PIB Backgrounder
Occupational Safety, Health and Working Conditions (OSH) Code, 2020
22 NOV 2025 11:06AM by PIB Delhi
Introduction
The Occupational Safety, Health and Working Conditions Code (OSH), 2020, is enacted to consolidate and simplify the existing complex web of labour laws. It replaces 13 Central Labour laws by a single comprehensive legislation, thereby reducing multiplicity and bringing uniformity across industries and States/ UTs. The Code was enacted as a part of the broader labour laws reforms to improve transparency, enhance worker welfare, and promote ease of doing business in India.
The Code balances the twin objectives of safeguarding worker rights and safe working conditions, and creating a business-friendly regulatory environment spur economic growth and employment thereby, making India’s labour market more efficient, fair, and future-ready.
By streamlining compliance through measures such as single registration, all-India licences, electronic filings, and time-bound approvals. Additionally, the code reduces the number of rules, returns among other subjects to reduce procedural hurdles and encourage investments.
SUBJECT
EXISTING LAWS
OSH & WC CODE 2020
Number of Acts
13
1
Sections
620
143
Rules
868
175
Registration
6
1
Licenses
4
1
Forms
55
20
Returns
21
1
Compounding of offences
No provision
New provision
Improvement Notice
No provision
New provision
Worker Welfare & Employment Conditions
Formalisation through Appointment Letters
Every employee will be given appointment letters in the prescribed format specifying the details of the employee, designation, category, details of the wages, details of social security etc.
Pro-Worker Provisions
• Ensures transparency in employment terms, wages, designations, and social security
• Minimizes disputes related to pay, work hours, and job expectations
Pro-Employment Provisions
• Appointment letter brings clarity of terms which supports security and benefits access, reduces exploitation and improves job security
Annual Leave with wages
The workers employed in an establishment are entitled for paid leave in a calendar year on working of 180 days or more in such calendar year, earlier workers had to work for 240 days for becoming eligible for paid leave.
Reduction of eligibility from 240 to 180 days alongwith flexibility in working hours ensures enough rest and recovery, improving productivity and job satisfaction.
Working Hours & Overtime
No employee shall be required to work for more than 8 hours in a day and 48 hours in a week. Further, the power to fix the time of interval and spread over time has been given to Appropriate Government .
Fixing overtime hours, with consent of the worker: workers can work 12 hours in a day without overtime in 4-day week, 9.5 hours in 5-day week and 8 daily hours in 6-day week. The appropriate Government has been full flexibility for fixing the limit of over-time hours. Earlier this limit was 75 hours in a quarter which can now be fixed by appropriate government. The provision gives two benefits to workers, viz, opportunity to earn more by doing overtime and get paid at higher wage (double the normal wage rate)
Inter-State Migrant Workermen (ISMW)
The definition has been widened to include those employed directly or through contractor and also covers workers who migrate on their own. For the purpose of collection of data while seeking registration, license; an establishment would have to necessarily indicate the number of ISMW employed in his establishment.
Pro-Worker Provisions
• ISMW will receive to and fro journey allowance from the employer to visit native place once in 12 months
• Migrant construction workers will get portability of benefits under Building & Other Construction Workers (BOCW)Cess fund and PDS ration
• Provides toll free helpline facility for grievance redressal.
National Worker Database
The Ministry of Labour & Employment has also taken steps to develop a national database to enroll unorganized workers including migrants. It will help migrant workers get jobs, map their skills and provide other social security benefits. This will ensure availability of data for ISMW and help in better policy formulation for unorganized sector workers.
Victim Compensation
The Code empowers the courts, upon conviction of an offender for contravention of any duties, to direct that at least 50% of the fine imposed be paid as compensation to the victim in case of serious bodily injury or their legal heirs in case of death.
Redefining Working Journalists and AV Workers.
The definition of audio- visual worker has been revised and now it includes digital/audio-visual workers and dubbing artist, stunt persons these persons will also get the benefit of law. Now Code gives dubbing artists and stunt workers formal recognition and access to legal protections, ensuring safer and fairer working conditions.
The definition of working journalist has been expanded and now it includes electronic media or digital media journalists and broadens the coverage from print journalism to electronic media (TV, radio, online, etc.), making it more contemporary. This ensures that journalists are covered for workplace safety, health and welfare measures just like other factories or office workers.
Health, Safety & Well-being
Safety Committees
Every factory employing 500 or more workers, employer employing 250 or more BOCW and employer employing 100 or more mine workers will constitute safety committee which will consist of representatives from employers and workers.
