প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বভালিয়ালি ধামগী থৌরম অমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
20 MAR 2025 11:22PM by PIB Imphal
মহন্ত শ্রী রাম বাপুজী, খুন্নাই অসিগী ইকাই খুম্নজরবা মীওইশিং, অমসুং মফম অসিদা তিনবীরিবা ইকাই খুম্নজরবা ইচিল-ইনাওশিং, নমস্কার অমসুং জয় থাকর!
অহানবদা অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা, ঐহাক্না ভরৱাদ কম্ম্যুনিতীগী চৎনবীশিং, ইকাই খুম্নরবা সেন্ত অমসুং মহন্ত পুম্নমক অমসুং মসিগী অশেংবা চৎনবী অসি ঙাক-শেন্নবগীদমক মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসিদি ঐখোয়গী নুংঙাইবা অসি মশিং য়াম্না হেনগৎলে। অসিগুম্বা মতম অসিদা, মহা কুম্ভ অসি পুৱারী ওইবতা নত্তনা ঐখোয়গীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমা ওইখি মরমদি, মসিগী অশেংবা থৌরম অসিদা মহন্ত শ্রী রাম বাপুজীবু মহা মন্দলেশ্বরগী মিংথোল পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে। মসি য়াম্না মরু ওইবা মায় পাকপা অমনি অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা তাঙ্কক অমনি। রাম বাপুজী অমসুং ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতীগী ইমুং মনুং পুম্নমকপু ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
হৌখিবা চয়োল অসিদা ভাবনগরগী লম অসি ভগবান শ্রী কৃষ্ণগী বৃন্দাবনগুম্না ওন্থোকখিবগুম তৌখি, অমসুং মসি হেন্না অখন্নবা ওইহন্নবা, ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা ইচিল-ইনাওগী ভাগবত কাথা পাংথোকখি। ভক্তিগী ঈচেল অমসুং মীয়াম্বু কৃষ্ণগী নুংশিবা অদুদা চিংশিনবগী মওং অসিনা অশেংবা লাইগী ওইবা নুংশিবা অমা শেমখি। ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুং-মনুং, বাভলিয়ালী ধাম অসি লাইনিং লাইশোনগী মফম অমা খক্তা নত্তে। মসি ভারৱাদ কম্ম্যুনিতী অমসুং অতোপ্পা কয়াগীদমক্তা থাজবা, চৎনবী অমসুং অমত্তা ওইবগী খুদম অমনি।
নাগা লাক্ষা থাকরগী খুদোংচাবা লৌদুনা, মসিগী অশেংবা মফম অসিনা ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীদা মতম পুম্নমক্তা অশেংবা লমজিং-লমতাক অমসুং অফবা ইথিলগী অচৌবা ৱারী অমা শেম্লগনি। ঙসি, মফম অসিদগী শ্রী নাগ লখা থাকরগী লাইশঙ অমুক হন্না শঙ্গাবসি ঐখোয়গীদমক সনাগী খুদোংচাবা অমা ওইরে। হৌখিবা চয়োল অসিদা, চাউরবা কুমহৈগী ফিভম অমা লৈখি। কম্ম্যুনিতীগী থৌনা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা অসি য়াম্না শিংথানীংঙাই ওই। মফম পুম্নমক্তগী ঐহাকপু থাগৎপা ফোংদোকপশিং ঐহাক্না তাদুনা লৈরি। ঐহাক্কী থম্মোয়দা, ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্কী মরক্তা লৈমিন্নবা পাম্মি, অদুবু পার্লিয়ামেন্ত অমসুং থবক অসিদা ঐহাক্না লৌখিবা থৌদাংশিং অসিনা মরম ওইদুনা, মফম অসি থাদোকপা অসি য়াম্না অৱাবা ওইখি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না ঐখোয়গী ইচিল-ইনাও লিশিং কয়ানা পাংথোকপা শক্নাইরবা রাস (নৃত্য) অদুগী মরমদা তাবদা, ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মখোয়না তশেংনা বৃন্দাবনবু মফম অদুদা পুন্সিদা পুরক্লে।
