Ministry of Communications
DoT, COAI and STPI Showcase India’s AI-Ready Telecom Ecosystem at India AI Impact Summit 2026
Panelists Deliberate on AI’s Role in Strengthening India’s Digital Connectivity and Securing Citizen Communication
Blurring Boundaries: AI-Powered Cloud-Network Synergy Delivers Next-Gen Performance
17 FEB 2026 7:16PM by PIB Delhi
The Department of Telecommunications (DoT), in collaboration with the Software Technology Parks of India and Cellular Operators Association of India (COAI), today organized two key sessions on telecom and artificial intelligence at the India AI Impact Summit 2026 in New Delhi. The Summit brings together policymakers, technology leaders, researchers, and innovators to deliberate on the transformative role of Artificial Intelligence (AI) in shaping India’s digital future. The session was curated by Sh. Anil Bhardwaj, DDG(SE), DoT.
The first session, titled “Gen AI and Future Networks," brought together leading voices from industry and government to deliberate on the transformative impact of generative AI on next-generation telecom infrastructure. The session featured Shyam Prabhakar Mardikar, President and Group CTO (Mobility), Reliance Jio Infocomm Ltd; Randeep Singh Sekhon, Chief Technology Officer (India and South Asia), Bharti Airtel; Jagbir Singh, Chief Technology Officer (CTO), Vodafone Idea; Syed Tausif Abbas, Deputy Director General, DoT; Gurvinder Singh Ahluwalia, Founder and CEO, Digital Twin Labs; and Jeanette Whyte, Head of Public Policy (APAC), GSMA.
The discussion deliberated on how AI-driven predictive maintenance, intelligent spectrum optimization, energy-efficient network management, and AI-native architectures are reshaping telecom networks into adaptive, self-optimizing systems capable of supporting large-scale AI workloads. Speakers in the first session highlighted how cloud and network are becoming more agile. The boundaries between data centers, the cloud, and the network are blurring as they are required to provide a seamless experience to users. AI engines have to, on a real-time basis, seek more computing power and compute-on-demand to deliver outcomes that are required by the networks. They highlighted that the future networks will provide on-demand speed and on-time connectivity with such ultra-low latency that the real-time experience for AR/VR and other applications will be visible.
The second session, titled “AI Powered Bharat through Universal Digital Connectivity," was the highlight of the day and featured the keynote address by Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, Hon’ble Minister of State for Communications and Rural Development. It also included a panel discussion moderated by Sanjeev Sharma, Deputy Director General, DoT, with panelists Robert Ravi, CMD BSNL; ⁠Lt. General Dr. S.P. Kochhar, Director General, Cellular Operators Association of India; Vikas Garg, DDG SPPI, DoT; Ravi Gandhi, President and Chief Public Policy and Regulatory Officer, Reliance Jio Infocomm Ltd.; Ambika Khurana, Chief Regulatory and Corporate Affairs Officer, Vodafone Idea; Rahul Vatts, Chief Regulatory Officer, Bharti Airtel; and Julian Gorman, Head of Asia Pacific (APAC), GSMA.
This session explored how artificial intelligence is strengthening India’s digital connectivity for the customers, capacity building, and use of AI in addressing telecom frauds. Panelists highlighted that the network and universal meaningful digital connectivity will be achieved only when the last person gets full connectivity & connectivity on demand and delivers the quality of service to provide the content and real-time experience to a person wherever she or he is. The second aspect highlighted by the panel was that providing secured communication remains the responsibility of network providers, policymakers, and regulators. DoT and Telcos highlighted the citizen-centric initiatives taken up in recent times, like Sanchar Saathi, FRI, etc., to help citizens get the desired digital safety.
Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, Hon’ble Minister of State for Communications and Rural Development, also visited key stalls at the India AI Impact Summit 2026 at Bharat Mandapam, New Delhi, and took interest in the products displayed by global tech firms and AI enthusiasts. He briefly met with Sh. Shri Ashwini Vaishnaw, Hon'ble Minister of Railways, Information and Broadcasting, and Electronics and Information Technology, and conveyed his appreciation for the Ministry of Electronics and Information Technology on organizing an inspiring expo and summit.
