নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ভাৰত এ আই ইম্পেক্ট সন্মিলন ২০২৬-ৰ পূৰ্বে বন্দৰ আৰু সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপত এ আই-সন্দৰ্ভত উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰাক-ইভেণ্ট আয়োজন ভি অ’ চি বন্দৰৰ
09 FEB 2026 10:18PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লী, ৯ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৬: ভি অ’ তামিলনাডুৰ টুটিকোৰিনস্থিত চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই (ভিঅ’চি পোৰ্ট) ২০২৬ চনৰ ইণ্ডিয়াএআই ইম্পেক্ট ছামিটৰ পূৰ্বে “বন্দৰ আৰু সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপত এআইঃ অনুশীলন, নীতি আৰু ভৱিষ্যত" শীৰ্ষক এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ অনুষ্ঠান সফলতাৰে আয়োজন কৰে। মানৱীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰযুক্তি-নেতৃত্বাধীন বিকাশৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আয়োজন কৰা এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে জ্যেষ্ঠ নীতি নিৰ্ধাৰক, বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ, প্ৰযুক্তি নেতা আৰু শৈক্ষিক বিশেষজ্ঞসকলক ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশতন্ত্ৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰিক আৰু নীতিগত মাত্ৰা সন্দৰ্ভত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনাৰ বাবে একত্ৰিত হয়।
ভাৰ্চুৱেল উদ্বোধনী বক্তৃতাত বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী বিজয় কুমাৰ, আই এ এছ-এ ভাৰতীয় বন্দৰসমূহত দক্ষতা, সুৰক্ষা আৰু আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিৱেশ উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এ আই-ৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে নিৰন্তৰভাৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অহা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ বিকাশৰ গতিপথত সামুদ্ৰিক খণ্ডই বিশেষকৈ উদ্ভাৱন-নেতৃত্বাধীন আৰু বহনক্ষম বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
টুটিকোৰিনৰ ভি অ’ চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ আই আৰ এছ ই ই-ৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী সুশান্ত কুমাৰ পুৰোহিতে পৰম্পৰাগতভাৱে বন্তি প্ৰজ্বলনৰ জৰিয়তে এই কাৰ্যসূচী উদ্বোধন কৰে। ভি অ’ চি বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী সুশান্ত কুমাৰ পুৰোহিতে সমাৱেশক আদৰণি জনায় আৰু প্ৰকৃত বন্দৰ কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত আধাৰিত নিয়োজন-নেতৃত্বাধীন উদ্ভাৱনৰ দিশত ধাৰণাগত আলোচনাৰ বাহিৰেও আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰসংগ নিৰ্ধাৰণ কৰে। এই আনুষ্ঠানিক উদ্বোধন অনুষ্ঠানত ড° পি ৰবীন্দ্ৰন, আই আৰ টি এছ, প্ৰধান উপদেষ্টা, ভি অ’ চি পি এ; শ্ৰী সন্দীপ কুমাৰ, আই আৰ এছ ই, কাৰ্যবাহী সঞ্চালক, ৰেলটেল (আই অ’ টি); শ্ৰী পি কেভিন মহাৰাজ, আই অ’ এফ এছ, মুখ্য সতৰ্কতা বিষয়া, ভি অ’ চি প’ৰ্ট; শ্ৰী প্ৰবল মিত্ৰ, বিত্তীয় উপদেষ্টা আৰু মুখ্য একাউণ্ট বিষয়া, ভি অ’ চি পি এ; আৰু ড° মনীষ তিৱাৰী, সঞ্চালক, ইনষ্টিটিউট ফৰ গভৰ্নেন্স, পলিচিজ এণ্ড পলিটিক্স (আই জি পি পি) উপস্থিত থাকে। উদ্বোধনী কাৰ্য্যক্ৰমত প্ৰকৃত বন্দৰ কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত আধাৰিত এক অনুশীলন-চালিত আৰু নীতি-ভিত্তিক আলোচনাৰ বাবে প্ৰস্তুতি পৰিলক্ষিত হয়।
প্ৰাক-অনুষ্ঠানৰ এক নিৰ্দিষ্ট বিশেষত্ব আছিল বৰ্তমান ভি অ’ চি বন্দৰত নিয়োজিত প্ৰকৃত, কাৰ্য্যকৰী এ আই ব্যৱহাৰৰ নিৰ্দশনৰ প্ৰদৰ্শন, যি অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক লাইভ পোৰ্ট পৰিৱেশৰ ভিতৰত প্ৰয়োগ কৰা এআইৰ প্ৰত্যক্ষ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে। এই অধিৱেশনত ভি অ’ চি প’ৰ্ট অথৰিটি, ক’ৰ’ভাৰ এআইৰ চিইঅ’ শ্ৰী অঙ্কুশ সভৰৱাল, ৰেলটেলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক শ্ৰী সন্দীপ কুমাৰ, চেণ্ট্ৰেল ইলেক্ট্ৰনিকছ লিমিটেডৰ প্ৰতিনিধি আৰু গ্ৰাণ্ট থৰ্টনৰ অংশীদাৰ শ্ৰী বৰুণৰ উপস্থাপন আৰু আলোচনা অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। এআই-সক্ষম সিদ্ধান্ত সমৰ্থন প্ৰণালী, আইঅ’টি-চালিত নিৰীক্ষণ, কথোপকথনমূলক এআই প্লেটফৰ্ম, সুৰক্ষা প্ৰযুক্তি, উত্তৰাধিকাৰী আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে প্ৰণালীৰ একত্ৰীকৰণ, পৰিমাপযোগ্য কাৰ্য্যকৰী ফলাফল আৰু এআই-সহায়ক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত প্ৰশাসনৰ বিবেচনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল।