থাজবা অমসুং চৎনবীশিং অসি পুনশিন্নবসি তশেংনা নুংশিবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপীবা অমনি। থৌরমশিং অসিগী মরক্তা, শরুক য়াখিবা আর্তিস্তশিং - ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না থৌরম অসিবু নুংঙাইনা পাংথোকখি অমসুং মখোয়গী পার্ফোমেন্সকী খুত্থাংদা খুন্নাইদা ৱাহন্থোক লৈবা পাউজেলশিং পীখি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ভাইজীনা মহাক্কী ৱারীমচাগী খুত্থাংদা ঐখোয়দা মহাক্কী লৌশিং অসি মখা তানা তাকপীরগনি। ঐহাক্না কয়ারক হন্না থাগৎলবসু মসিনা থাগৎপগী মতোল লোম্বদি নত্তে।
মহন্ত শ্রী রাম বাপুজী অমসুং বাভলিয়ালী ধামদা ঐহাকপু অখন্নবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবগী অয়াবা পীবগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না পুম্নমক্কা লোয়ননা মসিগী নুংঙাইরবা নুমিৎ অসিদা শরুক য়াবা ঙমদবগীদমক ময়ামগী মফমদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকচরি। ময়াম পুম্নমক্কা মান্ননা ঐঙোন্দা চপ মান্নবা হক লৈ হায়বা ঐ খঙই। অদুম ওইনমক ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐহাক্না তুংদা মফম অদুদা চৎপা মতমদা, ঐহাক্না তশেংনা ইকায় খুম্নবা উৎচগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐহাক্কী ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগা অমসুং বভালিয়ালি ধামগা লৈনরিবা মরী অসি য়াম্না শাংখ্রবনি। ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী সর্ভিস-মাইন্দিং, মহৌশাগীদমক মখোয়গী নুংশিবা, অমসুং কাউ সর্ভিসকীদমক মখোয়গী ইথিল অসি ৱাহৈদা ফোংদোকপদা অরুবা ওই। ঐখোয়গী ইরক্তা মতম পুম্নমক্তা থোক্লকপা ৱাহৈ অমা লৈ:
নাগা লখ, পুকচেল শেংলবা মীশক,
নোংচুপ্লোমগী অথোইবা ভক্ত।
থুমহি চেনবা ঈশিংবু থুমহনবীখিবা,
অকংবা তুরেলশিংদা ঈশিং চেলহনবীখিবা।
মসি ৱাহৈ খক্তা নত্তে। মতম অদুদসু, মশাগীদমক্তা হোৎনজবা অমসুং ওইথোকপা ঙমদবা থবকশিং পাংথোকপা ঙম্বগী থৌনা (গুজরাতিগী ৱাহৈনা হায়রিবগুম্না, নেভা কে পানি মোভে লাগা लिए হায়বদি, অশেংবা কূপ অমদগী ঈশিং লৌবা) অসি মখোয়গী থবকশিংদা উবা ফংখি। মখোয়গী খোঙথাং খুদিংমক্না সেবাগী মগুন শন্দোক্লি, অমসুং চহি চা কয়াগী মতুংদা, মীয়াম্না মখোয়বু নীংশিংদুনা লৈরি। মসিমক য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমনি। ঐহাক্না ইসু বাপুগী থৌনা ফবা থৌজালবু মশানা উখি। ঐহাক্না মহাক্কী থৱায় য়াওবগী ইথিল অসি ঐহাক্কী মমি তাখি। গুজরাত্তা নোং কন্না চুবা অসি অনৌবা নত্তে। চহি ১০গী মনুংদা গুজরাত্তা চহী তরেৎ খুদিংগী ঈচাউ থোকখিবা মতম অমা লৈরম্মি। গুজরাত্তা, মসি ফাওবা হায়রম্মি: "তৌবীনিংবা অমহেক্তা তৌবীয়ু, অদুবু অদোমগী ইচানুপীবু ধন্দুখুকাদা (ঈকং থোককনবা মফম অমা) লুহোংহনবিয়ু।" (গুজরাতিদা: बंदूके देजो पण धंधूके देता, হায়বদি "অদোমগী মচানুপীবু ধন্দুক্তা লুহোংহনবগী মহুত্তা মশাগী মচানুপীবু হাৎপা হেন্না ফৈ") ধন্দুখানা য়াম্না তোইনা শাথীবা ঈকং অৱাবা মায়োক্নরম্বা মরম্না হায়রিবা ৱাহৈ অসি লৈরম্মি। ধনধুকা অমসুং রানপুর ফাওবা ঈশিং ফংনবগীদমক্তা লান্থেংনখিবা মফমশিংনি। অমসুং মতম অদুগী মনুংদা, ইসু বাপুগী