প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পুডুচেৰীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 MAR 2026 2:23PM by PIB Guwahati
পুডুচেৰীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন ৰংগস্বামী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, পুডুচেৰীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত কে কৈলাসনাথন, ৰাজ্যিক বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী আৰ চেলভাম, গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত এ নমছিৱায়ম, অন্যান্য নেতৃবৃন্দ, মোৰ মৰমৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকল।
বনাক্কম!
বন্ধুসকল
পুডুচেৰীত উপস্থিত হোৱাটো মোৰ বাবে এক সন্মানৰ কথা। এইখন সিদ্ধাৰ, সাধু, কবি, স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ ভূমি। ইয়াতেই মহাকবি সুব্ৰমণীয়া ভাৰতীয়ে জাতীয়তাবাদৰ মনোভাৱ জাগ্ৰত কৰিছিল। ইয়াৰ পৰাই শ্ৰী অৰবিন্দ আৰু ‘মাতৃ’য়ে সমগ্ৰ বিশ্বক এক নতুন আধ্যাত্মিক দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
প্ৰথম যেতিয়া ইয়ালৈ আহিছিলো তেতিয়া বেষ্ট পুডুচেৰীৰ মন্ত্ৰ দিছিলো। বেষ্টৰ অৰ্থ হৈছে ব্যৱসায়, শিক্ষা, আধ্যাত্মিকতা আৰু পৰ্যটন। যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত এই দৃষ্টিভংগীয়ে ফল দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। পুডুচেৰীয়ে সুশাসন আৰু উন্নয়নৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। যেতিয়া কেন্দ্ৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এক উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগী আৰু নিষ্ঠাৰে কাম কৰে, তেতিয়া ফলাফল দ্ৰুত আৰু উন্নত হয়। পুডুচেৰীত জনমূৰি আয়ৰ ক্ষেত্ৰত আকৰ্ষণীয় বৃদ্ধি হৈছে। তদুপৰি, ই দেশৰ ভিতৰতে সামাজিক প্ৰগতি সূচকাংকত সৰ্বোচ্চ স্থান লাভ কৰিছে। এতিয়া ডাবল ইঞ্জিনযুক্ত এনডিএ চৰকাৰে পুডুচেৰীৰ উন্নয়ন আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব। আজি ২৭০০ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে মানুহৰ জীৱনক ৰূপান্তৰিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ব্যাপক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এইবাৰৰ বাজেটত আমি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে অভিলেখ ১২ লাখ কোটি টকা আবণ্টন দিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা পুডুচেৰীৰ জনসাধাৰণো উপকৃত হ’ব। আমি পুডুচেৰীক মূলধনী বিনিয়োগৰ বাবে ৰাজ্য নিৰ্দিষ্ট সহায় আঁচনিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলোঁ, যিটো পূৰ্বতে ৰাজ্যসমূহত সীমাবদ্ধ আছিল। আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে অধিক ধনৰ অৰ্থ হ’ল উন্নত পথ, পানী যোগান, উপকূলীয় আন্তঃগাঁথনি, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয় আৰু এনে বহুতো প্ৰকল্প। এই সুবিধাসমূহে পোনপটীয়াকৈ মানুহৰ জীৱন উন্নত কৰে।
বন্ধুসকল,
শক্তিশালী আৰু সবল যুৱক-যুৱতী আমাৰ প্ৰগতিৰ আধাৰ। আমি তেওঁলোকৰ সপোনক সমৰ্থন কৰিবলৈ কাম কৰি আছো। এনআইটি কাৰাইকালত নতুন ড° এ পি জে আব্দুল কালাম ইঞ্জিনিয়াৰিং ব্লক আৰু আধুনিক হোষ্টেলৰ সুবিধাই বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কাৰিকৰী শিক্ষা শক্তিশালী কৰিব। পুডুচেৰী বিশ্ববিদ্যালয়ত আন্তঃগাঁথনি উন্নীত কৰা হৈছে। ইয়াৰ নতুন বক্তৃতাগৃহ, ছোৱালীৰ হোষ্টেল আৰু অন্যান্য আন্তঃগাঁথনিয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক সহায় কৰিব। মোক কোৱা হৈছে যে পুডুচেৰী চৰকাৰৰ বিভিন্ন বিভাগত হাজাৰ হাজাৰ খালী পদ পূৰণ হৈছে। দশক দশক ধৰি এই পদসমূহৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তি পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত হোৱা নাছিল। কিন্তু ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সেয়া সম্ভৱ কৰি তুলিলে। জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ বাবে নিযুক্তি পোৱা সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি পৃথিৱীখন স্বচ্ছ আৰু সেউজ পৰিবেশৰ দিশে ধাৱমান হৈছে। বৈদ্যুতিক বাহন আমাৰ জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগ হৈ পৰিছে। পুডুচেৰীৰ দৰে পৰ্যটনস্থলীত বৈদ্যুতিক বাছে প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। পি এম ই-বাছ সেৱাৰ অধীনত আজি ইলেক্ট্ৰিক বাছ প্ৰদান কৰা হৈছে। আমাৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত গৃহ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পসমূহে পৰিয়ালসমূহলৈ সুস্থিৰতা আৰু মৰ্যাদা কঢ়িয়াই আনিব। কেইবাশ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পই পুডুচেৰী, কাৰিকাল, মাহে আৰু য়ানামৰ লোকসকলক সহায় কৰিব। পানী বিশুদ্ধকৰণ প্লাণ্টে বিশুদ্ধ খোৱাপানী নিশ্চিত কৰিব। নতুন নলা পৰিশোধন প্লাণ্টে আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ উন্নতি সাধন কৰিব। বাৰিষাৰ সময়ত বান আৰু জলমগ্ন অৱস্থা হ্ৰাস কৰাৰ বাবেও চৰকাৰে কাম কৰি আছে। আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টা পুডুচেৰীবাসীৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ দিশত সমৰ্পিত। ইয়াত একাংশ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে কিছুমান আচৰিত ধৰণৰ চিত্ৰ লৈ আহিছে। এছ পি জিৰ লোকসকলক সেইবোৰ সংগ্ৰহ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ধন্যবাদ বন্ধুসকল, বহুত বহুত ধন্যবাদ। অনুগ্ৰহ কৰি সকলো উপহাৰ সংগ্ৰহ কৰক।
বন্ধুসকল,
এখন দেশ তেতিয়াহে আগবাঢ়িব পাৰে যেতিয়া তাৰ মানৱ মূলধন সুস্থ হৈ থাকে। সেইবাবেই স্বাস্থ্যসেৱা আমাৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে স্বাস্থ্যসেৱা সকলোৰে বাবে সুলভ, পৰ্যাপ্ত আৰু সুলভ হ’ব লাগে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিয়ে ইতিমধ্যে সমগ্ৰ ভাৰতৰ লাখ লাখ পৰিয়ালৰ বাবে এই সপোন পূৰণ কৰি আছে। পুডুচেৰীৰ কোনো নাগৰিকেই চিকিৎসাৰ বাবে বহু দূৰলৈ যাব নালাগে। বৰঞ্চ আমি বিচাৰো যে আন অঞ্চলৰ লোক ইয়ালৈ চিকিৎসাৰ বাবে আহিব। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে পুডুচেৰী চিকিৎসা পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ হ’ব পাৰে। পুডুচেৰীত ইতিমধ্যে ৯খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। জিপমেৰত আঞ্চলিক কৰ্কট কেন্দ্ৰৰ আধুনিকীকৰণে স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব। আজি পিএম-এবিএইচআইএমৰ অধীনত সংকটজনকভাৱে অসুস্থ ৰোগীৰ বাবে তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সেৱা ব্লকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। পুডুচেৰী আৰু কাৰিকালত এই নতুন গুৰুত্বপূৰ্ণ সেৱা ব্লকসমূহে জৰুৰীকালীন ক্ষমতা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিব। পুডুচেৰী সিদ্ধ চিকিৎসা আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে পৰিচিত। কাৰিকালৰ নতুন সংহত আয়ুষ চিকিৎসালয়খনে ৰাইজক সেৱা আগবঢ়াব।
বন্ধুসকল,
