PIB Headquarters
ଐତିହ୍ୟରୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି: ଜିଏସ୍‌ଟି କିପରି ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛି
03 OCT 2025 6:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ
• ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
• ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ପଶ୍ମିନା ଶାଲ୍, ଡୋଗ୍ରା ପନିର ଏବଂ ବାସୋହଲି ଚିତ୍ରକଳା ସମେତ ଐତିହ୍ୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ପାଇଁ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି।
• ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଭାରତର ବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନରେ ୯୧% ରୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ, ଏହାର ପ୍ୟାକେଜିଂ ଶିଳ୍ପ ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ଜିଏସ୍‌ଟି ହ୍ରାସରୁ ଲାଭ ପାଉଛି।
ପରିଚୟ
ଜମ୍ମୁର ତାପସିକ୍ତ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରୁ କାଶ୍ମୀରର ତୁଷାରପାତପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର (ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର) ସାରା ସଂସ୍କାରର ପବନ ବହିଯାଉଛି । ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଟିକସ ବୋଝ ହାଲୁକା କରିବା, ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏହି ଦୁର୍ଗମ ହିମାଳୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଜିଏସ୍‌ଟି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନୀତି ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଭାବରେ ଆସିଛି
ଭାରତର ଉତ୍ତରତମ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ, ସମୟ ଅଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ ହୋଇ ନଥାଏ। ଏହି ସଂସ୍କାର କଟକଣା ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ବ୍ୟାପକ ଆକାଂକ୍ଷା - ଶିଳ୍ପ ବିବିଧତା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନର ଉନ୍ନତି ସହିତ ନିର୍ବିଘ୍ନରେ ସମନ୍ୱିତ। ଏହି ଭୂମିର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ପନ୍ଦନ ହଉଛି କୃଷି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ - କାଠ ଖୋଦନ, ପେପିଅର-ମାଚେ, କାର୍ପେଟ, ଶାଲ ଏବଂ ଏମ୍ବ୍ରୋଡୋରିର କାଳଜୟୀ କଳା ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିଚୟକୁ ପରିଭାଷିତ କରିଚାଲିଛି। ମାଟିଚିତ୍ର (କାର୍ପେଟ୍‌) କେବଳ ଉପତ୍ୟକାକୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଆଣିଦେଇଥାଏ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ନିମ୍ନତମ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେଉଥିବା ସମୟରେ, ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅଧିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ: ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି, ବଜାରକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରାଯାଇଛି, ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଜୀବିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜାରରେ, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଏକତ୍ର କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ, ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ସ୍ୱାତନ୍ତ୍ର୍ୟ ​​କେବଳ ଏହାର ଭୂଦୃଶ୍ୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ନବୀକରଣ ଅର୍ଥନୈତିକ ଯାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ଝଲସୁଛି।
ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ​​ରହିଆସିଛି - ଶ୍ରମ-କେନ୍ଦ୍ରିକ, ପରମ୍ପରାରେ ମୂଳ, ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣର ନିଯୁକ୍ତିର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି। ଏମ୍ବ୍ରୋଡେରୀ, ଶାଲ, ପେପିଅର-ମାଚେ, କାଠ ଖୋଦନ ଏବଂ ଅଳଙ୍କାରରୁ ରେଶମୀ କାର୍ପେଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ସୃଜନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରେ, ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଅର୍ଜନ କରେ।
ଏହାକୁ ସହଯୋଗ କରୁଛି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପରମ୍ପରା, ଯାହା ପଶ୍ମିନା, ରାଫାଲ, ରେଶମ ଶାଢ଼ୀ, ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ସୂତା କପଡା ବୁଣା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ କପଡାରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ସନ୍ନିହିତ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ର ଜୀବିକା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ କଳାକୃତିର ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ। ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର . ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ, ଯେଉଁଥିରେ କାରିଗର ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଶ୍ରମିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ଏହି ଚାକିରିର ପ୍ରାୟ ୪୫% ମହିଳା।
