PIB Backgrounder
কলচর অমসুং লোলশিংগীদমক আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স
09 FEB 2026 5:45PM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং
• ভারতনা ভাশিনি, অনুৱাদিনি, গ্যান ভারতম অমসুং অদি ৱানি অসিনচিংবা নেস্নেল প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা কলচর অমসুং লোলশিংগীদমক AIবু ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ তৌরগনি
• AI অসি মেনুস্ক্রিপ্স দিজিতেলাইজেসন তৌবা, একাদমিক কন্তেন্ত হন্দোকপা, অমসুং ত্রাইবেল অমসুং মুৎশিল্লক্লিবা লোলশিং য়াওহন্দুনা কলচরেল অমসুং নোলেজ এসেৎশিং শীজিন্নবা য়াহন্নবা শীজিন্নরি।
• কলচরেল অমসুং ক্রিয়েতিব সেক্তরশিং অসি দিজিতেল ভেল্যু চেনশিংদা পুনশিন্নবা, আর্তিসানশিংবু প্লেৎফোর্মশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগা শম্নহন্নবা AIবু শীজিন্নরি।
কলচরেল প্রিজার্বেসনদগী হৌরগা কলচরেল পার্তিসিপেসন ফাওবা
ভারতকী কলচরেল হেরিতেজ অমসুং লিংগ্বিস্তিক দাইবর্সিতীনা লমদম অসিগী খুন্নাইগী মশক অমসুং শেয়র্দ নোলেজ সিস্তেমশিং শেম্মি। মেন্যুস্ক্রিপ্তশিং, মোন্যুমেন্তশিং, পর্ফোমিং আর্তস অমসুং ক্রাফতশিংদগী হৌরগা ওরেল ত্রেদিসনশিং, ফোকলোর অমসুং ইন্দিজিনস নোলেজ ফাওবদা, ভারত্তা কলচর অসি লোল কয়া, স্ক্রিপ্তশিং অমসুং ৱা ঙাংবগী মওংশিংগী খুত্থাংদা শেম্লি অমসুং থাংথরি।
সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না, ভারতকী লিংগ্বিস্তিক লেন্দস্কেপ অসিদা সেদ্যুল লোল ২২ অমসুং নন-সেদ্যুল লোল ৯৯ লোয়ননা, মমা লোল অমসুং ত্রাইবেল লোল [1] লিশিং কয়া কয়াগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা লোল কয়াদা শন্দোকই। ভারত সরকারনা ঐখোয়গী লোলগী হেরিতেজ অমসুং মসিদা য়াওরিবা ফজরবা ত্রেদিস্নেল নোলেজ অসিবু ঙাক শেন্নবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা ইনস্তিত্যুস্নেল, এজুকেস্নেল অমসুং দিজিতেল ইনিসিয়েতিবশিং লেপ্পা লৈতনা পায়খৎলি।
মসিগী থবক অসিগী মপুং ওইবা ৱাফমদি AI য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা কলচরেল রিসোর্সশিং অমসুং ত্রেদিস্নেল নোলেজশিং ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং মখোয়না খংনবা অমসুং মখোয়দা খুদোংচাবা ফংগদবা লোল অমসুং ফোর্মেতশিংদা মীয়ামদা ফংহন্নবা হোৎনবনি। মসিনা তেক্নোলোজীবু দেমোক্রেতাইজ তৌবগী মথৌ তাই। মসিগী থৌওং অসিদা AIনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। কলচরেল এসেৎশিং দিজিতেলাইজ তৌবা অমসুং থিদোকপদা মতেং পাংদুনা, লোন কয়া অমসুং ভোইস-বেজ এক্সেস তৌবা য়াহন্দুনা অমসুং স্কেলদা শরুক য়াবা য়াহন্দুনা, AIনা হেরিতেজ অমসুং মীওইশিং, চৎনবী অমসুং তেক্নোলোজীগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু কোকহনবদা মতেং পাংই। AI অসি মীওইবা খুন্নাইগী তেক্নোলোজী অমা ওইনা শিজিন্নবগী ভিজন অসি মসিগী এপ্রোচ অসিনা উৎলি। মসি "ময়াম পুম্নমক্কী য়াইফনবা অমসুং পুম্নমক্কীদমক নুংঙাইবা"গী পান্দমগা লোয়ননা পাইখৎলি।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইনা লোল শেমগৎপা
কলচর, নোলেজ অমসুং পব্লিক সর্ভিসশিংদা এক্সেস হেঙ্গৎহন্নবা, ভারত সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্রোচ অমা লৌখৎলি।
লোলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিগী মরুওইবা য়ুম্বীশিংগী মনুংদা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওরি:
নেস্নেল লেংগ্বেজ ত্রান্সলেসন মিসন (NLTM) - ভাশিনি [2]
