উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই ‘ডেষ্টিনেশ্যন ত্ৰিপুৰা বিজনেছ কনক্লেভ ২০২৬’ত বিনিয়োগকাৰীসকলক ত্ৰিপুৰাৰ বিস্তৃত বিকাশ সম্ভাৱনা অন্বেষণৰ আহ্বান জনায়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘এক্ট ইষ্ট’ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত ত্ৰিপুৰা ভাৰতৰ দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে: সিন্ধিয়া
সংযুক্ত আৰু সমৃদ্ধ ত্ৰিপুৰা গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্যমন্ত্ৰী মানিক সাহাৰ নেতৃত্বৰ প্ৰশংসা কৰে সিন্ধিয়াই
ত্ৰিপুৰাই ভাৰতৰ দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ আৰু নতুন বিনিয়োগ গন্তব্যস্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে: সিন্ধিয়া
09 JUL 2026 8:07PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন আৰু যোগাযোগ মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে ‘ডেষ্টিনেশ্যন ত্ৰিপুৰা বিজনেছ কনক্লেভ ২০২৬’ত ভাষণ প্ৰদান কৰি উদ্যোগপতিসকলক ত্ৰিপুৰাৰ উল্লেখযোগ্য বিকাশ যাত্ৰাৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ ত্ৰিপুৰাক উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ অন্যতম সম্ভাৱনাময় বিনিয়োগ গন্তব্যস্থান হিচাপে অভিহিত কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত উত্তৰ-পূব অঞ্চলে ‘বিকশিত ভাৰত’ গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাত এক শক্তিশালী বিকাশ ইঞ্জিন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰূপান্তৰমুখী ‘এক্ট ইষ্ট’ নীতিয়ে উত্তৰ-পূব অঞ্চলক ভাৰতৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলৰ পৰিচয়ৰ পৰা দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ প্ৰৱেশদ্বাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে, যাৰ ফলত বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু আঞ্চলিক সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে।
ত্ৰিপুৰাক সংযোগ, বাণিজ্য আৰু সম্ভাৱনাৰ সংগমস্থল বুলি উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘ডেষ্টিনেশ্যন ত্ৰিপুৰা বিজনেছ কনক্লেভে’ এনে এখন ৰাজ্যক বিশ্বৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিছে, যি দীৰ্ঘম্যাদী সুযোগৰ সন্ধান কৰা বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে এক অগ্ৰাধিকাৰপ্ৰাপ্ত গন্তব্যস্থান হিচাপে গঢ় লৈ উঠিবলৈ সম্পূৰ্ণ সাজু। তেওঁ কয় যে আগৰতলা দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ এক কৌশলগত প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে, যিয়ে ৬৭ কোটিতকৈ অধিক জনসংখ্যাৰ আছিয়ান অঞ্চল আৰু বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ অৰ্থনৈতিক গোটৰ সৈতে ব্যৱসায়িক সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ত্ৰিপুৰাৰ বিশেষ শক্তিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ৰাজ্যখনত প্ৰাকৃতিক গেছ, বাঁহ, আগৰ, ৰবৰ, চাহ, মচলা আৰু উদ্যান শস্যৰ প্ৰচুৰ ভাণ্ডাৰ, উচ্চশিক্ষিত জনশক্তি, বিনিয়োগকাৰী সহায়ক নীতি, সম্প্ৰসাৰিত আন্তঃগাঁথনি আৰু ভাৰতৰ তৃতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইণ্টাৰনেট গেটৱেৰ দৰে বিশেষ সুবিধা উপলব্ধ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সৰ্বাধিক বাঁহ উৎপাদনকাৰী ৰাজ্য আৰু দেশৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ প্ৰাকৃতিক ৰবৰ উৎপাদনকাৰী ৰাজ্য হিচাপে ত্ৰিপুৰাৰ আত্মপ্ৰকাশে উৎপাদন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মূল্য সংযোজন, লজিষ্টিকছ, ৰপ্তানি আৰু প্ৰযুক্তিনিৰ্ভৰ উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত অপাৰ সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে।
“বিনিয়োগৰ ভিত্তি হৈছে আস্থা, আস্থাৰ ভিত্তি হৈছে আন্তঃগাঁথনি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ভিত্তি হৈছে সুদূৰপ্ৰসাৰী দৃষ্টিভংগী” বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে বিগত এটা দশকত ভাৰত চৰকাৰে উন্নত সংযোগ ব্যৱস্থা, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠানগত সমৰ্থনৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ পৰিসৰ মৌলিকভাৱে ৰূপান্তৰিত কৰিছে। তেওঁ ভাৰত–ম্যানমাৰ–থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথ, কালাদান বহুমুখী পৰিবহণ প্ৰকল্প, চাব্ৰুম বিশেষ অৰ্থনৈতিক অঞ্চল, মৈত্ৰী সেতু আৰু সমন্বিত পৰীক্ষা চকীৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহৰ উল্লেখ কৰি কয় যে এইসমূহে ত্ৰিপুৰাক দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈ ৰপ্তানিৰ এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