ইথৌদাংবু ইশানা পামজদবা থবকশিং অসি উবা ফংখি। মহাক্না অৱাবা তারবা মীওইশিংদা মতেং পাংলিবা অসি ঙসি ফাওবা নীংশিংদুনা লৈরি। ঐ খক্তা নত্তনা গুজরাতকী রাজ্য পুম্নমক্না মহাক্কী থবক অসি লাইনিং লাইশোল ওইনা লৌই। মীয়াম্না মহাক্কী কন্ত্রিব্যুসনশিংবু থাগৎপা লেপখিদে। ইচিল-ইনাওশিংবু মতেং পাংবা, মখোয়গী অঙাংশিংবু মহৈ-মশিং তম্বদা মতেং পাংবা, অকোইবগী ফিভমদা মতেং পাংবা, গিরগী থুমখোংশিং য়েংশিনবীবা, মহাক্না তৌরম্বা পুম্নমক্তা মহাক্কী সেবাগী ইথিল অদু উবা ফংখি। মহাক্কী থবকশিং অসিদগী ঐখোয়না নিংথৌগী সেবাগী মপুং ওইবা চৎনবী অদু ময়েক শেংনা উবা ফংই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীনা কন্না হোৎনবদগী অমসুং কত্থোকপদগী কনাগুম্বা অমত্তবু থিংখিদে। মখোয়না মতম পুম্নমক্তা মাংজিল থারি। ঐহাক অদোমগী মরক্তা লৈরিঙৈদা ঐহাক্না ময়েক শেংনা ৱারী শানরম্মি। ঐহাক্না বহারৱাদ কম্ম্যুনিতীদা মতম অমদা হায়খি মদুদি কাংলুপশিং পুবগী মতম অসি লোইরে। অদোম্না কাংলুপশিং অসি মতম শাংনা পুদুনা লাক্লি, অদুবু হৌজিক্তি কলমগী মতম ওইরে। অমসুং ঙসি, ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচৈ মদুদি গুজরাত্তা ঐহাক্না চহী কয়া থবক তৌরকপা মতমদা, ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী অনৌবা মীরোলনা অহোংবা অসি লৌশিনখি। অঙাংশিংনা হৌজিক নৈনরি অমসুং খুমাং চাউশিল্লি। মমাংদদি ঐহাক্না হায়নৈ মদুদি, "মথক অদু থাদোক্লু অমসুং পেন অদু লৌরো।" হৌজিক ঐনা হায়রি, "ঐগী নুপীমচাশিংনসু মখোয়গী খুৎতা কম্প্যুতরশিং লৈগদবনি।" অসিগুম্বা অহোংবা লাক্লিবা মতম অসিদা, ঐখোয়না কয়া অমা মায়পাকপা ঙম্মী। মসিমক্না ঐখোয়দা ইথিল পীরি। ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতী অসি মহৌশাগী ঙাক্লৌনি। অদোম্না তশেংনা "অতিথি দেবো ভাভা" (মীথুংলেন হায়বসি ইশ্বরগুম্বনি) গী স্পিরিৎপু পুন্সিদা পুরক্লে। মীওই কয়ানা ঐখোয়গী পৈশা পায়বা অমসুং বালৱা কম্ম্যুনিতীশিংগী চৎনবীশিং খঙদে। নহা ওইরবা মীওইশিংগী য়ুমদা ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী অহল ওইরবা মীওইশিং ফংলরোই। অপুনবা ইমুংগী ৱাখল্লোন, অমসুং ইল্দরশিংগী সেবা অসি মখোয়গী চৎনবীদা ঈশ্বরগী সেবা ওইনা লৌনৈ। মখোয়না মখোয়গী অহল ওইরবা মীওইশিংবু ওল্ড এজ হোমশিংদা থাদে, মখোয়বু য়েংশিল্লি। হায়রিবা ভেল্যুশিং অসি মথংগী চারোন-শুরোনদা পীশিনবা অসি য়াম্না মরু ওইবা মায় পাকপা অমনি। মীরোল কয়াদগী, ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীগী লমচৎ-শাজৎ অমসুং ইমুং-মনুংগী মগুনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনদুনা লাক্লি।
ঐখোয়গী খুন্নাইনা চৎনবীশিংবু ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা অদুগা মোদর্নিতীগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসি উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ইচিল-ইনাওশিংগী ইমুংশিংগী অঙাংশিংদা এজুকেসন অমসুং হোস্তেলগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসিসু অচৌবা সেবা অমনি। ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতীবু মোদর্নিতীগা শম্নহনবা অমসুং মালেমগা পুনশিন্নবগী খুদোংচাবশিং শেম্বা অসিসু মরু ওইবা থৌদাং অমনি। হৌজিক, ঐহাক্না ঐখোয়গী মচানুপীশিংবু শান্ন-খোৎনবদসু মগুন লৈহনবা পাম্মি। ঐখোয়না মসিগী পান্দম অসিগী মায়কৈদা থবক তৌগদবনি। মসিসু অচৌবা সর্ভিস অমনি। ঐহাক গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, স্কুল চৎলিবা নহা ওইরিবা নুপীমচাশিং অমসুং খেল মহকুম্ভ (শান্নখোৎনবগী কুমহৈ) দা শান্ন-খোৎনবদা মেদল ফংলিবা ঐহাক্না উখি। ঈশ্বরনা মখোয়দা অখন্নবা মপাঙ্গল অমা পীরম্মি, অমসুং ঐখোয়না মখোয়বু চাউখৎহনবদা মীৎয়েং থমগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী শা-ষনগীদমক্তা চেকশিন থৌরাং লৌই। করিগুম্বা ঐখোয়গী শা-ষন অদু অনাবা তারবদি, মখোয়গী হকশেল ফনা লৈহন্নবা ঐখোয়না তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌই। হৌজিক্তি, ঐখোয়না ঐখোয়গী অঙাংশিংগীদমক্তা চপ মান্নবা থৌনা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা উৎকদবনি। বভালিয়ালি ধাম অসি শা-ষন য়োকপদা, মরু ওইনা গির গরুগী মচাশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা মশক থোক্না মগুন লৈরি। মসি লৈবাক পুম্বগীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি। ঙসিদি গিরগী থুম অসি মালেম পুম্বনা থাগৎলি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা নত্তে; ঐখোয় পুম্নমক মরুপশিংনি। ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা ঐখোয় ইমুং অমগী মীওইশিংনি হায়না খল্লি। ঐনা মতম পুম্নমক্তা অদোমগী মরক্তা ইমুংগী মীওই অমা ওইনা লৈরি। ঙসি, ঐহাক্না বাভলিয়ালী ধামদা মী মিল্লিয়ন কয়া পুনখিবা অদু উবদা, ঐহাক্না অদোমদা করিগুম্বা খরা হায়জবগী হক লৈ হায়না খল্লি। ঐহাক্না অদোমদা করিগুম্বা খরা হায়জবা পাম্মি, অমসুং অদোম্না ঐঙোন্দা করিগুম্বা অমত্তদা নুংঙাইতবা পোকহল্লরোই হায়না থাজবগা লোয়ননা ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি। ঐখোয়না অসুম্না লেপচবা য়ারোই। ঐখোয়না চাউনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি অমসুং মথংগী চহি ২৫গী মনুংদা ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা থবক পায়খৎকদবনি। অদোমগী মতেং য়াওদনা ঐগী থবক অসি মপুং ফাদ্রি। মসিগী পান্দম অসিগীদমক্তা কম্ম্যুনিতী পুম্নমক্না পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই। ঐহাক্না রেদ ফোর্ৎতগী 'সবকা প্রয়াস' (মীয়াম্না হোৎনমিন্নবা) দা মরুওইবা পীখিবা অদু অদোম্না নীংশিংবা য়াই। সবকা প্রাইস অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা শক্তিনি। 'বিকসিত ভারত'কী মায়কৈদা অহানবা খোঙথাং অসি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবদগী হৌগনি। মহৌশা অমসুং শা-ষনগী সেবা তৌবা অসি ঐখোয়গী অশেংবা থৌদাং অমনি। মসিবু ৱাখলদা থম্লগা, ঐখোয়না পায়খৎকদবা য়াম্না মরু ওইবা থবক অমা লৈরি। ভারত সরকারনা ঐখোয়গী লমদমসিগী লোলদা খুরপাকা-মুপাকা হায়না খঙনবা লায়না অমা ওইরিবা ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ থেংননবা মপুং ফানা লেম্না প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলি। ঐখোয়গী শা-ষনবু মপুং ফানা ঙাকথোক্নবা, চাং নাইনা ভেক্সিনেসন তৌবা হায়বসি তঙাইফদে। মসি নুংশিজবা থৌওং অমনি, অমসুং সরকারনা ভেক্সিনশিং অসি লেম্না পীরি। ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতীগী শা-ষন পুম্নমক্না চাং নাইনা ভেক্সিনেসন অসি ফংহনগদবনি। মসি পাংথোক্লবা খক্তদা ঐখোয়না ভগবান শ্রীকৃষ্ণগী লেপ্পা লৈতনা য়াইফ-পাউজেল ফংলগনি, অমসুং ঐখোয়গী থাকরশিংনা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি।