পৰিবহণ সংযোগ হৈছে প্ৰগতিৰ মেৰুদণ্ড। আমি গ্ৰাম্য আৰু নগৰ দুয়োটা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো। এফালে শ শ কিলোমিটাৰ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। এইবোৰে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, কৃষক, শ্ৰমিক আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে পৰিবহণ সংযোগ উন্নত কৰিছে। তদুপৰি, আমি পুডুচেৰীত যানজঁট হ্ৰাস কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছো। আমি পুডুচেৰী চহৰৰ বাবে ১০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প ঘোষণা কৰিছো, য’ত ৪৪০ কোটি টকাৰ উৰণ সেতুও আছে।
বন্ধুসকল,
ইষ্ট ক’ষ্ট ৰোড আৰু গ্ৰেণ্ড চাউদাৰ্ণ ট্ৰাংক ৰোডৰ উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে চেন্নাইৰ সৈতে পৰিবহণৰ সংযোগ উন্নত হ’ব। পুডুচেৰী আৰু চেন্নাইৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় প্ৰায় ১.৫-২ ঘণ্টা হ্ৰাস পাব। পুডুচেৰীৰ পৰা কুড্ডালোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কাম ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে, আৰু কাৰাইকাল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ উন্নীতকৰণৰ কাম চলি আছে। আমি ইষ্ট ক’ষ্ট কৰিডৰৰ কাষেৰে কন্যাকুমাৰীলৈ যোৱা পথ প্ৰকল্পত ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ কৰিছো। এই প্ৰকল্পসমূহে পুডুচেৰীৰ কিছু অংশ চেন্নাই, বেংগালুৰু, কইম্বাটুৰৰ দৰে প্ৰধান অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰৰ সৈতে সংযোগ কৰে। এনে পৰিবহণ সংযোগে পৰ্যটন, বাণিজ্য, আৰু উদ্যোগক যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
পৰ্যটন পুডুচেৰীৰ অন্যতম শক্তিশালী দিশ। ছুটিৰ দিনৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে ইতিমধ্যে ই হাজাৰ হাজাৰ লোকক আকৰ্ষণ কৰিছে। ৰে’ল আৰু বিমান সদায় ভৰি থাকে। পুডুচেৰীৰ জনসাধাৰণৰ সমৰ্থনৰ বাবেই এনে সম্ভৱ হৈছে। আধ্যাত্মিক পৰ্যটন, পৰিৱেশ পৰ্যটন আৰু স্বাস্থ্য পৰ্যটনত বিনিয়োগৰ জৰিয়তে আমি ইয়াক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰসাদ যোজনাৰ অধীনত বিভিন্ন মন্দিৰত তীৰ্থযাত্ৰাৰ সুবিধা গঢ়ি তোলা হৈছে। শ্ৰী অৰবিন্দ আৰু মাতৃয়ে অৰ’ভিলক চেতনাৰ বিশ্ব চহৰ হিচাপে কল্পনা কৰিছিল। আজিৰ পৰা অ’ৰ’ভিলত এক বিশ্ব আধ্যাত্মিক উৎসৱ আৰম্ভ হোৱা বুলি জানি মই আনন্দিত হৈছো। এনেধৰণৰ ঘটনাই বিভিন্ন অঞ্চল আৰু ধৰ্মক সংযোগ কৰে।
বন্ধুসকল,
ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰি থকা ভাল কামক উদযাপন কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু আগতে পৰিস্থিতি কেনে আছিল সেয়াও মনত ৰখাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কংগ্ৰেছ-ডিএমকেৰ শাসনকালত পুডুচেৰীৰ জনসাধাৰণে যথেষ্ট ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। সেই বছৰবোৰত ৰাজনৈতিক অস্থিৰতা, দুৰ্নীতি, অপৰাধ আৰু দুখীয়াৰ দুখ-কষ্ট অন্ত নাছিল। ৰেচনৰ দোকানত চাউলৰ অভাৱ। দৰমহাত পলম হৈছিল। ৰাস্তা-ঘাট দখল কৰিছিল গুণ্ডা আৰু ড্ৰাগছ মাফিয়াই।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছে পুডুচেৰীক দিল্লীৰ এটা পৰিয়ালৰ এটিএমলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে। ডিএমকেৰ কথা আহিলে তামিলনাডুত কেলেংকাৰীৰ এখন দীঘলীয়া তালিকাও আপুনি প্ৰত্যক্ষ কৰিব। কংগ্ৰেছ আৰু ডিএমকে পুডুচেৰীৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। এতিয়া সেই একে শক্তিয়েই পুনৰ ক্ষমতাৰ ভোকত আছে। পুডুচেৰীয়ে সেই দুৰ্নীতি আৰু অপৰাধৰ যুগলৈ ঘূৰি আহিব লাগেনে? মই নিশ্চিত যে পুডুচেৰীৰ ৰাইজে সেইটো নিবিচাৰে।
বন্ধুসকল,