Pro-Worker Provisions
• It strengthens workers’ voice and on-site safety monitoring.
• Empowers workers through representation in safety matters, fostering safer workplaces and shared responsibility.
Universal coverage of establishments for health, safety and welfare of workers
This code has provided health, safety and welfare of workers in all sectors which was previously limited to 7 sectors viz. factories, mines, plantation, beedi-cigar, dock workers, BOCW and motor transport.
Health and Medical Coverage
Every employee will be eligible for free annual health check-ups. Also, the plantation employer can now avail the ESI facility for medical services.
Pro-Worker Provisions
• Enables early detection of diseases, reduces medical costs, and improving workforce health and productivity.
• Promote preventive healthcare and reduces long-term occupational risks.
• Industry benefits in terms of lower absenteeism and improved productivity.
National Standards and National Board
In place of 6 boards under different acts, now there is a single National Occupational Safety and Health Advisory Board which is of tripartite nature and has representation from trade unions, employer associations, and State Governments to advise Central Govt. on standards, regulations etc. for factory, mine, dockwork, bidi & cigar, building or other construction work etc.
The boards will set national standards for occupational safety, health and working conditions that will be mandatory for states to follow ensuring compliance to stringent quality standards for occupational safety, health and working conditions across the country for all workers.
Pro-Growth Provisions
• Having uniform safety and health standards improves worker protection across industries and states, ensuring fairness and consistency.
Social Security Fund
The Code provides for establishment of a Social Security fund for the welfare of the unorganised workers to which amount received from composition of the offence as well as from the penalty, would be credited.
Pro-Worker Provisions
• Safeguards work-life balance and ensures fair compensation for extra work.
• Encourages transparent overtime practices with worker consent.
• Opportunity to earn more by doing overtime and get paid at higher wage ( double the normal wage rate)
Industry Facilitation & Ease of Doing Business
Extended Applicability
An enabling provision has been made that the Government can extend applicability of this Code to any establishment, even if it has one employee, carrying out hazardous or life-threatening occupations. It provides universal coverage for worker’s health, safety and welfare of workers in all sectors.
Ease of Doing Business
Electronic Single registration, Single return, Single all India licences valid for 5 years and deemed approvals promotes “Ease of Doing Business”. Further, it reduces procedural delays, lowers compliance costs and speeds start-up/operations. Simplified registrations, single return, single licences, and deemed approvals reduce bureaucracy, cut costs, and encourage entrepreneurship and business expansion, leading to more jobs and investment
Electronic Registration
Uniform threshold of 10 employees; one registration for an establishment has been envisaged in place of 6 registrations - creating a centralized database and promote ease of doing business.
Pro-Growth Provisions
• Reduces procedural delays, lowers compliance costs, and encourages entrepreneurship.
• Easier registration encourages new establishments and promotes formal job creation.
Revised Factory Thresholds
The threshold to obtain license for factory has been increased from 10 to 20 with power and 20 to 40 without power. Further, the provision to grant permission for construction of factory or expansion of factory a time limit of 30 days has been prescribed with the provision of deemed permission. A time limit of 30 days has been fixed for the site appraisal committee to give its recommendations for initial location of the factory involving hazardous process or expansion of such factories.
Pro-Growth Provisions
• Time bound approvals encourage establishments for more factories, reduce delays and promote industrial growth, which increases employment opportunities.
• This provision will benefit small scale industries, which are major providers of employment.
• Eased norms for smaller units promote expansion and creation of formal jobs with full OSH and social security benefits eg. EPFO & ESIC
Pro-Employment Provisions
• Small and Medium enterprise get flexibility to expand or restructure without approvals, they are more likely to hire workers.
• The increase of threshold for obtaining factory license will encourage employers to establish more establishments resulting in more employment and encourage employment formalization.
Inspector cum Facilitator
Inspector-cum-Facilitators in place of inspector and randomized web-based inspection system aim to reduce the traditional “inspector raj,” where inspections were often seen as intrusive and burdensome. Inspectors will function more as facilitators- helping employers comply with law, rules and regulations rather than merely policing them.
Pro-Growth Provisions
• It makes inspections transparent, and encourages compliance through guidance.
• Randomized and web-based inspections prevent biasness.
• Helps create a harmonious work environment, which benefits both employee and employers by ensuring compliance without unnecessary conflict
• Strengthens labour protection mechanisms by ensuring that enforcement is consistent and accountable.
