ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିକାଶ ବୋର୍ଡ (ଏନଡିଡିବି), ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ମହାସଂଘ (ଓମଫେଡ) ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
06 MAR 2026 9:54PM by PIB Bhubaneswar
• ପାରାଦୀପରେ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ- ୩କୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
• ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ଏଫଆଇଆରରେ ଓଡ଼ିଶା ୮୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ହାସଲ କରିଛି
• ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ ଅମୂଲ ଧାରାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବେ
• ପାରାଦୀପରେ ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଇଫକୋ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଭାରତକୁ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ
• ଚଳିତ ମାସ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନକ୍ସଲମୁକ୍ତ ହେବ
• ନକ୍ସଲବାଦ ଯୋଗୁଁ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ଦୁଇଗୁଣ ଗତିରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି
• ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର କର୍ମୀମାନେ ପୋଷାକ ଓହ୍ଲାଇ ଭାରତକୁ ବଦନାମ କରିବାକୁ ଏକ କୁତ୍ସିତ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ
• ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନରେ ଓଡ଼ିଶା ୨୦ବର୍ଷ ଧରି ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ କରିବ।
• ମୋଦୀ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ଜାତୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ସ୍ଥାପନ କରି ଫୋରେନସିକ୍ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ କରୁଛି
• ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୨୧ ମସିହାରୁ ଆଠଟି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଏଫଟିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି
• ଆଜି, ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ପାଇଁ ୩୭୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଏନଡିଡିବି ଏବଂ ଓମଫେଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ସେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପାରାଦୀପଠାରେ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ- ୩କୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଏକ ସମବାୟ ବିକାଶ କର୍ମଶାଳାରେ ମଧ୍ୟ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ, କାରଣ ଆଜି ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୩୭୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭୂମି ପୂଜନ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ପାରାଦୀପରେ ଇଫକୋର ବିଶାଳ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ କାରଖାନା ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଇଫକୋ ଏବେ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଇଫକୋ ଏବଂ କୃଭକୋ ମିଳିତ ଭାବରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତିନୋଟି, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଚାରୋଟି ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ୧୭୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ୧୭୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ୧୨୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୬୧ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୧୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୧୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦୁଇଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ - ଓଡ଼ିଶାରେ ଜାତୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ - ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଓଡ଼ିଶାରେ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ସ୍ନାତକ ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ଓକିଲ, ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରଳ ଭାଷାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ତିନୋଟି ନୂତନ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତାର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ଏବେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତୀୟ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି । ଏହାକୁ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ଆଇନଗତ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ, ୨୦୨୮ ପରେ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଯେକୌଣସି ଏଫଆଇଆର ଉପରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପାଇବ। ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଇନ। ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ସାତ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡନୀୟ ସମସ୍ତ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଏକ ଏଫଏସଏଲ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ପରିଦର୍ଶନକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରେ। ମୋଦୀ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ଜାତୀୟ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ନୂତନ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତା ଅନୁଯାୟୀ ପଞ୍ଜିକୃତ ଏଫଆଇଆର ଉପରେ ଓଡ଼ିଶା ୮୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ହାସଲ କରିଛି। ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଏବେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଉଛି। ଏନଏଫଏସୟୁ ଏବଂ ସିଏଫଏସଏଲ ପାଇଁ ଆଜି ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ, ୩୦ଟି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୫୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସେଠାରେ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ୨୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସାଇବର ଅପରାଧ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ ଶାଖା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଠାରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ପୋଟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇପିଏଲ) ଦ୍ୱାରା ବଡମ୍ବା ଚିନି କଳ ପୁନଃଆରମ୍ଭ କରିବାର କାମ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ପୋଟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇପିଏଲ) ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହଯୋଗରେ ସମସ୍ତ ବନ୍ଦ ଚିନି କଳ ପୁନଃଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରଚୁର ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ପୂର୍ବ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ସମବାୟ କିମ୍ବା ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କିଛି କରି ନଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଅମୂଲ ଧାରାରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ବହୁତ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୧ ଶହ ଟଙ୍କାରେ ଚାଉଳ କିଣିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଏକ କୋଟି ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ, ଯାହା ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରାମୀଣ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବିଶେଷକରି ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ ନକାରାତ୍ମକ ଦିଗରେ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର କର୍ମୀମାନେ ନିଜ ପୋଷାକ ଓହ୍ଲାଇ ଭାରତକୁ ବଦନାମ କରିବାକୁ ଏକ କୁତ୍ସିତ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଓଡ଼ିଶାରେ ବିକାଶ ଠପ୍ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଜନାଦେଶକୁ ଲୋକଙ୍କ ବାଧ୍ୟବାଧକତା ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ। ଜନାଦେଶ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟବାଧକତା ନୁହେଁ ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ। ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ସୁଖ ଦୁଃଖରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧି, ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା। ୨୦ ବର୍ଷ ଶାସନ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ପୂର୍ବ ସରକାର ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶକୁ ଠପ୍‌ କରି ଦେଇଥିଲେ। ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ୨୧ ଲୋକସଭା ଆସନରୁ ୨୦ ଆସନ ଦେଇଛନ୍ତି। ପୁଣି ଥରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହୁମତ ସହିତ ଆମର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଗଢ଼ିଛନ୍ତି। ମୋଦୀ ସରକାର ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ମିଶି ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିର ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ,ମୋଦୀ ସରକାର ଆସାମ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବିକାଶର ନୂତନ ଧାରା ଆଣିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ୨୦୨୧ ମସିହାଠାରୁ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଠଟି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଏଫଟିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ୨୦୨୧ରେ ମରିସସ, ୨୦୨୨ରେ ୟୁଏଇ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ୨୦୨୪ରେ ଚାରୋଟି ଇଏଫଟିଏ ଦେଶ, ୨୦୨୫ରେ ବ୍ରିଟେନ, ଓମାନ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ୨୦୨୬ରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଏଫଟିଏ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଶେଷ ତ୍ରୈମାସରେ ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଦେଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ତ୍ରୈମାସରେ ମଧ୍ୟ ୮ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ବଜାୟ ରଖିବ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଲଟିଛି, ଏବଂ ଏହି ଗତି ଏବେ ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଓଡ଼ିଶା ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ନକ୍ସଲବାଦର ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତି ସହ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ଭୋଗ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ନକ୍ସଲବାଦ ମୁକ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଆମେ ସମସ୍ତ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ଆଣିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ନକ୍ସଲବାଦ ଯୋଗୁଁ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଗତିରେ କାମ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦୃଢ଼ ଭାବେ କହିଥିଲେ।
