গৃহ মন্ত্ৰালয়
দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা (সংশোধনী) আইন, ২০২৫
11 FEB 2026 4:34PM by PIB Guwahati
দ্ৰুত নগৰীকৰণে একাধিক অঞ্চলত এখনতকৈ অধিক জিলাক সামৰি লোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বৃহৎ নগৰীয়া এলেকাসমূহত নতুন আৰু অনন্য প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি হৈছে। সেয়েহে নগৰীয়া দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়টোৰে মোকাবিলা আৰু নগৰীয়া সমস্যাৰাজিৰ প্ৰতি এক কেন্দ্ৰীভূত দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিবলৈ দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইন, ২০০৫-ৰ সংশোধনীৰ জৰিয়তে ‘৪১এ’ দফাৰ সংযোজন ঘটোৱা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ৰাজ্যৰ ৰাজধানী আৰু পৌৰ নিগম থকা সকলো চহৰত (দিল্লী এনচিটি আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত চণ্ডীগড়ৰ বাহিৰে) নগৰীয়া দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ (UDMA) গঠন কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে চহৰ-নিৰ্দিষ্ট দুৰ্য্যোগৰাজিৰ সৈতে অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰা। বানপানী আৰু গ্ৰীষ্ম প্ৰৱাহকে প্ৰমুখ্য কৰি নগৰীয়া নিৰ্দিষ্ট দুৰ্বলতাসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি নগৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা আৰু ইয়াৰ ৰূপায়ণত সমন্বয় সাধনৰ বাবে ইউডিএমএ-সমূহ দায়বদ্ধ। সেয়েহে ইউডিএমএ স্থাপন কৰাটো ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ দায়িত্ব।
দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা (সংশোধনী) আইন-২০২৫ এ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ তথ্যকোষ সৃষ্টিৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াত বিপদাশংকাৰ মূল্যায়ন, প্ৰশমন পৰিকল্পনা আৰু দুৰ্য্যোগৰ বাস্তৱ-সময়ৰ তথ্য অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান বিভাগৰ (IMD) দৰে সতৰ্কবাণী প্ৰদান কৰা সংস্থাই সাত দিনৰ আগতীয়া ভৱিষ্যদ্বাণীৰ বাবে বতৰ পূৰ্বাভাস ব্যৱস্থাত এআই/এমএল মডেল একত্ৰিত কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত বানপানীৰ পূৰ্বাভাস (সাত দিন পূৰ্বেই) আৰু ঘূৰ্ণীবতাহৰ অনুসৰণৰ বাবে এআই-চালিত চিমুলেচন অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। মিছন মৌচমৰ অংশ হিচাপে (২০২৫-ত শুভাৰম্ভ কৰা ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৩০-ৰ ভিতৰত হাই-ৰিজ’লিউচন এআই পূৰ্বাভাস প্ৰদান) এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
উচ্চ-পৰ্য্যায়ৰ কমিটিয়ে (HLC) ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্য্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (NDRF) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্য্যোগ প্ৰশমন পুঁজিৰ (NDMF) পৰা ৰাজ্যসমূহলৈ আৰ্থিক সাহায্যত অনুমোদন জনায়। দুৰ্য্যাগ ব্যৱস্থাপনা (সংশোধনী) আইন, ২০২৫ প্ৰণয়নৰ পূৰ্বৰে পৰাই এনে কমিটি আছিল। এই কমিটিয়ে দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি অহাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ২০২৫-ত ডিএম আইনৰ সংশোধনৰ জৰিয়তে কমিটিখনক বিধিগত মৰ্য্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছিল।
কমিটিখনে ২০২৫-২৬ ৰ ভিতৰত এনডিআৰএফ-ৰ পৰা ভিন্ন ৰাজ্যলৈ বানপানী/কৃত্ৰিম বান/ঘূৰ্ণীবতাহ/অগ্নিনিৰ্বাপক সেৱাৰ আধুনিকীকৰণ/পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আদিৰ বাবে ৪৫৭৬.৭ কোটি টকাৰ অনুমোদন জনাইছে। বিত্তীয় বৰ্ষটোত ভিন্ন আঁচনিৰ অধীনত কমিটিখনে এনডিএমএফ-ৰ পৰা নিম্ন-উল্লেখিত ধনৰাশিৰো অনুমোদন জনাইছেঃ
1. নগৰীয়া পুঁজি বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনা কাৰ্য্যক্ৰম (দ্বিতীয় পৰ্য্যায়):- ২৪৪৪.৪২ কোটি টকা
2. অসমৰ আৰ্দ্ৰ-ভূমিসমূহৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ:- ৬৯২.০৫ কোটি টকা
3. পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠানৰ সমাজভিত্তিক দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ পদক্ষেপক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্প:- ৫০৭.৩৭ কোটি টকা (পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ ২০৩.৬২ কোটি টকাকে ধৰি)
দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইনখনে সমন্বয়, প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা এক শক্তিশালী আইনী আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামো স্থাপন কৰি দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে ভাৰতৰ স্থানৰ যথেষ্ট অগ্ৰগতি ঘটাইছে। আইনখন কাৰ্য্যকৰী কৰাৰ জৰিয়তে ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক উভয় পৰ্য্যায়তে সক্ৰিয় দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস আৰু ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