In addition, a delegation comprising senior officers of the DoT led by Sh. Amit Agrawal, Secretary of the DOT, and comprising Sh. R. N. Palai, Member of the Technology Digital Communications Commission of the DOT; Sh. Shyamal Misra, Administrator of Digital Bharat Nidhi of the DOT; Sh. Gulzar N., Additional Secretary of the DOT; and Dr. Raj Kumar Upadhyaya, CEO of the Center for Development of Telematics (CDOT), visited the AI Expo 2026 with a view to observe significant ideas/innovations for enabling the telecommunications sector and apply the use cases for the benefit of citizens.
Through its active participation in both sessions, DoT reiterated its commitment to strengthening India’s digital backbone and enabling AI-driven growth across sectors and regions, ensuring that the benefits of artificial intelligence reach every citizen.
Follow DoT Handles for more: -
X - https://x.com/DoT_India
Insta-https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
Youtube: https://youtube.com/@departmentoftelecom?si=DALnhYkt89U5jAaa

যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ডিঅ’টি, চিঅ’এআই আৰু এছটিপিআইয়ে ইণ্ডিয়া এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত ভাৰতৰ এআই-ৰেডি টেলিকম ইক’চিষ্টেম প্ৰদৰ্শন কৰে
ডিঅ’টি, চিঅ’এআই আৰু এছটিপিআইয়ে ইণ্ডিয়া এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত ভাৰতৰ এআই-ৰেডি টেলিকম ইক’চিষ্টেম প্ৰদৰ্শন কৰে
ভাৰতৰ ডিজিটেল সংযোগ শক্তিশালী আৰু নাগৰিক যোগাযোগ সুৰক্ষিত কৰাত এআইৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে পেনেলিষ্টসকলে আলোচনা কৰে
সীমা ধূসৰিত: এআই-চালিত ক্লাউড-নেটৱৰ্ক ছিনাৰ্জিয়ে পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ পৰিৱেশন প্ৰদান কৰে
17 FEB 2026 7:16PM by PIB Guwahati
টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগে ভাৰতীয় ছফ্টৱেৰ টেকন’লজি পাৰ্কছ আৰু ভাৰতীয় চেলুলাৰ অপাৰেটৰ এছ’চিয়েশ্যন (চিঅ’এআই)ৰ সহযোগত আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত টেলিকম আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা বিষয়ক দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মূল অধিবেশনৰ আয়োজন কৰে। এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে নীতি নিৰ্ধাৰক, প্ৰযুক্তি ক্ষেত্ৰৰ আগশাৰীৰ নেতা, গৱেষক আৰু উদ্ভাৱকসকলক একত্ৰিত কৰি ভাৰতৰ ডিজিটেল ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়াত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভূমিকা সম্পৰ্কে বিস্তৃত আলোচনা কৰা হয়। অধিবেশনসমূহৰ কিউৰেটৰ হিচাপে উপস্থিত আছিল অনিল ভৰদ্বাজ, ডিডিজি (এছই), ডিঅ’টি।
“জেন এআই আৰু ভৱিষ্যত নেটৱৰ্ক” শীৰ্ষক প্ৰথম অধিবেশনত উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ আগশাৰীৰ প্ৰতিনিধিসকলক একত্ৰিত কৰি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ টেলিকম আন্তঃগাঁথনিত জেনেৰেটিভ এআইৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱ সম্পৰ্কে বিশদ আলোচনা কৰা হয়। অধিবেশনত ৰিলায়েন্স জিঅ’ ইনফ’কম লিমিটেডৰ সভাপতি তথা গ্ৰুপ চিটিঅ’ (মবিলিটি) শ্যাম প্ৰভাকৰ মাৰ্ডিকাৰ, ভাৰতী এয়াৰটেলৰ মুখ্য প্ৰযুক্তি বিষয়া (ভাৰত আৰু দক্ষিণ এছিয়া) ৰনদীপ সিং চেখন, ভোডাফোন আইডিয়াৰ মুখ্য প্ৰযুক্তি বিষয়া জগবীৰ সিং, ড’টিৰ উপ-সঞ্চালক প্ৰধান চৈয়দ তৌছিফ আব্বাছ, ডিজিটেল টুইন লেবছৰ প্ৰতিষ্ঠাপক তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া গুৰবিন্দৰ সিং আহলুৱালিয়া আৰু জিএছএমএৰ ৰাজহুৱা নীতি বিভাগৰ মুৰব্বী (এপিএচি) জিনেট হোৱাইট উপস্থিত থাকে।
আলোচনাত এই বিষয়ে আলোকপাত কৰা হয় যে এআই-চালিত ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক ৰক্ষণাবেক্ষণ, বুদ্ধিমান বৰ্ণালী অনুকূলন, শক্তি-দক্ষ নেটৱৰ্ক ব্যৱস্থাপনা আৰু এআই-স্থানীয় স্থাপত্যই কেনেদৰে টেলিকম নেটৱৰ্কসমূহক বৃহৎ পৰিসৰৰ এআই কাৰ্য্যভাৰ সমৰ্থন কৰিব পৰা অভিযোজিত আৰু স্ব-অনুকূল ব্যৱস্থালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। প্ৰথম অধিবেশনত বক্তাসকলে ক্লাউড আৰু নেটৱৰ্ক ব্যৱস্থাসমূহ কিদৰে অধিক চঞ্চল আৰু নমনীয় হৈ উঠিছে সেই বিষয়ে বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ডাটা চেণ্টাৰ, ক্লাউড আৰু নেটৱৰ্কৰ মাজৰ সীমাৰেখাসমূহ ক্ৰমাৎ অস্পষ্ট হৈ পৰিছে, যিহেতু ব্যৱহাৰকাৰীসকলক এক নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু উন্নত অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে। এআই ইঞ্জিনসমূহে বাস্তৱ সময়ত অধিক গণনাশক্তিৰ প্ৰয়োজন অনুভৱ কৰে আৰু নেটৱৰ্কসমূহে চাহিদা অনুসৰি গণনা সক্ষমতা প্ৰদান কৰিব লাগিব। বক্তাসকলে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভৱিষ্যতৰ নেটৱৰ্কসমূহে অতি নগণ্য বিলম্বৰ সৈতে অন-ডিমাণ্ড গতি আৰু সময়মাফিক সংযোগ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত এআৰ/ভিআৰসহ বিভিন্ন উন্নত এপ্লিকেশ্যনৰ বাবে বাস্তৱ সময়ৰ অভিজ্ঞতা সম্ভৱ হৈ উঠিব।
“ইউনিভাৰ্চেল ডিজিটেল কানেক্টিভিটিৰ জৰিয়তে এআই-পাৱাৰড ভাৰত” শীৰ্ষক দ্বিতীয় অধিবেশনটো দিনটোৰ মুখ্য আকৰ্ষণ হিচাপে পৰিগণিত হয়, য’ত যোগাযোগ আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ চন্দ্ৰ শেখৰ পেম্মাছানীয়ে মুখ্য ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই অধিবেশনত ডিঅ’টিৰ উপ-সঞ্চালক প্ৰধান সঞ্জীৱ শৰ্মাই পেনেল আলোচনাৰ আঁত ধৰে। পেনেলিষ্টসকলৰ ভিতৰত আছিল বিএছএনএলৰ চিএমডি ৰবাৰ্ট ৰবি, ভাৰতীয় চেলুলাৰ অপাৰেটৰ এছ’চিয়েশ্যনৰ সঞ্চালক প্ৰধান লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ড০ এছ পি কোছাৰ, ডিঅ’টিৰ ডিডিজি (এছপিপিআই) বিকাশ গাৰ্গ, ৰিলায়েন্স জিঅ’ ইনফ’কম লিমিটেডৰ সভাপতি তথা মুখ্য ৰাজহুৱা নীতি আৰু নিয়ন্ত্ৰণ বিষয়া ৰবি গান্ধী, ভোডাফোন আইডিয়াৰ মুখ্য নিয়ন্ত্ৰণ আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা বিষয়া অম্বিকা খুৰানা, ভাৰতী এয়াৰটেলৰ মুখ্য নিয়ন্ত্ৰণ বিষয়া ৰাহুল ভাট্টছ আৰু জিএছএমএ (এপিএচি)ৰ মুৰব্বী জুলিয়ান গৰ্মান।