নেস্নেল লেংগ্বেজ ত্রান্সলেসন মিসনগী মখাদা ২০২২দা হৌদোকখিবা, ভাশিনি অসি দিজিতেল স্পেসতা ভারতকী লিংগ্বিস্তিক দাইবর্সিতী কয়া লৈবগীদমক্তা শেমগৎখি। ইনিসিএতিব অসিনা লোল অমসুং ভোইস কেপাসিতীশিং দিজিতেল সিস্তেমশিংদা হকথেংননা শাগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা লৈবাক অসিদা শীজিন্নরিবা লোন কয়াদা পব্লিক প্লেতফোর্মশিং অসি মপুং ফানা মথৌ পাংথোকপা ঙমহল্লি।
ভাশিনিনা মরুওইবা অথিংবা অহুম পুন্না কোকহল্লি:
লোলগী অথিংবা - লোকেল লোলশিং নৎত্রগা এক্সেন্তশিং খঙদবা সিস্তেমশিং
• দিজিতেলগী অথিংবা - শীজিন্নবদা পুক্নিং চিংশিনদবা অরুবা ইন্তরফেসশিং
• লাইরিক হৈবগী অথিংবা - লাইরিক পাবা অমসুং তাইপ তৌবদা মখা পোনবা
সিস্তেমগী থাক্তা, ভাশিনিনা নেস্নেল দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা মল্তিলিংগ্বেল AI শেমগৎলি। মসিনা ভারতকী লোনশিংদা হন্দোকপা, ৱা ঙাংবদা, ৱারোলদা, ত্রান্সলিতরেসন অমসুং দোক্যুমেন্ত খঙদোকপা অসিগুম্বা লোনগী সর্ভিসশিং পীরি। মসিনা প্লেতফোর্মশিংদা লোন অমসুং ৱা ঙাংবগী ফিচরশিং হান্না শেম্বা য়াওদনা হাপচিনবা য়াহল্লি।
ভাশিনিনা হৌজিক ফাওবদা পাক-শন্না থবক তৌরি:
• লোন ২২দা ভোইস অমসুং লোন ৩৬দা তেক্সত সর্ভিসশিং সপোর্ত তৌরি
• AI মোদেল অমসুং দেতা সেত ৩৫০ হেন্না হোস্ত তৌরি
• হৌজিক ফাওবদা লোন বিল্লিয়ন ৪গী মথক্তা ইনফরেন্স তৌখ্রে
মসিগী পাঙ্গল অসি খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবদা লৈ। রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিং, লোনগী এক্সপর্তশিং, স্তার্তঅপশিং, রাজ্য সরকারশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী পার্তনরশিংনা প্লেতফোর্ম অসিদা পুন্না শরুক য়াদুনা লোনগী মোদেলশিং অসি অশেংবা মালেমগী শীজিন্নবা অমসুং লোকেলগী শরুক য়াবগী খুত্থাংদা ফগৎহনবদা থাজবা পীরি।
ফাউন্দেস্নেল লেংগ্বেজ লেয়র অমা ওইনা, ভাশিনিনা লিংগ্বিস্তিক দাইবর্সিতী কয়াবু প্রক্তিকেল দিজিতেল এক্সেসতা ওন্থোকই, মসিনা মীওইশিংনা মখোয়না খঙবা লোলশিং অমসুং ফোর্মেতশিংদা ইনফোর্মেসন, কলচর অমসুং পব্লিক সর্ভিসশিংগা মরী লৈনবা ঙমহল্লি।
• ভাশিনি শিজিন্নবগী মরু ওইবা খুদমশিং
• কাশি তামিল সঙ্গমম ২.০ রিয়েল-তাইম স্পীচ ত্রান্সলেসন [3]:
বরানসীদা কাশি তামিল সঙ্গমম থৌরমদা প্রধান, মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী ৱারোল পীনবা ভাসিনি AI শিজিন্নখি। মহাক্কী হিন্দী ৱারোল অদু তামিলদা রিয়েল তাইমদা হন্দোকখি। মসিনা তামিল ঙাঙবা মীহুৎশিংনা মখোয়গী লোলদা ৱারোল অদু হকথেংননা খঙবা ঙমহনখি। মসিনা লাইব কলচরেল একচেঞ্জগী কন্তেক্স অমদা ভাসিনিগী রিয়েল তাইম ত্রান্সলেসন কেপাসিতী উৎখি।
• মহা কুম্ভ ২০২৫তা মল্তিলিংগ্বেল সপোর্ত [4]:
ভাসিনিনা কুম্ভ সাহAI’ য়াক চেৎ বো, লোন কয়া ঙাংবা, ভোইস-এনেবল ওইবা এসিস্তেন্ত অমা মহাকুম্ভ ২০২৫দা শীজিন্নখি। মসিনা লোন ১১ (হিন্দী, ইংলিস অমসুং অতোপ্পা ৯) দা পিলগ্রিমশিংদা নেভিগেসন অমসুং থৌরমগী ঈ-পাউ পীখি। তোঙান তোঙানবা লোলগী ওইবা হিরমদা শরুক য়ারিবশিংগীদমক থৌরম অসি হেন্না চঙবা ওইহন্নবগীদমক রিয়েল-তাইম তেক্স অমসুং ভোইস ত্রান্সলেসনগা লোয়ননা দিজিতেল লোস্ত এন্দ ফাউন্দ সোলুসনগুম্বা ফিচরশিংসু মসিনা সপোর্ত তৌখি।
ফাউন্দেস্নেল লেংগ্বেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইনা, ভাশিনিনা মখল-মখা কয়াবু এক্সেসতা ওন্থোকই, মসিনা মীশিংবু মখোয়গী মশাগী লোল অমসুং ফোর্মেতশিংদা ইনফোর্মেসন, কলচর অমসুং পব্লিক সর্ভিসশিংগা মরী লৈনহনবদা মতেং পাংই। মসি ইনক্লুসিব পার্তিসিপেসন অমসুং এম্পাৱরমেন্তকী মায়কৈদা মরুওইবা খোংথাং অমনি।
