Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during a programme of Bavaliyali Dham
20 MAR 2025 11:22PM by PIB Delhi
Mahant Shri Ram Bapu ji, esteemed members of society, and all the millions of devoted brothers and sisters who have gathered here—Namaskar and Jai Thakar!
First and foremost, I offer my respectful salutations to the traditions of the Bharwad community, to all the revered saints and mahants, and to all those who have dedicated their lives to preserving this sacred tradition. Today, our joy has multiplied manifold. This time, the Maha Kumbh was not only historic but also a moment of great pride for us because, on this auspicious occasion, Mahant Shri Ram Bapu ji has been honoured with the title of Maha Mandaleshwar. This is a significant achievement and a moment of immense joy for all of us. My heartfelt congratulations to Ram Bapu ji and all the families of our community.
Over the past week, it felt as if the land of Bhavnagar had transformed into Lord Krishna’s Vrindavan, and to make this even more special, our revered brother’s Bhagavata Katha took place. The way devotion flowed, and the way people immersed themselves in Krishna’s love, created a truly divine atmosphere. My dear family, Bavaliyali Dham is not just a religious site; it is a symbol of faith, culture, and unity for the Bharwad community and many others.
By the grace of Naga Lakha Thakar, this sacred place has always provided the Bharwad community with true guidance and an immense legacy of noble inspiration. Today, the re-consecration of the Shri Naga Lakha Thakar Temple at this holy site has become a golden opportunity for us. Over the past week, there has been an atmosphere of grand celebration. The enthusiasm and excitement of the community are remarkable—I keep hearing praises from all around. In my heart, I feel that I should be there among you all, but due to my commitments in Parliament and work, it has been difficult to leave. However, when I hear about the magnificent ‘Raas’ (dance) performed by thousands of our sisters, I feel immense joy—they have truly brought Vrindavan to life right there!
The blending of faith, culture, and tradition is truly heart-warming and uplifting. Among all these events, I deeply appreciate the artists—brothers and sisters—who participated, making the occasion vibrant and delivering meaningful messages to society through their performances. I am confident that Bhai ji will continue to enlighten us with his wisdom through his storytelling. No matter how many times I express my gratitude, it will never be enough.
I sincerely thank Mahant Shri Ram Bapu ji and Bavaliyali Dham for allowing me to be a part of this sacred occasion. However, I must also seek forgiveness, as I could not be present with you all on this auspicious day. I know that you all have an equal right over me. But I assure you, whenever I visit that place in the future, I will definitely come to bow my head in reverence.
My dear family members,
My connection with the Bharwad community and Bavaliyali Dham goes back a long way. The service-mindedness of the Bharwad community, their love for nature, and their devotion to cow service are difficult to put into words. One phrase that always comes to our lips is:
नगा लाखा नर भला,
पच्छम धरा के पीर।
खारे पानी मीठे बनाये,
सूकी सूखी नदियों में बहाये नीर।
(Naga Lakha, the noble man,
The saint of the western land.
He made salty water sweet,
And brought flowing streams to dry rivers.)
These are not just words. Even in those times, selfless service and the ability to accomplish the impossible (as the Gujarati saying goes, नेवा के पानी मोभे लगा लिए i.e., Drawing water from a dry well) were visible in their deeds. Every step they took spread the fragrance of service, and even centuries later, people continue to remember them—that itself is a great achievement. I have personally witnessed the selfless service of the revered Isu Bapu. I have seen his dedication with my own eyes. Droughts are not new to Gujarat. There was a time when out of ten years, drought used to hit Gujarat for seven years. In Gujarat, it was even said: "Do anything, but don’t marry your daughter in Dhandhuka (a drought-prone area)." (In Gujarati: बंदूके देजो पण धंधूके न देता, meaning "It’s better to shoot your daughter than marrying her off in Dhandhuka.") This saying existed because Dhandhuka frequently suffered from severe droughts. Even Dhandhuka and Ranpur were places that struggled for water. And during that time, the selfless service of the revered Isu Bapu was evident. The way he served the suffering people is still remembered today. Not just me, but the entire state of Gujarat considers his work to be divine. People do not stop praising his contributions. Whether it was serving the nomadic communities, ensuring education for their children, dedicating himself to environmental causes, or taking care of Gir cows, his commitment to service could be seen in everything he did. Through his work, we can clearly see the deep-rooted tradition of selfless service.
My dear family members,
The Bharwad community has never shied away from hard work and sacrifice—they have always been at the forefront. You all know that whenever I have come among you, I have spoken frankly. I once told the Bharwad community that the era of carrying sticks is over—you have carried sticks long enough, but now is the era of the pen. And today, I must proudly say that during my years of service in Gujarat, the new generation of the Bharwad community has embraced this change. Children are now studying and progressing. Earlier, I used to say, "Put down the stick and pick up the pen." Now, I say, "My daughters should also have computers in their hands." In these changing times, we can achieve a lot—this is what inspires us. Our community is a protector of nature. You have truly brought the spirit of "Atithi Devo Bhava" (Guest is God) to life. Many people are unaware of the traditions of our pastoral and Balwa communities. You will not find elders from the Bharwad community in old-age homes. The concept of joint families, and the service of elders is regarded as service to God in their culture. They do not send their elders away to old-age homes—they take care of them. Passing these values to the next generation is a significant achievement. For generations, efforts have been made to strengthen the moral and family values of the Bharwad community.
I find great satisfaction in seeing that our society is preserving its traditions while also advancing rapidly towards modernity. Providing education and hostel facilities for the children of nomadic families is also a great service. Connecting our community with modernity and creating opportunities to integrate with the world is also a crucial responsibility. Now, I wish to see our daughters excelling in sports as well. We must work towards this goal. This is also a great service. When I was in Gujarat, I saw young girls attending school and winning medals in sports at the Khel Mahakumbh (Sports Festival). God has gifted them with special strength, and we must also focus on their progress. We care for our livestock—if our cattle fall ill, we do everything possible to ensure their health. Now, we must have the same dedication and concern for our children. Bavaliyali Dham has excelled in animal husbandry, especially in preserving the Gir cow breed, which is a matter of pride for the entire nation. Today, the Gir cow is being praised worldwide.
My dear family members,
Brothers and sisters, we are not different; we are all companions. I have always felt that we are members of the same family. I have always been among you as a family member. Today, as I see the millions of people gathered here at Bavaliyali Dham, I feel I have the right to ask something from you. I want to ask something of you, and I am making a request with the belief that you will never disappoint me. We cannot remain as we are—we must take a great leap forward and work towards making Bharat a developed nation within the next 25 years. Without your support, my work will remain incomplete. The entire community must come together for this goal. You may recall that I once emphasised ‘Sabka Prayas’ (collective effort) from the Red Fort. ‘Sabka Prayas’ is our greatest strength. The first step towards a ‘Viksit Bharat’ begins with the development of our villages. Serving nature and livestock is our sacred duty. With that in mind, there is one more important task we must undertake. The Government of Bharat runs a completely free program to combat Foot and Mouth Disease—a disease we call Khurpaka-Muhpaka in our local language. To fully protect our livestock, regular vaccination is essential. This is a compassionate act, and the government provides these vaccines for free. We must ensure that all our community’s livestock receives this vaccination regularly. Only then will we receive the continuous blessings of Lord Krishna, and our Thakars will come to our aid.
Another important initiative taken by our government is related to financial support for livestock farmers. Earlier, only farmers had access to Kisan Credit Cards, but now we have introduced credit cards for livestock farmers as well. With this credit card, livestock owners can get low-interest loans from banks to expand their businesses. Additionally, the National Gokul Mission is in progress to preserve and expand indigenous cow breeds. My humble request to you is this: If I am sitting in Delhi working on these initiatives, but you do not take advantage of them, then what is the point? You must benefit from these programs. By doing so, I will receive the blessings of millions of animals and living beings. Therefore, I request you to take full advantage of this scheme.