ঐখোয়গী সরকারনা লৌখৎলিবা অতোপ্পা মরুওইবা খোংথাং অমাদি শা-ষন পাল্লিবা লৌমীশিংদা শেলগী মতেং পীবনি। মমাংদা, লৌমীখক্তনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা ফংলম্মি, অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়না শা-ষন য়োকপা লৌমীশিংগীদমকসু ক্রেদিৎ কার্দ হৌদোক্লে। ক্রেদিৎ কার্দ অসিগী খুত্থাংদা, শা-ষন য়োক্লিবশিংনা মখোয়গী ব্যুজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক বেঙ্কশিংদগী হন্থবা শেন্দোইগী শেনফমদা লোন লৌবা ঙম্মি। মসিগীসু মথক্তা, নেস্নেল গোকুল মিসন অসি লমদমসিগী মচাশিংগী মচাশিংবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক চংশিল্লি। ঐহাক্না অদোমদা হায়জরিবা অসিদি: করিগুম্বা ঐহাক দিল্লীদা থবক পায়খৎলি, অদুবু অদোম্না মদুগী কান্নবা লৌদ্রবদি মদুগী করি কান্নবা লৈবগে? নহাক্না প্রোগ্রামশিং অসিদগী কান্নবা ফংগদবনি। মসি পাংথোক্তুনা, ঐহাক্না শাশিং অমসুং অহিংবা জিবশিং মিলিয়ন কয়াগী য়াইফ-পাউজেল ফংলগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না অদোমদা স্কিম অসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌনবা হায়জরি।
ঐহাক্না মমাংদা হায়খিবা অমসুং ঙসি অমুক্কা হন্না হায়গদৌরিবা অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমনা লৈরুম থাবগী মরুওইবা অদুনি। চহি অসিদা, ঐহাক্না মালেম পুম্বদা থাগৎপা ফংবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে: এক পেদ মা কে নাম (ইমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা) । করিগুম্বা নহাক্কী মমা হিংলবদি, মহাক্কী মফমদা উ পাম্বী অমা থাবা। করিগুম্বা মহাক্না লৈখিদ্রবদি, মহাক্কী নিংশিংবগীদমক উ অমা থাবা, মদুগী মমাংদা মহাক্কী ফোতো থম্বা। ভারৱাদ কম্ম্যুনিতী অসি মপাঙ্গল কনবা, মতম শাংনা হিংবা অহল ওইবশিংগীদমক্তা খঙনৈ। মখোয়গী মরক্তগী অয়াম্বনা চহি ৯০দগী ১০০ ফাওবা হিংই। অমসুং ঐখোয়না মখোয়বু সেবা তৌবদা চাউথোকচরি। হৌজিক, ঐখোয়না ঐখোয়গী মমাশিংগী মিংদা পাম্বী থাবা অসিদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি। ঐখোয়না মমা পৃথীবিদা অশোক-অপন থোকহল্লে, ঐখোয়না ঈশিং লৌথোক্লে, কেমিকেল হাপচিল্লে, মহাকপু তুমহন্দুনা থম্লে, অমসুং মহাক্কী লৈহাউদসু মৈ থাদোক্লে হায়বসি ঐখোয়না খঙগদবনি। মমা পৃথীবিগী হকশেল অমুক হন্না ফগৎহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগীদমক্তা, শা-ষনগী মহি অসি ঐখোয়গী লমদমগী শেন্মিৎলোনগা মান্নৈ। মসিনা লৈবাক অসিবু মচি ওইবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মরম অসিনা নেচরেল ফার্মিং অসি য়াম্না মরু ওই। লম লৈবা অমসুং খুদোংচাবা লৈবা মীওইশিংনা নেচরেল ফার্মিং শিজিন্নগদবনি। গুজরাতকী রাজ্যপাল, আচার্যজীনা নেচরেল ফার্মিং প্রমোৎ তৌনবা হোৎনরি। মরম অদুনা, ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি: ঐখোয়গী লম অসি অচৌবা নৎত্রগা অপীকপা ওইরবসু, ঐখোয়না নেচরেল ফার্মিংগী মায়কৈদা চংশিনগদবনি অমসুং ইমা পৃথীবিগী সেবা তৌগদবনি।
