যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
অসম এল এছ এৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ ডিব্ৰুগড় আৰু তিনিচুকীয়া জিলাত মোবাইল নেটৱৰ্কৰ মানৰ মূল্যায়ন ট্ৰাই (TRAI)ৰ
03 JUL 2026 12:25PM by PIB Guwahati
টেলিকম ৰেগুলেটৰী অথৰিটী অব ইণ্ডিয়া (TRAI)ই ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ ভিতৰত অসমৰ ডিব্ৰুগড় আৰু তিনিচুকীয়া জিলাত অসম এল এছ এৰ অধীনত অনুষ্ঠিত স্বতন্ত্ৰ ড্ৰাইভ টেষ্ট (IDT)ৰ তথ্য সাধাৰণ টেলিকম গ্ৰাহকৰ বাবে প্ৰকাশ কৰিছে। এই অভিয়ানৰ লক্ষ্য হৈছে টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী (TSPs) দ্বাৰা প্ৰদান কৰা মোবাইল নেটৱৰ্ক সেৱাৰ (ভইচ আৰু ডাটা দুয়োটা) বাস্তৱ সময়ৰ মান মূল্যায়ন আৰু পৰীক্ষা কৰা। IDTৰ সময়ত, TRAI-এ TSPসমূহৰ আগবঢ়োৱা মূল সেৱাৰ মান (QoS)সমূহ যেনে- কভাৰেজ, কল ড্ৰপ হাৰ (CDR), কল ছেটআপ সফলতা হাৰ (CSSR), ডাটা ডাউনলোড (DL) আৰু আপলোড (UL) থ্ৰুপুটত ৰেকৰ্ড কৰে। তাৰ পিছত এইবোৰ প্ৰকাশ কৰি গ্ৰাহকক অৱগত কৰা হয় আৰু TSPসকলক তেওঁলোকৰ সেৱা উন্নত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
এই IDTসমূহক বিভিন্ন ব্যৱহাৰযোগ্য পৰিৱেশ, যেনে- চহৰ, হটস্পট, ৰাজহুৱা পৰিবহণ হাব আদিত সকলো TSPৰ অন-গ্ৰাউণ্ড মোবাইল নেটৱৰ্ক আগবঢ়াবলৈ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই ধৰণৰ ড্ৰাইভ পৰীক্ষণত, লাইভ ডাটা আৰু ভইচ অধিৱেশনবোৰ ২জি, ৩জি, ৪জি আৰু ৫জি নেটৱৰ্কৰ সকলো TSPৰ পৰা চিম কাৰ্ড ব্যৱহাৰ কৰি নিৰীক্ষণ আৰু বিশ্লেষণ কৰা হয়। একাধিক উন্নত পৰীক্ষা হেণ্ডছেট ব্যৱহাৰ কৰা হয়, আৰু অধিবেশনসমূহক উন্নত চফ্টৱেৰ চিস্টেমসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি বাস্তৱ সময়ত নিৰীক্ষণ আৰু বিশ্লেষণ কৰা হয়।
ট্ৰায়ে নিযুক্ত সংস্থাৰ জৰিয়তে ২০২৬ চনৰ ১৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ১৭ এপ্ৰিলৰ ভিতৰত ৰাজ্যখনৰ অসম এল এছ এত চিটি ড্ৰাইভ (৩৭৪.৫ কিলোমিটাৰ), হটস্পট লোকেচন (১৩) আৰু ৱাক টেষ্ট (২.২ কিলোমিটাৰ) চলাইছিল। এই পৰীক্ষাসমূহ ট্ৰাইৰ কলকাতা আঞ্চলিক কাৰ্যালয়ৰ তত্বাৱধানত কৰা হৈছিল। এই অভিয়ানৰ প্ৰতিবেদনে ড্ৰাইভ পৰীক্ষাৰ দিন/সময়ত পৰীক্ষা কৰা অঞ্চল/পথত TSPসমূহৰ পৰিৱেশনত আলোকপাত কৰে।
এই অভিযানৰ ৰূপেৰখা : তলৰ মানচিত্ৰখনে এই অভিযান পৰীক্ষা পথৰ এটা আভাস প্ৰদান কৰে, যিয়ে চিটী ড্ৰাইভ, ইণ্টাৰ-অপাৰেটৰ কলিং, হটস্পট আৰু ৱাক টেষ্টসমূহ সূচায়-
এই অভিযানৰ মূল মাপকাঠীবোৰ হৈছে
1. কভাৰেজ ব্যৱধান : নমুনাৰ শতাংশ, যাৰ বাবে সংকেত শক্তি নিজ নিজ প্ৰযুক্তিৰ বাবে নূন্যতম নিৰ্ধাৰিত সংকেত শক্তিতকৈ কম পৰ্যবেক্ষণ কৰা হয় (2G/ 3G/ 4G/ 5G)।
