ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰত এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত অনুষ্ঠিত এক বিশেষ অধিবেশনত সাৰ্বভৌমত্ব আৰু গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মূল্যভিত্তিক, বিশ্বাসযোগ্য এআইৰ আহ্বান
"শান্তি, শক্তি আৰু দৃষ্টিভংগী" শীৰ্ষক অধিবেশনত ৰাষ্ট্ৰীয় সুস্থিৰতা গঢ় দিয়াত থলুৱা সামৰ্থ্য, সুৰক্ষিত কম্পিউটিং আৰু শাসন কাঠামোৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে আলোচনা
উচ্চ ষ্টেক এআই ব্যৱস্থাত কাৰ্য্যকৰী আস্থাৰ ভেটি হিচাপে স্বচ্ছতা, জবাবদিহিতা আৰু মানৱকেন্দ্ৰিক ডিজাইনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ বিশ্বৰ নেতাসকলৰ
20 FEB 2026 6:19PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থা, চাইবাৰ অপাৰেচন, গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি আৰু ৰাজহুৱা শাসনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা নিহিত হৈ পৰিছে। ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ বিশেষ অধিবেশন “শান্তি, শক্তি আৰু দৃষ্টিভংগী: বিশ্বাসযোগ্য এআইৰ বাবে মূল্যবোধভিত্তিক পদ্ধতি”ত দেশসমূহে সাৰ্বভৌম সামৰ্থ্যক গণতান্ত্ৰিক বৈধতা আৰু কাৰ্য্যকৰী আস্থাৰ সৈতে কেনেদৰে সংযোগ কৰিছে সেই বিষয়ে পৰীক্ষা কৰা হয়। আলোচনাত তত্ত্বৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ থলুৱা এআইৰ ক্ষমতা, সুৰক্ষিত গণনা, তথ্য শাসন আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহে একেলগে কেনেকৈ ৰাষ্ট্ৰীয় সুস্থিৰতা আৰু কৌশলগত স্বায়ত্তশাসনক গঢ় দিয়ে, এই ব্যৱহাৰিক প্ৰশ্নটোলৈ গতি কৰিলে।
আলোচনাত ইউৰোপ, এছিয়া আৰু লেটিন আমেৰিকাৰ দৃষ্টিভংগীসমূহক একত্ৰিত কৰি সংকট-প্ৰতিক্ৰিয়াৰ মঞ্চ আৰু ঔদ্যোগিক অভিযোজনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল শাসন কাঠামোলৈকে প্ৰকৃত ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে এআইক কেনেকৈ বিশ্বাসযোগ্য কৰি তোলা হৈছে তাক প্ৰদৰ্শন কৰে। এই উদাহৰণসমূহৰ মাজেৰে বক্তাসকলে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল যে বিশ্বাস এতিয়া প্ৰযুক্তিৰ তলৰ স্তৰৰ ফলাফল নহয়, বৰঞ্চ স্বচ্ছতা, জবাবদিহিতা, আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতাৰ মানদণ্ড আৰু উচ্চ বাজিৰ পৰিৱেশত নাগৰিক আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহে এআইক বিশ্বাস কৰাৰ ক্ষমতাৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ উঠা এটা ডিজাইনৰ প্ৰয়োজনীয়তা।
ভাৰত চৰকাৰৰ নিটী আয়োগৰ অমলান মোহান্তিয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এআই শাসনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আশাবাদৰ ভাৱৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। তেওঁ কয় যে এই নীতিসমূহ নতুন নহয় যদিও ইতিমধ্যে ভাৰতৰ সংবিধানত সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে আৰু ন্যায়পৰায়ণতা আৰু সমতাৰ মূল্যবোধ যাতে এআইলৈকে বিস্তৃত হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰাটোৱেই অগ্ৰাধিকাৰ। তেওঁ ভাৰতৰ কাঠামোক “লঘু নিয়ন্ত্ৰণমূলক চঞ্চল পদ্ধতি” বুলি অভিহিত কৰে, যিয়ে নিশ্চিত কৰে যে সাংবিধানিক মূল্যবোধে অংশীদাৰসকলৰ মাজত এআই শাসন কেনেকৈ ৰূপায়ণ কৰা হয় তাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰে।
