বিত্ত মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্তিক পৰ্যালোচনা ২০২৫: অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগ
16 JAN 2026 7:22PM by PIB Guwahati
২০২৫ চনত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগ (ডি ই এ)য়ে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাপনা, বিত্তীয় কৌশল, আৰু বিত্তীয় খণ্ডৰ সমন্বয়ক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে উন্নয়ণ, স্থিতিশীলতা, বিনিয়োগ, আৰু গোলকীয় সংযোগক সমৰ্থন কৰিবলৈ সংস্কাৰমূলক কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰে। সামষ্টিক অৰ্থনীতি, মূলধনী বজাৰ, আন্তঃগাঁথনি, ডিজিটেল বিত্ত আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ সুৰক্ষা আৰু সৱলীকৰণ নীতিৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক মৌলিক দিশসমূহ শক্তিশালী কৰি তুলিলে আৰু ভাৰতক ভৱিষ্যতৰ স্থায়ী উথ্থানৰ বাবে অৱস্থিতি প্ৰদান কৰিলে।
. ষোড়শ বিত্ত আয়োগ
ষোড়শ বিত্ত আয়োগ-য়ে ২০২৬-২৭ বিত্তীয়বৰ্ষৰ পৰা ২০৩০-৩১ বিত্তীয়বৰ্ষৰ সময়ছোৱাৰ বাবে যুগুতোৱা প্ৰতিবেদনখন ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ওচৰত ২০২৫ চনৰ ১৭ নৱেম্বৰত দাখিল কৰে। ষোড়শ বিত্ত আয়োগ-য়ে নিজৰ কাৰ্যকালত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যসমূহৰ বিত্তীয় পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে বিতংভাৱে বিশ্লেষণ কৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, বিভিন্ন স্তৰৰ স্থানীয় নিকায়, পূৰ্বৰ বিত্ত আয়োগ-ৰ অধ্যক্ষ আৰু সদস্য, বিশিষ্ট শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, বহুপক্ষীয় প্ৰতিষ্ঠান, আয়োগৰ পৰামৰ্শদাতা পৰিষদ, আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে ব্যাপক আলোচনাৰ অন্তত এই প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰিছে।
সংবিধানৰ ২৮১ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত প্ৰতিবেদনখন কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে সংসদত দাখিল কৰাৰ পিছত ৰাজহুৱা মঞ্চসমূহত ইয়াক উপলব্ধ কৰোৱা হ’ব।
. আন্তঃগাঁথনিগত বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ বাবে পদক্ষেপ
আন্তঃগাঁথনি উপখণ্ডৰ সমন্বিত মূল তালিকা সম্পৰ্কীয় বিশেষজ্ঞ সমিতিয়ে ইয়াৰ চূড়ান্ত প্ৰতিবেদন দাখিল কৰে, আন্তঃগাঁথনি শ্ৰেণীবিভাজনৰ বাবে নতুন নীতিৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু ব্যক্তিগত মূলধন আকৰ্ষণ আৰু প্ৰকল্পসমূহৰ ভৰসাযোগ্যতাৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে এক বিস্তৃত বিত্তীয় কাঠামোৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
বছৰটোৰ ভিতৰত সমন্বিত মূল তালিকাৰ পৰিবহণ আৰু লজিষ্টিক বিভাগৰ অধীনত “লাৰ্জ শ্বিপ” নামৰ এটা নতুন উপখণ্ড সংযোজন কৰা হয়।
২০২৪–২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ‘ছ’ভাৰিন গ্ৰীণ বণ্ড’-ৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা ধনৰ পৰিমাণ আছিল ২১,৬৯৭.৪০ কোটি টকা, ইয়াৰ পৰা পোৱা ধন সমগ্ৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যোগ্য সেউজ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আবণ্টন দিয়া হৈছিল। ডি ই এ-ৰ দ্বাৰা মূলধনী ব্যয় নিৰীক্ষণৰ ফলত আন্তঃগাঁথনিমূলক মন্ত্ৰালয়সমূহে ২০২৪–২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত ১০.৪৬ লাখ কোটি টকাৰ ব্যয়-পুঁজি লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়, যিয়ে সংশোধিত পূৰ্বানুমানক অতিক্ৰম কৰে, আনহাতে আই ই বি আৰ-ৰ ব্যয়েও অতিক্ৰম কৰে নিৰ্দ্ধাৰিত লক্ষ্য।
৩. নিয়ামকৰ সামৰ্থ্যবৰ্দ্ধন
২০২৫-২৬ চনৰ বাজেট ঘোষণাসমূহৰ ৰূপায়ণৰ বাবে ডি ই এ-য়ে বিত্তীয় খণ্ড উন্নয়ন পৰিষদ (এফ এছ ডি চি)ৰ তত্বাৱধানত এক ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিছিল যাতে বৰ্তমানৰ বিত্তীয় নিয়ম আৰু সহায়ক নিৰ্দেশনামূহৰ প্ৰভাৱৰ মূল্যায়নৰ লগতে বিত্তীয় খণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে তেওঁলোকৰ সঁহাৰি বঢ়াব পৰা যায়।
বজাৰৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে নিয়ামক কাঠামো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বহুবোৰ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ বাবে প্ৰতিভূতি বিপণনৰ ৰাজহুৱা প্ৰস্তাৱৰ কাঠামো যোগ্যতাৰ মাপকাঠী, বিক্ৰীৰ প্ৰস্তাৱ আৰু জেনেৰেল কৰ্পৰেট পাৰ্পাজ ফাণ্ড-ৰ ক্ষেত্ৰত সীমা, আৰু ঋণ পৰিশোধৰ বাবে আই পি অ’ৰ উপাৰ্জন ব্যৱহাৰত নিষেধাজ্ঞা আৰোপৰে কঠোৰ কৰা হৈছিল। ইকুইটী ডেৰাইভেটিভ-ৰ ট্ৰেডিং আৰু বিপদাংশকা নিৰীক্ষণ প্ৰণালী উন্নত কৰা হৈছিল। ম্যাদ উকলি যোৱা দিনৰ অস্থিৰতা ৰোধৰ বাবেও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
ষ্টক ব্ৰোকাৰ-ৰ দ্বাৰা প্ৰতিভূতিৰ অপব্যৱহাৰৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিবলৈ পে’আউটৰ বাবে প্ৰতিভূতিসমূহ এতিয়া ক্লিয়াৰিং কৰ্পোৰেশ্যন-য়ে ক্লায়েণ্ট ডিমেট একাউণ্ট-ত পোনপটীয়াকৈ জমা কৰে। ‘এলগৰিদমিক ট্ৰেডিং’-ত খুচুৰা বিনিয়োগকাৰীৰ সুৰক্ষিত অংশগ্ৰহণৰ বাবে কাঠামো প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
. বজাৰৰ উন্নয়নক উত্সাহিত কৰা
ভাৰতৰ প্ৰতিভূতি বজাৰসমূহ গভীৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰিবলৈ দক্ষতা আৰু অংশগ্ৰহণ উন্নত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীভূত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। নিষ্ক্ৰিয় মিউচুৱেল ফাণ্ড আঁচনিৰ বাবে সৰলীকৃত নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিবলৈ এম এফ লাইট-ৰ কাঠামো প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল, আনহাতে ৰাজহুৱা ঋণৰ প্ৰতিভূতিসমূহ তালিকাভুক্ত কৰাৰ সময়সীমা টি+৬ৰ পৰা টি+৩লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল। এফপিআইসমূহক প্ৰত্যাৱৰ্তন বা পুনৰ বিনিয়োগৰ বাবে টি+১ ভিত্তিত বিক্ৰীৰ উপাৰ্জন লাভ কৰিবলৈও সক্ষম কৰা হৈছিল।
