PIB Headquarters
सामाजिक सुरक्षा संहिता २०२०: सार्वभौमिक र समावेशी सामाजिक सुरक्षातर्फ
22 NOV 2025 9:56AM by PIB Gangtok
मुख्य बुँदाहरू
• यो संहिताले विद्यमान नौवटा सामाजिक सुरक्षा ऐनहरूलाई एउटै ढाँचामा समावेश गरेर संगठित, असंगठित, गिग र प्लेटफर्म श्रमिक सबैका लागि सर्वजनिन सामाजिक सुरक्षा सुनिश्चित गर्दछ।
• ईपीएफओ र ईएसआईसीको परिधिलाई देशभरि विस्तार गरी थप प्रतिष्ठान र श्रमिकहरूलाई सामाजिक सुरक्षा लाभ अन्तर्गत समावेश गरिनेछ।
• गिग र प्लेटफर्म श्रमिकलाई पहिलो पटक आधिकारिक रूपमा मान्यता दिइन्छ र उनीहरूको कल्याणका लागि सामाजिक सुरक्षा कोष स्थापना गरिन्छ।
• महिला–केन्द्रित प्रावधानहरू सुदृढ़ बनाइन्छ, जसमा २६ हप्ताको प्रसूति विदा, घरबाट काम गर्ने विकल्प, र क्रेच सुविधा समावेश छन्।
• डिजिटल अभिलेख, अपराधीकृत प्रावधानहरूलाई हटाएर, कम्पाउन्डिङ, तथा पारदर्शी र प्रविधि–आधारित निरीक्षक–सह–सुविधादाता प्रणाली मार्फत व्यवसाय गर्न सहजतालाई बढ़ावा दिइनेछ।
परिचय
सामाजिक सुरक्षा संहिता, २०२० भारतको श्रम–कल्याण संरचनामा एउटा महत्वपूर्ण सुधार हो, जसको उद्देश्य श्रमिक वर्गका सबै तहका मानिसहरूलाई व्यापक र समावेशी सामाजिक सुरक्षा प्रदान गर्नु रहेको छ। यसले विद्यमान नौवटा सामाजिक सुरक्षा कानुनहरूलाई एकीकृत गरी एउटै सरलीकृत ढाँचामा प्रस्तुत गर्दछ, जसले संगठित, असंगठित, गिग, तथा प्लेटफर्म श्रमिकहरू सबैलाई समान रूपमा संरक्षणको परिधिभित्र ल्याउँदछ।
विभिन्न श्रम–सम्बन्धी कानुनहरूलाई एउटै छातामुनि ल्याएर, यस संहिताले अनुपालनलाई सरल बनाउने, कार्यक्षमता बढ़ाउने र पहुँच विस्तार गर्ने लक्ष्य राखेको छ। यसका माध्यमबाट जीवन तथा अपाङ्गता बीमा, स्वास्थ्य तथा प्रसूति सेवा, भविष्यकोष, र ग्र्याच्युटी जस्ता लाभहरूमा पहुँच सुनिश्चित गरिन्छ। साथै, यसले डिजिटल प्रणालीहरू र पारदर्शी सुविधा–प्रदायक संयन्त्रहरू पनि सुरु गरेको छ, जसले कार्यान्वयनलाई थप प्रभावकारी बनाउँदै, श्रमदाता र श्रमिक दुवैलाई सहयोग पुर्‍याउँदछ।
श्रमिक–मैत्री प्रावधानहरू
. फिक्स्ड–टर्म कर्मचारीहरूलाई ग्र्याच्युटी
संहिताको धारा ५३ अन्तर्गत, सरकारदेखि फिक्स्ड–टर्म कर्मचारी (एफटीईस) को लागि ग्र्याच्युटी पाउन आवश्यक योग्यता पाँच वर्षबाट घटाएर एक वर्ष गरिएको छ। कुनै कर्मचारीले एक वर्षको निरन्तर सेवा पूरा गरेमा, ग्र्याच्युटी अनुपातिक आधारमा लागू गरिनेछ।
. गिग र प्लेटफर्म श्रमिकहरूको समावेश
देशमा पहिलोपटक, सामाजिक सुरक्षाका लाभहरू असंगठित, गिग र प्लेटफर्म श्रमिकहरूसम्म विस्तार गरिएको छ, जसको व्यवस्था सामाजिक सुरक्षा संहिता, २०२० को धारा ११३ र ११४ मा गरिएको छ। संहिताले यस क्षेत्रको दूरीलाई सम्बोधन गर्दै एग्रिगेटर (डिजिटल मध्यस्थ) को परिभाषा पनि समावेश गरेको छ। यसले यस्ता श्रमिकहरूलाई प्रत्यक्ष रूपमा लाभ पुर्‍याउनेछ।
यस संहिताले व्यापक श्रमिक वर्गसम्म कल्याणकारी लाभ विस्तार गर्न निम्न उपायहरू समेटेको छ:
• असंगठित, गिग र प्लेटफर्म क्षेत्रका विभिन्न श्रमिक वर्गका लागि उपयुक्त योजना तयार पार्न तथा अनुगमन गर्न सरकारलाई सल्लाह दिने राष्ट्रिय सामाजिक सुरक्षा बोर्डको स्थापना।
• राज्य असंगठित श्रमिक सामाजिक सुरक्षा बोर्डको प्रावधान, जसले धारा ६(९) अन्तर्गत समावेश असंगठित, गिग तथा प्लेटफर्म श्रमिकहरूका लागि उपयुक्त योजना सम्बन्धमा राज्य सरकारलाई सल्लाह दिने छ।