Third party audit and certification
Provision has been made for third party audit and certification of start-up establishments or class of establishments. It will help establishments to assess and improve health & safety without intervention of Inspector-cum-Facilitator. It will reduce the “inspector raj” and at same time will improve health & safety in establishments. Third party audit will promote industrialization and growth of employment as audits will be faster and on-time.
Digitization of Records
There is drastic reduction in number of registers from 84 to 8 under this Code.
Revised Contract Labour Regime
Defined Core and Non-Core Activities
In OSH Code the core & non-core activities are clearly defined & employers are given flexibility to employ contract labour even in the core activities, if-
(a) the normal functioning of the establishment is such that the activity is ordinarily done through contractor; or
(b) the activities are such that they do not require full time workers for the major portion of the working hours in a day or for longer periods, as the case may be;
(c) any sudden increase of volume of work in the core activity which needs tobe accomplished in a specified time.
With clear distinction of core and non-core activity, workers will have clarity of the type of work engaged in and thus, flexibility to choose work.
Threshold for Applicability
Threshold for applicability of the provisions relating to contract labour has been increased from 20 to 50 workers as a result the contractor employing less than 50 contract labour will not require license. By raising the threshold, small contractors are freed from excessive regulation, encouraging small business growth, while larger establishments still ensure protections for workers.
Higher thresholds ease compliance for small firms, boosting growth while ensuring worker protection in larger units
Contract Labour Welfare & Wages
The Code casts responsibility on the principal employer to provide welfare facilities like health and safety measures to contract workers. If the contractor fails to pay wages, the principal employer has to pay unpaid wages to the contract labour. This ensures workers get their wages timely.
Compounding & Decriminalization of Offences
Compounding of Offences
The first-time offences which are punishable with fine only shall be compoundable by paying sum of 50% of the maximum fine and the punishment with fine or imprisonment or with both shall be also be compoundable by paying sum of 75% of the maximum fine making the law less punitive and more compliance-oriented.
Pro-Growth Provisions
• Reduces legal burden, speeds up resolution, and promotes ease of doing business.
• Allows employers to settle cases by paying prescribed penalties, ensuring quicker compliance.
• Promotes faster adjudication and greater regulatory efficiency.
• Compounded penalty amounts are credited to the Social Security Fund, supporting welfare of unorganized workers
De-criminalization of offences & Improvement Notice
Several offences have been decriminalized making the law less punitive and more compliance-oriented encouraging voluntary compliance and reducing fear of harsh penalties for procedural lapses.
Replacing criminal penalties (like imprisonment) with civil penalties (like monetary fines) for certain offences. The employer will be given mandatory 30 days notice for compliance before taking any legal action.
Pro-Growth Provisions
• Reduces fear of imprisonment, encourages voluntary compliance, reduces litigation, and promotes ease of doing business.
• Encourages voluntary compliance through fair, corrective measures instead of punitive action.
• The amount of compounding will be used for the welfare of unorganized workers.
Women-Centric Provisions
Boosting Women’s Participation in Labour
Women workers are entitled to work in all establishments for all types of work (with safeguards). Women can also work at night, i.e. before 6 a.m. and beyond 7 p.m, with their consent and the employer is to make adequate arrangements to provide safety, facilities and transportation to women workers.
This pro-employment provision allowing women to work in all establishments, promotes gender equality, increases employment opportunities, and improves female participation in the workforce.
Crèches facilities
Establishment having more than 50 workers have to provide creche facility either separately or common crèche facilities at suitable locations. It supports working women with children below the age of 6 years.
Earlier the creche facility was for women workers only. However, now it has become gender friendly/ equal for all workers. This move helps women balance work and family.
Conclusion
The Occupational Safety, Health and Working Conditions Code, 2020 strengthens India’s labour architecture by unifying standards, empowering workers, and enhancing ease of doing business. It lays the foundation for a safer, fairer, and more productive workforce aligned with India’s vision of inclusive and sustainable growth.
