ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏଫଏମଡି ପାଇଁ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟାଲାଇଜେସନ୍ ଓ ଜୋନିଂ ଉପରେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା
ଡେୟାରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଳିଲା ଡିଜିଟାଲ୍ ଗତି; ଏକାଧିକ ଆପ୍, ପୋର୍ଟାଲ ଓ ଏସଓପିର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ
08 JUL 2026 10:16PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ୮ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୦ ରେ ଓଡ଼ିଶାର ଭୁବନେଶ୍ୱରଠାରେ ଖୁରା–ମୁହଁ ରୋଗ (ଏଫ୍ଏମଡି) ପାଇଁ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟାଲାଇଜେସନ୍ ଓ ଜୋନିଂ ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ଦୁଇଦିନିଆ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଏହି କର୍ମଶାଳାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ପଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଖୁରା–ମୁହଁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ନିର୍ମୂଳନ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଗୃହପାଳିତ ପଶୁ ଏବଂ ପଶୁଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ସୁରକ୍ଷିତ ଘରୋଇ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏଫ୍ଏମଡିମୁକ୍ତ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିବାର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟାଲାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଜୋନିଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂ ଓରଫ୍ ଲଲ୍ଲନ ସିଂ ପ୍ରଦୀପ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳନ କରି ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଉତ୍ପାଦନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍. ପି. ସିଂ ବଘେଲ; ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ଓ ପ୍ରାଣୀ ସମ୍ପଦ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋକୁଳାନନ୍ଦ ମଲ୍ଲିକ; ଡିଏଏଚଡିର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନରେଶ ପାଲ ଗାଙ୍ଗୱାର; ଡିଏଏଚଡିର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ସିଏଣ୍ଡଡିଡି) ସୁଶ୍ରୀ ବର୍ଷା ଜୋଶୀ; ଡିଏଏଚଡିର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ପ୍ରାଣୀସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଶ୍ରୀ ରମା ଶଙ୍କର ସିହ୍ନା ଏବଂ ଡିଏଏଚଡିର ପଶୁପାଳନ କମିଶନର ଡଃ ନବୀନା ବି. ମାହେଶ୍ୱରପ୍ପା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ଏବଂ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ ଡିଜିଟାଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ। ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମାରୀ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ 'ରେଟ୍ ମାଇ ଲାବୋରେଟୋରୀ ଆପ୍', 'ଡେୟାରୀ ବିକାଶ ପୋର୍ଟାଲ୍' ଏବଂ 'ବିଦ୍ୟାପୀଠ ପୋର୍ଟାଲ୍' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସେ ଦୁଗ୍ଧପ୍ରଦାୟୀ ପଶୁମାନଙ୍କଠାରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ମାଷ୍ଟାଇଟିସର ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ମାନକ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଫୋଲ୍ଡର ଓ ଭିଡିଓ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଗୁଣବତ୍ତାର ସୁଧାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ମତାମତ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ନିଦାନ ସେବାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ 'ରେଟ୍ ମାଇ ଲାବୋରେଟୋରୀ ଆପ୍' ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ଦୁଗ୍ଧପ୍ରଦାୟୀ ପଶୁମାନଙ୍କଠାରେ ମାଷ୍ଟାଇଟିସର ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂପର୍କିତ ମାନକ କାର୍ଯ୍ୟବିଧି ବା ଏସଓପିକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଦୁଗ୍ଧର ଗୁଣବତ୍ତା ବଢ଼ାଇବା, ପହ୍ନାରାଗର ପ୍ରତିରୋଧ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ପଶୁସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ର କୃଷିର ସାମଗ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୩୧% ଏବଂ ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୫.୫% ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ। 'ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭’ ସଂକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏଫଏମଡି ମୁକ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଇଅର୍-ଟ୍ୟାଗିଂ ଏବଂ ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରାକିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହାୟତାରେ ଚାଲୁ ରହିଥିବା ନିରନ୍ତର ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଏଫଏମଡି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରୟାସକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମଜବୁତ କରିଛି। ସେ ଏକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଫଏମଡିମୁକ୍ତ ଜୋନ୍ ଏବଂ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଗଠନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ନଅଟି ରାଜ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏନଏସପି ପଜିଟିଭିଟି ହାର ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ୧୬.୬% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଏହା ୭.୮% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ପ୍ରାଣୀ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୧୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଏଫଏମଡି ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଏସିଆ-୧ ସେରୋଟାଇପ୍ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିନାହିଁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ବାର୍ଷିକ ଏଫଏମଡି ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୧୧୬ କୋଟି ଡୋଜ୍ ରହିଛି।