DISASTER MANAGEMENT (AMENDMENT) ACT, 2025
11 FEB 2026 4:34PM by PIB Delhi
Rapid urbanisation is posing new and unique challenges in urban areas of large urban agglomerations that span even more than one district in many areas. Therefore, to address the issue of urban disaster risk management and have a focused approach towards urban issues, an enabling provision ‘41A’ has been made through amendment in the Disaster Management Act, 2005, empowering the State Governments to constitute Urban Disaster Management Authority (UDMA) in State Capitals and all cities having Municipal Corporation (excluding NCT of Delhi and Union Territory of Chandigarh) for dealing with city specific disasters more effectively. The UDMAs are responsible for preparation of Urban Plan addressing urban specific vulnerabilities including flooding and heatwaves and for coordinating the implementation of the same. Therefore, it is the mandate of the State Governments to set up UDMA. As per information available, only one state namely, Karnataka has constituted UDMA for Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike.
The Disaster Management (Amendment) Act, 2025, mandates the creation of a National Disaster Database, which includes risk assessments, mitigation plans, and real-time data on disasters. Alert agencies such as India Meteorological Department (IMD) have integrated AI/ML models into weather forecasting systems for seven-day advance predictions. This includes AI-driven simulations for flood forecasting (up to seven days ahead) and cyclone tracking, as part of Mission Mausam (launched in 2025, aiming for high-resolution AI forecasts by 2030).
High-Level Committee (HLC), approves financial assistance to the States from the National Disaster Response Fund (NDRF) and National Disaster Mitigation Fund (NDMF). The HLC existed prior to enactment of Disaster Management (Amendment) Act, 2025. As it was performing important role in disaster management, statutory status was granted to HLC through amendment in DM Act in 2025. Further, Ministry of Home Affairs facilitates timely constitution and deputation of Inter-Ministerial Central Team (IMCT) in the wake of a severe disaster, for immediate first-hand assessment of the damages caused.
HLC has approved an amount of Rs 4576.7 crore from NDRF to various States during 2025-26 for floods/flash floods/cyclone/modernization of fire services/recovery and reconstruction needs etc. HLC has also approved the following amount from NDMF, under various schemes during this financial year:
1. Urban Fund Risk Management Programme (Phase-II):-Rs. 2444.42 Cr.
2. Restoration and rejuvenation of Assam Wet Land: Rs. 692.05 Cr.
3. National Project for Strengthening Community based Disaster Risk Reduction Initiatives in Panchayat Raj Institution: Rs. 507.37 Crore (including Rs. 203.62 Crore by Ministry of Panchayti Raj).
The Disaster Management Act has significantly strengthened India’s position as a Global leader in disaster management by establishing a robust legal and institutional framework that enhances coordination, preparedness and response capabilities. Through the implementation of the Act, India has demonstrated its commitment to pro-active disaster risk reduction and effective management at both national and regional level. India has emerged as a global leader in the field of disaster management through the following steps:
1. The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) was launched by the Prime Minister at the United Nations Climate Action Summit in New York on September 23, 2019. So far, 53 countries and 12 international organizations have joined as its members.
2. The Government is providing humanitarian aid and disaster relief assistance to disaster affected countries. In the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam', Operation Dost in Turkiye and Syria, Operation Brahma in Myanmar, etc. were initiated by Government of India to provide immediate Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) to the victims of disaster.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.