• संघीय तथा राज्य सरकारको योगदान, सङ्गठित क्षेत्रबाट प्राप्त हुने कर्पोरेट सामाजिक उत्तरदायित्व (सीएसआर) रकम, कम्पाउन्डिङबाट उठाइने जरिमाना आदि मार्फत सञ्चालित सामाजिक सुरक्षा कोष को सिर्जना। यो कोष जीवन बीमा, अपाङ्गता सुरक्षा, स्वास्थ्य तथा प्रसूति लाभ, र भविष्यकोष योजना जस्ता सुविधाहरू प्रदान गर्न प्रयोग गरिनेछ।
• भविष्यका आवश्यकताहरूका लागि सामाजिक सुरक्षा संस्थानहरूलाई अतिरिक्त कार्यहरू सुम्पिन धारा १३ को व्याख्या गरिएको छ।
३. ईपीएफओ अन्तर्गत सर्वव्यापी कवरेज
कर्मचारी भविष्यनिधि कोष तथा विविध प्रावधान ऐन, १९५२ जुन ऐनको अनुसूची–१ मा उल्लेखित प्रतिष्ठानहरूमा मात्र लागू हुन्थ्यो, यो संहिताअन्तर्गत हटाइएको छ।
अहिले, सामाजिक सुरक्षा संहिता, २०२० ले कर्मचारी भविष्यनिधि कोष (ईपीएफ) को दायरा विस्तार गर्दै, २० वा सोभन्दा बढ़ी कर्मचारी भएको कुनै पनि प्रतिष्ठान, उद्योगको प्रकार जेसुकै भए पनि त्यहाँ यसको प्रावधानहरू लागू हुने व्यवस्था गरेको छ।
यसले भविष्यनिधि कोष प्रणाली अन्तर्गत थप धेरै कार्यस्थल र श्रमिकहरूलाई समेट्नेछ, जसले सेवानिवृत्ति बचत जस्ता सामाजिक सुरक्षाको लाभ बढ़ी संख्यामा कर्मचारीहरूले प्राप्त गर्न सक्नेछन्। लागू क्षेत्र सम्बन्धि अस्पष्टता हटाइएकाले, यसले विवाद तथा मुद्दासम्बन्धि समस्या पनि कम गर्नेछ।
. राष्ट्रिय दर्ता र विशिष्ट पहिचान
सरकारले विशिष्ट श्रमिक समूहका लागि सामाजिक सुरक्षा योजनाहरू सजिलै डिजाइन र वितरण गर्न असंगठित श्रमिकहरूको राष्ट्रिय डाटाबेस तयार गर्नेछ। सबै असंगठित, गिग, र प्लेटफर्म श्रमिकहरूले आफूलाई राष्ट्रिय पोर्टलमा दर्ता गर्नु पर्नेछ, जसपछि प्रत्येक श्रमिकले एक विशिष्ट पहिचान नम्बर प्राप्त गर्नेछन्। आधारमार्फत प्रमाणीकरण गरिने यो नम्बर सम्पूर्ण देशभरि नै मान्य हुनेछ।
यसले श्रमिकहरू, विशेषगरी माइग्रेन्ट श्रमिकहरू, कामको सिलसिलामा कुनै अर्को ठाउँमा गए पनि आफ्ना सामाजिक सुरक्षाका लाभहरूसंगै लैजान सक्ने व्यवस्था सुनिश्चित गर्दछ।
५. वेतनको एकरूप परिभाषा
सामाजिक सुरक्षाका उद्देश्यका लागि सबै श्रम सम्बन्धि कानूनहरूमा “वेतन” को मानकीकृत एकरूप परिभाषा पालन गरिनेछ। संहिता अनुसार, “वेतन” मा मूल तलब, महँगाइ भत्ता र रेटेनिङ भत्ता कुनै पनि समावेश हुनेछ।
यदि बोनस, घरभाड़ा भत्ता, यातायात भत्ता, ओभरटाइम भत्ता, वा कमिशन जस्ता अन्य भुक्तानीहरू कुल पारिश्रमिकको ५०% भन्दा बढ़ी भएमा (वा सरकारले निर्धारण गरेको प्रतिशत भन्दा), सो अतिरिक्त रकम पुनः वेतनमा जोड़िनेछ।
यसले वेतनको गणना हुने आधार बढ़ाउनेछ र त्यस अनुसार ग्र्याच्युटी, पेन्सन, र बिदा–वेतन जस्ता वेतनसँग सम्बन्धित सामाजिक सुरक्षाका लाभहरूको मूल्य पनि वृद्धि हुनेछ।
. “परिवार” को विस्तारित परिभाषा
संहिताले महिला कर्मचारीको सासु–ससुरा (आय सीमा लागू हुने गरी) लाई समेत समेटेर “परिवार” को परिभाषा विस्तार गरेको छ। त्यस्तै, यदि अभिभावक जीवित छैनन् भने बीमा गरिएका व्यक्तिमा पूर्ण रूपमा निर्भर हुने अविवाहित नाबालक दाजु वा बहिनी पनि यस परिभाषामा सामेल हुन्छन्।
यस विस्तारले ईएसआईसी सुविधाका लागि योग्य परिवारका सदस्यहरू को दायरा अझै बढ़ाएको छ।
. यात्रा–दुर्घटनाहरू कर्मचारी क्षतिपूर्ति अन्तर्गत समेटिने
