ୍ରଦର୍ଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା; ୧୦୭ ହେକ୍ଟର ଲବଣାକ୍ତ ଜଳସ୍ରୋତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜଳକୃଷି ଅଧୀନକୁ ଆଣିବା; ଏବଂ ତିନୋଟି ଫିନଫିସ୍ ହ୍ୟାଚେରୀ ଓ ଗୋଟିଏ ସ୍କାମ୍ପି ହ୍ୟାଚେରୀ ସ୍ଥାପନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବାଲେଶ୍ୱରକୁ ସ୍କାମ୍ପିର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରସଂସ୍କରଣ କ୍ଲଷ୍ଟର ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୧୪-୧୫ ମସିହାରୁ ବିଭିନ୍ନ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ମୋଟ ୨୫୦.୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୨୧୪.୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କା (୮୬%) ବିନିଯୋଗ ହୋଇସାରିଛି। ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାରେ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଜଳକୃଷିର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିନିଯୋଗର ବର୍ଷୱାରୀ ବିବରଣୀ ସନ୍ଦର୍ଭ ପାଇଁ ଅନୁବନ୍ଧ-୧ ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା।
ଅନୁବନ୍ଧ-୧
ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ବିବରଣୀ
(Rupees in Lakh)
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା.
ବର୍ଷ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନାମ
ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠି
ବ୍ୟବହୃତ ପାଣ୍ଠି
(୧)
(୨)
(୩)
(୬)
(୭)
1
୨୦୧୪-୧୫
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୧୫.୦୦
୨.୮୮
2
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୨୨.୦୦
୧୮.୪୫
3
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୨୧.୮୦
୨୧.୮୦
4
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୧୧.୦୦
୧୦.୯୯୫
5
ଡଙ୍ଗା ଏବଂ ଜାଲ - ଆରକେଭିୱାଇ
୧୦.୯୯୫
୧୦.୯୮
6
ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ
୩୨.୦୯
୩୨.୦୯
7
ଗୁଡ଼ୁପାହି କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ସିସି ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ (୪.୨ କିମି)
୫୫୯.୦୦
୪୫୨.୦୦
8
ଗୁଡ଼ୁପାହି କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ସିସି ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ (୪.୮ କିମି)
୬୭୮.୫୦
୫୯୯.୦୦
9
ଗୁଡ଼ୁପାହି କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ସିସି ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ (୪.୮ କିମି)
୧୩୭.୦୦
୧୧୭.୦୭
10
୨୦୧୫-୧୬
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୩୫.୫୭
୨୪.୫୬
11
ଆର.କେ.ଭି.ୱାଇ. (ଜାଲ ଏବଂ ଡଙ୍ଗା)
୧୫.୫୦
୧୦.୩୮
12
ମଧୁର ଜଳ ମାଛ ପୋଖରୀ ବିକାଶ ଏଫ.ଏଫ.ଡି.ଏ., ବି.ଏଫ.ଡି.ଏ. ଏବଂ ଏନ.ଏମ.ପି.ଏସ.