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ভারৱাদ কম্ম্যুনিতীদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং নাগা লাক্ষা থাকরগী য়াইফ-পাউজেল অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী মফমদা লৈহন্নবা ঐহাক্না থৌনিজরি। বাভলিয়ালী ধামগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমক চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা পুরকপা ওইরসনু। মসি থাকরগী খোঙলোংদা ঐহাক্না হায়জরি। ঐখোয়গী মচানুপীশিং অমসুং মচানুপশিং অসি মহৈ তম্বা অমসুং খুমাং চাওশিল্লকপা অমসুং ঐখোয়গী কম্যুনিতী অসি মপাঙ্গল কনখৎলকপা উবদগী হেন্না ঐখোয়না করিসু খংজিনবা ঙমগনি? মসিগী য়াইফরবা তাঞ্জা অসিদা, ঐখোয় ভাইজীগী ৱাহৈশিং অসি ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং ঐখোয়গী খুন্নাই অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্দনা মোদর্নিতীগী মায়কৈদা চংশিল্লকপদা থাজবা পীদুনা মখোয়বু মাংলোমদা পুখৎচরি। ঐহাক্না তশেংনা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি। ঐহাক মশামক্না লাকপা ঙম্লম্লবদি, মসি হেন্না নুংঙাইরমগনি।
জয় থাকর!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during a programme of Bavaliyali Dham
20 MAR 2025 11:22PM by PIB Delhi
Mahant Shri Ram Bapu ji, esteemed members of society, and all the millions of devoted brothers and sisters who have gathered here—Namaskar and Jai Thakar!
First and foremost, I offer my respectful salutations to the traditions of the Bharwad community, to all the revered saints and mahants, and to all those who have dedicated their lives to preserving this sacred tradition. Today, our joy has multiplied manifold. This time, the Maha Kumbh was not only historic but also a moment of great pride for us because, on this auspicious occasion, Mahant Shri Ram Bapu ji has been honoured with the title of Maha Mandaleshwar. This is a significant achievement and a moment of immense joy for all of us. My heartfelt congratulations to Ram Bapu ji and all the families of our community.
Over the past week, it felt as if the land of Bhavnagar had transformed into Lord Krishna’s Vrindavan, and to make this even more special, our revered brother’s Bhagavata Katha took place. The way devotion flowed, and the way people immersed themselves in Krishna’s love, created a truly divine atmosphere. My dear family, Bavaliyali Dham is not just a religious site; it is a symbol of faith, culture, and unity for the Bharwad community and many others.