अघिल्लो प्रावधान अनुसार, कर्मचारी घर र कार्यस्थलबिच यात्रा गर्ने क्रममा भएको दुर्घटना काम–सम्बन्धि मानिँदैनथ्यो, र यस्ता घटनामा कर्मचारी वा परिवारजन क्षतिपूर्तिका लागि योग्य हुँदैनथे।
सामाजिक सुरक्षा संहिता, २०२० ले यो नियम परिवर्तन गरेको छ। अब काममा जान वा कामबाट घर फर्कँदा भएको कुनै पनि दुर्घटना “रोजगारको क्रममा भएको” दुर्घटना मानिनेछ।
यस्ता अवस्थाहरूमा प्रभावित कर्मचारी वा उनका परिवारजनले क्षतिपूर्ति वा ईएसआईसी सुविधाहरू प्राप्त गर्न सक्नेछन्।
. ईएसआईसी कवरेजको विस्तार
पहिले, ईएसआईसी कवरेज केवल केही सूचित क्षेत्रहरूसम्म मात्र सीमित थियो। संहिता अनुसार, यो सीमा हटाइएकाले ईएसआईसी कवरेज अहिले भारतभरि विस्तार गरिएको छ।
यस अतिरिक्त, यदि राजगारदाता कर्मचारी दुवैले सहमति जनाएमा, १० भन्दा कम कर्मचारी भएका प्रतिष्ठानहरूले पनि स्वेच्छिक रूपमा ईएलआईसी सदस्यता लिन सक्ने व्यवस्था गरिएको छ।
खतरनाक वा जीवनको जोखिमयुक्त कार्यमा संलग्न हुने कामदारहरूको लागि १० जनाको न्यूनतम सीमा हटाइएको छ। अब यस्ता काममा संलग्न एउटैमात्र श्रमिक भए पनि ईएसआईरी कवरेज अनिवार्य हुनेछ।
यदि राजगाराताले चाहेमा बगान क्षेत्रमा कार्यरत श्रमिकहरूका निम्ति पनि ईएसआईसी सुविधाहरू विस्तार गर्न सकिनेछ।
महिला–मैत्री प्रावधानहरू
. प्रसूति लाभको अधिकार
प्रत्येक महिला कर्मचारीले प्रसूति अपेक्षित मितिभन्दा अघि रहेका १२ महिनाभित्र कम्तीमा ८० दिन काम गरेको भए, उनले प्रसूति विदाको अवधिमा आफ्नो औसत दैनिक वेतन बराबर प्रसूति लाभ प्राप्त गर्ने सक्नेछन्।
प्रसूति विदाको अधिकतम अवधि २६ हप्ता छ, जसमा ८ हप्ता सम्मको बिदा जन्मपूर्व लिन सकिन्छ।
३ महिनाभन्दा कम उमेरको नानी गोद लिने महिला वा कमिसनिङ आमालाई (सरोगेसीमार्फत आमा हुने महिला) नानी गोद लिएको वा नानी जिम्मा पाएको मितिबाट १२ हप्ताको प्रसूति लाभ प्राप्त गर्ने अधिकार हुनेछ।
. घरबाट काम गर्ने व्यवस्था
प्रसूति विदापछि काममा फर्किने महिलालाई थप लचिलोपन प्रदान गर्न, यदि कामको प्रकृतिले अनुमति दिएमा, संहिताले उनीहरूलाई घरबाट काम गर्न सक्ने व्यवस्था गरेको छ।
यसका लागि राजगारदाता र कर्मचारीबीचको आपसी सहमति आधार बन्नेछ, र राजगारदाताले घरबाट काम गर्न अनुमति दिन सक्नेछन्।
. प्रसूति प्रमाणका लागि सरलीकृत प्रमाणिकरण
गर्भावस्था, नानीको जन्म, गर्भपतन वा सम्बन्धित स्वास्थ्य अवस्थाहरूको प्रमाण प्रस्तुत गर्ने प्रक्रिया संहिता अन्तर्गत सरल बनाइएको छ। अब चिकित्सा प्रमाणपत्र निम्न व्यक्तिहरूले जारी गर्न सक्छन्:
• पञ्जीकृत चिकित्सक
• मान्यता प्राप्त सामाजिक स्वास्थ्य कार्यकर्ता (आशा कार्यकर्ता)
• योग्य सहायक नर्स
• धाइ
. चिकित्सा बोनस
धारा ६४ अनुसार, यदि रोजगारदाताले प्रसूति–पूर्व तथा प्रसूति–पश्चात निःशुल्क स्वास्थ्य सेवा उपलब्ध नगराएमा, महिला कर्मचारीलाई रु ३,५०० को चिकित्सा बोनस प्राप्त गर्ने अधिकार हुनेछ।
. स्याहार सुसारका लागि ब्रेक
नानीलाई जन्म दिएपछि काममा फर्किएकी महिला कर्मचारी, नानी १५ महिना नुपगुञ्जेल आफ्नो नानीको स्याहार सुसारका निम्ति प्रत्येक दिन दुईपल्ट ब्रेक पाउने हकदार हुन्छिन्।
६.क्रेच सुविधा
५० वा बढ़ी कर्मचारी भएका प्रत्येक प्रतिष्ठानले तोकिएको दूरीभित्र क्रेच सुविधा उपलब्ध गराउनुपर्नेछ। यो आवश्यकता अब लिङ्ग तटस्थ भएको छ र सबै प्रकारका प्रतिष्ठानहरूमा लागू हुनेछ।