ସଂଶୋଧିତ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ସହିତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ % ଜିଏସ୍‌ଟି ବହନ କରେ, ଯାହାକୁ ୧୨% ରୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହା ପଶ୍ମିନା ଶାଲ ଏବଂ କାର୍ପେଟ ଭଳି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ। ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ସମଗ୍ର କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ଆବଶ୍ୟକ ଚାହିଦା, ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରପ୍ତାନୀରୁ ଲାଭ ପାଇପାରିବ, ଯାହା ସିଧାସଳଖ କାରିଗର ଏବଂ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇପାରିବ ଯାହାଙ୍କ ଜୀବିକା ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
ପେପର-ମାଚେ ଏବଂ ୱିଲୋ ୱିକର ସାମଗ୍ରୀ
ୱିକର ୱିଲୋ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ହେଉଛି ଏକ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ବିଶେଷତା, ଯେଉଁଠାରେ ୱିକର ୱିଲୋ, ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସାମଗ୍ରୀ, କୁଶଳୀ କାରିଗରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ବୁଣାଯାଇଥାଏ। ଏହା ଜିଏସ୍‌ଟି ରିହାତିରୁ ଲାଭ ପାଏ, ହାର ୧୨% ରୁ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ। ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସୀମା ସୁଲଭ ଏବଂ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ସେହିପରି, କାଶ୍ମୀରର ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ପେପର-ମାଚେ, ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଜିଏସଟି ସଂଶୋଧନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରେ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଯନ୍ତ୍ର-ନିର୍ମିତ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ। ଶ୍ରୀନଗର, ବଡଗାମ, ଏବଂ ଗାଣ୍ଡେରବଲ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ହ୍ରାସରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, କାରିଗରମାନଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଏହି ଅନନ୍ୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହଯୋଗ କରେ।
କାନି ଶାଲ (ଜିଆଇ ପଶ୍ମିନା ଶାଲ)
କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାରେ, ବିଶେଷକରି କନିହାମାରେ, ପ୍ରାୟ ,୦୦୦ ବୁଣାକାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ପଶ୍ମିନା
ଶାଲ ତିଆରି କରନ୍ତି। ଜିଏସ୍‌ଟି ୧୨% ରୁ % କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଶାଲଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୋଇଥାଏ, ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ଚାହିଦା, ରପ୍ତାନୀ ଏବଂ ମେସିନ୍-ନିର୍ମିତ ଅନୁକରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ବାସୋହଲି ଚିତ୍ରକଳା
କଠୁଆ ଜିଲ୍ଲାର ବାସୋହଲିରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଉତ୍ପାଦିତ ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ବାସୋହଲି ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକାରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ "ରଙ୍ଗରେ କବିତା" ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଏ। ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଏହି ଚିତ୍ରକଳାଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ବଜାରଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଯିବ, ବ୍ୟାପକ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ କାରିଗରଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ଏହି ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଶସ୍ତା ପ୍ରତିକୃତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ମଜଭୁତ କରିବ ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏହି ଅନନ୍ୟ କଳା ଫର୍ମାଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ।
ୱାଲନଟ୍ କାଠ ଏବଂ କ୍ରାନର କାଠ ସାମଗ୍ରୀ
କାଶ୍ମୀରର କାନ୍ଥଶିଳ୍ପ ପରମ୍ପରାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ, ଅଖରୋଟ କାଠ ଏବଂ କ୍ରାନର କାଠ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ୧୨% ରୁ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ବଡଗାମ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗର ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଜିଲ୍ଲାରେ, ଏହି ସଂସ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି ଗ୍ରାମୀଣ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ହ୍ରାସ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ରପ୍ତାନୀ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରେ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ କ୍ରୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଆୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହା ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରୀକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, କାଶ୍ମୀରର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କପଡ଼ାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଗଠନ କରୁଥିବା କୌଶଳକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଏ।
କୃଷି/ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି
ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଅନନ୍ତନାଗ, କୁପୱାଡା, କୁଲଗାମ ଏବଂ ବଡଗାମରେ ବାଦାମ ଚାଷ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ - ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ₹୧୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ୧୨% ରୁ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, କାଶ୍ମୀର ବାଦାମ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଚାହିଦା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଏହା କେବଳ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ମଜଭୁତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ରପ୍ତାନୀ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରେ, ସଦ୍ୟତମ ଜିଏସ୍‌ଟି କଟକଣାକୁ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ସବୁଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ପଦକ୍ଷେପ କରିଥାଏ।
କାଶ୍ମୀର ବାଦାମ ପ୍ୟାକେଜିଂ
ଭାରତର ବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନର ୯୧% ରୁ ଅଧିକ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ହେଉଛି, ଯାହାର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ କାଶ୍ମୀର ଅଞ୍ଚଳରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ। କେବଳ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ,୫୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏହାକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ କରିଥାଏ। କାଶ୍ମୀର ବାଦାମ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷକରି ଜିଏସ୍‌ଟି ୧୨% ରୁ ମାତ୍ର % କୁ ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଲାଭ ପାଏ।
ଏହି ଟିକସ ରିହାତି କେବଳ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ବଜାରରେ କାଶ୍ମୀର ବାଦାମକୁ ଅଧିକ ଦର-ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ କରିବ। ଏହି ହ୍ରାସ ଚାହିଦା ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ, ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଚାଷୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ ମାର୍ଜିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ହୋଟେଲ ଶୁଳ୍କ
ଜମ୍ମୁର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମନ୍ଦିରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାର ହ୍ରଦ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ କରିଥାଏ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ୭୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଜିଡିପିର ପ୍ରାୟ ୧୫% ଯୋଗଦାନ କରେ। CY23 ରେ .କୋଟିରୁ CY24 ରେ .କୋଟିକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆଗମନ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ହୋଟେଲ ଶୁଳ୍କ ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି୭,୫୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହଣି ପାଇଁ ୧୨% ରୁ % କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଯାତ୍ରା ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ, ବାସସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ରହଣିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
ଉଧମପୁର କଲାଡି (ଡୋଗ୍ରା ପନିର)
ଉଧମପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ବିଶେଷତା ଏବଂ ଏକ ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦ, ଡୋଗ୍ରା ପନିର ଏହାର ଅନନ୍ୟ ଗଠନ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ, ଏହାକୁ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ସମୃଦ୍ଧ ରାନ୍ଧଣା ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ କରିଥାଏ। ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ୧୨% ରୁ % କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ସ୍ଥାନୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର-ମାନର ପନିର ନିର୍ମାତାମାନେ କମ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ, ଉନ୍ନତ ଲାଭ ପରିମାଣ ଏବଂ ଘରୋଇ ତଥା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରପ୍ତାନୀ ବଜାରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାରୁ ଲାଭ ପାଇବେ। ଏହି ଟିକସ ରିହାତି ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ, ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ, ଡୋଗ୍ରା ପନିର ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ ହେବା ଜାରି ରହିବ।
ଉପସଂହାର
ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବିଶେଷତା ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ୧୨% ରୁ % କୁ ଜିଏସ୍‌ଟି ହ୍ରାସ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରୁଛି ଏବଂ ବଜାରକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଏହି ରିହାତି କାରିଗର ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ମଝବୁତ କରୁଛି, ରପ୍ତାନୀକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଅଞ୍ଚଳର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି।

PIB Headquarters
From Heritage to Growth: How GST Boosts J&K’s Economy
03 OCT 2025 6:43PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The GST cuts from 12% to 5% are poised to enhance the competitiveness of J&K’s handicrafts, agriculture, tourism, and specialty products.
• Heritage products, including GI-tagged Pashmina shawls, Dogra cheese, and Basohli paintings, are now better positioned to compete in domestic and global markets, preserving cultural identity.
• J&K contributes over 91% of India’s almond output, with its packaging industry benefiting from a GST cut from 12% to 5%.
Introduction
From the sun-scorched plains of Jammu to the snow-laden peaks of Kashmir, the winds of reform are sweeping across Jammu and Kashmir (J&K). The new GST changes arrive not as mere policy, but as a promise- lightening the tax burden on essentials, kindling demand, and opening doors to fresh opportunities for growth and employment in this rugged Himalayan expanse.
For India’s northernmost union territory, the timing could not be more opportune. These reforms cuts align seamlessly with J&K’s broader aspirations- industrial diversification, tourism promotion, and the upliftment of rural lives. Agriculture remains the heartbeat of the land, while the timeless artistry of handicrafts- wood carving, papier-mâché, carpets, shawls, and embroidery- continues to define its cultural and economic identity. Carpets alone bring precious foreign exchange to the valley.
Now, with lower GST rates breathing new life into these sectors, the promise is brighter: local crafts made more competitive, markets widened, exports strengthened, and livelihoods enriched. In every village and every marketplace, these reforms are poised to stitch together resilience and prosperity- ensuring that the spirit of J&K shines not only in its landscapes but also in its renewed economic journey.
Handloom & Handicrafts
Handicrafts have long been the soul of J&K’s economy- labour-intensive, rooted in tradition, and a wellspring of large-scale employment. From embroidery, shawls, papier-mâché, wood carving, and jewellery to silken carpets, these creations not only preserve cultural identity but also secure a strong foothold in international markets, earning valuable foreign exchange.
Complementing this is the handloom tradition, celebrated for weaving Pashmina, Raffal, silk sarees, and fine cotton fabrics. Both sectors, deeply embedded in the socio-economic fabric of the region, remain crucial for sustaining livelihoods, while strengthening J&K’s role as a global hub of heritage and artistry. The handloom and handicraft sector employs over 3.5 lakh direct and indirect people, including artisans and marginalized workers. Notably, women account for nearly 45% of these jobs.
With the reformed GST rates, the sector now carries only 5% GST, shunned down from 12%. This makes iconic products such as pashmina shawls and carpets, more affordable and competitive, both in domestic and international markets. By lowering costs, the entire Kashmir valley can gain from stimulated demand, boosted sales, and enhanced exports, directly benefiting artisans and weavers whose livelihoods depend on these crafts.
Paper-Mâché & Willow Wicker Items
Wicker willow handicraft is a J&K specialty, wherein wicker willow, a versatile and durable material, is woven by skilled artisans to create various products using traditional techniques. It benefits from GST relief, with rates reduced from 12% to 5%. This entails eased registration thresholds and lower compliance requirements for small traders. Similarly, paper-mâché, one of Kashmir’s most popular crafts and a GI-tagged traditional industry, welcomes the same revisions at a crucial time when it faces growing competition from machine-made substitutes. Key craft clusters such as Srinagar, Budgam, and Ganderbal stand to gain significantly from the GST rate reduction which boosts competitiveness, supports artisans’ livelihoods, and helps sustain these unique cultural industries.
Kani Shawls (GI Pashmina Shawls)
In the Kashmir Valley, especially Kanihama, nearly 5,000 weavers craft fine GI-tagged Pashmina shawls. The GST cut from 12% to 5% makes these shawls more affordable, boosting demand, exports, and competitiveness against machine-made imitations, while securing livelihoods and preserving Kashmir’s iconic heritage.
Basohli Painting
GI-tagged Basohli Painting, produced mainly in Basohli of Kathua district, employs nearly 500 local artists and is often described as “poems in colours.” With GST rates reduced from 12% to 5%, these paintings will become more affordable and marketable, encouraging wider demand and supporting the livelihood of artisans. The relief brings enhance competitiveness against cheaper replicas, strengthen cultural preservation, and open new avenues for promoting this unique art form in domestic and global markets.
