ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগ
১ৰ পৰা ৫ মাৰ্চলৈ সমগ্ৰ দেশতে ২৫০ টাতকৈও অধিক বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰৰ আয়োজন
জন-ঔষধি সপ্তাহত উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ আৰু পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য শিবিৰ অনুষ্ঠিত কৰি জনসাধাৰণক সুলভ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰা হয়
05 MAR 2026 6:16PM by PIB Guwahati
২০২৬ চনৰ জন-ঔষধি সপ্তাহৰ অংশ হিচাপে আয়োজন কৰা দেশজোৰা বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰত সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হৈ আজি সফল সামৰণি পৰে। ভাৰতীয় ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলি ব্যুৰো (পিএমবিআই), ঔষধ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত অহা ৭ মাৰ্চত উদযাপন হ’বলগীয়া ৮ জানুৱাৰী ঔষাধি দিৱসৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে ২০২৬ চনৰ ১ মাৰ্চৰ পৰা ৫ মাৰ্চলৈ এই সজাগতা অভিযান চলোৱা হয়। তৃতীয় দিনা স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰত স্থানীয়ভাৱে নিদান, বিনামূলীয়া পৰামৰ্শ, আৰু জনৌষধিৰ ঔষধৰ ব্যাপক বিতৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। এই পদক্ষেপে সামূহিকভাৱে হাজাৰ হাজাৰ নাগৰিকক জড়িত কৰিছিল, মহিলা, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, আৰু শিশুৰ বাবে সেৱাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, সুলভ স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত অধিক সচেতনতা গঢ়ি তুলিছিল।
এই কাৰ্যসূচীত চহৰ আৰু গ্ৰাম্য উভয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোকে বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা সেৱাৰ সুবিধা লৈছিল আৰু স্বাস্থ্য পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় অধিবেশনত অংশগ্ৰহ কৰিছিল। মহিলাসকলক বিনামূলীয়াকৈ চেনিটেৰী পেড বিতৰণৰ পৰিপূৰক হিচাপে ঋতুস্ৰাৱৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জনঔষধি পৰিযোজনাৰ উপকাৰিতা সন্দৰ্ভত সজাগতা অভিযান অনুষ্ঠিত হয়।
এই শিবিৰৰ ৫ম দিনত আহমেদাবাদ (গুজৰাট), জয়পুৰ (ৰাজস্থান), উজ্জয়নী (মধ্যপ্ৰদেশ), ভূপাল (মধ্যপ্ৰদেশ), বিলাসপুৰ (ছত্তীচগড়), তামেংলং (মণিপুৰ), জম্মু (জম্মু আৰু কাশ্মীৰ), কৃষ্ণগিৰি (তামিলনাডু) আদিকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত শিবিৰ অনুষ্ঠিত কৰা হয়।
দেশৰ বিভিন্ন স্থানৰ হিতাধিকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাসমূহ ভাগ-বতৰা কৰিছে, জনঔষধিয়ে তেওঁলোকক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ব্যয় হ্লাসত কেনেদৰে সহায় কৰিছে সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰিছে।
সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হৈ ২০২৬ চনৰ জন ঔষধি সপ্তাহৰ অংশ হিচাপে আয়োজন কৰা দেশজোৰা বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰৰ আজি সফল সামৰণি পৰে। ভাৰতীয় ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলি ব্যুৰো (পিএমবিআই), ঔষধ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত অহা ৭ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখে উদযাপন হ’ব ৮ জানুৱাৰীৰ ঔষাধি দিৱসৰ প্ৰস্তুতি। কাৰ্ষসূচীৰ তৃতীয় দিনা স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰত স্থানীয়ভাৱে নিদান, বিনামূলীয়া পৰামৰ্শ আৰু জন-ঔষধিৰ ঔষধৰ ব্যাপক বিতৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। এই পদক্ষেপে সামূহিকভাৱে হাজাৰ হাজাৰ নাগৰিকক জড়িত কৰিছিল- মহিলা, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু শিশুৰ বাবে সেৱাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সুলভ স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত অধিক আস্থা জগাই তুলিছিল।
দিল্লীৰ জামিয়া নগৰৰ বাসিন্দা তথা হিতাধিকাৰী আব্দুল ৰাইছে এই আঁচনিৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে বজাৰত বিক্ৰী হোৱা ঔষধ ব্যয়বহুল হ’লেও জন ঔষধি কেন্দ্ৰত একেখিনি ঔষধ বহু কম দামত উপলব্ধ। তেওঁলোকে বিশেষকৈ বৃদ্ধসকলৰ বাবে এই সুবিধাৰ প্ৰশংসা কৰে, কিয়নো বহু কেন্দ্ৰ আৱাসিক এলেকাৰ ওচৰতে অৱস্থিত।
জামিয়া নগৰৰ আন এজন বাসিন্দা তথা হিতাধিকাৰী শ্বাকীল আহমেদে নিজৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰি কয় যে শেহতীয়াকৈ তেওঁৰ তেজৰ শৰ্কৰা শিবিৰত পৰীক্ষা কৰা হৈছে। তেওঁ বুজাই দিলে যে বিগত দুই-তিনি বছৰে জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা ঔষধ ক্ৰয় কৰি তাত থকা ঔষধবোৰ সুলভ মূল্যৰ নহয়, ফলপ্ৰসূও বুলি বিবেচনা কৰিছে। ইয়াৰ স্থানীয় বাসিন্দাসকলেও একেধৰণৰ আৱেগ প্ৰকাশ কৰে।
স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰৰ সময়ত জনসাধাৰণক ১৮ হাজাৰৰো অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জনসাধাৰণ কেন্দ্ৰ (পিএমবিজেপি)ৰ মাজৰ পৰা নিকটতম কেন্দ্ৰটো বিচাৰি উলিয়াবলৈ "জন ঔষধি সুগম" মোবাইল এপ্লিকেচন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছিল। সুলভ মূল্যৰ ঔষধৰ শেষ প্ৰান্তৰ ডেলিভাৰী শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২০২৭ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত পিএমবিআয়ে ২৫ হাজাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন-ঔষধি পৰিযোজনাৰ অধীনত ব্ৰেণ্ডেড ঔষধতকৈ ৫০ৰ পৰা ৮০ শতাংশ কম মূল্যত গুণগত মানৰ জেনেৰিক ঔষধ উপলব্ধ কৰা হয়, যাৰ ফলত কোনো নাগৰিক আৰ্থিক অভাৱৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰা বঞ্চিত নহয়। পিএমবিজেপি খুলিব বিচৰা উদ্যোগী, ফাৰ্মাচিষ্ট, চিকিৎসক বা যোগ্য ব্যক্তিয়ে www.janoushadhi.gov.inত অনলাইন আবেদন কৰিব পাৰে। এই ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ প্ৰচেষ্টাক সহায় কৰিবলৈ আৰু বহনক্ষম জীৱিকাৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰ্থিক সাহায্য আৰু প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰা হয়।