2. ভইচ ছাৰ্ভিছ : কল ছেটআপ সফলতাৰ হাৰ (CSSR), ড্ৰপ কলৰ হাৰ (DCR), কল ছেটআপ সময়, কল নিস্তব্ধ হাৰ, কথোপকখনৰ মান (MOS)।
3. কল ছাইলেন্স ইনষ্টেন্স : এটা কলৰ সময়ত কল ছইলেন্সৰ ইনষ্টেন্সৰ সংখ্যা।
4. ডাটা সেৱাসমূহ : ডাউনলোড/আপলোড থ্ৰুপুট, লেটেন্সি, জিটাৰ, পেকেট ড্ৰপ হাৰ।
ডিব্ৰুগড় আৰু তিনিচুকীয়া জিলাৰ মূল মাপকাঠীসমূহৰ বাবে সামগ্ৰিক মোবাইল নেটৱৰ্কৰ প্ৰদৰ্শনৰ সাৰাংশ তলত দিয়া হ’ল :
1. কভাৰেজ ব্যৱধান - অটো-ছিলকচন মোডত চিটি ড্ৰাইভ টেষ্ট ৰুট আৰু হাইৱে ড্ৰাইভ টেষ্ট ৰুটত (৫জি/৪জি/৩জি/২জি) ভইচ টেষ্টিঙৰ সময়ত পৰ্যবেক্ষণ কৰা সংকেতৰ শক্তি, সংগ্ৰহ কৰা মুঠ নমুনাৰ ভিতৰত দুৰ্বল সংকেত শক্তি থকা নমুনাৰ সংখ্যা হিচাপে জুখিলে, এয়াৰটেলৰ বাবে ২৭৬০/ ৬৩৫৩৪, বিএছএনএলৰ বাবে ১২৮৮৮/ ৫৯৭৭৬, ৪১৮১/ আৰ জি আই এলৰ বাবে ৫৯৬৯৮ আৰু ভি আই এলৰ বাবে ১২৪৭৫/ ৬২৪৪০ নম্বৰত। কভাৰেজৰ ব্যৱধানৰ সবিশেষ সংলগ্ন মানচিত্ৰত দিয়া হৈছে।
2. ড্ৰপ কৰা কল - সফলতাৰে স্থাপন কৰা কলৰ সংখ্যাতকৈ ড্ৰপ কৰা কলৰ সংখ্যা জুখিছিল। এই সংখ্যা আছিল : এয়াৰটেলৰ ১/৪৪৭, বি এছ এন এলৰ ১৪৪/৫০১, আৰ জে আই এলৰ ২/৪৪৬ আৰু ভি আই এলৰ ১১/৪৪৫। ড্ৰপ কৰা কল হোৱা স্থানসমূহৰ সবিশেষ সংলগ্ন মানচিত্ৰত দিয়া হৈছে।
3. কল চাইলেন্স ইনষ্টেন্স – যোগাযোগ স্থাপন কৰা মুঠ কলৰ ভিতৰত ৩ ছেকেণ্ডতকৈ অধিক সময় নিস্তব্ধ হৈ থকা মুঠ কলৰ সংখ্যা) আছিল এয়াৰটেলৰ বাবে ৭/৪৪১, বিএছএনএলৰ ১৮/৩৮৪, আৰজিআইএলৰ ১০/৪৩২ আৰু ভিআইএলৰ বাবে ৯/৩৮৯। কল চাইলেন্স দৃষ্টান্ত থকা অৱস্থানসমূহ সংলগ্ন মানচিত্ৰত দেখুওৱা হৈছে।
d) ডাটা ডাউনলোড আৰু আপলোড থ্ৰুপুট:
1. ডাটা ডাউনলোডৰ পৰিৱেশন (সামগ্ৰিকভাৱে): এয়াৰটেলৰ বাবে গড় ডাউনলোড গতি ১১৬.৫২ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি), বিএছএনএলৰ ৯.৮১ এমবিপিএছ (৪জি/২জি), আৰজেআইএলৰ ২২৫.০৮ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি) আৰু ভিআইএলৰ ২৭.২৭ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি/২জি) হিচাপে পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছিল। ডাউনলোড থ্ৰুপুটৰ বিৱৰণ সংলগ্ন মানচিত্ৰত দিয়া হৈছে।
ii) ডাটা আপলোডৰ পৰিৱেশন (সামগ্ৰিকভাৱে): এয়াৰটেলৰ বাবে গড় আপলোডৰ গতি ২৬.১৮ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি), বিএছএনএলৰ ৫.৭১ এমবিপিএছ (৪জি/২জি), আৰজেআইএল (৫জি/৪জি)ৰ ১৬.১৯ এমবিপিএছ আৰু ভিআইএল (৫জি/৪জি/২জি)ৰ ৭.৩৭ এমবিপিএছ হিচাপে পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছিল। আপলোড থ্ৰুপুটৰ বিৱৰণ সংলগ্ন মানচিত্ৰত দিয়া হৈছে।
ড্ৰপ কৰা কলসমূহৰ অৱস্থান আৰু কল নিস্তব্ধতাৰ উদাহৰণসমূহ সংলগ্ন মানচিত্ৰত ৰঙা বিন্দু ক্লিক কৰি চাব পাৰি।
এই অভিযানৰ পৰীক্ষাৰ পথ আৰু IDTৰ সময়ত সামৰি লোৱা এলেকাৰ বিৱৰণ তলত দিয়া ধৰণৰ: -
