ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି: ୟୁଏଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
19 JAN 2026 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ 19 ଜାନୁଆରୀ 2026 ରେ ଭାରତକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନଙ୍କ ପଞ୍ଚମ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଏବଂ ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବରେ ଭାରତକୁ ତାଙ୍କର ତୃତୀୟ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାୟେଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସରକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତ-ୟୁଏଇ ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତା ଦୃଢ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ସେମାନେ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଦୁଇ ନେତା ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆବୁଧାବିର ଯୁବରାଜ ମହାମହିମ ଶେଖ ଖାଲେଦ ବିନ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ ଏବଂ ଦୁବାଇର ଯୁବରାଜ, ଉପପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ୟୁଏଇର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶେଖ ହମଦାନ ବିନ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ରସିଦ ଅଲ୍ ମକତୁମଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପିଢ଼ିଗତ ନିରନ୍ତରତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ଦୁଇ ନେତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2025ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ତ୍ରୟୋଦଶ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନିବେଶ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର 2025ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଷୋଡ଼ଶ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ମିଳିତ ଆୟୋଗ ବୈଠକ ଓ ପଞ୍ଚମ ରଣନୀତିକ ଆଲୋଚନାର ଫଳାଫଳକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
2022 ମସିହାରେ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷର ହେବା ପରଠାରୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହାସହିତ 2024-25 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 100 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବ୍ୟବସାୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଉତ୍ସାହରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ସେମାନେ 2032 ସୁଦ୍ଧା 200 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
ସେମାନେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ କ୍ଷେତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ)ଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ୟୁରେସିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏମଏସଏମଇ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ‘ଭାରତ ମାର୍ଟ’, ‘ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଟ୍ରେଡ୍ କରିଡର’ ଏବଂ ‘ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ସେତୁ’ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
2024 ମସିହାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉଭୟ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ନେଇ ନେତାମାନେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଗୁଜରାଟର ଧୋଲେରାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ୟୁଏଇ ସହଭାଗିତା ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିକଳ୍ପିତ ସହଭାଗିତାରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର, ଏକ ପାଇଲଟ୍ ତାଲିମ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଏକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ଓଭରହଲ୍ (ଏମଆରଓ) ସୁବିଧା, ଏକ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ବନ୍ଦର, ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଟାଉନସିପ୍, ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ରଣନୀତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ସାମିଲ ହେବ। ପ୍ରଥମ ଏନଆଇଆଇଏଫ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠିର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁଏଇ ସାର୍ବଭୌମ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଣ୍ଠିକୁ 2026ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଡିପି ୱାର୍ଲ୍ଡ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଆବୁଧାବି ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଏହାର ଉଦୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏଫଏବିର ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଶାଖା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଭାରତୀୟ କର୍ପୋରେଟ୍ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଜିସିସି ଓ ଏମଇଏନଏ ବଜାରରେ ଏହାର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଓ ବିଶ୍ୱ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୟୁଏଇ-ଭାରତ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ତଥା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏହାର ରଣନୀତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ସହଭାଗିତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉନ୍ନତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟବସାୟିକରଣକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ଶିଳ୍ପ ଆଧାର ସହିତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ମହାକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ-ୟୁଏଇ ମିଳିତ ମିଶନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସେବାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ଉଚ୍ଚ-କୁଶଳୀ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ଦୁଇ ନେତା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ, ବିଶେଷକରି କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ) ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ଭାରତରେ ଏକ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ସହଯୋଗ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ସେମାନେ ଭାରତରେ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ୟୁଏଇ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ‘ଡିଜିଟାଲ୍ ଦୂତାବାସ’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହୟାନ୍ ଫେବୃଆରୀ 2026ରେ ଭାରତରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାରେ ୟୁଏଇର ଅବଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ 2028 ରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ 0.5 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଲିକ୍ୟୁଫାଏଡ୍‌ ନେଚୁରାଲ ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ ପାଇଁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ (ଏଚପିସିଏଲ) ଏବଂ ଆଡନକ ଗ୍ୟାସ ମଧ୍ୟରେ 10 ବର୍ଷିଆ ଏଲଏନଜି ଯୋଗାଣ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ସଷ୍ଟେନେବଲ୍‌ ହାର୍ନେସିଂ ଏଣ୍ଡ ଏଡ଼ଭାନ୍ସମେଣ୍ଟ ଅଫ୍‌ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଏନର୍ଜି ଫର୍‌ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମିଂ ଇଣ୍ଡିଆ (ଶାନ୍ତି) ଆଇନ ପ୍ରଣୟନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବର୍ଦ୍ଧିତ ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ବୃହତ ଆଣିବିକ ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର (ଏସଏମଆର)ର ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ସହିତ ଉନ୍ନତ ପରମାଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଭାଗୀତା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଉନ୍ନତ ରିଆକ୍ଟର ସିଷ୍ଟମ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସହିତ ଆଣିବିକ ସୁରକ୍ଷାରେ ସହଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଦଳକୁ ଜାତୀୟ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦକ୍ଷ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସୀମାପାର ପେମେଣ୍ଟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଲୋଥାଲରେ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିମନ୍ତେ କଳାକୃତି ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ୟୁଏଇର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ-ୟୁଏଇ ବନ୍ଧୁତାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଆବୁଧାବିରେ ଏକ ‘ହାଉସ୍‌ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ସାଂସ୍କୃତିକ ବୁଝାମଣାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୁବ ବିନିମୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଶିକ୍ଷାକୁ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ସହଭାଗୀତାର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ। ୟୁଏଇରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ-ଅହମ୍ମଦାବାଦର ବିଦେଶୀ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିବା ପରେ ଏହାକୁ ଆଧାର କରି ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଛାତ୍ର ବିନିମୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏଥିରେ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ନବୀନ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସହଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାଗତ ଡିଗ୍ରୀ / ଦସ୍ତାବିଜଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପାଇଁ ୟୁଏଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ଭାରତର ଡିଜିଲକରକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଯାପନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ନେତାମାନେ ପରସ୍ପରର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ତଥା ରଣନୀତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ମୂଳ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ଦେଶର ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସେନା ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ କମାଣ୍ଡରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ଗସ୍ତ ବିନିମୟ ଏବଂ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ସାମରିକ ଅଭ୍ୟାସର ସଫଳ ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଗତିକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏକ ରଣନୀତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଲେଟର ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ସ୍ୱରୂପ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଯୋଜନା, ସମର୍ଥନ କିମ୍ବା ସଂପାଦନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଯୋଗାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ବିରୋଧୀ ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ଆକ୍ସନ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ (ଏଫଏଟିଏଫ)ର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2023ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଆର୍ଥିକ କରିଡର (ଆଇଏମଇସି)ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ହିତ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାରେ ଥିବା ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ହିତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁକ୍ଷେତ୍ରୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଉନ୍ନତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ୟୁଏଇ ପକ୍ଷ 2026ରେ ଭାରତର ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସଫଳତା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲା। 2026 ଶେଷରେ ୟୁଏଇ ଦ୍ୱାରା ସହ-ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା 2026 ଜାତିସଂଘ ଜଳ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲା, ଯାହା ଏସଡିଜି 6 ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳ ଓ ପରିମଳର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଧ୍ରୁବୀୟ ବିଜ୍ଞାନରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମିଳିତ ଅଭିଯାନ ଓ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦକ୍ଷେପ, ସମନ୍ୱିତ ଗବେଷଣା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଧ୍ରୁବୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଧ୍ରୁବୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Joint Statement: Visit of President of the UAE, His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, to India
19 JAN 2026 8:10PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, President of the United Arab Emirates, His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, paid an official visit to India on 19 January 2026. This was the fifth visit of His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India in the last ten years and his third official visit to India as the President of the UAE.
Prime Minister Shri Narendra Modi and President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan reviewed the full scope of bilateral cooperation between the two countries. They agreed that the India-UAE Comprehensive Strategic Partnership has continued to strengthen over the past decade.
The two leaders welcomed the visits of the Crown Prince of Abu Dhabi, His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, and Crown Prince of Dubai, Deputy Prime Minister and Minister of Defence of the UAE, His Highness Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, to India in the last two years, noting that these visits marked generational continuity of the bilateral relationship.
The two leaders endorsed the outcomes of the 13th High-Level Task Force on Investments held in September 2025, and the 16th India-UAE Joint Commission Meeting and 5th Strategic Dialogue held in December 2025.
The two leaders welcomed the robust growth in trade and economic cooperation since the signing of the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) in 2022 and noted the rapid growth of bilateral trade, which reached US$ 100 billion in FY 2024-25. Buoyed by the enthusiasm of the business communities on both sides, they decided to double bilateral trade to target US$ 200 billion by 2032.
They directed their teams to work towards connecting Micro, Small and Medium Sector Enterprises (MSMEs) on both sides. In this context, they called for the expeditious implementation of key initiatives, such as the ‘Bharat Mart’, the ‘Virtual Trade Corridor’ and the ‘Bharat-Africa Setu’ to promote MSME products across the Middle East, West Asia, Africa and the Eurasia region.
The leaders expressed satisfaction that the Bilateral Investment Treaty signed in 2024 has further strengthened investment flows across multiple sectors in both countries. They welcomed discussions on a potential UAE partnership for the development of the Special Investment Region in Dholera, Gujarat. The envisioned partnership would include the development of key strategic infrastructure, including an international airport, a pilot training school, a maintenance, repair and overhaul (MRO) facility, a greenfield port, a smart urban township, railway connectivity, and energy infrastructure. Highlighting the success of the first NIIF Infrastructure Fund, the Prime Minister of India invited UAE sovereign wealth funds to consider participation in the second Infrastructure Fund, scheduled for launch in 2026. The two leaders welcomed the establishment of DP World and First Abu Dhabi Bank branches in GIFT City, reinforcing its emergence as a leading international financial center. FAB’s GIFT City branch will act as a key bridge, connecting Indian corporates and investors to its expertise and global network across the GCC and MENA markets.