নাছকমৰ অধ্যক্ষ তথা এছএপি লেবছ ইণ্ডিয়া প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ এম ডি সিন্ধু গংগাধৰণ। লিমিটেডে আলোচনাটোক বাস্তৱ জগতৰ ৰাজহুৱা মূল্যৰ প্ৰেক্ষাপটত ৰাখিছে। প্ৰযুক্তিৰ সামাজিক প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা জুখিব লাগে বুলি তেওঁ জোৰ দিয়ে। মহামাৰীৰ সময়ত ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰি অক্সিজেন যোগান শৃংখলসমূহ সঠিক সময়ত অনুসৰণ কৰাৰ কথা মনত পেলাই তেওঁ কয় যে অভিজ্ঞতাই প্ৰমাণ কৰিলে যে “প্ৰযুক্তি নিজাববীয়াকৈ অস্তিত্ব লাভ কৰিব নোৱাৰে... প্ৰযুক্তিৰ প্ৰকৃত উদ্দেশ্য হৈছে মানৱতাৰ সেৱা কৰা।”
নৰৱেৰ ডিজিটেলাইজেচন আৰু ৰাজহুৱা প্ৰশাসন মন্ত্ৰালয়ৰ মন্ত্ৰী কেৰিন অল্ডৰ্নেছ টুঙে উদ্যোগ আৰু ৰাজহুৱা সংস্থাসমূহৰ বাবে অনিশ্চয়তা হ্ৰাস কৰিবলৈ স্পষ্ট ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক নিৰ্দেশনাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিশ্বাস কাৰিকৰী সঠিকতাৰ ঊৰ্ধ্বলৈ যায় বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ই “নিৰ্ভৰযোগ্যতা, স্বচ্ছতা, ন্যায়পৰায়ণতা আৰু জবাবদিহিতাৰ” বিষয়েও হ’ব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে "কিবা এটাক বিশ্বাস কৰিবলৈ হ'লে মই বুজিব লাগিব যে ই কেনেকৈ কাম কৰে আৰু এই বিষয়ত মোক প্ৰকৃত পছন্দৰ প্ৰয়োজন।"
এম আই চি জাপানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সহকাৰী উপমন্ত্ৰী ইউকিঅ’ টেৰামুৰাই এআই গ্ৰহণক ঔদ্যোগিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুস্থিৰতাৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে সম্পৰ্কিত কৰিছিল। তেওঁ তেনে কৰিছিল, লক্ষ্য কৰিছিল যে সংস্থাসমূহৰ মাজত তথ্য বিনিময়ে বৃদ্ধ সমাজত উদ্ভাৱনক ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে। তেওঁ "মানুহকেন্দ্ৰিক এআই সমাজ য'ত মানুহ আৰু এআইয়ে একেলগে কাম কৰে" নিশ্চিত কৰিবলৈ পক্ষপাতিত্ব, গোপনীয়তা আৰু কাৰিকৰী ভুলৰ দৰে বিপদসমূহ পৰিচালনা কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ব্ৰাজিল চৰকাৰৰ ডিজিটেল পৰিক্ৰমাৰ উপ-সচিব লুয়ানা ৰনকাৰেট্টিয়ে দায়িত্বশীল এআই গ্ৰহণ গঢ় দিয়াত গণতান্ত্ৰিক শাসন আৰু তথ্য আন্তঃগাঁথনিৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া উন্নয়ন মানৱ অধিকাৰ আৰু সাৰ্বভৌমত্বৰ সৈতে সংযুক্ত হয়, তেতিয়া ৰাজহুৱা সেৱা, স্বাস্থ্য, আৰু জীৱনৰ মানদণ্ড উন্নত হয়।
নৰৱেৰ ডিজিটেলাইজেচন এজেন্সীৰ নৰৱে চৰকাৰী এআই ইউনিটৰ হিদাৰ ব্ৰুমফিল্ডে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিশ্বাসযোগ্য এআই প্ৰতিষ্ঠানিক বিশ্বাসযোগ্যতা, ভাগ-বতৰা কৰা ৰাজহুৱা মূল্যবোধ আৰু বলবৎযোগ্য শাসনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল।
নৰৱেজিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ইণ্টাৰনেশ্যনেল এফেয়াৰ্ছৰ (এন ইউ পি আই) গৱেষক অধ্যাপক নীলছ নাগেলহাছ শ্বিয়াই এআইক পৰিৱৰ্তিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিৱেশত স্থান দি লক্ষ্য কৰে যে কম্পিউট আন্তঃগাঁথনি, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু তথ্যৰ প্ৰবাহৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণে অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা, সামৰিক সামৰ্থ্য আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ শক্তিক পুনৰ গঢ় দিছে।