References
Ministry of Law and Justice
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି (ଓଏସଏଚ୍) କୋଡ୍, ୨୦୨୦
22 NOV 2025 11:06AM by PIB Bhubaneswar
ପରିଚୟ
ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ସଂହିତା (ଓଏସ୍‌ଏଚ୍‌), ୨୦୨୦, ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦ୍ୟମାନ ଜଟିଳ ଶ୍ରମ ଆଇନ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକୀକୃତ ଓ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ୧୩ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଏକ ଏକତ୍ର ସମଗ୍ର ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠାପିତ କରେ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବହୁବିଧତା ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସମାନତା ଆଣେ। ଭାରତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ଶ୍ରମିକ କଲ୍ୟାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଶ୍ରମ ଆଇନ ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏହି ସଂହିତା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ସଂହିତା ଶ୍ରମିକ ଅଧିକାର ଓ ନିରାପଦ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ-ଅନୁକୂଳ ନିୟାମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଭାରତର ଶ୍ରମ ବଜାରକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ନିରପେକ୍ଷ ତଥା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଭଳି ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରେ।
ଏକକ ପଞ୍ଜୀକରଣ, ସର୍ବଭାରତୀୟ ଲାଇସେନ୍ସ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଫାଇଲିଂ ଏବଂ ସମୟସୀମା ଅନୁମୋଦନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁପାଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଏହି ସଂହିତା ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମ, ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରେ।
ବିଷୟ
ବିଦ୍ୟମାନ ଆଇନ
ଓଏସ୍‌ଏଚ୍‌ ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି କୋଡ୍ ୨୦୨୦
ଆଇନ ସଂଖ୍ୟା
୧୩
ଧାରାର
୬୨୦
୧୪୩
ନିୟମ
୮୬୮
୧୭୫
ପଞ୍ଜିକରଣ
ଲାଇସେନ୍ସ
ଫର୍ମ
୫୫
୨୦
ରିଟର୍ଣ୍ଣ
୨୧
ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି
କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ
ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଉନ୍ନତି ସୂଚନା
କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ
ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
କର୍ମଚାରୀ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସର୍ତ୍ତାବଳୀ
ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଔପଚାରିକତା
ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିବରଣୀ, ପଦବୀ, ବର୍ଗ, ମଜୁରୀର ବିବରଣୀ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ବିବରଣୀ ଇତ୍ୟାଦି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଫର୍ମାଟରେ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
କର୍ମଚାରୀ-ସହଯୋଗୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ନିଯୁକ୍ତି ସର୍ତ୍ତାବଳୀ, ମଜୁରୀ, ପଦବୀ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ
• ବେତନ, କାର୍ଯ୍ୟ ଘଣ୍ଟା ଏବଂ ଚାକିରି ଆଶା ସହିତ ଜଡିତ ବିବାଦକୁ ହ୍ରାସ କରେ
•
ନିଯୁକ୍ତି ସପକ୍ଷୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ସର୍ତ୍ତାବଳୀର ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆଣିଥାଏ ଯାହା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଲାଭ ପ୍ରବେଶକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଶୋଷଣ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଚାକିରି ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉନ୍ନତ କରେ
ବାର୍ଷିକ ଛୁଟି ମଜୁରୀ ସହିତ
ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନିୟୋଜିତ ଶ୍ରମିକମାନେ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ବର୍ଷରେ ୧୮୦ ଦିନ କିମ୍ବା ତାଠାରୁ ଅଧିକ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଦରମା ଛୁଟି ପାଇବାର ହକଦାର, ପୂର୍ବରୁ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଦରମା ଛୁଟି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ୨୪୦ ଦିନ କାମ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା।
କାର୍ଯ୍ୟ ଘଣ୍ଟାରେ ନମନୀୟତା ସହିତ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ୨୪୦ ରୁ ୧୮୦ ଦିନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଯଥେଷ୍ଟ ବିଶ୍ରାମ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ, ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଚାକିରି ସନ୍ତୁଷ୍ଟିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ।
କାର୍ଯ୍ୟ ଘଣ୍ଟା ଏବଂ ଅଧିକ ସମୟ
କୌଣସି କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଦିନରେ ୮ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ସପ୍ତାହରେ ୪୮ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏହା ସହିତ, ସମୟ ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ବିସ୍ତାରର ସମୟ ସ୍ଥିର କରିବାର କ୍ଷମତା ଉପଯୁକ୍ତ ସରକାରଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି।
ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମ୍ମତି ସହିତ ଓଭରଟାଇମ୍ ସମୟ ସ୍ଥିର କରିବା: ଶ୍ରମିକମାନେ ୪-ଦିନିଆ ସପ୍ତାହରେ ଦିନକୁ ୧୨ ଘଣ୍ଟା, ୫-ଦିନିଆ ସପ୍ତାହରେ ୯.୫ ଘଣ୍ଟା, ଏବଂ ୬-ଦିନିଆ ସପ୍ତାହରେ ଦିନକୁ ୮ ଘଣ୍ଟା କାମ କରିପାରିବେ ଓ ଏହାକୁ ଓଭରଟାଇମ୍ ଭାବେ ଗଣନା କରାଯିବ ନାହିଁ। ଉପଯୁକ୍ତ ସରକାର ଓଭରଟାଇମ୍ ଘଣ୍ଟାର ସୀମା ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନମନୀୟତା ରଖିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସୀମା ଏକ ତ୍ରୟମାସରେ ୭୫ ଘଣ୍ଟା ଥିଲା ଯାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଯୁକ୍ତ ସରକାର ସ୍ଥିର କରିପାରିବେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯଥା, ଅଧିକ ସମୟ କରି ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବାର ଏବଂ ଅଧିକ ମଜୁରୀ (ସାଧାରଣ ମଜୁରୀ ହାରର ଦୁଇଗୁଣ) ପାଇବାର ସୁଯୋଗ।
ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ (ଆଇଏସ୍‌ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ)
ଏହି ପରିଭାଷାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ କିମ୍ବା ଠିକାଦାରଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ନିଜେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ପଞ୍ଜୀକରଣ, ଲାଇସେନ୍ସ ଖୋଜିବା ସମୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ; ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନିଯୁକ୍ତ ଆଇଏସ୍‌ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସୂଚାଇବାକୁ ପଡିବ।
କର୍ମୀ-ସହଯୋଗୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଆଇଏସ୍‌ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ପ୍ରତି ୧୨ ମାସରେ ଥରେ ନିଜ ଘର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କଠାରୁ ଯାତ୍ରା ଭତ୍ତା ପାଇବ
• ପ୍ରବାସୀ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକମାନେ କୋଠା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ (ବିଓସିଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ସେସ୍ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପିଡିଏସ୍‌ ରାସନ୍ ଅଧୀନରେ ଲାଭର ପୋର୍ଟେବିଲିଟି ପାଇବେ
• ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ
ଜାତୀୟ କର୍ମଚାରୀ ଡାଟାବେସ୍
ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମେତ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏହା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି ପାଇବା, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ମାନଚିତ୍ର କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଆଇଏସ୍‌ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ପାଇଁ ତଥ୍ୟର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ନୀତି ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପୀଡିତ କ୍ଷତିପୂରଣ
ଏହି ସଂହିତା କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେ, କୌଣସି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଜଣେ ଅପରାଧୀଙ୍କୁ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରାଯିବା ପରେ, ଗୁରୁତର ଶାରୀରିକ ଆଘାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୀଡିତଙ୍କୁ କିମ୍ବା ମୃତ୍ୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଇନଗତ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଭାବରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ଜରିମାନାର ଅତି କମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଅନ୍ତୁ।
କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଏଭି କର୍ମୀଙ୍କୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବା
ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ କର୍ମୀଙ୍କ ପରିଭାଷା ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିରେ ଡିଜିଟାଲ୍/ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ କର୍ମୀ ଏବଂ ଡବିଂ କଳାକାର, ଷ୍ଟଣ୍ଟ୍ ବ୍ୟକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଇନର ଲାଭ ପାଇବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂହିତା ଡବିଂ କଳାକାର ଏବଂ ଷ୍ଟଣ୍ଟ୍ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ପରିଭାଷାକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମିଡିଆ କିମ୍ବା ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଡିଆ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରିଣ୍ଟ ସାମ୍ବାଦିକତାରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମିଡିଆ (ଟିଭି, ରେଡିଓ, ଅନଲାଇନ୍, ଇତ୍ୟାଦି) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଭରେଜ୍ କୁ ବ୍ୟାପକ କରାଯାଇଛି, ଏହାକୁ ଅଧିକ ସମସାମୟିକ କରିଛି। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ କାରଖାନା କିମ୍ବା ଅଫିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପରି କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁରକ୍ଷା କମିଟି
୫୦୦ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରଖାନା, ୨୫୦ କିମ୍ବା ଅଧିକ ବିଓସିଡବ୍ଲ୍ୟୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ ୧୦୦ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଖଣି କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ସୁରକ୍ଷା କମିଟି ଗଠନ କରିବେ ଯେଉଁଥିରେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ରହିବେ।
କର୍ମୀ-ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଏହା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସ୍ୱର ଏବଂ ସ୍ଥାନରେ ସୁରକ୍ଷା ତଦାରଖକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
• ସୁରକ୍ଷା ମାମଲାରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ, ସୁରକ୍ଷିତ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରେ।
ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସାର୍ବଜନୀନ କଭରେଜ
ଏହି ସଂହିତା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଟି କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା କାରଖାନା, ଖଣି, ବଗିଚା, ବିଡ଼ି-ସିଗାର, ଡକ୍ କର୍ମଚାରୀ, ବିଓସିଡବ୍ଲ୍ୟୁ ଏବଂ ମୋଟର ପରିବହନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କଭରେଜ
ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ ମାଗଣା ବାର୍ଷିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ। ଏହା ସହିତ, ବଗିଚା ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପାଇଁ ଇଏସ୍‌ଆଇ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ।