୨୧୫.୫୦
୨୧୫.୫୦
13
୨୦୧୬-୧୭
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୨୪.୧୫
୨୪.୧୫
14
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୮.୦୦
୮.୦୦
15
ଏଫ.ଏଫ.ଡି.ଏ. ଏବଂ ବି.ଏଫ.ଡି.ଏ. ଅଧୀନରେ ପୋଖରୀ ବିକାଶ
୨୦୩.୮୮
୨୦୩.୮୮
16
ବାହାବଳପୁର ଏଫ.ଏଲ.ସି. ଠାରେ ମାଛ ବଜାରକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣ ରାସ୍ତା
୧୦୦.୦୦
୧୦୦.୦୦
17
ବାହାବଳପୁର ଏଫ.ଏଲ.ସି. ଠାରେ ୨୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ବାରାକ
୪୩.୮୦
୪୩୮.୧୫
18
୨୦୧୭-୧୮
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୨୮.୯୨୩୨
୨୮.୯୨
19
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୨୪.୩୯୫
୨୪.୩୯
20
ବି.ଏଫ.ଡି.ଏ. ଅଧୀନରେ ପୋଖରୀ ବିକାଶ
୪୬.୨୨
୪୬.୨୨
21
ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପୋଖରୀ ବିକାଶ
୭୯.୨୬
୭୯.୨୬
22
ବାହାବଳପୁର ଏଫ.ଏଲ.ସି. ର ମରାମତି
୩୩୦.୦୦
୩୦.୦୦
23
୨୦୧୮-୧୯
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୨୨.୨୩୫୩୦
୧୫.୬୩
24
ଏଫ.ଆର.ପି. ଡଙ୍ଗା କ୍ରୟ ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ସହାୟତା
୨୭.୨୦୦୦୦
୦.୦
25
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୫.୦୯୬୮୧
୫.୦୯
26
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୨୫.୭୯
୦.୦୦
27
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୨୦.୦୦
୧୪.୬୨
28
ତାଳସାରୀ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ/ନବୀକରଣ
୩୬.୫୦
୦.୦୦
29
କୀର୍ତ୍ତନିଆ ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ/ନବୀକରଣ
୩୮.୫୦
୩୫.୮୮
30
ବାହାବଳପୁର ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ/ନବୀକରଣ
୫୭.୦୧
୫୪.୩୦
31
ଚାନ୍ଦିପୁରଠାରେ ମାଛଧରା ପୋତାଶ୍ରୟ ନିର୍ମାଣ
୪୯୯୪.୦୦
୪୯୯୪.୦୦
32
ବି.ଏଫ.ଡି.ଏ. ଅଧୀନରେ ପୋଖରୀ ବିକାଶ
୯୦.୦୦
୯୦.୦୦
33
୨୦୧୯-୨୦
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୭୭.୪୪୧୭୫
୭୭.୪୪
34
ଡଙ୍ଗା ଏବଂ ଜାଲ - ଆର.କେ.ଭି.ୱାଇ.
୩୦.୦୦
୨୮.୮୦
35
ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି
୧୭.୦୦
୧୪.୩୮
36
ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ
୩.୩୦
୩.୩୦
37
୨୦୨୦-୨୧
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୫୦.୪୯
୫୦.୧୬
38
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୧୬.୧୦
୧୫.୮୦
39
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୯.୫୨
୬.୦୨୮
40
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି/ଉପକରଣର ଆଦୃତି
୧୨.୦୦
୧୨.୦୦
41
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୧୪.୩୮
୨.୯୧
42
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୨୯.୭୫
୨୯.୭୫
43
ବୃଦ୍ଧି ପୋଖରୀ
୧.୧୬୮
44
ବାୟୋଫ୍ଲୋକ୍
୩୭.୫୦
୩୭.୫୦
45
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ମୋଟରସାଇକେଲ୍
୩.୦୦
୩.୦୦
46
ଫିନଫିସ୍ ହ୍ୟାଚେରୀ
୩୦.୦୦
୩୦.୦୦
47
ଲବଣାକ୍ତ ଜଳ ପୋଖରୀ
୩୫୪.୩୨
୩୫୪.୩୨
48
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ଅଟୋରିକ୍ସା
୧.୨
୧.୨୦
49
ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୪୮.୦୦
୪୮.୦୦
50
ରେଫ୍ରିଜରେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୨୫.୦୦
୨୫.୦୦
51
୨୦୨୧-୨୨
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୬୨.୫୪୭
୫୫.୪୫
52
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୬୭.୨୦
୬୭.୧୫
53
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୮୦.୬୪
୧.୫୭
54
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୧୦.୧୩
୧୦.୧୩
55
ନୂତନ ଡଙ୍ଗା ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଜାଲ
୩୬୦.୦୦
୭୨.୦୩
56
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି/ଉପକରଣର ଆଦୃତି (ଏମ.ଏମ.କେ.ୱାଇ.)