Both sides reaffirmed their strong commitment to enhancing UAE–India cooperation in food security, recognising its strategic importance in ensuring sustainable supply chains and long-term resilience. They underscored the role of public-private partnerships, innovation and knowledge exchange in advancing sustainable agriculture and enhancing national food resilience in line with the national priorities of both countries.
The two leaders agreed to deepen cooperation in space sector. In this context, they welcomed the understanding reached to collaborate on a joint initiative aimed at driving commercialisation of the sector through the advancement of space sciences and technologies. This initiative aims to produce an integrated space ecosystem with end-to-end infrastructure and a strong industrial base. It aims to enable India–UAE joint missions, expand global commercial services, create high-skilled employment and start-ups and strengthen bilateral investment through sustainable business models.
The two leaders decided to strengthen collaboration in science and technology and innovation, especially in the areas of artificial intelligence (AI) and emerging technologies. Welcoming the decision to collaborate on the establishment of a supercomputing cluster in India, they also agreed to explore cooperation in setting up data centres in India. The two leaders directed their teams to explore the possibility of establishing ‘Digital Embassies’ between the UAE and India, under mutually recognised sovereignty arrangements. President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan expressed support for the AI Impact Summit to be hosted in India in February 2026.
The two leaders expressed satisfaction with the strength of the bilateral energy partnership and underscored the UAE’s contribution to India’s energy security. They welcomed signing a 10-year LNG Supply Agreement between Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and ADNOC Gas for the delivery of 0.5 million tonnes per year of liquefied natural gas, beginning in 2028. The leaders also welcomed the enactment of the Sustainable Harnessing and Advancement of Nuclear Energy for Transforming India (SHANTI) law, noting that it creates new opportunities for enhanced civil nuclear cooperation. The two sides agreed to explore partnership in advanced nuclear technologies, including development and deployment of large nuclear reactors and Small Modular Reactors (SMRs), as well as cooperation in advanced reactor systems, nuclear power plant operations and maintenance and nuclear safety.
The two leaders appreciated the deepening financial sector cooperation between the two countries. They directed their teams to work towards interlinking the national payment platforms to enable efficient, fast and cost-effective cross-border payments.
Recognising the shared cultural and historical heritage between the two countries, Prime Minister Shri Narendra Modi welcomed the UAE’s decision to provide artefacts for the National Maritime Heritage Complex at Lothal. The two leaders decided to establish a ‘House of India’ in Abu Dhabi as a lasting symbol of the India-UAE friendship. They also agreed to continue nurturing vibrant people-to-people ties through youth exchanges aimed at further deepening cultural understanding.
The leaders identified education as a cornerstone of India-UAE partnership. Building on the opening of the offshore campuses of Indian Institute of Technology Delhi and the Indian Institute of Management–Ahmedabad in the UAE, they encouraged greater efforts to promote linkages between universities and educational institutions in both countries and expand student exchanges, which will serve as a knowledge bridge between the two countries. It will include cooperation in expanding Innovation and Tinkering Labs in schools and colleges. The leaders welcomed the understanding reached to work towards integrating India’s Digilocker with the UAE platforms for seamless authentication of Indian academic degrees/ documents, which will promote greater economic and educational opportunities and ease of living.
The leaders highlighted deep respect for each other’s sovereignty and territorial integrity and the importance of strategic autonomy. They acknowledged steady and strong bilateral defence and security cooperation as a core pillar of the Comprehensive Strategic Partnership. They welcomed the momentum generated by the recent exchange of visits by the respective Service Chiefs and Commanders of the Army, Navy and Air Force of both countries, and the successful conduct of bilateral military exercises. They welcomed the signing of Letter of Intent towards the conclusion of a Strategic Defence Partnership.
The two leaders reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism, and emphasised that no country should provide safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. They agreed to continue cooperation within the framework of the Financial Action Task Force (FATF) to counter terror financing and strengthen anti-money laundering efforts.
The two leaders recalled the launch of the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) on the margins of the G20 summit in Delhi in September 2023.
The two leaders exchanged views on regional and global issues of mutual interest. They underlined their shared interest in regional peace, security and stability. They noted excellent cooperation and mutual support at multilateral and plurilateral fora. The UAE side conveyed its full support for the success of India's BRICS Chairmanship in 2026. The Indian side conveyed its support for the 2026 UN Water Conference, to be co-hosted by the UAE at the end of 2026, which will focus on accelerating the implementation of SDG 6, ensuring the availability and sustainable management of water and sanitation for all.
Both sides highlighted their collaboration in polar science and noted the positive outcomes of joint expeditions and institutional cooperation. Both sides agreed to further advance this partnership through targeted scientific initiatives, coordinated research planning and strengthened collaboration between national polar research institutions. They emphasised that continued cooperation in the polar regions would support evidence-based climate action and contributes to global scientific efforts.
President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan thanked Prime Minister Shri Narendra Modi for the warm welcome and gracious hospitality.