তেক্নোলোজী দেবেলপমেন্ত ফোর ইন্দিয়ন লেংগ্বেজেজ (TDIL)[5]
TDIL অসি ভারত সরকারগী মতম শাংনা পায়খৎলিবা প্রোগ্রাম অমনি। মসিনা ভারতকী লোন কয়াদা স্ক্রিপ্ত, ৱাঙাং অমসুং তেক্সতশিং য়াওনা ভারতকী লোনশিংদা কম্প্যুতিং তৌনবগী তঙাই ফদবা তেক্নোলোজীগী হৌরকফম ওইখি।
মসিদা মরুওইবা লোলগী তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপা অমসুং স্তেন্দার্দাইজেসন তৌবদা মিৎয়েং থম্লি, মসিদা মখাগীশিং অসি য়াওরি:
• মেছিন ত্রান্সলেসন
• ভারতকী স্ক্রিপ্তশিংগীদমক্তা ওপ্তিকেল কেরেক্তর রিকোগ্নিসন (OCR)
• স্পীচ তু তেক্স অমসুং তেক্স তু স্পীচ সিস্তেমশিং
• এন্দরাইতিং রিকোগ্নিসন অমসুং ত্রান্সলিতরেসন তুলশিং
• TDILনা অসুম্না প্রক্তিকেল ওইনা শিজিন্নবা য়াহল্লি:
• প্লেতফোর্মশিংগী মরক্তা অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা লোলগী রিসোর্সশিং, দেতা সেৎশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং শেয়র তৌবা য়াহনবা
• লোল কয়াগী মরক্তা এক্সেস তৌবা ঙম্বগী মতেং পীবা, শিজিন্নরিবশিংদা মখোয়গী লোলশিংদা ইনফোর্মেসন লৌবা অমসুং ইন্তরেক্ত তৌবা য়াহনবা
• সিস্তেম অমসুং দিভাইসশিংগী মরক্তা ভারতকী লোলশিং দিজিতেল ওইনা চাং মান্ননা উৎনবগী থাজবা পীবা
• ভারতকী লোনশিংদা মেছিন ত্রান্সলেসন তুলশিংগুম্বা TDIL-শপোর্ত তৌবা সিস্তেমশিংনা লৈঙাক, এজুকেসন অমসুং ঈ-পাউ শন্দোকপদা মল্তি-লিংগ্বেল এক্সেসকী অঙনবা রিয়েল-ৱার্ল্দ এপ্লিকেসনশিং উৎলি।
ফাউন্দেস্নেল লেংগ্বেজ তেক্নোলোজী প্রোগ্রাম অমা ওইনা, TDILনা ভারতপু লোনগী রিসর্চতগী স্কেল তৌবা ঙম্বা লোনগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ওন্থোকপা ঙমহনখি। মসিনা ভাসিনিগুম্বা প্লেৎফোর্মশিংদা হকথেংননা মতেং পাংখি অমসুং দিজিতেল, কলচরেল অমসুং নোলেজ ইকোসিস্তেমশিংদা ইনক্লুসিব এক্সেস মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
অনুৱাদিনি (AICTE)
অনুৱাদিনি অসি একাদমিক, তেক্নিকেল অমসুং নোলেজ কন্তেন্তশিং ভারতকী লোলশিংদা পাক-শন্না হন্দোক্নবা ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এজুকেসন (AICTE)না শেমগৎপা AIদা য়ুমফম ওইবা মল্তিলিংগ্বেল ত্রান্সলেসন প্লেৎফোর্ম অমনি।
• মসিনা মখাদা পীরিবশিংসিগী খুত্থাংদা প্রক্তিকেল লেংগ্বেজ এক্সেসপু সপোর্ত তৌই:
• তেক্সবুক, রেফরেন্স মেতরিএল অমসুং লর্নিং রিসোর্সশিংগী AI-এনেবল তৌরবা ত্রান্সলেসন
• তেক্স, দোক্যুমেন্ত অমসুং ৱা ঙাংবদা য়ুম্ফম ওইবা হন্দোকপা য়াওনা মল্তিমোদেল কেপাসিতীশিং
• ই-কুম্ভ [6] গুম্বা নেস্নেল রিপোজিতরীশিংগা পুনশিনবা, মসিনা স্কেলদা হন্দোক্লবা কন্তেন্তদা এক্সেস তৌবা ঙমহল্লি
• এনুভাদিনিনা মখাদা পীরিবশিং অসিগুম্বা প্রক্তিকেল য়ুজ কেসশিং য়াহল্লি:
• রিজনেল লোলশিংদা মহৈরোয়শিংগী হায়র এজুকেসন অমসুং তেক্নিকেল নোলেজগী এক্সেস হেঙ্গৎহনবা
• লোকেল লোলশিংদা লর্নিং রিসোর্সশিং ফংহন্দুনা স্কিলিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং শৌগৎপা
• কম্ম্যুনিকেসন খক্তমক নত্তনা লৌশিংগী মেদিয়ম অমা ওইনা ভারতকী লোলশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা
AI-দ্রিভেন লেংগ্বেজ এক্সেস প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা, অনুৱাদিনীনা ভারতকী লোলশিংদা লৌশিং অমসুং হৈ-শিংবশিং ফংহনবদা মতেং পাংলি। এজুকেসন, স্কিলিং অমসুং কলচরেল নোলেজ সিস্তেমশিংদা শরুক য়াবা য়াহন্দুনা মসিনা সোসিয়েল এম্পাৱরমেন্ত অমসুং হিংনবগী খুদোংচাবশিংদা মতেং পাংই।
