Ministry of Development of North-East Region
Ongoing NESIDS projects
05 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
The North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) was approved as a new Central Sector Scheme in 2017-18 and restructured into two components viz. NESIDS (Roads) and NESIDS (Other than Roads Infrastructure) in 2022-23. The State-wise and sector-wise outstanding balances against sanctioned projects under NESIDS, as on 31.12.2025, are annexed.
As on 31.12.2025, there are 3 projects under NESIDS (Roads) and 27 projects under NESIDS (OTRI) that had been sanctioned more than 2 years ago, where more than 50% of the sanctioned cost is unspent.
The implementation period of the projects sanctioned under NESIDS depends
upon various factors such as the geographical location, terrain, availability of land,
mandatory statutory clearances, removal of obstacles, financial closures etc.
Under NESIDS (Roads), specific gap-funding is provided to the NER states for the construction of roads and bridges that are not getting covered under any other scheme of Government of India. Under NESIDS (OTRI), projects leading to the creation of infrastructure for Primary and Secondary Health care, Primary and Secondary Education, water supply, solid waste management, Industrial development, Civil aviation, sports, telecom etc. are considered for sanction. The selection of projects across sectors are done by the concerned State Governments of NER as per their priority.
Under NESIDS, a normative outlay has been provisioned for each of the North Eastern States based on weightage that is derived on the parameters such as area, population, human development index, road density (per 1000 sq. km.), percentage of census of villages electrified, number of hospital beds (allopathy) per 1000 persons and percentage of household having safe drinking water.
ANNEXURE
ANNEXURE REFERRED TO IN REPLY TO PARTS (a) TO (d) OF THE UNSTARRED QUESTION NO. 681 TO BE ANSWERED IN THE RAJYA SABHA ON 5th FEBRUARY, 2026 REGARDING “ONGOING NESIDS PROJECTS”
State-wise outstanding balances for all Ongoing NESIDSProjects
S.No.
State
No. of Projects
Ongoing Liability (As per admissible Central Share) (Rs. in Cr.)
1
Arunachal Pradesh
25
395.37
2
Assam
35
1012.87
3
Manipur
25
441.38
4
Meghalaya
13
258.05
5
Mizoram
24
275.81
6
Nagaland
20
406.09
7
Sikkim
7
107.90
8
Tripura
18
308.71
Total
167
3206.18
Sector-wise outstanding balances for all Ongoing NESIDS Projects
S.No.
Sector
No. of Projects
Ongoing Liability (As per admissible Central Share) (Rs. in Cr.)
1
Civil Aviation
1
12.00
2
Digital Connectivity
2
49.79
3
Education
35
774.55
4
Health
36
317.87
5
Power
10
211.88
6
Roads and Bridges
53
1402.11
7
Sports
4
118.98
8
Tourism and Culture
4
95.91
9
Solid Waste Management
1
49.19
10
Water Supply
21
173.90
Total
167
3206.18
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
হৌজিক চত্থরিবা এন.ই.এস.আই.দি.এস. প্রোজেক্তশিং
05 FEB 2026 1:08PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক্কী অখন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.) অসি অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইনা ২০১৭-১৮দা অয়াবা পীখি অমসুং ২০২২-২৩দা কম্পোনেন্ত অনিদা শেমদোকখি, মখোয় অদুদি এন.ই.এস.আই.দি.এস. (রোদস) অমসুং এন.ই.এস.আই.দি.এস. (অদর দেন রোদস ইনফ্রাস্ত্রকচর)। এন.ই.এস.আই.দি.এস.কী মখাদা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিংগী রাজ্যগী মতুং ইন্না অমসুং সেক্তরগী মতুং ইন্না ৩১.১২.২০২৫ ফাওবদা লৈরিবা শেনফম অদু মখাদা পীরি।