২০২৫ চনৰ জুন মাহৰ পৰা নিৰ্দেশিত একক ভিডব্লিউএপি-ৰ সৈতে কমন কন্ট্ৰেক্ট নোট (চিচিএন) প্ৰৱৰ্তনৰ জৰিয়তে বজাৰ প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সুশৃংখলিত কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত প্ৰতিষ্ঠানিক বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে বাণিজ্যৰ পৰৱৰ্তী প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সহজ হৈ পৰিছিল।
. স্বাচ্ছন্দ্যেৰে ব্যৱসায় কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা
অনুপালন প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সুশৃংখলিত কৰিবলৈ, অধিনিয়মসমূহৰ সমন্বয় সাধন কৰিবলৈ, আৰু অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ বহুবোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। তালিকাভুক্ত সত্তাসমূহৰ এতিয়া এটা একক ফাইলিং ব্যৱস্থা আৰু সংহত ফাইলিং প্ৰতিবেদন আছে, যিয়ে সাময়িক ফাইলিং কম কৰে। প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ বাবে স্বাচ্ছন্দ্যৰে বিনিয়োগ সক্ষম কৰিবলৈ নিৰ্দিষ্ট কৰা হৈছিল যে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ পদৰ সীমা নিৰীক্ষণৰ বাবে এক্সচেঞ্জ/ক্লিয়াৰিং নিগমসমূহেও পেন-ক এক অনন্য চিনাক্তকৰ্তা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। উত্সৰ্গিত বিদেশী পৰ্টফলিঅ’ বিনিয়োগকাৰী প্ৰসাৰ গোটে এফপিআই-ৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে, আৰু ভাৰতীয় প্ৰতিভূতি বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাত সহায় কৰে। তদুপৰি, কিছুমান বিশেষ শ্ৰেণীৰ এফপিআই-ৰ বাবে পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰা হৈছিল। গুজৰাট আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্ত প্ৰযুক্তি -মহানগৰ - আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ (জিআইএফটি-আইএফএছচি)ত প্ৰতিভূতি বজাৰ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টক ব্ৰোকাৰসকলে আৰু নিয়ন্ত্ৰকৰ পৰা স্পষ্ট অনুমোদন লোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিসকলকে ধৰি গ্ৰাহকসকলৰ বাবে ডিজিটেল অভিগম্যতা সম্ভৱ কৰিবলৈ মধ্যস্থতাকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ সেৱাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰাটো বাধ্যমূলক কৰোৱা হয়।
. বিনিয়োগকাৰীৰ সৱলীকৰণ আৰু সুৰক্ষা প্ৰদানৰ দিহা
বিনিয়োগকাৰীসকলৰ সৱলীকৰণ আৰু সুৰক্ষাৰ প্ৰসংগ বছৰটোত বজাৰ সংস্কাৰৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয় হৈয়েই থাকিল। মধ্যস্থতাকাৰীসকলৰ মাজত প্ৰতিভূতিসমূহৰ স্বত্বাধিকাৰিত্বৰ এক একত্ৰিত দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰি এটা ঐক্যবদ্ধ বিনিয়োগকাৰী মোবাইল এপ্লিকেশ্যন আৰম্ভ কৰা হৈছিল। বিনিয়োগৰ প্ৰদৰ্শন সম্পৰ্কীয় বিভ্ৰান্তিকৰ দাবীসমূহৰ সমাধানৰ বাবে, অতীতৰ বিপদ আৰু ৰিটাৰ্ণ পৰীক্ষণ সংস্থাসমূহ (PaRRVA)ক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে এটা কাঠামো স্থাপন কৰা হৈছিল, আনহাতে নিয়ন্ত্ৰিত সত্তাসমূহক অনিয়ন্ত্ৰিত ‘ফিনফ্লুয়েন্সাৰ’-ৰ সৈতে জড়িত হোৱাত বাধা দিয়া হৈছিল।
বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছিল প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিনিয়োগকাৰীসকলক উৎসাহিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে “ছোটি এছআইপি”, অৰ্থাৎ ২৫০ টকাৰ এছআইপি মুকলি কৰা হয়। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি-ৰ সহায় লোৱা হৈছিল যাতে ডিজিলকাৰ-ৰ জৰিয়তে মিউচুৱেল ফাণ্ড আৰু ডিমেট ষ্টেটমেণ্ট-ৰ উদ্ধাৰ আৰু সংৰক্ষণ সম্ভৱ হয়। দাবী নকৰা সম্পত্তিসমূহৰ সঞ্চয় ৰোধ কৰিবলৈ ডিমেট একাউণ্ট আৰু মিউচুৱেল ফাণ্ড ফলিঅ’ৰ বাবে মনোনয়ন নীতি সংশোধন কৰা হৈছিল।
ভুৱা-পৰিচিতিৰ এই ক্ৰমবৰ্ধমান সমস্যাটোৰ সমাধান আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ আস্থা আৰু বিনিয়োগৰ স্বাচ্ছন্দ্য বৃদ্ধিৰ বাবে ২০২৫ চনৰ ০১ অক্টোবৰৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ পৰা ধন সংগ্ৰহ কৰা ‘ছেবি’ পঞ্জীয়নভুক্ত সকলো মধ্যস্থতাৰ বাবে নতুন ইউপিআই ঠিকনা-ৰ গাঁথনি বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। বিনিয়োগকাৰীৰ সৱলীকৰণৰ বাবে ২০২৫ চনৰ ১ অক্টোবৰৰ পৰা এটা নতুন সঁজুলি “ছেবি চেক” মুকলি কৰা হৈছে, যিয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক ইউপিআই আইডি-ৰ সত্যতা পৰীক্ষা কৰিবলৈ আৰু পঞ্জীয়নভুক্ত মধ্যস্থতাকাৰীসকলৰ বেংক একাউণ্ট নম্বৰ আৰু আইএফএছচি-ৰ দৰে বেংকৰ সবিশেষ নিশ্চিত কৰিবলৈ অনুমতি দিব।
ছেবি-য়ে পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত খণ্ড উন্নয়ণ পৰ্যায়ৰ পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে তৃণমূল পৰ্যায়ত বিত্তীয় সাক্ষৰতা আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ শিক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে দেশজোৰা প্ৰশিক্ষণৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে, সমগ্ৰ ভাৰতৰ গ্ৰাম্য জনগোষ্ঠীসমূহক জ্ঞান দিব পৰাকৈ প্ৰতিনিধিসকলক সবল কৰি তুলিছে।
বিনিয়োগকাৰীসকলৰ সুৰক্ষা আৰু প্ৰতিভূতি বজাৰৰ ভিতৰত বিত্তীয় জালিয়াতি আৰু কেলেংকাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সংবাদ মাধ্যমৰে যৌথ অভিযান "ছেবি বনাম কেলেংকাৰী" আৰম্ভ কৰা হৈছিল।
. স্বাচ্ছন্দ্যৰে ব্যৱসায় কৰা আৰু মূলধনী বজাৰ প্ৰোথিত কৰাৰ বাবে ছেবি-ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰস্তাৱ
আইপিঅ’-ৰ অংশগ্ৰহণ: ছেবি (আইচিডিআৰ) নিয়মাৱলী, ২০১৮-ৰ সংশোধনীত এতিয়া ঘৰুৱা মিউচুৱেল ফাণ্ডৰ সমান্তৰালভাৱে সংৰক্ষিত মূল অংশত জীৱন বীমা কোম্পানী আৰু পেঞ্চন পুঁজি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যিয়ে প্ৰতিষ্ঠানিক বিনিয়োগকাৰীসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিছে।
সম্পৰ্কীয় পক্ষৰ লেনদেন: ছেবি (এল অ’ ডি আৰ) নিয়মাৱলী, ২০১৫ সংশোধন কৰি একেধৰণৰ “ভৌতিকতা সীমা”ক “পৰিমাপ-ভিত্তিক সীমা”ৰে প্ৰতিষ্ঠাপিত কৰা হৈছে, কোম্পানীৰ আকাৰৰ ভিত্তিত আনুপাতিক সম্পৰ্কীয় পক্ষৰ লেনদেন(আৰ পি টি)ৰ নিয়ন্ত্ৰণ নিশ্চিত কৰা হৈছে।
স্বাগত-ফি(SWAGAT-FI) কাঠামো: বিশ্বাসযোগ্য আৰু পৰীক্ষিত এফপিআই আৰু এফভিচিআইসমূহৰ বাবে ছিংগল-উইণ্ডো অভিগমনে সহজ উপস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে, পুনৰবৃত্তি, খৰচ, আৰু অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰে।