୨୪.୦୦
୧୪.୭୯
57
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୨୬.୪୭
୨୧.୧୬
58
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୧୦.୧୩
୧୦.୧୩
59
ବୃଦ୍ଧି ପୋଖରୀ
୨୦.୫୬
୨୦.୫୬
60
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ମୋଟରସାଇକେଲ୍
୧.୨୦
୧.୨୦
61
ଲବଣାକ୍ତ ଜଳ ପୋଖରୀ
୪୫.୫୦
୪୫.୫୦
62
ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୩୨.୦୦
୩୨.୦୦
63
ରେମୁଣାଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ମାଛ ବଜାର ନିର୍ମାଣ
୫୩୫.୧୯
୪୭୭.୦୦
64
ବାଲେଶ୍ୱରରେ ଲବଣାକ୍ତ ଜଳ କ୍ଲଷ୍ଟରର ଜୁଆର କେନାଲର ନବୀକରଣ
୫୦୮.୦୦
୫୦୮.୦୦
65
ଲବଣାକ୍ତ ଜଳ ପୋଖରୀ ବିକାଶ
୨୨୫.୪୪
୨୨୫.୪୪
66
ସଘନ ଜଳକୃଷିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୭୮.୬୫
୭୮.୬୮
67
୨୦୨୨-୨୩
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୪୬.୨୯
୪୬.୨୭
68
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୪୨.୭୦
୪୦.୧୦
69
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୪୦.୩୨
୪.୬୯
70
ନୂତନ ଡଙ୍ଗା ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଜାଲ
୧୮୦.୦୦
୨୩.୬୪
71
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି/ଉପକରଣର ଆଦୃତି (ଏମ.ଏମ.କେ.ୱାଇ.)
୪୧.୦୦
୪୦.୯୪
72
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୨୧.୮୧
୨୧.୭୪
73
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୩.୪୧
୩.୪୧
74
ଫିନଫିସ୍ ହ୍ୟାଚେରୀ
୧୫.୦୦
୧୫.୦୦
75
ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୪୮.୦୦
୪୮.୦୦
76
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ମୋଟରସାଇକେଲ୍
୨.୪୦
୨.୪୦
77
ସୀତଳ ଭଣ୍ଡାର/ବରଫ କଳ
୯୦.୦୦
୯୦.୦୦
78
ତାଳସାରୀ ଏଫ.ଏଲ.ସି. ର ନବୀକରଣ/ଆଧୁନିକୀକରଣ
୧୯୯.୧୩
୧୨୨.୭୪
79
ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାରେ ୩ଟି ଜୁଆର କେନାଲର ଖନନ
୩୦୦.୦୦
୩୦୦.୦୦
80
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପାଇକାରୀ ମାଛ ବଜାର ନିର୍ମାଣ
୭୮୨୦.୦୦
୫୨୯୬.୦୦
81
୨୦୨୩-୨୪
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୭୩.୦୭୩
୭୩.୦୭୩
82
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୫୪.୬୦
୫୪.୬୦
83
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୪୮.୧୦
୨୨.୩୬
84
ନୂତନ ଡଙ୍ଗା ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଜାଲ
୨୨୨.୮୦
୨୨୨.୭୭
85
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି/ଉପକରଣର ଆଦୃତି (ଏମ.ଏମ.କେ.ୱାଇ.)
୪୯.୭୦
୪୯.୫୯
86
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୫୭.୦୦
୪୫.୧୫
87
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୨.୫୯
୨.୫୯
88
ବୃଦ୍ଧି ପୋଖରୀ
୨.୨୨
୨.୨୨୬
89
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ମୋଟରସାଇକେଲ୍
୧.୩୩
୧.୩୩
90
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ଅଟୋରିକ୍ସା
୫.୪୦
୫.୪୦
91
ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୩୨.୦୦
୩୨.୦୦
92
ବାୟୋଫ୍ଲୋକ୍
୧୫.୦୦
୧୫.୦୦
93
କେଜ୍ କଲଚର
୭.୦୬
୭.୦୬
94
ରୋଗ ନିରୂପଣ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷା ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା
୨୧.୦୦
୨୧.୦୦
95
୨୦୨୩-୨୪
ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୮୪.୩୬
୮୨.୦୯
96
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୧୧୨.୮୪
୮୦.୮୪
97
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୩୬.୪୦
୩୨.୬୫
98
ନୂତନ ଡଙ୍ଗା ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଜାଲ
୨୬୫.୯୯
୨୬୧.୬
99
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି/ଉପକରଣର ଆଦୃତି (ଏମ.ଏମ.କେ.ୱାଇ.)