‘ফিউচাৰ অৱ মেৰিটাইম টেক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ’ শীৰ্ষক অধিৱেশনত ভিঅ’চিপিএৰ প্ৰধান উপদেষ্টা ড° পি ৰবীন্দ্ৰন, আইআৰটিএছ, হাইপাৰলুপৰ বিজনেছ লিড শ্ৰী আদিত্য খাকছে, ডিবিজিটিৰ তথ্য প্ৰযুক্তিৰ মুৰব্বী শ্ৰী অশ্বিন পদ্মনাভ, পিডব্লিউচি ইণ্ডিয়াৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক শ্ৰী ভাস্কৰ চৌধুৰী আৰু সাহানা চিষ্টেমছ লিমিটেডৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী ধৱল যোশীয়ে মত বিনিময় কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰে। পেনেলিস্টসকলে ডিজিটেল টুইনছ, এআই-চালিত ছেন্সৰ, ব্লকচেইন-সক্ষম প্ৰণালী, স্বয়ংক্ৰিয় বাৰ্থ অপ্টিমাইজেচন আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বন্দৰ আন্তঃগাঁথনি গঠন কৰা নিয়ন্ত্ৰক পছন্দসমূহৰ ব্যৱহাৰ পৰীক্ষা কৰে।
আই জি পি পি-ৰ সঞ্চালক ডাঃ মনীষ তিৱাৰীয়ে পৰিচালনা কৰা মানৱ-এ আই সমন্বয় সন্দৰ্ভত সামৰণি আলোচনাত ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সহকাৰী অধ্যাপক ড° নন্দকৃষ্ণন এছ এল, আই টি মাদ্ৰাজৰ প্ৰধান বিজ্ঞানী ড° কুমাৰন ৰাজু, ডকাৰ ভিজনৰ প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু চি ই অ শ্ৰী প্ৰজিত নায়াৰ আৰু পি ডব্লিউ চি ইণ্ডিয়াৰ সঞ্চালক শ্ৰী গৌৰৱ সক্সেনা উপস্থিত আছিল। অধিৱেশনত কৰ্মচাৰীৰ প্ৰস্তুতি, পুনৰ দক্ষতাৰ কৌশল, আৰু তথ্যৰ মান, সুৰক্ষা আৰু কাৰ্য্যকৰী স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত কৰাত মানৱ নিৰীক্ষণৰ নিৰন্তৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়।
সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপত দায়িত্বশীল, পৰিসৰযোগ্য আৰু মানৱ-কেন্দ্ৰিক এআই গ্ৰহণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষাগাৰ হিচাপে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে ভি অ’ চি বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক পুনৰ নিশ্চিত কৰি ধন্যবাদ জ্ঞাপনৰ সৈতে অনুষ্ঠানৰ সামৰণি পৰে। এই গতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, ভি অ’ চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ১৭ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাৰত এ আই ইম্পেক্ট সন্মিলন ২০২৬-ৰ সুযোগতে “এআই-পাৱাৰ্ড পোৰ্টছঃ দক্ষতা আৰু কাৰ্য্যকলাপৰ পুনৰ কল্পনা” শীৰ্ষক এক নিৰ্ধাৰিত পেনেল আলোচনাৰো আয়োজন কৰিব।
প্ৰাক-অনুষ্ঠানৰ আলোচনাই ইণ্ডিয়াএআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬-ত বিস্তৃত ৰাষ্ট্ৰীয় কথোপকথনৰ দিশে লৈ যাব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে স্মাৰ্ট, সুৰক্ষিত আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ হকে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক শক্তিশালী কৰিব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
VOC Port Hosts High-Level Pre-Event on AI in Ports and Maritime Operations Ahead of IndiaAI Impact Summit 2026
09 FEB 2026 10:18PM by PIB Delhi
New Delhi, 09 February 2026: The V.O. Chidambaranar Port Authority (VOC Port), inin Tuticorin, Tamil Nadu, successfully hosted a high-level pre-event to the IndiaAI Impact Summit 2026, titled “AI in Ports and Maritime Operations: Practice, Policy and Future”. The event brought together senior policymakers, port authorities, technology leaders, and academic experts for a focused discussion on the practical and policy dimensions of artificial intelligence in India’s maritime ecosystem, aligned with the national vision for technology-led growth articulated by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi.