ইনভিআইটি/আৰইআইটি( InvITs/REITs)-ত কৌশলগত বিনিয়োগকাৰী: কিউআইবি, পৰিয়ালৰ ন্যাস, এফপিআই, আৰু এনবিএফচি-ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে; মিউচুৱেল ফাণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ আৰু বিনিয়োগৰ সীমা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰইআইটিসমূহক ইকুইটী হিচাপে পুনৰ শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হৈছে।
স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিনিয়োগকাৰী: বৃহৎ মূল্যৰ পুঁজিৰ বাবে “কেৱল এআই আঁচনি” আৰু অতিৰিক্ত কাৰ্যকৰী নমনীয়তা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
আই এফ এছ চি খুচুৰা আঁচনিসমূহ: অধিনিয়মসমূহৰ সমন্বয় সাধনৰ লগতে অনুপালন সহজ কৰি আৱাসী ভাৰতীয় অব্যক্তিগত পৃষ্ঠপোষক/পৰিচালকসকলক এফ পি আই হিচাপে ১০% পৰ্যন্ত অৱদানৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছিল।
ইলেক্ট্ৰনিক লেনদেনৰ আদেশ: তালিকাভুক্ত সত্তাসমূহে এতিয়া ডিজিটেল লেনদেনক প্ৰসাৰিত কৰি কেৱল ইলেক্ট্ৰনিকভাৱে লভ্যাংশ, সুত, ৰিডেম্পশ্যন, বা পুনৰ পৰিশোধ কৰিব লাগিব।
আই এফ এছ চি-ত এফ পি আই: আই এফ এছ চি-ৰ জৰিয়তে অধিক বিদেশী পুঁজি আকৰ্ষণ কৰি আৱাসী ভাৰতীয়সকলৰ অংশগ্ৰহণ শিথিল কৰিবলৈ ছেবি (এফ পি আই) নিয়মাৱলী, ২০১৯ সংশোধন কৰা হৈছে।
বিশেষ টকা বস্ত্ৰ একাউণ্ট (এছ আৰ ভি এ): ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে আলোচনা কৰি এছ আৰ ভি এ-ত উদ্বৃত্ত টকা কৰ্পৰেট ঋণত বিনিয়োগ কৰা, বিত্তীয় স্থিতিশীলতা বৃদ্ধি কৰি আৰু আই এন আৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য নিষ্পত্তিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ অনুমতি দিবলৈ আৰ বি আই-ক অনুমোদন দিয়া হৈছে।
৮. ন’ ইয়ৰ ক্লায়েণ্ট (KYC) প্ৰক্ৰিয়া-ৰ সৰলীকৰণ
ন’ ইয়ৰ ক্লায়েণ্ট(কেওৱাইচি) প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সুশৃংখলিত কৰাৰ বাবে ভাৰতে কৰা যাত্ৰাৰ বিষয়ে একাধিক বাজেট ঘোষণাত প্ৰকাশ পাইছে আৰু শেহতীয়াকৈ ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত চৰকাৰে কেওৱাইচি প্ৰক্ৰিয়াটো সৰল কৰি ৰাখিবলৈ আৰু ইয়াৰ সময়ে সময়ে উন্নীতকৰণ (ৰি-কেওৱাইচি) সুশৃংখলিত কৰি ৰখাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। এই সন্দৰ্ভত বিত্তীয় খণ্ডৰ সকলো নিয়ন্ত্ৰিত সত্তা (আৰ ই)ৰ বাবে এটা সাধাৰণ কেন্দ্ৰীয় কে ওৱাই চি ৰেকৰ্ড পঞ্জীয়ন (চি কে ওৱাই চি আৰ আৰ) টেমপ্লেট স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰতিটো বিত্তীয় খণ্ডৰ নিয়ন্ত্ৰকে কে ওৱাই চি মাষ্টাৰ চাৰ্কুলাৰ বা নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে আৰু ছেবি-ৰ অধীনত কে ওৱাই চি পঞ্জীয়ন কৰ্তৃপক্ষ (কে আৰ এ)কো চি কে ওৱাই চি আৰ আৰ-ৰ সৈতে আন্তঃকাৰ্যক্ষমতাৰ বাবে অধিসূচিত কৰা হৈছে। ২০২৪ চনৰ জুলাই মাহৰ পিএমএল মেইণ্টেনেন্স অব ৰেকৰ্ড অধিনিয়ম সংশোধনী অনুসৰি, আৰবিআই-য়ে ২০২৫ চনৰ জুন মাহত নিয়ন্ত্ৰিত সত্তা (আৰই)সমূহক কেওৱাইচি আৰু ৰি-কেওৱাইচি-ৰ বাবে গ্ৰাহকৰ পৰিচয় নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, য’তেই উপলব্ধ ত’তেই চিকেওৱাইচিআৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল।
৯. একাউণ্ট এগ্ৰিগেটৰ-ৰ পৰিমাপন
একাউণ্ট এগ্ৰিগেটৰ (এ এ) কাঠামো হৈছে ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই)ৰ এটা মূল স্তম্ভ, যিয়ে নিয়ন্ত্ৰিত সত্তাসমূহৰ মাজত বিত্তীয় তথ্যৰ সুৰক্ষিত, সন্মতিভিত্তিক আৰু আন্তঃকাৰ্যকৰী সহভাগ সক্ষম কৰে। একাউণ্ট এগ্ৰিগেটৰ (এএ) কাঠামোৱে বিত্তীয় তথ্য প্ৰদানকাৰী আৰু ব্যৱহাৰকাৰী (এফআইপি আৰু এফআইইউ)সকলৰ অংশগ্ৰহণৰ অবিৰত বৃদ্ধিৰ তথ্য পঞ্জীভূক্ত কৰিছে, আৰু ডিজিটেল ঋণ আৰু ব্যক্তিগত বিত্তীয় ব্যৱহাৰৰ বাবে বিত্তীয় তথ্য আহৰণ কৰিবলৈ লাখ লাখ ব্যৱহাৰকাৰীৰ সন্মতি আদায় কৰিছে। গতিকে, নিয়ন্ত্ৰণমূলক তদাৰকীৰ সৈতে পৰিপূৰকভাৱে কাম কৰা প্ৰতিষ্ঠানিক আত্মনিয়ন্ত্ৰণ হৈছে দায়িত্বশীল আচৰণ, কাৰ্যকৰী সামঞ্জস্যতা আৰু গ্ৰাহকৰ আস্থা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই ক্ষেত্ৰত এ এ পৰিতন্ত্ৰৰ বাবে স্ব-নিয়ন্ত্ৰিত সংস্থা (এছ আৰ অ')ক নীতিগতভাৱে অনুমোদন দিয়া হৈছে, যাতে শাসন ব্যৱস্থা, প্ৰামাণিককৰণ আৰু কাঠামোৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি পায়।
১০. ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইন্টাৰফেচ (UPI-ৰ আন্তৰ্জাতিকীকৰণ
দেশৰ সীমা অতিক্ৰমী সমস্তৰৰ পৰা সমস্তৰ (পি টু পি)লৈ আৰু ব্যক্তিৰ পৰা ব্যৱসায়ী(পি টু এম)লৈ কৰা লেনদেনৰ বাবে অন্য দেশৰ সৈতে ভাৰতে ইয়াৰ দ্ৰুত লেনদেন প্ৰণালী (এফ পি এছ) অৰ্থাৎ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ (ইউ পি আই)ৰ মাজত আন্তঃকাৰ্যক্ষমতা বিকাশৰ দিশত কাম কৰি আছে। ২০২৫ কেলেণ্ডাৰ বৰ্ষত এই ক্ষেত্ৰত তিনিটা উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব লাভ কৰা হৈছে, য’ত ই-কমাৰ্চৰ বাবে ইউপিআই গ্ৰহণযোগ্যতা আৰু ছিংগাপুৰৰ দুটা নতুন সত্তাৰ সৈতে কিউআৰ পেমেণ্ট আৰু কাটাৰ নেশ্যনেল বেংক-ৰ সৈতে ব্যৱসায়িক স্থানত কিউআৰ ভিত্তিক ইউপিআই গ্ৰহণযোগ্যতা সক্ষম কৰা হৈছে। এই কৌশলগত সম্প্ৰসাৰণে কাটাৰক ইউপিআই পৰিতন্ত্ৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ একত্ৰিত হোৱা অষ্টমখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। বিদেশী ব্যৱসায়িক স্থানত ইউপিআই এপ্-ৰ অভিগ্ৰহণ ইতিমধ্যে ভূটান, ফ্ৰান্স, মৰিচাছ, নেপাল, ছিংগাপুৰ, শ্ৰীলংকা, আৰু ইউএইত পোনপটীয়াকৈ প্ৰচলিত হৈছে।
১১. ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এন আই আই এফ)
