গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ
03 FEB 2026 4:14PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে অৰুণাচল প্ৰদেশ, হিমাচল প্ৰদেশ, ছিকিম, উত্তৰাখণ্ড আৰু লাডাখৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১৯খন জিলাৰ উত্তৰ সীমান্তৰ সংলগ্ন ৪৬টা ব্লকত নিৰ্বাচিত গাঁওসমূহৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে ১৫ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা গ্ৰহণ কৰা আঁচনি হিচাপে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচী-I (ভিভিপি-I)ত অনুমোদন জনাইছে। প্ৰথম অৱস্থাত ভিভিপি-Iৰ অধীনত অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে ৬৬২খন গাঁও চিনাক্ত কৰা হৈছে।
কাৰ্যসূচীটোক আৰু আগুৱাই লৈ গৈ চৰকাৰে উত্তৰ সীমান্তৰ বাহিৰেও, ইতিমধ্যে ভিভিপি-আইৰ অধীনত সামৰি লোৱা ১৫খন ৰাজ্য আৰু ২খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্থল সীমান্ত সংলগ্ন ব্লকত অৱস্থিত চিনাক্তকৰণ কৰা গাঁওসমূহৰ ব্যাপক উন্নয়নৰ বাবে ২০২৫ চনৰ ২ এপ্ৰিলত কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচী-II (ভিভিপি-II)ত অনুমোদন জনাইছে। ভিভিপি-IIৰ অধীনত ১৯৫৪খন গাঁৱক ব্যাপক উন্নয়নৰ বাবে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ কাৰ্যসূচী-I (ভিভিপি-I) আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ অধীনত ৩৪৩১.০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে ২৫৫৮টা প্ৰকল্প/কাৰ্য্য ৰূপায়ণত কেন্দ্ৰীয় গৃহ দপ্তৰে অনুমোদন জনাইছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি এই বিষয়ক বিৱৰণসমূহ তলত দিয়া ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
ভিভিপি-I ৰ অধীনত আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ দ্বাৰা অভিসৰণৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় গৃহ দপ্তৰৰ দ্বাৰা অনুমোদিত কাম/প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
অনুমোদিত খৰচ
(কোটি টকাত)
১.
অৰুণাচল প্ৰদেশ
২০৮২
২৭৪৯.৭৪
২.
হিমাচল প্ৰদেশ
১৩৩
১২৬.০১
৩.
লাডাখ (কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল)
৮৮
৯৫.৭৬
৪.
ছিকিম
৬৩
১৮৮.৯
৫.
উত্তৰাখণ্ড
২০০
২৭০.৫৮
ইয়াৰ উপৰি ভিভিপি-আইৰ অধীনত,ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি সজাগতা অভিযান, সেৱা প্ৰদান শিবিৰ, প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ কাৰ্য্যকলাপ, স্বাস্থ্য আৰু পশু চিকিৎসা শিবিৰ, মেলা আৰু উৎসৱ আৰু পৰ্যটন কাৰ্য্যকলাপৰ প্ৰচাৰকে ধৰি ৮৫০০ৰো অধিক কাৰ্য্যসূচী গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্যসূচীৰ বিৱৰণ তলত দিয়া ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
২৫ জানুৱাৰী, ২০২৬ লৈকে গ্ৰহণ কৰা মুঠ কাৰ্য্যসূচীৰ সংখ্যা
১.
অৰুণাচল প্ৰদেশ
২৯৬৬
হিমাচল প্ৰদেশ
১০১৬
৩.
লাডাখ (কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল)
২২২১
৪.
ছিকিম
৫৩০
৫.
উত্তৰাখণ্ড
১৮৩৬
এইক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ প্ৰভাৱৰ মূল্যায়ন কৰা হোৱা নাই। অৱশ্যে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৰাজ্য চৰকাৰে সীমান্তৱৰ্তী জিলা কুৰুং কুমে, দিবাং উপত্যকা আৰু শ্বি-য়োমিৰ গাঁৱলৈ ঘূৰি অহা লোকৰ বিষয়ে অৱগত কৰিছে।
লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা প্ৰকাশ কৰে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নিত্যানন্দ ৰায়ে ।

Ministry of Home Affairs
IMPLEMENTATION OF VIBRANT VILLAGE PROGRAMME
03 FEB 2026 4:14PM by PIB Delhi
Government has approved the Vibrant Villages Programme-I (VVP-I) as a Centrally Sponsored Scheme on 15th February, 2023 for comprehensive development of select villages in 46 blocks abutting the northern border in 19 districts in the States of Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand and UT of Ladakh. Initially, 662 villages have been identified for comprehensive development on priority under VVP-I.
Furthering the programme, the Government has approved the Vibrant Villages Programme-II (VVP-II), as a Central Sector Scheme on 2nd April, 2025, for comprehensive development of identified villages located in blocks abutting international land borders of 15 States and 2 UTs, other than the northern border which is already covered under VVP-I. Under VVP-II, 1954 villages have been identified for comprehensive development.
Under the Vibrant Villages Programme-I (VVP-I), 2558 projects/works with an outlay of ₹3431.00 crore have been sanctioned by MHA under VVP-I and under convergence by the Central Ministries/Department.
States/UT-wise details are as under:
S. No
Name of States/UT
No. of works/ projects sanctioned by MHA under VVP-I and under convergence by the Central Ministries/Departments
Approved cost
(₹ in Crore)
1.
Arunachal Pradesh
2082
2749.74
2.
Himachal Pradesh
133
126.01
3.
Ladakh (UT)
88
95.76
4.
Sikkim
63
188.9
5.
Uttarakhand
200
270.58
Further, under VVP-I, as reported by the States/UT, more than 8500 activities have been undertaken including awareness drive, service delivery camps, training and capacity building activities, health and veterinary camps, fairs & festivals and promotion of tourism activities. State/UT wise details of activities undertaken are as under:
S.No
Name of States/UT
Total number of activities conducted up to ( 25th January, 2026)
1.
Arunachal Pradesh
2966
2.
Himachal Pradesh
1016
3.
Ladakh (UT)
2221
4.
Sikkim
530
5.
Uttarakhand
1836
No impact assessment has been carried out. However, the State Government of Arunachal Pradesh has informed of people returning to villages in border districts of Kurung Kumey, Dibang Valley and Shi-Yomi.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.