অছলো বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধ্যাপক তথা নৰৱেজিয়ান চেণ্টাৰ ফৰ ট্ৰাষ্টৱৰ্থী এআই (ট্ৰাষ্ট)ৰ সহ-সঞ্চালক মৰ্টেন ডাহলেনে তথ্য শাসনৰ ক্ৰমবৰ্ধমান কৌশলগত গুৰুত্বৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে তথ্য সৃষ্টিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে আৰু বহনক্ষমতাৰ বিবেচনা গুৰুত্ব দিয়াৰ লগে লগে নেতাসকলে এতিয়া তথ্য বিনিময় আৰু “তথ্য হ্ৰাস” দুয়োটাতে গুৰুত্ব দিছে।
কংছবাৰ্গ মেৰিটাইমৰ এছভিপি প্ৰযুক্তি কৌশল আৰু পৰ্টফলিঅ’ হিল্ডেগান মেকলাৰ্ননে ঔদ্যোগিক নিয়োগৰ দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰে, য’ত প্ৰদৰ্শন কৰা হয় যে কেনেকৈ পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱ কম কৰাৰ লগতে সামুদ্ৰিক দক্ষতা উন্নত কৰাৰ বাবে কাৰ্য্যকৰী তথ্য আৰু এআই-চালিত অনুকূলন ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সঠিক সময়ৰ পৰিৱেশন অন্তৰ্দৃষ্টিয়ে এনে ব্যৱস্থা সক্ষম কৰে যিয়ে “পানীৰ তলত বিকিৰণ কৰা শব্দক অনুকূল কৰি তুলিব পাৰে,” আধুনিক বিশ্লেষণক জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ফলাফলৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে সংযোগ কৰে।
অধিবেশনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় যে এআই গ্ৰহণৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ বাবে বিশ্বাসেই মূল চাবিকাঠি হ’ব। ইয়াৰ বাবে সাৰ্বভৌম ক্ষমতা, শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠান, আন্তঃকাৰ্য্যকৰী বিশ্ব কাঠামো আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু স্পষ্ট ৰাজহুৱা উদ্দেশ্যৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত নাগৰিকৰ জীৱন উন্নত কৰা বাস্তৱ জগতত প্ৰয়োগৰ প্ৰয়োজন হ’ব।

Ministry of Electronics & IT
India AI Impact Summit 2026 Session Calls for Value-Based, Trustworthy AI to Strengthen Sovereignty and Democracy
“Peace, Power and Perspectives” Session Explores Role of Indigenous Capacity, Secure Compute and Governance Frameworks in Shaping National Resilience
Global Leaders Emphasise Transparency, Accountability and Human-Centric Design as Foundations of Operational Trust in High-Stakes AI Systems
20 FEB 2026 6:19PM by PIB Delhi
As artificial intelligence becomes embedded in defence systems, cyber operations, critical infrastructure and public governance, the session “Peace, Power and Perspectives: A Value-Based Approach to Trustworthy AI” at the India AI Impact Summit 2026 examined how countries are linking sovereign capability with democratic legitimacy and operational trust. The discussion moved beyond principles to the practical question of how indigenous AI capacity, secure compute, data governance and public institutions together shape national resilience and strategic autonomy.