କର୍ମଚାରୀ-ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ରୋଗର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚିହ୍ନଟ ସକ୍ଷମ କରେ, ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରେ, ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ।
• ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବୃତ୍ତିଗତ ବିପଦ ହ୍ରାସ କରେ।
• କମ୍ ଅନୁପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଶିଳ୍ପ ଲାଭ ପାଏ।
ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବୋର୍ଡ
ବିଭିନ୍ନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଟି ବୋର୍ଡ ବଦଳରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକକ ଜାତୀୟ ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶଦାତା ବୋର୍ଡ ଅଛି ଯାହା ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରକୃତିର ଏବଂ କାରଖାନା, ଖଣି, ଡକୱାର୍କ, ବିଡ଼ି ଏବଂ ସିଗାରେଟ, କୋଠା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ, ନିୟମାବଳୀ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଟ୍ରେଡ୍ ୟୁନିଅନ୍, ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ସଂଘ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ରହିଛି।
ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥିର କରିବେ ଯାହା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ କଠୋର ଗୁଣବତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡର ଅନୁପାଳନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଏକରୂପ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଶ୍ରମିକ ସୁରକ୍ଷା ଉନ୍ନତ ହୁଏ, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ।
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଣ୍ଠି
ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସଂହିତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରେ ଯାହା ଅପରାଧ ଗଠନ ଏବଂ ଦଣ୍ଡରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପରିମାଣକୁ ଜମା କରାଯିବ।
ଶ୍ରମିକ-ସହଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• କର୍ମ-ଜୀବନ ସନ୍ତୁଳନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଏ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ କାମ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷତିପୂରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
• କର୍ମୀଙ୍କ ସମ୍ମତି ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓଭରଟାଇମ୍ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ।
• ଓଭରଟାଇମ୍ କରି ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଅଧିକ ମଜୁରୀ (ସାଧାରଣ ମଜୁରୀ ହାରର ଦୁଇଗୁଣ) ରେ ଦରମା ପାଇବାର ସୁଯୋଗ
ଶିଳ୍ପ ସୁବିଧା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସୁଗମତା
ବିସ୍ତାରିତ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତା
ଏକ ସକ୍ଷମ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେ, ସରକାର ଏହି ସଂହିତାର ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତାକୁ ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ କିମ୍ବା ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃତ୍ତି କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିସ୍ତାର କରିପାରିବେ। ଏହା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରେ
ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଏକକ ପଞ୍ଜୀକରଣ, ଏକକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ, ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଧ ଏକକ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଲାଇସେନ୍ସ ଏବଂ ଡିମ୍‌ଡ ଅନୁମୋଦନ "ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା" କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଏହା ସହିତ, ଏହା ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍/କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ। ସରଳୀକୃତ ପଞ୍ଜୀକରଣ, ଏକକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ, ଏକକ ଲାଇସେନ୍ସ ଏବଂ ଡିମ୍‌ଡ ଅନୁମୋଦନ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ବିସ୍ତାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ ହୁଏ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ
୧୦ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମାନ ସୀମା; ୬ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବଦଳରେ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି - ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଡାଟାବେସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ପ୍ରଣାଳୀଗତ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରେ, ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ।
• ସହଜ ପଞ୍ଜୀକରଣ ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ସଂଶୋଧିତ କାରଖାନା ସୀମା
କାରଖାନା ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇବାର ସୀମା ୧୦ ରୁ ୨୦ କୁ ଶକ୍ତି ସହିତ ଏବଂ ୨୦ କୁ ଶକ୍ତି ବିନା ୪୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ କିମ୍ବା କାରଖାନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଡିମଡ ଅନୁମତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ୩୦ ଦିନର ସମୟ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା କିମ୍ବା ଏପରି କାରଖାନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ କାରଖାନାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କମିଟି ପାଇଁ ୩୦ ଦିନର ସମୟ ସୀମା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ସମୟସୀମାବଦ୍ଧ ଅନୁମୋଦନ ଅଧିକ କାରଖାନା ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
• ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭଦାୟକ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଦାନକାରୀ।
• ଛୋଟ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ସହଜ ନିୟମାବଳୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଓଏସଏଚ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ସହିତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଚାକିରିର ପ୍ରସାର ଏବଂ ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଯଥା ଇପିଏଫଓ ​​ଏବଂ ଇଏସଆଇସି
ନିଯୁକ୍ତି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁମୋଦନ ବିନା ବିସ୍ତାର କିମ୍ବା ପୁନର୍ଗଠନ କରିବାକୁ ନମନୀୟତା ମିଳେ, ସେମାନେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ।
• କାରଖାନା ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇବା ପାଇଁ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ନିରୀକ୍ଷକ ଏବଂ ସହାୟତାକାରୀ
ନିରୀକ୍ଷକଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର-କମ୍-ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ରାଣ୍ଡମାଇଜ୍ ୱେବ୍-ଆଧାରିତ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାରମ୍ପରିକ "ଇନ୍‌ସପେକ୍ଟର ରାଜ"କୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖେ, ଯେଉଁଠାରେ ଯାଞ୍ଚକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ଏବଂ ବୋଝ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା। ନିରୀକ୍ଷକମାନେ ସୁବିଧାକାରୀ ଭାବରେ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ - ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ କେବଳ ପୋଲିସିଂ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମ ପାଳନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଏହା ଯାଞ୍ଚକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଥାଏ, ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ।
• ଅନିୟମିତ ଏବଂ ୱେବ୍-ଆଧାରିତ ଯାଞ୍ଚ ପକ୍ଷପାତିତାକୁ ରୋକିଥାଏ।
• ଏକ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଅନାବଶ୍ୟକ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ବିନା ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଉଭୟଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ
• କାର୍ଯ୍ୟପାଳନ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଶ୍ରମ ସୁରକ୍ଷା ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ।
ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର
ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କିମ୍ବା ଶ୍ରେଣୀର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର-କମ୍-ଫ୍ୟାସିଲିଟେଟରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବିନା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଉନ୍ନତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା "ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ରାଜ" ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଅଡିଟ୍ ଶିଳ୍ପାୟନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ କାରଣ ଅଡିଟ୍
ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସମୟସୀମାରେ ହେବ।
ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍
ଏହି ସଂହିତା ଅନୁଯାୟୀ ରେଜିଷ୍ଟର ସଂଖ୍ୟା ୮୪ ରୁ ୮ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ସଂଶୋଧିତ ଚୁକ୍ତି ଶ୍ରମ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ପରିଭାଷିତ ମୂଳ ଏବଂ ଅଣ-ମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ
ଓଏସ୍‌ଏଚ୍‌ କୋଡରେ ମୂଳ ଏବଂ ଅଣ-ମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ ମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ମଧ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଶ୍ରମିକ ନିଯୁକ୍ତି କରିବାକୁ ନମନୀୟତା ଦିଆଯାଇଛି, ଯଦି-
(କ) ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏପରି ଯେ, କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସାଧାରଣତଃ ଠିକାଦାରଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଏ; କିମ୍ବା
(ଖ) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏପରି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଘଣ୍ଟାର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ପାଇଁ କିମ୍ବା ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଯେପରି ପରିସ୍ଥିତି ହୋଇପାରେ;
(ଗ) ମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିମାଣର କୌଣସି ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ଯାହା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ମୂଳ ଏବଂ ଅଣ-ମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସ୍ପଷ୍ଟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସହିତ, ଶ୍ରମିକମାନେ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରକାର ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପାଇବେ ଏବଂ ତେଣୁ, କାର୍ଯ୍ୟ ବାଛିବାର ନମନୀୟତା ରହିବ।
ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତା ପାଇଁ ସୀମା
ଠିକ୍ ଶ୍ରମିକ ସମ୍ପର୍କିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତା ପାଇଁ ସୀମା ୨୦ ରୁ ୫୦ ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ ୫୦ ରୁ କମ୍ ଠିକା ଶ୍ରମିକ ନିଯୁକ୍ତି କରୁଥିବା ଠିକାଦାରଙ୍କୁ ଲାଇସେନ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ନାହିଁ। ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରି, ଛୋଟ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟଧିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଏ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ବଡ଼ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଉଚ୍ଚ ସୀମା ଛୋଟ ଫାର୍ମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନକୁ ସହଜ କରେ, ବୃହତ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ଶ୍ରମିକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ
ଠିକ୍ ଶ୍ରମିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ମଜୁରୀ
ସଂହିତା ମୁଖ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଉପରେ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ଭଳି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଏ। ଯଦି ଠିକାଦାର ମଜୁରୀ ଦେବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ମୁଖ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଅବୈତନିକ ମଜୁରୀ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଶ୍ରମିକମାନେ ସମୟାନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କର ମଜୁରୀ ପାଇବେ।
ଅପରାଧର ମିଳିତୀକରଣ ଏବଂ ଅପରାଧମୁକ୍ତୀକରଣ
ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍
କେବଳ ଜରିମାନା ସହିତ ଦଣ୍ଡନୀୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବାଧିକ ଜରିମାନା ସହିତ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଜରିମାନା କିମ୍ବା ଜେଲଦଣ୍ଡ କିମ୍ବା ଉଭୟ ସହିତ ଦଣ୍ଡିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସର୍ବାଧିକ ଜରିମାନା ସହିତ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଦାନ କରି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଯାହା ଆଇନକୁ କମ୍ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଏବଂ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ-ମୁଖୀ କରିଥାଏ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଆଇନଗତ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରେ, ସମାଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
• ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରି ମାମଲା ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ, ଶୀଘ୍ର ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
• ଦ୍ରୁତ ବିଚାର ଏବଂ ଅଧିକ ନିୟାମକ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
• ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସମର୍ଥନ କରି ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଣ୍ଠିକୁ କ୍ରମବଦ୍ଧ ଦଣ୍ଡ ପରିମାଣ ଜମା କରାଯାଏ
ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକର ଅପରାଧମୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତି ନୋଟିସ୍
ଅନେକ ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଆଇନକୁ କମ୍ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଏବଂ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ-ମୁଖୀ କରି ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ତ୍ରୁଟି ପାଇଁ କଠୋର ଦଣ୍ଡର ଭୟକୁ ହ୍ରାସ କରେ।
କିଛି ଅପରାଧ ପାଇଁ ଫୌଜଦାରୀ ଦଣ୍ଡ (କାରାଦଣ୍ଡ ପରି)କୁ ଦେୱାନୀ ଦଣ୍ଡ (ଆର୍ଥିକ ଜରିମାନା) ସହିତ ବଦଳାଯିବ। କୌଣସି ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବରେ ପାଳନ ପାଇଁ ୩୦ ଦିନର ନୋଟିସ ଦିଆଯିବ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• କାରାଦଣ୍ଡର ଭୟ ହ୍ରାସ କରେ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ମକଦ୍ଦମା ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
• ଦଣ୍ଡମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବଦଳରେ ନିରପେକ୍ଷ, ସଂଶୋଧନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ।
• ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପରିମାଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ।
ମହିଳା-କେନ୍ଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଶ୍ରମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା
ମହିଳା ଶ୍ରମିକମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ କାମ କରିବାକୁ ହକଦାର। ମହିଳାମାନେ ରାତିରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିପାରିବେ, ଅର୍ଥାତ୍ ସକାଳ ୬ଟା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ପରେ, ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମତିରେ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ମହିଳା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା, ସୁବିଧା ଏବଂ ପରିବହନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ।
ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମହିଳାଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ, ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉନ୍ନତ କରେ।
କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା
୫୦ ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ପୃଥକ ଭାବରେ କିମ୍ବା ସାଧାରଣ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ୬ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲା ଥିବା କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ପୂର୍ବରୁ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା କେବଳ ମହିଳା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁକୂଳ/ସମାନ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କାମ ଏବଂ ପରିବାରକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଉପସଂହାର
ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ସଂହିତା, ୨୦୨୦ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଏକୀକୃତ କରି, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଭାରତର ଶ୍ରମ ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ମଜଭୁତ କରେ। ଏହା ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କର୍ମଶକ୍ତି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରେ।
ସନ୍ଦର୍ଭ
ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