By the grace of Naga Lakha Thakar, this sacred place has always provided the Bharwad community with true guidance and an immense legacy of noble inspiration. Today, the re-consecration of the Shri Naga Lakha Thakar Temple at this holy site has become a golden opportunity for us. Over the past week, there has been an atmosphere of grand celebration. The enthusiasm and excitement of the community are remarkable—I keep hearing praises from all around. In my heart, I feel that I should be there among you all, but due to my commitments in Parliament and work, it has been difficult to leave. However, when I hear about the magnificent ‘Raas’ (dance) performed by thousands of our sisters, I feel immense joy—they have truly brought Vrindavan to life right there!
The blending of faith, culture, and tradition is truly heart-warming and uplifting. Among all these events, I deeply appreciate the artists—brothers and sisters—who participated, making the occasion vibrant and delivering meaningful messages to society through their performances. I am confident that Bhai ji will continue to enlighten us with his wisdom through his storytelling. No matter how many times I express my gratitude, it will never be enough.
I sincerely thank Mahant Shri Ram Bapu ji and Bavaliyali Dham for allowing me to be a part of this sacred occasion. However, I must also seek forgiveness, as I could not be present with you all on this auspicious day. I know that you all have an equal right over me. But I assure you, whenever I visit that place in the future, I will definitely come to bow my head in reverence.
My dear family members,
My connection with the Bharwad community and Bavaliyali Dham goes back a long way. The service-mindedness of the Bharwad community, their love for nature, and their devotion to cow service are difficult to put into words. One phrase that always comes to our lips is:
नगा लाखा नर भला,
पच्छम धरा के पीर।
खारे पानी मीठे बनाये,
सूकी सूखी नदियों में बहाये नीर।
(Naga Lakha, the noble man,
The saint of the western land.
He made salty water sweet,
And brought flowing streams to dry rivers.)
These are not just words. Even in those times, selfless service and the ability to accomplish the impossible (as the Gujarati saying goes, नेवा के पानी मोभे लगा लिए i.e., Drawing water from a dry well) were visible in their deeds. Every step they took spread the fragrance of service, and even centuries later, people continue to remember them—that itself is a great achievement. I have personally witnessed the selfless service of the revered Isu Bapu. I have seen his dedication with my own eyes. Droughts are not new to Gujarat. There was a time when out of ten years, drought used to hit Gujarat for seven years. In Gujarat, it was even said: "Do anything, but don’t marry your daughter in Dhandhuka (a drought-prone area)." (In Gujarati: बंदूके देजो पण धंधूके न देता, meaning "It’s better to shoot your daughter than marrying her off in Dhandhuka.") This saying existed because Dhandhuka frequently suffered from severe droughts. Even Dhandhuka and Ranpur were places that struggled for water. And during that time, the selfless service of the revered Isu Bapu was evident. The way he served the suffering people is still remembered today. Not just me, but the entire state of Gujarat considers his work to be divine. People do not stop praising his contributions. Whether it was serving the nomadic communities, ensuring education for their children, dedicating himself to environmental causes, or taking care of Gir cows, his commitment to service could be seen in everything he did. Through his work, we can clearly see the deep-rooted tradition of selfless service.
My dear family members,
The Bharwad community has never shied away from hard work and sacrifice—they have always been at the forefront. You all know that whenever I have come among you, I have spoken frankly. I once told the Bharwad community that the era of carrying sticks is over—you have carried sticks long enough, but now is the era of the pen. And today, I must proudly say that during my years of service in Gujarat, the new generation of the Bharwad community has embraced this change. Children are now studying and progressing. Earlier, I used to say, "Put down the stick and pick up the pen." Now, I say, "My daughters should also have computers in their hands." In these changing times, we can achieve a lot—this is what inspires us. Our community is a protector of nature. You have truly brought the spirit of "Atithi Devo Bhava" (Guest is God) to life. Many people are unaware of the traditions of our pastoral and Balwa communities. You will not find elders from the Bharwad community in old-age homes. The concept of joint families, and the service of elders is regarded as service to God in their culture. They do not send their elders away to old-age homes—they take care of them. Passing these values to the next generation is a significant achievement. For generations, efforts have been made to strengthen the moral and family values of the Bharwad community.