Deliberations brought together perspectives from Europe, Asia and Latin America to show how trustworthy AI is being built through real systems—ranging from crisis-response platforms and industrial optimisation to national digital governance frameworks. Across these examples, speakers stressed that trust is no longer a downstream outcome of technology, but a design requirement shaped by transparency, accountability, interoperable standards and the ability of citizens and institutions to rely on AI in high-stakes environments.
Amlan Mohanty, NITI Aayog, Government of India, underscored that India’s approach to AI governance is driven by a spirit of optimism and anchored in values of inclusivity, equality, and access. He emphasised that governance is “not about containment or regulation or risk mitigation only,” but also about driving adoption and building capacity. He noted that these principles are not new but are already embedded in India’s Constitution, and the priority is ensuring that values of fairness and equality extend to AI. He described India’s framework as a “light-touch kind of regulatory agile approach,” ensuring that constitutional values guide how AI governance is implemented across stakeholders.
Sindhu Gangadharan, Chairperson, Nasscom, MD, SAP Labs India Pvt Ltd, placed the discussion in the context of real-world public value, emphasising that technology must be measured by its societal impact. Recalling the use of digital platforms during the pandemic to track oxygen supply chains in real time, she said the experience demonstrated that “technology cannot exist for its own sake… the true purpose of technology is serving humanity.
Karianne Oldernes Tung, Minister, Norwegian Ministry of Digitalisation and Public Governance, highlighted the need for clear national frameworks and institutional guidance to reduce uncertainty for industry and public agencies. Stressing that trust extends beyond technical accuracy, she said it must also be about “reliability, transparency, fairness and accountability,” adding that “to trust something, I need to understand how it works—and I need a real choice in the matter.”
Yukio Teramura, Assistant Vice Minister for International Affairs, MIC Japan, linked AI adoption directly to industrial competitiveness and national resilience, noting that data sharing across organisations can accelerate innovation in ageing societies. At the same time, he underlined the importance of managing risks such as bias, privacy and technical errors to ensure “a human-centric AI society where people and AI work together.”
Luanna Roncaratti, Deputy Secretary, Digital Government, Brazil, highlighted the role of democratic governance and data frameworks in shaping responsible AI adoption. She noted that for large, fast-growing democracies, AI is not only a technological shift but also “about behaviour, inclusion and social impact,” with public services, healthcare and quality of life improving when development remains aligned with human rights and sovereignty.
Heather Broomfield, Norwegian Government AI Unit, Norwegian Digitalisation Agency emphasised that trustworthy AI rests on institutional credibility, shared public values and enforceable governance. Highlighting the importance of confronting risks rather than overlooking them, she said that in the public sector AI must reflect “equality, fairness and accountability,” and that “guardrails must be in place if AI is to strengthen rather than undermine trust.”
Niels Nagelhus Schia, Research Professor, Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), situated AI within an evolving geopolitical landscape, noting that control over compute infrastructure, semiconductors and data flows is reshaping economic competitiveness, military capability and decision-making power. He cautioned that fragmented development pathways risk weakening interoperability and legitimacy, stressing that “when technology structures power, it also stretches trust,” and that “AI cannot emerge from technological fragmentation alone.”
Morten Dæhlen, Professor, University of Oslo and Co-Director, Norwegian Centre for Trustworthy AI (TRUST), drew attention to the growing strategic importance of data governance, observing that leaders are now focusing on both data sharing and “data reduction” as the scale of data generation accelerates and sustainability considerations become central.
Hildegunn McLernon, SVP Technology Strategy and Portfolio, Kongsberg Maritime, presented an industrial deployment perspective, demonstrating how operational data and AI-driven optimisation are being used to improve maritime efficiency while reducing environmental impact. She noted that real-time performance insights enable systems that can “optimise underwater radiated noise,” directly linking advanced analytics with biodiversity outcomes.
The session emphasised that trust will be the key factor in the next phase of AI adoption. Building it will require sovereign capability, strong institutions, interoperable global frameworks and real-world applications that improve citizens’ lives, supported by international cooperation and a clear public purpose.