ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
এআইৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত অন্তৰ্ভুক্তি, সুযোগ আৰু মানৱীয় সম্ভাৱনাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব, যাৰ ফলত ভাৰত আৰু বিশ্ব উদ্যোগৰ নেতাসকলক এআই-চালিত ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী স্থান দিয়া হ’ব বুলি বক্তাসকলে কয়
বিত্ত, কৃষি আৰু উদ্যোগত বাস্তৱ জগতৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি “এ আই ইণ্ডিয়া” বিপ্লৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে বিজয় শেখৰ শৰ্মাই
20 FEB 2026 9:30PM by PIB Guwahati
এআই সন্মিলনত ফিনটেক, গৱেষণা আৰু বিশ্ব প্ৰযুক্তিৰ নেতাসকলে তিনিটা মূল ভাষণ প্ৰদান কৰে, য’ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ কেনেকৈ আগবাঢ়িছে আৰু বিত্ত, উদ্যোগ আৰু মানৱ সম্ভাৱনাৰ বাস্তৱ জগতৰ পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই লৈ গৈছে সেই কথা ব্যাখ্যা কৰে।
খণ্ডটো উদ্বোধন কৰি পেটিএমৰ প্ৰতিষ্ঠাপক তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া বিজয় শেখৰ শৰ্মাই এই সন্মিলনক ​​ভাৰতৰ বাবে এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত বুলি অভিহিত কৰে। ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াই যেনেকৈ উদ্যোগীকৰণৰ জোৱাৰ জগাই তুলিলে, ঠিক তেনেদৰে দেশত এতিয়া “এ আই ইণ্ডিয়া”ৰ উত্থানৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, ‘প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত যে বিশ্বৰ এ আই নেতাসকল আমাৰ দেশত একত্ৰিত হৈছে। উদ্ভাৱনৰ পৰা প্ৰভাৱলৈ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয়, “এআই এতিয়া কেৱল আড্ডা বা ফটো সম্পাদনাৰ বিষয় নহয়; ই ব্যৱসায়, বিত্ত, কৃষি, আৰু উদ্যোগলৈ আগবাঢ়িছে, বাস্তৱ জগতৰ সমস্যাসমূহ ব্যাপক পৰিসৰত সমাধান কৰিছে।” তেওঁ লগতে কয় যে বিত্তীয় সেৱাত এআই-চালিত অন্তৰ্দৃষ্টিয়ে ঋণৰ প্ৰৱেশ গভীৰ কৰিব পাৰে আৰু অন্তিম মাইললৈ অৰ্থপূৰ্ণ অন্তৰ্ভুক্তি আনিব পাৰে। “এয়া চাকৰি হেৰুৱাৰ কথা নহয়, এআই চালিত প্ৰাচুৰ্য্যৰ কথা আৰু ভাৰতে এই বিপ্লৱৰ সন্মুখৰ পৰা নেতৃত্ব দিব।”
উদ্যোগ উদ্ভাৱন আৰু সীমান্ত গৱেষণাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা বিৰলা এআই লেবছৰ অনন্যা বিৰলাই দ্বৈত জনাদেশৰ বৰ্ণনা কৰে, যি উদ্যোগটোৰ ভিতৰত প্ৰয়োগমূলক এআই সমাধান সৃষ্টি কৰাৰ লগতে একে সময়তে মৌলিক গৱেষণাক আগুৱাই লৈ যায়। তেওঁ কয়, “আমি গাঁথনিগত মৌলিক আৰ্হি নিৰ্মাণ কৰিছো আৰু গৱেষণাক আগুৱাই লৈ গৈছো যিয়ে প্ৰশ্ন কৰে যে এআইয়ে কেৱল আৰ্হি নহয়, পৃথিৱীৰ গাঁথনি সঁচাকৈয়ে বুজি পায় নেকি।” মানৱ বুজাবুজি আৰু এজেন্সীৰ ওপৰত এআইৰ প্ৰভাৱ পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে উদ্যোগটোৰ দায়িত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় ক্ষেত্ৰত এআইৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাক আলোকপাত কৰি তেওঁ কয়, “যদি আমাৰ পৰ্টফলিঅ’ত এনে এটা ঠাই আছে য’ত এআইক আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ, আটাইতকৈ মানৱীয় অনুভৱ হয়, তেন্তে সেয়া হ’ল আমাৰ মাইক্ৰ’ফাইনেন্স ব্যৱসায়।” তেওঁ লগতে কয় যে সকলো কাৰ্য্যকলাপত এআই অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে উৎপাদনশীলতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব পাৰে, যাৰ ফলত আৰ্তজন সম্প্ৰদায়সমূহক অধিক আৰ্থিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব পাৰি।
বিশ্ব প্ৰযুক্তিৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি ফুজিটছুৰ অধ্যক্ষ তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া টাকাহিটো টোকিটাই এআইক এটা বৃহত্তৰ সামাজিক অভিযানৰ অংশ হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। তেওঁ কয়, “আমাৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে সমাজৰ ওপৰত আস্থা গঢ়ি তুলি বিশ্বক অধিক বহনক্ষম কৰি তোলা।” মানৱ চিন্তাধাৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ লগতে কয়, “এআইয়ে মানুহৰ ঠাই ল’ব নালাগে বা মানুহৰ স্বাধীনতাক ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিব নালাগে;ইয়াৰ প্ৰধান কাম হ’ব লাগে অনন্য মানৱীয় সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা: আমাৰ সৃষ্টিশীলতা, সমালোচনাত্মক চিন্তাধাৰা আৰু কঠিন সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা।”