পুডুচেৰী আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ আছিল। ই বহু নেতাৰ জন্মস্থান। কিছুমানে ইয়ালৈ আহি নিজৰ কৰ্মভূমি (কৰ্মস্থলী) কৰি লৈছিল। ১৯৪৭ চনত ভাৰতৰ স্বাধীনতা লাভৰ ক্ষেত্ৰত এই ভূমিয়ে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল।এতিয়া ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি এখন উন্নত পুডুচেৰী আৰু এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িব লাগিব। এই অভিযানত আপোনালোকৰ লগত আছে পুডুচেৰীৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ। আমি শ্ৰেষ্ঠ পুডুচেৰীৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি যাম।
নন্দ্ৰি!

Prime Minister's Office
Text of PM’s address during the launch of various development projects in Puducherry
01 MAR 2026 2:23PM by PIB Delhi
Chief Minister of Puducherry, Shri N. Rangasamy, My Union Cabinet colleague, Shri Mansukh Mandaviya, Lt. Governor of Puducherry, Shri K. Kailashnathan, Speaker, Shri R. Selvam, Home Minister, Shri A. Namassivayam, Other leaders, My dear sisters and brothers of Puducherry, Vanakkam!
Friends,
It is an honour to be here in Puducherry. This is the land of Siddhar, saints, poets and freedom fighters. This is where Mahakavi Subramania Bharati ignited the fire of nationalism. From here, Sri Aurobindo and The Mother gave a new spiritual vision for the whole world.
Friends,
When I came here earlier, I had given the mantra of BEST Puducherry. BEST means Business, Education, Spirituality and Tourism. In the last four and a half years, this vision is bearing fruit. Puducherry has witnessed good governance and development. When the Centre and the UT work with the same vision and dedication, results are faster and better. Puducherry has shown an impressive rise in per capita income. It has also achieved the highest Social Progress Index score in the country. Now, the double-engine NDA government will add more momentum to Puducherry’s growth. Today, projects worth more than Two Thousand Seven Hundred Crore Rupees are being inaugurated and foundation stones are being laid. These projects will transform the lives of the people.
Friends,
Across India, there is a great emphasis on building top-quality infrastructure. In this year’s budget, we have set aside a record Twelve Lakh Crore Rupees for building infrastructure. This will also benefit the people of Puducherry. We included Puducherry under the Special Assistance to States for Capital Investment Scheme, which used to be open only for states. More funding for infrastructure means better roads, water supply, coastal infrastructure, schools, hospitals and many such projects. These facilities directly make the lives of the people better.
Friends,
A strong and empowered youth is the foundation of our growth. We are working to support their dreams. At NIT Karaikal, the new Dr. APJ Abdul Kalam Engineering Block and modern hostel facilities will strengthen technical education for many students. Infrastructure upgrades have been done in Pondicherry University. Its new lecture halls, girls’ hostels and other infrastructure will help students. I am told that thousands of vacancies in various departments of the Puducherry government have been filled. For many of these posts, direct recruitment examinations had not been conducted for decades. But the double engine government got it done. I congratulate all youth who have joined to serve the people.