কলচরেল হেরিতেজ, নোলেজ সিস্তেম অমসুং লিংগ্বিসস্তিক দাইভর্সিতীগীদমক AI
ভারতকী পাক চাউবা কলচরেল লেগেসী অসি ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং মীয়ামগী অয়াবা অমসুং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবগীদমক, ভারত সরকারনা AI অসি হেরিতেজ কঞ্জার্বেসন, ত্রেদিস্নেল নোলেজ সিস্তেম অমসুং লিংগ্বিসস্তিক দাইভর্সিতী কয়াদা শীজিন্নরি।
গ্যান ভারতম মিসন [7]
মসি নেস্নেল দিজিতেল রিপোজিতরী অমা শেম্বা য়াওনা ভারতকী মেনুস্ক্রিপ্ত হেরিতেজ অমসুং ত্রেদিস্নেল নোলেজ সিস্তেমশিংগী সর্ভে, দোকুমেন্তেসন, দিজিতেলাইজেসন অমসুং দিসসেমিনেসনগী নেস্নেল মিসননি।
• AIনা মতেং পাংলিবা খুৎলাইশিং শিজিন্নরি, খুদম ওইনা:
• অরিবা মেনুস্ক্রিপ্তশীংগীদমক খুৎনা ইবা তেক্স রিকোগনিসন (HTR) অমসুং OCR
• স্ক্রিপ্ত অমসুং লোলশিংগী মরক্তা মেতাদেতা এক্সত্রেক্সন অমসুং ইন্তেলিজেন্ত কেতালোগিং
• দিজিতেলাইজ তৌরবা হেরিতেজ কন্তেন্ত ফগৎহনবা অমসুং ফংহনবা
• মরুওইবা মাইপাকপশিংগী মনুংদা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াউরি [8]]:
• ক্রিতি সমপাদা দিজিতেল রিপোজিতরীদা মেনুস্ক্রিপ্ত লাখ ৪৪ হেন্না দোকুমেন্ত তৌখ্রে
• দিজিতেলাইজেসন অমসুং এক্সেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা লুপা করোর ৪৮২.৮৫ (২০২৪-৩১) গী শেনফমগা লোইননা মিসন অয়াবা পীখ্রে
মিসন অসিনা কলচরেল হেরিতেজ অসি ফিজিকেল আর্কাইবতগী দিজিতেল এক্সেসতা হোংহন্নবা, মতম শাংনা ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা হোৎনগনি।
গ্যান-সেতু (গ্যান ভারতমগী মখাদা নেস্নেল AI ইন্নোবেসন চেলেঞ্জ)[9]
গ্যান-সেতু অসি মেনুস্ক্রিপচর কঞ্জার্বেসন, দিসিফরমেন্ত, রিস্তোরেসন অমসুং এক্সেসকীদমক AIনা লমজিংবা সোর্স সোলুসনশিং ফংনবা নেস্নেল চেলেঞ্জ অমা ওইনা হৌদোকখিবনি।
AIগী প্রক্তিকেল য়ুজ কেসশিংদা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াউরি:
কেতালোগিং অমসুং দেতা সেৎ শেম্বা
• দিজিতেলাইজেসন অমসুং আর্কাইব তৌবা
• স্ক্রিপ্ত দিসাইফরিং অমসুং নোলেজ দিসসেমিনেসন
• Key outcomes include:
• মরুওইবা মগুনশিংগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াওরি:
• হেরিতেজ এপ্লিকেসনগীদমক মশক খঙদোক্লবা AI প্রোতোতাইপশিংগা লোইননা নেস্নেল চেলেঞ্জ মায় পাক্না লোইশিনবা
ইনিসিএতিব অসিনা কলচরেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং AI ইকোসিস্তেমগী মরক্তা তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা দিপ্লোয়মেবল AI সোলুসনশিংগী পাইপলাইন অমা শেমখি।
অদি ভানী - ত্রাইবেল লোলশিংগীদমক AI প্লেৎফোর্ম [10]
ভারতকী চৎনবী অমসুং ৱা ঙাংবগী হেরিতেজকী মরুওইবা মফম ওইরিবা ত্রাইবেল লোলশিং ঙাক শেন্নবা, প্রমোসন তৌনবা অমসুং নৌহৌননা পুথোক্নবগীদমক আদি ভানি অসি AIদা য়ুম্ফম ওইবা প্লেতফোর্ম অমনি।
মখাদা পীরিবশীংসিগী খুত্থাংদা প্রক্তিকেল ওইনা শিজিন্নবা য়াহল্লি:
• হিন্দি, ইংলিস অমসুং ত্রাইবেল লোলশিংগী মরক্তা রিয়েল তাইম ত্রান্সলেসন
• ঙাংলিবা লোলশিংগী ৱা ঙাংবদা তেক্সতা ত্রান্সক্রিপ্সন
• নহা ওইরিবা মীরোলশিংগীদমক লোল তম্বগী মোদ্যুলশিং
• ফোকলোর, ওরেল হিস্তরী অমসুং কম্ম্যুনিতী নেরেতিবশিং দিজিতেলাইজ তৌবা
• মরুওইবা মাইপাকপশিং (বেতা ফেজ) [11]:
• সন্তালি, ভিলি, মুন্দারি অমসুং গোন্দীগুম্বা ত্রাইবেল লোলশিং য়াওনা অহানবা রোল-ওউৎ, হৌজিক পাকথোক চাউথোকহনবগী থবক পায়খৎলি
• ত্রাইবেল লোলশিংদা এদভাইজরিশিং অমসুং মীয়ামগী ওইবা পাউতাকশিং সবতাইতল তৌনবা প্লেতফোর্ম শিজিন্নবা
