ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାଲ୍ୟବିବାହ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ପାଇଁ 100 ଦିନିଆ ସଘନ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲା ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାଲ୍ୟବିବାହ ଆଇନର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଏବଂ ନୈତିକ ଅବିଚାର: ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ବାଲ୍ୟବିବାହ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ
04 DEC 2025 7:25PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି (4 ଡିସେମ୍ବର 2025) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ 100 ଦିନିଆ ସଘନ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ପ୍ରଥମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁଅ ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମାନ ଅଧିକାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିପାରିବେ। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ବାର୍ଷିକୀ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ବାଲ୍ୟ ବିବାହକୁ ଆଇନର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଏବଂ ନୈତିକ ଅବିଚାର ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ସରକାରଙ୍କ କ୍ରମାଗତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତରେ ସୁଧାର, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଅବଦାନ ଦେଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପାଇଁ 1,827 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ଝିଅମାନେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଏସଟିଇଏମ ଶ୍ରମଶକ୍ତିର 43% ଝିଅ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀ, ଏସଏଚଜି, ଆଶା, ଏଏନଏମ, ଶିକ୍ଷକ, ପରାମର୍ଶଦାତା, ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲୋପ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର, ଅଭିଯାନର ଗୋଷ୍ଠୀ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ଠାକୁର ସମୟୋଚିତ ରିପୋର୍ଟିଂ ଏବଂ ନିରାକରଣରେ ପଞ୍ଚାୟତ, ଧର୍ମ ନେତା, ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ନେଟୱାର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ବେଟୀ ବଚାଓ ବେଟୀ ପଢ଼ାଓ, ପିଏମଏମଭିୱାଇ, ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଅନିଲ ମଲ୍ଲିକ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ସାରା ଦେଶରେ 38,000 ରୁ ଅଧିକ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ନିଷେଧ ଅଧିକାରୀ ପାଇଁ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, 26 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଏବଂ ଛାମୁଆଁ କର୍ମୀ ଅଭିଯାନର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସିଧାସଳଖ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ସମାପ୍ତି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ: https://stopchildmarriage.wcd.gov.in/।
100 ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତିନୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଜାରି ରହିବ। 27 ନଭେମ୍ବରରୁ 31 ଡିସେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରବନ୍ଧ, ବକ୍ତୃତା ଏବଂ ମତବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ। 1ରୁ 31 ଜାନୁଆରୀ 2026 ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଧାର୍ମିକ ନେତା, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାମାଜିକ ନେତୃବର୍ଗ, ବିବାହ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ଜରିଆରେ ଶିଶୁ ଅଧିକାର, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରାଯିବ। 1 ଫେବୃଆରୀରୁ 8 ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପୌର ପରିଷଦ ସ୍ତରରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରାଯାଇ ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବାଲ୍ୟବିବାହ ମୁକ୍ତ ରୂପେ ଅଞ୍ଚଳ ରୂପେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ। ଏହି ଅଭିଯାନରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women & Child Development Launches 100-Day Intensive Awareness Campaign for a Child Marriage Free Bharat
Child marriage both a legal violation and a moral injustice: Smt. Annpurna Devi
Union WCD Minister urges States and UTs to work towards a Bal Vivah Mukt Bharat
04 DEC 2025 7:25PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development launched the 100-Day Intensive Awareness Campaign for a Child Marriage Free Bharat today (4th December 2025) at Vigyan Bhawan, New Delhi, marking the first anniversary of the Bal Vivah Mukt Bharat Abhiyan. The programme was inaugurated by the Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, in the august presence of the Minister of State, Ministry of Women and Child Development, Smt. Savitri Thakur.
The Union Minister Smt. Annpurna Devi reiterated the Government’s steadfast resolve to build “a Bharat where every daughter and every son is able to shape their future with dignity, security and equal rights.” She noted that the first anniversary of the Abhiyan is an important milestone to review achievements and chart future action. Calling child marriage both a legal violation and a moral injustice, she highlighted the Government’s sustained interventions which have contributed to an improved Sex Ratio at Birth, increased girls’ enrolment in education and overall empowerment of women and girls.
The Minister further stated that the Union Government has allocated ₹1,827 crore towards scholarships for girls, ensuring continuity in their education. She also emphasised that India’s daughters are excelling globally, with girls comprising 43% of the STEM workforce—one of the highest shares worldwide. Acknowledging the contributions of Anganwadi workers, SHGs, ASHAs, ANMs, teachers, counsellors, One Stop Centres and civil society organisations, she urged States and UTs to work towards reducing child marriage prevalence; making it almost non-existent.
The Minister of State, Smt. Savitri Thakur, highlighted the community-led and grassroots-focused nature of the Abhiyan. She remarked that ending child marriage is fundamental to building a strong and developed Bharat rooted in social responsibility and collective vigilance.
Smt. Thakur underscored the critical role of Panchayats, faith leaders, youth groups and community networks in timely reporting and prevention. She also pointed to key schemes—such as Beti Bachao Beti Padhao, PMMVY, Poshan Abhiyaan and One Stop Centres—which have strengthened safety, nutrition, entitlements and support systems for girls at the grassroots. She called upon the families and local institutions to ensure that no daughter is married before attaining the legal age, reinforcing that the Bal Vivah Mukt Bharat Abhiyan is a true Jan Andolan.
Secretary, Ministry of Women & Child Development, Shri Anil Mallik, shared key updates on the enhanced Bal Vivah Mukt Bharat Portal, now enabling seamless access for over 38,000 Child Marriage Prohibition Officers (CMPOs) across the country. He informed that citizens can track district-wise progress, view actions taken, and participate by taking online pledges. He further noted that over 26 lakh citizens and frontline functionaries have already directly taken part in campaign activities, reflecting strong public mobilisation and growing community ownership.
99TR.jpeg)
The launch event featured the National Pledge to End Child Marriage and the screening of a special film showcasing grassroots change makers. The programme was livestreamed on https://webcast.gov.in/mwcd and the Ministry’s official YouTube channel, with people joining from more than 1.32 lakh devices across the country. During the event, CMPOs, ASHAs, ANMs, and civil society partners highlighted their experiences in advancing a Bal Vivaah Mukt Bharat. More information on the Abhiyan is available on the portal: https://stopchildmarriage.wcd.gov.in/.
The 100-Day Campaign (27 November 2025 – 8 March 2026)
The nationwide campaign is being implemented through a structured three-spell approach:
- Spell 1 (27 Nov – 31 Dec 2025):
Awareness activities in schools, colleges and universities, including debates, essay competitions, interactive sessions and pledge ceremonies.
- Spell 2 (1 – 31 Jan 2026):
Engagement with faith leaders, community influencers and marriage service providers to amplify messages on child rights, safety and empowerment.
- Spell 3 (1 Feb – 8 Mar 2026):
Mobilisation of Gram Panchayats and Municipal Wards to pass resolutions declaring their jurisdictions child marriage free.
This national drive is being implemented in close coordination with the Ministries of Health & Family Welfare, Panchayati Raj, Rural Development and Education, ensuring seamless convergence and widespread grassroots reach.
The Ministry calls upon citizens, institutions and community leaders across the nation to join the movement and reaffirm India’s resolve to build a Child Marriage Free Bharat through this 100-day campaign.