Ministry of Commerce & Industry
India’s Seafood Exports Reach Record High of US$ 8.46 Billion in FY 2025–26
Volume and Value Touch Historic Peaks Despite Global Challenges
USA and China Remain Key Markets; Frozen Shrimp Continues to Dominate Exports
01 JUN 2026 3:08PM by PIB Bhubaneswar
India’s seafood exports achieved an unprecedented milestone during the financial year 2025–26, reaching an all-time high in both volume and value despite challenging global market conditions. The country exported 19,72,018 metric tonnes (MT) of seafood, valued at ₹73,890.46 crore (US$ 8.46 billion), according to Shri P. Jawahar, IAS, Chairman, Marine Products Export Development Authority (MPEDA).
The United States and China continued to be the principal destinations for Indian seafood exports, while frozen shrimp retained its position as the flagship export product.
Frozen shrimp exports generated ₹49,037.93 crore (US$ 5,624.48 million), accounting for 40.19 per cent of the total export quantity and 66.52 per cent of the total export earnings in US dollar terms. During the year, shrimp exports registered a growth of 13.16 per cent in rupee value and 8.64 per cent in dollar value.
India exported 7,92,647 MT of frozen shrimp during FY 2025–26. The United States remained the largest importer, purchasing 2,56,128 MT, followed by China (1,69,505 MT), the European Union (1,35,599 MT), South-East Asia (83,810 MT), Japan (40,776 MT), the Middle East (30,478 MT), and other countries collectively accounting for 76,351 MT. Exports of both L. vannamei and Black Tiger shrimp recorded notable growth in volume and value.
Frozen fish, the second-largest export category, earned ₹5,658.37 crore (US$ 643.70 million). Dried seafood products, the third-largest export segment, generated ₹5,079.09 crore (US$ 577.44 million) and registered a remarkable 78.05 per cent increase in value terms (₹), reflecting strong international demand.
Exports of frozen squid reached 1,02,060 MT, earning ₹4,493.80 crore (US$ 513.84 million). Frozen cuttlefish also posted robust growth, with export volumes increasing by 13.32 per cent and export value rising by 16.25 per cent in US dollar terms. Exports totalled 67,157 MT, valued at US$ 331.96 million.
The export of chilled seafood products generated ₹622.31 crore (US$ 71.27 million), while exports of live seafood products recorded a healthy growth of 11.46 per cent in US dollar value, reaching US$ 62.43 million.
Major Export Destinations
In value terms, the United States remained the largest importer of Indian seafood, importing 2,79,193 MT worth ₹20,263.27 crore (US$ 2,328.74 million). However, exports to the U.S. witnessed a decline of 10.82 per cent in rupee value, 14.22 per cent in dollar value, and 19.51 per cent in volume compared to the previous year. Frozen shrimp continued to dominate India's seafood exports to the U.S., accounting for 93.55 per cent of the export value.
China emerged as the largest destination in terms of quantity, importing 4,90,369 MT of seafood valued at US$ 1,611.32 million.
The European Union retained its position as the third-largest market in value terms, importing 2,97,518 MT worth US$ 1,592.09 million. It was followed by South-East Asia, which imported 4,51,756 MT valued at US$ 1,348.97 million.
Japan remained the fifth-largest importer by value, purchasing 1,05,228 MT worth US$ 452.91 million, while the Middle East ranked sixth, importing 76,743 MT valued at US$ 283 million.
Leading Export Gateways
The top three ports handling seafood exports during FY 2025–26 were Visakhapatnam (Vizag), Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), and Kochi, underscoring their pivotal role in facilitating India’s growing marine exports.
India’s record-breaking seafood export performance reflects the resilience of the sector, sustained efforts by exporters, and the growing global demand for high-quality Indian marine products, further strengthening the country's position in the international seafood market.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୫-୨୬ରେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ; ୮.୪୬ ବିଲିୟନ୍ ଡଲାର ଆୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିକୂଳତା ସତ୍ତ୍ୱେ ରପ୍ତାନି ପରିମାଣ ଓ ମୂଲ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା
ରପ୍ତାନିରେ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ିର ଚାହିଦା; ପ୍ରମୁଖ କ୍ରେତା ଆମେରିକା ଓ ଚୀନ୍
01 JUN 2026 3:08PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୭୩,୮୯୦.୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କା (୮.୪୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ମୂଲ୍ୟର ୧୯,୭୨,୦୧୮ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି କରିଛି, ଯାହା ପ୍ରତିକୂଳ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସତ୍ତ୍ବେ ପରିମାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସର୍ବକାଳୀନ ଓ ସର୍ବାଧ‌ିକ । ସାମୁଦ୍ରିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଏମ୍.ପି.ଇ.ଡି.ଏ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ପି ଜବାହରଙ୍କ ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ପରିମାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉଭୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ରପ୍ତାନି ସାମଗ୍ରୀ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷରେ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନ୍ ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ସର୍ବାଧିକ ଆମଦାନୀକାରୀ ଥିଲେ I
ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ଫ୍ରୋଜେନ୍‌ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ରହିଆସିଛି, ଯାହା ୪୯,୦୩୭.୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା (୫,୬୨୪.୪୮ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଆୟ କରିଛି। ଏହା ମୋଟ ପରିମାଣର ୪୦.୧୯% ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିରୁ ମୋଟ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଆୟର ୬୬.୫୨% ଅଟେ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ରପ୍ତାନି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ୧୩.୧୬% ଏବଂ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟରେ ୮.୬୪% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସର୍ବ ମୋଟ ୭,୯୨,୬୪୭ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିଲା । ସବୁଠାରୁ ବୃହତ୍ତମ ବଜାର ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ହୋଇଥିବାରୁ ୨,୫୬,୧୨୮ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଆମଦାନୀ କରିଥିଲା I ଏହା ପରେ ଚୀନ୍ ୧,୬୯,୫୦୫ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ୧,୩୫,୫୯୯ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌, ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ୮୩,୮୧୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌, ଜାପାନ ୪୦,୭୭୬ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ୩୦,୪୭୮ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବରେ ୭୬,୩୫୧ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ରପ୍ତାନି କରିଥିଲେ । ଏଲ୍. ଭାନାମେଇ ଏବଂ ବ୍ଲାକ୍ ଟାଇଗର୍ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ିର ରପ୍ତାନି ପରିମାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉଭୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଦ୍ବିତୀୟ ସର୍ବାଧୂକ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ଫ୍ରୋଜେନ୍ ମାଛ ୫,୬୫୮.୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କା (୬୪୩.୭୦ ନିୟୁତ ଡଲାର) ଆୟ କରିଛି I ତୃତୀୟ ସର୍ବାଧୂକ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ଶୁଖୁଆ ଟ.୫,୦୭୯.୦୯ କୋଟି (୫୭୭.୪୪ ନିୟୁତ ଡଲାର) ଆୟ କରିଛି ଏବଂ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ୭୮.୦୫% ରପ୍ତାନି ଧାରା ସହିତ ଅର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଏହାର ଉଚ୍ଚ ଚାହିଦାକୁ ଦର୍ଶାଇଛି।
ଫ୍ଲୋଜେନ୍‌ ସ୍ପିଡ୍ ରପ୍ତାନି ୧,୦୨,୦୬୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ଟ. ୪,୪୯୩.୮୦ କୋଟି (୫୧୩.୮୪ ନିୟୁତ ଡଲାର‌) ଆୟ କରିଛି । ଏହି ସମୟରେ, ଫ୍ରୋଜେନ୍‌ କଟଲଫିସ୍ ପରିମାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉଭୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ପରିମାଣରେ ୧୩.୩୨% ଏବଂ ମୂଲ୍ୟରେ ୧୬.୨୫%, ଯାହାର ରପ୍ତାନି ୬୭,୧୫୭ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ ହୋଇଛି ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୩୧.୯୬ ନିୟୁତ ଡଲାର ଥିଲା I
ଶୀତଳିକୃତ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନି ଟ. ୬୨୨.୩୧ କୋଟି (୭୧.୨୭ ନିୟୁତ ଡଲାର‌) ଆୟ କରିଛି । ଜୀବନ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ ଡଲାର ଅନୁସାରେ (୬୨.୪୩ ନିୟୁତ ଡଲାର‌) ୧୧.୪୬% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିଦେଶୀ ବଜାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ଆମଦାନୀକାରୀ ଭାବରେ ରହିଆସିଛି, ଯାହାର ଆମଦାନୀ ମୂଲ୍ୟ ୨୦,୨୬୩.୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କା (୨,୩୨୮.୭୪ ନିୟୁତ ଡଲାର) ଏବଂ ମୋଟ ପରିମାଣ ୨,୭୯,୧୯୩ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଥିଲା I ଆମେରିକାକୁ ରପ୍ତାନି ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ୧୦.୮୨%, ଡଲାର ମୂଲ୍ୟରେ ୧୪.୨୨% ଏବଂ ପରିମାଣରେ ୧୯.୫୧% ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଭାରତରୁ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଆମଦାନୀ ମଧ୍ୟରେ, ଫ୍ରୋଜେନ୍‌ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ିର ଡଲାର ମୂଲ୍ୟରେ ୯୩.୫୫% ରପ୍ତାନି ଅଂଶ ରହିଛି ।
ପରିମାଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଚୀନ୍ ୧,୬୧୧.୩୨ ନିୟୁତ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ୪,୯୦,୩୬୯ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ସହିତ ଭାରତରୁ ସର୍ବବୃହତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଆମଦାନୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି I
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ୧,୫୯୨.୦୯ ନିୟୁତ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ୨,୯୭,୫୧୮ ମିଲିୟନ ଟନ୍‌ ଆମଦାନୀ ସହିତ ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଏହା ପରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ୧,୩୪୮.୯୭ନିୟୁତ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ୪,୫୧,୭୫୬ ମିଲିୟନ ଟନ୍ ଆମଦାନୀ ସହିତ ଏହା ପଛକୁ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।
ଜାପାନ ପଞ୍ଚମ ଆମଦାନୀକାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ସର୍ବାଧିକ ୧,୦୫,୨୨୮ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‍ ଆମଦାନୀ କରିଛି ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୪୫୨.୯୧ ନିୟୁତ ଡଲାର । ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ହେଉଛି ୨୮୩ ନିୟୁତ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ୭୬,୭୪୩ ମିଲିୟନ ଟନ୍‌ ଆମଦାନୀ ସହିତ ଷଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି |
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନୀ କରୁଥିବା ଶୀର୍ଷ ତିନୋଟି ବନ୍ଦର ହେଉଛି ବିଶାଖାପାଟଣାମ୍ (ବିଶାଖାପାଟଣା), ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ପୋର୍ଟ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଜେଏନପିଟି) ଏବଂ କୋଚି, ଯାହା ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ରପ୍ତାନୀକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ରେକର୍ଡ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ନମନୀୟତା, ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ବଜାରରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।