ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-କାନାଡା ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଜୋର
ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଏମଏମଟି ପରିଦର୍ଶନ କଲେ ଭାରତସ୍ଥ କାନାଡାର ହାଇ କମିଶନର
07 MAY 2026 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ କାନାଡାର ହାଇ କମିଶନର ମହାମହିମ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ କ୍ରିସ୍ କୁଟର, ସିଏସଆଇଆର-ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମିନେରାଲ୍ସ ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାଟେରିଆଲ୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ସିଏସଆଇଆର -ଆଇଏମଏମଟି) ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ସହିତ ହାଇକମିଶନରଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଶ୍ରୀମତୀ କରେନ୍ ଜୋଆନ୍ ବ୍ଲୁମେନସଚେନ୍; କାନାଡାର ହାଇ କମିଶନରଙ୍କ ଟ୍ରେଡ୍ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ କୁମାର ଦତ୍ତ; ଏବଂ ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ତଥା ସାଧାରଣ ବ୍ୟାପାର ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ ଶୁକ୍ଳା ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କାନାଡା ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ, ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ବଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଧାତୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗର ମାର୍ଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କ ସହିତ ସିଏସଆଇଆର -ଆଇଏମଏମଟି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରାମାନୁଜ ନାରାୟଣଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ନାରାୟଣ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସାସ୍କାଚେୱାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଜଏଣ୍ଟ ଡିକଲାରେସନ୍ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ୍ (ଜେଡିଆଇ) ସମେତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସିଏସଆଇଆର -ଆଇଏମଏମଟି ରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କ୍ରିଟିକାଲ୍ ମିନେରାଲ୍ସ ଉପରେ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରର ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର କାଲି ସଞ୍ଜୟ, କ୍ରିଟିକାଲ୍ ମିନେରାଲ୍ସ ସହିତ ଜଡିତ ଗବେଷଣା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଦ୍ରୁତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା କ୍ରମଶଃ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। କାନାଡା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଖଣି ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭଣ୍ଡାର ରଖିଥିବାବେଳେ, ଭାରତ ଖଣିଜ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିସ୍ତାରିତ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାରତ-କାନାଡା ସହଯୋଗ ସ୍ଥିର ଏବଂ ବିବିଧ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଗବେଷଣା ସହଭାଗୀତାକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପରିଦର୍ଶନର ଅଂଶ ଭାବରେ, କାନାଡାର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ସିଏସଆଇଆର -ଆଇଏମଏମଟି ରେ ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ଏଲିମେଣ୍ଟସ୍ (ପିଜିଇ) ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ରିସାଇକ୍ଲିଂ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ସିବେଡ୍ ମିନେରାଲ୍‌ସ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ମୋଲଟେନ୍ ସଲ୍‌ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲିସିସ୍ ପାଇଲଟ୍ ସୁବିଧା ସମେତ ଅନେକ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ନବସୃଜନ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା। ବୈଠକ ସମୟରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ବୈଷୟିକ ତାଲିମ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସହ ଜଡିତ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଏମଏମଟି କ୍ୟାମ୍ପସରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଏହି ଗସ୍ତ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ଉଭୟ ଦେଶର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ।

Ministry of Science & Technology
High Commissioner of Canada to India Visits CSIR-IMMT to Boost Indo-Canada Collaborations in Critical Minerals
07 MAY 2026 6:05PM by PIB Bhubaneswar
His Excellency Mr. Chris Cooter, High Commissioner of Canada to India, visited the CSIR–Institute of Minerals and Materials Technology (CSIR-IMMT), accompanied by Ms. Karen Joan Blumenschein, spouse of the High Commissioner; Mr. Arjun Kumar Dutta, Trade Commissioner from the High Commission of Canada; and Mr. Rohit Shukla, Political, Economic and Public Affairs Officer.
The Canadian delegation interacted with Dr. Ramanuj Narayan, Director, CSIR-IMMT, along with senior scientists and researchers, to explore avenues for scientific and technological collaboration in the areas of critical minerals, sustainable resource processing, and advanced metallurgical technologies. Dr. Narayan highlighted the institute’s growing international engagement initiatives, including the Joint Declaration of Intent (JDI) signed with the University of Saskatchewan for collaborative research and academic exchange. Dr. Kali Sanjay, Head of the Centre of Excellence on Critical Minerals established at CSIR-IMMT by the Ministry of Mines, Government of India, presented the ongoing research, technology development, and human resource capacity-building activities related to critical minerals.
India and Canada are increasingly emerging as strategic partners in the critical minerals sector, driven by the rapidly growing global demand for minerals essential to clean energy technologies, electric mobility, advanced manufacturing, and strategic industries. While Canada possesses significant reserves of critical minerals and advanced mining expertise, India offers expanding capabilities in mineral processing, downstream technologies, and manufacturing. Enhanced Indo-Canadian collaboration is expected to support resilient and diversified critical mineral supply chains, promote technological innovation, strengthen research partnerships, and contribute significantly to the global energy transition.
As part of the visit, the Canadian delegation toured several advanced research facilities at CSIR-IMMT, including the Platinum Group Elements (PGE) pilot plant, recycling pilot plant, seabed minerals pilot plant, and molten salt electrolysis pilot facility.
The interaction underscored the importance of deeper scientific and technological cooperation between India and Canada in addressing future critical mineral challenges through innovation, sustainability, and knowledge sharing. Opportunities related to joint research programmes, capacity building, technical training, and technology transfer were also deliberated during the meeting.
The visit concluded with a tree plantation drive at the CSIR-IMMT campus, symbolising the shared commitment of both countries towards sustainable development and long-term scientific collaboration.