In his virtual opening remarks, Shri Vijay Kumar, IAS, Secretary, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, underscored the strategic importance of AI in improving efficiency, safety, and global competitiveness across Indian ports. He noted that the maritime sector plays a critical role in India’s growth trajectory, a priority consistently emphasised by Hon’ble Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, particularly in advancing innovation-led and sustainable port infrastructure.
The programme was inaugurated with the traditional lighting of the lamp by Shri Susanta Kumar Purohit, IRSEE, Chairperson, V.O. Chidambaranar Port Authority, Tuticorin. Shri Susanta Kumar Purohit, IRSEE, Chairperson, VOC Port Authority, welcomed the gathering and set the context by stressing the need to move beyond conceptual discussions towards deployment-led innovation rooted in real port operations. The ceremonial inauguration was joined by Dr P. Raveendran, IRTS, Principal Advisor, VOCPA; Shri Sandeep Kumar,IRSSE, Executive Director, RailTel (IoT); Shri P. Kavin Maharaj, IOFS, Chief Vigilance Officer, VOC Port; Shri Probal Mitra, Financial Adviser and Chief Accounts Officer, VOCPA; and Dr Manish Tiwari, Director, Institute for Governance, Policies and Politics (IGPP). The inaugural proceedings set the tone for a practice-driven and policy-oriented dialogue grounded in real port operations.
A defining highlight of the pre-event was the demonstration of real, operational AI use cases currently deployed at VOC Port, providing participants with direct insight into applied AI within live port environments. The session AI in Policy and Practice included presentations and discussions by the VOC Port Authority, Mr Ankush Sabharwal, CEO, CoRover AI; Shri Sandeep Kumar, Executive Director, RailTel; a representative from Central Electronics Limited; and Mr Varun, Partner, Grant Thornton. Deliberations focused on AI-enabled decision support systems, IoT-driven monitoring, conversational AI platforms, security technologies, system integration with legacy infrastructure, measurable operational outcomes, and governance considerations around accountability in AI-assisted decision-making.
The session on the Future of Maritime Tech Infrastructure brought together
Dr P. Raveendran, IRTS, Principal Advisor, VOCPA; Mr Aditya Khakse, Business Lead, Hyperloop; Mr Ashwin Padmanabha, Head of Information Technology, DBGT;
Mr Bhaskar Choudhuri, Executive Director, PwC India; and Mr Dhaval Joshi, Chief Executive Officer, Sahana Systems Limited. Panelists examined the adoption of Digital Twins, AI-powered sensors, blockchain-enabled systems, automated berth optimisation, and the regulatory choices shaping next-generation port infrastructure.
The concluding discussion on Human–AI Synergy, moderated by Dr Manish Tiwari, Director, IGPP, featured Dr Nandakrishnan S L, Assistant Professor, Indian Maritime University; Dr Kumaran Raju, Principal Scientist, IIT Madras; Mr Prajith Nair, Founder and CEO, Docker Vision; and Mr Gaurav Saxena, Director, PwC India. The session focused on workforce preparedness, reskilling strategies, and the continuing importance of human oversight in ensuring data quality, safety, and operational resilience.
The event concluded with a vote of thanks, reaffirming VOC Port Authority’s commitment to serving as a national testbed for responsible, scalable, and human-centric AI adoption in maritime operations. Building on this momentum, V.O. Chidambaranar Port Authority will also host a defining panel discussion titled “AI-Powered Ports: Reimagining Efficiency and Operations” during the IndiaAI Impact Summit 2026 on February 17th at Bharat Mandapam, New Delhi.
The deliberations from the pre-event are expected to inform wider national conversations at the IndiaAI Impact Summit 2026, reinforcing India’s vision for smart, secure, and future-ready port infrastructure.