পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহৰ বাবে পঞ্চদশ বিত্তীয় আয়োগৰ অনুদান হিচাপে ৮৭ কোটিৰো অধিক টকা মুকলি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ
10 DEC 2025 5:28PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২০২৫–২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ অধীনত অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহৰ বাবে ৮৭.৫২ কোটি টকা মুকলি কৰি দিছে। এই ধনৰাশি ২০২৪–২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে অনিৰ্ধাৰিত অনুদানৰ প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় কিস্তিৰ অন্তৰ্গত। বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিল (বিটিচি), কাৰ্বি আংলং স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদ (কেএএচি) আৰু ডিমা হাছাও স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদকে ধৰি তিনিওখন যোগ্য স্বায়ত্তশাসিত জিলা পৰিষদৰ বাবে এই ধন মুকলি কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয় আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয় (খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগ)ৰ জৰিয়তে ৰাজ্যসমূহৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহৰ বাবে পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ অনুদান মুকলি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু ইয়াৰ পিছত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে পুঁজি মুকলি কৰে। আবণ্টিত অনুদানসমূহ এটা বিত্তীয় বৰ্ষত দুটা কিস্তিত মুকলি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। দৰমহা আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যয়ৰ বাহিৰে সংবিধানৰ একাদশ অনুসূচীত সন্নিৱিষ্ট ২৯টা বিষয়ৰ অধীনত প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰা ক্ষেত্ৰত আৰএলবিসমূহে সেই অনুসৰি নিৰ্ধাৰিত অনুদানসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিব। আবণ্টিত অনুদানসমূহ মৌলিক সেৱাসমূহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। সেইবোৰৰ ভিতৰত (ক) স্বচ্ছতা আৰু মুকলি স্থানত মলত্যাগমুক্ত (ওডিএফ) স্থিতি বৰ্তাই ৰাখি ঘৰুৱা আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু পৰিশোধন, বিশেষকৈ মানৱ মল আৰু মল-মূত্ৰৰ ব্যৱস্থাপনা; আৰু (খ) খোৱা পানী যোগান, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু পানী পুনৰ ব্যৱহাৰ আদি উল্লেখযোগ্য।

Ministry of Panchayati Raj
Centre Releases over ₹87 Crores as XV Finance Commission Grants for Rural Local Bodies in Assam
10 DEC 2025 5:28PM by PIB Delhi
The Union Government has released ₹87.52 crores for Rural Local Bodies in Assam under the XV Finance Commission during FY 2025–26. This amount represents the withheld portion of the 1st and 2nd instalments of Untied Grants for the financial year 2024–25. The funds have been released for all three eligible Autonomous District Councils - Bodoland Territorial Council (BTC), Karbi Anglong Autonomous Council (KAAC) and Dima Hasao Autonomous Council (DHAC).
Government of India through Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Jal Shakti (Department of Drinking Water and Sanitation) recommends release of XV-FC grants to States for Rural Local Bodies, which are then released by Ministry of Finance. The allocated grants are recommended and released in 2 installments in a financial year. The Untied Grants will be utilized by RLBs for location-specific felt needs, under the twenty-nine subjects enshrined in the Eleventh Schedule of the Constitution, except for salaries and other establishment costs. The Tied Grants can be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of ODF status, and this should include management and treatment of household waste, and human excreta and fecal sludge management in particular and (b) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling.