PIB Headquarters
ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି ମିଜୋରାମରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସମୃଦ୍ଧି
13 OCT 2025 4:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିନ୍ଦୁ
• ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମିଜୋ ବାର୍ଡସ୍ ଆଇ ଲଙ୍କା, ଅଦା ଏବଂ ହଳଦୀ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୧୮ ରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
• ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏବେ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇଛି, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
• ସମସ୍ତ ବାଉଁଶ ଏବଂ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସ୍‍ଟି ସ୍ଲାବ୍ ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ କାରିଗର ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
• ପ୍ରତି ରାତି ପିଛା ୭୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଟେଲ କୋଠରୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇଛି, ଯାହା ମିଜୋରାମକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରି ନିଯୁକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
--
ମିଜୋରାମର ଅର୍ଥନୀତି ଏହାର ଜମି ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ସହ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ। ଜୈବିକ ମସଲା ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ ଫସଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବାଉଁଶ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ମିଜୋରାମର ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ରାଜ୍ୟର ଅନନ୍ୟ ଭୂଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଏହାର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରେ। ମିଜୋ ବାର୍ଡସ୍ ଆଇ ଚିଲିକୁ ଏହାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକ (ଜିଆଇ) ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଜିଏସ୍‍ଟି ହାରରେ ସଂସ୍କାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସମୟୋଚିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଟିକସ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟ ସାରା ଚାଷୀ, କାରିଗର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ସୁଯୋଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି।
ମିଜୋ ଲଙ୍କା, ଅଦା, ହଳଦୀ, ବାଉଁଶ ଏବଂ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସେବା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ମିଜୋରାମର ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଥିବା ଜୈବିକ ଫସଲ ମିଜୋ ବାର୍ଡସ୍ ଆଇ ଲଙ୍କା, ରାଜ୍ୟର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଲୁଙ୍ଗଲେଇ, ସିଆହା ଏବଂ ଲଙ୍ଗଟଲାଇ ଜିଲ୍ଲାରେ ଚାଷ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ମାଟି ଏହାର ଚାଷ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ। ଚାଷୀମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଝୁମ୍ (ସ୍ଲାସ୍-ଏଣ୍ଡ-ପୋଡ଼ି) ଚାଷ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଫସଲ ଚାଷ କରନ୍ତି, ଯାହା ଏହାକୁ ମିଜୋରାମର କୃଷି ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରିବାର ଆୟର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ କରିଥାଏ।
ମିଜୋରାମ ୨୦୨୦-୨୧ ରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର ୯୧୮ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମିଜୋ ଲଙ୍କା ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା। ୨୦୧୭-୧୮ରେ ଆଇଜଲ ଜିଲ୍ଲାରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁସାରେ ପ୍ରତି ହେକ୍ଟରରେ ହାରାହାରି ୧ ଲକ୍ଷ ୫୭ ହଜାର ଟଙ୍କା ଆୟ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଆର୍ଥିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲା।
ଲଙ୍କା ମଧ୍ୟ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଖୋଜୁଛି, ରାଜ୍ୟ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ଆମେରିକାକୁ ପ୍ରଥମ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରପ୍ତାନି ୭.୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରେକର୍ଡ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଅନୌପଚାରିକ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟ ହେଉଥିବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଲଙ୍କା ସହିତ ଜଡିତ ଛୋଟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଆଚାର ୟୁନିଟ୍ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ସାଧାରଣତଃ ପ୍ରତି ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ରୁ ୧୨ ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଲଙ୍କା ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୧୮ ରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଚାଷୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ଲାଭବାନ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ନିମ୍ନ ହାର ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଲଙ୍କାକୁ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ମିଜୋରାମର ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଏହି ସଂସ୍କାର ଅନୌପଚାରିକ ସୀମାପାର ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଚାଷୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଆୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ସେହିପରି ଅଦା ଏବଂ ହଳଦୀ ମିଜୋରାମର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥକାରୀ ଫସଲ ଏବଂ ରପ୍ତାନିଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ରାଜ୍ୟ ସାରା ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ମସଲା ସ୍ଥାନୀୟ କୃଷି ଆୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ।
୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ ମିଜୋରାମର ମୋଟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୭୦୮ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ମସଲାରୁ ଏକ ଯଥେଷ୍ଟ ଅବଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୨୦୨୪-୨୫ ମସିହାରେ, ରାଜ୍ୟ ୬୦,୦୦୦ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ଅଦା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ ଟନ୍ ହଳଦୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା, ଯାହା ମିଜୋରାମର ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ଜଳବାୟୁରେ ମସଲା ଚାଷର ସ୍ଥିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏକାଠି, ଏହି ଫସଲଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ମସଲା ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଅଟେ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେଉଛି। ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ (ଫେବୃଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ରେ ମିଜୋରାମରୁ ମୋଟ ପଣ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନି ୦.୨୨ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା, ମସଲା ସେହି ଟୋକେଇର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଥିଲା।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୧୮ ରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା, ମସଲା ଉତ୍ପାଦକମାନେ କମ ଇନପୁଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ବଜାର ପ୍ରବେଶରୁ ଲାଭ ପାଇବେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମିଜୋରାମର ଜୈବିକ ମସଲାକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାର ଉଭୟରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ମିଜୋରାମ ହେଉଛି ଭାରତର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ପାସି ଫଳ ଉତ୍ପାଦକ, ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ଜଳବାୟୁ ଯୋଗୁଁ ଚାଷ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ୨୦୨୩-୨୪ ରେ, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୬୯ ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ପାସି ଫଳ ସମେତ ୩.୪ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ଫଳ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା। ଏହି ଫଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଜୁସ୍ ଏବଂ କନସଣ୍ଟ୍ରେଟେଡ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଚାଷୀ ଏବଂ ମହିଳା ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ୧୨ରୁ ୧୮ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଏହାକୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ପାସି ଫଳ ରସ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ବଜାରଯୋଗ୍ୟ କରିବ। ଏହି ସଂସ୍କାର କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ମିଜୋରାମକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ମୁଖୀ ଫଳ ପାନୀୟ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଜାତୀୟ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମିଜୋରାମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିରେ ବାଉଁଶ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ। ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୫୧ ପ୍ରତିଶତ ଜମି ବାଉଁଶରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥିବାରୁ, ଏହି ସାମଗ୍ରୀ ରାଜ୍ୟର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଗଠନ କରେ। ଫର୍ଣ୍ଣିଚର ଏବଂ ଘରୋଇ ସାଜସଜ୍ଜା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟୋକେଇ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ଉତ୍ପାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବାଉଁଶ ଏବଂ ବେତ କାରିଗରୀ ମିଜୋ କାରିଗରଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଉଭୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି କାରିଗରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ଆୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସାରା ଯୁବ ନିଯୁକ୍ତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଡିଜାଇନ୍, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳିବା ଜାରି ରହିଛି, ଯାହା କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ନୂତନ ଜିଏସ୍‍ଟି ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ, ବାଉଁଶ ଫର୍ଣ୍ଣିଚର ଏବଂ ସମସ୍ତ ବାଉଁଶ କିମ୍ବା ବେତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂର୍ବ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଲାବରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ କର ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ହ୍ରାସିତ ହାର ବାଉଁଶ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ, ଘରୋଇ ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବଜାରରେ ମିଜୋରାମର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ମିଜୋରାମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଭା ହେଉଛି। ପ୍ରାକୃତିକ ପାହାଡ଼, ଘନ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ରାଜ୍ୟ ନିଜକୁ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଦୁଃସାହସିକ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି। ପରିଦର୍ଶକମାନେ ଏହାର ଶାନ୍ତ ଭୂଦୃଶ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ ପର୍ବ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଭିତ୍ତିକ ହୋମଷ୍ଟେ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହୁଅନ୍ତି ଯାହା ମିଜୋ ସଂସ୍କୃତିର ଉଷ୍ମତା ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