• राजगारदाताले महिलालाई दिनमा चार पटक विश्राम अन्तराल सहित क्रेचमा जाने अनुमति दिनुपर्नेछ।
• प्रतिष्ठानहरूले, केन्द् सरकार, राज्य सरकार, नगरपालिका वा निजी संस्थाले प्रदान गरेको साझा क्रेच सुविधा प्रयोग गर्न सक्नेछन्, वा कुनै गैर–सरकारी संस्था, अन्य कुनै संस्था, वा आफ्नो स्रोतहरू साझा गरी समूहगत रूपमा स्थापना गरिएको क्रेच सुविधा पनि प्रयोग गर्न सकिनेछ।
• यदि क्रेच सुविधा प्रदान गरिएको छैन भने, रोजगारदाताले प्रति बच्चा प्रति महिना न्यूनतम रु ५०० (दुई बच्चासम्म) क्रेच भत्ता दिनुपर्नछ।
विकास मुखी प्रावधानहरू
. डिजिटलिकरण
यस संहिताले सबै रेकर्ड, रेजिस्टर, तथा रिटर्नहरू इलेक्ट्रोनिक रूपमा राख्ने व्यवस्था गरेको छ। यसले राजगारदाताहरूका लागि अनुपालन लागत घटाउनेछ र प्रक्रियाहरूलाई अझ सरल र प्रभावकारी बनाउनेछ।
. छानबिनमा सीमितता
कुनै पनि छानबिन शुरू गर्ने कुरामा, कर्मचारी भविष्यनिधि कोष अन्तर्गत लागू हुने वा बक्यौता असूली गर्न छानबिन शुरू गर्न लागि पाँच वर्षको सीमा तोकिएको छ। यस्ता छानबिनहरू शुरू भएको मितिबाट दुई वर्षभित्र पूरा गर्नुपर्नेछ, र केन्द्रीय भविष्यनिधि कोष आयुक्त (सीपीएफसी) को स्वीकृतिमा एक वर्षसम्म थप समय दिन सकिने व्यवस्था छ।
यस सुधारले समयमै अनुपालन सुनिश्चित गर्न र मामिलाहरू छिटो समाधान गर्न मद्दत गर्दछ।
. अपीलका लागि कम गरिएको धितो जम्मा रकम
ईपीएफओ अधिकारीको आदेश विरुद्ध ट्राइब्युनलमा अपील दर्ता गर्न, रोजगारदाताले उक्त अधिरीले तोकेको पुरस्कार रकमको २५% जम्मा गर्नुपर्नेछ। अहिलेको प्रावधान अनुसार ट्राइब्युनलको विवेकाधिकारमा ४०% देखि ७०% सम्म रकम जम्मा गर्नुपर्ने व्यवस्था थियो, जुन अहिले घटाएर २५% गरिएको छ।
. सेसको स्व–मूल्याङ्कन
भवन निर्माण वा अन्य निर्माण कार्यका लागि निर्माण लागतको स्व–मूल्याङ्कन तथा सोही आधारमा सेस तिर्ने नयाँ प्रावधान राखिएको छ। यसले सेस संकलन छिटो र सजिलो बनाउनेछ, र सङ्कलित सेस भवन तथा अन्य निर्माण मजदुरहरूको हितका लागि प्रयोग गरिनेछ।
. प्लान्टेशनका लागि ईएसआईसी
विद्यमान ऐन अनुसार, प्लान्टेशन मालिकहरू ईएसआईसी योजनाको दायराभित्र पर्दैनन्। अब संहिताले उनीहरूलाई स्वेच्छिक रूपमा ईएसआईसीमा सहभागी हुने विकल्प प्रदान गर्दछ।
. अपराधहरूको गैर–अपराधिकरण
हालसम्म अपराध मिलापगर्न सकिने कुनै प्रावधान थिएन, न त कानून उल्लङ्घन भएमा प्रतिष्ठानलाई अनुपालन गर्न पूर्व सूचना दिने व्यवस्था थियो।
अब संहिताले कुनै पनि उल्लङ्घनको अवस्थामा रोजगारदातालाई ३० दिनको सुधार सूचना अनिवार्य रूपमा दिने व्यवस्था गरेको छ, जसले अनुपालन नगरेको अवस्था सच्याउने समय प्रदान गर्दछ। यसले न्यायिकता बढाउँदछ, सुधारको अवसर दिदँछ, र दण्डात्मक कार्यान्वयनभन्दा स्वेच्छिक अनुपालनलाई प्रोत्साहन गर्दछ।
अझै, संहिताले १३ प्रकारका अपराधमा कैद सजाय हटाएर आर्थिक जरीमाना राखेको छ, र एक वर्षभन्दा कम कारावास हुने ७ प्रकारका उल्लङ्घन अब जरीमाना वा दण्डमा रूपान्तरण गर्न सकिने छन्।
कारावास सजाय हटाएर जरीमाना कायम गरिनाले कारावासको भय कम गराउँदछ, स्वेच्छिक अनुपालनलाई प्रोत्साहित गर्दछ, मुद्दामामिला घटाउँदछ, तथा व्यवसाय गर्ने सहजता बढाउँदछ।
. निरीक्षक–सह–सुविधादाता
