Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Paradip Port Authority (PPA) achieves the fastest ever 100 MMT cargo throughput in a Fiscal
28 NOV 2025 6:47PM by PIB Delhi
Paradip Port of Odisha created history by achieving the fastest ever 100 MMT cargo throughput in a Fiscal since its inception on 27th November. This is the 9th consecutive year the port has crossed the 100 MMT mark and clocked 100.15 MMT and thus by exhibited a growth of 4.78 % on Y-o-Y basis and it has done so 12 days earlier than last fiscal. Notably, in FY 2024-25, the coveted mark of 100 MMT was achieved on 9th December 2024. The record was achieved in 241 days in current fiscal against 253 days in last financial year.
Despite market challenges, the port continues to set new benchmarks. Faster operations, system improvements and consistent support from stakeholders have helped PPA stay ahead. Growth in coastal thermal coal, container cargo, Gypsum & Flux, POL and Steel cargo has strengthened PPA’s position as a leading coastal shipping hub. Coal cargo handling constitutes around 45% of total cargo volume at the Port and it has shown 3.76% growth against the corresponding period of the previous fiscal. Similarly, containerised cargo volume has grown by 32%, Gypsum & Flux volume has surged by 24%, Steel cargo by 35% and POL has grown by 31% on Y-o-Y basis in the current fiscal. Thus Paradip port is emerging as a coastal shipping hub of the country.
For the above feat, Shri P.L. Haranadh, Chairman, PPA while interacting with local media has expressed his gratitude to Shri Sarbananda Sonowal Ji, Hon’ble Minister of Port Shipping and waterways, under whose inspiration, dynamic leadership and guidance, PPA could achieve the incredible success. He congratulated all Officers/Employees, the user industries, Stevedores, Steamer Agents, Trade Unions, PPP Operators for such amazing accomplishment in the ability of the Port to serve them. Chairman, PPA also appreciated the support of Govt. authorities like Ministry of Ports, Shipping & Waterways (GoI), Govt. of Odisha, Indian Railways, Customs and other deptts for their continued support. Shri T. Venu Gopal, Dy.Chairman, Shri A.K.Bose, Advisor, Traffic and Shri G.Edison, Traffic Manager, PPA was also present on the occasion.
With a clear focus on efficiency and growth, PPA is on track to target an all-time high in this fiscal.

ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ପିପିଏ) ଏକ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ 100 ଏମଏମଟି କାର୍ଗୋ ପରିବହନ ହାସଲ କରିଛି
28 NOV 2025 6:47PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡିଶାର ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର 27 ନଭେମ୍ବରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ ଏକ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ 100 ଏମଏମଟି କାର୍ଗୋ ପରିବହନ ହାସଲ କରି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହା ଲଗାତାର 9ମ ବର୍ଷ ଯେ ବନ୍ଦର 100 ଏମଏମଟି ମାର୍କ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ 100.15 ଏମଏମଟି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 4.78% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 12 ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏହା କରିଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, 2024-25 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ, 9 ଡିସେମ୍ବର 2024 ରେ 100 ଏମଏମଟି ର ଇଚ୍ଛିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 253 ଦିନ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 241 ଦିନରେ ଏହି ରେକର୍ଡ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ବଜାର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ, ବନ୍ଦର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରି ଚାଲିଛି। ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟ, ସିଷ୍ଟମ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କଠାରୁ ସ୍ଥିର ସମର୍ଥନ ପିପିଏ କୁ ଆଗକୁ ରହିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଉପକୂଳ ତାପଜ କୋଇଲା, କଣ୍ଟେନର କାର୍ଗୋ, ଜିପ୍ସମ ଏବଂ ଫ୍ଲକ୍ସ, ପିଓଏଲ୍‌ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ କାର୍ଗୋରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପିପିଏ ର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି। ବନ୍ଦରରେ ମୋଟ କାର୍ଗୋ ପରିମାଣର ପ୍ରାୟ 45% କୋଇଲା କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ସମାନ ସମୟ ତୁଳନାରେ 3.76% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି। ସେହିପରି, ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆଧାରରେ କଣ୍ଟେନରାଇଜଡ୍ କାର୍ଗୋ ପରିମାଣ 32%, ଜିପ୍ସମ ଏବଂ ଫ୍ଲକ୍ସ ପରିମାଣ 24%, ଇସ୍ପାତ କାର୍ଗୋ 35% ଏବଂ ପିଓଏଲ୍‌ 31% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହିପରି ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ଦେଶର ଏକ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ଉପରୋକ୍ତ ସଫଳତା ପାଇଁ, ପିପିଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ପି.ଏଲ୍‌. ହରଣାଧ ସ୍ଥାନୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ ମାନ୍ୟବର ବନ୍ଦର ଜାହାଜ ପରିବହନ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ଗତିଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ପିପିଏ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିଛି। ସେ ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ/କର୍ମଚାରୀ, ଉପଭୋକ୍ତା ଶିଳ୍ପ, ଷ୍ଟିଭେଡୋର, ଷ୍ଟିମର ଏଜେଣ୍ଟ, ଟ୍ରେଡ୍ ୟୁନିଅନ୍, ପିପିପି ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ବନ୍ଦରର ସେବା କରିବାରେ ଏପରି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପିପିଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ (ଭାରତ ସରକାର), ଓଡ଼ିଶା ସରକାର, ଭାରତୀୟ ରେଳ, କଷ୍ଟମ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗ ଭଳି ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଟି. ଭେନୁ ଗୋପାଳ, ଉପ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଶ୍ରୀ ଏ.କେ. ବୋସ୍, ଟ୍ରାଫିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଜି. ଏଡିସନ୍, ଟ୍ରାଫିକ୍ ମ୍ୟାନେଜର, ପିପିଏ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ପିପିଏ ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସର୍ବକାଳୀନ ଉଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି।