କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଖବର
ମୁଗଠାରୁ ଶୋରିଷ ଯାଏ ୫ ଶସ୍ୟକୁ ମିଳିବ ଏମ୍‍ଏସ୍‍ପି
ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଚାଷ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ, ଓଡ଼ିଶାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଦେଲେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି
22 APR 2026 7:59PM by PIB Bhubaneswar
ଏଣିକି ଚିନାବାଦାମ, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ, ସୋରିଷଭଳି ତୈଳବୀଜ ସହ ମୁଗ ବିରି ଭଳି ଶସ୍ୟକୁ ମିଳିବ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଏହି ୫ ଶସ୍ୟକୁ କିଣିବେ। ଏ ନେଇ ରାଜ୍ୟର ବହୁତ ଦିନର ଦାବିକୁ ଗ୍ରହଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୧,୪୨୮.୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସହାୟତା ମିଳିବ।
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୃଷି ଭବନରେ ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା କୃଷି ଓ କୃଷକ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହଦେଓଙ୍କ ସହ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପରେ ସେ ଏହି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସାଧୁତା ରକ୍ଷା ସହ କୌଣସି ପ୍ରକାର ମଧ୍ୟସ୍ଥି ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ବାରଣ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟର ସୁଫଳ ପାଇବା ଉଚିତ୍, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଚାଷୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ରଖିଥିବା ଦାବିଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବ, ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଚାର କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ଅନୁସାରେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ରାଜ୍ୟରୁ ୩୪,୪୯୨ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମୁଗ କିଣିବା ଲାଗି ରଖାଯାଇଥିବା ଦାବିକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଫଳରେ ଏମଏସପି ବାବଦରେ ରାଜ୍ୟର ମୁଗଚାଷୀମାନେ ୩୦୨.୪୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଭାବେ ପାଇବେ। ସେହିପରି ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ୧,୧୯,୩୮୭ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବିରି କିଣାଯିବ। ଏଥିଲାଗି ସରକାର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ବା ଏମ୍‍ଏସ୍‍ପି ବାବଦରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୯୩୧.୨୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସେହିପରି ୨୦,୨୧୯ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଚିନାବାଦାମ ପାଇଁ ୧୪୬.୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏମ୍‍ଏସ୍‍ପି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟରେ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖି ମଞ୍ଜି କିଣିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୭.୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ୨,୨୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ କିଣାଯିବ। ସେହିଭଳି ସୋରିଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଓଡ଼ିଶାର ୪,୯୬୪ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଦାବିକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟ ୩୦.୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି। ।
ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପିଏମ୍-ଆଶା ଅଧୀନରେ ପରିଚାଳନା କରାଯିବ। ଏହା ୯୦ ଦିନିଆ ଅବଧି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ କରାଯାଇଛି। ବୈଠକ ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଚାଷ ନେଇ ବିଶେଷ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଫସଲ ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଉଥିଲା ବେଳେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏହାର ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଟେ। ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଚାଷର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥା ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
କୌଣସି ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନେ ଯେପରି ଉପକୃତ ନ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ପ୍ରକୃତ ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ, ସେଥିପାଇଁ ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିରନ୍ତର ଅନୁଧ୍ୟାନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସାଧୁତାର ସହ ସଂଗ୍ରହ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ, ତେବେ ଓଡ଼ିଶାର ଚାଷୀ ପ୍ରକୃତ ଓ ବ୍ୟାପକ ସୁଫଳ ପାଇବେ । ହେଲେ ଏଥିଲାଗି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହାସହ ଓଡ଼ିଶାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ।

Ministry of Agriculture &
Farmers Welfare
Major relief for Odisha farmers: Shri Shivraj Singh Chouhan approves procurement of five crops
Strong Central support, from moong to mustard; farmers to benefit from MSP: Shri Shivraj Singh Chouhan
Emphasis on transparent procurement’: Farmers’ rights to reach farmers, clear message from Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh lays special emphasis on increasing sunflower production, assures all possible assistance to Odisha
22 APR 2026 7:59PM by PIB Delhi
Union Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, in a virtual meeting today at Krishi Bhawan, New Delhi, with Odisha’s Deputy Chief Minister, and Minister of Agriculture and Farmers’ Empowerment, Shri Kanak Vardhan Singh, took swift and positive decisions on the state’s demands, granting key approvals for procurement of moong, urad, groundnut, sunflower, and mustard. The total MSP (Minimum Support Price) value of these approvals will exceed Rs. 1,428.31 crore. In the meeting, Shri Chouhan clearly stated that no shortfall will be allowed in assisting Odisha’s farmers, but the procurement process must be transparent, honest, and directly from farmers.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that farmers should receive the benefits of Minimum Support Price on time through a transparent system, so that actual producer farmers get direct relief. In the meeting, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan reviewed the state’s demands for agricultural produce procurement with Odisha’s Deputy Chief Minister and Agriculture Minister. After considering the proposals sent by the state government, production estimates, and procurement needs, Shri Shivraj Singh decided to approve procurement from the Centre for five major crops.
V10K.jpeg)
Union Minister Shri Shivraj Singh approved Odisha’s demand for 34,492 metric tonnes of moong, with an MSP value of Rs. 302.42 crore. Approval was given for 1,19,387 metric tonnes of urad, with an MSP value of Rs. 931.21 crore. Similarly, approval was granted for 20,219 metric tonnes of groundnut, with an MSP value of Rs. 146.85 crore.
JUA7.jpeg)
For sunflower, deeming the demand for 2,210 metric tonnes appropriate, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh provided approval, with an MSP value of Rs. 17.06 crore. Likewise, in the case of mustard, Shri Chouhan approved Odisha’s demand for 4,964 metric tonnes, with an MSP value of Rs. 30.77 crore.
This entire process is proposed under PM-AASHA for a 90-day period, and the state government is already working on a PoS-based procurement system. During the meeting, Shri Shivraj Singh Chouhan expressed particular satisfaction regarding sunflower cultivation and said that this crop was gradually disappearing from many areas; hence, its continuation and growth in Odisha is encouraging. He assured the state government that the Centre will provide all possible support to increase the area and production of sunflower, and scientific and technical assistance will also be provided if needed.
WECE.jpeg)
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh also emphasised that continuous monitoring of the procurement system is essential to prevent middlemen from benefiting at any level and ensure that only actual farmers’ produce is procured at Minimum Support Price. He said that if procurement is ensured with transparency and honesty, Odisha’s farmers will receive real and substantial benefits. Shri Chouhan urged the state government that procurement should be entirely from farmers, transparent, and such a system should be established where traders cannot exploit in the name of farmers. He stated that the central government stands with full commitment to assist Odisha’s farmers.