আন্তঃগাঁথনি আৰু মূল ৰাষ্ট্ৰীয় খণ্ডসমূহৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী পুঁজি সংগ্ৰহৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এন আই আই এফ) গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈয়েই আছে। ২০২৪ চনত এন আই আই এফ-য়ে ১ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ লক্ষ্য কোষৰ সৈতে দ্বিতীয়টো ব্যক্তিগত বজাৰ পুঁজি (পি এম এফ-দ্বিতীয়) আৰম্ভ কৰে। ২০২৫ চনৰ হিচাপত এই পুঁজিয়ে ইতিমধ্যে জিঅ’আই-ৰ পৰা ৪৯ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ, নিউ ডেভেলপমেণ্ট বেংক-ৰ পৰা ১০ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ আৰু ৪ টা বিনিয়োগকাৰী (১ টা বৰ্তমানৰ বিনিয়োগকাৰী, ২ টা ঘৰুৱা বীমা কোম্পানী আৰু ১ টা জাপানী বিনিয়োগকাৰী অৰ্থাৎ জাপানৰ ডেভেলপমেণ্ট বেংক)ৰ ১৬ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ সৈতে ৭৫ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ নিশ্চয়তা আদায় কৰিছে। বিভিন্ন খণ্ডত বিনিয়োগ আৰু শক্তিশালী বিত্তীয় লাভ উপলব্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে চলিত বছৰত এই পুঁজি সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম হ’ব।
আয়ানা পাৱাৰ-ৰ পৰা প্ৰথমবাৰৰ বাবে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডত সম্পাদিত অন্যতম বৃহৎ আন্তঃগাঁথনিমূলক লেনদেন সম্পূৰ্ণ কৰি বছৰটোৰ ভিতৰত এন আই আই এফ মাষ্টাৰ ফাণ্ড-য়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যসমূহ অৰ্জন কৰে। ভাৰত চৰকাৰ আৰু অন্যান্য বিনিয়োগকাৰীসকলৰ উভয়ৰে বাবে ইতিবাচক আৰ্থিক লাভ নিশ্চিত কৰি এই পুঁজিয়ে পাঁচটা পথ-সম্পত্তিৰ তিনিটাৰ বিক্ৰী প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰিলে।
১২. স্বামী বিনিয়োগ পুঁজি (SWAMIH)
চাপগ্ৰস্ত গৃহ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পসমূহৰ সমাধান আৰু ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ড-ত ক্ৰেতাৰ আস্থা পুনৰুদ্ধাৰ কৰাত স্বামী বিনিয়োগ পুঁজি-য়ে এক ধ্বজাবাহী হস্তক্ষেপ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। যোৱা ৫টা বছৰত স্বামী পুঁজি-য়ে ভাৰতৰ ৰিয়েল এষ্টেট পৰিতন্ত্ৰত অনুঘটকীয় ভূমিকা পালন কৰিছে আৰু উদ্দেশ্য-চালিত পুঁজিয়ে কি লাভ কৰিব পাৰে তাৰ প্ৰমাণ দাঙি ধৰিছে। ২০২৫ চনৰ ১৫ ছেপ্টেম্বৰ পৰ্যন্ত স্বামী পুঁজিয়ে ১৩,৭৯৯ কোটি টকাৰ সামগ্ৰিক পৰ্টফলিঅ’ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ১৩৯টা বিনিয়োগৰ বাবে পুঁজি আগবঢ়াইছে, যিবোৰ ১২খন ৰাজ্যৰ ২০খন চহৰত বিস্তৃত হৈ আছে, যাৰ ফলত প্ৰকল্পসমূহৰ ব্যয়ৰ ৪৪,৬৫৪ কোটি টকাতকৈয়ো অধিক ধন মুকলিৰ পথ প্ৰশস্থ হৈছে। স্বামী পুঁজি-ৰ পৰ্টফলিঅ’ত থকা ৯৪,২০৮টাতকৈয়ো অধিক ঘৰৰ মুঠ লক্ষ্যৰ ভিতৰত ৫৮,৫৯৬টা ঘৰ সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ৫০টা বিনিয়োগত সম্পূৰ্ণৰূপে আৰু ৪১টা বিনিয়োগত আংশিকভাৱে স্বামী পুঁজি-ৰ ধন মোকলাই দিয়া হৈছে, যিয়ে ইয়াৰ সমাধান কৌশলৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি প্ৰতিফলিত কৰিছে। উল্লেখযোগ্য যে স্বামী পুঁজিয়ে ইতিমধ্যে বিনিয়োগকাৰীসকলৰ পৰা আহৰণ কৰা মূলধনৰ ~৫০% ঘূৰাই দিছে, যিয়ে ইয়াৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু বিত্তীয় অনুশাসন দুয়োটাতে আলোকপাত কৰিছে।
স্বামী পুঁজি-ৰ এই সাফল্যৰ ভিত্তিত সমগ্ৰ ভাৰতত অতিৰিক্তভাৱে ১ লাখ চাপগ্ৰস্ত গৃহৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ১৫,০০০ কোটি টকা পৰ্যন্ত লক্ষ্য প্ৰতিশ্ৰুতিৰে স্বামী পুঁজি-দ্বিতীয় কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ত ঘোষণা কৰা হৈছে।
১৩. বিত্তীয় সুস্থিৰতা
অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগ-য়ে নিয়ন্ত্ৰক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে সমন্বয় সাধনেৰে বিত্তীয় সুস্থিৰতা সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছিল। এয়া অন্যান্য সকলৰ লগতে বিত্তীয় সুস্থিৰতা আৰু উন্নয়ন পৰিষদ (FSDC) আৰু ইয়াৰ উপ-সমিতি (FSDC-SC)ৰ জৰিয়তে কৰা হয়, যিয়ে অৰ্থনীতিৰ সামষ্টিক-বিচক্ষণ তত্বাৱধান নিৰীক্ষণ কৰে আৰু বিত্তীয় স্থিতিশীলতা, বিত্তীয় খণ্ডৰ উন্নয়ন, আন্তঃনিয়ন্ত্ৰণমূলক সমন্বয়, বিত্তীয় সাক্ষৰতা, আৰু বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিক সামৰি লোৱা প্ৰসংগভিত্তিক বিষয়সমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত এফ এছ ডি চি-য়ে ২০২৫ চনৰ ১০ জুনত ২৯ সংখ্যক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে আৰু ২০২৫ চনৰ ৪ ছেপ্টেম্বৰত এফ এছ ডি চি-এছ চি-ৰ ৩২ সংখ্যক বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়, য’ত বিশ্ব আৰু ঘৰুৱা সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় খণ্ডৰ ডাঙৰ ডাঙৰ উন্নয়নসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
১৪.বিত্তীয় খণ্ডত চাইবাৰ সুৰক্ষা
ডি ই এ-য়ে বিত্তীয় সুস্থিৰতা আৰু উন্নয়ন পৰিষদ (এফ এছ ডি চি)ৰ কাঠামোৰ অধীনত প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে আৰু আন্তঃসংস্থা সমন্বয় বৃদ্ধি কৰিছে।
ডি ই এ-ৰ অধীনত স্থাপিত বিত্তীয় খণ্ডৰ বাবে কম্পিউটাৰ ছিকিউৰিটি ইঞ্চিডেণ্ট ৰেচপন্স টিম (চি এছ আই আৰ টি-ফিনে)য়ে ৰেনছমৱেৰ, লেনদেনৰ জালিয়াতি, আৰু যোগান শৃংখল আক্ৰমণৰ সৈতে জড়িত খণ্ডব্যাপী চাইবাৰ সুৰক্ষা অনুশীলন চলাই আৰু সময়ে সময়ে চাইবাৰ সুৰক্ষা লেণ্ডস্কেপ প্ৰতিবেদন জাৰি কৰি আহিছে।
তথ্য প্ৰযুক্তি আইন, ২০০০-ৰ অধীনত বেংকিং, লেনদেন, প্ৰতিভূতি, আৰু বীমাৰ ১০০টাতকৈয়ো অধিক জটিল বিত্তীয় ব্যৱস্থাক সুৰক্ষিত ব্যৱস্থা হিচাপে অধিসূচিত কৰা হৈছে। এই প্ৰণালীসমূহে এতিয়া উন্নত সুৰক্ষা নিয়ন্ত্ৰণ, অবিৰত নিৰীক্ষণ, আৰু সময়ে সময়ে কৰা অডিটৰ অধীনত কাম কৰে, যিয়ে RTGS, NEFT, UPI, আৰু ছিকিউৰিটিজ ডিপ'জিটৰী-ৰ দৰে প্লেটফৰ্মসমূহৰ কাৰ্যকৰী স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰে।
১৫. কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ডিজিটেল মুদ্ৰা (CBDC)
কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ডিজিটেল মুদ্ৰাৰ পোনপটীয়া পৰীক্ষণ বিশাল পৰিসৰত চলোৱা বিশ্বৰ কেইখনমান দেশৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভূক্ত হৈছে ভাৰত। খুচুৰা ডিজিটেল টকাৰ সম্প্ৰসাৰিত পৰীক্ষণটোৱে ২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহ পৰ্যন্ত দেশজুৰি ৮২ লাখ ব্যৱহাৰকাৰী আৰু ১১ লাখ ব্যৱসায়ীক সামৰি লৈছিল। চিবিডিচি-ক ইউপিআই-ৰ সৈতে আন্তঃকাৰ্যকৰী কৰি তোলা হৈছিল, যাৰ ফলত ব্যৱহাৰকাৰীসকলে সমগ্ৰ দেশতে যিকোনো ইউপিআই কিউআৰ কোড স্কেন কৰিব পৰা হৈছে।
নিৰ্বাচিত প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰণ আঁচনিৰ বাবে প্ৰগ্ৰেমেবল চিবিডিচি পৰীক্ষণ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল, আনহাতে ইণ্টাৰনেট সংযোগ অবিহনে লেনদেন সক্ষম কৰা অফলাইন চিবিডিচি পৰীক্ষণসমূহ বৰ্তমানে নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছে।
পাইকাৰী চিবিডিচি পৰীক্ষণ প্ৰকল্পই চৰকাৰী প্ৰতিভূতি আৰু কল মানি মাৰ্কেট-ৰ লেনদেনৰ নিষ্পত্তিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল, য’ত বেংক আৰু অনা বেংক প্ৰাথমিক ডিলাৰসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। দেশৰ সীমা অতিক্ৰমী কৰা লেনদেনৰ বাবে আৰ বি আই-য়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় লেনদেনত খৰচ, গতি, আৰু স্বচ্ছতাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় চিবিডিচি-ৰ সংযোগ অনুসৰণ কৰিছে। বৰ্তমান ভাৰতে অংশীদাৰ দেশসমূহৰ সৈতে উন্নত দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত লিপ্ত হৈছে আৰু বিআইএছ ইনোভেশ্যন হাব-ৰ নেতৃত্বত বহুপক্ষীয় চিবিডিচি প্ৰকল্পসমূহত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাইছে।
১৬. বহুপক্ষীয় আৰু দ্বিপাক্ষিক উন্নয়নমূলক সাহায্য
বছৰটোত বহুপক্ষীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে ভাৰত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছিল। ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত দক্ষিণ কোৰিয়াত অনুষ্ঠিত আইডিএ-২১ প্ৰতিশ্ৰুতি অধিৱেশনত ভাৰতে বিশ্ব বেংক-ৰ ছফ্ট লেণ্ডিং আৰ্ম-ক ২৩.২১ বিলিয়ন টকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছিল। ২০২৪ চনৰ জুন আৰু ২০২৫ চনৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত ডি ই এ-য়ে ২.৮ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ২৭টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্ত নিগম (আই এফ চি)ৰ বিনিয়োগ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়। ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহ পৰ্যন্ত ভাৰতত আই এফ চি-ৰ বৰ্তমানৰ পুঁজিগত স্থিতি হৈছে ১০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ৷ ভাৰতে ষোড়শ সাধাৰণ কোটাৰ পৰ্যালোচনাৰ অধীনত আই এম এফ-ৰ কোটা ১৯,৬৭১.৬ মিলিয়ন এছ ডি আৰ-লৈ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ২০১৪ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা ২০২৫ চনৰ আগষ্টলৈকে বিশ্ব বেংক-ৰ সৈতে ৩৫.৮ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ১৫৮টা ঋণ স্বাক্ষৰ কৰা হৈছিল, যিটো পৰিসংখ্যা ২০০৩–২০১৪ চনৰ ভিতৰত ২৯.৯ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ১১৭টা ঋণৰ আছিল।
ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি উন্নয়ন পুঁজি (আইএফএডি)ৰ সৈতেও যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে, যিয়ে ভাৰতৰ ৩৬টা প্ৰকল্পক প্ৰায় ১৪৬২.৭ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ সঞ্চিত সাহায্যৰে সহায় কৰিছে, য’ত গ্ৰাম্য উন্নয়ন, জনজাতীয় কল্যাণ, মহিলা সৱলীকৰণ, আৰু ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় সাহায্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। যোৱা এঘাৰ বছৰত ৯খন ৰাজ্যত প্ৰায় ৫৪৭ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ১০টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। বৰ্তমান আইএফএডি-ৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে ১৩২ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ (প্ৰায়) দুটা সাৰ্বভৌম প্ৰকল্প বিবেচনাধীন হৈ আছে।
১৭. জি-২০ সহভাগিতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা
২০২৩ চনত ভাৰতৰ জি-২০ সভাপতিত্বৰ পিছত ২০২৪ চনত ব্ৰাজিলৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত জি-২০ ট্ৰ’ইকাৰ অংশ হিচাপে আৰু ২০২৫ চনত দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ সভাপতিত্বৰ সময়ত জি-২০ৰ সদস্য হিচাপে দেশখনে সক্ৰিয় ভূমিকা অব্যাহত ৰাখিছিল। জি-২০ নেতৃবৃন্দৰ নতুন দিল্লী ঘোষণাপত্ৰ আৰু ২০২৩ চনৰ অক্টোবৰৰ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ গৱৰ্ণৰৰ বিবৃতি-ত উল্লেখ কৰা প্ৰাথমিকতাসমূহৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰতে ব্ৰাজিল আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ সভাপতিত্বৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিছিল।
ফাইনেন্স ট্ৰেক এজেণ্ডা-ই বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংক (এমডিবি)ৰ সংস্কাৰ, ঋণৰ দুৰ্বলতাসমূহ মোকাবিলা কৰা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত উদীয়মান বজাৰ আৰু উন্নয়নশীল অৰ্থনীতিৰ কণ্ঠ আৰু প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধি কৰা, আৰু জলবায়ু বিত্তৰ সংগঠিতকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছিল। ভাৰতৰ উত্তৰাধিকাৰিত্বত নিৰ্ভৰ কৰি, উন্নত, বৃহৎ, আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ এমডিবি-ৰ বাবে জি-২০ ৰোডমেপক ২০২৪ চনত নেতাসকলে সমৰ্থন কৰিছিল, ২০২৫ চনতো এটা নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিবেদন কাঠামো প্ৰস্তুত কৰাৰ দিশত আৰু ৰোডমেপখনৰ ৰূপায়ণ অনুসৰণ কৰিবলৈ উদ্বোধনী অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰাৰ দিশত কাম অব্যাহত আছে।

Ministry of Finance
Ministry of Finance Year Ender 2025 Department of Economic Affairs
16 JAN 2026 7:22PM by PIB Delhi
In 2025, the Department of Economic Affairs (DEA), under the Ministry of Finance, guided India’s economic management, fiscal strategy, and financial sector coordination, while implementing reforms to support growth, stability, investment, and global engagement. Through policies across macroeconomics, capital markets, infrastructure, digital finance and investor protection and empowerment, DEA strengthened economic fundamentals and positioned India for sustained future growth.