ଏଥିପୂର୍ବରୁ ଆଜି, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପାରାଦୀପଠାରେ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ-୩ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ସମବାୟ ବିକାଶ କର୍ମଶାଳାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଓଡ଼ିଶାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଓଡ଼ିଶାକୁ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ ତାଲିକାକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବ। ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ, ଉପକୂଳ ବିକାଶ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶର ଅଭାବ ଥିଲା। ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ନୂତନ ଭାରତର ଆଶାବାଦ, ଓଡ଼ିଶାର ମୌଳିକତା ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ସବୁ ସୁଯୋଗକୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଓଡ଼ିଶାର ନୂତନ ସମବାୟ ନୀତି ଆଜି ଘୋଷଣା କରାଯିବ। ଗୁଜରାଟ ଭଳି ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ସମବାୟ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ, ଯାହା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବେ। ଆଜି ଇଫକୋ ପାରାଦୀପ ୟୁନିଟରେ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ତୃତୀୟ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍‌ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ୨୦୦୫ରେ, ଇଫକୋ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ୨୫୭୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ କିଣିଥିଲା ଏବଂ ସେତେବେଳେ ଏହାର କ୍ଷମତା ୭.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି କ୍ଷମତା ୨୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏଥିରେ ମିଶ୍ରିତ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୧୫% ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଏପି ଉତ୍ପାଦନ ୪୦% ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାର କାରଖାନା ଏବଂ ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ଆବଶ୍ୟକ। ସେମାନେ ଏହାକୁ ଇଫକୋର ପାରାଦୀପ ୟୁନିଟ୍‌ରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଇଫକୋ ଏବେ ନାନୋ ୟୁରିଆ, ନାନୋ ଡିଏପି ଏବଂ ପିଏମ-ପ୍ରଣାମ (ପିଏମ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଫର ରେଷ୍ଟୋରେସନ, ଆୱେକେନନେସ୍‌ ଜେନେରେସନ, ନରିଶମେଣ୍ଟ ଏଣ୍ଡ ଆମେଲିଓରେସନ ଅଫ୍‌ ମଦର୍‌ ଆର୍ଥ) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ରାସାୟନିକ ସାରର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, ଯାହା ଆମ ମୃତ୍ତିକାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଫକୋ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସମବାୟ ୟୁନିଟ୍ ପାଲଟିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଇଫକୋ ଯାହା ରୋଜଗାର କରେ, ଏହାର ଲାଭ ଦେଶର ୫ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ ଏବଂ ଏହା ଇଫକୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଇଫକୋର କାରଖାନା ଯେଉଁଠାରେ ଥାଉ ନା କାହିଁକି, ଏହାର ମାଲିକ ଆମ ଦେଶର ୫ କୋଟି ଚାଷୀ। ଇଫକୋର ୪୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କାରବାର, ୩ ହଜାର ୮ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଏବଂ ୨୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଆମର ୫ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଅଛି। ଏହା ହିଁ ସମବାୟର ଚମତ୍କାର।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗରିବ ଚାଷୀ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଜନଜୀବନ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।

Ministry of Cooperation
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today inaugurated and laid the foundation stones for various projects of the National Dairy Development Board (NDDB), Odisha State Cooperative Milk Producers’ Federation (OMFED), and the Government of Odisha in Bhubaneswar, Odisha
The Union Home and Cooperation Minister inaugurated Sulphuric Acid Plant–III in Paradip, Odisha
Odisha has achieved a conviction rate of more than 87 percent in FIRs registered under the new criminal laws
The Ministry of Cooperation of the Government of India and the Government of Odisha will jointly build a strong cooperative base in every village in Odisha on the lines of Amul
The Sulphuric Acid Plant inaugurated today at IFFCO’s Paradip unit will prove to be a significant step towards making India self-reliant in sulphuric acid
By the end of this month, the country will become completely free from Naxalism
The Modi Government is working at double speed for every tribal who was deprived of development due to Naxalism
During the AI Summit held in New Delhi, workers of the main opposition party made a disgraceful attempt to malign India by removing their clothes
Odisha remained deprived of development under the opposition party’s government for 20 years, which the present double-engine government will accomplish in five years
The Modi Government is preparing forensic manpower by establishing Forensic Science Laboratories and campuses of the National Forensic Sciences University across the country
The Modi Government has signed 8 Free Trade Agreements (FTAs) since 2021, accelerating India’s development
Development works worth more than ₹3,770 crore for Odisha were inaugurated and foundation stones laid in a single day today
06 MAR 2026 9:54PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today inaugurated development initiatives of the National Dairy Development Board (NDDB) and OMFED in Bhubaneswar, Odisha, and also inaugurated and laid the foundation stones for various projects of the Government of Odisha. The Union Home and Cooperation Minister also inaugurated Sulphuric Acid Plant-III in Paradip, Odisha and addressed a Cooperative Development Seminar. Union Minister Shri Dharmendra Pradhan and Odisha Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi, along with many other dignitaries, were present on the occasion.
