উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত ভাৰত-ফ্ৰান্স উত্তৰ-পূব বিনিয়োগ মঞ্চত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ বৰ্ধিত সম্পৰ্কৰ প্ৰশংসা কৰে
ভাৰতৰ বৃদ্ধি আৰু সহযোগিতাৰ নতুন সীমান্ত হিচাপে অসমৰ নেতৃত্ব আৰু অঞ্চলটোক আলোকপাত কৰি চাৰিদিনীয়া উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণৰ সামৰণি মাৰে
03 NOV 2025 7:11PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি গুৱাহাটীত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ উত্তৰ-পূব বিনিয়োগ মঞ্চক সম্বোধন কৰি তেওঁৰ চাৰিদিনীয়া উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণৰ সামৰণি মাৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মঞ্চক ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত স্থায়ী অংশীদাৰিত্বক উদযাপন কৰা “দৃষ্টিভংগী আৰু উদ্যোগৰ মাজৰ এখন সেতু” বুলি অভিহিত কৰে, যিটো তেওঁ কয় যে “কেৱল সন্ধিৰ দ্বাৰা নহয়, আস্থাৰ দ্বাৰাও বান্ধ খাই আছে।”
তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰত–ফ্ৰান্সৰ সম্পৰ্ক “আত্মাৰ সৈতে কৌশল, আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে উদ্ভাৱন”ৰ সংমিশ্ৰণেৰে বিশ্বৰ অন্যতম ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ বিকশিত হৈছে। প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ সহযোগিতাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বচ্ছ শক্তি, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, আৰু বহনক্ষম চহৰলৈকে এই অংশীদাৰিত্বই বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি এক অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে।
সিন্ধিয়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত ডাঙৰ ডাঙৰ মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ফ্ৰান্সোৱা অ’লাণ্ডে আৰম্ভ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (২০১৫); স্মাৰ্ট চিটি আৰু নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনিত সহযোগিতা; আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সৈতে মিলি যোৱা ৰাফেল অংশীদাৰিত্ব; আৰু পেৰিছৰ আইফেল টাৱাৰত ইউপিআই মুকলি কৰা (২০২৪), যিয়ে ভাৰতৰ ফিনটেক বিপ্লৱ ইউৰোপলৈ লৈ গৈছিল।
তেওঁ কয়, “আজি আমি সেই পোহৰ ভাৰতৰ উত্তৰ-পূবলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো, যিটো অঞ্চল ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতাৰ নতুন সীমান্ত হিচাপে দ্ৰুতগতিত উদ্ভৱ হৈছে।”
বিগত দশকত উত্তৰ-পূবৰ ৰূপান্তৰৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি সিন্ধিয়াই জোৰ দি কয় যে এসময়ত ভূমি-বন্ধ বুলি দেখা অঞ্চলটো এতিয়া “ভূমি সংযুক্ত আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু।” ভাৰত চৰকাৰৰ ১০% জিবিএছ আবণ্টনৰ অধীনত ৬.২ লাখ কোটিতকৈ অধিক ধন বিনিয়োগ কৰি এই অঞ্চলটো ভাৰতনেটৰ অধীনত ৯৬% গাঁৱৰ সংযোগৰ সমান্তৰালভাৱে ৬,৫০০ কিলোমিটাৰ নতুন পথ, ৯০০ কিলোমিটাৰ ৰেলপথ নিৰ্মাণ, আৰু ১৭টা বিমানবন্দৰ কাৰ্যক্ষম হোৱাৰ সাক্ষী হৈছে।
তেওঁ লগতে কয় যে ৰাইজিং নৰ্থ ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটত ৪.৪৮ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যিয়ে বিনিয়োগকাৰীৰ দৃঢ় আস্থাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অসম এতিয়া ভাৰতৰ অন্যতম আশাব্যঞ্জক অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ গৃহ, অসম আৰু মেঘালয়ক ত্ৰিপুৰা, মিজোৰামৰ সৈতে সংযোগ কৰা ২২,৮৬৪ কোটি টকাৰ শিলচৰ গ্ৰীণফিল্ড এক্সপ্ৰেছৱেৰ দৰে আগন্তুক মেগা প্ৰকল্পসমূহে বংগোপসাগৰ আৰু আছিয়ানৰ সৈতে বাণিজ্যিক কৰিডৰ মুকলি কৰিব।
বৰ্তমানৰ ফৰাচী অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সিন্ধিয়াই ইতিমধ্যে সেউজ শক্তি, বিমান পৰিবহণ, ডিজাইন উদ্ভাৱন, খুচুৰা বিক্ৰী আৰু বহনক্ষম গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত অঞ্চলটোৰ পৰিৱৰ্তনক গঢ় দিয়া ফৰাচী নেতৃত্বৰ উদাহৰণ হিচাপে টোটেল এনাৰ্জি, এয়াৰবাছ, ডাছল্ট চিষ্টেমছ, ডেকাথলন, আৰু প’মাক উল্লেখ কৰে।
তেওঁ কৃষি ব্যৱসায়, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, পৰ্যটন, স্মাৰ্ট নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনি, হস্তশিল্প, আইটি উদ্ভাৱন, মহাকাশ, আৰু শিক্ষাৰ মাজেৰে অসম আৰু বহলভাৱে উত্তৰ-পূবৰ মূল বিনিয়োগৰ সুযোগ চিনাক্ত কৰি ইউএনএনএটিআই, পিএলআই, আৰু একক খিৰিকীৰ সুবিধা প্ৰদানৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত ভাৰতৰ বিনিয়োগকাৰী অনুকূল পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অধীনত যৌথ উদ্যোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ ফ্ৰান্সৰ উদ্যোগসমূহক আমন্ত্ৰণ জনায়।
সিন্ধিয়াই অসমক “উত্তৰ-পূবৰ পুনৰুত্থানৰ দুৱাৰমুখ” আৰু “ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট আৰু ইণ্ডো-পেচিফিক দৃষ্টিভংগীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু” বুলি অভিহিত কৰে।
“অসমক কেন্দ্ৰত ৰাখি উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সৰ্বোত্তম গোপনীয়তা — সৌন্দৰ্য্যত নিস্তব্ধ, মনোভাৱত শক্তিশালী, আৰু সম্ভাৱনাত উৰন্ত,” বুলি তেওঁ কৈ, “প্ৰযুক্তিক পৰম্পৰাৰ সৈতে, আৰু উদ্ভাৱনক অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে” সংযোগ কৰা ভাৰত-ফৰাচী এক কৰিডৰৰ কল্পনা কৰে।