1. Sixteenth Finance Commission
The Sixteenth Finance Commission submitted its Report for the award period from 2026-27 to 2030-31 to the President of India on 17th November 2025. During its tenure, the XVIFC analysed the finances of the Union and States in detail and has come up with a report after wide-ranging consultations with the Union Government, State Governments, Local Governments at different tiers, Chairpersons and Members of previous Finance Commissions, academic institutions of eminence, multi-lateral institutions, Advisory Council to the Commission, and other domain experts.
The report shall be available in the public domain once it is tabled in the Parliament by the Union Finance Minister under Article 281.
1. Initiatives to Boost Infrastructural Investment
The Expert Committee on the Harmonised Master List of Infrastructure Sub-sectors submitted its final report, recommending new principles for infrastructure classification and proposing a comprehensive financing framework to attract private capital and improve project bankability.
During the year, a new sub-sector, “Large Ships,” was added under the transport and logistics category of the Harmonised Master List.
Funds raised through Sovereign Green Bonds amounted to ₹21,697.40 crore in FY 2024–25, with proceeds allocated to eligible green projects across ministries. Capital expenditure monitoring by DEA enabled infrastructure ministries to achieve expenditure of ₹10.46 lakh crore during FY 2024–25, exceeding revised estimates, while IEBR expenditure also surpassed targets.
1. Regulatory Strengthening
For implementation of the 2025-26 Budget Announcement, DEA established a mechanism under the aegis of Financial Sector Development Council (FSDC) to evaluate the impact of the current financial regulations and subsidiary instructions while enhancing their responsiveness for financial sector development.
Several measures were implemented to enhance market integrity and strengthen the regulatory framework. The public issue framework for SMEs was tightened with eligibility criteria, caps on offer-for-sale and General Corporate Purpose funds, and restrictions on using IPO proceeds for loan repayment. Trading and risk monitoring in equity derivatives were improved. Measures were introduced to curb expiry-day volatility.
To mitigate risk of securities misuse by stock broker, securities for payout are now credited directly to client demat accounts by Clearing Corporations. Framework for safer participation of retail investors in algorithmic trading has been introduced.
1. Fostering Market Development
To deepen and diversify India’s securities markets, focused measures were undertaken to improve efficiency and participation. The MF Lite framework was introduced to provide a simplified regulatory regime for passive mutual fund schemes, while timelines for listing of public debt securities were reduced from T+6 to T+3. FPIs were also enabled to access sale proceeds on a T+1 basis for repatriation or reinvestment.
Market processes were streamlined through the introduction of the Common Contract Note (CCN) with Single VWAP, mandated from June 2025, easing post-trade processes for institutional investors.
1. Facilitating Ease of Doing Business
Several measures were taken to streamline compliance processes, harmonize regulations, and reduce compliance burden. Listing entities now have a single filing system and integrated filing report, which minimizes periodic filings. To enable ease of doing investment for NRIs, it was specified that PAN may also be used by exchanges/clearing corporations as a unique identifier for monitoring position limits of NRIs. Dedicated Foreign Portfolio Investors Outreach Cell launched to directly engage with FPIs, and aid them in accessing Indian securities market. Also, registration process for certain category of FPIs was simplified. Registered stock brokers no longer require explicit approval from regulator to undertake securities market related activities in Gujarat International Finance Tech-city - International Financial Services Centre (GIFT-IFSC). Intermediaries mandated to extend their services enabling digital accessibility to client including persons with disabilities.
1. Empowering and Protecting Investors
Investor empowerment and protection remained central to market reforms during the year. A unified investor mobile application was launched, providing a consolidated view of securities holdings across intermediaries. To address misleading claims on investment performance, a framework for recognising Past Risk and Return Verification Agencies (PaRRVA) was established, while regulated entities were barred from associating with unregulated finfluencers.
Financial inclusion initiatives included the rollout of “Chhoti SIP” i.e. SIP of ₹250, aimed at encouraging first-time investors. Digital public infrastructure was leveraged to enable retrieval and storage of mutual fund and demat statements through DigiLocker. To prevent accumulation of unclaimed assets, nomination norms for demat accounts and mutual fund folios were revised.
To address this growing issue of impersonation and enhance investor confidence and ease of investing, a new UPI address structure for all SEBI registered intermediaries who collect funds from investors with effect from October 01, 2025 has been mandated. To empower investors, a new tool “SEBI Check” has been rolled out w.e.f October 1, 2025, which will allow investors to verify the authenticity of UPI IDs and confirm the bank details such as bank account number and IFSC of a registered intermediary.
SEBI, in collaboration with the Ministry of Panchayati Raj (MoPR), has launched a nationwide training initiative for Block Level Panchayat representatives to promote financial literacy and investor education at grassroots level, empowering representatives with knowledge to educate rural communities across India.
Joint media campaign "SEBI vs SCAM” was launched to bolster investor protection and combat financial fraud and scams within the securities market.
1. Key SEBI Proposals on Ease of Doing Business and Capital Market Deepening
IPO Participation: Amendments to SEBI (ICDR) Regulations, 2018 now include Life Insurance Companies and Pension Funds in the reserved anchor portion, alongside domestic Mutual Funds, enhancing institutional investor participation.
Related Party Transactions: SEBI (LODR) Regulations, 2015 amended to replace the uniform “materiality threshold” with a “scale-based threshold,” ensuring proportional RPT regulation based on company size.
SWAGAT-FI Framework: Single-window access for trusted and verified FPIs and FVCIs facilitates easier onboarding, reduces duplication, costs, and compliance burden.