On this occasion, while addressing the gathering, Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah said that today is a very important day for the development of Odisha because development works worth ₹3,770 crore have been inaugurated and foundation stones laid in a single day. He said that a large sulphuric acid plant of IFFCO has been inaugurated today in Paradip, through which IFFCO will now become self-reliant in sulphuric acid production. He added that in the coming days, IFFCO and KRIBHCO will jointly make the entire country self-reliant in sulphuric acid.
Shri Amit Shah said that today three projects of the Ministry of Home Affairs, four projects of the Ministry of Cooperation, and 173 projects of the Odisha Government have been inaugurated or had their foundation stones laid. Out of the 173 projects of the Odisha Government, 61 projects costing ₹1,230 crore have been completed and 112 projects costing ₹2,116 crore are being inaugurated today. He said that two special initiatives of the Ministry of Home Affairs have also been undertaken today — the foundation stone for the National Forensic Sciences University (NFSU) campus in Odisha has been laid and a temporary campus has also been inaugurated. He said that these courses will provide numerous opportunities for students of forensic science in Odisha, with job-oriented programmes that ensure employment upon graduation, thereby strengthening the law-and-order system of the country.
The Union Home and Cooperation Minister said that an exhibition explaining the three new criminal laws in simple language understandable to common citizens, lawyers, members of the judiciary, and police officers has also been inaugurated today. He said that after nearly 150 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country is now being governed through laws enacted by the Indian Parliament in accordance with the Constitution of India and aimed at protecting the legal rights of the people of India. He said that through these laws, by 2028 justice will be delivered up to the Supreme Court within three years in any FIR. He stated that these laws are among the most modern and scientific legal frameworks in the world. Shri Shah said that in all crimes punishable with more than seven years of imprisonment, visits by Forensic Science Laboratory (FSL) teams have been made mandatory. He added that the Modi Government is establishing Forensic Science Laboratories and campuses of the National Forensic Sciences University across the country.
Shri Amit Shah said that Odisha has achieved a conviction rate of more than 87 percent in FIRs registered under the new criminal laws. He said that criminals are now being punished through a scientific approach and scientific evidence. He added that the foundation stone for NFSU and CFSL has also been laid here today. The campus will be fully operational in three years, will offer 30 courses, and around 2,500 students will receive education here.
The Union Home and Cooperation Minister said that Odisha Government projects have also progressed today. Branches for cyber crime and economic offences have been launched in 20 districts. He also said that several programmes related to the cooperative sector have been initiated here. The work of restarting the Badamba Sugar Mill by Indian Potash Limited (IPL) has been completed. He further said that Indian Potash Limited, with the support of the Ministry of Cooperation, is ready to restart all closed sugar mills in India.
Shri Amit Shah said that Odisha has abundant water resources and enormous potential in the dairy sector. He said that the previous government did nothing for cooperatives or dairy development in the state. He said that the Ministry of Cooperation of the Government of India and the Government of Odisha will work together to build a strong cooperative base in every village, on the lines of Amul, by integrating dairies across the state. He added that the Odisha Government has fulfilled its promise of procuring rice at ₹3,100 per quintal in a very short time. Shri Shah also said that under the Subhadra Yojana, benefits have been extended to one crore women. He said that a special campaign will be launched for the formation of dairy cooperatives, which will help bring prosperity to rural citizens of Odisha, particularly mothers and sisters.
The Union Home and Cooperation Minister said that the main opposition party is attempting to take the country’s politics in a negative direction. He said that during the AI Summit held in New Delhi, workers of the main opposition party attempted to defame India by removing their clothes, an act that deserves strong condemnation. He said that development in Odisha had stalled for more than two decades. The previous government considered the public mandate as the helplessness of the people. He said that a public mandate is not the helplessness of the people but their blessing. In a democracy, those who come to power have the responsibility to fulfill the expectations of the people, stand with them in their joys and sorrows, and work for prosperity, peace, and development. He said that even after ruling for 20 years, the previous government had stalled Odisha’s development. He added that the people of Odisha gave 20 out of 21 Lok Sabha seats to Prime Minister Modi and once again formed the Modi Government at the Centre and a full-majority government in Odisha. He said that the Modi Government and the Odisha Government will together make up for two decades of lost development within five years.
Shri Amit Shah said that the Modi Government has created new dimensions of development in states like Assam, Tripura, and Uttarakhand and has ensured that development reaches every citizen. He said that Prime Minister Modi is working tirelessly for the prosperity of the entire nation. He said that from 2021 until now, eight Free Trade Agreements (FTAs) have been signed in six years. He stated that FTAs were signed with Mauritius in 2021; with the UAE and Australia in 2022; with four EFTA countries in 2024; with the UK, Oman, and New Zealand in 2025; and with the European Union in 2026, thereby accelerating India’s development. He said that India recorded an 8.2 percent growth rate in the previous quarter of the current financial year and is expected to grow at around 8 percent in the present quarter as well. He said that India has become the fastest-growing economy in the world and this momentum will continue.
The Union Home and Cooperation Minister said that Odisha has suffered the scourge of Naxalism for decades. Under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India launched a decisive fight to eliminate Naxalism. He expressed confidence that by 31 March 2026, the country will become free from Naxalism. He said that the government is committed to accelerating development in all Naxal-affected regions. He added that the government is dedicated to working at double speed for the development of every tribal who had been deprived of development due to Naxalism. Shri Shah said that under the leadership of Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi and Prime Minister Narendra Modi, both the Odisha Government and the Government of India are committed to the development of Odisha.
Earlier, Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated Sulphuric Acid Plant-III at Paradip in Odisha and addressed a Cooperative Development Seminar. He said that the double-engine government formed by the people of Odisha will soon bring the state into the list of developed states. He said that the previous government had made no plans for tribal welfare, coastal development, or urban development in Odisha. Today, Odisha is moving forward by exploring the optimism of New India, the originality of Odisha, and the opportunities of Odisha.
Shri Amit Shah said that a new cooperative policy for Odisha will be announced today. He said that the government will soon start a programme to expand dairy cooperatives to every village of Odisha, similar to Gujarat. He also said that fisheries will be strengthened through cooperative power, which will significantly benefit seafood exports.
The Union Cooperation Minister said that the Government of India and the Odisha Government will work together through the cooperative sector to bring prosperity to poor farmers, rural communities, and especially mothers and sisters. He said that the third stream of the sulphuric acid plant at IFFCO’s Paradip unit has been inaugurated today. He said that in 2005, IFFCO purchased this plant for ₹2,577 crore, when its capacity was 7.5 lakh metric tonnes. Today, its capacity has increased to 22 lakh metric tonnes. About 15 percent of production is blended fertilizer and about 40 percent is indigenous DAP.
Shri Amit Shah said that sulphuric acid required in fertilizer factories and chemical industries across the country should be produced at IFFCO’s Paradip unit. He said that IFFCO has launched a movement to reduce excessive use of chemical fertilizers through Nano Urea, Nano DAP, and the PM-PRANAM scheme (PM Programme for Restoration, Awareness Generation, Nourishment and Amelioration of Mother Earth), which will help conserve the soil. He added that IFFCO has become the largest cooperative unit in the world in this sector.
The Union Home and Cooperation Minister said that whatever IFFCO earns ultimately benefits five crore farmers of the country, which is its greatest strength. He said that wherever IFFCO’s factories may be located, the owners are the five crore farmers of India. IFFCO’s turnover of more than ₹41,000 crore, profit of more than ₹3,800 crore, and net worth exceeding ₹28,000 crore belong to these five crore farmers — and this is the true miracle of the cooperative model.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India and the Government of Odisha will continue to work through the cooperative sector to make poor farmers, rural communities, and particularly women self-reliant.