তেওঁ সামৰণি মাৰে “যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত আত্মবিশ্বাসেৰে উত্থান ঘটিছে, আৰু অসমে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ নেতৃত্ব দিছে, আহক আমি সকলোৱে মিলি এই মঞ্চখনক ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ পৰা চিয়ানলৈকে, পেৰিছৰ পৰা পাচিঘাটলৈকে সুযোগৰ জীয়া সেতুলৈ ৰূপান্তৰিত কৰোঁ।”
এমড’নাৰৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেল

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya Scindia hails the growth of Indo-French ties at the Indo-French North-East Investment Forum in Guwahati
Concludes four-day tour of the Northeast, highlighting Assam’s leadership and the region as India’s new frontier of growth and collaboration
03 NOV 2025 7:11PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of the North Eastern Region, Jyotiraditya Scindia, addressed the Indo-French North-East Investment Forum in Guwahati today, marking the final leg of his four-day tour to the Northeast.
The Minister described the Forum as “a bridge between vision and venture” celebrating the enduring partnership between India and France, which he said is “bound not just by treaties, but by trust.”
He said that under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi, India–France relations have evolved into one of the world’s most comprehensive strategic partnerships combining “strategy with soul, and innovation with inclusion.” From defence and space cooperation to clean energy, digital transformation, and sustainable cities, this partnership reflects a shared commitment to global progress.
Scindia highlighted major milestones under the Prime Minister’s leadership, the International Solar Alliance (2015) launched by PM Modi and President François Hollande; collaborations in smart cities and urban infrastructure; the Rafale partnership aligned with AatmaNirbhar Bharat; and the launch of UPI at Paris’s Eiffel Tower (2024), which brought India’s fintech revolution to Europe.
“Today, we extend that light to India’s Northeast , a region fast emerging as the new frontier of Indo-French collaboration,” he said.
Outlining the transformation of the Northeast over the past decade, Scindia emphasised that the region once seen as landlocked is now “land-linked and future-ready.” With over ₹6.2 lakh crore invested under the Government of India’s 10% GBS allocation, the region has witnessed the construction of 6,500 km of new roads, 900 km of railways, and the operationalisation of 17 airports, alongside 96% village connectivity under BharatNet.
He added that the Rising North East Investors Summit had showcased investment commitments worth ₹4.48 lakh crore, reflecting strong investor confidence. Assam, he noted, is now home to one of India’s most promising semiconductor ecosystems, with upcoming mega projects like the ₹22,864 crore Shillong–Silchar Greenfield Expressway, connecting Assam and Meghalaya to Tripura, Mizoram, and Manipur opening trade corridors to the Bay of Bengal and ASEAN.
Highlighting existing French participation, Scindia cited Total Energies, Airbus, Dassault Systèmes, Decathlon, and POMA as examples of French leadership already shaping the region’s transformation in green power, aviation, design innovation, retail, and sustainable mobility.
He identified key investment opportunities in Assam and the wider Northeast across agri-business, renewable energy, tourism, smart urban infrastructure, handicrafts, IT innovation, aerospace, and education, inviting French industries to explore joint ventures under India’s investor-friendly ecosystem supported by UNNATI, PLI, and single-window facilitation.
Scindia described Assam as “the gateway of the Northeast’s resurgence” and “the nucleus of India’s Act East and Indo-Pacific vision.”
“The Northeast, with Assam at its heart, is India’s best-kept secret — serene in its beauty, strong in its spirit, and soaring in its potential,” he said, envisioning an Indo-French corridor that connects “technology with tradition, and innovation with inclusion.”
He concluded “As India rises with confidence under Prime Minister Modi’s leadership, and Assam leads the Northeast’s growth story, let us together turn this forum into a living bridge of opportunity from the Brahmaputra to the Seine, from Paris to Pasighat.”
Social media handles of MDoNER
Twitter / X: https://twitter.com/MDoNER_India
Facebook:https://www.facebook.com/MdonerIndia Instagram: https://www.instagram.com/donerindia/