୯୯.୮୦୮୯୭
୯୫.୪୦
100
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି
୮୭.୩୫
୬୩.୯୫
101
ସଘନ ଜଳକୃଷିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୯୪.୦୦
୯୪.୦୦
102
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୩.୨୪
୩.୨୪
103
ବୃଦ୍ଧି ପୋଖରୀ
୧.୦୧
୧.୦୧
104
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ମୋଟରସାଇକେଲ୍
୧.୩୫
୧.୩୫
105
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ଅଟୋରିକ୍ସା
୩.୬୦
୩.୬୦
106
ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୨୮.୦୦
୨୮.୦୦
107
ସ୍କାମ୍ପି ହ୍ୟାଚେରୀ
୨୦.୦୦
୨୦.୦୦
108
ସୀତଳ ଭଣ୍ଡାର/ବରଫ କଳ
୨୭୦.୦୦
୨୭୦.୦୦
109
ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ କ୍ରୟ
୭୭.୯୧
୭୭.୯୧
110
୨୦୨୫-୨୬
ମାଛ ପରିବହନ ଗାଡ଼ି
୪୪.୭୮
୪୧.୦୪୪
111
ପାରମ୍ପରିକ ଡଙ୍ଗାର ମୋଟରଚାଳନା
୧୫.୩୮
୧୫.୩୨
112
ନୂତନ ଡଙ୍ଗା ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଜାଲ
୩୦୦.୨୬
୨୯୯.୫୧୨
113
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି/ଉପକରଣର ଆଦୃତି (ଏମ.ଏମ.କେ.ୱାଇ.)
୧୫୭.୨୦
୧୫୭.୨୦
114
ପାଳନ ପୋଖରୀ
୦.୪୫
୦.୪୫
115
ବୃଦ୍ଧି ପୋଖରୀ
୧.୦୫
୧.୦୫
116
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ମୋଟରସାଇକେଲ୍
୦.୪୫
୦.୪୫
117
ଆଇସ୍ ବକ୍ସ ସହ ଅଟୋରିକ୍ସା
୩.୦୦
୩.୦୦
118
ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଗାଡ଼ି
୨୦.୦୦
୨୦.୦୦
119
ଖୁଚୁରା ମାଛ ବଜାର
୧୨୦.୦୦
୧୨୦.୦୦
120
ଲବଣାକ୍ତ ଜଳ ପୋଖରୀ ବିକାଶ
୧୦.୦୮
୧୦.୦୮
121
ବରଫ କଳ ଏବଂ ସୀତଳ ଭଣ୍ଡାର
୧୮୦.୦୦
୧୮୦.୦୦
122
ଚାନ୍ଦିପୁରଠାରେ ମାଛଧରା ପୋତାଶ୍ରୟ ନିର୍ମାଣ
୨୬୩୧.୦୦
୨୬୩୧.୦୦
123
କାଛଡ଼ା ନିବାରକ ଉପକରଣ
୧୫୩.୩୭
୧୫୩.୩୭
ସମୁଦାୟ
୨୫୦୭୧.୦୦
୨୧୪୪୫.୦୦

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Fishing Related Schemes in Odisha
21 JUL 2026 2:59PM by PIB Delhi
The Department of Fisheries (DoF), Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying (MoFAH&D), Government of India, is implementing a range of schemes and programmes for the holistic development of the fisheries and aquaculture sector across the country, including Balasore District of Odisha based on the proposal and recommendations received from the State Governments. Over the last twelve years, from 2014‑15 onwards, under the Blue Revolution (BR) and Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), the DoF has approved proposals of the Government of Odisha amounting to a total project cost of ₹1,567.96 crore, with a Central share of ₹549.58 crore, for fisheries and aquaculture development in the State, including Balasore District. Further, under the Fisheries and Infrastructure Development Fund (FIDF), 13 projects with a total cost of ₹784.32 crore and a restricted interest subvention of ₹286.39 crore have been approved for Odisha. Of these, 2 projects costing ₹8.26 crore have been sanctioned for implementation in Balasore District. The Government of Odisha has also informed that the Mukhyamantri Matsyajibi Kalyan Yojana (MMKY) is being implemented by the State Government for the development of the fisheries and aquaculture sector across Odisha, including Balasore District.
The major activities undertaken in Balasore District under the Blue Revolution (BR) and the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) during 2014‑15 to 2025‑26 include the development of the Chandipur Fishing Harbour at a cost of ₹49.94 crore; establishment of a State‑of‑the‑Art Wholesale Fish Market at Basta at a cost of ₹78.20 crore; development of five Climate Resilient Coastal Fishermen Villages (CRCFV); installation of six cold storage/ice plant units; implementation of sea cage culture demonstration of Indian pompano at Bahabalpur coast at a cost of ₹2.57 crore; bringing 107 hectares of brackish‑water area under aquaculture; and establishment of three finfish hatcheries and one scampi hatchery. Additionally, Balasore has been declared the Production and Processing Cluster of Scampi.
As reported by the Government of Odisha, a total allocation of ₹250.71 crore has been made for Balasore district since 2014‑15 under various fisheries development schemes, of which ₹214.45 crore (86%) has been utilized. Year‑wise details of activities implemented, funds allocated, and utilization under different schemes for the development of fisheries and aquaculture in Balasore District are furnished at Annexure I for reference.
*****
Annexure - I
Statement regarding Fishing Related Schemes in Balasore district of Odisha,
(Rupees in Lakh)
Sl. No.
Year
Name of the Activity
Fund Allocated
Fund utilized
(i)
(ii)
(iii)
(vi)
(vii)
1
2014-15
Motorization of Traditional Craft
15.00
2.88
2
Savings Cum relief
22.00
18.45
3
Fish Transport Vehicle
21.80
21.80
4
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
11.00
10.995
5
Boat & Net RKVY
10.98
10.98
6
Upgradation of Fish Landing Centre
32.09
32.09
7
Construction of CC Road in Gudupahi cluster (4.2 Km)
559.00
452.00
8
Construction of CC Road in Gudupahi cluster (4.8 Km)
678.50
599.00
9
Construction of CC Road in Gudupahi cluster (4.8 Km)
137.00
117.07
10
2015-16
Saving-Cum-Relief
35.57
24.56
11
RKVY (Net & Boat)
15.50
10.38
12
Fresh water fish Pond development FFDA, BFDA & NMPS
215.50
215.50
13
2016-17
Savings Cum relief
24.15
24.15
14
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
8.00
8.00
15
Pond Development under FFDA & BFDA
203.88
203.88
16
Approach Road to Fish Market at Bahabalpur FLC
100.00
100.00
17
20 bedded barrack at Bahabalpur FLC
43.80
438.15
18
2017-18
Savings Cum relief
28.9232
28.92
19
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
24.395
24.39
20
Pond Development under BFDA
46.22
46.22
21
Pond Development under Blue Revolution Scheme
79.26
79.26
22
Repair of Bahabalpur FLC
330.00
30.00
23
2018-19
Savings Cum relief
22.23530
15.63
24
Assistance to Traditional Fishermen for the procurement of FRP Boat
27.20000
0.0
25
Fish Transport Vehicle
5.09681
5.09
26
Motorization of Traditional Craft
25.79
0.00
27
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
20.00
14.62
28
Upgradation/Renovation of Talasari Fish Landing Centre
36.50
0.00
29
Upgradation/Renovation of Kirtaania Fish Landing Centre
38.50
35.88
30
Upgradation/Renovation of Bahabalpur Fish Landing Centre
57.01
54.30
31
Construction of Fishing Harbour at Chandipur
4994.00
4994.00
32
Pond Development under BFDA
90.00
90.00
33
2019-20
Fish Transport Vehicle
77.44175
77.44
34
Boat & Net RKVY
30.00
28.80
35
Scholarship
17.00
14.38
36
WSHG
3.30
3.30
37
2020-21
Saving-Cum-Relief
50.49
50.16
38
Fish Transport Vehicle
16.10
15.80
39
Motorization of Traditional Craft
9.52
6.028
40
Popularization of Fisheries Machinery/Equipment
12.00
12.00
41
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
14.38
2.91
42
Rearing pond
29.75
29.75
43
Grow out Pond
1.168
44
Biofloc
37.50
37.50
45