Friends,
Today, the world is focussing on mobility that is cleaner and greener. Electric vehicles have become an important part of our life. In a tourism hub like Puducherry, electric buses can be a gamechanger in reducing pollution. Under PM e-Bus Sewa, electric buses are being provided today. The housing projects related to our programme today will give families stability and dignity. There are projects worth several hundred crores across Puducherry, Karaikal, Mahe and Yanam which will help people. Water desalination plants will ensure clean drinking water. New Sewage Treatment Plants will improve waste management. The government is also working to reduce flooding and waterlogging during monsoons. All our efforts are towards providing Ease of Living for the people of Puducherry. यहाँ कुछ बच्चे बढ़िया-बढ़िया चित्र बनाकर ले आए हैं। जरा एसपीजी के लोगों से कहूँगा, जरा उसको कलेक्ट कर लें। Thank you my friends, Thank you Very Much. Please collect all the gifts.
Friends,
Any nation can progress only when its human capital is healthy. That is why healthcare remains our foremost priority. We believe that healthcare should be accessible, available and affordable to all. Ayushman Bharat scheme is already fulfilling this vision for crores of families across India. No citizen of Puducherry should be forced to travel far for treatment. Instead, we want people of other regions to come here to heal. I strongly believe that Puducherry can become a medical tourism hub. Puducherry already has nine medical colleges. The modernisation of the Regional Cancer Centre at JIPMER will further expand healthcare capacity. Today, the foundation stone has been laid for three Critical Care Blocks for critically ill patients under PM-ABHIM. These new Critical Care Blocks in Puducherry and Karaikal will significantly enhance emergency capacity. Puducherry is known for Siddha medicine and holistic healthcare. The new Integrated AYUSH Hospital in Karaikal will serve the people.
Friends,
Connectivity is the backbone of progress. We are focusing both on rural and urban infrastructure. On one hand, hundreds of kilometres of rural roads are being built. They are improving connectivity for students, farmers, workers and small businesses. At the same time, we are also working to ensure decongestion of Puducherry. We have announced projects worth over One Thousand Crore Rupees in Puducherry Town. This includes a flyover worth Four Hundred And Forty Crore Rupees.
Friends,
Connectivity to Chennai is being improved through upgrades in the East Coast Road and Grand Southern Trunk Road. Travel time between Puducherry and Chennai will reduce to about 1.5-2 hours. The Puducherry to Cuddalore National Highway is already completed and the Karaikal National Highway is being upgraded. We are investing more than Thirty Thousand Crore Rupees in road projects in the East Coast Corridor up to Kanyakumari. These projects link parts of Puducherry to major economic hubs like Chennai, Bengaluru and Coimbatore. Such connectivity will significantly boost tourism, trade and industry.
Friends,
Tourism is one of Puducherry’s greatest strengths. As a weekend destination, it already attracts thousands of people. Trains and flights are always full. It is due to the warmth of the people of Puducherry that this is happening. With investments in spiritual tourism, eco-tourism and health tourism, we are taking this to new heights. Under the PRASHAD Scheme, development of pilgrimage facilities at various temples is being done. Sri Aurobindo and the Mother saw Auroville as the Universal City of Consciousness. I am happy to know that a Global Spiritual Mahotsav is beginning today in Auroville. Such gatherings unite people across regions and religions.
Friends,
It is important to celebrate the good work that is being done by the double engine government. But it is also important to remember how things were earlier. The people of Puducherry suffered immensely during Congress-DMK rule. Those years were marked by political instability, corruption, crime and suffering of the poor. Ration shops had no rice. Salaries were delayed. Goons and drug mafias ruled the streets.
Friends,
Congress had made Puducherry an ATM for one family that sits in Delhi. When it comes to DMK, you are seeing the long list of scams that are happening in Tamil Nadu also. Congress and DMK had become a speed breaker in Puducherry’s development journey. Now the same forces are hungry for power again. Should Puducherry go back to that era of corruption and crime? I am sure the people of Puducherry do not want that.
Friends,
Puducherry has been such an important part of our freedom struggle. Many leaders were born here. Some of them came here and worked from here. This land has been crucial to India getting freedom in 1947. Now, by 2047, we must create a developed Puducherry and a developed India. The double engine government of Puducherry is with you in this mission. We will keep working for BEST Puducherry.
नण्ड्री!