Walnut Wood & Cran’s wood Items
Walnut wood and Cran’s wood crafts, integral to Kashmir’s carpentry tradition, have seen GST rates reduced from 12% to 5%. Predominant in districts like Budgam and Srinagar, the reform supports rural artisans by lowering costs, making products more affordable and competitive. Further, the reduction boosts sales in domestic markets, expands export potential, and increases tourist purchases, while ensuring better incomes for artisans. It also helps sustain traditional craftsmanship, safeguarding skills that form a vital part of Kashmir’s cultural and economic fabric.
Agriculture/Horticulture
Walnut cultivation across Anantnag, Kupwara, Kulgam, and Budgam of J&K plays a vital economic role- generating trade worth nearly ₹120 crore annually and providing employment to around 10,000 people. With the GST rate reduced from 12% to 5%, Kashmiri walnuts become more affordable and competitive in both domestic and international markets, encouraging higher demand and better prices for farmers. This not only strengthens rural livelihoods but also expands export potential, making the latest GST cut a fruitful step towards sustaining growth in one of J&K’s most valuable agricultural sectors.
Kashmiri Almond Packaging
J&K accounts for more than 91% of India’s almond production, with manufacturing and processing hubs concentrated across the Kashmir region. This sector alone provides employment to nearly 5,500 people, making it a crucial pillar of the local economy. The Kashmiri almond packaging industry particularly benefits from a significant GST reduction- from 12% down to just 5%.
This tax relief will not only lower production and packaging costs but also make Kashmiri almonds more price-competitive in domestic and export markets. The reduction may also help boost demand and sales volumes, encourage greater value addition within the state, and enhance profit margins for farmers and processors alike.
Tourism & Hotel Tariffs
The natural beauty of J&K, from Jammu’s famous temples to the lakes and gardens of the Kashmir Valley, makes it a top tourist destination globally. The sector supports over 70,000 jobs and contributes nearly 15% of the state’s GDP. Tourist arrivals have risen steadily, from 2.1 crore in CY23 to 2.3 crore in CY24.
With GST on tourism and hotel tariffs reduced from 12% to 5% for stays up to ₹7,500, travel will become more affordable, boosting occupancy, encouraging longer stays, increasing revenue for local businesses, and further strengthening employment in the sector
Udhampur Kaladi (Dogra Cheese)
Dogra cheese, a specialty from Udhampur district and a GI-tagged product, is renowned for its unique texture and flavor, making it a symbol of J&K’s rich culinary heritage. With the GST rate reduced from 12% to 5%, local dairy producers and small-scale cheese makers will benefit from lower production costs, improved profit margins, and enhanced competitiveness in both domestic and niche export markets. This tax relief encourages greater production, supports livelihoods, and strengthens the local dairy economy, ensuring that traditional products like Dogra cheese continue to thrive while sustaining rural employment.
Conclusion
The GST reductions in J&K, from 12% to 5% across handicrafts, agriculture, tourism, and local specialties are boosting competitiveness, lowering costs, and expanding markets. This relief strengthens artisan and farmer livelihoods, encourages exports, and drives employment, ensuring sustainable growth while preserving the region’s rich heritage.
References
dohh.jk.gov.in/
https://dohh.jk.gov.in/products-papier-machie.htm
india.gov.in
https://v2.india.gov.in/explore-india/odop/details/wicker-willow
industriescommerce.jk.gov.in
https://industriescommerce.jk.gov.in/hdd.html
IBEF
https://ibef.org/states/jammu-kashmir
indiawris.gov.in
https://indiawris.gov.in/wiki/doku.php?id=jammu_and_kashmir#:~:text=Agriculture%20is%20the%20mainstay%20of,of%20this%20state%20supports%20horticulture.
Click here to see in PDF