• দিজিতেল, এজুকেস্নেল অমসুং পব্লিক কম্ম্যুনিকেসন স্পেসশিংদা ত্রাইবেল লোলশিং পুরক্তুনা ইনক্লুজনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
AIগী খুত্থাংদা শরুক য়াবা অমসুং খুদোংচাবা পীবা[12]
AIনা কলচর, লোল অমসুং লৌশিংগী খুদোংচাবা ফগৎলকপগা লোয়ননা, মথংগী খোঙথাং অসি মসিগী খুদোংচাবা অসি শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবা অমসুং খুন্নাইগী শক্তি লৈহনবনি। মসি মরুওইনা হিংনবগীদমক্তা ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং, লোকেল নোলেজ অমসুং কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওংশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী কলচরেল অমসুং ক্রিয়েতিব সেক্তরশিংগীদমক্তা য়াম্না মরুওই।
আর্তিসানশিং, খুৎশা হৈবা মীওইশিং অমসুং কলচরেল প্রেক্তিসনরশিংনা ভারতকী ইনফোর্মেল অমসুং ক্রিয়েতিব ইকোনোমীগী অচৌবা শরুক অমা ওইরি। ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং লোকেল কন্তেক্সতা সেন্সিতিব ওইবা মওংদা দিজাইন তৌরকপা মতমদা, কলচরেল আইদেন্তিতী ঙাক্তুনা থম্বগা লোয়ননা, দিজিতেল মার্কেৎশিংদা ভিজিবিলিতী, প্রদক্তিবিতী, স্কিল অমসুং শরুক য়াবা হেনগৎহন্দুনা, AIনা হিংনবগী লম্বীশিং অসিদা মতেং পাংবা ঙম্মী।
আর্তিসানশিং অমসুং কলচরেল ৱার্করশিংগীদমক AI-এনেবল তৌরবা লম্বীশিং
• লোল য়াওবা প্লেতফোর্মশিংগী খুত্থাংদা কৈথেলদা এক্সেস ফগৎহনবা
• AIদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সলেসন অমসুং দিস্কভরী য়োলশিংনা আর্তিসানশিংদা মখোয়গী পোৎথোকশিং, ৱারীশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা লোল অমসুং লমদমশিংদা কলচরেল ভেল্যু উৎপদা মতেং পাংই।
• মল্তিলিঙ্গ্বেল কেতালোগশিং অমসুং ইন্তরফেসশিংনা ইন্তরমেদিয়রশিংদা মখা পোনবা হন্থহল্লি অমসুং পাক চাউবা কৈথেলশিংদা য়ৌহল্লি।
• ভোইস-ফার্স্ত অমসুং ইনক্লুসিব দিজিতেল এঙ্গেজমেন্ত
• ভোইস-এনেবল তৌরবা ইন্তরফেসশিংনা অৱাংবা থাক্কী লাইরিক হৈবা নৎত্রগা দিজিতেলগী মতাংদা খংহৌদবা আর্তিসানশিংদা মখোয়গী মশাগী লোলদা প্লেতফোর্মশিং, ত্রেনিং মোদ্যুলশিং অমসুং সর্ভিসশিংদা এক্সেস পীবা ঙমহল্লি।
• অসিগুম্বা ইন্তরফেসশিংনা দিজিতেল সিস্তেমশিংদা পাক চাউনা শরুক য়াবা য়াহল্লি।
• স্কিলিং, প্রদক্তিবিতী অমসুং এন্তরপ্রাইজ সপোর্ত
• AIনা মতেং পাংলিবা লর্নিং তুলশিংনা মগুন ফগৎহনবা, দিজিতেল মার্কেতিং, প্রাইসিং অমসুং ইনভেন্তরী মেনেজমেন্তগুম্বা লমশিংদা দিমান্দ তৌরবা ত্রেনিং পীবা ঙম্মি।
• দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ইনসাইৎশিংনা আর্তিসানশিংদা প্রদক্সন প্লান তৌবদা, দিমান্দ মেনেজ তৌবদা অমসুং ইফিসিএন্সী ফগৎহনবদা মতেং পাংই।
• থাজবা, হৌরকফম অমসুং কলচরেল ওথেন্তিসিতি
• AIনা সপোর্ত তৌবা দোক্যুমেন্তেসন অমসুং তেগিং সিস্তেমশিংনা হেরিতেজ অমসুং জি.আই. তেগ তৌরবা পোত্থোকশিংগী অশেংবা ওইবশিং অমসুং থাজবা শেমগৎপদা মতেং পাংই।
• ময়েক শেংবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা দিজিতেল রিপ্রজেন্তেসননা কঞ্জুমরগী থাজবা হেনগৎহল্লি অমসুং কলচরেল ভেল্যু ঙাক্লি।
AI সিস্তেমশিংদা লোলগী এক্সেস, ভোইস-বেজ তৌরবা খুৎলাইশিং অমসুং কলচরগী ৱাখল্লোনশিং শেমগৎতুনা, আর্তিসানশিং অমসুং কলচর ৱার্করশিংনা তেক্নোলোজীগী কান্নবা ফংলবশিং খক্তা নত্তনা এক্তিব য়ুজরশিং ওইরকই। মতৌ অসুম্না, AIনা শিন্মীশিংগী ইকাই খুম্নবা, তুং কোইনা হিংনবগী লম্বী অমসুং ভারতকী কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব ত্রেদিসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুন্নাইগী শক্তি লৈহনবদা মতেং পাংই।