৩১.১২.২০২৫ ফাওবদা, চহি অনিগী মমাংদা সেঙ্কসন তৌখিবা এন.ই.এস.আই.দি.এস. (রোদস) গী মখাদা প্রোজেক্ত ৩ অমসুং এন.ই.এস.আই.দি.এস. (ও.তি.আর.আই.) গী মখাদা প্রোজেক্ত ২৭ লৈরি, মসিদা সেঙ্কসন তৌরবা শেনফমগী চাদা ৫০ হেন্না শীজিন্নদ্রি।
এন.ই.এস.আই.দি.এস.গী মখাদা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিংগী ইমপ্লিমেন্তেসন পেরিওদ অসি জিওগ্রাফিকেল লোকেসন, লমদম, লম ফংবা অসিনচিংবা মখল কয়াগী মরমদা তঙাইফদবা আইনগী ওইবা অয়াবা ফংবা, অথিংবা লৌথোকপা, শেল থুমগী থবকশিং লোইশিনবা অসিনচিংবগী মখা পোল্লি।
এন.ই.এস.আই.দি.এস. (রোদস) গী মখাদা, ভারত সরকারগী অতোপ্পা স্কিম অমত্তগী মখাদা কোনশিন্দ্রিবা লম্বীশিং অমসুং থোংশিং শাবগীদমক এন.ই.আর. রাজ্যশিংদা অখন্নবা গেপ-ফন্দিং পীরি। এন.ই.এস.আই.দি.এস. (ও.তি.আর.আই.) গী মখাদা, প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী হেল্থকেয়র, প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী এজুকেসন, ঈশিং সপ্লাই, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত, সিভিল এভিএসন, স্পোর্তস, তেলিকোম অসিনচিংবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা প্রোজেক্তশিং অসি সেঙ্কসনগীদমক খন্নরি। সেক্তরশিংগী প্রোজেক্তশিং অসি এন.ই.আর.গী মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংনা মখোয়গী প্রাইওরিতীগী মতুং ইন্না খনগৎলি।
এন.ই.এস.আই.দি.এস.কী মখাদা, অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্কীদমক এরিয়া, মীশিং, হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত ইন্দেক্স, রোদ দেন্সিতী (স্ক্বার কি.মি. ১০০০দা), ইলেক্ত্রিফাইদ খুঙ্গংশিংগী সেন্সসকী চাদা, মীওই ১০০০দা থুংলিবা হোস্পিতালগী বেদ মশিং (অলোপেথি) অমসুং থক্নবা ঈশিং ফংলবা য়ুমথোংশিংগী চাদা অসিগুম্বা পেরামিতরশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱেততেজদা য়ুম্ফম ওইদুনা নোরমেতিব আউৎলে অমা শেম্লে।
এনেক্সর
“হৌজিক লৈরিবা এন.ই.এস.আই.দি.এস. প্রোজেক্তশিং”গী মতাংদা ফেব্রুৱারী ৫, ২০২৬ত রাজ্য সভাদ পাউখুম পীগদব স্তার তৌদবা ৱাহং নম্বর ৬৮১গী পার্ত (এ) দগী (দি)গী শরুকশিংগী পাউখুম ওইনা এনেক্সর অসি পীরি
হৌজিক লৈরিবা এন.ই.এস.আই.দি.এস. প্রোজেক্ত পুম্নমক্কী রাজ্য অমমমগী লৈহৌরিবা বেলেন্স
সিরিএল মশিং
রাজ্য
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
হৌজিক লৈরিবা লাইএবিলিতী (সেন্ত্রেল শেয়রনা য়াবগী মতুং ইন্না) (লুপা করোরদা)
১
অরুনাচল প্রদেশ
২৫
৩৯৬.৩৭
২
অসাম
৩৫
১০১২.৮৭
৩
মনিপুর
২৫
৪৪১.৩৮
৪
মেঘালয়
২৩
২৫৮.০৫
৫
মিজোরাম
২৪
২৭৫.৮১
৬
নাগালেন্দ
২০
৪০৬.০৯
৭
সিক্কিম
৭
১০৭. ৯০
৮
ত্রিপুরা
১৮
৩০৮.৭১
অপুনবা
১৬৭
৩২০৬.১৮
হৌজিক লৈরিবা এন.ই.এস.আই.দি.এস. প্রোজেক্ত পুম্নমক্কী সেক্তর অমমমগী লৈহৌরিবা বেলেন্স
সিরিএল মশিং
সেক্তর
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
হৌজিক লৈরিবা লাইএবিলিতী (সেন্ত্রেল শেয়রনা য়াবগী মতুং ইন্না) (লুপা করোরদা)
১
সিভিল এভিএসন
১
১২.০০
২
দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী
২
৪৯.৭৯
৩
এজুকেসন
৩৫
৭৭৪.৫৫
৪
হেল্থ
৩৬
৩১৭.৮৭
৫
পাৱর
১০
২১১.৮৮
৬
লম্বী থোং
৫৩
১৪০২.১১
৭
স্পোর্তস
৪
১১৮.৯৮
৮
তুরিজম অমসুং কলচর
৪
৯৫.৯১
৯
সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত
১
৪৯.১৯
১০
ৱাতর সপ্লাই
২১
১৭৩.৯০
অপুনবা
১৬৭
৩২০৬.১৮
মসিগী পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী দা. সুকান্তা মজুমদারনা ঙসি রাজ্য সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা হায়খি।