संहिताको धारा ७२ अन्तर्गत, अब निरीक्षकका सट्टा निरीक्षक–सह–सुविधादाता राखिनेछ र अनियमति वेब–आधारित निरीक्षण प्रणाली लागू गरिनेछ, जसले पारम्परिक “इन्स्पेक्टर राज”, जहाँ निरीक्षणहरू झन्झटपूर्ण र हस्तक्षेपकारी मानिन्थे त्यसलाई कम गर्ने उद्देश्य राख्दछ। अब निरीक्षकहरूले केवल निगरानी मात्र होइन, राजगारदातालाई कानून, नियम, तथा विनियमहरूको अनुपालन गर्न सहयोग पुर्‍याउने सुविधादाताको भूमिकामा कार्य गर्नेछन्।
• प्रविधिको प्रयोग र स्पष्ट दिशानिर्देशले निरीक्षणलाई पारदर्शी बनाउँदछ र मार्गदर्शनमार्फत अनुपालनलाई प्रोत्साहन गर्दछ।
• यसले सौहार्दपूर्ण कार्य वातावरण बनाउन मद्दत गर्दछ, जसले कर्मचारी र रोजगारदाता दुवैलाई फाइदा पुर्‍याउँदछ तथा व्यवसाय गर्ने सहजता बढाउँदछ।
८. अपराधहरूको शमन
प्राधिकृत अधिकारीमार्फत अपराधहरूको मिलाप गर्न सकिने व्यवस्था गरिएको छ, र पहिलो पटक भएका उल्लङ्घनहरू जरीमाना तिरेर मिलाउन सकिन्छ। यस प्रावधानले कानूनी बोझ घटाउँछ, विवाद समाधान छिटो बनाउँछ, र व्यवसाय गर्ने सहजतालाई प्रोत्साहन गर्दछ।
• जरीमानाले मात्र दण्डनीय पहिलो पटकका उल्लङ्घनहरू अधिकतम जरीमानाको ५०% तिरेर शमन गर्न सकिने छन्।
• जरीमाना, कारावास, वा दुवैबाट दण्डनीय उल्लङ्घनहरू पनि अधिकतम जरिमानाको ७५% तिरेर शमन गर्न सकिने छन्, जसले कानूनलाई कम दण्डात्मक र बढ़ी अनुपालनमुखी बनाउँदछ।
• रोजगारदाताहरूले तोकिएको जरीमाना तिरेर अनि अनुपालन सुनिश्चित गरेर दीर्घकालीन मुद्दाबाजीबाट बाँच्न सक्छन्।
यस प्रावधानले अदालतको बोझ घटाउँछ, छिटो समाधान प्रदान गर्छ, र कडा दण्ड बिना नै व्यवसायहरूलाई अनुपालन कायम राख्न प्रोत्साहित गर्छ।
रोजगार–मैत्री प्रावधानहरू
. करियर केन्द्रहरू
रोजगार खोज्नेहरूलाई राजगारदातासंग जोड्नका लागि सरकारद्वारा करियर केन्द्रहरू स्थापना गरिनेछन्, जसले पञ्जीकरण, व्यवसायिक परामर्श, र रोजगार मिलान जस्ता सेवाहरू उपलब्ध गराउनेछन्। यी केन्द्रहरू डिजिटल र भौतिक दुवै माध्यममार्फत आधुनिक रोजगार विनिमयको रूपमा सञ्चालन हुनेछन्।
रोजगारदाताहरूले आफ्नो रिक्त पदहरूको जानकारी यी केन्द्रहरूमा दिनुपर्दछ, जसले रोजगार खोज्नेहरूलाई रोजगारी पाउन सजिलो बनाउँछ र यसले देशमा समग्र रोजगार वृद्धिलाई प्रोत्साहन दिंदछ।
. निश्चित अवधिको रोजगार
सामाजिक सुरक्षा संहिता २०२० लागू भएपछि, एक वर्षको निरन्तर सेवा पूरा गरेका निश्चित अवधिका कर्मचारीहरूलाई अब ग्र्याचुटी पाउने अधिकार हुनेछ, जुन सुविधा पहिले स्थायी कर्मचारीहरूलाई मात्र उपलब्ध थियो। निश्चित अवधिका कर्मचारीहरू (तोकिएको समयकालागि नियुक्त गरिएका अनुबन्धित कर्मजारी) लाई ग्र्याचुटी, पेन्सन जस्ता समान सामाजिक सुरक्षा सुविधाहरू स्थायी कर्मचारीहरूकै जस्तै प्राप्त हुने व्यवस्था सुनिश्चित गरिएको छ।
. श्रमिकहरूको सार्वभौमिक समावेश
यस संहिताले पहिले यस्ता सुविधाहरूको परिधि बाहिर रहेका श्रमिकवर्गलाई पनि समेट्दै सामाजिक सुरक्षा तथा रोजगार कवरेजको दायरा विस्तार गरेको छ।
(क) गिग तथा प्लेटफर्म श्रमिकहरू:
पहिलो पटक यी श्रमिकवर्गलाई औपचारिक रूपमा मान्यता दिइएको छ। संहिताले उनीहरूका लागि सामाजिक सुरक्षा योजनाहरू निर्माण गर्न निर्देश गर्दछ, जसमा जीवन बीमा, अपाङ्गता बीमा, स्वास्थ्य, मातृत्व, र पेन्सन सुविधाहरू समावेश हुनेछन्। यसले गिग र प्लेटफर्म श्रमिकहरूलाई सम्मान र सुरक्षित जीवनयापन गर्न मद्दत गर्नेछ।
(ख) असंगठित क्षेत्र / स्वरोजगार श्रमिकहरू:
संहिताले स्वरोजगार तथा असंगठित क्षेत्रमा कार्यरत श्रमिकहरू लगायत अन्य विभिन्न वर्गका व्यक्तिहरूका लागि सामाजिक सुरक्षा योजनाहरूको व्यवस्था गरी उनीहरूको कल्याण र संरक्षण सुनिश्चित गर्दछ।
निष्कर्ष
सामाजिक सुरक्षा संहिता, २०२० ले विद्यमान नौवटा श्रम कानुनहरूलाई एकै ठाउँमा समेटेर एकीकृत तथा समग्र ढाँचा तयार गरेको छ। यसले संगठित तथा असंगठित क्षेत्रका श्रमिकहरू, सहित गिग र प्लेटफर्म श्रमिकहरूका लागि सामाजिक सुरक्षा कवरेजलाई सुदृढ़ गर्दै सार्वभौमिक सामाजिक संरक्षण सुनिश्चित गर्ने महत्त्वपूर्ण कदम चालेको छ। यसले महिलाहरूको श्रम सहभागिता बढ़ाउन मद्दत गर्दछ, तथा अनुपालन प्रक्रिया सरल बनाएर व्यवसाय गर्ने सहजतामा वृद्धि गर्दछ।
यो संहिता २०४७ सम्म विकसित भारतको दृष्टिकोण अनुरूप, सबैका लागि समावेशी विकास र सामाजिक सुरक्षाप्रति सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रतिविम्बित गर्दछ।

PIB Backgrounder
Code on Social Security, 2020: Towards Universal and Inclusive Social Protection
22 NOV 2025 9:56AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The code merges nine existing Social Security Acts into one framework, ensuring universal social protection for organized, unorganized, gig, and platform workers.
• Extends EPFO and ESIC coverage nationwide, bringing more establishments and workers under social security benefits.
• Recognizes Gig and Platform workers for the first time and establishes a Social Security Fund for their welfare.
• Strengthens women-centric provisions including 26 weeks of maternity leave, work-from-home option, and crèche facilities.
• Promotes ease of doing business through digital records, decriminalization and compounding of offences, and a transparent, technology-driven Inspector cum facilitator system.
Introduction
The Code on Social Security, 2020 represents a significant reform in India’s labour welfare framework, aimed at ensuring comprehensive and inclusive social protection for all sections of the workforce. It consolidates nine existing social security laws into a single, streamlined framework that extends coverage to organized, unorganized, gig, and platform workers alike.
By bringing diverse labour laws under one umbrella, the Code seeks to simplify compliance, enhance efficiency, and expand access to benefits such as life and disability insurance, health and maternity care, provident fund, and gratuity. It also introduces digital systems and transparent facilitation mechanisms to strengthen implementation and support both employers and employees.
Pro-Worker Provisions
1. Gratuity to Fixed-Term Employees
Under Section 53 of the code, the Government has redcued the eligibility requirement for gratuity for Fixed Term Employees (FTEs) from five years to one year. In case where the employee completes one year of continuous service, gratuity shall be applicable on proportionate basis.