কলচর, লোল অমসুং পুন্সি মহিংগীদমক ইনক্লুসিব ওইবা AI কুমাং চাউশিনবা
ভারতনা পব্লিক সিস্তেম পুম্বদা AI শিজিন্নবা পাকথোক চাউথোকহনবদা, তেক্নোলোজী অসিনা কলচরেল পার্তিসিপেসন, সোসিয়েল এম্পাৱরমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল লাইবলিহুদশিংদা হেন্না চাউনা মতেং পাংহনবদা মরুওইবা পান্দম থম্লি। ইনক্লুসিব সোসাইতেল দিবেলপমেন্তকীদমক AIগী মতাংদা নীতি আয়োগকী রিপোর্ত য়াওনা হন্দক্কী পোলিসী থিঙ্কিংনা পব্লিক স্পেসতা AIবু হেন্না ফজনা শীজিন্ননবগীদমক মখাদা পীরিবা মরুওইবা এস্পেক্তশিং অসি পনখি[13]:
• ত্রেনিং প্রোভাইদরশিং, ইমপ্লোয়রশিং, প্লেতফোর্মশিং অমসুং সরকারগী বোদীশিংদা সিস্তেম পুম্নমক্তা লায়না ভেরিফাই তৌবা ঙম্বা থাজবা য়াবা থবক অমসুং স্কিল সর্তিফিকেতশিং ইসু তৌবা য়াহন্দুনা ভেরিফাই তৌবা য়াবা দিজিতেল ক্রেদেন্সিএলশিংগী খুত্থাংদা থাজবা শেমগৎপা।
• লোলদা য়ুম্ফম ওইবা AIগী খুৎলাইশিং পাকথোক চাউথোকহন্দুনা অমসুং ওফলাইন অমসুং ইন্তরনেত এক্সেস ৱাৎপা মফমশিংদা থবক তৌবা AI সিস্তেমশিং সপোর্ত তৌদুনা AI ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
• স্তেত অমসুং দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামশিং শৌগৎতুনা, দিজিতেল ৱার্ক হবশিং ওইনা লোকেল ফেসিলিতীশিং শীজিন্নদুনা অমসুং দিজিতেল স্কিলশিং অমসুং এদোপ্সন ফগৎহন্নবা কম্ম্যুনিতী ওর্গনাইজেসনশিংগা থবক তৌমিন্নদুনা লোকেলগী থাক্তা ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎপা।
• মল্তি-স্তেকহোল্দর কোলাবোরেসন প্রমোৎ তৌবা, সরকার, তেক্নোলোজী প্রোভাইদরশিং, একাদেমিয়া, ইন্দস্ত্রীগী বোদীশিং অমসুং সিবিল সোসাইতীবু পুন্সিন্দুনা কোওর্দিনেৎ অমসুং সস্তেনেবল ওইবা মওংদা ইনক্লুসিব AI সোলুসনশিং স্কেল তৌবা।
মসিগী থবকশিং অসিনা AIবু তেক্নোলোজীগী ওইবা খুৎলাই অমা ওইনা খক নত্তনা ভারতকী চৎনবী অমসুং লোলগী খেন্নববু উৎলিবা পব্লিক গুদ অমা ওইনা থমগনি। মীওইবদা মীৎয়েং চঙবা থৌওং অসিনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক তেক্নোলোজীগী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসি মীওইবনা হিংলিবা তশেং তশেংবশিংবু ঙাংবা, খঙবা অমসুং পাউখুম পীনবা AIনি। AI শীজিন্নবা অসি ইনক্লুজন, পার্তিসিপেসন অমসুং খুদোংচাবাগা চান্নহন্দুনা, ভারতনা মসাগী কলচরেল হেরিতেজ অমসুং ক্রিয়েতিব কম্ম্যুনিতীশিং অসিবু দিজিতেলগী ওইবা মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লবা অমসুং সোসিয়েল ইনক্লুসিব ওইবা তুংলমচৎ অমগীদমক এক্তিব কন্ত্রিব্যুতরশিং ওইদুনা লৈহল্লগনি।
pdf ফাইলগীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু.

PIB Headquarters
Artificial Intelligence for Culture and Languages
09 FEB 2026 5:45PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• India is institutionalising AI for culture and languages through national platforms such as BHASHINI, Anuvadini, Gyan Bharatam and Adi Vaani etc.
• AI is being used to make cultural and knowledge assets usable by digitisation of manuscripts, translation of academic content, and inclusion of tribal and endangered languages.
• AI is being leveraged to integrate cultural and creative sectors into digital value chains, linking artisans to platforms and opportunities.