Strategic Investors in InvITs/REITs: Scope expanded to include QIBs, family trusts, FPIs, and NBFCs; REITs re-classified as equity to boost Mutual Fund participation and investment limits.
Accredited Investors: Introduction of “AI-only schemes” and additional operational flexibilities for Large Value Funds.
IFSC Retail Schemes: Resident Indian non-individual sponsors/managers allowed up to 10% contribution as FPIs, harmonising regulations and easing compliance.
Electronic Payments Mandate: Listed entities now required to pay dividends, interest, redemption, or repayments only electronically, promoting digital transactions.
FPIs in IFSCs: SEBI (FPI) Regulations, 2019 amended to relax resident Indian participation, attracting more foreign capital via IFSCs.
Special Rupee Vostro Accounts (SRVA): Government approval RBI, in consultation with Government of India allows surplus rupee balances in SRVA to be investment invested in corporate debt, enhancing financial stability and promoting INR bilateral trade settlement.
1. Simplification of Know Your Customer (KYC) Process
India’s journey to streamline Know Your Customer (KYC) processes has appeared in multiple budget announcements and most recently in FY 2025-26, the government announced to continue simplifying the KYC process and streamlining its periodic updation (Re-KYC). In this regard a common Central KYC Records Registry (CKYCRR) template has been established for all regulated entities (RE) in financial sector, each financial sector regulator has issued KYC master circular or guidelines and KYC Registering Authorities (KRA) under SEBI has also been notified for interoperability with CKYCRR. Pursuant to July 2024 PML Maintenance of Record Rules amendment, RBI in June 2025 mandated the Regulated Entities (REs) to use of CKYCR wherever available, for establishing the identity of the customer for KYC and Re-KYC.
1. Scaling Account Aggregator
The Account Aggregator (AA) framework is a foundational pillar of India’s Digital Public Infrastructure (DPI), enabling secure, consent-based and interoperable sharing of financial data among regulated entities. Account Aggregator (AA) framework, has recorded steady growth in participation by Financial Information Providers and Users (FIP and FIU), and the generation of millions of user consents to fetch financial data for digital lending and personal finance use cases. So, institutionalised self-regulation, working in complementarity with regulatory oversight, is critical for ensuring responsible conduct, operational consistency, and consumer confidence. In this regard Self-Regulatory Organisation (SRO) for the AA ecosystem has been given in principle approval to enhance governance, standardisation, and trust on the framework.
1. Unified Payment Interface (UPI) Internationalisation
India is working towards developing interoperability between its Fast Payment System (FPS) i.e., Unified Payments Interface (UPI) with other countries for cross-border peer-to-peer (P2P) and person-to-merchant (P2M) payments. In calendar year 2025 three significant achievements were made in this regard including UPI acceptance for e-commerce and QR payments with two new Singapore entity and QR-based UPI acceptance at merchant locations were enabled with Qatar National Bank. This strategic expansion marks Qatar as the eighth nation to be integrated live with the UPI ecosystem. Acceptance of UPI apps at foreign merchant locations is already live in Bhutan, France, Mauritius, Nepal, Singapore, Sri Lanka, and the UAE.
1. National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) remained pivotal in mobilising long-term capital for infrastructure and key national sectors. In 2024, NIIF launched its second Private Markets Fund (PMF II) with a target corpus of USD 1 billion. As of 2025, the Fund has already secured commitments for USD 750 million with USD 490 million from GOI, USD 100 million from New Development Bank and USD 160 million across 4 investors (1 existing investor, 2 domestic insurance companies and 1 Japanese investor viz. Development Bank of Japan). Fund to be fully operational this year, with an aim to invest across various sectors and realise strong financial returns.
The NIIF Master Fund achieved key milestones during the year, completing its first full exit from Ayana Power, one of the largest infrastructure transactions in the renewable energy sector. The Fund also completed the sale of three out of five road assets, ensuring positive financial returns for both the Government of India and other investors.
1. SWAMIH Investment Fund
SWAMIH Investment Fund I emerged as a flagship intervention in resolving stressed housing projects and restoring buyer confidence in the real estate sector. The SWAMIH Fund over the last 5 years has played a catalytic role in India’s real estate landscape and is a testament to what purpose-driven capital can achieve. As on September 15, 2025, SWAMIH Fund has funded 139 investments with aggregate portfolio commitment of INR 13,799 crore which are spread across 20 cities in 12 states, unlocking more than INR 44,654 crore of project cost. 58,596 homes out of total target of over 94,208 houses in the SWAMIH Fund’s portfolio have been successfully completed. SWAMIH Fund has fully exited 50 investments and partially exited 41 investments, reflecting significant progress in its resolution strategy. Notably, the SWAMIH Fund has already returned ~50% of the capital drawn from its investors, underscoring both its efficiency and financial discipline.
Building on this success of SWAMIH Fund, SWAMIH Fund 2 with target commitment of up to INR 15,000 crore, aiming to complete additional 1 lakh stressed housing units across India has been announced in the Union Budget 2025-26.
1. Financial Stability
The Department of Economic Affairs continued safeguarding financial stability through coordination with regulators and international institutions. This is done inter-alia through, the Financial Stability and Development Council (FSDC) and its sub-committee (FSDC-SC), which monitors macro-prudential supervision of the economy and deliberates on contextual issues covering financial stability, financial sector development, inter-regulatory coordination, financial literacy, and financial inclusion. In FY 2025-26, FSDC held its 29th meeting on 10th June, 2025 and the FSDC-SC held its 32nd meeting on 4th September, 2025, wherein major global and domestic macroeconomic and financial sector developments were reviewed.
DEA also participated in various meetings of the Financial Stability Board (FSB) and its committees. Amongst other issues, matters related to India’s G20 priorities on Crypto Assets and Cross Border Payments were deliberated upon.
India underwent its third Financial Sector Assessment Programme (FSAP), jointly conducted by the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank every 5 years, which was completed during 2024–25. Subsequently, the IMF and the World Bank published their Financial System Stability Assessment (FSSA) report and Financial Sector Assessment (FSA) report respectively, incorporating the views of Indian authorities.
1. Cyber Security in the Financial Sector
DEA has established institutional mechanisms and enhanced inter-agency coordination under the Financial Stability and Development Council (FSDC) framework.
The Computer Security Incident Response Team for the Financial Sector (CSIRT-Fin), established under DEA, conducted sector-wide cyber security drills addressing ransomware, payment frauds, and supply-chain attacks, and issued periodic cyber security landscape reports.
More than 100 critical financial systems across banking, payments, securities, and insurance were notified as Protected Systems under the Information Technology Act, 2000. These systems now operate under enhanced security controls, continuous monitoring, and periodic audits, strengthening operational resilience of platforms such as RTGS, NEFT, UPI, and securities depositories.
Recognising the growing cyber threats to financial stability arising from rapid digitalisation and highly interconnected financial systems, the FSDC constituted an Inter-Ministerial Group in August 2025, led by the DEA, MEITY and other Departments / Institutions, to formulate a comprehensive Financial Sector Cybersecurity Strategy. The Strategy seeks to establish a unified governance framework across financial sector authorities with a view to strengthening sector-wide cyber resilience.
1. Central Bank Digital Currency (CBDC)
India remained among the few countries globally to conduct a live Central Bank Digital Currency pilot at scale. The retail Digital Rupee pilot expanded nationwide, covering 82 lakh users and 11 lakh merchants as of November 2025. The CBDC was made interoperable with UPI, enabling users to scan any UPI QR code across the country.
Programmable CBDC pilots were implemented for selected Direct Benefit Transfer schemes, while offline CBDC pilots enabling transactions without internet connectivity are currently under testing.
The wholesale CBDC pilot facilitated settlement of government securities and call money market transactions, with banks and non-bank primary dealers participating. For cross-border payments, RBI is pursuing bilateral and multilateral CBDC engagements to address challenges of cost, speed, and transparency in international transactions. India is currently engaging in advanced bilateral discussions with partner countries and actively contributing to multilateral CBDC projects led by the BIS Innovation Hub.
