প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডোনেছিয়া, অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু নিউজিলেণ্ড ভ্ৰমণৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিবৃতি
06 JUL 2026 9:00AM by PIB Guwahati
মই ৬-১১ জুলাই, ২০২৬লৈ ইণ্ডোনেছিয়া, অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু নিউজিলেণ্ড ভ্ৰমণ কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰিছো।
ইণ্ডোনেছিয়া গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো ছুবিআন্টোৰ আমন্ত্ৰণত মই ৬-৮ জুলাইত ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণ কৰিম। ২০১৮ চনত মোৰ প্ৰথম ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক এক ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত হৈছিল। আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক উন্নত হোৱাৰ পিছত তথা ২৬ জানুৱাৰী, ২০২৫ত আমাৰ গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনত মুখ্য অতিথি ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ ভ্ৰমণৰ পিছত এইটো মোৰ দেশখনলৈ প্ৰথম ভ্ৰমণ হ’ব। ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত সভ্যতা সম্পৰ্কীয় তথা জনসাধাৰণৰ মাজৰ শক্তিশালী সম্পৰ্ক আছে আৰু মোৰ ভ্ৰমণে আমাৰ বহুমুখী অংশীদাৰিত্বৰ সকলো দিশ অধিক ব্যাপক কৰি তুলিব। এই ভ্ৰমণকালত মই ইণ্ডোনেছিয়াত থকা প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰিম আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ সৈতে যোগ্যকাৰ্টাৰ প্ৰম্বানন মন্দিৰ পৰিক্ষেত্র পৰিদৰ্শন কৰিম, যি হৈছে আমাৰ ঘনিষ্ঠ সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ আন এক উল্লেখযোগ্য সাক্ষ্য।
ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্থনী আলবানিজৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে মই মেলবৰ্নলৈ যাত্ৰা কৰিম। মোৰ ভ্ৰমণে আমাৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক শক্তিশালী কৰিব আৰু মই প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজৰ সৈতে আলোচনাত প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, শিক্ষা আৰু গতিশীলতা তথা জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্কক আগুৱাই লৈ যাম। মেলবৰ্নত মই আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ সৈতে মত বিনিময় কৰাৰ সুযোগ পাম। তদুপৰি এই ভ্ৰমণে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বাবে উদীয়মান আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি, ক্ৰীড়া আৰু ক্ৰীড়া বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ এক সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
নিউজিলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ক্ৰিষ্টোফাৰ লাক্সনৰ আমন্ত্ৰণত মেলবৰ্ণৰ পৰা মই নিউজিলেণ্ডৰ অকলেণ্ড ভ্ৰমণ কৰিম। মোৰ ভ্ৰমণে ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী লাক্সনৰ ভাৰত ভ্ৰমণে গতি দিয়া আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কত অধিক শক্তিশালী কৰিব। মোৰ ভ্ৰমণকালত মই প্ৰধানমন্ত্ৰী লাক্সনৰ সৈতে কেনেদৰে অৰ্থনৈতিক, ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক অধিক বৃদ্ধি কৰিব পাৰি, সেই বিষয়ে আলোচনা কৰিম। ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ড মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি স্বাক্ষৰৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কই প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান লাভ কৰিছে আৰু এই ভ্ৰমণৰ সময়ত মই জীৱনৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে সফলতা অৰ্জন কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এক বৃহৎ সমাৱেশক সম্বোধন কৰিবলৈ আগ্ৰহী।
পূব আৰু দক্ষিণ ভাৰত মহাসাগৰৰ ইণ্ডোনেছিয়া আৰু অষ্ট্ৰেলিয়া ভ্ৰমণৰ পিছত নিউজিলেণ্ড ভ্ৰমণে ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট নীতি, মহাসাগৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগতে এক মুক্ত আৰু মুকলি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি আমাৰ দৃষ্টিভংগী অধিক শক্তিশালী কৰিব।

Prime Minister's Office
PM’s Departure statement ahead of his three nation visit to Indonesia, Australia and New Zealand
06 JUL 2026 9:00AM by PIB Delhi
I am undertaking a three nation visit to Indonesia, Australia and New Zealand from 6-11 July 2026.
At the invitation of the President of the Republic of Indonesia H.E. Mr. Prabowo Subianto, I will be visiting Indonesia from 6-8 July. India and Indonesia elevated bilateral ties to a Comprehensive Strategic Partnership during my first visit to Indonesia in 2018. This will be my first bilateral visit after the elevation of our bilateral ties and follows the state visit of President Prabowo, who was the chief guest at our Republic Day celebrations on 26 January, 2025. India and Indonesia share strong civilizational and people-to-people ties and my visit will further deepen all aspects of our multifaceted partnership. During this visit, I will also interact with the Indian diaspora in Indonesia and visit the Prambanan Temple complex at Yogyakarta with President Prabowo, which is another remarkable testament to our close cultural ties.
From Indonesia, at the invitation of the Prime Minister of Australia, the Hon’ble Anthony Albanese, I will travel to Melbourne. My visit will strengthen our Comprehensive Strategic Partnership and I shall in my discussions with Prime Minister Albanese, take forward our relations in the areas of defence and security, trade and investments, education and mobility and people-to-people ties. In Melbourne, I will have the opportunity to interact with the Indian diaspora which is an important pillar of our strategic partnership. Further, this visit will also provide an opportunity for India and Australia to deepen our bilateral ties in the areas of emerging and critical technologies, sports and sports science.
From Melbourne, at the invitation of the Prime Minister of New Zealand, Rt. Hon’ble Christopher Luxon, I shall visit Auckland, New Zealand. My visit will meaningfully build upon the strong momentum in our bilateral ties pursuant to the visit of Prime Minister Luxon to India in March 2025. During my visit, I shall discuss with Prime Minister Luxon how to further enhance economic, trade and commercial engagements. India and New Zealand have committed themselves to strengthening bilateral trade and commercial ties with the signing of the Free Trade Agreement. Our bilateral ties have seen significant contribution from the Indian diaspora and during this visit I look forward to addressing a large gathering of the Indian community who have excelled in all spheres of life.
My visit to Indonesia and Australia in the Eastern and Southern Indian Ocean respectively, followed by New Zealand will further strengthen India’s Act East Policy, MAHASAGAR Vision as well as our outlook towards a free and open Indo-Pacific.