এই অধিবেশনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই গ্ৰাহকসকলৰ বাবে ভাৰতৰ ডিজিটেল সংযোগ শক্তিশালী কৰা, নাগৰিকৰ ক্ষমতায়ন আৰু টেলিকম জালিয়াতি প্ৰতিহত কৰাত এআইৰ ব্যৱহাৰ কেনেদৰে সহায়ক হৈছে, সেই বিষয়সমূহ গভীৰভাৱে পৰ্যালোচনা কৰা হয়। পেনেলিষ্টসকলে উল্লেখ কৰে যে অৰ্থপূৰ্ণ সাৰ্বজনীন ডিজিটেল সংযোগ তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব, যেতিয়া শেষ ব্যৱহাৰকাৰীয়ে নিজৰ চাহিদা অনুসৰি নিৰবচ্ছিন্ন আৰু উন্নত সংযোগ লাভ কৰিব আৰু যিকোনো স্থানৰ পৰা বাস্তৱ সময়ৰ বিষয়বস্তু উপভোগ কৰাৰ সুযোগ পায়। আলোচনাত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হিচাপে সুৰক্ষিত যোগাযোগ নিশ্চিত কৰাটো নেটৱৰ্ক প্ৰদানকাৰী, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু নিয়ন্ত্ৰকসকলৰ এক যৌথ দায়িত্ব বুলি উল্লেখ কৰা হয়। ড’ট আৰু টেলিকম সংস্থাসমূহে নাগৰিকক ডিজিটেল সুৰক্ষা প্ৰদানৰ উদ্দেশ্যে শেহতীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰা নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপসমূহ যেনে সঞ্চাৰ সাথী আৰু এফ আৰ আই আদিৰ ওপৰত বিশেষ আলোকপাত কৰে।
যোগাযোগ আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ চন্দ্ৰ শেখৰ পেম্মাছানীয়ে নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ মূল ষ্টলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰি বিশ্বব্যাপী টেক সংস্থা আৰু এআই অনুৰাগীসকলে প্ৰদৰ্শন কৰা উদ্ভাৱনী সামগ্ৰীসমূহৰ প্ৰতি গভীৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ৰেলৱে, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি বিভাগৰ মাননীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ নেতৃত্বত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে এক অনুপ্ৰেৰণামূলক এক্সপ’ আৰু শীৰ্ষ সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
ইয়াৰ উপৰিও ডিঅ’টিৰ সচিব অমিত আগৰৱালৰ নেতৃত্বত ডিঅ’টিৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰে গঠিত এটা প্ৰতিনিধি দলে—য’ত ডিঅ’টিৰ প্ৰযুক্তি ডিজিটেল যোগাযোগ আয়োগৰ সদস্য আৰ এন পাল, ডিজিটেল ভাৰত নিধিৰ প্ৰশাসক শ্যামল মিশ্ৰ, অতিৰিক্ত সচিব গুলজাৰ এন আৰু চেণ্টাৰ ফৰ ডেভেলপমেণ্ট অৱ টেলিমেটিক্স (চিডিঅ’টি)ৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ড০ ৰাজ কুমাৰ উপাধ্যায় অন্তৰ্ভুক্ত আছিল—এআই এক্সপ’ ২০২৬ পৰিদৰ্শন কৰে। তেওঁলোকে টেলিকমিউনিকেশ্যন খণ্ড সক্ষম কৰাৰ লক্ষ্যৰে উপস্থাপিত উল্লেখযোগ্য ধাৰণা আৰু উদ্ভাৱনসমূহ পৰ্যবেক্ষণ কৰাৰ লগতে নাগৰিকৰ সুবিধাৰ্থে ব্যৱহাৰযোগ্য ক্ষেত্ৰসমূহ চিহ্নিত কৰে।
দুয়োটা অধিবেশনত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে ডিঅ’টিয়ে ভাৰতৰ ডিজিটেল মেৰুদণ্ড অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিভিন্ন খণ্ড আৰু অঞ্চলত এআই-চালিত বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰব্যক্ত কৰে, যাতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সুবিধাসমূহ দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈকে গৈ পায়।