নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে ১২,৯৮০ কোটিৰ সাৰ্বভৌম নিশ্চয়তাৰে সামুদ্ৰিক বীমা পুল মুকলি কৰিলে
জাহাজ পৰিবহণ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে বৈশ্বিক অস্থিৰতাৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহণ উদ্যোগক শক্তিশালী কৰিবলৈ 'ভাৰত সামুদ্ৰিক বীমা পুল'ৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক প্ৰশংসা কৰে
বিএমআই পুল বীমা ব্যৱস্থাই সংঘাত-প্ৰৱণ বিশ্বজোৰা জাহাজ পৰিবহণ কৰিড'ৰসমূহতো হাল, কাৰ্গো, পি এণ্ড আই (সুৰক্ষা আৰু ক্ষতিপূৰণ), আৰু যুদ্ধৰ বিপদসমূহ সামৰি ল’ব
বৈদেশিক বীমা চক্ৰ আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক জোকাৰণিৰ সংস্পৰ্শ হ্ৰাস কৰিবলৈ নতুন ব্যৱস্থা; সামুদ্ৰিক ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী, ২০৩০ৰ সৈতে সংলগ্নঃ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
18 APR 2026 11:00PM by PIB Guwahati
নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতিগত হস্তক্ষেপ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ১২,৯৮০ কোটি টকাৰ সাৰ্বভৌম গেৰাণ্টি সহ এক ঘৰুৱা সামুদ্ৰিক বীমা পুল গঠনৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বৈশ্বিক অস্থিৰতাৰ পৰা ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্যক সুৰক্ষিত কৰা। এই পদক্ষেপে বিদেশী বীমা প্ৰদানকাৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব আৰু ভাৰতীয় জাহাজ পৰিবহণৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন বিপদাশংকা সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিব।
প্ৰস্তাৱিত 'ভাৰত সামুদ্ৰিক বীমা পুল' (বিএমআই পুল) ত ভাৰতীয় পতাকাবাহী আৰু ভাৰতৰ নিয়ন্ত্ৰিত জাহাজৰ লগতে সংঘৰ্ষ প্ৰৱণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জলভাগত চলাচল কৰা জাহাজৰ বাবে 'হুল আৰু মেচিনাৰী, কাৰ্গো, সুৰক্ষা আৰু ক্ষতিপূৰণ (পিএণ্ডআই) ' আৰু 'যুদ্ধৰ বিপদাশংকা'ৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহত ব্যাপক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা হ'ব। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহণ উদ্যোগক এক শীৰ্ষ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এই সিদ্ধান্তক ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক 'পৰিৱৰ্তনমূলক পদক্ষেপ' বুলি অভিহিত কৰে। কেইবা দশক ধৰি, ভাৰতীয় জাহাজ পৰিবহণ বিদেশী বীমা বজাৰৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত বাহ্যিক অনিশ্চয়তাৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। এতিয়া, প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ দূৰদৰ্শী আৰু নিৰ্ণায়ক নেতৃত্বত, এই ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তই এইটো নিশ্চিত কৰিছে যে ভাৰতৰ এতিয়া আটাইতকৈ প্ৰত্যাহ্বানমূলক বৈশ্বিক পৰিস্থিতিতো নিজৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্য সুৰক্ষিত কৰাৰ সাৰ্বভৌম ক্ষমতা আছে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই দেশৰ বাণিজ্যৰ ৭০% ৰো অধিক পৰিমাণৰ আৰু মূল্যৰ ভিত্তিত প্ৰায় ৯৫% বহন কৰে, তথাপিও এই বিশাল পৰিবেশতন্ত্ৰৰ বাবে বীমা সুৰক্ষা বহুলাংশে বিদেশী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিয়ন্ত্ৰণত আছে। এই গাঁথনিগত দুৰ্বলতা শেহতীয়াকৈ মূল জাহাজ পৰিবহণ কৰিডৰসমূহত—যেনে লোহিত সাগৰ, হৰমুজ জলদ্বীপ আৰু ওমান উপসাগৰত—বিঘিনি ঘটাৰ সময়ত স্পষ্ট হৈ পৰিছিল যেতিয়া বহু বিশ্বব্যাপী বীমা কোম্পানীয়ে প্ৰিমিয়াম তীব্ৰভাৱে বৃদ্ধি কৰিছিল বা সম্পূৰ্ণৰূপে কভাৰেজ প্ৰত্যাহাৰ কৰিছিল, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰক আৰু জাহাজ পৰিচালকসকলৰ বাবে বিত্তীয় বিপদ আৰু কাৰ্য্যকৰী অনিশ্চয়তা বৃদ্ধি পাইছিল। বিএমআই পুলে এই ব্যৱধানটো দূৰ কৰিবলৈ এনেদৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাতে ভৌগোলিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বীমা সুৰক্ষাৰ ধাৰাবাহিকতা সুনিশ্চিত হয়, যাৰ ফলত বাণিজ্যৰ প্ৰবাহ স্থিৰ হৈ থাকে আৰু ৰপ্তানিকাৰী আৰু লজিষ্টিক অংশীদাৰসকলৰ ওপৰত ব্যয়ৰ চাপ হ্ৰাস হয়।
এই পুলৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বন্দৰ আৰু ভাৰতৰ মাজত দুয়ো দিশত মালবাহী জাহাজৰ বীমা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা হ'ব। ইয়াৰ অধীনত জাহাজৰ ভৌতিক গঠনক জাহাজৰ কাঠামো আৰু মেচিনাৰী বীমাৰ অধীনত সুৰক্ষা দিয়া হ'ব, কাৰ্গো বীমাৰ জৰিয়তে পৰিবহণৰ সময়ত সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰা হ'ব, আৰু সুৰক্ষা আৰু ক্ষতিপূৰণ (পি এণ্ড আই) কভাৰেজৰ অধীনত ক্ৰু আঘাত আৰু পৰিৱেশীয় ক্ষতিৰ দৰে তৃতীয় পক্ষৰ দায়বদ্ধতাক সম্বোধন কৰা হ'ব। তদুপৰি, ই সংঘাতপূৰ্ণ অঞ্চল আৰু উচ্চ বিপদজনক সামুদ্ৰিক পথত চলাচল কৰা জাহাজসমূহৰ বাবে যুদ্ধ বিপদাশংকা বীমা প্ৰদান কৰিব, যাতে অস্থিৰ পৰিস্থিতিতো ভাৰতীয় জাহাজ পৰিবহণৰ ধাৰাবাহিকতা সুনিশ্চিত হয়।
সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয় যে এই সিদ্ধান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহত কৌশলগত স্বনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত ব্যাপক প্ৰচেষ্টা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ কয়, এয়া কেৱল এটা বীমা ব্যৱস্থা নহয়, ই ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস আৰু সামৰ্থ্যৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰতীক। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সাহসী আৰু গতিশীল নেতৃত্বত ভাৰতে এনে এক শক্তিশালী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে যিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ সুৰক্ষাৰ লগতে বৈশ্বিক ব্যৱসায়িক নেতৃত্বকো শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বিষয়াসকলে কয় যে এই পদক্ষেপে ভাৰতক যুক্তৰাজ্য, জাপান, দক্ষিণ কোৰিয়াৰ দৰে প্ৰধান সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰৰ সমতুল্য কৰি তুলিছে, যিয়ে ইতিমধ্যে নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যিক স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰ সমৰ্থিত বীমাৰ কাঠামো স্থাপন কৰিছে। এই পদক্ষেপ মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন ২০৩০ৰ বহল কাঠামোৰ সৈতেও মিল আছে, য’ত শক্তিশালী বীমা আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশক ভাৰতক আগশাৰীৰ বিশ্ব সামুদ্ৰিক শক্তি হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ বাবে এক মূল স্তম্ভ হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Narendra Modi Govt Rolls Out Maritime Insurance Pool with ₹12,980 Crores Sovereign Guarantee
Shipping Minister Sarbananda Sonowal hails PM Narendra Modi for ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ to bolster India’s shipping Industry against Global Volatility
BMI Pool insurance mechanism to cover hull, cargo, P&I and war risks, even in conflict-prone Global Shipping Corridors
“New mechanism to reduce exposure to foreign insurance cycles & geopolitical shocks; aligns with Maritime India Vision, 2030”: Sarbananda Sonowal
18 APR 2026 11:00PM by PIB Delhi
In a major policy intervention by the Narendra Modi Government, the Union Cabinet has approved the creation of a domestic maritime insurance pool with a sovereign guarantee of Rs 12,980 crore. This is aimed at insulating India’s maritime trade from global volatility. The move is expected to significantly reduce dependence on foreign underwriters and ensure uninterrupted risk coverage for Indian shipping.
The proposed ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI Pool) will provide comprehensive coverage across key segments — hull and machinery, cargo, protection and indemnity (P&I), and war risk — for Indian-flagged and Indian-controlled vessels, including those operating in conflict-prone international waters. This is an important step towards powering India’s shipping industry to become one of the top maritime nations by 2047.
Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal described the decision as a “transformational step” in strengthening India’s maritime resilience. “For decades, Indian shipping has remained exposed to external uncertainties dictated by foreign insurance markets. Now, under the visionary and decisive leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, this landmark decision ensures that India now has the sovereign capacity to safeguard its maritime trade, even in the most challenging global scenarios.”
India’s maritime sector handles over 70% of the country’s trade by volume and nearly 95% by value, yet insurance coverage for this vast ecosystem has largely remained in foreign hands. This structural vulnerability became evident during recent disruptions in key shipping corridors such as the Red Sea, Strait of Hormuz and the Gulf of Oman, when several global insurers sharply increased premiums or withdrew coverage altogether, exposing Indian exporters and shipping operators to heightened financial risk and operational uncertainty. The BMI Pool is designed to address this gap by ensuring continuity of coverage regardless of geopolitical developments, thereby stabilising trade flows and reducing cost pressures on exporters and logistics stakeholders.
The pool will extend insurance protection to vessels carrying cargo between international ports and India in both directions. It will cover the physical structure of ships under hull and machinery insurance, protect goods in transit through cargo insurance, and address third-party liabilities such as crew injury and environmental damage under protection and indemnity (P&I) coverage. In addition, it will provide war risk insurance for vessels operating in conflict zones and high-risk maritime corridors, ensuring Indian shipping remains operational even in volatile regions.
Sarbananda Sonowal said the decision reflects a broader push towards strategic self-reliance in critical sectors. “This is not just an insurance mechanism; it is a statement of India’s growing confidence and capability. With the bold and dynamic leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, India is building resilient systems that protect national interests while enabling global trade leadership.”
Officials said the move aligns India with major maritime nations such as the United Kingdom, Japan and South Korea, which have already established state-supported insurance frameworks to safeguard national trade interests. The initiative also fits within the broader Maritime India Vision 2030, which identifies the development of robust insurance infrastructure as a key pillar in positioning India as a leading global maritime power.