2. Inclusion of Gig and Platform Workers
For the first time in the country, social security benefits have been extended to unorganised, gig and platform workers under Sections 113 & 114 of the Code on Social Security, 2020. The code also addressed the gap and includes defintion of aggregator (digital intermediary). This shall benefit such workers directly.
The Code covers following measures to extend welfare benefirs to a large domain of workers:
• Establishment of a National Social Security Board to advise the Government for formulating and monitoring suitable schemens for different sections of workers in the unorganised , gig and platform sectors.
• Provision for State Unorganised workers Social Security Board that will advise the state governments about suitable schemes for unorganised workers, gig and platform workers, covered under Section 6(9).
• Creation of a Social Security Fund based on contributions from the Central & State Governments , collected from Corporate Social Responsibility, fines colleceted due to compounding etc. This fund will be used to provide benefits such as life insurance, disability cover, health and maternity benefits, and provident fund schemes for these workers.
• Section 13 has also been envisaged for entrustment of additional functions to social security organisations , for future requirements.
3. Universal Coverage under EPFO
The Employees Provident Fund & Miscellaneous Provisions Act, 1952, valid for the establishments mentioned in Schedule 1 of the Act, has been removed under the code.
Now, the Code on Social Security, 2020 extends the coverage of the Employees’ Provident Fund (EPF) with the provisions applying to all establishments that have 20 or more employees, regardless of the type of industry.
More workplaces and workers will be covered under the Provident Fund system, allowing a larger number of employees to receive social security benefits like retirement savings. Since applicability issue is resolved, it shall reduce litigation.
4. National Registration & Unique Identification
The Government will build a National Database of Unorganized Workers to make it easier to design and deliver social security benefits for specific worker groups. All unorganized, gig, and platform workers will have to register themselves on a National Portal, post which each worker will receive a Unique Identification Number. Verified through Aadhaar, it will be valid across the entire country.
This will ensure that workers, especially migrant workers, can carry their benefits with them even if they move to another place for work.
5. Uniform Definition of “Wages”
A standardized definition of “wages” across all labour laws for social security purposes to be followed. As per the Code, the definition of “Wage” includes basic pay, dearness allowance, and retaining allowance, if any.
If other pay-outs such as bonus, house rent allowance, conveyance allowance, overtime allowance, or commission exceed 50% of the total remuneration (or such percentage as notified by the Government), the excess amount will be added back to wages.
This will increase the wage amount and, in turn, enhance the value of social security benefits such as gratuity, pension, and leave salary, which are linked to wages.
6. Expanded Definition of “Family”
The Code expands the definition of “family” to include the mother-in-law and father-in-law of a woman employee (subject to an income cap). It also includes a minor unmarried brother or sister who is wholly dependent on the insured person, if the parents are not alive.
This expansion increases the coverage of family members eligible for ESIC benefits.
7. Commuting Accidents Covered under Employee’s Compensation
Earlier, accidents that occurred while an employee was travelling between home and the workplace were not treated as work-related, and employees or their families were not eligible for compensation.
The Code on Social Security, 2020 has changed this. Now, any accident that happens while commuting to or from work will be considered as having occurred “in the course of employment.”
Affected employees or their families can receive compensation or ESIC benefits in such cases.
8. Extension of ESIC Coverage
Earlier, ESIC coverage was limited only to certain notified areas. Under the Code, ESIC coverage has now been extended across India by removing this restriction.
Additionally, Voluntary ESIC membership is also allowed for establishments with fewer than 10 employees, if both the employer and employees agree to join.
For hazardous or life-threatening occupations, the minimum limit of 10 workers has been removed. ESIC coverage is now mandatory even for a single worker engaged in such work. ESIC benefits can also be extended to plantation workers if the employer chooses to opt in.
Pro-Women Provisions
1. Maternity Benefit Entitlement
Every woman employee who has worked for at least 80 days in the 12 months before the expected delivery is eligible for maternity benefit equal to her average daily wages during the leave period.
The maximum duration of maternity leave is 26 weeks, of which up to 8 weeks can be taken before delivery.
A woman who adopts a child below 3 months of age or a commissioning mother (a biological mother who uses surrogacy) is entitled to 12 weeks of maternity benefit from the date of adoption or when the child is handed over.
2. Work from Home
To provide more flexibility to women returning after maternity leave, the Code allows them to work from home, if the nature of work permits.
The employer may permit work from home based on mutual agreement between the employer and the employee.
3. Simplified Certification for proof of Delivery, etc.
Proof of maternity-related conditions such as pregnancy, delivery, miscarriage, or related illness has been simplified under the Code. Medical certificates can now be issued by:
• A registered medical practitioner
• An accredited social health activist (ASHA worker)
• A qualified auxiliary nurse, or
• A midwife
4. Medical Bonus
Under Section 64, if the employer does not provide free pre-natal and post-natal care, the woman employee is entitled to a medical bonus of ₹3,500.
5. Nursing Breaks
After returning to work post-childbirth, a woman employee is entitled to two nursing breaks each day for nursing her child until the child attains 15 months of age.
6. Crèche Facility
Every establishment with 50 or more employees must provide a crèche facility within a prescribed distance. This requirement is now gender-neutral and applies to all types of establishments.