1. চহৰ - চিটি ড্ৰাইভত সামৰি লোৱা এলেকাসমূহ হ’ল ডিব্ৰুগড় বিমানবন্দৰ, ডিব্ৰুজান, বৈৰাগীমঠ, মাৰোৱাৰীপট্টি, আমোলাপট্টি, বৰবৰুৱা, চিৰাং গাঁও, নিজ খনিকৰ গাঁও, হালাগুৰি গাঁও, নাহৰকটীয়া, চালাকাটাকি নং ২, জালোনি নাওহলিয়া, দুলীয়াজান নং ১, গেলিপুং, বৰবিল গাঁও নং ২, পৱৈ বনাঞ্চল গাঁও, লেডো, ডিগবৈ, উলতাপুল, লাজুম গাঁও নং ১, টিপুক টি ই ১০১ ফচ, ডুম ডুমা, মাকুম, তিনিচুকীয়া আৰু মেৰেলী পথাৰ ইত্যাদি।
2. হটস্পট- ব্যৱহাৰকাৰীৰ সুস্থিৰ অভিজ্ঞতা ৰেকৰ্ড কৰা হটস্পটৰ স্থানসমূহ হ’ল : (i) পাৰ্ক এণ্ড মিউজিয়াম মাৰ্ঘেৰিটা, (ii) ডিব্ৰুগড় ৰেলৱে ষ্টেচন, (iii) ডিব্ৰুগড় বিশ্ববিদ্যালয় (iv) ডিগবৈ মহাবিদ্যালয়, ডিগবৈ, (v) জিলা আৰু অধিবেশন ন্যায়াধীশ আদালত ডিব্ৰুগড়, (vi) জিলা ন্যায়িক আদালত বৰগুৰি তিনিচুকীয়া, (vii) দুলীয়াজান মহাবিদ্যালয়-১ নং দুলীয়া, দুলীয়াজান, (viii) দুলীয়াজান নতুন বাছ ষ্টেণ্ড হুকুটা দুলীয়াজান তেল টাউন দুলীয়াজান, (ix) ডিব্ৰুগড় মুখ্য ডাকঘৰ আৰ কে বি পথ, ডিব্ৰুগড়, (x) IOCL ডিগবৈ শোধনাগাৰ মেইন গেট আই অ চি এল এ আ ডি ব্যক্তিগত পথ ডিগবৈ, (xi) টাটা হাস্পতাল আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ খৈলাবাৰী বাগান গাওঁ, (xii) তিনিচুকীয়া জিলা। মুখ্য ডাকঘৰ Thana Rd সদৰ থানা তিনিচুকীয়াৰ বিপৰীতে, (xiii) তিনিচুকীয়া চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয় লুহাৰী বঙালী গাঁও।
3. ৱাক টেষ্ট - ২০২৬ চনৰ ১৩-১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা অনুষ্ঠিত হোৱা ৱাক টেষ্টত তলত উল্লেখ কৰা স্থানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল : (i) অসম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়, ডিব্ৰুগড়; (ii) নিউ তিনিচুকীয়া জংচন ৰেলৱে ষ্টেচন, তিনিচুকীয়া; (iii) তিনিচুকীয়া অসামৰিক চিকিৎসালয়, ছেক্টৰ ১, বৰদলৈ নগৰ, তিনিচুকীয়া; আৰু ভিৰ কৰা পথচাৰী অঞ্চলত মোবাইল নেটৱৰ্কৰ কভাৰেজ।
এই IDT প্ৰতিবেদনৰ ফলাফল সংশ্লিষ্ট TSPসমূহৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অধিক প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে ভাগ-বতৰা কৰা হৈছে। IDTৰ বিশদ প্ৰতিবেদন ট্ৰাই(TRAI)ৰ ৱেবছাইট www.trai.gov.inত উপলব্ধ। কোনোধৰণৰ স্পষ্টীকৰণ বা অতিৰিক্ত তথ্যৰ বাবে adv.kolkata@trai.gov.in লৈ ইমেইল প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে বা TRAIৰ কলকাতা আঞ্চলিক কাৰ্যালয় (RO)ৰ সৈতে +91-33-22361401 নম্বৰত যোগাযোগ কৰিব পাৰে।
Click here to see Annexure

Ministry of Communications
TRAI Assesses Mobile Network Quality across Dibrugarh and Tinsukia Districts in the State of Assam under Assam LSA