ଏହି କର୍ମଶାଳାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧପାଳନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍. ପି. ସିଂହ ବଘେଲ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପଶୁସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କୃଷି ଓ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମଗ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ୩୧% ଏବଂ ଦେଶର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ୫.୫% ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର, ବିଶେଷ କରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ପଶୁସମ୍ପଦ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରାଣୀ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ’ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି।
ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମାନ୍ୟବର ମତ୍ସ୍ୟ ଓ ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋକୁଳାନନ୍ଦ ମଲ୍ଲିକ ନିଜ ସମ୍ବୋଧନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ପଶୁସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ଏଫଏମଡି ମୁକ୍ତ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଟୀକାକରଣ, ସୁଦୃଢ଼ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ (ନଜର ରଖିବା), ଉନ୍ନତ ଜୈବ-ସୁରକ୍ଷା (ବାୟୋସିକ୍ୟୁରିଟି) ଏବଂ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧପାଳନ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନରେଶ ପାଲ୍ ଗାଙ୍ଗୱାର, ଭାରତର ଏଫଏମଡି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟାଲାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଜୋନିଂର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ପରେ, ପ୍ରଥମ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନରେ ଏଫଏମଡି ମୁକ୍ତ ଜୋନ୍ ଏବଂ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଗଠନ ପାଇଁ WOAH (ବିଶ୍ୱ ପ୍ରାଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ)ର ମାନଦଣ୍ଡ ଓ ନିୟମାବଳୀ, ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ପ୍ରାଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ରୋଗର ତଦାରଖ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଏଫଏମଡି. ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧପାଳନ ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ସିଏଣ୍ଡଡିଡି) ସୁଶ୍ରୀ ବର୍ଷା ଜୋଶୀ, ଗୋଖାଦ୍ୟର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ପ୍ରାଣୀସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ‘ଏଲ୍ ନିନୋ’ର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜଳବାୟୁ-ସହନକ୍ଷମ ଯୋଜନା, ସାଇଲେଜ୍ (ସଂରକ୍ଷିତ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ) ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଗୋଖାଦ୍ୟ ସମ୍ପଦ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଷସାରା ଗୋଖାଦ୍ୟ ଓ ଦାନାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
୯ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରେ, ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଏଫଏମଡି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଣନୀତି, ଏଫଏମଡି ମୁକ୍ତ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଜୋନ୍ ଗଠନର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରୋଡମ୍ୟାପ୍, ଏଫଏମଡି ପାଇଁ ନେଗେଟିଭ୍ ମାର୍କର ଭାକ୍ସିନ୍, ଏସଏଟି ସେରୋଟାଇପ୍ ଯୋଗୁଁ ଦେଖାଦେଉଥିବା ନୂତନ ବିପଦ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଓ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଏକ ମୁକ୍ତ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଏହି କର୍ମଶାଳା ଜ୍ଞାନର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବ, କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟାଲାଇଜେସନ୍ ଓ ଜୋନିଂର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ଏଫ୍.ଏମ୍.ଡି.-ମୁକ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
National Workshop on Compartmentalization and Zoning for Foot & Mouth Disease (FMD) inaugurated at Bhubaneswar
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh, Ministry of Fisheries, animal husbandry and Dairying, GoI launched the Rate My Laboratory App, Dairy Vikas Portal, Vidyapeeth Portal and SOP on Prevention & Control of Mastitis in Dairy Animals
08 JUL 2026 10:16PM by PIB Delhi
The Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Government of India, Hosted the National Workshop on Compartmentalization and Zoning for Foot & Mouth Disease (FMD) on 8 July 2026 at Bhubaneswar, Odisha. The two-day workshop aims to deliberate on strategies for implementing compartmentalization and zoning in accordance with international standards to strengthen India's animal health system, accelerate Foot & Mouth Disease (FMD) control and eradication efforts, facilitate safe domestic and international trade in livestock and livestock products, and support the national objective of achieving FMD-free status by 2030.
The event commenced with the ceremonial lighting of the lamp by the Chief Guest, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Hon'ble Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, along with Prof. S. P. Singh Baghel, Hon'ble Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Government of India; Shri Gokulananda Mallik, Hon'ble Minister, Fisheries & Animal Resources Development (FARD), Government of Odisha; Shri Naresh Pal Gangwar, Secretary, DAHD; Ms. Varsha Joshi, Additional Secretary (C&DD), DAHD; Shri Rama Shankar Sinha, Additional Secretary (Livestock Health), DAHD and Dr. Naveena B. Maheswarappa, Animal Husbandry Commissioner, DAHD.
A major highlight of the inaugural session was the launch of several digital initiatives aimed at strengthening service delivery, digital governance, and capacity building in the livestock and dairy sectors. The Hon'ble Union Minister launched the Rate My Laboratory App under the Pandemic Fund, the Dairy Vikas Portal, and the Vidyapeeth Portal. He also released the Folder and Video on the Standard Operating Procedure (SOP) for Prevention and Control of Mastitis in Dairy Animals.