୨୦୧୪-୧୫ ସରକାରୀ ସର୍ଭେରେ ରାଜ୍ୟର ୧୬୧ଟି ଆବାସ ୟୁନିଟରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ୪,୦୩୮ ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଜୀବିକାର ଏକ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା। ୨୦୨୩-୨୪ରେ, ମିଜୋରାମ ୨୧୫,୨୬୫ ଘରୋଇ ଏବଂ ୩,୮୮୪ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପାଇଥିଲା, ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ହୋଟେଲ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପରିଚାଳନା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଖାଦ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଚାଲିଛି।
୭,୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟର କୋଠରୀଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତରେ କର ଲାଗୁ ହେବା ସହିତ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଇନପୁଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ ହେବା ସହିତ, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମିଜୋରାମକୁ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଅଧିଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ, ଆତିଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ମିଜୋରାମର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ମିଜୋ ଲଙ୍କା ଏବଂ ମସଲା ଚାଷ କରୁଥିବା ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବାଉଁଶ ଫର୍ଣ୍ଣିଚର ତିଆରି କରୁଥିବା କାରିଗର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ସଂସ୍କାର ସହାୟକ ହେବ। କମ ଟିକସ ହାର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବଜାରରେ ମିଜୋରାମର ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଶକ୍ତିକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜୀବୀକା ବଜାୟ ରଖିବା, ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଡକୁ ମିଜୋରାମର ପଥକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ।

PIB Headquarters
GST Rationalistaion: Cultivating Growth, Crafting Prosperity in Mizoram
13 OCT 2025 4:06PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• GST cut from 18% → 5% on processed Mizo Bird’s Eye Chilli, ginger and turmeric to benefit farmers and promote exports.
• Processed fruit products, including passion fruit juice and pulp, now taxed at 5%, creating jobs in local food units.
• All bamboo and cane products brought under a 5% GST slab, supporting rural artisans and eco-friendly livelihoods.
• Hotel rooms up to ₹7,500/night taxed at 5%, making Mizoram more attractive for travellers and boosting employment.
Introduction
Mizoram’s economy is deeply rooted in its land and forests, from organic spices and horticultural crops to bamboo crafts and eco-tourism. The state’s unique terrain and traditional farming practices give its products a distinct identity, with the Mizo Bird’s Eye Chilli recognised as a Geographical Indication (GI) product for its distinctive quality and flavour. The recent GST rate rationalisation provides a timely boost to these sectors, reducing tax burdens and improving income opportunities for farmers, artisans and entrepreneurs across the state.
By lowering GST on key items, such as Mizo chilli, ginger, turmeric, bamboo and cane products, processed fruits, and tourism services, the reforms will make Mizoram’s goods more affordable and competitive while supporting employment across rural and semi-urban areas.
Mizo Chilli (Bird’s Eye)
The Mizo Bird’s Eye Chilli, a GI-tagged organic crop, is one of the most distinctive agricultural products of the state. It is mainly grown in the districts of Lunglei, Siaha and Lawngtlai, where the climate and soil are ideal for its cultivation. Farmers traditionally grow this crop through jhum (slash-and-burn) cultivation, making it an integral part of Mizoram’s farming culture and household income.
Mizoram produced about 10,918 metric tonnes of Mizo chilli in 2020–21. A study conducted in Aizawl district during 2017–18 estimated an average gross income of ₹1.57 lakh per hectare, underlining its economic importance for small farmers.
The chilli is also finding new global markets, the state recorded its first official export of 7.5 metric tonnes to the United States in March 2023, while around 20,000 tonnes are estimated to be traded annually to Bangladesh and neighbouring states through informal channels. Small food processing and pickle units linked to the chilli also provide employment opportunities, typically engaging around 10 to 12 persons per unit.
With GST reduced from 18% to 5% on processed and packaged chilli products, farmers and processors are expected to benefit directly. The lower rate will make packaged chilli more affordable in domestic markets, promote branding and value addition, and strengthen Mizoram’s export competitiveness. The reform will also help shift a significant portion of informal cross-border trade into the formal economy, ensuring better income security for farmers and small entrepreneurs.