03 JUL 2026 12:25PM by PIB Delhi
The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has released findings of Independent Drive Test (IDT) conducted across Dibrugarh and Tinsukia Districts in the State of Assam under Assam LSA, during the month of April 2026, for information of general telecom consumers. The purpose of this drive test is to assess and verify real time quality of mobile network services (both voice & data) provided by Telecom Service Providers (TSPs). During the IDT, TRAI captures performance of TSPs for key Quality of Service (QoS) parameters like Coverage, Call Drop Rate (CDR), Call Setup Success Rate (CSSR), data Download (DL) and Upload (UL) throughput etc., which are then published to inform Consumers and encourage TSPs to improve their services.
These IDTs have been designed to capture on ground mobile network performance of all TSPs across diverse usages environment like cities, hotspots, public transport hubs, etc. In this type of drive testing, live data and voice sessions are established using SIM cards from all TSPs over 2G, 3G, 4G, and 5G networks. Multiple advanced test handsets are used, and the sessions are monitored and analysed in real-time using advanced Software Systems.
TRAI, through its appointed agency, conducted drive tests across City drive – 374.5 KMs, Hotspot locations - 13, Walk Test – 2.2 KMs in Assam State during 13th April 2026 to 17th April 2026 in Assam LSA. These tests were conducted under the supervision of the TRAI Regional Office Kolkata. The observations presented in drive test reports represent the performance of the TSPs on the area/ route under test on the day/ time of conducting the drive test.
Drive Test Route Map: The following map provides overview of drive test routes indicating City drive, Inter-operator calling, Hotspots and Walk tests, as per the legends shown on the map: -
Key Parameters Assessed
1. Coverage Gap: Percentage of samples, for which signal strength observed less than the minimum prescribed signal strength for respective technology (2G/ 3G/ 4G/ 5G).
2. Voice Services: Call Setup Success Rate (CSSR), Drop Call Rate (DCR), Call Setup Time, Call Silence Rate, Speech Quality (MOS).