1. Multilateral and Bilateral Development Assistance
India continued to engage actively with multilateral financial institutions during the year. At the IDA-21 pledging session held in South Korea in December 2024, India pledged INR 23.21 Billion to the World Bank’s soft lending-arm. Between June 2024 and March 2025, DEA approved 27 International Finance Corporation (IFC) investment proposals amounting to US$2.8 billion. IFC’s current exposure in India as of March 2025 stands at US$10 billion .India consented to an increase in its IMF quota to SDR 19,671.6 million under the Sixteenth General Review of Quotas. From April 2014 to August 2025, 158 loans worth USD 35.8 billion were signed with World Bank, compared to 117 loans worth USD 29.9 billion during 2003–2014.
India also continued its engagement with the International Fund for Agricultural Development (IFAD), which has supported 36 projects in India with cumulative assistance of approximately USD 1462.7 million, focusing on rural development, tribal welfare, women’s empowerment, and microfinance. Over the past eleven years, 10 projects worth about USD 547 million have been implemented across nine States. At present, two sovereign projects amounting to USD 132 million (approx.) are under consideration for IFAD financing.
1. G20 Engagement and International Economic Cooperation
Following India’s G20 Presidency in 2023, the country continued to play an active role as part of the G20 Troika under the Brazilian Presidency in 2024 and as a G20 member during the South African Presidency in 2025. India worked closely with Brazilian and South African Presidencies to ensure continuity of priorities articulated in the G20 New Delhi Leaders’ Declaration and the Finance Ministers and Central Bank Governors’ Communiqué of October 2023.
The Finance Track agenda continued to emphasise reforms of Multilateral Development Banks (MDBs), addressing debt vulnerabilities, enhancing the voice and representation of Emerging Market and Developing Economies in decision making in international economic and financial institutions, and mobilising climate finance. Building on India’s legacy, the G20 Roadmap for better, bigger, and more effective MDBs was endorsed by Leaders in 2024, with work continuing in 2025 towards developing a monitoring and reporting framework and preparing the inaugural progress report to track the implementation of the Roadmap.
1. COMPARATIVE ACHIEVEMENTS OF LAST 11 YEARS
S.no
Variable
Unit
Source
THEN
NOW
Remarks
Macroeconomy
1
Inflation
Per cent
IMF
5.8
2.8
THEN: For FY14
NOW: For FY25
2
GDP Per Capita (PPP)
PPP Dollar, Inflation Adjusted
World Bank
3,889
7,563
THEN – Average per capita GDP between FY05-FY14
NOW – Average per capita GDP between FY15-FY24
3
Capital Expenditure
Percent of GDP
M/o Finance
1.7
3.1
THEN- Capex as a per cent of GDP for FY14
NOW- Capex as a per cent of GDP for FY26 (BE)
4
Electronics Exports
US Dollars, Billions
M/o Commerce
7.6
38.6
THEN- Exports for FY14
NOW- Exports for FY25
5
Foreign Direct Investment
US Dollar, Billions
RBI
305
748.8
THEN - Sum of Gross FDI between FY05 - FY14; NOW - Sum of Gross FDI between FY15 and FY25
6
Multidimensional Poverty
Percent of Population
UNDP, Niti Aayog
29.2
11.3
THEN- As at the end of 2013-14
NOW- As at the end of 2023 (Estimated)
7
Indirect Tax Rate
Per cent
Department of Revenue
15
11.6
THEN- Average Pre-GST Indirect Tax Rate, NOW-Average GST Rate for FY 24
8
Number of Start-ups
Number of Companies
DPIIT
350
1,57,706
THEN- As of 2014
NOW- As on 31st December 2024
9
Harvard Economic Complexity Index
Ranking
Harvard University
52
44
THEN- Ranking in 2011
NOW- Ranking in 2023.
(Indian Economy has become more sophisticated over the last decade. Lower numbers represent higher ranking.)
Physical and Digital Infrastructure
10
Cities with Metro Rail
Number of Cities
M/o Housing & Urban Affairs
5
23
THEN - As at the end of 2014,
NOW As of 05 January 2025
11
National Highway constructed length
Thousand km
M/o Road Transport & Highways
25.7
54.9
THEN-highways constructed between FY05 and FY14;
NOW - highways constructed between FY15 - FY24 (till December 2024)
12
Pace of highway construction
km/day
M/o Road Transport & Highways
12
21.3
THEN - pace in 2013-14;
NOW - pace in 2024-25 (till Dec’24)
13
Electrified rail network
Thousand km
M/o Railways
21.8
67.7
THEN - Electrified broad-gauge network as of 2014;
NOW - Electrified broad-gauge network upto February 2025
14
Number of airports
Number
M/o Civil Aviation
74
157
THEN - As at the end of 2014;
NOW - As of September 2024
15
Average Toll Plaza Waiting Time
Time
M/o Road Transport & Highways
12.2 minutes
47 seconds
THEN - As in 2014;
NOW - As in 2023
16
Total Installed Power Capacity
Giga Watts
Central Electricity Authority
249
475.2
THEN – As of March 2014
NOW – As of March 2025
17
Installed Renewable Energy Capacity
Giga Watts
Central Electricity Authority
76
220.1
THEN – As of March 2014; NOW – As of March 2025
18
Logistics Performance Index
Ranking
World Bank
54
38
THEN- India’s ranking in the index for the year 2012, NOW- India’s ranking in the index for the year 2023. Lower numbers represent higher ranking.
19
Mobile Broadband Subscribers
Number of People, Crores
TRAI
6
94.3
THEN- As at the end of 2013-14;
NOW- As at the end of 30 April 2025
20
Monthly Data Usage
GB
TRAI
0.06
21.3
THEN- As at the end of March 2014;
NOW- As at the end of June 2024
21
Wireless Data Tariff
Rupees per GB
Ministry of Communications
269
8.31
THEN - rupee cost of per GB data in 2014;
NOW - rupee cost of per GB data in June 2024
Secure Future and Ease of Living
22
Medical Colleges
Number of Colleges
M/o Health and Family Welfare
387
780
THEN - As in 2014
NOW - As of 1 April 2025
23
Seats in Medical Education
Number of Seats
M/o Health and Family Welfare
51,348
1,18,190
THEN - As of 2014
NOW - As of 1 April 2025
24
Number of Universities
Quantity
Ministry of Education
676
1334
THEN- As of 2013-14
Now: as of 30 May 2025
25
Global Innovation Index
Ranking
WIPO
81
39
THEN – India’s ranking in 2015
NOW – India’s ranking in 2024
((Lower numbers represent higher ranking.)
26
Number of LPG Connection
Crore
M/o Petroleum & Natural Gas and PPAC
14.5
32.9
THEN – As of April 2014
NOW – As of April 1, 2025
27
Number of PNG Connections
Lakh
M/o Petroleum & Natural Gas
22.3
129.8
THEN – As of April 2014
NOW – As of March 31, 2024
28
Electrification Status
Per cent
World Bank
85.1
100
THEN – As of 2014
NOW – As of December 2024
29
Average Availability of Electricity (Rural)
Hours
M/o Power
12
22.6
THEN - average number of hours of electricity available in 2014;
NOW - average number of hours of electricity available in FY25
30
Number of tap water connections (Rural)
Crore
Ministry of Jal Shakti
3.2
19.4
THEN – As of August 2019
NOW – As of May 30, 2025
31
Total number of DBT Beneficiaries
Crore
DBT Website
10.8
201.9
THEN- As of FY14
NOW- As of FY25
32
Funds transferred to under-privileged households under various schemes (total of cash and kind)
Rs. Crore
DBT Website
7,367
6,83,679
THEN- Transfer in FY14