The Rate My Laboratory App has been developed to strengthen veterinary diagnostic services through real-time user feedback, promoting transparency, accountability, and continuous quality improvement in laboratories.
The Dairy Vikas Portal is a centralized digital platform for real-time monitoring of milk collection infrastructure, including Bulk Milk Coolers (BMCs), Milk Collection Centres (MCCs), milk procurement, and infrastructure utilization, enabling evidence-based planning and informed decision-making.
The Vidyapeeth Portal is a comprehensive digital platform for accredited Artificial Insemination Training Institutes, providing end-to-end management of trainee records, institute operations, QR-based digital certification, and MIS-based monitoring to enhance transparency, efficiency, and capacity building.
The SOP on Prevention and Control of Mastitis in Dairy Animals has been developed to promote scientific dairy management, improve milk quality, strengthen mastitis prevention and control, and enhance dairy productivity.
Shri Rajiv Ranjan Singh, Hon'ble Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchayati Raj, highlighted that the livestock sector contributes around 31% to the Agricultural Gross Value Added (GVA) and nearly 5.5% to India's overall GVA. Emphasizing the goal of achieving an FMD-free India by 2030 under the vision of Viksit Bharat @2047, he said that sustained vaccination campaigns, supported by tracking through ear-tagging and geo-tagged photographs, have significantly strengthened FMD control efforts. He underscored the importance of creating FMD-free zones and compartments through a decentralized approach and informed that nine States have been identified as priority States for this initiative. He further noted that NSP positivity has declined from 16.6% in 2022 to 7.8% in 2026, over 1.4 billion FMD vaccine doses have been administered under one of the world's largest animal disease control programmes, no Asia-1 serotype case has been reported in the last three years, and India currently has an annual production capacity of 116 crore FMD vaccine doses.
Addressing the National Workshop, Prof. S. P. Singh Baghel, Hon'ble Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchayati Raj, highlighted the livestock sector's vital contribution to the economy, noting that it accounts for 31% of the GVA of agriculture and allied sectors and 5.5% of the country's total GVA, while supporting the livelihoods of over 8 crore rural families, particularly women. He further stated that the National Animal Disease Control Programme (NADCP), the world's largest livestock vaccination programme, has achieved significant milestones.
Shri Gokulananda Mallik, Hon'ble Minister, Fisheries & Animal Resources Development (FARD), Government of Odisha, in his address, underscored the vital role of the livestock sector in strengthening rural livelihoods. He emphasized that sustained vaccination, robust surveillance, enhanced biosecurity, and strengthened veterinary infrastructure are critical to achieving the national goal of an internationally recognized FMD-free India by 2030.
Shri Naresh Pal Gangwar, Secretary, Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Government of India, addressed the National Workshop on Compartmentalization and Zoning for Foot & Mouth Disease (FMD) . Secretary, Department of Animal Husbandry & Dairying, emphasized the importance of compartmentalization and zoning in strengthening India's Foot & Mouth Disease (FMD) control efforts.
Following the inaugural session, Technical Session I featured deliberations on WOAH Standards and Criteria for Establishing FMD-Free Zones and Compartments, implementation of the Support to States/UTs for Capital Investment (SASCI) Scheme, and a comprehensive review of the scheme across States and Union Territories. The discussions focused on strengthening animal health infrastructure, enhancing disease surveillance, and accelerating FMD control efforts.
Addressing the Technical Session, Ms. Varsha Joshi, Additional Secretary (C&DD), Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), highlighted the importance of strengthening preparedness for the potential impact of El Niño on fodder availability and livestock health. She emphasized the need for ensuring year-round fodder and feed security through climate-resilient planning, promotion of silage, and effective implementation of fodder resource development plans. She also urged States and Union Territories to operationalize Fodder Task Forces, prepare district-wise fodder action plans, and strengthen contingency measures to effectively address fodder shortages during deficient rainfall conditions.
On 9 July 2026, the workshop will continue with Technical Session II, which will focus on differential FMD control strategies for States and Union Territories, the implementation roadmap for FMD-free compartments and zones, Negative Marker Vaccines for Foot-and-Mouth Disease (FMD), emerging threats posed by SAT serotypes, and an Open House Discussion on strengthening disease control measures through coordinated planning and stakeholder collaboration.
The workshop is expected to facilitate knowledge exchange, strengthen Centre–State coordination, and provide a roadmap for the effective implementation of compartmentalization and zoning. The deliberations will further strengthen India's animal disease control framework, safeguard livestock health, improve farmers' livelihoods, facilitate safe trade in livestock and livestock products, and advance the country's goal of achieving FMD-free status by 2030.
••••••••••••••••••