তিনিওটা মূল ভাষণতে এটা উমৈহতীয়া বিষয়বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়, সেয়া হৈছে এআইৰ পৰৱৰ্তী যুগ কেৱল প্ৰযুক্তিগত কৌশলৰ দ্বাৰাই নহয়, ইয়াৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু মানৱ সম্ভাৱনাক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষমতাৰ দ্বাৰাও নিৰ্ধাৰিত হ’ব, ভাৰত আৰু বিশ্ব উদ্যোগৰ নেতাসকলক এআই-চালিত ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা স্থানত স্থান দিয়া হ’ব।

Ministry of Electronics & IT
AI’s Next Phase to Prioritize Inclusion, Opportunity, and Human Potential, Positioning India and Global Industry Leaders at the Forefront of an AI-Driven Future, Say Speakers
Vijay Shekhar Sharma Highlights “AI India” Revolution, Emphasizes Real-World Impact Across Finance, Agriculture, and Industry
20 FEB 2026 9:30PM by PIB Delhi
Three keynote addresses at the AI Summit brought together leaders from fintech, research, and global technology to outline how artificial intelligence is moving beyond experimentation into real-world transformation, across finance, enterprise, and human capability.
Opening the segment, Vijay Shekhar Sharma, Founder and CEO of Paytm, described the Summit as a proud moment for India. “Every Indian should feel proud that the world’s AI leaders are gathered here in our country,” he said, adding that just as Startup India ignited an entrepreneurial wave, the country is now witnessing the rise of “AI India.” Emphasizing the shift from novelty to impact, he noted, “AI is no longer just about chat or photo edits, it is moving into business, finance, agriculture, and industry, solving real-world problems at scale.” In financial services, he said, AI-driven insights can deepen credit access and bring meaningful inclusion to the last mile. “This is not about job loss, it is about AI-led abundance and India will lead this revolution from the front.”
From the perspective of enterprise innovation and frontier research, Ananya Birla of Birla AI Labs outlined a dual mandate, building applied AI solutions within industry while advancing foundational research. “We are building structured foundational models and advancing research that asks whether AI truly understands the structure of the world, not merely patterns,” she said. At the same time, she emphasized industry’s responsibility to examine AI’s impact on human cognition and agency. Highlighting AI’s transformative potential in microfinance, she noted, “If there is one place in our portfolio where AI feels most consequential, most human, it is in our microfinance business.” Embedding AI across operations, she added, could unlock significant productivity gains, enabling greater financial access for underserved communities.
Bringing a global technology perspective, Takahito Tokita, President and CEO of Fujitsu, framed AI within a broader societal mission. “Our purpose is to make the world more sustainable by building trust in society through innovation,” he said. Stressing a human-centric approach, he added, “AI must not replace people or threaten human autonomy; its fundamental role must be to augment uniquely human capabilities, our creativity, critical thinking, and complex judgment.”
Together, the three keynotes reinforced a shared theme: AI’s next phase will be defined not only by technological sophistication, but by its ability to expand opportunity, deepen inclusion, and strengthen human potential, positioning India and global industry leaders at the forefront of an AI-driven future.