উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
এমড’নাৰে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু দক্ষতাৰ প্ৰতি দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰে বিশেষ অভিযান ৫.০ চলায়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই বিশেষ অভিযান ৫.০ৰ অধীনত এমড’নাৰৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে, কৰ্মক্ষেত্ৰত বহনক্ষম পদক্ষেপৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
30 OCT 2025 7:14PM by PIB Guwahati
প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ আৰু জনঅভিযোগ বিভাগে (দিএআৰপিজি) জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমড’নাৰ) আৰু ইয়াৰ স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহে ২০২৫ চনৰ ২ তাৰিখৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰলৈ বিশেষ অভিযান ৫.০ত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই অভিযানে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ, বহনক্ষমতাক প্ৰসাৰিত কৰা, আৰু সমগ্ৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ সংযুক্ত সংস্থাসমূহত বিচাৰাধীন বিষয়সমূহৰ দক্ষ নিষ্পত্তি নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
এই অভিযানত ভাৰত চৰকাৰৰ স্বচ্ছতা, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, আৰু সুশাসনৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল থকা চাৰিটা মূল ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল — ই-আৱৰ্জনা নিষ্কাশন, অভিলেখ ব্যৱস্থাপনা, স্থান অনুকূলন, আৰু ত্বৰান্বিত অভিযোগ নিৰাময়।
এই অভিযানৰ কালছোৱাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই বিশেষ অভিযান ৫.০ৰ অধীনত চলি থকা কাম-কাজসমূহ ব্যক্তিগতভাৱে পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ এমড’নাৰৰ কাৰ্যালয়ত উপস্থিত হয়। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সচিব, আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি চৌহদত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু শৃংখলাবদ্ধতা বজাই ৰখাৰ বাবে কৰা সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়।
শ্ৰী সিন্দিয়াই বহনক্ষম কৰ্মক্ষেত্ৰৰ পদ্ধতিৰ দিশত মন্ত্ৰালয়ৰ সক্ৰিয় পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে আৰু মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ সংস্থাসমূহৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপে “হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ, পুনঃব্যৱহাৰ” মন্ত্ৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ প্ৰচাৰৰ সময়ছোৱাৰ বাহিৰতো গতি বজাই ৰাখিবলৈ বিষয়াসকলক আহ্বান জনায়, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু দক্ষতা সুশাসনৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ বুলি আলোকপাত কৰে। অভিযানৰ সফলতাত অৰিহণা যোগোৱা কৰ্মচাৰীসকলৰ দায়বদ্ধতাক স্বীকাৰ কৰি বিভিন্ন বিভাগে গ্ৰহণ কৰা ডিজিটেল আৰু স্থান অনুকূলন পদক্ষেপসমূহো পৰ্যালোচনা কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে।
এমড’নাৰ আৰু ইয়াৰ সংস্থাসমূহৰ হাইলাইটসমূহ
এই অভিযানৰ সময়ত এমড’নাৰে নিজৰ কাৰ্যালয় আৰু ফিল্ড ইউনিটসমূহত ৩৬টা স্বচ্ছতা অভিযান চলাইছিল। মুঠ ৩১৫টা ফাইল আঁতৰাই পেলোৱা হৈছিল আৰু ২১৭টা ফাইল পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত প্ৰশাসনিক দক্ষতা আৰু স্থানৰ ব্যৱহাৰ অধিক হৈছিল। মন্ত্ৰালয়ে ৪৬টা ৰাজহুৱা অভিযোগৰ ১০০% নিষ্পত্তি লাভ কৰে, সংসদৰ সদস্য আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা পোৱা সকলো ৰেফাৰেন্সৰ সমাধান কৰে, আৰু প্ৰায় ৩,৬৬৪ বৰ্গফুট কাৰ্যালয়ৰ স্থান মুক্ত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও মন্ত্ৰালয়ে স্ক্ৰেপ আৰু পুনঃব্যৱহাৰযোগ্য সামগ্ৰীৰ দায়িত্বশীল নিষ্কাশনৰ জৰিয়তে ৭.৮২ লাখ টকা ৰাজহ আহৰণ কৰে।
মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো সংস্থাতে—এনইডিএফআই, এনইএইচএইচএইচডিচি, এনইচিবিডিচি, নেৰক’ৰম, আৰু নেৰামেক—স্বচ্ছতা, বহনক্ষমতা আৰু অভিলেখ ব্যৱস্থাপনাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে একাধিক প্ৰভাৱশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন বিত্ত নিগমে সমগ্ৰ অসম, ত্ৰিপুৰা, মিজোৰাম, মেঘালয়ত স্বচ্ছতা আৰু বাগিচা অভিযানৰ আয়োজন কৰে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলত ১১৫ কিলোগ্ৰাম আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰা হয়, ২০টা ডাষ্টবিন দান কৰা হয়, আৰু ৪০টা গছপুলি বিতৰণ কৰা হয় যাতে কাৰ্যালয়ৰ পৰিৱেশ সেউজীয়া হয়।