From Cultural Preservation to Cultural Participation
India’s cultural heritage and linguistic diversity shape its social identity and shared knowledge systems. From manuscripts, monuments, performing arts and crafts to oral traditions, folklore and indigenous knowledge, culture in India is created and passed on through many languages, scripts and spoken forms.
According to Census 2011, India’s linguistic landscape includes 22 Scheduled languages and 99 Non-Scheduled languages, spread across multiple language families, along with thousands of mother tongues and tribal languages[1]. The Government of India has undertaken sustained institutional, educational and digital initiatives to preserve and promote our linguistic heritage and the rich traditional knowledge that it holds.
At the core of this effort is the emphasis on leveraging emerging technology including AI, to preserve cultural resources and traditional knowledge, and make it available to people in the language and formats that they are familiar and comfortable with. This calls for democratisation of technology. AI has emerged as a key enabler in this process. By supporting the digitisation and discovery of cultural assets, enabling multilingual and voice-based access, and facilitating engagement at scale, AI helps bridge gaps between heritage and people, tradition and technology. This approach reflects the vision of using AI as technology for humanity, aligned with the goal of “Welfare for All and Happiness for All”.
Building Language as Digital Public Infrastructure
To expand access to culture, knowledge and public services, the Government of India is taking an infrastructure-based approach.
Key pillars of this language infrastructure include:
National Language Translation Mission (NLTM) – BHASHINI[2]
Launched in 2022 under the National Language Translation Mission, BHASHINI was developed to respond to India’s wide linguistic diversity in the digital space. The initiative focuses on building language and voice capabilities directly into digital systems. This allows public platforms to function effectively across the many languages used in the country.
BHASHINI addresses three key barriers together:
• Language barrier – systems that do not understand local languages or accents
• Digital barrier – complex interfaces that discourage use
• Literacy barrier – dependence on reading and typing
At a system level, BHASHINI is building multilingual AI as national digital public infrastructure. It provides language services such as translation, speech-to-text, text-to-speech, transliteration and document understanding across Indian languages, allowing platforms to add language and voice features without building them from scratch.
BHASHINI is already operating at scale:
• Supports voice in 22 languages and text services in 36 languages
• Hosts 350+ AI models and datasets
• Has completed over 4 billion language inferences so far
Its strength lies in collaboration. Research institutions, language experts, startups, state governments and industry partners jointly contribute to the platform, ensuring that language models improve through real-world use and local participation.
As a foundational language layer, BHASHINI turns linguistic diversity into practical digital access, enabling people to engage with information, culture and public services in languages and formats they understand.
• Key examples of use of Bhashini
• Real-Time Speech Translation at Kashi Tamil Sangamam 2.0[3]:
At the Kashi Tamil Sangamam event in Varanasi, Prime Minister Narendra Modi used the BHASHINI AI platform during his address. His Hindi speech was translated in real time into Tamil so that Tamil-speaking attendees could understand the address directly in their language, demonstrating BHASHINI’s real-time translation capability in a live cultural exchange context.
• Multilingual Support at Maha Kumbh 2025[4]:
BHASHINI powered the Kumbh Sah’AI’yak chatbot, a multilingual, voice-enabled assistant used at Maha Kumbh 2025 to provide navigation and event information to pilgrims in 11 languages (Hindi, English and nine others). It also supported features like a digital Lost & Found solution with real-time text and voice translation to make the event more accessible for attendees from diverse linguistic backgrounds.
As foundational language infrastructure, BHASHINI translates diversity into access, helping people engage with information, culture and public services in their own languages and formats — a critical step toward inclusive participation and empowerment.
Technology Development for Indian Languages (TDIL)[5]
TDIL is a long-standing Government of India programme that laid the foundational technology base for Indian language computing, covering scripts, speech and text across multiple Indian languages.
• It focuses on the development and standardisation of core language technologies, including:
• machine translation
• optical character recognition (OCR) for Indian scripts
• speech-to-text and text-to-speech systems
• handwriting recognition and transliteration tools
• TDIL enables practical use by:
• creating shared linguistic resources, datasets and standards that can be reused across platforms
• supporting cross-lingual access, allowing users to retrieve and interact with information in their own languages
• ensuring consistent digital representation of Indian languages across systems and devices
• TDIL-supported systems, such as Indian language machine translation tools, demonstrated early real-world applications of multilingual access in governance, education and information dissemination.
As a foundational language technology programme, TDIL enabled India’s transition from language research to scalable language infrastructure, eventually directly supporting platforms such as BHASHINI and strengthening inclusive access to digital, cultural and knowledge ecosystems.
Anuvadini (AICTE)
Anuvadini is an AI-based multilingual translation platform developed by the All India Council for Technical Education (AICTE) to enable large-scale translation of academic, technical and knowledge content into Indian languages.
• It supports practical language access through:
• AI-enabled translation of textbooks, reference material and learning resources
• Multimodal capabilities, including text, document and speech-based translation
• Integration with national repositories such as e-KUMBH[6], enabling access to translated content at scale
• Anuvadini enables practical use cases such as:
• expanding access to higher education and technical knowledge for students in regional languages
• supporting skilling and capacity building by making learning resources available in local languages
• strengthening Indian languages as mediums of knowledge, not only communication
As an AI-driven language access platform, Anuvadini expands access to knowledge and skills in Indian languages. By enabling participation in education, skilling and cultural knowledge systems, it contributes to social empowerment and livelihood opportunities.