One more important matter, which I have mentioned before and will repeat today, is the importance of tree plantation. This year, I started a campaign that has been praised worldwide: ‘Ek Pedh Maa Ke Naam’ (One Tree in the Name of the Mother). If your mother is alive, plant a tree in her presence. If she has passed away, plant a tree in her memory, keeping her photograph in front of it. The Bharwad community is known for its strong, long-living elders—many of whom live 90 to 100 years—and we take pride in serving them. Now, we must take pride in planting trees in the name of our mothers. We must also acknowledge that we have harmed Mother Earth—we have extracted water, added chemicals, left her thirsty, and even poisoned her soil. It is our responsibility to restore the health of Mother Earth. For this, livestock manure is like wealth for our land. It nourishes and strengthens the soil. That is why natural farming is crucial. Those who own land and have the opportunity should embrace natural farming. Gujarat’s Governor, Acharya ji, has been making great efforts to promote natural farming. So, my request to all of you is: Whatever land we have—big or small—we must shift towards natural farming and serve Mother Earth.
Dear brothers and sisters,
Once again, I extend my heartfelt best wishes to the Bharwad community and offer my prayers that the blessings of Naga Lakha Thakar remain upon us all. May every individual associated with Bavaliyali Dham be blessed with prosperity and progress—this is my prayer at the feet of Thakar. What more could we ask for than to see our daughters and sons educated and progressing and our community growing stronger? On this auspicious occasion, let us honour Bhai ji’s words and carry them forward by ensuring that our community moves toward modernity while maintaining its strength. I have truly felt immense joy. If I had been able to come in person, it would have been even more delightful.
Jai Thakar!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଭାଲିୟାଲି ଧାମର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 MAR 2025 11:22PM by PIB Bhubaneswar
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସମସ୍ତ ପୁଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମହନ୍ତମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପରମ୍ପରାର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଆଜି ଆମର ଖୁସି ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏଥର ମହା କୁମ୍ଭ କେବଳ ଐତିହାସିକ ନଥିଲା, ବରଂ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, କାରଣ ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାମ ବାପୁଜୀଙ୍କୁ ମହା ମଣ୍ଡଲେଶ୍ୱର ଉପାଧିରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ଅପାର ଆନନ୍ଦର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ରାମ ବାପୁଜୀ ଏବଂ ଆମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ପରିବାରବର୍ଗକୁ ମୋ ପକ୍ଷରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ଅନୁଭବ ହେଲା ଯେ ଭାବନଗରର ଭୂମି ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ବୃନ୍ଦାବନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିବା ପାଇଁ, ଆମର ପୂଜ୍ୟ ଭାଇଜୀଙ୍କ ଭାଗବତ କଥା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଲା। ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଭକ୍ତି ଭାବ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିଲା, ଏବଂ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଲୋକମାନେ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରେମରେ ନିମଗ୍ନ ହେଉଥିଲେ, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ଦିବ୍ୟ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ମୋର ପ୍ରିୟ ସୃଜନ, ବଭାଲିୟାଲି ଧାମ କେବଳ ଏକ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ; ଏହା ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକଙ୍କ ପାଇଁ ଆତ୍ମା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଏକତାର ପ୍ରତୀକର ଭୂମି ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ନଗା ଲାଖା ଠାକରଙ୍କ କୃପା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ, ଏଠାରୁ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରକୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ବିଶାଳ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜି ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରେ ଶ୍ରୀ ନାଗା ଲାଖା ଠାକର ମନ୍ଦିରର ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠାପନ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପାଲଟିଛି। ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ଧରି, ଏକ ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦିପନା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ-ମୁଁ ଚାରିଆଡୁ ପ୍ରଶଂସା ଶୁଣୁଥାଏ । ମୋ ହୃଦୟରେ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ମୋର ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ସଂସଦରେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୋର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେତୁ ଛାଡିବା କଷ୍ଟକର। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆମର ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିବା ଚମତ୍କାର 'ରାସ' (ନୃତ୍ୟ) ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥାଏ, ଏବଂ ମୁଁ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରେ-ସେମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ସେଠାରେ ବୃନ୍ଦାବନକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଛନ୍ତି!
ବିଶ୍ୱାସ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରକୃତରେ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଏବଂ ଉତ୍ସାହଜନକ। ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି-ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ-ଯେଉଁମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଏହି ଅବସରକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜକୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାଇ ଜୀ ତାଙ୍କ କାହାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ। ମୁଁ ଯେତେ ଥର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିବି, ତାହା ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ।
ମୋତେ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାମ ବାପୁ ଜୀ ଏବଂ ବାଭଲିୟାଲି ଧାମଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ତଥାପି, ମୁଁ କ୍ଷମା ମଧ୍ୟ ମାଗିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଏହି ଶୁଭ ଦିନରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ରହିପାରିଲି ନାହିଁ। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ମୋ ଉପରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ସମାନ ଅଧିକାର ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଯିବି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମ୍ମାନର ସହ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ ପ୍ରଣାମ କରିବି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ବାଭାଲିୟାଲି ଧାମ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ବହୁତ ପୁରୁଣା। ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସେବା ମନୋବୃତ୍ତି, ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା ଏବଂ ଗାଈ ସେବା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଭକ୍ତି ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା କଷ୍ଟକର । ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟ ଯାହା ସବୁବେଳେ ଆମ ଓଠରେ ଆସେ ତାହା ହେଉଛି
ନଗା ଲାଖା ନର ଭାଲା,
ପଚ୍ଛମ ଧରା କେ ପୀର।
ଖାରେ ପାନି ମିଠେ ବନାଯେ,
ସୁକି ସୁଖୀ ନଦୀୟୋଁ ମେଁ ବହାୟେ ନୀର ।
ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ। ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ଏବଂ ଅସମ୍ଭବକୁ ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା (ଗୁଜରାଟୀରେ ପ୍ରବାଦ ଅଛି, 'ନେଭା କେ ପାନୀ ମୋହେ ଲଗା ଲିୟେ' ଅର୍ଥାତ୍‌, ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରକୃତିକରଣ) ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ପଦକ୍ଷେପରେ ସେବାର ସୁଗନ୍ଧ ବିସ୍ତାର କରିଛି ଯାହା ଆଜି ଏବଂ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି-ଏହା ହିଁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ପୂଜ୍ୟ ଇସୁ ବାପୁଙ୍କ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ସମର୍ପଣକୁ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖିଛି। ଆମର ଗୁଜରାଟରେ ମରୁଡ଼ି ହେବା ନୂଆ କଥା ନୁହେଁ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରୁ ସାତ ବର୍ଷ ଧରି ଗୁଜରାଟରେ ମରୁଡ଼ି ଲାଗି ରହୁଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ, ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଉଥିଲା "ପୁତ୍ରୀ କା ଧୁନ୍ଧୁକା (ଏକ ମରୁଡ଼ି ପ୍ରବଣ ଅଞ୍ଚଳ) ରେ ନିଜ ଝିଅକୁ ବିବାହ କର ନାହିଁ।" (ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେଃ ବନ୍ଦୁକେ ଦେଜୋ ପଣ ଧୁଂଧୁକେ ନ ଦେତା, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି "ଧୁନ୍ଧୁକାରେ ବିବାହ କରିବା ଅପେକ୍ଷା ନିଜ ଝିଅକୁ ଗୁଳି ମାରିଦେବା ଭଲ) ।ସେହି ସମୟରେ ଏହି ଉକ୍ତି ବିଦ୍ୟମାନ ଥିଲା କାରଣ ଧୁନ୍ଧୁକାରେ ବାରମ୍ବାର ଭୟଙ୍କର ମରୁଡ଼ି ହେଉଥିଲା । ଏପରିକି ଧୁନ୍ଧୁକା ଏବଂ ରଣପୁର ମଧ୍ୟ ପାଣି ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନ ଥିଲା। ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ, ପୂଜ୍ୟ ଇସୁ ବାପୁଙ୍କ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା। ସେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ପୀଡ଼ିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବା କରିଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିଛି। କେବଳ ମୁଁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦିବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ। ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଯାଯାବର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସେବା ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉ, ପରିବେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ହେଉ,ଗିର୍ -ଗାଈମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବା ହେଉ, ସେବା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସେ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା। ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ଗଭୀର ପରମ୍ପରାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଭାରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ବଳିଦାନରୁ କେବେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇନାହାନ୍ତି-ସେମାନେ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛି, ମୁଁ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ କଥା ହୋଇଛି। ମୁଁ ଥରେ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କହିଥିଲି ଯେ ଲାଠି ବହନ କରିବାର ଯୁଗ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି-ଆପଣମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ ଲମ୍ବା ଲାଠି ବହନ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କଲମର ଯୁଗ। ଏବଂ ଆଜି, ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ମୋର ସେବା ସମୟରେ, ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନୂତନ ପିଢ଼ି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ପିଲାମାନେ ଏବେ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ କହୁଥିଲି, "ଲାଠି ତଳକୁ ରଖି କଲମ ଉଠାନ୍ତୁ"। ଏବେ ମୁଁ କହୁଛି, "ମୋ ଝିଅମାନଙ୍କ ହାତରେ ମଧ୍ୟ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ରହିବା ଉଚିତ।" ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟରେ, ଆମେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିପାରିବା-ଏହା ହିଁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ଆମ ସମାଜ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିର ରକ୍ଷକ। ଆପଣ ପ୍ରକୃତରେ "ଅତିଥି ଦେବୋ ଭାବ" (ଅତିଥି ହେଉଛନ୍ତି ଭଗବାନ) ର ଆତ୍ମାକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ଲୋକ ଆମର ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ବଲୱା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ। ଆପଣ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ଗୃହରେ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ ପାଇବେ ନାହିଁ। ଯୌଥ ପରିବାରର ଧାରଣା ଏବଂ ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ସେବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍କୃତିରେ ଭଗବାନଙ୍କ ସେବା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ଗୃହକୁ ପଠାନ୍ତି ନାହିଁ-ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି । ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି। ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି, ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନୈତିକ ଏବଂ ପାରିବାରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆମ ସମାଜ ନିଜର ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖି ଆଧୁନିକତାର ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଯାଯାବର ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ମହାନ ସେବା। ଆମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଆଧୁନିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ। ଏବେ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମର ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରନ୍ତୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଆମକୁ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ମହାନ ସେବା। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ (କ୍ରୀଡ଼ା ମହୋତ୍ସବ) ରେ ଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢ଼ୁଥିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପଦକ ଜିତୁଥିବା ଦେଖିଲି। ଭଗବାନ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍‌। ଆମେ ଆମର ପଶୁମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଉ-ଯଦି ଆମର ପଶୁମାନେ ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରୁ। ଏବେ, ଆମର ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସମାନ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଚିନ୍ତା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବାଭାଲିୟାଲି ଧାମ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିଛି, ବିଶେଷ କରି ଏଠାୋର ଗିର୍ ଗାଈ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣରେ, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଆଜି ଗିର୍ ଗାଈକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମେ ଭିନ୍ନ ନୁହେଁ; ଆମେ ସମସ୍ତେ ସାଥୀ। ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ। ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ବାଭାଲିୟାଲି ଧାମରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ କିଛି ମାଗିବାର ମୋର ଅଧିକାର ଅଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ କେବେ ନିରାଶ କରିବେ ନାହିଁ। ଆମେ ଯେପରି ଅଛୁ ସେପରି ରହିପାରିବୁ ନାହିଁ-ଆମକୁ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରି ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ। ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ବିନା, ମୋର କାର୍ଯ୍ୟ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଏକାଠି ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆପଣ ମନେ ପକାଇବେ ଯେ ମୁଁ ଥରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ "(ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ) ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲି। 'ସବକା ପ୍ରୟାସ "ହେଉଛି ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଆମ ଗାଁଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ଆମର ପବିତ୍ର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଆମକୁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭାରତ ସରକାର ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚଳାଉଛନ୍ତି-ଏକ ରୋଗ ଯାହାକୁ ଆମେ ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଖୁରପାକା-ମୁହପକା ବୋଲି କହିଥାଉ। ଆମର ପଶୁମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଟିକାକରଣ କିପରି ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ଏକ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏବଂ ସରକାର ଏହି ଟିକା ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ପଶୁମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଏହି ଟୀକାକରଣ ପାଇବେ। ସେତେବେଳେ ଆମେ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କର ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବୁ, ଏବଂ ଆମର ଭଗବାନ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆସିବେ।