উত্তৰ-পূৱ হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগমে গুৱাহাটীস্থিত মুখ্য কাৰ্যালয়ত সংস্কাৰ আৰু সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন অভিযান হাতত লোৱা, সংগ্ৰহালয় প্ৰদৰ্শনৰ উন্নতি সাধন কৰাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সৃষ্টিশীল সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে “আৱৰ্জনাৰ পৰা ধনলৈ” শীৰ্ষক ছাত্ৰ কলা প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰে।
উত্তৰ-পূৱ বেত আৰু বাঁহ উন্নয়ন পৰিষদৰ উদ্যোগত নংছপুং গাৰো এলপি স্কুল (মেঘালয়), বৰ্ণিহাট মাৰ্কেট (অসম), আৰু এন ই চি বি ডি চিৰ কাৰ্যালয় চৌহদত বৃহৎ পৰিসৰৰ স্বচ্ছতা আৰু সজাগতা অভিযানৰ আয়োজন কৰা হয়, য’ত কৰ্মচাৰী আৰু গাঁওবাসী উভয়কে জড়িত কৰা হয়।
উত্তৰ-পূব আঞ্চলিক সামূহিক সম্পদ ব্যৱস্থাপনা প্ৰকল্প (নেৰক’ৰম)-এ ই-আৱৰ্জনা আঁতৰোৱা আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, ৭৫–১০০টা প্ৰকল্পৰ ফাইল ডিজিটেলাইজ কৰা আৰু শ্বিলং পিক, ৰোড’ডেণ্ড্ৰন ট্ৰেক, আৰু নেৰক’ৰমছ কাৰ্যালয় কেম্পাছত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযানৰ আয়োজন কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
ইফালে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ কৃষি বিপণন নিগমে গুৱাহাটী মুখ্য কাৰ্যালয় আৰু সমীপৱৰ্তী প্ৰাগজ্যোতিষ আদৰ্শ বিদ্যালয়ত ই-আৱৰ্জনা পৃথকীকৰণ, ফাইল সংগঠন, আৰু সামূহিক চাফাই অভিযান চলাইছিল। নিগমে কেণ্টিনৰ আৱৰ্জনাসমূহৰ জৈৱিক পচন সাৰ প্ৰস্তুত কৰাটোও কাৰ্যকৰী কৰে আৰু একপক্ষীয় ছপা কাগজৰ পুনৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰে, যাৰ ফলত পৰিৱেশ-বন্ধুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যালয়ৰ পদ্ধতিসমূহ শক্তিশালী হয়।
শ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন হাইলাইট
বিশেষ অভিযান ৫.০ৰ অধীনত ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আছিল বৰ্ণিহাট (অসম)— কেন্দ্ৰীভূত ঔদ্যোগিক কাৰ্যকলাপৰ বাবে উচ্চ প্ৰদূষণৰ মাত্ৰাৰ বাবে পৰিচিত অসম-মেঘালয় সীমান্তৰ ঔদ্যোগিক চহৰত চলোৱা স্বচ্ছতা অভিযান। স্থানীয় বাসিন্দাসকলৰ সহযোগত এনইচিবিডিচিৰ নেতৃত্বত এই পদক্ষেপে স্থানীয় পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অৱস্থা যথেষ্ট উন্নত কৰিছিল আৰু ওচৰৰ অঞ্চলসমূহত একেধৰণৰ অভিযানক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল, যিয়ে সম্প্ৰদায়-চালিত পৰিৱেশগত কাৰ্য্যৰ প্ৰতি মন্ত্ৰালয়ৰ দায়বদ্ধতাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে।
ইয়াৰ কৰ্মচাৰী, সংলগ্ন কাৰ্যালয়, আৰু স্বায়ত্তশাসিত সংস্থাসমূহৰ সংযুক্ত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে বিশেষ অভিযান ৫.০ৰ লক্ষ্যসমূহ জুখিব পৰা কাৰ্য্যলৈ সফলতাৰে অনুবাদ কৰিলে। মন্ত্ৰালয়ৰ এই পদক্ষেপে কৰ্মক্ষেত্ৰৰ দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু জনসেৱা প্ৰদান কৰাই নহয়, সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বচ্ছতা আৰু বহনক্ষমতাৰ সংস্কৃতিও শক্তিশালী কৰি তুলিলে।
এই অভিযানে এমড’নাৰৰৰ এক স্বচ্ছ, সেউজ, আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক প্ৰশাসনিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ সমৰ্পণক পুনৰ দৃঢ় কৰিছে—যে সহযোগিতামূলক আৰু বহনক্ষম শাসনৰ জৰিয়তে “স্বচ্ছ ভাৰত” আৰু “সম্পূৰ্ণ বিকাশ”ৰ প্ৰকৃত মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰিছে।

Ministry of Development of North-East Region
MDoNER drives Special Campaign 5.0 with strong commitment to cleanliness and efficiency
Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia reviews MDoNER’s progress under Special Campaign 5.0, suggests sustainable workplace initiatives
30 OCT 2025 7:14PM by PIB Delhi
As per the guidelines issued by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and its autonomous organizations actively participated in the Special Campaign 5.0 from 2nd to 31st October 2025. The campaign focused on institutionalizing cleanliness, promoting sustainability, and ensuring efficient disposal of pending matters across the Ministry and its affiliated bodies.
The campaign emphasized four core areas — disposal of e-waste, record management, space optimization, and accelerated grievance redressal — aligning with the Government of India’s vision of Swachhata, Digital Transformation, and Good Governance.
During the course of the campaign, Union Minister for Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, visited the MDoNER office to personally review the ongoing activities under Special Campaign 5.0. The Uniom Minister interacted with the Secretary, and other senior officials of the Ministry, appreciating the collective efforts made to maintain cleanliness and orderliness in the premises.
Shri Scindia commended the Ministry’s proactive steps towards sustainable workplace practices and emphasized the importance of the “Reduce, Reuse, Recycle” mantra as a guiding principle for the Ministry and its organizations. He urged officials to maintain the momentum beyond the campaign period, highlighting that cleanliness and efficiency are integral to good governance. The Minister also reviewed the digital and space optimization initiatives undertaken by various divisions, acknowledging the commitment of staff members who contributed to the campaign’s success.
Highlights from MDoNER and its Organizations
During the campaign, MDoNER conducted 36 cleanliness drives across its offices and field units. A total of 315 files were weeded out and 217 files reviewed, resulting in greater administrative efficiency and space utilization. The Ministry achieved 100% disposal of 46 public grievances, addressed all references received from Members of Parliament and State Governments, and freed approximately 3,664 sq. ft. of office space. In addition, the Ministry generated ₹7.82 lakh in revenue through responsible disposal of scrap and recyclable materials.
Across all participating organizations under the Ministry—NEDFi, NEHHDC, NECBDC, NERCORM, and NERAMAC—a series of impactful initiatives were carried out to promote cleanliness, sustainability, and record management.
The North Eastern Development Finance Corporation (NEDFi) organized cleanliness and plantation drives across Assam, Tripura, Mizoram, and Meghalaya. These efforts resulted in the collection of 115 kg of waste, donation of 20 dustbins, and distribution of 40 saplings to promote greener office environments.
The North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation (NEHHDC) undertook renovation and beautification drives at its headquarters in Guwahati, improved museum displays, and organized a student art competition on “Waste to Wealth” to promote creative awareness among youth.
The North East Cane and Bamboo Development Council (NECBDC) organised Large-scale cleanliness and awareness drives at Nongspung Garo LP School (Meghalaya), Burnihat Market (Assam), and the NECBDC office campus, engaging both staff and villagers.
The North Eastern Regional Community Resource Management Project (NERCORM) emphasized e-waste removal and digital transformation, digitizing 75–100 project files and organizing cleanliness drives at Shillong Peak, Rhododendron Trek, and the NERCORMS Office Campus.
Meanwhile, North Eastern Region Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC) carried out extensive e-waste segregation, file organization, and community cleaning drives at its Guwahati headquarters and nearby Pragjyotish Aadharsha Bidyalaya. The corporation also implemented organic composting of canteen waste and encouraged reuse of single-sided printed papers, reinforcing eco-friendly office practices.
Best Practice Highlight
A notable field-level achievement under Special Campaign 5.0 was the cleanliness drive conducted at Byrnihat (Assam)—an industrial town on the Assam-Meghalaya border known for high pollution levels due to concentrated industrial activity. The initiative, led by NECBDC in collaboration with local residents, significantly improved local hygiene conditions and inspired similar drives in nearby regions, exemplifying the Ministry’s commitment to community-driven environmental action.
Through the combined efforts of its staff, attached offices, and autonomous organizations, the Ministry of Development of North Eastern Region successfully translated the objectives of Special Campaign 5.0 into measurable action. The Ministry’s initiatives not only enhanced workplace efficiency and public service delivery but also strengthened the culture of cleanliness and sustainability across the North Eastern Region.
The campaign has reaffirmed MDoNER’s dedication to building a clean, green, and citizen-centric administrative ecosystem—reflecting the true spirit of “Swachh Bharat” and “Sampoorna Vikas” through collaborative and sustainable governance.