3. Call Silence Instance: Number of call silence instance occurred during the calls.
4. Data Servies: Download/ Upload Throughput, Latency, Jitter, Packet Drop Rate
The overall mobile network performance in Dibrugarh and Tinsukia Districts for the key parameters has been summarised below: -
a) Coverage Gap - The signal strength observed during voice testing on the city drive test route and highway drive test route in auto-selection mode (5G/4G/3G/2G), measured as the number of samples having poor signal strength out of the total samples collected, was 2760/ 63534 for Airtel, 12888/ 59776 for BSNL, 4181/ 59698 for RJIL and 12475/ 62440 for VIL. Details of the coverage gaps have been provided in the map Annexed.
b) Dropped Calls - Dropped calls, measured as the number of dropped calls out of the number of successfully established calls, were 1/ 447 for Airtel, 144/ 501 for BSNL, 2/ 446 for RJIL and 11/ 445 for VIL. Details of the dropped call locations have been provided in the map Annexed.
c) Call Silence Instance - Call silence instances, measured as the total number of silence instances observed for > 3 seconds out of the total calls established, were 7/ 441 for Airtel, 18/ 384 for BSNL, 10/ 432 for RJIL and 9/ 389 for VIL. Details of the call silence instance locations have been provided in the map Annexed.
d) Data Download and Upload Throughput:
i) Data Download performance (Overall): Average download speed was observed as 116.52 Mbps for Airtel (5G/4G), 9.81 Mbps for BSNL (4G/2G), 225.08 Mbps for RJIL (5G/4G) and 27.27 Mbps for VIL (5G/4G/2G). Detail of Download throughput has been provided in the map Annexed.
ii) Data Upload performance (Overall): Average upload speed was observed as 26.18 Mbps for Airtel (5G/4G), 5.71 Mbps for BSNL (4G/ 2G), 16.19 Mbps for RJIL (5G/4G) and 7.37 Mbps for VIL (5G/4G/2G). Detail of Upload throughput has been provided in the map Annexed.
Locations of Dropped Calls and Call Silence instances can be seen by clicking red dot on the map Annexed.
Details of drive test route and area covered during the IDT is as under: -
a) City - The areas covered in the city drive are Dibrugarh Airport, Dibrujan, Boiragimoth, Marwari Patty, Amolapatty, Bor Baruah, Chring Gaon, Nij Khanikar Gaon, Halaguri Gaon, Naharkatia, Chalakataki No.2, Jaloni Naohalia, Duliajan No.1, Gelipung, Borbil Gaon No.2, Powai Forest Village, Ledo, Digboi, Ultapool, Lajum Gaon No.1, Tipuk TE 101 Fs., Doom Dooma, Makum, Tinsukia and Mereli Pathar etc.
b) Hotspot - The hot spot locations, capturing stationary user experience, are (i) Coal Heritage
Park and Museum Margherita, (ii) Dibrugarh Railway Station, (iii) Dibrugarh University (iv) Digboi College, Digboi, (v) District and Sessions Judge Court Dibrugarh, (vi) District Judicial Court Borguri Tinsukia, (vii) Duliajan College - 1 No. Dulia Duliajan, (viii) Duliajan New Bus Stand Hukuta Duliajan Oil Town Duliajan, (ix) Dibrugarh Head Post Office Rkb Path, Dibrugarh, (x) IOCL Digboi Refinery Main Gate IOCL AOD Private Rd Digboi, (xi) Tata Hospital and Research Centre Khailabari Bagan Gaon, (xii) Tinsukia Dist. Head Post Office Thana Rd Opposite of Sadar Police Station Tinsukia, (xiii) Tinsukia Medical College and Hospital Luhari Bongali Gaon.
c) Walk Test - The walk tests conducted during 13th to 16th April 2026, covered (i) Assam Medical College and Hospital Dibrugarh, (ii) New Tinsukia Junction Railway Station Tinsukia, (iii) Tinsukia Civil Hospital Sector 1 Bordoloi Nagar Tinsukia, capturing mobile network behaviour in crowded pedestrian environments.
The findings of this IDT report have been shared with respective TSPs for taking further necessary action at their end. Detailed reports of IDT are made available on the TRAI website at www.trai.gov.in. For any clarification or additional information, an email can be sent to adv.kolkata@trai.gov.in or Regional Office of TRAI at Kolkata RO can be contacted on telephone no. +91-33-22361401.
Click here to see Annexure