I find great satisfaction in seeing that our society is preserving its traditions while also advancing rapidly towards modernity. Providing education and hostel facilities for the children of nomadic families is also a great service. Connecting our community with modernity and creating opportunities to integrate with the world is also a crucial responsibility. Now, I wish to see our daughters excelling in sports as well. We must work towards this goal. This is also a great service. When I was in Gujarat, I saw young girls attending school and winning medals in sports at the Khel Mahakumbh (Sports Festival). God has gifted them with special strength, and we must also focus on their progress. We care for our livestock—if our cattle fall ill, we do everything possible to ensure their health. Now, we must have the same dedication and concern for our children. Bavaliyali Dham has excelled in animal husbandry, especially in preserving the Gir cow breed, which is a matter of pride for the entire nation. Today, the Gir cow is being praised worldwide.
My dear family members,
Brothers and sisters, we are not different; we are all companions. I have always felt that we are members of the same family. I have always been among you as a family member. Today, as I see the millions of people gathered here at Bavaliyali Dham, I feel I have the right to ask something from you. I want to ask something of you, and I am making a request with the belief that you will never disappoint me. We cannot remain as we are—we must take a great leap forward and work towards making Bharat a developed nation within the next 25 years. Without your support, my work will remain incomplete. The entire community must come together for this goal. You may recall that I once emphasised ‘Sabka Prayas’ (collective effort) from the Red Fort. ‘Sabka Prayas’ is our greatest strength. The first step towards a ‘Viksit Bharat’ begins with the development of our villages. Serving nature and livestock is our sacred duty. With that in mind, there is one more important task we must undertake. The Government of Bharat runs a completely free program to combat Foot and Mouth Disease—a disease we call Khurpaka-Muhpaka in our local language. To fully protect our livestock, regular vaccination is essential. This is a compassionate act, and the government provides these vaccines for free. We must ensure that all our community’s livestock receives this vaccination regularly. Only then will we receive the continuous blessings of Lord Krishna, and our Thakars will come to our aid.
Another important initiative taken by our government is related to financial support for livestock farmers. Earlier, only farmers had access to Kisan Credit Cards, but now we have introduced credit cards for livestock farmers as well. With this credit card, livestock owners can get low-interest loans from banks to expand their businesses. Additionally, the National Gokul Mission is in progress to preserve and expand indigenous cow breeds. My humble request to you is this: If I am sitting in Delhi working on these initiatives, but you do not take advantage of them, then what is the point? You must benefit from these programs. By doing so, I will receive the blessings of millions of animals and living beings. Therefore, I request you to take full advantage of this scheme.
One more important matter, which I have mentioned before and will repeat today, is the importance of tree plantation. This year, I started a campaign that has been praised worldwide: ‘Ek Pedh Maa Ke Naam’ (One Tree in the Name of the Mother). If your mother is alive, plant a tree in her presence. If she has passed away, plant a tree in her memory, keeping her photograph in front of it. The Bharwad community is known for its strong, long-living elders—many of whom live 90 to 100 years—and we take pride in serving them. Now, we must take pride in planting trees in the name of our mothers. We must also acknowledge that we have harmed Mother Earth—we have extracted water, added chemicals, left her thirsty, and even poisoned her soil. It is our responsibility to restore the health of Mother Earth. For this, livestock manure is like wealth for our land. It nourishes and strengthens the soil. That is why natural farming is crucial. Those who own land and have the opportunity should embrace natural farming. Gujarat’s Governor, Acharya ji, has been making great efforts to promote natural farming. So, my request to all of you is: Whatever land we have—big or small—we must shift towards natural farming and serve Mother Earth.
Dear brothers and sisters,
Once again, I extend my heartfelt best wishes to the Bharwad community and offer my prayers that the blessings of Naga Lakha Thakar remain upon us all. May every individual associated with Bavaliyali Dham be blessed with prosperity and progress—this is my prayer at the feet of Thakar. What more could we ask for than to see our daughters and sons educated and progressing and our community growing stronger? On this auspicious occasion, let us honour Bhai ji’s words and carry them forward by ensuring that our community moves toward modernity while maintaining its strength. I have truly felt immense joy. If I had been able to come in person, it would have been even more delightful.
Jai Thakar!