Motorcycle with icebox
3.00
3.00
46
Finfish hatchery
30.00
30.00
47
Brackish water pond
354.32
354.32
48
Autorickshaw with Icebox
1.2
1.20
49
Insulated vehicle
48.00
48.00
50
Refrigerated vehicle
25.00
25.00
51
2021-22
Saving-Cum-Relief
62.547
55.45
52
Fish Transport Vehicle
67.20
67.15
53
Motorization of Traditional Craft
80.64
1.57
54
Rearing pond
10.13
10.13
55
New Boat Engine & Net
360.00
72.03
56
Popularization of Fisheries Machinery/Equipment (MMKY)
24.00
14.79
57
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
26.47
21.16
58
Rearing pond
10.13
10.13
59
Grow out Pond
20.56
20.56
60
Motorcycle with icebox
1.20
1.20
61
Brackish water pond
45.50
45.50
62
Insulated vehicle
32.00
32.00
63
Construction Hygenic Fish Market at Remuna
535.19
477.00
64
Renovation of tidal Channel of Brackishwater cluster in Balasore
508.00
508.00
65
Brackishwater Pond Development
225.44
225.44
66
Promotion of Intensive Aquaculture
78.65
78.68
67
2022-23
Saving-Cum-Relief
46.29
46.27
68
Fish Transport Vehicle
42.70
40.10
69
Motorization of Traditional Craft
40.32
4.69
70
New Boat Engine & Net
180.00
23.64
71
Popularization of Fisheries Machinery/Equipment (MMKY)
41.00
40.94
72
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
21.81
21.74
73
Rearing pond
3.41
3.41
74
Finfish hatchery
15.00
15.00
75
Insulated vehicle
48.00
48.00
76
Motorcycle with icebox
2.40
2.40
77
Cold storage/Ice Plant
90.00
90.00
78
Renovation/Modernization of Talasari FLC
199.13
122.74
79
Dredging of 3 nos of Tidal Channel in Balasore District
300.00
300.00
80
Construction of State of Art Wholesale Fish Market
7820.00
5296.00
81
2023-24
Saving-Cum-Relief
73.073
73.073
82
Fish Transport Vehicle
54.60
54.60
83
Motorization of Traditional Craft
48.10
22.36
84
New Boat Engine & Net
222.80
222.77
85
Popularization of Fisheries Machinery/Equipment (MMKY)
49.70
49.59
86
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
57.00
45.15
87
Rearing pond
2.59
2.59
88
Grow out Pond
2.22
2.226
89
Motorcycle with icebox
1.33
1.33
90
Autorickshaw with icebox
5.40
5.40
91
Insulated vehicle
32.00
32.00
92
Biofloc
15.00
15.00
93
Cage culture
7.06
7.06
94
Disease Diagnostic and Quality Testing Mobile Laboratory
21.00
21.00
95
2024-25
Saving-Cum-Relief
84.36
82.09
96
Fish Transport Vehicle
112.84
80.84
97
Motorization of Traditional Craft
36.40
32.65
98
New Boat Engine & Net
265.99
261.6
99
Popularization of Fisheries Machinery/Equipment (MMKY)
99.80897
95.40
100
Scholarship to meritorious children of the fisherman community
87.35
63.95
101
Promotion of Intensive Aquaculture
94.00
94.00
102
Rearing pond
3.24
3.24
103
Grow out Pond
1.01
1.01
104
Motorcycle with ice Box
1.35
1.35
105
Autorickshaw with icebox
3.60
3.60
106
Insulated vehicle
28.00
28.00
107
Scampi Hatchery
20.00
20.00
108
Cold storage/Ice Plant
270.00
270.00
109
Procurement of Safety equipment
77.91
77.91
110
2025-26
Fish Transport Vehicle
44.78
41.044
111
Motorization of Traditional Craft
15.38
15.32
112
New Boat Engine & Net
300.26
299.512
113
Popularization of Fisheries Machinery/Equipment (MMKY)
157.20
157.20
114
Rearing pond
0.45
0.45
115
Grow out Pond
1.05
1.05
116
Motorcycle with ice Box
0.45
0.45
117
Autorickshaw with Icebox
3.00
3.00
118
Insulated vehicle
20.00
20.00
119
Fish Retail Market
120.00
120.00
120
Brackishwater Pond Development
10.08
10.08
121
Ice Plant & Cold Storage
180.00
180.00
122
Construction of Fishing Harbour at Chandipur
2631.00
2631.00
123
Turtle Excluder Device
153.37
153.37
Total
25071.00
21445.00
This information was given by Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Minister Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh in the Lok Sabha in response to a question asked.