• The employer must allow four visits a day by the woman to the crèche which includes the rest intervals.
• Establishments can avail common crèche facility of the Central Government, State Government, municipality or private entity or provided by non-Governmental organisation or by any other organization or group of establishments who may pool their resources for setting up of common crèche in the manner as they may agree for such purpose.
• If a crèche facility is not provided, the employer must pay a crèche allowance not less than ₹500 per month per child (for up to two children).
Pro-Growth Provisions
1. Digitalisation
The Code provides for maintaining all records, registers, and returns in electronic form. This will reduce compliance costs for employers and make processes simpler and more efficient.
2. Limitation on Inquiry
A five-year limit has been introduced for starting any inquiry under the Employees’ Provident Fund to determine applicability or recover dues. Such inquiries must be completed within two years from the date they begin, with a possible extension of one year if approved by the Central Provident Fund Commissioner (CPFC).
This reform helps improve timely compliance and faster case resolution.
3. Reduced Deposit for Appeals
For filing appeal before tribunal against the order of EPFO officer, the deposit of 25% of the awarded amount determined by the EPFO officer will be required to be deposited by the employer against existing provision of between 40% to 70% of the awarded amount on discretion of the tribunal.
4. Self-Assessment of Cess
New provision of self-assessment of cost of construction and payment of cess thereon for construction of building or other construction works has been introduced. This will enable faster and easier collection of cess, which will be used for the welfare of Building and Other Construction Workers.
5. ESIC for Plantations
As per existing Act, plantation owners are not covered by ESIC Schemes. The Code now gives them the option to join ESIC voluntarily.
6. Decriminalization of Offences
At present, there is no provision for compounding of offences, nor any provision to give notice to an establishment to comply with the laws in case of a violation.
The Code has now mandated that a 30-day notice of improvement be given to the employer in case of any violation, allowing time to rectify non-compliance. This promotes fairness, provides an opportunity for correction, and encourages voluntary adherence rather than punitive enforcement.
Further, the Code has replaced imprisonment with monetary fines for 13 offences, and 7 violations carrying imprisonment of less than one year can now be compounded into penalties or fines.
Replacing criminal penalties with fines reduces the fear of imprisonment, encourages voluntary compliance, reduces litigation, and promotes ease of doing business.
7. Inspector-cum-Facilitator
Under Section 72 of the Code, Inspector cum facilitator in place of inspector and randomized web-based inspection system aims to reduce the traditional “inspector raj,” where inspections were often seen as intrusive and burdensome. Inspectors will now function as facilitators, helping employers comply with laws, rules, and regulations rather than merely policing them.
• Use of technology and clear guidelines make inspections transparent, and encourage compliance through guidance.
• Helps create a harmonious work environment, which benefits both employee and employers and facilitates ease of doing business.
8. Compounding of Offences
Compounding of offences through authorized officers is allowed and First-time offences can be settled with fines. The provision, reduces legal burden, speeds up resolution, and promotes ease of doing business.
• First-time offences that are punishable with fines shall be compoundable by paying 50% of the maximum fine.
• Offences punishable with fine or imprisonment or both shall also be compoundable by paying 75% of the maximum fine, making the law less punitive and more compliance-oriented.
• Employers can avoid prolonged litigation by paying a prescribed penalty and ensuring compliance.
The provision reduces court burden, provides quick resolution, and encourages businesses to maintain compliance without harsh penalties.
Pro-Employment Provisions
1. Career Centres
In order to better connect job seekers with employers, Career Centres will be established by the Government that will offer services such as registration, vocational guidance, and job matching. These centres will function as modern employment exchanges through both digital and physical platforms.
Employers are required to report vacancies to these centres, making it easier for job seekers to find employment and thereby promoting overall job growth in the country.
2. Fixed-Term Employment
With the Code on Social Security 2020 in place, fixed-term employees are now eligible for gratuity after completing one year of continuous service, a benefit that was earlier available only to permanent employees. Fixed-term employees (employed for a specific duration under a contract) shall be entitled to the same social security benefits (such as gratuity and pension) as permanent employees.
3. Universal Coverage of Workers
The Code broadens social security and employment coverage to categories of workers who were earlier outside the scope of such benefits.
(a) Gig and Platform Workers:
For the first time, these categories have been formally recognised. The Code mandates the framing of social security schemes for them, covering life insurance, disability insurance, health, maternity, and pension benefits. This will help gig and platform workers live with dignity and security.
(b) Unorganised Sector / Self-Employed Workers:
The Code provides for social security schemes for self-employed and unorganised workers, as well as other classes of persons, ensuring their welfare and protection.
Conclusion
The Code on Social Security, 2020 consolidates nine existing labour laws into a single, comprehensive framework. It is a step to ensure universal social protection for all workers by strengthening social welfare coverage for both organized and unorganized workers including gig and platform workers. It also promotes women’s participation in the workforce, and simplifies compliance, thereby enhancing ease of doing business.
The Code reflects the Government’s commitment towards inclusive growth and social security for all, in line with the vision of a Viksit Bharat by 2047.
Click here to see pdf