ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନ ସ୍ଥିତି
03 DEC 2025 3:55PM by PIB Bhubaneswar
ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗମାନଙ୍କ ସୁପାରିଶ ଅନୁଯାୟୀ ଓଡ଼ିଶାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ପିଆରଆଇ)ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଆବଣ୍ଟନ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଅଷ୍ଠମ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ଅମଳରେ ୨,୮୯୮.୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁଦାନ ଜାରି କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ନବମ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ଅମଳରେ ୮,୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଓ ଦଶମ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ଅମଳରେ ୧୧,୦୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଅନୁଦାନର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ, ରାଜ୍ୟମାନେ କିପରି ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗମାନଙ୍କ ସୁପାରିଶ ଅନୁସାରେ ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଚନ କରନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସ୍କିମ ( ନବୀକୃତ ଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ ଅଭିଯାନ (ଆରଜିଏସଏ)ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ସ୍କିମ) ଅଧିନରେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ବାରା ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା, ରାଜ୍ୟର ଅନୁପୂରକ ଅଂଶ ଜାରି ହେବା, ବିନିଯୋଗ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦାଖଲ ଓ ସାମଗ୍ରୀକ ଭାବେ ବ୍ୟୟର ବେଗ ଉପରେ ନିର୍ଭରକରେ ।
ଗତ ତିନି ବର୍ଷରେ ଆରଜିଏସଏ ସ୍କିମ ଅଧିନରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାଗ ପାଣ୍ଠିକୁ ଦେଖିଲେ ଜଣାପଡେ ଯେ, ୨୦୨୨-୨୩ ମସିହାରେ ୧୧.୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ ୨୭.୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଓ ୨୦୨୪-୨୫ ମସିହାରେ ୨୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆରଜିଏସଏ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠିରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ୨୦୨୨-୨୩ ମସିହାରୁ, ରାଜ୍ୟର ମୋଟ ୬,୬୨,୩୪୫ ଜଣ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏସଆଇଆରଡି ଏଣ୍ଡ୍ ପିଆର୍), ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇଆରଡି ଏଣ୍ଡ୍ ପିଆର୍), ଭାରତୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଆଇଏମ), ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ସମ୍ବଳ କେନ୍ଦ୍ର (ଡିପିଆରସି) ଭଳି ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଏହି ତାଲିମଗୁଡ଼ିକ ଯୋଜନା, କାର୍ୟ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାସନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖେ। ଏହା ସହିତ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥା ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଷୟ-ଆଧାରିତ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଲିଙ୍ଗ ସମାନତା, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁଶାସନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ କରାଯାଇଥାଏ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆରଜିଏସଏ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଅନୁମୋଦିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୁଏ ଏବଂ କୌଣସି ରାଜ୍ୟକୁ ଯୋଜନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ବ୍ୟତୀତ କୌଣସି ନମନୀୟତା ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଓରଫ ଲଲ୍ଲନ ସିଂହ ୦୩ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।

Ministry of Panchayati Raj
IMPLEMENTATION STATUS OF PANCHAYATI RAJ SCHEMES IN ODISHA
03 DEC 2025 3:55PM by PIB Delhi
The allocation of grants for the Panchayati Raj Institutions (PRIs) in Odisha has been progressively increasing as per the recommendations of the successive Central Finance Commissions, which are detailed below:
Central Finance Commission
Grants Allocated
(Rs. In crore)
XIII Finance Commission
2898.22
XIV Finance Commission
8850.00
XV Finance Commission
11058.00
It may be mentioned here that the final distribution of grants depends on how the State distributes funds in accordance with recommendations of the State Finance Commission. Further, the flow of funds under the Panchayati Raj Scheme i.e. Centrally Sponsored Scheme of the revamped Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA) depends upon factors such as timely finalisation of Annual Action Plan by the State, release of the State’s matching share, submission of utilisation certificates, and overall pace of expenditure. The release of central share of funds to Odisha under the RGSA scheme during the last three years are as follows:
Year
Funds Released
(Rs.in crore)
2022-23
11.40
2023-24
27.33
2024-25
20.00
The State of Odisha has been participating in centrally supported capacity building training programmes for the elected representatives of the PRIs and their functionaries under the RGSA scheme. A cumulative total of 6,62,345 PRI elected representatives and functionaries have been trained in the State since 2022-23. These programmes are implemented through institutions such as the State Institutes of Rural Development & Panchayati Raj (SIRD&PR), National Institute of Rural Development & Panchayati Raj (NIRD&PR), institutes of national importance like the Indian Institutes of Management (IIMs), and other organizations like District Panchayat Resource Centres (DPRCs). The objectives of these trainings are to strengthen governance capabilities and leadership skills in areas such as planning, implementation, resource mobilization, and management. In addition, thematic workshops focusing on sectors like health, education, gender equality, environmental protection, social security, and good governance have been conducted for PRI members and functionaries.
Moreover, the capacity building scheme of RGSA is implemented in accordance with the approved guidelines that are applicable to all States/UTs and no flexibility beyond the scheme guidelines are allowed to any State.
This information was given by Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh in a written reply in Rajya Sabha on 03rd December 2025.