Ginger and Turmeric
Ginger and turmeric are among Mizoram’s most important cash crops and exportable commodities. Cultivated across the state, these spices form a major part of local farming incomes.
Mizoram’s total horticultural output was estimated nearly 708 thousand metric tonnes in 2023–24, which includes a substantial contribution from spices. In 2024–25, the state produced over 60,000 tonnes of ginger and nearly 30,000 tonnes of turmeric, reflecting the steady growth of spice cultivation in Mizoram’s hilly terrain and favourable climate. Together, these crops account for a major share of the state’s spice trade and are increasingly being promoted for export potential. Total merchandise exports from Mizoram stood at US$ 0.22 million in FY 2024–25 (up to February), with spices forming an important component of that basket.
With GST reduced from 18% to 5% on processed and packaged products, value-added spice producers will benefit from lower input costs and better market access. The change is also expected to make Mizoram’s organic spices more competitive in both domestic and export markets, where consumer demand for natural and chemical-free produce continues to grow.
Passion Fruit
Mizoram is India’s third-largest producer of passion fruit, and cultivation is expanding rapidly due to favourable climatic conditions. In 2023–24, the state produced over 3.4 lakh tonnes of fruits, including passion fruit, spread across nearly 69,000 hectares. Passion fruit processing has created new entrepreneurial opportunities in juice and concentrate production, offering additional income for farmers and women’s groups.
The reduction of GST on processed fruit products from 12–18% to 5% will make passion fruit juice and allied products more affordable and marketable. The reform is expected to encourage the growth of small-scale processing units, create local jobs, and help Mizoram tap into the growing national demand for health-oriented fruit beverages.
Bamboo and Cane Crafts
Bamboo is deeply woven into Mizoram’s culture and economy. With nearly 51% of the state’s land area covered in bamboo, the material forms the backbone of the state’s handicraft and cottage industries. From furniture and household décor to baskets and utility products, bamboo and cane crafts reflect both the creativity and sustainability of Mizo artisans.
These crafts are a vital source of income for rural households and play an important role in youth employment across the state. The sector continues to receive support under various government programmes aimed at improving design, skill development and value addition, helping artisans reach wider domestic and export markets.
Under the new GST structure, bamboo furniture and all bamboo or cane handicraft products are now taxed at a uniform rate of 5%, down from the earlier higher slabs. The reduced rate will make bamboo products more affordable, stimulate domestic demand and enhance Mizoram’s competitiveness in the national handicraft market. With India’s bamboo industry valued at nearly ₹24,000 crore (in 2019), this reform opens up new opportunities for Mizoram’s artisans, promoting green livelihoods and sustainable rural growth.
Tourism and Hospitality
Tourism is fast emerging as a key engine of growth and employment in Mizoram. Blessed with scenic hills, lush forests and a vibrant cultural heritage, the state is positioning itself as a major destination for eco-tourism and adventure travel. Visitors are drawn to its serene landscapes, traditional festivals and community-based homestays that reflect the warmth and hospitality of Mizo culture.
A 2014–15 government survey identified 4,038 employees working across 161 accommodation units in the state, reflecting the growing importance of tourism as a livelihood source. In 2023–24, Mizoram received 215,265 domestic and 3,884 foreign tourists, and the sector continues to generate both direct and indirect employment through hotels, tour operations, handicrafts, food services and transport.
With rooms priced up to ₹7,500 now taxed at just 5%, and lower input costs for service providers, the reforms will make travel to Mizoram more affordable for visitors. The move is expected to encourage higher occupancy, promote local entrepreneurship in the hospitality sector and generate more employment for the youth in rural and urban centres alike.
Conclusion
The GST reforms offer broad-based benefits to Mizoram’s economy, from farmers cultivating GI-tagged Mizo chillies and spices to artisans crafting bamboo furniture and entrepreneurs in the tourism sector. Lower tax rates will reduce costs, boost domestic consumption, and strengthen the competitiveness of Mizoram’s natural and handmade products in wider markets.
By combining traditional strengths with new opportunities in agri-processing, handicrafts and eco-tourism, these reforms will help sustain livelihoods, promote value addition and support Mizoram’s path toward inclusive and sustainable growth.
Click here to see pdf