গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ লক্ষ্ণৌত ‘উত্তৰ প্ৰদেশ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস’ৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ
উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়ন বংশানুক্ৰমিক দলসমূহে নিশ্চিত কৰিব নোৱাৰে; কেৱল আমাৰ দলেহে কৰিব পাৰে
স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীৰ ভিতৰত উত্তৰ প্ৰদেশ এখন সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত ৰাজ্য আৰু ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হৈ পৰিব
আমাৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে উত্তৰ প্ৰদেশক ‘বিমাৰু’ (দুৰ্বল) ৰাজ্যৰ পৰা এক যুগান্তকাৰী ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
সমগ্ৰ দেশতে ‘এখন জিলা, এটা সামগ্ৰী’ আঁচনিখন শিল্পকাৰ, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাৰ বাবে নিযুক্তিৰ উৎস হৈ পৰিছে
বিৰোধী চৰকাৰৰ অধীনত, উত্তৰ প্ৰদেশক শ্ৰম-উৎস ৰাজ্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল; আমাৰ চৰকাৰৰ অধীনত, ই দেশৰ অৰ্থনীতিৰ চতুৰ্থ বৃহত্তম ৰাজ্যত পৰিণত হৈছে
লক্ষ্ণৌৰ ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থল’ ত থকা ড০ মুখাৰ্জী, দীনদয়াল জী আৰু অটল জীৰ প্ৰতিমূৰ্তিসমূহে যুৱপ্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব আৰু এই ঠাইখন ৰাষ্ট্ৰৰ চেতনা জাগ্ৰত কৰাৰ বাবে এক পবিত্ৰ স্থান হৈ পৰিব
আজি আৰম্ভ কৰা ‘চৰ্দাৰ পেটেল ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ আঁচনি’ উত্তৰ প্ৰদেশক এক ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাত অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে ‘এখন জিলা, এটা ৰন্ধন প্ৰণালী’ আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰে আৰু লগতে চৰ্দাৰ পেটেল ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ আঁচনিও উদ্বোধন কৰে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰী য়ুৱা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন কৰা জিলাসমূহক বঁটা প্ৰদান কৰাৰ লগতে উত্তৰ প্ৰদেশ গৌৰৱ সন্মান প্ৰদান কৰে
24 JAN 2026 5:52PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজধানী লক্ষ্ণৌত ‘উত্তৰ প্ৰদেশ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস’ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে ‘এখন জিলা এটা ৰন্ধন প্ৰণালী’ আঁচনিৰো শুভাৰম্ভ কৰে আৰু চৰ্দাৰ পেটেল ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ আঁচনিও উদ্বোধন কৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে চি এম য়ুৱা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰা জিলাসমূহক বঁটা প্ৰদান কৰাৰ লগতে উত্তৰ প্ৰদেশ গৌৰৱ সন্মান২০২৫-২৬ প্ৰদান কৰে। এই উপলক্ষে উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ আৰু আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
এই উপলক্ষে আয়োজিত সমাৱেশক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথেও উত্তৰ প্ৰদেশক এখন উন্নত ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে। তেওঁ কয় যে ২০৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টত যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰই স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব, তেতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশ এখন সম্পূৰ্ণ বিকশিত ৰাজ্য আৰু উন্নত ভাৰতৰ এক মূল স্তম্ভ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশ হৈছে ভাৰতৰ হৃদস্পন্দন তথা আত্মা আৰু এতিয়া দেশৰ উন্নয়নৰ ইঞ্জিন হ'বলৈ সাজু হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভগৱান শ্ৰীৰাম, শ্ৰীকৃষ্ণ, বাবা বিশ্বনাথ, ভগৱান মহাবীৰ আৰু ভগৱান বুদ্ধই এই ভূমিক পবিত্ৰ কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে সমাগত দিনবোৰত লক্ষ্ণৌৰ প্ৰেৰণা স্থল ৰাষ্ট্ৰীয় সজাগতাৰ স্থান হ’বলৈ গৈ আছে। শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় আৰু ভাৰত ৰত্ন অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজীৰ স্মৃতিত নিৰ্মিত, এই প্ৰেৰণা স্থলে অনাগত দশকবোৰলৈ দেশক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পূৰ্বতে এই ৬৫ একৰ অঞ্চলত আৱৰ্জনাৰ পাহাৰ আছিল, কিন্তু চৰকাৰে আৱৰ্জনাক সম্পদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আজি এই ঠাইখন সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশ ৰাজ্যৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মুখ্যমন্ত্ৰী য়ুৱা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ বাবে আজি পাঁচখন জিলাক সন্মানিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰতি বছৰে এক লাখ যুৱক-যুৱতীক ৫ লাখ টকালৈকে সুতবিহীন আৰু বন্ধকবিহীন ঋণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে ১৩ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে ৫,৩২২ কোটি টকাৰ ঋণ লাভ কৰি উপকৃত হৈছে। তেওঁ কয় যে এখন জিলা, এটা সামগ্ৰী আঁচনি এতিয়া কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশতে নহয়, সমগ্ৰ ভাৰততে বিয়পি পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ই শিল্পকাৰ, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাৰ বাবে নিযুক্তিৰ উৎস হৈ পৰিছে। আজি প্ৰতিখন জিলাৰ বাবে এটা খাদ্য চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু এখন ৰন্ধন মেলাৰো আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰে পুনৰ এবাৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিশ্ববিখ্যাত সুস্বাদু ব্যঞ্জন সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত উপস্থাপন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি শ্ৰী শুভাংশু শুক্লা, শ্ৰী অলখ পাণ্ডে, শ্ৰীমতী ৰশ্মি আৰ্য আৰু শ্ৰী সুধাংশু সিঙক উত্তৰ প্ৰদেশ গৌৰৱ সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ই নিশ্চিতভাৱে বহুতো প্ৰতিভাৱান ব্যক্তিক নিজৰ নিজৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি লৌহমানৱ চৰ্দাৰ পেটেলৰ নামেৰে নামকৰণ কৰা চৰ্দাৰ পেটেল ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰও উদ্বোধন কৰা হৈছে, যি উত্তৰ প্ৰদেশক এক ত্ৰিলিয়ন ডলাৰ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। তেওঁ কয় যে২০২৫-২৬ ত চৰ্দাৰ পেটেল ঔদ্যোগিক অঞ্চলৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত আজি ছয়টা মণ্ডলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে; দ্বিতীয় পৰ্যায়ত২০২৬-২৭ ত ছয়টা মণ্ডল উদ্বোধন কৰা হ'ব আৰু ৩০টা মণ্ডলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব; তৃতীয় পৰ্যায়ত২০২৭-২৮ ত ৩০টা মণ্ডল উদ্বোধন কৰা হ'ব আৰু ৩৯ টা মণ্ডলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ' ব। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিখন জিলাক নিযুক্তিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা আৰু ৰাজ্যখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ ৰাজ্যৰ ভিতৰতে চাকৰি লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথে সকলো জনকল্যাণমূলক আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এসময়ত উত্তৰ প্ৰদেশক শ্ৰমিক-উৎস ৰাজ্য হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি ই ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ চতুৰ্থ বৃহত্তম ৰাজ্যত পৰিণত হৈছে। তেওঁ কয় যে এসময়ত উত্তৰ প্ৰদেশক শ্ৰমিক-উৎস ৰাজ্য হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি ই ভাৰতৰ চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিত পৰিণত হৈছে। তেওঁ কয় যে বিৰোধী চৰকাৰসমূহে উত্তৰ প্ৰদেশক বিমাৰু ৰাজ্য হিচাপে ৰাখিছিল, কিন্তু বৰ্তমানৰ চৰকাৰে ইয়াক এক যুগান্তকাৰী ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে আৰু প্ৰতিখন গাঁৱলৈ উন্নয়ন কঢ়িয়াই আনিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোৱা তিনি বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ কৃষি বিকাশৰ হাৰ ১৭ শতাংশ হৈছে আৰু দেশৰ মুঠ খাদ্যশস্য উৎপাদনত ৰাজ্যখনে ২০ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশ এতিয়া ভাৰতৰ খাদ্যৰ ৰাজ্য হৈ পৰিছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আৰম্ভ কৰা সকলো আঁচনি ইয়াত ফলপ্ৰসূভাৱে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৬২ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিছে আৰু ১ কোটিতকৈও অধিক মহিলা, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু বিশেষ ভাবে সক্ষম ব্যক্তিয়ে পেন্সন আঁচনিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ দেশে ৫৫০ বছৰ ধৰি অপেক্ষা কৰি থকা অযোধ্যাত শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ দীৰ্ঘদিনীয়া নিৰ্মাণ কাৰ্যও সম্পূৰ্ণ হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰয়াগৰাজত মহাকুম্ভৰ বিশাল সংগঠনে সনাতন ধৰ্মৰ গৌৰৱ বিশ্বৰ ওচৰলৈ লৈ গৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশে এতিয়া ইলেক্ট্ৰনিকছ ৰপ্তানিৰ ১১ শতাংশ বৃদ্ধিৰ সৈতে আন ৰাজ্যৰ সৈতে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰি আছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰা তথ্য প্ৰযুক্তিৰ ৰপ্তানি ৮২ হাজাৰ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে।২০১৭ চনৰ আগতে, ৰাজ্যখনত ডাটা চেণ্টাৰ, ছেমিকণ্ডাক্টৰ কাৰখানা আৰু ইলেক্ট্ৰনিক নিৰ্মাণৰ কথা কল্পনা কৰিব নোৱাৰি, কিন্তু আজি উত্তৰ প্ৰদেশ এই সকলোবোৰৰ বাবে এক সপোনৰ গন্তব্যস্থান হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশে ৪৫ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ লাভ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত ১৫ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প ইতিমধ্যে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্যখনৰ আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতিও ঐতিহাসিকভাৱে উন্নত হৈছে, যাৰ ফলত ডকাইটিৰ ঘটনা ৯৪ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে আৰু লুটপাট ৮২ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে ৰাজ্যখনক সুৰক্ষিত কৰি তুলিবলৈ কাম কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশে প্ৰতিটো যুগত ৰাষ্ট্ৰক সুৰক্ষিত কৰি আহিছে আৰু আজি ৰাজ্যখনত দেশপ্ৰেমৰ শিখা পুনৰ উজ্জীৱিত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বংশানুক্ৰমিক দলসমূহে উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিব নোৱাৰে; কেৱল বৰ্তমানৰ চৰকাৰেহে এনে কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাজ্যখনত শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথে উন্নয়নৰ সকলো সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিছে আৰু উত্তৰ প্ৰদেশক প্ৰগতিৰ পথত আগুৱাই লৈ গৈছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ এক বিস্তৃত নেটৱৰ্কৰ সৃষ্টি কৰিছে; ৰাজ্যখনত এতিয়া সৰ্বাধিক সংখ্যক বিমানবন্দৰ আছে আৰু ভাৰত চৰকাৰেও ইয়াত এক প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ স্থাপন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোগী চৰকাৰে দুৰ্নীতি নিৰ্মূল কৰিছে, আইন-শৃংখলা শক্তিশালী কৰিছে আৰু প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে কেইবাটাও আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses the ‘Uttar Pradesh Statehood Day’ ceremony in Lucknow
The welfare of Uttar Pradesh cannot be ensured by dynastic parties; only our party can do so
By the centenary of Independence, Uttar Pradesh will become a fully developed state and an important pillar of a ‘Viksit Bharat’
Our double-engine government has transformed Uttar Pradesh from a BIMARU state into a breakthrough state
Across the country, the ‘One District, One Product’ scheme has become a source of employment for artisans, youth, and women
Under opposition governments, Uttar Pradesh was reduced to a labour-source state; under our govt, it has become the fourth-largest state in country’s economy
The statues of Dr. Mookerjee, Deendayal Ji, and Atal Ji at Lucknow’s ‘Rashtra Prerna Sthal’ will inspire the youth, and this place will become a sacred site for the awakening of the nation’s consciousness
The ‘Sardar Patel Industrial Area Scheme’ launched today will prove to be extremely important in making Uttar Pradesh a one-trillion-dollar economy
Union Home Minister launches the ‘One District, One Cuisine’ scheme and also inaugurates the Sardar Patel Industrial Area Scheme
Union Home Minister presents awards to districts that performed excellently under the CM YUVA program and conferred the Uttar Pradesh Gaurav Samman 2025–26
24 JAN 2026 5:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the ‘Uttar Pradesh Statehood Day’ ceremony in Lucknow, the capital of Uttar Pradesh. Union Home Minister also launched the ‘One District One Cuisine’ scheme and inaugurated the Sardar Patel Industrial Area Scheme. Shri Amit Shah presented awards to districts that performed excellently under the CM YUVA program and conferred the Uttar Pradesh Gaurav Samman 2025–26. On this occasion, Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath and several other dignitaries were present.
Addressing the gathering on this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has resolved to build a developed India by 2047, and Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath has also taken a resolve to make Uttar Pradesh a developed state. He said that when the nation celebrates the centenary of its independence on 15 August 2047, Uttar Pradesh will emerge as a fully developed state and a key pillar of a Developed India. Shri Shah stated that Uttar Pradesh is the heartbeat and soul of India and is now set to become the engine of the country’s development.