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା। ପୂର୍ବରୁ କେବଳ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମେ ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଚଳନ କରିଛୁ। ଏହି କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପଶୁପାଳନ ମାଲିକମାନେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ସୁଧରେ ଋଣ ପାଇପାରିବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଦେଶୀ ଗାଈ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଗୋକୁଲ୍ ମିଶନ ଜାରି ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ବିନମ୍ର ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି ଯଦି ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସି ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଉନାହାନ୍ତି, ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ କ "ଣ? ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରୁ ଲାଭବାନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏପରି କରିବା ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପଶୁଙ୍କ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ଏବଂ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବି। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ।
ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ, ଯାହା ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଏବଂ ଆଜି ଦୋହରାଇବି, ତାହା ହେଉଛି ବୃକ୍ଷରୋପଣର ଗୁରୁତ୍ୱ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୁଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଛିଃ 'ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ "(ମାଆଙ୍କ ନାମରେ ଗଛଟିଏ) । ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ମାଆ ଜୀବିତ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଗଛ ଲଗାନ୍ତୁ। ଯଦି ସେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଏକ ଗଛ ଲଗାନ୍ତୁ, ତା 'ସାମ୍ନାରେ ତାଙ୍କ ଫଟୋ ରଖନ୍ତୁ । ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏହାର ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଦୀର୍ଘଜୀବୀ ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା-ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ୯୦ ରୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ବଞ୍ଚନ୍ତି-ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁ। ଏବେ ଆମ ମାଆମାନଙ୍କ ନାମରେ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରି ଆମେ ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମେ ପୃଥିବୀ ମାତାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛୁ-ଆମେ ପାଣି ବାହାର କରିଛୁ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଇଛୁ, ତାଙ୍କୁ ତୃଷାର୍ତ୍ତ ଛାଡ଼ିଛୁ, ଏବଂ ଏପରିକି ତାଙ୍କ ମାଟିକୁ ବିଷାକ୍ତ କରିଛୁ। ପୃଥିବୀ ମାତାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଏଥିପାଇଁ, ପଶୁମାନଙ୍କର ସାର ଆମ ଜମି ପାଇଁ ସମ୍ପଦ ଭଳି। ଏହା ମୃତ୍ତିକାକୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ମଜଭୁତ କରିଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜମିର ମାଲିକାନା ରହିଛି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ସେମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି, ଆମ ପାଖରେ ଯାହା ବି ଜମି ଅଛି-ବଡ଼ ହେଉ କିମ୍ବା ଛୋଟ-ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ମାତାର ସେବା କରିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ନଗା ଲାଖା ଠାକରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ରହୁ। ବାଭାଲିୟାଲି ଧାମ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଆନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ଠାକରଙ୍କ ପାଦତଳେ ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା। ଆମର ଝିଅ ଏବଂ ପୁଅମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ତଥା ଆମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବା ଦେଖିବା ବ୍ୟତୀତ ଆମେ ଆଉ କ "ଣ ମାଗିପାରିବା? ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ, ଆସନ୍ତୁ ଭାଇଜୀଙ୍କ ବାଣୀକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ଆମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଯେପରି ନିଜର ଶକ୍ତି ବଜାୟ ରଖି ଆଧୁନିକତା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା। ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଯଦି ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଆସିପାରିଥାନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆହୁରି ଆନନ୍ଦଦାୟକ ହୋଇଥାନ୍ତା।
ଜୟ ଠକର!