Ministry of Chemicals and Fertilizers :
Department of Pharmaceuticals
Over 250 Free Health Check-up Camps Organized Nationwide from 1–5 March
From North to South & East to West Free Health Camps Bring Affordable Healthcare Closer to Citizens During Janaushadhi Saptah
05 MAR 2026 6:16PM by PIB Delhi
Health Check-up camp organised in Bilaspur, Chhattisgarh
The nationwide series of free health check-up camps organised as part of Janaushadhi Saptah 2026 concluded successfully today, witnessing enthusiastic participation from citizens across the country. The outreach initiative, held from 1st to 5th March 2026, was organized by the Pharmaceuticals & Medical Devices Bureau of India (PMBI) under the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers, in the run-up to the 8th Janaushadhi Diwas to be celebrated on 7th March 2026. Under this year's inspiring theme, “जन औषधि सस्ती भी, भरोसेमंद भी, सेहत की बात, बचत के साथ,” Day 5 witnessed health check-up camps at different places delivering on-site diagnostics, free consultations, and widespread distribution of Janaushadhi medicines. The initiative has collectively engaged thousands of citizens, with special emphasis on services for women, senior citizens, and children, fostering greater trust in accessible healthcare.
Health Check-up camp organised in Tamenglon, Manipur
People from urban and rural communities alike participated enthusiastically. They availed free health check-up services and also engaged in interactive sessions with healthcare professionals. Free distribution of Suvidha sanitary pads to women complemented awareness drives on menstrual hygiene and benefits of the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP).
Health Check-up camp organised in Bhopal, Madhya Pradesh
Camps on Day 5 were held in key locations including Ahmedabad (Gujarat), Jaipur (Rajasthan), Ujjain (Madhya Pradesh), Bhopal (Madhya Pradesh), Bilaspur (Chhattisgarh), Tamenglong, (Manipur), Jammu (Jammu & Kashmir), Krishnagiri (Tamil Nadu) etc.. reflecting the program's pan-India reach.
Health Check-up camp organised in Sarwal Government Hospital, Jammu, Jammu & Kashmir
Health Check-up camp organised in Pune, Maharashtra
Beneficiaries across locations have shared their experiences, highlighting how Janaushadhi medicines have helped them manage healthcare costs effectively.
Beneficiary Sunil Bhadwa, a resident of Adarsh Nagar, Delhi
Sharing his experience, Sunil Bhadwa, a resident of Adarsh Nagar, Delhi, said that he has been using Janaushadhi medicines for the past seven years. He shared that after suffering a heart attack at a young age, managing treatment expenses had become difficult. However, Janaushadhi medicines helped him significantly reduce his medical costs.
Beneficiary Abdul Raees, a resident of Adarsh Nagar, Delhi
Abdul Raees, a resident of Jamina Nagar, Delhi, expressed his appreciation for the scheme. He said that while medicines in private markets are expensive, the same medicines are available at much lower prices at Janaushadhi Kendras. He especially appreciated the convenience for elderly people, as many Kendras are located close to residential areas.
Beneficiary Shakeel Ahmad a resident of Adarsh Nagar, Delhi
Sharing his experience, another resident of Jamia Nagar Shakeel Ahmad, said that he recently got his blood sugar tested at the camp. He mentioned that he has been visiting the Janaushadhi Kendra for the past two to three years and finds the medicines not only affordable but also effective. Local residents echoed similar sentiments.
Health Check-up camp organised in Krishnagiri, Tamil Nadu
During the Health Check-up camps, the general public were encouraged to utilize the ‘Janaushadhi Sugam’ mobile application to locate the nearest of the over 18,000 operational Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs). PMBI remains committed to its target of expanding to 25,000 Kendras by March 2027, fortifying last-mile delivery of affordable medicines to every corner of the nation.
Health Check-up camp organised in Muzaffarnagar, Uttar Pradesh
Under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP), quality generic medicines are provided at 50%-80% lower prices compared to branded alternatives, ensuring no citizen is deprived of essential healthcare due to financial barriers. Entrepreneurs, pharmacists, doctors, and eligible individuals keen to open a PMBJK can apply online via www.janaushadhi.gov.in, with financial assistance and incentives available to support this nation-building endeavour while creating sustainable livelihoods.