Shri Amit Shah said that Lord Shri Ram, Shri Krishna, Baba Vishwanath, Lord Mahavir, and Lord Buddha have sanctified this land. He said that in the coming days, Lucknow’s Prerna Sthal is going to become a site of national awakening. Built in memory of Shyama Prasad Mookerjee, Pt. Deendayal Upadhyaya, and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji, this Prerna Sthal will guide the nation for decades to come. Shri Shah said that earlier this 65-acre area had a mountain of garbage, but the government transformed waste into wealth. Today, this place has become a source of inspiration for the entire state of Uttar Pradesh.
Union Home Minister said that five districts were honored today for outstanding performance under the CM YUVA program. He stated that arrangements have been made to provide interest-free and collateral-free loans of up to ₹5 lakh to one lakh youths every year. So far, 1.3 lakh youths have benefited, receiving loans worth ₹5,322 crore. He said that the One District, One Product scheme has now spread not only across Uttar Pradesh but throughout India. Shri Shah added that it has become a source of employment for artisans, youths, and women. Today, one dish has been identified for each district and a cuisine fair has also been organized. He said that the state government has once again presented Uttar Pradesh’s world-famous delicious cuisines to the entire world.
Shri Amit Shah said that today Shri Shubhanshu Shukla, Shri Alakh Pandey, Ms. Rashmi Arya, and Shri Sudhanshu Singh have been conferred the Uttar Pradesh Gaurav Samman. He said that this will certainly encourage many talented individuals to perform excellently in their respective fields. Shri Shah said that today the Sardar Patel Industrial Area, named after the Iron Man Sardar Patel, has also been inaugurated, which will prove to be very important in making Uttar Pradesh a one-trillion-dollar economy. He said that in the first phase of the Sardar Patel Industrial Area in 2025–26, the foundation stone for six zones has been laid today; in the second phase, in 2026–27, six zones will be inaugurated and the foundation stone for 30 zones will be laid; and in the third phase, in 2027–28, 30 zones will be inaugurated and the foundation stone for 39 zones will be laid. He added that efforts are being made to ensure that every district of Uttar Pradesh is linked with employment and that the youth of the state get jobs within their own state.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Yogi Adityanath has implemented all public welfare schemes on the ground. He said that at one time Uttar Pradesh was considered a labour-source state, but today it has become the fourth-largest state in India’s economy. He said that at one time Uttar Pradesh was considered a labour-source state, but today it has become the fourth-largest economy in India. He said that opposition governments had kept Uttar Pradesh as a BIMARU state, but the present government transformed it into a breakthrough state and has taken development to every village. Shri Shah said that over the last three years, Uttar Pradesh’s agricultural growth rate has been 17 percent and the state contributes 20 percent to the country’s total food-grain production. He said that Uttar Pradesh has now become India’s food basket and that all the schemes launched by Prime Minister Modi have been effectively implemented here. The Home Minister said that 62 lakhs poor families have received permanent houses and more than 1 crore women, senior citizens, and persons with disabilities have benefited from pension schemes. He added that the long-awaited construction of the Shri Ram Temple in Ayodhya, for which the entire country had waited for 550 years, has also been completed. Shri Shah said that the grand organization of the Mahakumbh in Prayagraj has taken the glory of Sanatan Dharma to the world.
Shri Amit Shah said that Uttar Pradesh is now competing with other states with an 11 per cent growth in electronics exports. IT exports from Uttar Pradesh have crossed ₹82 thousand crore. Before 2017, one could hardly imagine data centres, semiconductor factories, and electronic manufacturing in the state, but today Uttar Pradesh has become a dream destination for all these. He said that Uttar Pradesh has received investment proposals worth ₹45 lakh crore, of which projects worth ₹15 lakh crore have already been implemented on the ground. He said that there has also been a historic improvement in the law-and-order situation of the state, with a 94 per cent reduction in dacoity and an 82 per cent reduction in robbery, and that the double-engine government has worked to make the state safe.
Union Home Minister said that Uttar Pradesh has protected the nation in every era and that today once again the flame of patriotism has been rekindled in the state. Shri Shah said that dynastic parties cannot ensure the welfare of Uttar Pradesh; only the present government can do so. He said that Prime Minister Modi at the Centre and Shri Yogi Adityanath in the state have explored all possibilities of development and taken Uttar Pradesh forward on the path of progress. The Home Minister said that Prime Minister Modi has created an extensive network of national highways across Uttar Pradesh; the state now has the highest number of airports, and the Government of India has also established a defence corridor here. Shri Shah said that the Yogi government has eliminated corruption, strengthened law and order, and implemented several schemes on the ground for the welfare of every poor person.