বিনিয়োগকাৰীসকলক এই সুবৰ্ণ সুযোগৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে লেণ্ডলক ৰাজ্যৰ পৰা বঙ্গোপসাগৰৰ প্ৰৱেশদ্বাৰলৈ ত্ৰিপুৰাৰ এই ৰূপান্তৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সংঘটিত বৃহত্তৰ পৰিৱৰ্তনৰেই প্ৰতিফলন ঘটাইছে। অঞ্চলটোৰ প্ৰতি ভাৰত চৰকাৰৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ ব্যক্ত কৰি তেওঁ কয় যে অষ্টলক্ষ্মী ৰাজ্যসমূহ ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ পৰৱৰ্তী অধ্যায়ৰ নেতৃত্ব দিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya Scindia Invites Investors to Explore Tripura’s Vast Growth Potential at Destination Tripura Business Conclave 2026
Tripura Emerging as India’s Gateway To Southeast Asia Under PM Modi’s Act East Vision: Scindia
Scindia Praises CM Manik Saha's Leadership in Building a Connected and Prosperous Tripura
Tripura Emerges as India's Gateway to Southeast Asia and a New Investment Destination: Scindia
09 JUL 2026 8:07PM by PIB Delhi
Union Minister for Development of North Eastern Region and Communications, Jyotiraditya M. Scindia, today addressed the Destination Tripura Business Conclave 2026 virtually and urged industry leaders to partner in Tripura’s remarkable growth story, describing the State as one of the Northeast’s most promising investment destinations.
Union Minister Scindia asserted that the under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Northeast is emerging as the engine of growth that will play a defining role in the journey towards a Viksit Bharat. He noted that the Prime Minister’s transformative Act East Policy has repositioned the region from India’s frontier to its gateway to Southeast Asia, unlocking unprecedented opportunities for trade, investment and regional connectivity.
Describing Tripura as standing at the intersection of connectivity, commerce and opportunity, the Minister said the Destination Tripura Business Conclave showcases a State that is ready to become a preferred destination for investors seeking long-term opportunities. He said Agartala is emerging as a strategic gateway to Southeast Asia, connecting businesses to the ASEAN region of over 670 million people and one of the world’s largest economic blocs.
Union Minister of DoNER highlighted Tripura’s exceptional strengths, including abundant reserves of natural gas, bamboo, agarwood, rubber, tea, spices and horticultural produce, a highly educated workforce, investor-friendly policies, expanding infrastructure, and India’s third International Internet Gateway. He noted that Tripura’s emergence as India’s largest bamboo-producing State and the country’s second-largest producer of natural rubber offers immense opportunities for manufacturing, food processing, value addition, logistics, exports and technology-led industries.
Emphasising that “investment follows confidence, confidence follows infrastructure, and infrastructure follows vision”, Scindia said the Government of India has fundamentally transformed the Northeast’s development landscape over the past decade through enhanced connectivity, modern infrastructure and strong institutional support. He highlighted key initiatives such as the India–Myanmar–Thailand Trilateral Highway, the Kaladan Multimodal Transit Transport Project, the Special Economic Zone at Sabroom, the Maitri Setu bridge and the Integrated Check Post, all of which are positioning Tripura as a springboard for exports to Southeast Asia.
Calling upon investors to seize the opportunities before them, Scindia said Tripura’s transformation from a landlocked State into a gateway to the Bay of Bengal reflects the larger transformation of the Northeast under Prime Minister Narendra Modi’s leadership. Reaffirming the Government of India’s unwavering commitment to the region, he said the Ashtalakshmi States are poised to lead India’s next chapter of economic growth.