AI for Cultural Heritage, Knowledge Systems and Linguistic Diversity
To preserve India’s vast cultural legacy while enabling wider public access and participation, the Government of India is deploying AI across heritage preservation, traditional knowledge systems and linguistic diversity, with a focus on scale, discoverability and inclusion.
Gyan Bharatam Mission[7]
It is national mission for the survey, documentation, digitisation and dissemination of India’s manuscript heritage and traditional knowledge systems, including creation of a National Digital Repository.
• Leverages AI-enabled tools such as:
• handwritten text recognition (HTR) and OCR for ancient manuscripts
• metadata extraction and intelligent cataloguing across scripts and languages
• improved discovery and access to digitised heritage content
• Key achievements include[8]:
• Over 44 lakh manuscripts documented in the Kriti Sampada digital repository
• Mission approved with an outlay of ₹482.85 crore (2024–31) to scale digitisation and access
The mission will ensure cultural heritage to move from physical archives to shared digital access, supporting long-term preservation and increased public engagement.
Gyan-Setu (National AI Innovation Challenge under Gyan Bharatam)[9]
Gyan-Setu was launched as a national challenge to source AI-led solutions for manuscript preservation, decipherment, restoration and access.
• Focused on practical AI use cases including:
• Cataloguing and Dataset Creation
• Digitisation and Archiving
• Script deciphering and Knowledge dissemination
• Key outcomes include:
• Successful completion of the national challenge with award-winning AI prototypes identified for heritage applications
The initiative created a pipeline of deployable AI solutions, strengthening collaboration between cultural institutions and the AI ecosystem.
Adi Vaani – AI Platform for Tribal Languages[10]
Adi Vaani is an AI-based platform for the preservation, promotion and revitalisation of tribal languages, which are central to India’s cultural and oral heritage.
• Enables practical use through:
• real-time translation between Hindi, English and tribal languages
• speech-to-text transcription for oral languages
• language learning modules for younger generations
• digitisation of folklore, oral histories and community narratives
• Key achievements (beta phase[11]):
• Initial rollout covering tribal languages such as Santali, Bhili, Mundari and Gondi, with expansion underway
• Use of the platform for subtitling advisories and public messages in tribal languages
• Strengthens inclusion by bringing tribal languages into digital, educational and public communication spaces.
Enabling Participation and Opportunity through AI[12]
As AI improves access to culture, language and knowledge, the next step is to turn this access into economic opportunity and social empowerment. This is especially important for India’s cultural and creative sectors, where livelihoods depend on traditional skills, local knowledge and community-based practices.
Artisans, craftspeople and cultural practitioners make up a large part of India’s informal and creative economy. When designed to be inclusive and sensitive to local context, AI can support these livelihoods by improving visibility, productivity, skills and participation in digital markets—while preserving cultural identity.
AI-Enabled Pathways for Artisans and Cultural Workers
• Improved market access through language-inclusive platforms
• AI-based translation and discovery tools help artisans present their products, stories and cultural value across different languages and regions.
• Multilingual catalogues and interfaces reduce dependence on intermediaries and expand reach to wider markets.
• Voice-first and inclusive digital engagement
• Voice-enabled interfaces allow artisans with limited literacy or digital familiarity to access platforms, training modules and services in their own languages.
• Such interfaces enable broader participation in digital systems.
• Skilling, productivity and enterprise support
• AI-enabled learning tools can deliver on-demand training in areas such as quality improvement, digital marketing, pricing and inventory management.
• Data-based insights help artisans plan production, manage demand and improve efficiency.
• Trust, provenance and cultural authenticity
• AI-supported documentation and tagging systems help establish authenticity and build trust for heritage and GI-tagged products.
• Clear and transparent digital representation increases consumer confidence and protects cultural value.
By building language access, voice-based tools and cultural understanding into AI systems, artisans and cultural workers become active users of technology, not just beneficiaries. In this way, AI supports social empowerment by strengthening dignity of work, sustainable livelihoods and India’s cultural and creative traditions.
Advancing Inclusive AI for Culture, Languages and Livelihoods
As India expands the use of AI across public systems, the main aim is to ensure that technology leads to greater cultural participation, social empowerment and sustainable livelihoods. Recent policy thinking, including NITI Aayog’s report on AI for Inclusive Societal Development, points to the following key aspects for better use of AI in the public space[13]:
• Building trust through verifiable digital credentials, allowing training providers, employers, platforms and government bodies to issue reliable work and skill certificates that can be easily verified across systems.
• Strengthening AI infrastructure by expanding language-based AI tools and supporting AI systems that work offline and in areas with poor internet access.
• Encouraging innovation at the local level by supporting state and district programmes, using local facilities as digital work hubs, and working with community organisations to improve digital skills and adoption.
• Promoting multi-stakeholder collaboration, bringing together government, technology providers, academia, industry bodies and civil society to scale inclusive AI solutions in a coordinated and sustainable manner.
These efforts will position AI not merely as a technological tool, but as a public good that reflects India’s cultural and linguistic diversity. This human-centred approach reinforces the idea of technology for humanity—AI that listens, understands and responds to people’s lived realities. By aligning AI deployment with inclusion, participation and opportunity, India can ensure that its cultural heritage and creative communities continue to remain active contributors to a digitally empowered and socially inclusive future.
Click here for pdf file.